Hongarije

Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 87983
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Hongarije

Bericht door Ariel »

In Hongarije heerst de rust van Nederland in de jaren ’50

WIERD DUK

Er zijn Nederlanders die zich in Nederland niet meer thuis voelen; die dit land niet meer herkennen, zich vervreemd voelen. Wat veel mensen onderschatten: corona heeft hierin een grote rol gespeeld. Niet alleen de beperkende maatregelen tijdens de pandemie, vooral de wijze waarop overheid en media omgingen met de protesten heeft bij velen kwaad bloed gezet.

Ik sprak destijds met veel corona-critici, maar pas sinds enige tijd besef ik hoezeer corona voor veel Nederlanders een definitieve breuk heeft betekend met dit land en zijn autoriteiten. De politieoptredens bij de demonstraties, oude mensen die er met de wapenstok van langs kregen, jonge gezinnen die met waterwerpers werden bestookt en vooral de demonisering van de ’wappies’ in de media, mijn indruk is dat veel gezagsdragers en journalisten nog altijd niet begrijpen hoezeer deze groep Nederlanders zich vernederd en gekwetst heeft gevoeld.

Het is de vraag of de gevestigde orde het vertrouwen van deze mensen kan terugwinnen. Ik betwijfel het. We zullen bij de aanstaande verkiezingen ongetwijfeld de weerslag zien van het wantrouwen van dit deel van het electoraat in de ’mainstream’ partijen.

Een deel van die afgehaakten is overigens niet alleen geestelijk, maar ook fysiek vertrokken. Zij emigreerden, velen maakten bewust de keuze voor Hongarije. Ik besloot een aantal van die emigranten op te zoeken, om te praten over hun beweegredenen en over de vraag hoe het hen in Hongarije vergaat.

Hongarije wordt bij ons veelal afgeschilderd als een autoritair bestuurd land, met premier Viktor Orbán als de kwade pier, nog net geen dictator, maar wel een corrupte regeringsleider die de media knevelt, de rechterlijke macht aan banden legt en wiens conservatieve wereldbeeld bij progressieve Europeanen de haren te berge doet rijzen.

Als je in Hongarije bent, zeker op het platteland, waar wij rondreisden, merk je van dit alles niets. Hier heerst de rust van Nederland in de jaren ’50, in de slaperige dorpjes is het blaffen van de zwerfhonden het meest voorkomende geluid, de bossen lijken eindeloos en, inderdaad, vaak duiken auto’s met Nederlandse kentekens op. In de buurt van de stad Pécs, tegen de grens met Kroatië – maar niet alleen daar – bleken complete dorpen te zijn ’vernederlandst’. Huizen kosten er een schijntje, vele honderden vierkante meters grond krijg je er bijna gratis bij, zoveel zelfs dat menig Nederlandse koper niet weet wat hij aan moet met al dat land.

En ja, veel emigranten met wie wij spraken bekenden feitelijk uit Nederland te zijn gevlucht. Het conservatieve Hongarije, zonder ’woke’, zonder klimaatgedram, vrijwel zonder islam, met aandacht en respect voor de traditie, met ruimte en rust – althans, zo beschrijven die Nederlanders het – werd hun nieuwe thuis. Hun verhalen staan binnenkort in deze krant. Als constatering, maar ook als waarschuwing, want een land dat zijn critici verliest, moet zich afvragen: wat ging er mis?
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 87983
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Hongarije

Bericht door Ariel »

Afhakers ruilen Nederland in: ’Van woke hebben ze in Hongarije nog nooit gehoord’

WIERD DUK

Ze voelden zich in Nederland niet langer thuis en emigreerden naar Hongarije. De kritiek op de autoritaire Hongaarse regering nemen de Nederlandse ’politieke vluchtelingen’ voor lief. „Voor sociaal-conservatieven zoals wij is dit het ideale toevluchtsoord.”

„Ik was helemaal klaar met Nederland”, zegt Joke Vlijm (70). Joke, uit Assen, kreeg tijdens de pandemie een onbestemd gevoel: „Hier klopt iets niet.”

