De politiek in Ierland

Gebruikersavatar
Pilgrim
Berichten: 51244
Lid geworden op: wo jan 17, 2007 1:00 pm
Locatie: Dhimmistad

De politiek in Ierland

Bericht door Pilgrim »

Ierland: “Revolutie in de stembus” – links-nationalistische Sinn Féin boekt “historische” verkiezingszege

Geplaatst op 10 februari 2020

Afbeelding

Dublin – De als links-nationalistisch geldende partij Sinn Féin is de grote winnaar van de parlementsverkiezingen in Ierland geworden. Met 24,5% van de stemmen overvleugelde de partij de regeringspartijen Fianna Fáil (22,2%) en Fine Gael (20,9%). Partijvoorzitster Mary Lou McDonald noemde de uitslag een “revolutie in de stembus”.

Inderdaad beoordelen ook politieke deskundigen het resultaat als “historisch”, zelfs als “politieke aardbeving”: “Tot nu toe werd de politiek van het land sinds de volledige onafhankelijkheid van Groot-Brittannië altijd door Fine Gael en Fianna Fáil gedomineerd. Nu betreedt een gelijkwaardige derde politieke kracht het toneel”, constateert “Die Welt”.

Maar de vorming van een regering zou nog wel eens moeilijk kunnen zijn, want de gevestigde partijen hadden tot nu toe een samenwerking met de vroegere politieke arm van de links-nationalistische terroristische ondergrondse beweging IRA (Irish Republican Army) afgewezen. De partijvoorzitter van Sinn Féin, Mary Lou McDonald, vindt zichzelf toch verantwoordelijk om als grootste politieke kracht de coalitieonderhandelingen te leiden.

Sinn Féin had echter al in de verkiezingscampagne duidelijk gemaakt dat ze alleen aan een regering zou deelnemen wanneer overeengekomen zou worden dat het Ierse volk zou kunnen stemmen over de hereniging met het onder Britse bezetting staande Noord-Ierland.

Bron: https://zuerst.de

Vertaald uit het Duits door: E.J. Bron

https://ejbron.wordpress.com/2020/02/10 ... zingszege/
De Islam is een groot gevaar!
Jezus leeft maar Mohammed is dood (en in de hel)
Plaats reactie