Massa-immigratie naar Europa

Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 85795
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Massa-immigratie naar Europa

Bericht door Ariel »

Europarlementariër: ’We slaapwandelen richting een nieuwe migratiecrisis’

Voor het oplossen van de asielcrisis wijst politiek Den Haag graag naar ’Europa’. Maar in Brussel zit het dossier al jaren vast in de raderen van de besluitvormingsmachine. „We slaapwandelen richting een nieuwe migratiecrisis”, verzucht CDA-Europarlementariër Jeroen Lenaers.

De Europese migratiecrisis van 2015 heeft pijnlijk duidelijk gemaakt dat de buitengrenzen zo lek als een mandje zijn en de Dublinverordening (land van aankomst neemt asielverzoek in behandeling) niet werkt. De situatie zorgde voor chaos en levensgevaarlijke mensensmokkel.

De Europese Commissie reageerde vastbesloten: dit nooit weer. Tot twee keer toe is een ’migratie- en asielpact’ gelanceerd om het hoofdpijndossier vlot te trekken. Aan alles is gedacht: screening aan de buitengrenzen, terugkeer en spreiding van asielzoekers. Maar het Brusselse plan ligt al jaren stof te happen.

Lidstaten te verdeeld
EU-lidstaten zijn te verdeeld om het over alles eens te worden. De landen gaven wel groen licht voor enkele onderdelen van het plan. Zoals screening aan de buitengrenzen: een economische migrant kan dan bij aankomst in Italië al te horen krijgen dan een reisje naar Nederland voor een asielaanvraag kansloos is.

Maar om hier een Europese wet van te maken is eerst groen licht nodig van het Europees Parlement. En daar willen ze pas een eindoordeel vellen als alle onderdelen van het migratie- en asielpact zijn goedgekeurd door de lidstaten (Raad van de EU). Ondertussen probeert de Europese Commissie met noodverbandjes de instroom te beperken. Tegelijkertijd weigert Brussel om grenshekken te financieren en harde maatregelen te nemen richting landen die niet meewerken aan het terugnemen van uitgeprocedeerde asielzoekers.

Cynisch genoeg lijkt de EU-bureaucratie nu langzaam in beweging te komen nu de aantallen migranten weer fors toenemen en nieuwe Europese crisis dreigt. De crisis die men juist had willen voorkomen. In het Europees Parlement proberen Nederlandse Europarlementariërs samen met collega’s uit andere landen de druk op te voeren om een einde te maken aan de halsstarrige opstelling van hun eigen politieke arena.

„We kunnen niet wachten tot 2024 met het boeken van echte resultaten”, zegt VVD-delegatieleider Malik Azmani. „Onze burgers verwachten dat we het onder controle hebben.” Volgens CDA-Europarlementariër Jeroen Lenaers moet het parlement snel het migratiepact afronden: „Het is tijd om daadkracht te tonen.”

Maar ter linkerzijde vinden veel politici vooral dat er eerst meer moet worden gedaan aan het redden van migranten op zee. D66-Europarlementarier Sophie in ’t Veld stoort zich aan het taalgebruik in migratiedebat: „We moeten minder apocalyptisch zijn. Xenofobische retoriek zorgt niet voor een oplossing, het zorgt voor meer polarisering. Migratie is er altijd geweest en zal er altijd blijven. ”

EU-migratieministers komen vrijdag naar Brussel voor spoedberaad over het toenemende aantal migranten.
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Mahalingam
Berichten: 49120
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Massa-immigratie naar Europa

Bericht door Mahalingam »

En dan komen er ook nog eens een miljoen of meer Oekraïners naar de EU om kou, honger en ellende (oorlog) te ontvluchten, zo zeggen 'welingelichte' bronnen. (fog of war)
Die vragen dan wel geen asiel aan maar moeten toch als oorlogsvluchtelingen behandeld worden.
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 85795
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Massa-immigratie naar Europa

Bericht door Ariel »

Zijn hier nog mensen die vertrouwen hebben in het slagen van deze prachtige plannen?
Kabinet wil asielinstroom remmen met extra Europese grensbewaking

Met extra Europese grensbewaking en betere samenwerking met herkomstlanden wil het kabinet de instroom beperken. Dat is volgens staatssecretaris Van der Burg (Asiel) zijn inzet tijdens een speciaal ingelast Europees topoverleg vrijdag in Brussel.

Na de belofte van premier Rutte om de instroom terug te dringen zijn alle ogen gericht op welke stappen het kabinet zet om dat te bereiken. Het spoedberaad van migratieministers in Brussel is de eerste gelegenheid om de veelbesproken Europese aanpak gestalte te geven, zeker omdat tot op heden Europese samenwerking op dat gebied bepaald niet vlekkeloos verloopt.

Volgens staatssecretaris Van der Burg zal het kabinet een actieplan omarmen waarmee de Europese grenzen aan de Middellandse Zee beter worden bewaakt. „Het kabinet zal het actieplan van de Commissie voor geïntensiveerde inzet langs de Middellandse Zee route verwelkomen.” De VVD-bewindsman noemt dat plan ’urgent en nodig’. „Met name inzet op samenwerking met herkomst- en transitlanden, extra capaciteit voor grensbewaking.”

Balkan-route
Maar Van der Burg benadrukt dat instroom niet alleen via die route moet worden beperkt. „Migratiedruk neemt niet alleen via die route toe, maar ook via andere routes, bijvoorbeeld de Westelijke Balkan. Wat het kabinet betreft wordt daarom ook voor de overige migratieroutes verder gewerkt aan versterkte en gecoördineerde inzet van Europa.”

Hoe dat precies moet gebeuren, zegt hij niet. Het kabinet werkt nog aan een aanpak om instroom te beperken en aan een fundamentele heroriëntatie van het asielstelsel. De verwachting is dan ook dat het beperken van instroom niet vrijdag even in Brussel wordt geregeld. Het zal een kwestie zijn van de lange adem, klinkt achter de schermen op het ministerie van Justitie en Veiligheid.

Van der Burg verwacht wel steun voor het voorliggende ’actieplan’. „Aangezien een groot deel van de EU te maken heeft met toenemende migratiedruk, zullen naar verwachting de meeste lidstaten het actieplan van de Commissie verwelkomen.” De Europese overleggen leveren al jaren nauwelijks wat op aan effectieve maatregelen. Ondertussen heeft Nederland te maken met de hoogste asielinstroom sinds de vluchtelingencrisis in 2015.

Ruzie Italië en Frankrijk
Aanleiding van het spoedberaad is een hoog opgelopen ruzie tussen Italië en Frankrijk over het toelaten van hulpschip Ocean Viking. De nieuwe rechtse regering onder leiding van premier Meloni heeft de toegang tot alle Italiaanse havens ontzegd. Rome ziet dit soort reddingsschepen als ’taxi’s en veerboten’ die nauw samenwerken met mensensmokkelaars. Parijs reageerde furieus op de Italiaanse weigering en ving de opvarenden uiteindelijk op in de Zuid-Franse havenstad Toulon.

Afgelopen maandag lanceerde de Commissie wederom een actieplan specifiek gericht op de route naar Italië. Hoewel Van der Burg grote verwachtingen heeft, kan het plan niet worden gezien als een wondermiddel waar Nederland snel iets van zal merken. De linkse Eurocommissaris Ylva Johansson somt vooral een reeks bestaande plannen op. Zo maakte ze al afspraken met herkomstlanden om te voorkomen dat hun onderdanen om economische redenen de levensgevaarlijke overtocht naar Europa wagen. De EU-bureaucraat zegt dat dit soort deals succes hebben, maar zodra een groep uit een bepaald land afneemt duiken er iedere keer weer andere nationaliteiten op.

Pleisters plakken
Wel heeft ze recent met landen op de Westelijke Balkan afspraken gemaakt over nauwere samenwerking met Frontex. Maar het blijft pleisters plakken. Over het totaalpakket, het asiel- en migratiepact, worden ze het al jaren niet eens. De lidstaten zijn verdeeld over onderdelen. Waar ze wel een akkoord over hebben bereikt - over bijvoorbeeld aanpassing van Schengenregels en screening aan buitengrenzen - weigert het Europees Parlement een oordeel te vellen. Het parlement wil pas een eindoordeel vellen als het totale pakket door de lidstaten is goedgekeurd.

„We slaapwandelen richting een nieuwe migratiecrisis”, verzucht CDA-Europarlementariër Jeroen Lenaers. „Het is tijd om daadkracht te tonen.” Net als VVD-delegatieleider Malik Azmani probeert hij het Parlement zover te krijgen om het eerder op onderdelen eens te worden. „We kunnen niet wachten tot 2024 met het boeken van echte resultaten”, stelt de liberaal. Cynisch genoeg lijkt alleen een nieuwe grote Europese migratiecrisis de boel in beweging te krijgen.
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Mahalingam
Berichten: 49120
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Massa-immigratie naar Europa

Bericht door Mahalingam »

Er loopt sinds kort een bruikbare migratieroute door Servië. En daar zijn de bewoners niet blij mee. Hoe dat?
Servische politie pakt 600 illegalen op bij grens met Hongarije, ook wapens aangetroffen

BELGRADO, 25 november (Reuters) – De Servische politie heeft vrijdag bij de grens met Hongarije 600 illegale migranten opgepakt na een schietpartij in een stad waarbij één persoon werd neergeschoten, aldus het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Het incident gebeurde in de vroege uren in de Noord-Servische stad Horgos, zei de politie.

“Leden van het ministerie van Binnenlandse Zaken zijn een gedetailleerde zoektocht begonnen na berichten dat migranten op straat op elkaar schoten,” aldus een verklaring van de politie.

“Ze hebben zes migranten gevonden, van wie er één ongeveer 20 jaar oud was met twee schotwonden in de borst.”

Een politieoperatie heeft uiteindelijk ongeveer 600 migranten in het gebied aan het licht gebracht, inclusief wapens en enkele betrokkenen bij de schietpartij, zei het ministerie in een aparte verklaring onder verwijzing naar minister van Binnenlandse Zaken Bratislav Gasic.

Balkanroute

De westelijke Balkanroute via Turkije, Bulgarije, Noord-Macedonië en Servië blijft het belangrijkste migratiepad naar de Europese Unie, zei grensagentschap Frontex in september.

Veel migranten steken de grens over via uitgebreide netwerken van smokkelaars die soms gewapend zijn.

Vorige week kwam Servië met Hongarije en Oostenrijk overeen meer gezamenlijke grenspatrouilles in te zetten en zijn visumbeleid af te stemmen op dat van de EU om de stroom illegale migranten naar het westen via de westelijke Balkan in te dammen.
https://tpo.nl/2022/11/25/servische-pol ... getroffen/

En in een Hongaarse krant lees ik dingen als:
Migranten doodgeschoten in het centrum van Horgos + VIDEO

Migranten schoten opnieuw in Horgos, dit keer in het centrum van de nederzetting. Bálint Pásztor, de fractieleider van de Hongaarse Vereniging van Vojvodina, sprak op RTV over de laatste keer dat de Turken en Tataren zulke activiteiten op het grondgebied van het land uitvoerden als de migranten nu doen.