Wappie
Die indruk werd sterker en sterker. „De lockdowns, de druk om je te laten vaccineren, de uitsluiting. Ik werd weggezet als ’wappie’, ook mijn familie vond me raar. Ik werd er depressief van. Toen Willem Engel werd gearresteerd, dacht ik: oké, dit kán dus in dit land! Die dag besloot ik om weg te gaan.”

Eind vorig jaar kocht Joke een vrijstaand huis met een lap grond in dit dorp in het landelijke zuidwesten van Hongarije, niet ver van de stad Pécs, en emigreerde.

„Hier valt alles van mij af. Ik voel de druk niet meer, het is rustig en veilig en ik heb heel veel ruimte.”

Haar verouderde huis is ze nog aan het renoveren en ook moet nog een moestuin worden aangelegd. „Daar ben ik de komende tijd wel even zoet mee.”

"Ik ben elke dag dankbaar hier te zijn"
Joke wilde met een vriend komen, maar die zag ervan af. Ook de kinderen bleven achter. Voelt ze zich niet alleen, zo in the middle of nowhere in Hongarije?

„Ik ben nooit bang voor eenzaamheid, ook als ik alleen ben voel ik me goed. En ik ben gewend als ik een probleem tegenkom het zelf op te lossen. Ik ben elke dag dankbaar hier te zijn.”

Het Centraal-Europese land werd een favoriet emigratieland voor Nederlanders op zoek naar goedkoop onroerend goed, ruimte, rust en – dat wordt er door velen expliciet bij vermeld – verlangend naar een ’conservatief’ maatschappelijk klimaat. Hele dorpen raakten ’vernederlandst’.

Van woke hebben ze in Hongarije nog nooit gehoord”, lacht Henri Beijersbergen (74). De oud-ondernemer en zijn vrouw Hedwig Kamps (55) wonen in een fraaie villa, op zo’n twee kilometer van Pécs, in een van die slaperige dorpjes waar vooral het geblaf van de zwerfhonden en het luiden van de kerkklokken de stilte doorbreken.

’Geen verstikkende politieke correctheid’
„We waren Nederland helemaal zat”, zegt Beijersbergen, die zichzelf omschrijft als een ’sociaal-conservatief’. „Het voelt hier als een leven in vrijheid, na vele jaren van geestelijke gevangenschap. Geen verstikkende politieke correctheid, geen woke gendergeneuzel, wél gelijkgezinde medeburgers met overeenkomstige normen en waarden.”

Zo’n uitspraak behoeft uitleg, want is Hongarije niet het land van Viktor Orbán, de autoritaire premier die telkens door Brussel op het matje wordt geroepen omdat hij de principes van de rechtsstaat schendt? Die de onafhankelijke rechtspraak ondermijnt, de pers muilkorft en zich bemoeit met het onderwijscurriculum?

"Wat doe je daar, Hongarije is anti-homo"
Keer op keer wordt Hongarije door burgerrechtenorganisaties veroordeeld, het land zou politiek nog maar ’ten dele vrij’ zijn, concludeerde de Amerikaanse democratie-watcher Freedom House.

Henri Beijersbergen: „Ja, wij krijgen ook te horen van vrienden: ’Wat doe je daar, Hongarije is anti-homo’. Maar dat is helemaal niet waar, joh.”

Hedwig: „Nederlandse homoseksuele kennissen van ons wonen hier vlakbij in een klein dorp en hebben nergens last van. In Pécs zijn gewoon homobars, waar zij naartoe gaan.”

Henri: „Natuurlijk is wat je hier in de media leest en hoort voor een groot deel staatspropaganda, maar is dat in Nederland anders? Als je het hebt over het inperken van burgerrechten: wat er in Nederland gebeurde tijdens de pandemie, al die beperkingen en die overheidsdwang, was dat dan een voorbeeld van rechtsstatelijkheid?”

Hedwig: „In Nederland mocht ik niet eens meer de kantine van de tennisvereniging in omdat ik niet gevaccineerd was. Gingen mijn vriendinnen wat drinken, en ik naar huis.”

