De EU smijt geld over de balk

Gebruikersavatar
sjun
Berichten: 12512
Lid geworden op: zo mei 11, 2014 8:29 pm
Locatie: Visoko

Re: De EU smijt geld over de balk

Bericht door sjun »

Nicolaus Fest zur Next Generation EU
Het recht op vrije meningsuiting wordt algemeen geaccepteerd, totdat iemand er daadwerkelijk gebruik van wil maken.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 89675
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: De EU smijt geld over de balk

Bericht door Ariel »

Italiaanse maffia aast op miljarden EU-herstelfonds, en niet alleen in Italië

De 200 miljard euro die de Italiaanse regering hoopt te ontvangen uit het EU-herstelfonds, heeft ook de interesse gewekt van de georganiseerde misdaad. Onderzoekers roepen op tot uiterste waakzaamheid voor infiltraties van de maffia in ondernemingen.

Giovanni Bombardieri is hoofdofficier van justitie in Zuid-Calabrië. Hij doet al jaren onderzoek naar fraude met Europese subsidies en leidde menig anti-maffia-actie in zijn streek. "Europese subsidies die deze kant op komen, daar heeft de 'Ndrangheta belangstelling voor", waarschuwt hij.

Calabrië, een armere Zuid-Italiaanse regio, is zwaar getroffen door de coronapandemie. Net als in de rest van Italië kunnen ze hier de miljarden uit het Europese herstelfonds goed gebruiken. Maar Italiaanse anti-maffia-onderzoekers zien de buitengewone belangstelling van de 'Ndrangheta, de machtigste maffia van Italië.

Eén van de belangrijkste pijlers van het economische herstel ná corona is het Europese herstelfonds, met een omvang van 672 miljard euro. Lidstaten kunnen hun plannen, die aan strenge eisen moeten voldoen, voor 30 april indienen. Italië zou 200 miljard euro uit het fonds kunnen ontvangen.

"Ze weten waar dat geld naar toe gaat. 'Ndrangheta is al geïnfiltreerd. Zoiets 'apetijtelijks' willen ze niet mislopen." Ondernemer Gaetano Saffioti heeft een betonfabriek in het Calabrische stadje Palmi en denkt dat hij de werkwijze van de 'Ndrangheta wel doorziet.

"Als klein jongetje werd mijn vader bedreigd. Ik was op zomerkamp en ik moest halsoverkop naar huis. Ze wilden me vermoorden om mijn vader te straffen." Sigaarrokend op zijn kantoor beschrijft hij hoe de 'Ndrangheta zijn leven heeft getekend. Elke maand moest hij als ondernemer maffia-btw afdragen.

Infiltreren
"2001 was voor mij het keerpunt", zegt Saffioti. "Toen heb ik bewijsmateriaal verzameld en overgedragen aan justitie." Hij filmde stiekem met bewakingscamera's hoe hij bezoek kreeg van de maffia.

Op vage zwart-witbeelden is te zien hoe Saffioti aan meerdere mannen dikke stapels geld overhandigt. Uiteindelijk werden 48 mensen uit acht families gearresteerd.

Saffioti vreest dat de Calabrische maffia nu al jaagt op het Europese geld uit het herstelfonds. "De 'Ndrangheta heeft al een voorsprong, die staat in de vertrekpositie. Ze zijn op zoek naar gewone bedrijven waar ze kunnen infiltreren."

Anti-maffia-onderzoekers zoals Bombardieri kregen het afgelopen jaar signalen dat de Calabrische maffia probeert te infiltreren in bedrijven die failliet zijn of op omvallen staan. Vooral bedrijven actief in groene energie of digitale ontwikkeling zouden interessant zijn. Daar gaat de komende jaren waarschijnlijk veel Europees geld heen.

In een streek waar mensen zwijgen, is het lastig om greep te krijgen op activiteiten van de maffia. Tot plotseling, eind vorig jaar, de Italiaanse Centrale Bank opvallend veel verdachte transacties ontdekte. Mogelijke signalen dat de 'Ndrangheta al bezig lijkt met het overnemen van wankele bedrijven.

Maurizio Vallone, hoofd van de anti-maffiarecherche op het ministerie van Binnenlandse Zaken sloeg alarm. "Het betrof ruim twintig procent meer meldingen. Terwijl we in een economische crisis veel minder meldingen hadden verwacht. Nu was er een reeks vreemde bewegingen van geld."