De inwoners van Horgos hebben onze redactie laten weten dat ze sinds donderdagmiddag geweerschoten horen in de nederzetting. In de Facebook-groep Horgos - ons dorp is een video gepubliceerd die is gemaakt in het centrum van het dorp, waarop immigranten te zien zijn die vluchten in het centrum van de nederzetting, terwijl er wordt geschoten.

Een andere video toont mannen met een kap gewapend met aanvalsgeweren die net voor 18.00 uur door de Béla Bartók-straat marcheren.

Meerdere mensen schreven op Facebook dat ze 's avonds niet meer de deur uit durven, ze zijn bang voor hun kinderen. Ze durven ze niet eens alleen in de huizen te laten. Tegelijkertijd begonnen de dorpelingen met het bijeenroepen van een buitengewone dorpsvergadering. Zoals ze zeggen, er is niets om op te wachten, onmiddellijke actie is vereist. Volgens informatie van Pannon RTV vond er een confrontatie plaats tussen twee groepen migranten, van wie sommigen gewond raakten. Buurtbewoners liepen geen schade op.

Herder: De Turken en Tataren deden dit de laatste keer

De situatie in Horgos, Martonos, Nyugat-Bácska en Subotica is ook onhoudbaar - Bálint Pásztor, fractieleider van de Vojvodina Hongaarse Vereniging, reageerde op de gebeurtenissen op RTV. De vicevoorzitter van de partij herinnerde eraan dat de vertegenwoordigers van de VMSZ sinds 2015 regelmatig hun stem verheffen over het onderwerp en zo ook strijden voor de veiligheid van de burgers.

De politicus benadrukte dat sommige Servische oppositiepolitici hem vanwege zijn positie een fascist noemen. Zoals hij het uitdrukte: de VMSZ eist de bescherming van de zuidelijke grens van Servië, de garantie van de veiligheid van de burgers, de aanwezigheid van politie en gendarmerie in het veld. Elke officiële actie tegen migranten was alleen te danken aan de overheidsbetrokkenheid van de VMSZ, maar dit is nog steeds niet genoeg, voegde hij eraan toe.

"Ook in Europa beginnen steeds meer mensen in te zien dat de Hongaarse regering gelijk heeft, en thuis de Hongaarse Vereniging van Vojvodina, die al die tijd de enige van de Servische parlementaire partijen was op dit gebied.

De essentie hiervan, en het resultaat moet zijn dat de behandeling van deze kwestie neerkomt op de zuidelijke grens", aldus Pásztor. De leider van de fractie verwacht van de tripartiete samenwerking dat die mensen die geen vluchteling zijn geen activiteiten in de noordelijke gebieden van het land uitvoeren die voor het laatst door de Turken en Tataren zijn gedaan.

Toen een paar weken geleden een migrant werd neergeschoten in de nederzetting, gingen wij ook ter plaatse. U kunt HIER ons rapport over de plaatselijke omstandigheden lezen dat destijds is gemaakt .
Met video: https://magyarnemzet.hu/belfold/2022/11 ... pont-video
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 85795
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Massa-immigratie naar Europa

Bericht door Ariel »

Eindpunt Termini: trieste gevolgen ongeremde immigratie zichtbaar rond Rome CS

Rondom het belangrijkste en grootste treinstation van Rome, Roma Termini, heerst armoede en chaos. Wie bij de automaat een treinkaartje in de hal wil kopen, treft al gauw opdringerige mensen, doorgaans geen Italianen, die je willen ’helpen’, maar in werkelijkheid op je geld uit zijn.

Schuin voor het station Termini plast een immigrant in de rondte. De omstanders, onder wie drommen immigranten, moeten zijn straal zien te vermijden. Maar men kijkt er nauwelijks van op. Alleen een oudere Italiaanse man maakt kenbaar dat hij het schandalig vindt.

De gevolgen van de uit de hand gelopen immigratie zijn zeker rondom Termini waarneembaar. Veel Italianen vinden dat de grens is bereikt. Er zijn dit jaar tot nu toe meer dan 94.000 migranten gekomen. De Italianen weten dat de andere EU-landen geen migranten willen opnemen en voelen zich daarom in de steek gelaten.

Vieze kleren
Een blootvoetse Afrikaan met vieze kleren en een capuchon over zijn hoofd heeft zijn vaste plek bij het station. Hij weigert pertinent te praten, in welke taal dan ook. „Hij praat nooit, met niemand”, zegt een andere Afrikaanse immigrant. „Hij blijft altijd daar, zonder iets te zeggen.” Verderop leunt een man met een klein baardje tegen de wand van het station. Hij heeft een vriendelijk gezicht. Hij komt uit Marokko en heet Said. „Ik woon al 23 jaar in Italië. Ik had werk en huurde een woning. Maar na corona heb ik mijn baan verloren en nu heb ik niks meer”, zegt hij. „Ik probeer wel werk te vinden, maar niemand wil mij hebben. Nu woon ik al twee jaar hier bij het station. Het dak hierboven beschermt me in ieder geval tegen de regen.” Een zigeunerin komt aanzetten en vraagt om geld. „Ik slaap hier vlak naast hem. Alsjeblieft, geef mij iets”, zegt ze. Twee euro vindt ze onvoldoende. „Geef meer, ik heb nieuwe dekens nodig”, smeekt ze.

Michele, die pal ernaast zijn kiosk heeft, zit erover te denken om na vele jaren zijn zaak dicht te doen. „Het wordt hier steeds erger. Travestieten die zich aanbieden, bedelaars, diefstal, drugshandel, aan de andere kant van de straat, maar ook hier vlak achter deze kiosk. En ik werk hier ’s avonds niet eens, als alles nog veel erger wordt.”

Carabinieri
De gemeente Rome laat weten dat er in en rondom het station Termini circa 290 eenheden zijn van politie, carabinieri, spoorwegpolitie, privébewaking en brandweer. Er zijn ook een politiebureau en twee kazernes van carabinieri. „Het is één van de grootste treinstations van Europa, dus dat is normaal. Het behoort tot de plekken die het meest gevoelig zijn voor mogelijke aanvallen of aanslagen, dus die strenge controles zijn noodzakelijk. Het is daarom één van de veiligste plekken van de stad”, aldus een woordvoerder van de gemeente. „Er zijn daar sinds begin dit jaar circa 6000 mensen gecontroleerd en 74 arrestaties verricht.”

De wethouder van de gemeente Rome voor sociale politiek en gezondheidszorg, Barbara Funari, heeft vooral oog voor de daklozen rondom het station. „Rondom Termini en de twee straten ernaast slapen zo’n zestig tot tachtig mensen. Enkelen van hen hebben problemen zoals alcoholisme of psychiatrische problemen.” Niet alleen de kou wordt een probleem. „We moeten ook aan hun gezondheid en medische zorg voor ze denken, anders kunnen ze mogelijk niet in opvangcentra terecht”, zegt Funari. „Die opvangcentra hebben we afgelopen jaar voor daklozen verdubbeld.”

Oplossing
Funari vindt juist niet dat de Lega-leider Matteo Salvini, die altijd een stop op illegale immigratie wil, een goede bijdrage levert aan de oplossing van het probleem. „Toen Salvini minister van Binnenlandse Zaken was heeft hij in 2018 zogenaamde ’beschermingssystemen voor asielaanvragers’ (SPRAR) gesloten, waardoor veel immigranten zonder documenten op straat terecht zijn gekomen.” Daarmee is het aantal ronddolende, kansloze asielzoekers zonder papieren volgens haar dus juist vergroot.

Luana Melia is het hoofd van een opvangcentrum van de rooms-katholieke organisatie Caritas bij het station Termini. Deze is in 1987 opgericht door de Italiaanse priester Don Luigi Di Liegro, naar wie het opvangcentrum is vernoemd. Boven het opvangcentrum hangt een groot spandoek vol kleuren met de tekst ’Nessuno si salva da solo’ (Niemand redt zich alleen). Binnen zijn 175 bedden, zowel voor mannen als vrouwen. In het centrum kan ’s avonds worden gegeten en worden geslapen. Nu zijn de meeste zalen leeg. „Overdag moeten ze eruit. Alleen enkele zeer fragiele mensen blijven hier ook overdag”, aldus Melia.

Melia loopt langs enkelen die tot de uitverkorenen behoren. Zoals een zekere Pino, een Italiaan die opgroeide in de VS, in het Jubeljaar 2000 terugkeerde naar Italië, waar hij in 2020 door corona zijn werk verloor en daarna niks meer had. „Dit is een geweldige plek, zij hebben hier mijn leven gered”, aldus Pino. „Zeg tegen Melia dat ik haar dankbaar ben.”
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Mahalingam
Berichten: 49120
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Massa-immigratie naar Europa

Bericht door Mahalingam »

Er zijn vele manieren voor migranten om Europa binnendruppelen.
Deze kende ik nog niet.

Migranten vluchten na noodlanding uit vliegtuig in Barcelona

Na een noodlanding op de luchthaven van Barcelona zijn 28 migranten uit het vliegtuig ontsnapt. Het verkeersvliegtuig met 228 passagiers aan boord maakte een vlucht van Casablanca naar Istanbul. De Spaanse luchtverkeersleiding kreeg te horen dat er een medische noodsituatie aan boord was met een zwangere vrouw die op het punt zou staan te bevallen.

Het toestel landde in Barcelona waar politie en medici aan boord gingen. Toen vluchtten de migranten het toestel uit en maakten ze zich uit de voeten. Spaanse media meldden dat de politie er inmiddels de helft van heeft opgepakt.

De ‘zwangere’ vrouw is van boord gehaald en onderzocht. Ze bleek helemaal niet in verwachting te zijn en is aangehouden, omdat ze onderdeel van het plan zou zijn geweest.


Het plan om zo illegaal Spanje binnen te komen is niet nieuw. Eenzelfde incident deed zich begin november in Palma de Mallorca voor. Een twintigtal illegale migranten slaagde erin het vliegtuig uit te komen na een noodlanding voor een gespeeld medisch noodgeval rond een ‘suikerpatiënt’. Op vier na werden alle migranten uit dat toestel op Mallorca getraceerd en opgepakt.
https://www.ad.nl/buitenland/migranten- ... ~a2775ca5/
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Gebruikersavatar
King George
Berichten: 24105
Lid geworden op: zo sep 11, 2011 1:22 pm

Re: Massa-immigratie naar Europa

Bericht door King George »

Die zijn nu in Europa en gaan daar nooit meer weg. Missie geslaagd. Even iets anders: Zulk soort maatschappijen kan je wel degelijk aanpakken door hun landingsrechten in te trekken.
Het morele gelijk ligt bij het volk

Respectabele fora de moeite van een bezoek meer dan waard:
Haarlems Vrije Mening Forum Uitingsvrij 3.2


Citaten van Mustafa Kemal Atatürk over de Islam
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 85795
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Massa-immigratie naar Europa

Bericht door Ariel »

Zijn dit weer loze woorden? Eerst zien, en dan pas geloven.
Kritische landen eisen hard optreden Brussel zodat lidstaten migranten terugnemen

Een kritische coalitie van landen die worden overspoeld met asielaanvragen eisen dat Brussel hard gaat optreden tegen EU-lidstaten die weigeren migranten terug te nemen. „Als het bij ons een keer schuurt met de regels staat de Europese Commissie meteen klaar om kritisch naar ons te zijn”, sneert staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel). „Dan moet je dat ook bij anderen doen.”