"Van zelfhaat hebben ze hier helemaal geen last"
Wat hun aan Hongarije in cultureel opzicht zo goed bevalt, zegt Beijersbergen, is het respect voor de eigen nationale tradities en geschiedenis.

Henri, terwijl Hedwig de tafel dekt voor de lunch: „In Nederland moet je je tegenwoordig op elk marktplein laten geselen om boete te doen voor de misstanden uit het verleden. Van dat soort zelfhaat hebben ze hier helemaal geen last. Eerlijk, ik ben soms tot tranen geroerd bij concerten en andere evenementen.”

Hedwig: „Laatst nog waren we bij een optreden van een zigeunerorkest. Al die mensen in vol ornaat: duizend man, helemaal opgedoft. Vanaf de eerste minuut: pats, boem, iedereen dansen. Schitterend.”

Henri: „Ja, het greep ons echt aan. Er is hier zo’n rijk cultureel leven, zowel op stedelijk als op dorpsniveau. Hongarije voelt werkelijk als een toevluchtsoord voor sociaal-conservatieven zoals wij.”

’We moeten weg’
De coronaperiode was een waterscheiding voor veel Hongarije-gangers. Dit geldt zeker ook voor ondernemer Edwin Onderstal (58) en diens partner, interieurbouwer Denise Dalmulder (53 ).

„We voelen ons een beetje als politieke vluchtelingen”, zegt Edwin op een avond, in de glooiende tuin van hun huis aan een meer, niet ver van het plaatsje Szigetvár.

„Het was aanvankelijk niet de bedoeling om ons in Hongarije te vestigen, maar Nederland wordt langzamerhand onleefbaar, met die woke-ellende, de klimaatagenda, de immigratie, alle restricties door de overheid.”

Denise: „We vroegen ons af: zijn we in Nederland nog gelukkig? De conclusie was: nee, we moeten weg.”

De twee namen tijdens de pandemie deel aan de demonstraties tegen de coronamaatregelen. Als ’wappies’ waren ze bij veel gelegenheden niet meer welkom.

Niet gevaccineerd
Denise: „We hebben in die tijd met mensen gebroken; vrienden en kennissen, die we al jaren kenden en die ons ineens niet meer uitnodigden omdat we niet gevaccineerd waren.”

Edwin: „Wij staan gewoon anders in het leven, nemen niet zomaar alles aan. Terwijl veel mensen de andere kant van het verhaal helemaal niet willen kennen. Onze analyse was: dit wordt niet meer beter. Corona heeft ons afscheid van Nederland versneld.”

Immigranten
Voor de Hongaarse overheid zijn die ’politieke vluchtelingen’ uit Noordwest-Europa een welkom bewijs dat de liberale westerse democratieën de eigen, oorspronkelijke inwoners verjagen, terwijl ze tegelijkertijd ruim baan bieden aan honderdduizenden nieuwkomers uit Afrika en het Midden-Oosten; immigranten die door Orbán worden geweigerd.

„Natuurlijk zijn wij bereid om onderdak te bieden aan échte vluchtelingen”, zei Viktor Orbán in het Hongaarse parlement. „Aan die uit Duitsland, Nederland, Frankrijk, Italië, aan angstige politici en journalisten; aan christenen die hun land hebben moeten ontvluchten; aan die mensen, die bij ons het Europa willen terugvinden dat zij thuis hebben verloren.”

Woke-gekte
Die retoriek: Hongarije verdedigt het oude Europa tegen de oprukkende islam, tegen de woke-gekte en de ’dwang van Brussel’, die slaat aan onder conservatieven.

Voor progressieven is dat ’reactionaire’ Hongaarse bolwerk van Orbán, een politicus bovendien die lang op goede voet stond met Vladimir Poetin, een gruwel.

Edwin Onderstal kent de kritiek op Orbán en diens politieke vrienden, maar na zijn ervaringen tijdens de pandemie in Nederland, vindt hij dat liberale critici nog maar weinig recht van spreken hebben.