De betonfabriek van Saffioti ligt er inmiddels verlaten bij. Veel activiteit is niet te bespeuren. "Ze proberen je dood te laten gaan terwijl je in leven blijft. Je krijgt geen aanbestedingen meer, je mag niet meedoen en zo creëren ze een woestijn om je heen."

Inmiddels staat er een hoge muur om zijn fabriek en hangen overal camera's. Buiten patrouilleren twee beveiligers. Zijn verzet tegen de maffia moest Saffioti duur betalen. "Je denkt: ik heb de verkeerde keuze gemaakt. Je wordt een slecht voorbeeld voor anderen. Als je mij volgt dan eindig je zo." Met zijn sigaar wijst hij naar buiten, naar de bewakingsauto. "Door hier te blijven, wil ik juist laten zien dat ik geen figurant ben."

Europees Openbaar Ministerie
Italiaanse experts waarschuwen dat ook andere Europese landen, waar de Italiaanse maffia al zit, alert moeten zijn. Maurizio Vallone van de anti-maffiarecherche weet dat Italië veel ervaring en bevoegdheden kent. Maar hij vreest dat niet elk Europees land op scherp staat.

"Let op", klinkt hij alarmerend, "de georganiseerde misdaad zal niet alleen in Italië subsidies proberen te bemachtigen. De problemen kunnen ook opduiken in andere lidstaten die steun uit het Europese coronafonds krijgen. Juist daar kan de Italiaanse maffia makkelijker subsidies en aanbestedingen binnenhalen."

Hoofdofficier van justitie Bombardieri vindt dat de autoriteiten in Italië, maar ook in Europa, er bovenop moet zitten. "De Italiaanse overheid moet scherp opletten hoe publiek geld wordt uitgegeven, zeker ook het Europese geld." Hij hoopt dat het nieuwe Europese Openbaar Ministerie (EOM) dat dit jaar van start is gegaan, een grote rol zal spelen. Hij noemt dat een gezamenlijk belang. "Europese lidstaten willen echt dat de uitgaven van Europese subsidies voortaan wordt gecontroleerd."

'Onvoldoende middelen'
Ondernemer Saffioti vindt dat de EU zich door de maffia niet moet laten weerhouden om miljarden uit het herstelfonds te verdelen. "Het is terecht dat er geen vertrouwen is. Maar belangrijke Europese autoriteiten gaan dit inspecteren en kunnen ook optreden. Dit kan onze kans zijn om betere controles te organiseren. Echte controles om op z'n minst de schade te beperken."

Alex Brenninkmeijer, van de Europese Rekenkamer die de EU-begroting controleert, vreest dat het EOM niet heel daadkrachtig op zal kunnen treden. "De lidstaten wilden geen krachtig Europees Openbaar Ministerie. Het heeft onvoldoende middelen en bevoegdheden gekregen."

Met bijna 200 miljard euro in zicht, is Italië al voortvarend begonnen met de uitvoering van de economische plannen. "Een revolutie" noemen ze het in Torrita di Siena. Het middeleeuwse dorp, hoog op de heuvels van Toscane, heeft plotseling glasvezel.
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Mahalingam
Berichten: 52064
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: De EU smijt geld over de balk

Bericht door Mahalingam »

En onderwijl doen onze regenten hun best om nog meer corrupte landen bij de EU in te lijven. Zoals de Oekraïne.
Onderzoek naar misbruik met miljoenen aan EU-geld in Roemenië

Brussel wil weten wat er is gebeurd met 1,1 miljard euro subsidie voor onder meer natuurbescherming in de Roemeense Donaudelta. Dat geld lijkt grotendeels te zijn weggelekt naar lokale politici en ondernemers.

De Europese Commissie en het Europees Bureau voor fraudebestrijding (OLAF) gaan beide onderzoek doen naar beschuldigingen van misbruik van EU-geld dat was bestemd voor de Donaudelta, een beschermd natuurgebied in het zuidoosten van Roemenië.