De VVD-bewindsman kwam woensdagavond op initiatief van zijn Belgische collega Nicole de Moor (Migratie) naar een topberaad van gelijkgestemde landen in Brussel. Daar kreeg de Europese Commissie te horen van onder andere Oostenrijk, Zweden en Duitsland dat het zo echt niet langer kan met het falende Europese migratiebeleid. Ook niet-EU-lid Zwitserland en Denemarken - heeft een uitzondering op Europese migratieregels - schoven aan.

Hun belangrijkste klacht is verre van nieuw: de bestaande afspraak dat asielzoekers hun aanvraag moeten doen in het eerste land waar ze aankomen moeten worden gerespecteerd. Deze Dublin-regels worden al jaren aan de laars gelapt door Zuid-Europa. De populairste asielbestemmingen vormen nu één front in een poging om de Dublin-regels nieuw leven in te blazen.

We zijn het zat, beaamde VVD-staatssecretaris Van der Burg bij aankomst. Hij richt zijn vizier vol op Brussel: „De Europese Commissie is bedacht om een belangrijke rol te spelen richting landen die zich niet aan de afspraken houden.” Zijn Belgische ambtsgenoot De Moor gooit het op het bestaansrecht van de EU: „Er kan geen Unie zijn zonder solidariteit.”

’Iets uit het verleden’
Maar van Brussel hoeven we voorlopig weinig actie te verwachten. „Dublin is iets uit het verleden”, zei de ongekozen Eurocommissaris Margaritas Schinas (Migratie) eerder deze week tijdens een bezoekje aan Den Haag. „We hebben nieuwe afspraken nodig.”

De Moor reageert kritisch: „We zijn het erover eens dat Dublin hervormd moet worden. Maar dat wil niet zeggen dat we de regels die vandaag gelden kunnen loslaten.”

De daadkrachtige CD&V-bewindsvrouw heeft om de hoek bij vliegveld Zaventem eerder dit jaar een speciaal Dublin-centrum opgericht om de terugkeer naar landen die wel meewerken te versnellen. Sinds augustus hebben ruim 200 mensen de speciale locatie verlaten; dit aantal ligt ver onder de verwachtingen die zijn geschept bij de opening.

„We zijn blij met het resultaat”, zegt De Moor desondanks. „Het is voor België het hoogste resultaat in twee jaar tijd.”

Gebrekkige bescherming
Een ander speerpunt voor de populaire asielbestemmingen blijft de gebrekkige bescherming van de EU-buitengrenzen. Economische migranten uit bijvoorbeeld India, Burundi en Turkije wordt het door landen op de Westelijke Balkan wel heel makkelijk gemaakt. Vooral Servië krijgt kritiek vanwege visumvrij-reizen voor mensen uit een reeks landen.

EU-leiders hebben daar dinsdag een groot nummer van gemaakt tijdens een Balkantop in Albanië. Ze willen dat de kandidaat-lidstaten hun visumbeleid gelijktrekken met die van de EU. „Servië zet stappen in de goede richting”, zei premier Mark Rutte. „Maar we hopen op meer.” Donderdag is er opnieuw topoverleg met alle EU-migratieministers in Brussel, eerder op de dag organiseert Van der Burg een bijeenkomst met de Brexit-Britten, Duitsland, België en Frankrijk over nauwere samenwerking op het gebied van migratie.
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 85795
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Massa-immigratie naar Europa

Bericht door Ariel »

Overstappen naar Deens asielmodel? 'Dan moet Nederland uit de EU'

Om de asielproblemen in Nederland op te lossen, moeten we kijken naar Denemarken. Dat is wat vooral rechtse politici en ook tv-persoonlijkheid Johan Derksen zeggen. Het Scandinavische land staat bekend om zijn zeer strenge asielbeleid. Maar wat is het precies en zou het bij ons kunnen werken?

Afgelopen zomer werd de asielcrisis in Nederland pijnlijk zichtbaar. Vooral in Ter Apel. Bij het aanmeldcentrum daar was er geen plek voor alle mensen die in ons land aankwamen. Het gevolg: mensen moesten buiten slapen, douchen in kleine zwembadjes met vies water en vanwege de slechte hygiëne gingen huidziektes rond. Die chaos zag er zo uit:

Zou het inmiddels veelbesproken Deense model ook voor Nederland geschikt kunnen zijn? Om dat uit te leggen, gaan we terug naar 2015. Dat is het jaar waarin veel Europese landen op grote schaal te maken kregen met enorme aantallen vluchtelingen, voornamelijk als gevolg van de oorlog in Syrië. De aantallen waren zo hoog dat de Deense bevolking en uiteindelijk ook de Deense regering vonden dat er actie nodig was om het aantal vluchtelingen te beperken.

Waardevolle bezittingen afstaan
Die actie uit zich op een aantal opvallende manieren. Dat merken asielzoekers al direct bij aankomst in Denemarken. Zo moeten ze bezittingen afstaan die meer dan 10.000 Deense kronen (1344 euro) waard zijn. Op die manier betalen asielzoekers volgens de Denen mee aan hun eigen opvang.

Daarnaast zijn verblijfsvergunningen in Denemarken tijdelijk: voor één of twee jaar. Oftewel, ze moeten na 12 tot 24 maanden opnieuw worden verlengd. Een permanente verblijfsvergunning behoort pas na acht jaar tot de mogelijkheden. En ook dan moet je voldoen aan strenge criteria.

'Damascus is veilig'
Mensen die uit landen komen die door Denemarken als veilig worden gezien, maken sowieso nauwelijks kans op een vergunning. Dat is in Nederland in principe ook zo, maar in Denemarken vallen ook delen van Syrië onder die categorie, het land waar al meer dan tien jaar een burgeroorlog woedt. Denemarken was het eerste en tot nu toe enige Europese land dat de regio rond de Syrische hoofdstad Damascus als veilig bestempelde.

Damascus veilig? Denemarken zegt van wel, stuurt Syrische vluchtelingen terug
Dat had niet alleen gevolgen voor Syriërs die nog naar Denemarken wilden komen, maar ook voor Syriërs die er al waren. Veel van hen kregen te horen dat ze niet meer in Denemarken mochten blijven. Van 137 mensen werd de verblijfsvergunning ingetrokken of niet verlengd.

Speciale uitzetcentra
Maar Denemarken heeft geen diplomatieke banden met Syrië en kan mensen daarom niet zomaar op het vliegtuig naar Damascus zetten. In plaats daarvan komen mensen in zogenaamde 'uitzetcentra' terecht. Vaak op een afgelegen locatie, en eenmaal daar verlies je het recht op werk, inkomen of uitkering.

Daarnaast is Denemarken al een tijdje bezig om opvang te creëren in veilige gebieden buiten de Deense landsgrenzen. Zo wil het graag een deal sluiten met Rwanda, zodat vluchtelingen daar kunnen worden geregistreerd. Precies zoals het Verenigd Koninkrijk dat ook wil.
r
Het zijn allemaal voorbeelden van maatregelen met hetzelfde doel: Denemarken als bestemming zo onaantrekkelijk mogelijk maken en zo het aantal vluchtelingen zoveel mogelijk beperken.

Fikse daling aantal asielaanvragen
Dat doel lijken de Denen ook daadwerkelijk te bereiken. In 2015 waren er 359 asielaanvragen per 100.000 inwoners. In 2020 waren dat er nog maar 34. Dat is ook een stuk minder dan de landen om Denemarken heen, zoals te zien is in onderstaande tabel. Wel moet daarbij worden aangetekend dat 2020 het eerste coronajaar was.

Dat Denemarken in tegenstelling tot andere landen in Europese Unie zulke strenge regels heeft kunnen opstellen, heeft te maken met een uitzonderingspositie die ze hebben. "Bij de onderhandelingen over het Verdrag van Maastricht in de jaren 90, hebben ze een mogelijkheid bedongen om af te kunnen wijken van de asielregels voor andere EU-landen, een zogeheten opt-out", zegt Leo Lucassen. Hij is directeur van het Internationaal Instituut van Sociale Geschiedenis en weet veel over migratie. "Die opt-out houdt in dat Denemarken meer bewegingsruimte heeft op het gebied van migratie."

Nederland heeft geen 'opt-out'
Dat is meteen het grote verschil met Nederland. De reden dat wij niet zomaar kunnen overschakelen naar een Deens systeem heeft dus een juridische reden. Wij hebben geen opt-out. En lijken dus meer gebonden aan internationale afspraken.

Daar onderuit komen is een zeer lastige opgave. "Het juiste moment om een 'opt-out' te bedingen is als je lid wordt van de EU of als er een verdrag getekend moet worden, zoals dat van Maastricht. Dat is nu niet het geval. De andere optie is het verlaten van de Europese Unie, maar daar is in Nederland geen meerderheid voor."

'Vals alternatief'
"Politici die roepen dat ze willen overstappen naar het Deense model, presenteren dus eigenlijk een vals alternatief", zegt Lucassen. "Juist daarom is het praten over dat model niet goed voor het vertrouwen in politici en ook niet voor het draagvlak voor vluchtelingenopvang. Kortom: het Deense model als balletje opgooien heeft weinig zin."

Ook Ilse van Liempt, hoofddocent Migratie aan de Universiteit Utrecht, ziet dat Nederland gebonden is aan internationale afspraken. Er is wel een maar: Denemarken heeft een 'opt-out' op Europees gebied, maar zette wel zijn handtekening onder het Vluchtelingenverdrag van de Verenigde Naties uit 1951.

"Dat verdrag was een reactie op het gebrek aan bescherming van Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Wat er zich toen afspeelde, mocht in Europa niet meer gebeuren. Mensen die voor oorlog vluchtten, moesten worden beschermd", zegt Van Liempt. "Dat verdrag geldt nog steeds. Je mag het oorlogsvluchtelingen niet moeilijk maken om asiel aan te vragen, of hen buiten de landsgrenzen opvangen zonder ze een procedure te laten starten, zoals bij het Rwanda-idee."

"Je ziet dan ook dat het Rwanda-idee nog niet van de grond is gekomen en dat er nog geen Syriërs teruggestuurd zijn naar Syrië, hoewel Denemarken bepaalde gebieden al wel als veilig heeft bestempeld."