„Ik leef liever in een land als Hongarije met een sterk bestuur, waar ze doen wat ze zeggen, dan in Nederland waar je in naam alle vrijheden hebt, terwijl in werkelijkheid je burgerrechten worden afgepakt.”

Orde en rust
Dit vinden alle Nederlandse emigranten die we spreken: er heerst in het Hongarije dat zij kennen, in elk geval op de straten, nog orde en rust.

„Ik voel me hier volkomen veilig”, zegt bijvoorbeeld Joke Vlijm. „Ook als ik ’s avonds alleen over straat ga.”

Kom daar tegenwoordig in Nederland eens om, benadrukken die gesprekspartners. Henri Beijersbergen: „In Hongarije moet je niet proberen te sollen met de politie.”

’Ruimte staat gelijk aan vrijheid’
Met een ton aan euro’s kom je in de regio rond Pécs al een eind als je een huis zoekt. „En de hoeveelheid grond die je er bij krijgt is enorm”, zegt Simone Juffermans (53). Dat laatste is voor haar een mooie bijkomstigheid want ’ruimte staat voor mij gelijk aan vrijheid’.

Simone woont in een rustig straatje – tussen de Hongaarse buren, die het bezoek nieuwsgierig aanstaren – in een vrijstaand huis op een groot stuk grond bij Szigetvár.

„Gelukkig heb ik een buurman die een deel van mijn land verbouwt. Anders zou ik niet weten hoe ik het moest onderhouden.”

"In Nederland kon ik als zzp’er niet eens een hypotheek krijgen"
De Nederlandse stapt hier zo met haar twee honden vanaf haar veranda de vrije natuur in voor een lange wandeling.

Simone, gescheiden, is energieconsulente en werkt via telefoon en internet. Haar vier zoons zijn volwassen en komen met enige regelmaat vanuit Nederland bij haar ’chillen’.

„In Nederland kon ik als zzp’er niet eens een hypotheek krijgen, hoewel ik wel 1800 euro huur kon ophoesten”, zegt ze. „Hier woon ik in een ruim huis in de natuur. Ik zie herten over mijn land lopen en ooievaars in mijn tuin.”

Tolerantie
Ook Juffermans ontvluchtte min of meer het ’verharde Nederland’. „De tolerantie is er zo afgenomen. Ik vind Nederland verstikkend: het is er veel te druk en sinds corona zijn de onderlinge verhoudingen behoorlijk verstoord geraakt.”

Toen haar vrienden hoorden dat ze naar Hongarije verhuisde, vroeg een aantal zich af of ze wel bij zinnen was. „’Hongarije?!’ Ze dachten dat het hier achterlijk is.”

„Dat is het niet, het leven lijkt hier op Nederland in de jaren 70: de postbode komt langs en probeert een praatje, er is een bakker en een slager, het is rustig, de mensen zijn gemoedelijk. Ik vind het jammer dat ik het land niet eerder heb ontdekt.”

Integreren
Henri Beijersbergen en Hedwig Kamps zijn vastbesloten om te integreren. Zij volgen inmiddels taallessen aan de universiteit van Pécs. Henri, lachend: „Zit ik daar tussen de internationale studenten van wie ik de opa had kunnen zijn.”

Een aantal dagen na ons vertrek stuurt Henri een mail: ’We zijn nu aan het genieten van een intiem openluchtconcert van een Hongaarse undergroundband. Geloof me, wij hebben nog geen dag spijt gehad.”

Omstreden leider Viktor Orbán
Van socialisme naar nationalisme: dat is de weg die Hongarije aflegde sinds de val van de Muur en onder de jarenlange leiding van de conservatieve premier Viktor Orbán en diens christelijk-nationalistische partij Fidesz. Orbáns nationalistische politiek dient als een voorbeeld voor westerse populisten, die zich evenals hij keren tegen massa-immigratie en ’globalisme’, maar ze stuit ook op veel kritiek, met name vanuit de burelen van de Europese Unie in Brussel.