Aanleiding voor de twee aparte onderzoeken is een artikel dat in mei in NRC is gepubliceerd, in samenwerking met de Süddeutsche Zeitung en Roemeense journalisten van Info Sud-Est. Het artikel laat zien dat miljoenen euro’s, bestemd voor verbeteringen voor bewoners en natuur in de Donaudelta, zijn weggelekt naar lokale politici en ondernemers. De totale subsidie voor de regio bedroeg 1,1 miljard euro.

Na de publicatie stelden Europarlementariërs van PvdA, CDA, GroenLinks en JA21 vragen aan de Europese Commissie. In reactie daarop stelt de Commissie een onderzoek in, bevestigt een woordvoerder: „De Commissie onderzoekt de beschuldigingen van wanbeheer van EU-middelen die in de media zijn gepubliceerd”.
De Commissie zal hierbij samenwerken met Roemeense autoriteiten. Zij controleren de betrokken projecten op eventueel misbruik van Europese fondsen, aldus de Commissie-woordvoerder. In afwachting van de uitkomst van het onderzoek is het nog niet uitgekeerde deel van de subsidie bevroren „om ervoor te zorgen dat het EU-budget beschermd is”. Als onregelmatigheden of fraude worden bevestigd, zullen nationale autoriteiten en de Commissie geld terugeisen, aldus de woordvoerder.

Nederlandse Europarlementariërs zijn nog niet tevreden met de antwoorden die ze van de Europese Commissie hebben ontvangen. Michiel Hoogeveen, (JA21) , noemt de antwoorden van de Commissie „vaag”. Volgens Lara Wolters, lid van het Europese Parlement voor de PvdA, blijft de Commissie „op de vlakte over het voorkomen van fraude bij nieuwe uitbetalingen. Dat stelt nog niet gerust, daarom is er een hoorzitting aangevraagd met de Commissie”, schrijft ze op Twitter.

Vissersgemeenschappen

Het Europese geld moest onder meer de levensstandaard verbeteren van arme vissersgemeenschappen in de Roemeense Donaudelta – een geïsoleerde regio in de provincie Tulcea – en de bedreigde ecologie van het UNESCO-werelderfgoed beschermen.

Sinds 2014 keerde de Europese Commissie via een gecompliceerd financiëel mechanisme „geïntegreerde territoriale investeringen” (afgekort, ITI) van meer dan een miljard euro aan de Donaudelta uit. Het geld kwam uit verschillende EU-fondsen en werd verdeeld over acht verschillende programma’s. Vier Roemeense ministeries waren bij de verdeling betrokken.

Driekwart van de subsidies bestemd voor regionale ontwikkeling werd uitgekeerd aan bedrijven die buiten het district Tulcea zijn gevestigd. Slechts zeven van de bijna 1.200 projecten richtten zich op natuurbehoud. In plaats van de beoogde bestemming kregen bedrijven van politici en zakenmensen geld uit de EU-investering.

Een voorbeeld is provincieraad-president Horia Teodorescu, die een adviesrol in de ITI Donaudelta had en meer dan 2,5 miljoen euro veilig stelde voor zijn bouwbedrijf. Ook het bedrijf van zijn zakenpartner en de meubelfabriek van zijn vrouw kregen elk 420.000 euro uit de EU-financiering.
https://www.nrc.nl/nieuws/2021/06/23/on ... e-a4048441
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Gebruikersavatar
King George
Berichten: 24943
Lid geworden op: zo sep 11, 2011 1:22 pm

Re: De EU smijt geld over de balk

Bericht door King George »

Missbruik met miljoenen aan EU-geld in Roemenië? Wie had dat nou verwacht?
Het morele gelijk ligt bij het volk




Citaten van Mustafa Kemal Atatürk over de Islam
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 89675
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: De EU smijt geld over de balk

Bericht door Ariel »

Ze zorgen in Brussel goed voor elkaar.
Riante loonstijging van 7 procent voor EU-ambtenaar door ’inflatiebonus’

Tienduizenden EU-ambtenaren in Brussel zitten er deze winter nog warmer bij door een riante salarisverhoging van 7 procent. EU-kopstuk Frans Timmermans kan daardoor maandelijks rekenen op ruim 1800 euro extra.

„Als de salarissen van ambtenaren in onze lidstaten gemiddeld stijgen of dalen, doen die van de EU-ambtenaren dat ook”, verdedigt een woordvoerder van de Europese Commissie de loonstijging. De verhoging gaat in met terugwerkende kracht tot juli. Brussel bevestigt het percentage van 7 procent.