Retoriek belangrijk
Volgens Van Liempt is niet per se de inhoud, maar vooral de retoriek belangrijk. "Door dit soort plannen te roepen, geven Deense politici kiezers het idee dat het aantal asielzoekers terugbrengen naar 0 een mogelijkheid is. Het is voor mensen een startpunt om vanuit te redeneren." Bovendien kan alleen het roepen al ervoor zorgen dat asielzoekers steeds minder voor Denemarken kiezen als eindbestemming.

Voor politici is het bespreken van een streng asielbeleid dus vooral goed voor electoraal gewin. Vanwege die handtekeningen die er onder het VN-verdrag staan, zijn de voorgestelde plannen niet altijd uitvoerbaar. "En dat verdrag durft niemand aan te passen", zegt Van Liempt. "De angst bestaat dat sommige landen dan hun handen er helemaal van af zouden trekken." En dus houdt het verdrag van 1951 nog altijd stand.
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 85795
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Massa-immigratie naar Europa

Bericht door Ariel »

Britse rechtbank: uitzetting asielzoekers naar Rwanda is legaal

Het Britse plan om asielzoekers naar Rwanda uit te zetten is legaal, oordeelt een rechtbank in Londen. Ook is besloten dat de dossiers van acht asielzoekers, die eerder dit jaar bijna naar Rwanda werden gestuurd, opnieuw moeten worden beoordeeld.

De gedwongen uitzettingen worden door onder meer liefdadigheidsorganisaties, mensenrechtenactivisten en oppositiepartijen als onmenselijk beschreven. Maar volgens de rechtbank is het Rwandaplan in overeenstemming met het Vluchtelingenverdrag en andere wettelijke verplichtingen van de regering.

De Britse regering wil tienduizenden illegale migranten en asielzoekers naar Rwanda sturen en heeft daarover met het Afrikaanse land een deal ter waarde van ruim 140 miljoen euro gesloten. Het plan werd in april aangekondigd, maar is door juridische tegenslagen nog niet van de grond gekomen. De eerste vlucht in juni ging op het laatste moment niet door, nadat het Europees Hof voor de Rechten van de Mens de uitzettingen had verhinderd.

Met het omstreden Rwandaplan wil de regering van premier Rishi Sunak de toegenomen migrantenstroom terugdringen. Dit jaar stak een recordaantal migranten vanuit Frankrijk het Kanaal naar Engeland over. Deze overtocht is levensgevaarlijk en eiste vorige week nog minstens vier levens.
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 85795
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Massa-immigratie naar Europa

Bericht door Ariel »

:no1: Nou lekker dan. Of wij in Nederland zitten te wachten op al die gulenisten.
IND spreekt van ’vrij eenvoudige zaken’

’Gülenisten’ die in Nederland asiel aanvragen bijna altijd toegelaten

Sinds de mislukte coup van 2016 komen er steeds meer Turkse asielzoekers naar Nederland – journalisten, advocaten, Koerden, maar vooral (vermeende) aanhangers van de Gülen-beweging. Ze mogen bijna allemaal blijven. „Het zal de komende tijd alleen maar erger worden.”

Turkije staat dit jaar op plek twee van de herkomstlanden met de meeste asielaanvragen in Nederland. Het jaar ervoor was dat ook al zo. Na Syriërs komen de meeste asielaanvragen van Turken, nog meer dan Afghanen, Jemenieten en Eritreeërs.

Ook opvallend: het inwilligingspercentage zit tegen de honderd procent. Turken die in Nederland asiel aanvragen, worden dus bijna allemaal erkend als vluchteling. Het zijn volgens de IND ook betrekkelijk eenvoudige zaken. Turkije onderdrukt en vervolgt immers op grote schaal oppositiepolitici, advocaten en ’leden’ van de Gülen-beweging.

Vooral voor die groep, die in Turkije tussen de acht en tien miljoen sympathisanten heeft, is de vervolging zo willekeurig en grootschalig, dat het criterium vrees gemakkelijk is aan te tonen. De zaken zijn, anders dan in veel andere herkomstlanden, goed gedocumenteerd.

De Gülen-beweging wordt verantwoordelijk gehouden voor de mislukte staatsgreep in Turkije op 15 juli 2016, hoewel hun betrokkenheid niet vaststaat. Het heeft geleid tot grootschalige ontslaggolven en massa-arrestaties. Volgens het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken zaten er vorig jaar 22.340 Gülenisten in de gevangenis.

De Gülen-beweging is niet een organisatie waarvan je lid kunt zijn. Wel zijn er scholen, studentenverenigingen en culturele instellingen die ermee verband houden. „En je hoeft er niet aan gelieerd te zijn”, zegt een IND-medewerker. „Een beschuldiging is al genoeg. Een rekening bij een bepaalde bank, een account bij een organisatie en hop, je hebt een dagvaarding op de mat. Soms gebeurt dat met duizenden tegelijk.”

Dat overkwam ook Abdullah Yilmaz (28), die in augustus 2018 in ons land asiel aanvroeg. Hij had een rekening bij de Asia bank, die bekendstond om banden met Fetullah Gülen. „Daarmee was ik voor de Turkse overheid een terrorist.” Als beginnend advocaat gaf hij bijles aan medestudenten. „In het dorp hadden mensen aan de autoriteiten verteld dat ik verkeerde ideeën verspreidde.” Vóór zijn rechtszaak vluchtte hij met de boot naar Griekenland. „Het was dat, of naar de gevangenis.” Via mensensmokkelaars en met een vals paspoort is hij naar Nederland gekomen. Na vijftien maanden kreeg hij zijn verblijfsvergunning. Hij wil niet met z’n echte achternaam in de krant, om te voorkomen dat zijn ouders en zusje in de problemen raken. Zijn twee broers kregen asiel in de VS. Nu studeert Abdullah Nederlands recht in Rotterdam.

De massa-arrestaties zullen voorlopig niet verminderen, zegt Turkije-kenner Petra de Bruijn van de Universiteit Leiden. In juni volgend jaar staan er immers verkiezingen gepland die voor president Erdogan ’spannender zijn dan ooit’. „De oppositie is nu voor het eerst wél georganiseerd, dus er zal het regime veel aan gelegen zijn die te bestrijden.” Al jaren worden leden van oppositiepartij CHP vervolgd omdat die als ’pro-Koerdisch’ bekendstaat. „Het zal de komende tijd alleen maar erger worden.”
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 85795
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Massa-immigratie naar Europa

Bericht door Ariel »

Liefst 45.000 migranten staken met rubberboot Kanaal over

Vorig jaar is een record aantal migranten Het Kanaal overgestoken van Frankrijk naar Groot-Brittannië. In totaal maakten ruim 45.000 migranten de overtocht in rubberboten. Dat is zo’n 60 procent meer dan in 2021.

Dat blijkt uit cijfers van het Franse ministerie van Defensie die persbureau AFP in handen kreeg. Gemiddeld voeren daarmee zo’n 125 migranten per dag het Kanaal over. Maar er waren grote verschillen. Een ‘piekdag’ was er in de zomer, op 22 augustus, toen in 24 uur bijna 1.300 migranten naar Engeland voeren.

Het aantal mensen dat over water naar de Britse kust reist is al een aantal jaren aan het stijgen. Voorheen probeerden migranten meestal aan boord van vrachtwagens te klimmen die via ferry’s of de Kanaaltunnel reisden. De toegangswegen naar de veerboten en de tunnelingang werden daarna vrijwel hermetisch afgesloten met metershoge muren en hekken en prikkeldraad. Ook werd het aantal agenten en bewakers flink opgeschroefd.

Daarom besloten mensensmokkelaars het met rubberboten te proberen. Aanvankelijk ging het om kleine bootjes, met steeds een tiental mensen aan boord. Dat bleek een ‘succes’. De kuststrook in de omgeving van Calais is tientallen kilometers lang en de politie heeft onvoldoende manschappen om overal 24 uur per dag te patrouilleren.

Sinds twee jaar zetten mensensmokkelaars vooral grote rubberboten in, waar 40 tot 60 migranten tegelijk op kunnen. Dat leidt ook tot grotere ongelukken. In 2021 verdronken in één nacht 27 migranten toen hun boot op Het Kanaal zonk. Vorige maand kwamen vier migranten om.

Vooral de Britse regering worstelt met de problematiek. Londen wil de migratie flink terugdringen maar dat gaat moeizaam. Vaak wordt Parijs verweten te weinig te doen. Maar de Franse regering zegt niet in z’n eentje op te willen draaien voor de beveiliging van de Britse buitengrenzen. Londen betaalt daarom fors mee aan de grensbewaking aan de Franse kant van Het Kanaal. Twee maanden geleden zegden de Britten nog 72 miljoen euro aan Frankrijk toe om ruim 800 extra agenten in te zetten rond Calais.
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 85795
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Massa-immigratie naar Europa

Bericht door Ariel »

Column: vergoelijkers van migratie noemen alleen de voordelen

Door JAAP VAN DUIJN

Een maand geleden publiceerde de Britse zakenkrant Financial Times een groot artikel met als kop ’Migratiemoeheid’. De stroom van Oekraïense vluchtelingen, op gang gebracht door de oorlogsmisdadiger Poetin, zet overal in Europa de opvang van migranten onder druk. In Polen alleen al verblijven een miljoen Oekraïners. De Zuid-Europese landen weten al jaren niet meer wat ze met al die Afrikanen en Aziaten aan moeten. Hun aantallen zijn na de twee coronajaren ook weer gestegen. In Nederland kennen we de beelden van Ter Apel.

De grote migratiebewegingen gaan altijd van arme naar rijke landen. Dat is al eeuwenlang zo. Zij die vluchten voor oorlogsgeweld en hopen later weer naar hun vaderland terug te keren, kiezen eerder voor een buurland, zoals de Oekraïners die naar Polen gaan en de Belgen die tijdens de Eerste Wereldoorlog naar Nederland kwamen. Maar de Syriërs en de Afghanen die zich hier melden, willen helemaal niet terug. De overgrote meerderheid van de migranten wil naar rijke landen: de Verenigde Staten, Australië, het Verenigd Koninkrijk, het Europese continent.

Vergrijzing
Zij die deze migratiebewegingen vergoelijken als iets onvermijdelijks, ja zelfs als iets wenselijks, hoor je altijd over de voordelen en nooit over de nadelen. Europa vergrijst, dus moeten we wel Afrikanen en Oost-Europeanen naar hier halen. Dat die migranten vervolgens ook oud worden en er dus weer nieuwe migrantenstromen naar hier moeten komen, daar hoor je ze nooit over. Dat de bevolking van landen als Roemenië en Bulgarije, beide leveranciers van jonge migranten, krimpt, nog veel harder vergrijst en dat hele stukken van het platteland daar zijn leeggelopen, ook daar hoor je ze niet over.

