Pagina 1 van 1

Polexit

Geplaatst: ma mar 29, 2021 10:25 pm
door Pilgrim
Nieuwe ruzie tussen Brussel en Warschau: Dreigt nu de “Polexit”?

Geplaatst op 28 maart 2021

Afbeelding

In Brussel is men gealarmeerd, en in de gevestigde media doet een nieuw woord de ronde: de Polexit – de uittreding van Polen uit de EU. Waarnemers zien deze nu waarschijnlijker worden, want de EU wil nu ook tegen Polen een zogenaamde “rechtsstatelijkheid procedure” zoals tegen Hongarije beginnen.

De vers beëdigde Poolse minister-president Mateusz Morawiecki heeft daar geen begrip voor. Hij liet journalisten weten: “De Polen zijn een trots, belangrijk, groot volk. Wij laten niet toe dat men ons chanteert.”

Behalve de “rechtsstatelijkheid procedure” zien waarnemers ruzie om geld, die de kloof tussen Warschau en de EU zou kunnen verdiepen. Want vanaf komend jaar moet er vanwege het wegvallen van de Britten opnieuw onderhandeld worden over de verdeling van het geld in de EU. Warschau kan daardoor minder geld uit Brussel verwachten dan tot nu toe. En: de EU wil de uitbetaling van geld uit het EU-fonds vanaf 2020 verbinden aan de naleving van rechtsstatelijke principes. Daartegen verzet Warschau zich, het beschouwt dit als een schending van het EU-verdrag.

De politieke wetenschapster Renata Mienkowska uit Warschau oordeelt daarom: “Wellicht is de regering er niet in geïnteresseerd om na 2020, dus na de volgende parlementsverkiezingen en bij het begin van een nieuwe periode van de EU-begroting, nog in de EU te blijven.” En: “als het financieel dan niet meer voordelig is, zou Polen afscheid kunnen nemen. Het spijt me om het te moeten zeggen: een uittreding van Polen is absoluut mogelijk.”

Ook Agnieszka Łada, directrice van de Europa-afdeling van het Instituut voor openbare aangelegenheden in Warschau, ziet het gevaar van een uittreding: “Polen wil in de EU blijven, maar datgene wat de regerenden doen, maakt het twijfelachtig.”

“Niemand zegt en doet rechtstreeks iets om Polen uit de EU te krijgen, maar de stemming die men creëert, is een stap in deze richting”, zegt de politieke wetenschapster. Men zou de EU tonen “als vijand met andere waarden dan bij ons”. Net als bij de Brexit zou er een spiraal kunnen ontstaan. “Dat kan ook in Polen gebeuren. Ik denk niet dat dit binnen de komende twee tot drie jaar plaatsvindt. Maar wanneer de tendensen van nu niet gestopt worden, is het op de lange termijn een gevaar.”

In elk geval: er bestaat al een rechtsnationale petitie, die Poolse EU-critici voor een referendum over de EU-uittreding van Polen kunnen ondertekenen. Brussel zou er goed aan doen niet te ver te gaan.

Bron: zuerst.de

Vertaald uit het Duits door: E.J. Bron

https://ejbron.wordpress.com/2021/03/28 ... e-polexit/