Verreweg de meeste EU-ambtenaren hebben het geluk dat ze op een kantoor in België of Luxemburg werken. Beide landen hebben door automatische indexatie een uniek én duur systeem om de inflatie te compenseren.

Belgische ambtenaren kunnen naar verwachting deze maand alweer rekenen op een vijfde salarisverhoging in een jaar tijd. Saillant detail is dat uitgerekend de Europese Commissie de regering van België oproept om te stoppen met die automatische indexatie. De loonstijging van 7 procent geldt niet alleen voor EU-ambtenaren. Ook Europarlementariërs en eurocommissarissen krijgen de ’inflatiebonus’.

Geen sprake van snijden in ’luxe’
Een riante loonsverhoging, vastgoeddeals en goudgerande regelingen. Hoewel de EU-uitgaven door de oorlog in Oekraïne en nieuwe taken steeds meer onder druk staan, is van snijden in ’luxe’ geen sprake. Het zorgt voor irritaties bij de zuinige lidstaten.

Vrijdag is er in Brussel de hele dag gesproken over de begroting van de Europese Unie voor volgend jaar. De Europese Commissie stelt voor om komend jaar 185 miljard euro te spenderen: het Europees Parlement eist meer en lidstaten vinden juist dat het wel een tandje minder mag. Een akkoord is nog niet bereikt. Maandag wordt er verder vergaderd.

De stichtende lidstaten, waaronder Nederland, hebben in de jaren zeventig afgesproken dat de drie EU-instellingen zich niet met elkaars begrotingen bemoeien. Maar die afspraak dreigt onhoudbaar te worden door de spendeerdrift van het Europees Parlement. Voor de zomer kreeg de instelling een ’gele kaart’ van de lidstaten.

Parlement eist meer medewerkers
Heet hangijzer is dat het Parlement elk jaar meer medewerkers eist. „Het is volkomen onduidelijk wat die mensen gaan doen”, liet een hoge diplomaat doorschemeren. De oorzaak van de uitbreiding is in Brusselse kringen wel breed bekend: in achterkamertjes is een deal gesloten over het verdelen van goedbetaalde topfuncties. Parlementsvoorzitter Roberta Metsola heeft bijvoorbeeld haar Italiaanse rechterhand gekroond tot hoogste ambtenaar. Om daar steun voor te verzamelen, is een extra topfunctie gecreëerd voor iemand van de uiterst linkse Europese fractie. Maar zo’n nieuwe directeur stelt natuurlijk niets voor zonder eigen ambtenarenapparaat.

"Het is volkomen onduidelijk wat die mensen gaan doen"
De EU-instelling overweegt verder de aankoop van een nieuw kantoorpand in Straatsburg. Het vergaderpaleis in België zakt ondertussen letterlijk weg in een moeras en moet eigenlijk voor honderden miljoenen worden opgelapt. Ondertussen rolt men plannen uit voor het openen van een Europa Experience in alle lidstaten. Ook Den Haag krijgt zo’n EU-attractie. Een andere rel gaat over het besluit om de ruim zevenhonderd volksvertegenwoordigers niet meer lastig te vallen met de inleverplicht van bonnetjes voor onkosten. De politici krijgen maandelijks een onkostenvergoeding tot 4778 euro, boven op hun royale maandloon van meer dan 9000 euro.

Loonsverhoging
De loonsverhoging van 7 procent voor alle EU-ambtenaren, eurocommissarissen en Europarlementariërs zorgt binnen en buiten Brussel voor commotie. Veel inwoners van EU-landen kunnen alleen maar dromen van zo’n oppepper voor de koopkracht. Lidstaten vinden het daarom niet te verkopen aan de belastingbetaler.

De regels voor automatische loonsverhoging zijn vastgelegd in een reglement. Uitgerekend komend jaar is er weer een evaluatiemoment. De verwachting is dat er een nieuwe discussie gaat ontstaan over de wenselijkheid van dit systeem.