Migranten zouden hier nodig zijn om de arbeid te leveren die autochtone Nederlanders niet meer wensen te verrichten. Die zouden dat wel kunnen, maar ze willen het niet. Daar hadden we onze Marokkanen en Turken voor, en nu onze Oost-Europeanen. Maar zijn al die immigranten wel aan het werk? De cijfers geven een ander beeld. In vrijwel alle westerse landen is de arbeidsparticipatie van in het buitenland geborenen lager dan die van autochtonen. In Nederland is het gat het allerhoogst. Voor de hier geboren bevolking is de participatiegraad 86%, voor hier aanwezige buitenlanders maar 73%. Alleen in de VS en in Italië is de arbeidsmarktparticipatie van migranten hoger. In de VS omdat het land nauwelijks sociale vangnetten kent, zodat de migrant geen keus heeft, in Italië omdat de deelname aan de arbeidsmarkt van Italianen zelf met 64% schrikbarend laag is.

Zweden
In alle landen, weer met uitzondering van de VS, is de werkloosheid onder buitenlanders hoger dan die onder binnenlanders. In Zweden, dat geteisterd wordt door migrantencriminaliteit, is die werkloosheid zelfs 19%.

Wie naar alle feiten, en vooral de sociale gevolgen kijkt, moet concluderen dat de immigratie in Europa bepaald geen succes is geweest. Migratiemoeheid is heel begrijpelijk.
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 85795
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Massa-immigratie naar Europa

Bericht door Ariel »

Illegal immigration into Europe soared by 64% in 2022 to reach six-year high

More than 80 percent of illegal migrants detected were adult men

Approximately 330,000 illegal border-crossings into the European Union were recorded in 2022, the highest figure since the migration crisis of 2016 and an increase of 64 percent from the previous year, according to the latest data from EU border agency Frontex.

The Western Balkan migratory route, which sees migrants travel through Albania, Bosnia and Herzegovina, and Serbia to reach the European Union’s external border at Hungary, overtook the Central Mediterranean route as the most-used pathway by illegal migrants. More than 145,000 illegal migrants were detected using the route last year, a significant increase of 136 percent over 2021.

Migrants using this route last year were most commonly from Syria, Afghanistan, Turkey, and Tunisia.

Croatia’s membership of the European Union’s borderless Schengen Area, which came into effect on Jan. 1, 2023, will inevitably lead to greater challenges in this region, extending the length of the EU’s external border considerably.

A total of 102,529 migrants were detected attempting to breach the EU border in the Central Mediterranean region to reach Italy, an increase of 51 percent over 2021. Migrants from Egypt, Tunisia, Bangladesh, and Syria were most commonly reported to be active on this route.

The Eastern Mediterranean was the third-most-used route by illegal migrants, primarily traveling through Turkey into Greece. Almost 43,000, primarily Syrians, Afghans, Nigerians, and Congolese, followed this route last year — an increase of 108 percent over 2021.

Decreases in activity were reported in the three other designated routes acknowledged by Frontex. The Western Mediterranean route into Spain saw 14,582 illegal migrants, down 21 percent; the Western African route to the Spanish Canary Islands recorded 15,462 illegal border-crossings, down 31 percent; and the Eastern Land Border into Poland, Lithuania, and Latvia saw 6,127 illegal migrants, down 25 percent over 2021.

Meanwhile, a 37 percent increase was recorded in exits from the Schengen Area towards the U.K. where 71,081 individuals were detected.

Afbeelding


The 13 million Ukrainian refugees recorded entering the EU via its external land borders between Feb. 24 and the end of the year are not included in the figures, Frontex confirmed.

More than 80 percent of illegal migrants detected were adult men.

“Women accounted for fewer than one in ten of the detections, while the share of reported minors fell slightly to around 9 percent of all detections,” Frontex stated in a press release on Friday.

The EU border agency stressed that the figures were based on preliminary figures, admitting “the final figures may be higher due to delayed reporting.”

The statistics on illegal border-crossings are separate from the number of asylum applications made across Europe, which perhaps gives a more informed view of the crisis enveloping the continent.

Almost 790,000 asylum applications were made in the EU between January and October last year, according to EU Agency for Asylum chief Nina Gregori. This represents an increase of 54 percent compared to the same period in 2021 and does not include the temporary protection afforded to Ukrainians.

“It’s pretty clear that the growing number of applications will continue for the foreseeable future,” Gregori said in December, with asylum applications in excess of 100,000 each month in the latter months of the year.
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Mahalingam
Berichten: 49120
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Massa-immigratie naar Europa

Bericht door Mahalingam »

Wanneer de strijd door de Nato ism. Oekraïne beslecht is en er 'victory' over Rusland is en dat land in chaos en barbarij verzinkt, komt er een enorme stroom vluchtelingen op gang. Bijvoorbeeld richting Finland.
Die gaan dan ook een hek neerzetten om die vluchtelngen die nog komen zullen, tegen te houden. Een IJzeren Gordijn dus.
Als het aan Finland ligt, komt er een hek aan de grens met Rusland

Finland zoekt naar manieren om zich te beschermen tegen buurland Rusland. Nadat het eerst al aangaf tot de Navo te willen toetreden, willen de Finnen nu een hoog hek van 260 kilometer plaatsen langs de grens.

De Finse grensbewaking stelde eerder voor delen van de 1340 kilometer lange grens met Rusland af te sluiten om massale immigratie van Russen te voorkomen. De grens met Rusland is sinds 30 september gesloten voor toeristen uit Rusland.

"We zijn het eens over het nut van het hek. We moeten voorbereid zijn op alle soorten van verstoringen'', zei premier Sanna Marin na afloop van overleg met de belangrijkste partijen in het parlement.
[...]
Volgens de Finse grensbewaking zou tot 260 kilometer muur moeten komen op 'risicoplekken' langs de grens. De belangrijkste stukken van het hek zouden in het zuidoosten van Finland komen, maar ook bij grensovergangen in het noorden van het land. 

De bouw van het metershoge hek zou vier jaar in beslag nemen en honderden miljoenen euro's kosten. 
https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederla ... ns-rusland
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 85795
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Massa-immigratie naar Europa

Bericht door Ariel »

Rutte tempert verwachtingen over oplossing asielcrisis: ’Eén top lost dit niet op’

Premier Mark Rutte tempert de verwachtingen over een Europese oplossing voor de asielcrisis. Op zijn initiatief is er binnenkort een speciale EU-top over dit onderwerp, maar resultaten kunnen we waarschijnlijk op z’n vroegst verwachten na de provinciale verkiezingen.

Verschillende EU-lidstaten kampen door een combinatie van opvang van vluchtelingen uit Oekraïne en een toenemend aantal asielaanvragen met een instroom die hoger is dan tijdens de migratiecrisis van 2015.

Landen als Nederland, België en Oostenrijk hebben grote moeite om basisbehoeften als huisvesting en onderwijs te organiseren. Bij onze zuiderburen slapen asielzoekers al maandenlang op straat en in Brussel bivakkeren bijna duizend migranten illegaal in een gekraakt kantoorpand. Nederland wil met de asieldwangwet extra opvangplaatsen forceren.

Ter voorbereiding op de extra migratietop ging premier Rutte dinsdag op visite bij zijn Belgische ambtsgenoot Alexander De Croo en EU-kopstuk Ursula von der Leyen. „Maar met één top los je dit probleem niet op”, tempert de minister-president alvast de verwachtingen. „Je kunt een aantal piketpalen slaan voor de debatten later dit jaar.”

’Indringend bespreken’
Als het aan Rutte ligt gaan de EU-leiders de Dublinregels ’indringend bespreken’. Landen in Zuid-Europa hebben al jaren maling aan de regel dat aankomstlanden asielzoekers zelf moeten opvangen. Verder wil de premier door met druk uitoefenen op Servië. Dit Balkanland hanteert soepele visumregels waar economische gelukzoekers dankbaar gebruik van maken. Na aankomst op het vliegveld trekken ze illegaal door naar het Schengengebied. Verder hamert Rutte op terugkeer van mensen die niet in Europa mogen blijven door afspraken te maken met herkomstlanden in Azië en Afrika.

Maart of april
Al deze problemen zijn niet nieuw, maar toch is Rutte ’hoopvol’ dat het deze keer wel gaat lukken om in Europees verband in actie te komen. Maar wanneer kunnen we dan wél resultaten verwachten? „Ik hoop dat we richting maart of april een heel eind verder zijn”, zegt Rutte met de herhaaldelijke boodschap dat het kabinet zich ook richt op arbeids- en kennismigratie. „Het zal een combinatie zijn op het gebied van terugkeer en maatregelen in Nederland.”
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 85795
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Massa-immigratie naar Europa

Bericht door Ariel »

Nieuwe asielcrisis dreigt: veel te weinig opvangplekken

Nederland kan zich opmaken voor een nieuwe asielcrisis. Er zijn nog steeds veel te weinig opvangplekken, terwijl veel noodopvang, een lapmiddel, binnenkort eindigt.

Want de 51.000 opvangplekken die de opvangorganisatie begin dit jaar nodig heeft, zijn er bij lange na niet. Het COA leunt nog steeds grotendeels op tijdelijke noodopvang, waarvan de contracten binnenkort eindigen. Eind dit jaar zijn er volgens nieuwe berekeningen zelfs 75.500 plaatsen nodig. Ook het versneld huisvesten van statushouders wil nog niet vlotten. Zo is de doelstelling om nog in 2022 zo’n 20.000 statushouders versneld van een woning te voorzien in de verste verte niet gehaald.

Intussen vragen ambtenaren op het ministerie van Justitie en Veiligheid zich af of het lukt de spreidingswet, die gemeenten tot opvang van asielzoekers kan dwingen, in mei klaar is. Tegen die tijd is de Eerste Kamer van samenstelling veranderd en is instemming met de wet allerminst een zekerheid. Het kabinet wil de dwangwet erdoor duwen voordat de Eerste Kamer van samenstelling verandert en de wet kan blokkeren.

Luxe cuiseferry
De Silja Europa kiest binnenkort weer het ruime sop. De luxe cruiseferry gaat vanaf maart weer toeristen vervoeren van Talinn naar Helsinki. Voor de 1200 asielzoekers die er momenteel worden opgevangen, moet een andere plek komen. Ook contracten van andere grote noodopvanglocaties lopen komend voorjaar af, zoals het festivalterrein in Biddinghuizen (1500 mensen), dat half maart weer beschikbaar moet zijn voor festivals. „Het blijft puzzelen”, beaamt het COA.

Want de 51.000 opvangplekken die de opvangorganisatie nu nodig heeft, zijn er nog lang niet. Met gewone, bestendige plekken in de asielopvang haalt het COA er slechts 30.000. Daardoor moet het nog altijd leunen op noodopvang, waarvan momenteel krap 15.000 plekken beschikbaar zijn, en waarvan de contracten merendeels binnenkort aflopen.