Orbán holt de rechtsstaat uit, door zich te bemoeien met de benoeming van rechters en magistraten. Door kritische media te sluiten, of doordat zijn aanhangers die opkopen, muilkorft Orbán de vrije pers.

En door ’lhbtq-propaganda’ op scholen te verbieden, zou Orbán seksuele minderheden discrimineren. In Hongarije is Viktor Orbán vooral populair op het platteland, veel jongeren en inwoners van de steden zien hem liever vandaag dan morgen vertrekken.
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Mahalingam
Berichten: 50704
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Hongarije

Bericht door Mahalingam »

Viktor Orbán:
  • “Toen dat (de explosie der gaspijpleidingen Nord Stream en Nord Stream 2) gebeurde hebben wij Hongarije duidelijk gezegd dat er nog een ander pijpleiding bestaat, South Stream, die gas van Rusland via Turkije naar Bulgarije, Servië en Hongarije levert. Samen met de Servische president hebben wij duidelijk gemaakt dat wij (… een aanslag) dat als oorlogsreden en terreuraanslag zien en onmiddellijk zouden reageren als iemand probeert het zelfde in deze zuidelijke gastoevoer zou doen. Misschien kan men dat met de Duitsers doen, maar niet met deze regio.”
Toen Tucker Carlson hierop inging met de vraag aan wie de waarschuwing gericht was, zegde Orbán:
  • “Ze was niet aan Moskou gericht.”
https://www.golfbrekers.be/misschien-ku ... t-met-ons/
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Mahalingam
Berichten: 50704
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Hongarije

Bericht door Mahalingam »

Hungarian left accused of treason for accepting US campaign money to remove Orbán from power

A private Hungarian citizen filed a complaint with both Hungarian police and prosecutorial authorities after a former CIA analyst went public with a statement that the CIA attempted to interfere in the 2022 Hungarian elections and remove Hungarian Prime Minister Viktor Orbán from power.

Former analyst Larry C. Johnson said in a podcast at the beginning of September, “It is interesting that although in 2016 the Americans were deeply outraged by the alleged Russian interference in the U.S. presidential election campaign, in 2022 we directly interfered in the Hungarian elections, which Viktor Orbán won again.”
Asked whether the CIA intervened to stop Orbán, Johnson, said “Yes, to defeat him, which, among other things, America was trying to achieve by funding Orbán’s opponents.”

Private Hungarian citizen István Tényi wrote to the police and the prosecutor’s office that they should investigate whether the crime of treason could be suspected against Hungarian citizens who, through the Action for Democracy foundation, may have been involved in influencing the parliamentary elections through a foreign government or organization.

Remix News reported on the funding scandal last year, in which Hungary’s leading left-liberal opposition candidate, Péter Márki-Zay, admitted himself in August 2022, during his podcast Gulyáságyú (Goulash Cannon), that his campaign was still receiving funds from the U.S. foundation Action for Democracy. The shadowy group sent HUF 1.8 billion (€4.48 million) in mostly U.S. donations through an NGO with close ties to billionaire oligarch George Soros, officials connected with Hillary Clinton, and a number of leading transatlantic organizations such as the Council on Foreign Relations.

Márki-Zay revealed that Action for Democracy, which is headed by Dávid Korányi, a former adviser to Gergely Karácsony, sent the money in one batch, but he claimed that other transfers had also come from this organization in the past.

Since then, a new declassified intelligence document has come to light, revealing that there is not one but two major foreign donors to the “dollar left,” which is the term increasingly used within the Hungarian media. In addition to the American Action for Democracy, a Swiss foundation has also transferred nearly HUF 1 billion. The Swiss transfers were made in five installments from the beginning of the left-wing primaries, between September 2021 and February 2022.

Open investigations have also been launched in the above cases, with the police investigating the misuse of personal data and the National Tax and Customs Administration (NAV) looking into budget fraud. The National Bureau of Investigation (NNI) launched an investigation into money laundering and embezzlement as well, which has since been taken over by the tax authorities.
https://rmx.news/hungary/hungarian-left ... rom-power/
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Plaats reactie