PvdA-prominent Frans Timmermans heeft in zijn tijd als staatssecretaris van Europese Zaken en tijdens de campagne bij de laatste Europese verkiezingen gepleit voor ’versobering’ van de royale beloningen in Brussel. De Telegraaf heeft Timmermans om een reactie gevraagd over zijn nieuwe loonsverhoging, maar hij weigert commentaar te geven. Uit onze berekening blijkt dat de vicevoorzitter zijn bruto maandsalaris van ruim 26.000 euro ziet stijgen met meer dan 1800 euro. Waar EU-ambtenaren nog geen 10 procent belasting betalen, heeft het EU-zwaargewicht als eurocommissaris wel te maken met een ’progressieve belasting’ tot maximaal 45 procent. Brussel wil geen openheid van zaken geven over het salaris van Timmermans noch de berekening bevestigen.

Nieuwe crisis? Nieuwe taken!
Dat het huishoudboekje van de EU onder druk staat komt niet alleen door opmerkelijke miljoenenuitgaven. Bij iedere crisis krijgt Brussel - met steun van lidstaten - ook steeds meer nieuwe taken. Door corona doet de EU nu bijvoorbeeld veel meer op het terrein van gezondheidszorg en de oorlog in Oekraïne heeft de Europese Energie-unie een nieuw leven in geblazen. Bovendien kan Kiev alleen volgend jaar al rekenen op 18 miljard euro aan gunstige leningen.

Overigens staat er in Brussel geen geldboom: de lidstaten hebben eerder een zwaarbevochten akkoord bereikt over de meerjarenbegroting tot 2027. Een herziening is voor zuinige landen als Nederland vooralsnog onbespreekbaar.
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
King George
Berichten: 24943
Lid geworden op: zo sep 11, 2011 1:22 pm

Re: De EU smijt geld over de balk

Bericht door King George »

In de CAO-onderhandelingen zit 7 % er niet in. En maar janken over personeelsgebrek.
Het morele gelijk ligt bij het volk




Citaten van Mustafa Kemal Atatürk over de Islam
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 89675
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: De EU smijt geld over de balk

Bericht door Ariel »

Blok roept op tot scherpere controle op ’wisselgeld’ voor coronamiljarden

Nederland was al geen voorstander van het rondpompen van honderden miljarden euro’s via een Europees coronafonds, maar nu blijkt ook nog eens dat er amper zicht is of lidstaten doen wat ze beloven.

Plannen goedgekeurd
Om in aanmerking te komen voor de bijna 800 miljard euro aan leningen en subsidies moeten EU-lidstaten een reeks hervormingen doorvoeren. Verder hebben ze een verlanglijstje moeten inleveren met concrete projecten op het gebied van klimaat en digitalisering waar geld voor nodig is. Al die plannen zijn inmiddels goedgekeurd.

Nederland beloofde in ruil voor 4,7 miljard euro om bijvoorbeeld te werken aan terugdringen van de stikstofuitstoot en te strijden tegen belastingontduiking. Brussel deelt het geld in tranches als voorschot uit aan lidstaten.

Beloftes
Maar wanneer heeft een lidstaat gedaan wat ze beloven? En hoe grijpt Brussel in als achteraf blijkt dat een land onterecht subsidies heeft ontvangen? Oud-minister Blok heeft zich gestort op dit dossier en maakt zich grote zorgen over het ontbreken van heldere criteria in Brussel. „Het is niet duidelijk hoe groot een correctie is als een land onterecht geld heeft gekregen of wanneer zo’n correctie wordt toegepast”, zegt het Nederlandse lid van de Europese Rekenkamer. „Dit kan zorgen voor eindeloze disputen en rechtszaken met lidstaten.”

De hervormingseis was voor premier Mark Rutte het ’wisselgeld’ om uiteindelijk alsnog akkoord te gaan met het coronafonds. Brussel tikt lidstaten jaarlijks op de vingers met suggesties voor allerlei hervormingen. Voor het coronafonds moesten de landen een ’aanzienlijk deel’ van deze lijst doorvoeren. Maar opnieuw, zo concludeert Blok, ontbreken criteria die duidelijkheid scheppen over hoeveel landen van die lijst moeten afstrepen.