Statushouders
Bijkomend probleem is de huisvesting van erkende vluchtelingen, zogeheten statushouders. Gemeenten hebben de achterstanden met bijna 1800 extra huizen weliswaar enigszins ingelopen, maar nog lang niet de inhaalslag die het kabinet had voorzien. De bedoeling was immers dat er 20.000 statushouders voor het eind van vorig jaar versneld een huisvesting zouden krijgen. Die doelstelling is in de verste verte niet gehaald.

Probleem daarvan is dat die statushouders de asielopvang blijven verstoppen. Momenteel zijn er nog altijd 16.200 statushouders in de asielopvang, ongeveer hetzelfde aantal als tijdens de asieldeal van de coalitie in augustus, toen de ’versnelling’ werd afgesproken.

Intussen sneuvelen plannen om de instroom te beperken. Zo is de kans groot dat de poging van het kabinet om gezinshereniging voor statushouders zonder woning met een half jaar uit te stellen zal stranden bij de Raad van State. Tot de uitspraak, half februari, staat de nareisbeperking sowieso in de ijskast omdat de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) al meermaals bij lagere rechters bakzeil heeft gehaald.

Spreidingswet
Kabinet en COA hebben intussen al hun hoop gevestigd op de spreidingswet waarmee ze gemeenten uiteindelijk kunnen dwingen asielzoekers op te vangen. Daarna moet het voorstel mogelijk worden aangepast, waarna het nog door de Tweede- en Eerste Kamer moet worden aangenomen. Achter de schermen valt te horen dat de Eerste Kamer zo snel mogelijk akkoord moet gaan, voordat die er na de Provinciale Statenverkiezingen in een nieuwe samenstelling zit. Een nieuwe - mogelijk rechtsere - Eerste Kamer zou de dwangwet namelijk zomaar van tafel kunnen vegen, waardoor het kabinet na lang onderhandelen alsnog met lege handen staat. Bij het ministerie wordt er rekening mee gehouden dat het niet lukt de wet in mei in gebruik te nemen.
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Mahalingam
Berichten: 49120
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Massa-immigratie naar Europa

Bericht door Mahalingam »

Overal in de EU zijn veel te weinig opvangplekken.
Vooral in landen die goed staan aangeschreven bij de asieligen. En die landen schijnen dat ook te wensen.
Weer is de EU in een migratiecrisis beland

Eén voor één slaan de Europese migratieministers alarm over het grote aantal mensen dat naar Europa komt. Woensdag praten ze over maatregelen, drie dagen lang.


Niet alleen Nederland kan geen plek meer vinden om asielzoekers op te vangen. Duitsland, Oostenrijk, Tsjechië, België en Frankrijk kunnen dat evenmin. In 2022 kwamen er zoveel meer asielverzoeken in de EU binnen dan het jaar ervoor, dat verschillende ministers het woord ‘crisis’ gebruiken, zoals ze ook in 2015 deden. Bijna een miljoen mensen vroegen in 2022 asiel aan in Europa, het hoogste aantal sinds 2015. Maar over de juiste oplossing zijn de bewindslieden het nog altijd niet eens.

Staatssecretaris Eric van der Burg vindt dat de sleutel voor de Nederlandse asielcrisis bij de Europese Commissie. ‘Dublin’, heet die sleutel, zegt Van der Burg. Als de Europese Commissie nou eens zou zorgen dat alle landen in Europa zich aan de in 1990 in Dublin gemaakte afspraken houden, dan zou Nederland geen tentenkampen hoeven te maken in ter Apel of gezinshereniging hoeven opschorten. Dan zouden vluchtelingen niet vanuit Italië of Griekenland doorlopen naar Nederland, maar al meteen na hun eerste stap op Europese bodem weten waar ze aan toe zijn.
Spoiler! :
‘We redden het niet meer’

Van der Burg zou willen dat de Europese Commissie streng tegen Griekenland en Italië zegt dat zij iedereen die daar voet aan wal zet, meteen beoordelen op de vraag of hij in aanmerking komt voor internationale bescherming. Dat is destijds in Dublin afgesproken.

De Nederlandse staatssecretaris verzamelde in december vorig jaar een groep collega’s om zich heen die het met hem eens zijn. België, dat lang niet genoeg opvangplekken heeft. Oostenrijk, dat tentenkampen moest bouwen. Denemarken is het met hem eens, Zweden, Frankrijk, Duitsland en Luxemburg. Met zijn allen verkondigen ze dezelfde boodschap: de landen aan de binnenkant van Europa kunnen niet zo doorgaan. “We redden het gewoon niet meer”, zegt Van der Burg. Vandaag vliegt hij met zijn collega-ministers naar Stockholm. Daar zullen ze in gezelschap van vertegenwoordigers van de Europese Commissie drie dagen nadenken over het migratievraagstuk.

In de ogen van de ministers is de crisis op dit moment groter dan zeven jaar geleden. Destijds, in 2016, kwamen er miljoenen mensen uit Syrië naar Europa. Nu zijn nog altijd de meeste mensen afkomstig uit Syrië, maar komen ze ook uit Afghanistan, Turkije, Venezuela en Colombia.

Meer nieuwkomers dan ooit

Toen kwamen de mensen vooral over de Middellandse Zee. Nu is er een tweede route, via de Westelijke Balkan. Door Noord-Macedonië, Servië, Bosnië en Kroatië komen de asielzoekers naar Noord-Europa. Destijds konden lidstaten nog een akkoord sluiten met Turkije, dat voor opvang ging zorgen in ruil voor miljarden euro’s. Zo kwam er een voorlopig eind aan een hausse aan chaotische en illegale oversteken tussen Turkije en Griekenland. Nu is die afspraak niet meer afdoende. Opnieuw komen er grote aantallen vluchtelingen naar Europa. Wie de aantallen optelt bij de miljoenen die Oekraïne ontvlucht zijn, ziet dat het aantal nieuwkomers groter dan ooit is.

“We hebben de grootste vluchtelingencrisis sinds de Tweede Wereldoorlog”, zei Eurocommissaris Ylva Johansson al, sprekend over alleen de Oekraïners. Acht miljoen zijn er inmiddels in de EU, waarvan vijf miljoen mensen om hulp hebben gevraagd. Daar komen de asielzoekers uit andere landen nog bij. Duitse kranten wisten afgelopen weekeinde de hand te leggen op een EU-document dat gewag maakte van de stijging van het aantal asielzoekers: 46 procent meer dan in 2021.

De meeste mensen vroegen asiel in Duitsland, 226.467 om precies te zijn. Dat land ving ook een miljoen mensen uit Oekraïne op. Op het hoogtepunt van de asielcrisis van 2016 waren er twee keer zoveel asielzoekers in Duitsland, maar toen waren er nog geen vluchtelingen uit Oekraïne.

Het betekent dan ook op sommige plekken in Duitsland Ter Apel-achtige toestanden zijn. In Leipzig staat een complete ‘tentenstad’ voor vluchtelingen op de planning, de gemeente Dresden is een gigantisch beursgebouw aan het ombouwen is tot opvanglocatie. De meeste regio’s hebben officieel laten weten dat er bij hen niemand meer bij past.

Op de tweede en derde plaats van de ranglijst asielverzoeken staan Frankrijk en Spanje, op de vierde het veel kleinere Oostenrijk. Ook daar verrezen vorig jaar tenten. In 2022 deden 101.000 mensen er een asielverzoek, 13.000 meer dan in 2015. In Parijs liggen groepen asielzoekers op straat, net als in Brussel.

Deskundigen verwachten bovendien dat de situatie voorlopig alleen maar nijpender wordt. Het Internationaal Centrum voor Migratie en beleidsontwikkeling, het ICMPD in Wenen, zegt bijvoorbeeld dat de EU zich moet voorbereiden op de mogelijke komst van nog vier miljoen extra Oekraïners. Het waarschuwt ook voor de mogelijkheid dat Rusland grote groepen mensen uit armere streken op Europa af kan sturen.

De Europese grensdienst Frontex houdt er in een risicoanalyse voor de komende jaren ook rekening mee dat de migratiedruk hoger wordt, zowel op de ‘groene’ (land) als de ‘blauwe’ (zee) Europese buitengrens. Europol zegt dat het aantal mensensmokkelaars met 41 procentpunt is gegroeid.

Een hek van ondoordringbaar staal

Maar is de oplossing die Eric van der Burg zo duidelijk voor zich ziet een echte oplossing? Afgelopen weekend sloeg ook Griekenland alarm. Het land is bezig om de hele grens met Turkije, 192 kilometer lang, van een hek te voorzien, vijf meter hoog, van ondoordringbaar staal.

Bij de onthulling van de tweede 35 kilometer afgelopen zaterdag zei minister Takis Theodorikakos dat Griekenland meer geld en middelen nodig heeft om de grenzen te bewaken, maar ook dat hij de opvang niet alleen kan doen. Griekenland zit aan zijn taks, zei Theodorikakos. Het heeft in 2022 meer dan 260.000 mensen waarvan al meteen bleek dat ze geen verblijfsrecht in Europa hadden, tegengehouden. Het arresteerde 1500 mensensmokkelaars. Ook Theodorikakos denkt dat alleen de Europese Commissie zijn probleem kan oplossen.

Maar Theodorikakos vindt precies het omgekeerde van wat Van der Burg vindt. “De Griekse grens is ook de buitengrens van de Europese Unie”, zei hij. “Wij vinden nog altijd dat de landen waar de mensen het eerst aankomen, niet de enige EU-landen kunnen zijn die migranten opvangen.”

Blokkade op zee

Italië, dat een nieuwe rechtse regering heeft, heeft er ook genoeg van. Giorgia Meloni stelt voor dat de Europese Unie een blokkade in de Middellandse Zee opwerpt, waardoor boten met migranten de Italiaanse kust niet meer kunnen bereiken. De kans dat de andere Europese ministers dat voorstel steunen, is niet zo heel groot. Hoe groot hun nood ook is, ze zien behalve praktische bezwaren ook nog wel een aantal juridische obstakels.

Het is de taak van Eurocommissaris Ylva Johansson om een oplossing te vinden, liefst met spoed. Zij zou graag zien dat de Europese landen het eens werden over het zogenaamde ‘EU-migratiepact’, dat de Europese Commissie in 2020 lanceerde, maar dat lijkt voorlopig niet te gebeuren. Nu hoopt Johansson te kunnen helpen met een plan dat de terugkeer van afgewezen asielzoekers makkelijker moet maken.

Intussen staat de wereld niet stil. Op de achtergrond werkt de EU met verschillende lidstaten hard aan afspraken met landen buiten de EU. Tunesië, Egypte en Bangladesh kregen Europees geld om mensensmokkel tegen te gaan en om de situatie van inwoners te verbeteren. Meer dan 500 miljoen euro staat op de Europese begroting voor steun aan verschillende landen in Noord-Afrika en de EU wil samen met de 27 lidstaten investeren in handel, werkgelegenheid en onderwijs. Ze hopen dat er dan minder noodzaak is om elders bescherming te zoeken. Griekenland en landen op de westelijke Balkan kunnen gebruik maken van honderden extra Frontex-agenten die gaan helpen om de grenzen te bewaken.