’Grote verschillen’
„We zien hier grote verschillen tussen lidstaten. In sommige plannen is niets gedaan met hervormingen waar Brussel al jaren om vraagt”, concludeert de waakhond die toezicht moet houden op de EU-begroting. Nederland heeft bijvoorbeeld nagelaten om verder te tornen aan de hypotheekrenteaftrek. In ruil voor andere hervormingen heeft Den Haag deze eis van tafel gekregen tijdens onderhandelingen met de Europese Commissie. De administratieve rompslomp is een andere zaak die Blok is opgevallen: „Italië heeft drieduizend ambtenaren aangenomen voor de uitvoering.”

Maandag heeft Blok in het Europees Parlement een pleidooi gehouden om alsnog te zorgen voor heldere openbare criteria, ook om controles door parlementen en journalisten mogelijk te maken. „Als het controlesysteem perfect werkt kan de belastingbetaler vertrouwen dat het goed gaat, maar op dit moment zien we bij uitbetalingen dat de controle niet goed genoeg is.”

Brussel heeft toegezegd om aan de slag te gaan met de aanbevelingen van de Rekenkamer. Blok voegt daar nog aan toe: „Tot nu toe hebben we nog niets gezien.”
En hoeveel miljard heeft Nederland betaalt aan het Europese coronaherstelfonds?

Iets van 7,7 miljard euro ?
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 89675
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: De EU smijt geld over de balk

Bericht door Ariel »

Kritiek op reclamespotjes voor Europa van 34,5 miljoen euro: ’Waanzin!’

In de Tweede Kamer wordt met verbazing gereageerd op het prijskaartje van een campagne van de Europese Commissie. Voor promotiespotjes met de boodschap ’Jij bent Europa’ is 34,5 miljoen euro neergeteld, blijkt uit navraag door De Telegraaf. „Dit is naïeve verspilling van belastinggeld.”

„Je komt op voor je waarden”, zegt een kinderstem in een spotje met bombastische muziek. „Samen gaat het ons lukken, met jou, jij bent Europa!”, klinkt het even later. Deze pro-Europese boodschap – via radio, tv en internet – klinkt op dit moment in alle EU-landen, in 24 talen. De campagne is betaald door de EC.

Partijen van links tot rechts in de Tweede Kamer plaatsen vraagtekens bij het nut van de EU-campagne. „Dit geld kunnen we veel beter besteden”, vindt SP-Kamerlid Jasper van Dijk, die de spotjes ’nogal pathetisch’ noemt. Hij eist opheldering van het kabinet. „De suggestie wordt gewekt dat we voor onze democratie en economie volledig afhankelijk zijn van de EU. Dat is natuurlijk flauwekul. Europese samenwerking is prima, maar dat kan prima zonder megalomane propaganda.”

’Saamhorigheid’
Volgens CU-Kamerlid Stieneke van der Graaf is het ’nodig en goed’ dat in tijden van oorlog op het Europese continent aan ’saamhorigheid’ wordt gewerkt. „Wat mij betreft is het op zichzelf goed dat de EU aan Europese gemeenschapszin bouwt. Of een campagne als deze daar fundamenteel aan bijdraagt, daar kun je vragen bij hebben”, zegt ze.

De PVV noemt de spotjes ’waanzin’. „Terwijl mensen hun boodschappen amper nog kunnen betalen, geeft Brussel ons belastinggeld uit aan dit soort gekkigheid”, reageert PVV-Kamerlid Vicky Maijer. „Het toont maar weer eens aan hoe ver de eurofiele elite van de werkelijkheid staat.”

Poetin
Een woordvoerder van de Europese Commissie zegt dat de campagne ’een nieuw sentiment’ schetst. Volgens de zegsvrouw heeft Poetin geprobeerd om Europa uit elkaar te spelen na de inval in Oekraïne. Maar dat is niet gelukt, stelt zij: „Integendeel, de gemeenschappelijke oppositie tegen de brutale acties van Rusland heeft het gemeenschapsgevoel van de Europeanen versterkt.”

Dat gevoel moet met deze miljoenencampagne worden versterkt, aldus de woordvoerder. Dit jaar kost de campagne 14,5 miljoen euro. Eind vorig werd al zo’n 20 miljoen euro uitgetrokken voor de spotjes.

’Geforceerd’
GL heeft geen moeite met de promotiecampagne. „Ik vind het legitiem dat de EU aan bewustwordingscampagnes doet en ook aan jongere generaties duidelijk wil maken dat Europese samenwerking belangrijk en noodzakelijk is”, stelt GL-Kamerlid Tom van der Lee.