Eigen afspraken met Afrikaanse landen

Ook de Nederlandse regering zit niet stil. Met de groep ‘gelijkgestemde landen’, zoals Eric van der Burg het noemt, die het met Nederland eens zijn over de asielafspraken, is het begonnen zelf afspraken te maken met landen in Afrika. Landen als Egypte, Burkina Faso, Ivoorkust en Ghana krijgen geld als zij ervoor zorgen dat er minder mensen naar Europa komen. Ze moeten dan ook afgewezen asielzoekers weer terugnemen.

Op dat vlak kunnen de landen rondom Nederland, de Europese Commissie en de zuidelijke lidstaten elkaar de komende dagen misschien inderdaad vinden. Tussen 2011 en 2015 werd, schrijft Frontex, nog 60 tot 70 procent van de afgewezen asielzoekers ‘effectief geretourneerd’. Dat percentage daalde de afgelopen jaren tot 22.

Volgens Johansson heeft een groot deel van de mensen die zich momenteel in Europa meldt bij de asielloketten, geen recht op bescherming van de EU. Zij zouden in principe terug moeten gaan.

“Ik denk dat het verbeteren van de terugkeer nog laaghangend fruit is dat we snel kunnen plukken”, zei Europees commissaris Ylva Johansson vorige week. Het zou in ieder geval de problemen kunnen verlichten van zowel de landen aan de buitenkant van Europa als die aan de binnenkant.
https://www.trouw.nl/buitenland/weer-is ... ~b2395d21/
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Mahalingam
Berichten: 49120
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Massa-immigratie naar Europa

Bericht door Mahalingam »

Afgewezen asielzoekers gaan niet weg

Slechts kwart pakt biezen - Mark Rutte gaat het oplossen

In 2021 verliet slechts 24 procent van de geweigerde asielzoekers het EU-land waar ze asiel aanvroegen. Er waren dat jaar 342 duizend afwijzingen, 83 duizend asielzoekers verlieten het EU-land van aanvraag.

In 2016 vertrok nog 45 procent van de asielzoekers na een afgewezen aanvraag. Vooral Algerijnse en Marokkaanse asielzoekers verlaten amper het land van de asielaanvraag.

Minister-president Mark Rutte wil de asielinstroom in Europa beperken met meer geld voor grenscontroles en het vaker terugsturen van afgewezen asielzoekers. Daarnaast moet de EU beginnen met een speciaal experiment: de asielprocedure moet worden behandeld aan de Europese buitengrens, zodat vluchtelingen en kansloze migranten sneller worden gescheiden. Dat bleek woensdag uit een uitgelekte notitie.

De plannen worden besproken op de EU-top - al dan niet in Kiev - op 9 en 10 februari. Een dag van die top staat in het teken van de asielproblemen in Europa en is mede op initiatief van Nederland.
https://www.nieuwnieuws.nl/5159110/afge ... -niet-weg/

"...een uitgelekte notitie."
Zoveel voor de transparantie van de nieuwe bestuurscultuur.
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Mahalingam
Berichten: 49120
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Massa-immigratie naar Europa

Bericht door Mahalingam »

De EU gaat ferme maatregelen treffen. En daar zal wel niks van terecht komen. (resultaten uit het verleden...)
Migratiecrisis nu opeens chefsache in Brussel

Brussel - Na jaren aanmodderen is de migratiecrisis nu chefsache geworden in Brussel. EU-kopstuk Ursula von der Leyen wil dit jaar nog de EU-buitengrenzen versterken en aan de slag met terugkeer van uitgeprocedeerde asielzoekers naar Afrika.

De voorzitter van de Europese Commissie wil verder dat lidstaten nauwer gaan samenwerken om te zorgen voor snellere terugkeer van economische migranten die geen recht hebben op onze gastvrijheid voor echte vluchtelingen. Ook belooft Von der Leyen eindelijk werk te maken van de Dublinregels: dat wil zeggen dat aankomstlanden verantwoordelijk zijn voor de opvang. Nu reizen asielhoppers vaak heel Europa door richting landen als Nederland en België. Of daar echt iets van terecht gaat komen is nog maar zeer de vraag. Op landen als Griekenland en Italië hoeven we waarschijnlijk voorlopig niet te rekenen. De Griekse eurocommissaris Margaritis Schinas (Migratie) was weinig hoopvol tijdens een bezoek aan Nederland: „De Dublin-verordening is dood.”

Hoe Von der Leyen dat allemaal precies wil doen blijft nog in het luchtledige.
De topvrouw komt nu in actie vanwege een extra EU-top over migratie in februari.

Top op initiatief van Nederland

De leiders van alle lidstaten komen op initiatief van premier Rutte naar Brussel. Rutte zelf hamert vooral op punten waar Nederland al jarenlang tevergeefs om vraagt. Verder wil hij meer geld voor grensbewaker Frontex en een stevigere aanpak richting landen die weigeren om uitgeprocedeerde asielzoeker terug te nemen.

Tegelijkertijd verwacht hij niet snel resultaten. „Met één top los je dit probleem niet op”, zei Rutte eerder deze week in Brussel.

De stevigere voorstellen komen uit landen als Oostenrijk en Denemarken. Wenen wil bijvoorbeeld met EU-geld een grenshek bouwen tussen Bulgarije en Turkije. Denemarken zoekt Europese samenwerking voor de opening van een asielcentrum buiten de EU. De Denen zijn afgestapt van een plan om op eigen houtje Rwanda te betalen voor de opvang van asielzoekers.
https://www.telegraaf.nl/nieuws/1140546 ... in-brussel
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Gebruikersavatar
King George
Berichten: 24105
Lid geworden op: zo sep 11, 2011 1:22 pm

Re: Massa-immigratie naar Europa

Bericht door King George »

Ariel schreef:
di jan 24, 2023 7:10 pm
Nieuwe asielcrisis dreigt: veel te weinig opvangplekken

Nederland kan zich opmaken voor een nieuwe asielcrisis. Er zijn nog steeds veel te weinig opvangplekken, terwijl veel noodopvang, een lapmiddel, binnenkort eindigt.
Spoiler! :
Want de 51.000 opvangplekken die de opvangorganisatie begin dit jaar nodig heeft, zijn er bij lange na niet. Het COA leunt nog steeds grotendeels op tijdelijke noodopvang, waarvan de contracten binnenkort eindigen. Eind dit jaar zijn er volgens nieuwe berekeningen zelfs 75.500 plaatsen nodig. Ook het versneld huisvesten van statushouders wil nog niet vlotten. Zo is de doelstelling om nog in 2022 zo’n 20.000 statushouders versneld van een woning te voorzien in de verste verte niet gehaald.

Intussen vragen ambtenaren op het ministerie van Justitie en Veiligheid zich af of het lukt de spreidingswet, die gemeenten tot opvang van asielzoekers kan dwingen, in mei klaar is. Tegen die tijd is de Eerste Kamer van samenstelling veranderd en is instemming met de wet allerminst een zekerheid. Het kabinet wil de dwangwet erdoor duwen voordat de Eerste Kamer van samenstelling verandert en de wet kan blokkeren.

Luxe cuiseferry
De Silja Europa kiest binnenkort weer het ruime sop. De luxe cruiseferry gaat vanaf maart weer toeristen vervoeren van Talinn naar Helsinki. Voor de 1200 asielzoekers die er momenteel worden opgevangen, moet een andere plek komen. Ook contracten van andere grote noodopvanglocaties lopen komend voorjaar af, zoals het festivalterrein in Biddinghuizen (1500 mensen), dat half maart weer beschikbaar moet zijn voor festivals. „Het blijft puzzelen”, beaamt het COA.

Want de 51.000 opvangplekken die de opvangorganisatie nu nodig heeft, zijn er nog lang niet. Met gewone, bestendige plekken in de asielopvang haalt het COA er slechts 30.000. Daardoor moet het nog altijd leunen op noodopvang, waarvan momenteel krap 15.000 plekken beschikbaar zijn, en waarvan de contracten merendeels binnenkort aflopen.

Statushouders
Bijkomend probleem is de huisvesting van erkende vluchtelingen, zogeheten statushouders. Gemeenten hebben de achterstanden met bijna 1800 extra huizen weliswaar enigszins ingelopen, maar nog lang niet de inhaalslag die het kabinet had voorzien. De bedoeling was immers dat er 20.000 statushouders voor het eind van vorig jaar versneld een huisvesting zouden krijgen. Die doelstelling is in de verste verte niet gehaald.

Probleem daarvan is dat die statushouders de asielopvang blijven verstoppen. Momenteel zijn er nog altijd 16.200 statushouders in de asielopvang, ongeveer hetzelfde aantal als tijdens de asieldeal van de coalitie in augustus, toen de ’versnelling’ werd afgesproken.

Intussen sneuvelen plannen om de instroom te beperken. Zo is de kans groot dat de poging van het kabinet om gezinshereniging voor statushouders zonder woning met een half jaar uit te stellen zal stranden bij de Raad van State. Tot de uitspraak, half februari, staat de nareisbeperking sowieso in de ijskast omdat de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) al meermaals bij lagere rechters bakzeil heeft gehaald.

Spreidingswet
Kabinet en COA hebben intussen al hun hoop gevestigd op de spreidingswet waarmee ze gemeenten uiteindelijk kunnen dwingen asielzoekers op te vangen. Daarna moet het voorstel mogelijk worden aangepast, waarna het nog door de Tweede- en Eerste Kamer moet worden aangenomen. Achter de schermen valt te horen dat de Eerste Kamer zo snel mogelijk akkoord moet gaan, voordat die er na de Provinciale Statenverkiezingen in een nieuwe samenstelling zit. Een nieuwe - mogelijk rechtsere - Eerste Kamer zou de dwangwet namelijk zomaar van tafel kunnen vegen, waardoor het kabinet na lang onderhandelen alsnog met lege handen staat. Bij het ministerie wordt er rekening mee gehouden dat het niet lukt de wet in mei in gebruik te nemen.
Er zijn teveel asielzoekers. Wat snapt men niet?
Het morele gelijk ligt bij het volk

Respectabele fora de moeite van een bezoek meer dan waard:
Haarlems Vrije Mening Forum Uitingsvrij 3.2


Citaten van Mustafa Kemal Atatürk over de Islam
Gebruikersavatar
sjun
Berichten: 10680
Lid geworden op: zo mei 11, 2014 8:29 pm
Locatie: Visoko

Re: Massa-immigratie naar Europa

Bericht door sjun »

Al te goed is 'buurman's gek. Intussen nemen gelukszoekers vanuit de hele wereld initiatief om met misbruik van de mensenrechten de kosten voor levensonderhoud, onderdak, onderwijs en zorg in Europa te komen parkeren. Een prachtverdienmodel voor de NGO's die ze oppikken en bezorgen alsmede voor de complete industrie die er omheen ontstaan is. Sociale, psychische, juridische, curatieve en economische rekeningen worden vooral doorgeschoven naar de buurtjes die worden *aangewezen* voor opvang. Geen hedendaagse barmhartige Samaritaan die al deze rekeningen zèlf komt voldoen. Doorschuiven en deugpunten scoren is het devies. Gevolgen zijn ook al merkbaar. Nu wordt er zelfs 's avonds aan de deuren gebedeld voor structurele ondersteuning van voedselpakketten voor schoolgaande kinderen in Nederland. Ik benieuwd wie daarmee weer salaris gaan opstrijken.
Het recht op vrije meningsuiting wordt algemeen geaccepteerd, totdat iemand er daadwerkelijk gebruik van wil maken.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 85795
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Massa-immigratie naar Europa

Bericht door Ariel »

Misschien kan er ook opvang in moskeeën geregeld worden?
’Kabinet heeft Lelystad Airport en kerken in beeld voor opvang asielzoekers’

In de speurtocht naar extra opvangplaatsen voor asielzoekers richt het kabinet de pijlen op Lelystad Airport, leegstaande kerkgebouwen, boten en overheidsgebouwen. Bovendien wordt geprobeerd meer asielmigranten in al bestaande opvanglocaties te krijgen.

Dat melden bronnen rond het kabinet aan De Telegraaf. Maandag kondigde staatssecretaris Van der Burg (Asiel) aan per 1 juli 19.000 extra opvangplekken nodig te hebben om te voorkomen dat asielzoekers net als vorig jaar buiten moeten slapen bij het aanmeldcentrum in Ter Apel. Donderdag bespreekt de VVD-bewindsman met burgemeesters in het Veiligheidsberaad hoe dit moet worden geregeld.

Volgens ingewijden wil het kabinet onder meer een beroep doen op kerken om extra opvangplaatsen te leveren. De kerkelijke gemeenschap zal worden gevraagd of er leegstaande gebouwen zijn die kunnen worden omgetoverd tot asielopvang. Het is volgens betrokkenen dan vooral de bedoeling om asielzoekers met verblijfsstatus - zogeheten statushouders - daar onder te brengen. Op dit moment houden ruim 16.000 statushouders nog een plekje in de overvolle asielopvang bezet, omdat er niet genoeg sociale huurwoningen zijn. Als zij worden ondergebracht in kerkgebouwen, komt er weer ruimte vrij in de asielopvang. Mogelijk obstakel is wel dat gemeenten waar de kerkgebouwen staan nog akkoord moeten gaan.

Rijksvastgoed
Bovendien wordt er opnieuw gekeken of er nog rijksvastgoed beschikbaar is om asielzoekers onderdak in te bieden. Minister De Jonge (Volkshuisvesting) inventariseert met Van der Burg in welke overheidsgebouwen nog plek is. Ook wordt gekeken of Lelystad Airport – het vliegveld dat onder meer vanwege het stikstofprobleem nog niet open mag – een geschikte locatie is om asielmigranten op te vangen.

Ook wordt volgens Haagse bronnen geprobeerd om meer asielzoekers in al bestaande COA-locaties te krijgen. Nu is de bezetting uit veiligheidsoverwegingen in die locaties 91 procent. Die zou moeten worden verhoogd tot 96 procent, waardoor er extra plaatsen ontstaan. Op dit moment wordt nog uitgezocht of de veiligheid daardoor niet in het geding komt.

’Waterlocaties’
Het kabinet speurt bovendien nog naar meer ’waterlocaties’. Het gaat om schepen die kunnen worden ingezet voor opvang van asielzoekers. Dat gebeurt op dit moment bijvoorbeeld al op een cruiseschip in Velsen, maar die opvang loopt af. Van der Burg (Asiel) schreef maandag aan de Tweede Kamer dat ’geen enkele mogelijkheid onbenut mag blijven’. Die 19.000 extra plekken moeten voor de zomer zijn gerealiseerd, zegt hij.

Vorige week werd bekend dat er een gigantisch tekort aan opvangplekken dreigt, nu er veel contracten met gemeenten aflopen voor tijdelijke opvang. Daarnaast is de verwachting dat er vanaf het voorjaar meer asielzoekers naar Nederland komen, leert de ervaring. Als er geen extra actie wordt ondernomen, dreigt een nieuwe asielcrisis.

Eind dit jaar zijn er 75.500 opvangplaatsen nodig. Er dreigt een gigantisch tekort omdat veel contracten aflopen, waardoor plekken juist worden geschrapt. Aankomende donderdag praat de staatssecretaris daarover met burgemeesters in het Veiligheidsberaad. Dat wordt naar verwachting een pittig gesprek.

Pet bij gemeenten rond
Tijdens de vorige asielpiek beloofde het kabinet aan gemeenten dat tijdelijke plekken ook daadwerkelijk tijdelijk zouden zijn, en dat het kabinet met een structurele oplossing zou komen. Nu moet Van der Burg erkennen dat het kabinet nog niet zover is en opnieuw met de pet bij gemeenten rond. Een wet om opvang af te dwingen is nog niet aangenomen door het parlement.
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 85795
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Massa-immigratie naar Europa

Bericht door Ariel »

Brussel en Trump was, en is nog steeds geen goed huwelijk. Brussel gaat niet betalen voor een grensmuur, want Trump.
Europese Commissie blijft erbij: geen EU-geld naar grensmuur

De Europese Commissie blijft toch tegen het bouwen van grenshekken en -muren met Europees geld. Dat plan leek steeds kansrijker nu meer en meer EU-landen, ook Nederland, daar wel voor voelen. Maar verantwoordelijk Eurocommissaris Ylva Johansson onderstreept dat ze het geen goed idee vindt en het ook niet ziet gebeuren.

Doordat er weer veel meer migranten naar Europa komen dan de afgelopen jaren, pleit menig EU-land voor een betere bewaking van de buitengrenzen. Er zou bijvoorbeeld een hek moeten verrijzen tussen Bulgarije en Turkije. Het verzet van de commissie tegen het financieren van zulke versperringen leek te tanen toen Johansson vorige week verklaarde dat ze „pragmatisch” met het vraagstuk wilde omgaan. Het was vooral een kwestie van geld vinden, zei ze, om toe te voegen dat ze daar niet meteen een oplossing voor zag.

’Geen goede oplossing’
Maar Johansson valt in een interview met ANP en andere deelnemers aan het samenwerkingsverband van persbureaus European Newsroom terug op „het al lang bestaande principe over het niet financieren van muren en prikkeldraad” van de commissie. „Ik denk dat dat niet moet veranderen.” Zulke grensversperringen zijn „geen goede oplossing”, aldus de Zweedse Eurocommissaris. Als migranten eenmaal aan de Europese buitengrens staan, is het volgens haar in veel opzichten te laat.

De weerstand in Brussel tegen grensmuren en -hekken had eerder ook een principiëler toon. Tegenstanders zetten het open Europa bijvoorbeeld af tegen het Amerika van Trump, met diens gehamer op een grensmuur. Maar Johansson ziet er bijvoorbeeld geen been in als andere EU-landen bijvoorbeeld Bulgarije helpen een grensversperring te bouwen. „Als zij elkaar willen steunen met het bekostigen van een muur: prima.”
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 85795
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Massa-immigratie naar Europa

Bericht door Ariel »

Volgens links is migratiebeperking ’extreemrechts’
Europees Parlement tot op het bot verdeeld vanwege migratiecrisis

Het Europees Parlement is tot op het bot verdeeld over de aanpak van de migratiecrisis. De christendemocraten willen asielkantoren buiten de EU en geld voor grenshekken. Voor links is bijna elke vorm van migratiebeperking ’extreemrechts’.

Dankzij premier Mark Rutte is migratie volgende week een van de twee hoofdthema’s op een extra EU-top. In een poging om de druk op te voeren was er woensdag een debat in het Europarlement.

Stevige toon
Vooral de stevige toon van de Europese christendemocraten, de grootste fractie, valt op. Ze openen rechtstreeks de aanval op partijgenoot en EU-kopstuk Ursula von der Leyen vanwege de weigering om Europees geld uit te trekken voor de financiering van een grenshek tussen Bulgarije en Turkije.

Ook wil de machtspartij asielcentra openen buiten de EU. Canada ging het landenblok al voor met de opening van kantoren van Canada in Syrische vluchtelingenkampen. De Canadezen selecteren hier vluchtelingen die ze vervolgens zelf naar hun land brengen.

Brussel kreeg eerder de opdracht van lidstaten om dit concept te onderzoeken, maar door interne verdeeldheid bij de Europese Commissie kwam er niets van terecht.

Volgens CDA-Europarlementariër Jeroen Lenaers kan het een bijdrage leveren om het verdienmodel van criminele mensensmokkelaars te breken en een einde te maken aan de levensgevaarlijke overtocht door mensen die in Nederland te horen krijgen dat ze helemaal geen kans maken op een verblijfsvergunning. „We hebben de luxe niet om oplossingen af te wijzen”, stelt Lenaers. „Vorig jaar zijn 330.000 mensen illegaal de grens overgestoken. Meer dan de helft van de asielzoekers heeft geen recht op bescherming.”

VVD-Europarlementariër Malik Azmani maakt een punt van de jarenlange stilstand rond de wens voor een Europees asielbeleid. Volgend jaar zijn de Europese verkiezingen en dreigt Brussel nog steeds met lege handen te staan. „De Europese Commissie moet de cyclus van wantrouwen tussen lidstaten doorbreken”, vindt Azmani. „Het is tijd voor actie. Verantwoordelijkheid en solidariteit moeten hand in hand.”

Personeelstekorten
Vanuit de linkerflank klinken vooral harde verwijten richting de christendemocraten. Ze worden in het debat weggezet als ’extreemrechts’ vanwege de roep om meer werk te maken van terugkeer en de steun voor grensmuren.

„Muren hebben nooit succes gekend. Het is een afleiding, geen oplossing”, sneert D66-Europarlementariër Sophie in ’t Veld. „De top komt geen dag te vroeg na zeven jaar stilstand op dit dossier. Maar het is geen top over illegale pushbacks en de vreselijke omstandigheden in opvangcentra.” Volgens haar hebben regeringen jarenlang bezuinigd op opvangplaatsen. „Nu geven ze migranten de schuld.”

De leider van de Europese sociaaldemocraten roemt de ’diversiteit en religieuze verscheidenheid’ die migranten meebrengen en ziet hun komst als een kans voor de personeelstekorten in Nederland.

GL-politica Tineke Strik, tevens hoogleraar migratierecht, wil het voor vluchtelingen uit Afghanistan en Turkije net zo makkelijk maken om de komen als voor vluchtelingen uit Oekraïne. „We kunnen niet moreel selectief zijn.”
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Plaats reactie