Dat ziet JA21-Kamerlid Derk Jan Eppink heel anders: „Het is wederom een poging van de Europese Commissie om een Europees ’natiegevoel’ te forceren. Maar de EU is een organisatie, géén land met een eigen bevolking en cultuur. Dit is naïeve verspilling van belastinggeld.”
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 89675
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: De EU smijt geld over de balk

Bericht door Ariel »

Komt goed. Een beetje geduld. De bomen moeten nog gebouwd worden.
Nieuw symbool voor verspilling van Europees geld: een ’boomtoppenloopbrug’ zonder boomtoppen

Afbeelding

In het Hongaarse dorp Nyirmartonfalva werd met Europees geld een ’boomtoppenloopbrug’ gebouwd. Het enige probleem: van boomtoppen is nergens een spoor te bekennen.

In 2021 kreeg Mihaly Filemon, de burgemeester van Nyirmartonfalva en partijgenoot van premier Viktor Orban, goed nieuws vanuit Brussel. Zijn subsidieaanvraag voor een boomtoppenloopbrug was goedgekeurd en de bouw kon beginnen. Eind 2022 was de brug ook daadwerkelijk klaar, goed voor een totaal kostenplaatje van ongeveer 166.000euro, ofwel zo’n 2.000euro per meter.

Boomtoppen
Boomtoppen waren er op dat moment echter al niet meer te bekennen. Sinds de zomer 2022 werd namelijk – eveneens via een overheidsopdracht – begonnen met de kap van het bos rondom de brug. En dat blijkt nog niet eens het enige probleem, zo bracht het onafhankelijke onderzoeksportaal Atlatszo aan het licht. De brug werd ook gebouwd op een perceel dat eigendom was van de burgemeester. Filemon kreeg de Europese centen dus niet voor zijn gemeente, maar als particulier.

Volgens Ákos Hadházy, een onafhankelijk Hongaars parlementslid dat bekendstaat om zijn strijd tegen de corruptie in zijn land, laat ook de kwaliteit van de brug te wensen over. Zo werd het hout niet eens gelakt om het te beschermen tegen de weersomstandigheden en waaide het dak van een paviljoen naast de brug al weg. „Deze locatie is een symbool voor de georganiseerde diefstal van Europees geld”, aldus Hadházy.
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 89675
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: De EU smijt geld over de balk

Bericht door Ariel »

Brussel met collectebus naar lidstaten voor 66 miljard extra

De Europese Unie maakt zich op voor een nieuwe clash over de centen. Kopstuk Ursula von der Leyen heeft dinsdag voorgesteld om de EU-begroting open te breken. De Europese Commissie wil dat lidstaten maar liefst 66 miljard euro extra afdragen.

De huidige meerjarenbegroting voor de periode 2021-2027 is met veel pijn en moeite tot stand gekomen. In de pot zit een bedrag van 1074 miljard euro, daarnaast is er nog het coronaherstelfonds van ruim 800 miljard euro opgetuigd. Maar volgens de Europese Commissie is er halverwege de rit niet genoeg geld meer.

„De wereld is drastisch veranderd”, stelt voorzitter Von der Leyen vast. „We zagen drie jaar crisis na crisis. We voelen de naschokken: stijgende energieprijzen, hogere inflatie en hogere rentes. We zitten dus in een hele andere wereld dan in 2020, toen er onderhandeld werd over de huidige meerjarenbegroting.”

Extreem gevoelig
Brussel wil het extra geld gebruiken om 19 miljard aan rente-tegenvallers te dekken. Daarnaast vraagt Von der Leyen extra geld voor migratie en industriebeleid. Voor Oekraïne wil men een nieuw fonds oprichten van 50 miljard euro, bestaande uit gunstige leningen en subsidies. Kiev kan dit geld gebruiken om het overheidsapparaat om te bouwen en hervormingen door te voeren om toekomstig EU-lidmaatschap mogelijk te maken.

Bij veel lidstaten ligt een hogere EU-afdracht traditiegetrouw extreem gevoelig. Nettobetalers als Nederland en Duitsland willen over de miljarden voor Oekraïne best praten, maar voor het overige hebben minister Sigrid Kaag (Financiën) en haar Duitse ambtsgenoot al laten doorschemeren dat Brussel een oplossing moet zoeken binnen de Europese begroting.

Nieuwe Europese belastingen
Ook landen als Denemarken, Zweden, Oostenrijk en de Baltische staten zijn vaak sceptisch over de Brusselse spendeerdrift. De EU-instellingen toonden zich de afgelopen jaren bovendien niet gevoelig voor kritiek. Zo maakt Nederland vaak een punt van de exorbitante uitgaven van het Europees Parlement. Afgelopen jaar trakteerde de EU bovendien alle tienduizenden medewerkers, die amper belasting betalen, op een inflatiecorrectie van zeven procent.

Een plan voor bezuinigingen heeft Brussel niet op tafel gelegd. Wel kwam met de Europese Commissie dinsdag op de proppen met een plan voor nieuwe Europese belastingen. Zo wil de uitvoerende EU-macht graag een deel van de opbrengsten uit de veiling van CO2-uitstootrechten afromen, inkomsten uit de CO2-grensheffing zelf houden en tijdelijk een graantje meepikken uit de geharmoniseerde minimum vennootschapsbelasting voor bedrijven.

De kans lijkt klein dat Brussel hier steun voor gaat krijgen van alle 27 lidstaten. Een EU-diplomaat vat het kort en bondig samen: „Dit gaat er natuurlijk nooit komen.”
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 89675
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: De EU smijt geld over de balk

Bericht door Ariel »

Kosten mogelijk meer dan 1,9 miljoen per jaar

EU breidt uit in Straatsburg: peperduur kantoor voor vier dagen per maand

Aan de spendeerdrift van het Europees Parlement komt maar geen einde: de EU-instelling heeft besloten om uit te breiden in Straatsburg met een gloednieuwe kantoorkolos. Tot grote vreugde van Frankrijk raakt een einde aan het geldverslindende verhuiscircus tussen Brussel en de Elzas daarmee nog verder uit beeld.

De Franse overheid probeert al jaren een nog nooit gebruikt kantoorpand, met een oppervlakte van 15.000 vierkante meter, te slijten aan de EU-instelling. Voor Parijs een manier om Straatsburg te behouden als ’Europese hoofdstad’.

Het zogeheten Osmose-gebouw staat pal naast het bestaande vergaderpaleis en zou onderdak moeten bieden aan ambtenaren en politici. Een ander object in de royale vastgoedportefeuille van het Parlement gaat mogelijk dienst doen als hotel voor EU-functionarissen.

Verhuiscircus
Het Europees Parlement gaat het pand huren voor 700.000 euro per jaar. Het gebouw zal voornamelijk worden gebruikt tijdens zittingen: slechts vier dagen per maand. Het besluit is omstreden: veel Europarlementariërs willen af van het peperdure verhuiscircus tussen Brussel en Straatsburg. Een eerdere poging van tegenstanders om het vastgoedavontuur te blokkeren mislukte nipt, opmerkelijk genoeg had de VVD-delegatie – tegen Straatsburg als vergaderlocatie - het verschil kunnen maken. Maar de liberalen dachten dat het wel los zou lopen met het Osmose-plan.

De sociaaldemocraten in het EU-parlement zijn radicaal tegen en beschuldigen de Fransen van een te rooskleurig financieel plaatje. „Het Parlement zal het gebouw op huurbasis verwerven voor een periode van 99 jaar. Huur, schoonmaak en beveiliging kosten de EU volgens onze inschattingen 1.919.000 euro per jaar”, zegt de Letse Europarlementariër Nils Ušakovs. „Voordat het gebouw gebruikt kan worden, moet de EU minimaal 10,3 miljoen euro extra uitgeven aan inrichting, beveiliging en IT-apparatuur. Dit is exclusief de bouwkosten om Osmose aan te sluiten op het bestaande parlementsgebouw.”

Het besluit valt op een pikant moment: uitgerekend nu gaat Brussel met de collectebus langs de EU-lidstaten om 66 miljard euro extra op te halen. Het aanvullende budget is volgens de Europese Commissie nodig voor Oekraïne, maar ook vanwege ’geldgebrek’ nu alles zo duur is geworden. Lidstaten in het kamp van nettobetalers zien liever dat Brussel gaat bezuinigen in plaats van bedelen om nog meer belastinggeld.
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Plaats reactie