Boris Johnson neemt afscheid. En Liz Truss ook. Rishi Sunak nieuwe PM

Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 89720
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Boris Johnson neemt afscheid. En Liz Truss ook. Rishi Sunak nieuwe PM

Bericht door Ariel »

Na aanhoudende druk vanuit zijn partij en een leegloop van zijn kabinet stapt de Britse premier Boris Johnson alsnog op. De race om zijn opvolging is nu begonnen.
Toch zijn we nog niet van hem af, zegt Rem Korteweg, kenner van het Verenigd Koninkrijk verbonden aan Instituut Clingendael in Nieuwsuur. "Zijn rol is nog niet uitgespeeld. Hij blijft nog even zitten als premier en houdt een deurtje open met oog op de toekomst."

Johnson zelf heeft al gezegd dat hij zijn zetel in het parlement weer wil innemen. Het zou Korteweg niet verbazen als hij op termijn ook weer een gooi wil doen naar het premierschap, wat hij in zijn vertrekspeech "de beste baan ter wereld" noemde. "Zijn grote voorbeeld, Winston Churchill, moest ook het veld ruimen, maar kwam later nog een keer terug als minister-president."

Tegen dit scenario is veel weerstand binnen zijn eigen partij. De voormalige Conservatieve premier John Major vraagt in een brief aan de partij om Johnson zo snel mogelijk op een zijspoor te zetten. Zijn aanblijven zou te schadelijk zijn voor de reputatie van de partij.

Maar een opvolger vinden zal niet meevallen. "Wie hem ook opvolgt, hij of zij zal niet zo getalenteerd en charismatisch zijn in de politieke arena als Boris Johnson", zegt John Curtice, politicoloog gespecialiseerd in electoraal gedrag.

Hij denkt dat een opvolger van Johnson de politieke koers van de Conservatieven niet zal wijzigen, maar vooral zal hameren op de morele standaard binnen de partij. "Zijn opvolger zal bezweren dat het gedrag Boris Johnson de uitzondering is."

Ondanks de schandalen en leugens van Johnson is het nog maar de vraag of zijn opvolger net zoveel aanhang zal vergaren, zegt Curtice. "Hij heeft hele groepen die sceptisch waren over de politiek juist meer vertrouwen gegeven, door zijn belofte van de Brexit waar te maken."

Dat heeft veel kiezers opgeleverd voor de Conservatieven in gebieden waar ze normaal niet zo goed scoren, zoals Noord-Engeland. Rem Kortweg denkt dan ook dat het lastig wordt een nieuwe leider te kiezen die bij net zoveel kiezers goed in het pulletje vast. "Hij heeft niet voor niks de Heineken-Tory." Daarmee bedoelen ze dat iedereen hem wel pruimt.

Procedure voor opvolging partijleiderschap
De Conservatieven kunnen een nieuwe leider aanwijzen die automatisch ook premier wordt, zonder dat daar verkiezingen aan te pas komen. Enkel is vastgelegd dat er voor december 2024 nieuwe algemene verkiezingen gehouden moeten zijn.

Geïnteresseerden voor de post van premier kunnen zich de komende periode melden. Alleen Lagerhuisleden komen in aanmerking. Ze hebben daarvoor ten minste acht handtekeningen van collega-fractieleden nodig. Als die binnen zijn, is het aan Conservatieve parlementariërs om in rondes te stemmen. Daarbij wordt de drempel om in de race te blijven steeds verhoogd, tot er uiteindelijk twee kandidaten overblijven. Die twee namen worden voorgelegd aan de 200.000 leden van de Conservatieve Partij uit het hele land.

Fleur Launspach, correspondent in het VK, verwacht de komende weken volop strijd om het leiderschap van de Conservatieve partij. "De lijst met kanshebbers is lang. De partij is verdeeld."

Volgens Rem Korteweg zijn er drie stromingen. "De mensen die loyaal zijn gebleven tot het laatst, de groep om Johnson heen die hem de laatste dagen de rug toekeerden en de mensen die het nooit in hem zagen zitten."

Uit welke stroming de opvolger van Johnson ook komt, op korte termijn verwachten zowel Curtice als Korteweg geen politieke aardverschuiving als het gaat om buitenlands beleid. Korteweg: "De houding tegenover de EU zal niet veranderen, evenals de harde lijn tegenover Rusland."

In eigen land is er een discussie gaande over belastingverlagingen, zegt Launspach, en ook speelt de vraag of Schotland zelfstandig moet worden. Curtice zegt dat de uiteindelijke koers van de partij nog lastig is in te schatten.

En ook welke rol Johnson krijgt, blijft nog even ongewis. Maar als het niet als politicus is, dan wellicht als opiniemaker, zegt Launspach. "Johnson was ooit journalist/opiniemaker. Hij heeft wel eens laten vallen dat hij dat ook mist."
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 89720
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Het spel van Boris Johnson is uit.

Bericht door Ariel »

UK Tories and Rishi Sunak: Revenge for the Empire?

If and when Rishi Sunak becomes Britain’s next Prime Minister, Europe would see its first leader of Indian parents.

If Boris Johnson is ousted or simply quits as Britain’s Prime Minister, who takes over? Chances are that it will be the first non-white person to lead a European country since the Moors were expelled from Spain in 1492.

Colorful Britannia
Already Britain has more black or Asian politicians holding high office than the rest of Europe combined. Britain’s Finance, Interior, Education, Business ministers are all of black, Asian or Arab background.

In total, one in five of all current British cabinet ministers is not white. The Labour opposition teams is full of shadow ministers from a black, Asian or other ethnic backgrounds as well.

The continentals strike out
By contrast, the European Commission is run by what can be broadly categorized as white Christians. The continental political class has made only token efforts to allow true representation.

Few of Europe’s estimated 25 million Muslim citizens or the millions from former colonies in Africa or the Caribbean hold high political office.

Leo Varadkar, the son of an Indian doctor and Irish mother, leads Ireland’s Fine Gael party and was briefly Ireland’s Taoiseach.

Enter Rishi Sunak
Rishi Sunak is at the top of current Conservative Party membership polls to succeed Boris Johnson.

He is a 41-year-old British born son of Indian Hindu immigrants who came from East Africa where many Indian trade traders and administrators settled in the East African British colonies of Kenya, Uganda and Tanzania.

It is not just that Sunak will be the first Indian-origin person to head a European government if Johnson falls, he is also an unusual candidate for leadership of the Conservative Party and thus Prime Minister.
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Mahalingam
Berichten: 52156
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Het spel van Boris Johnson is uit.

Bericht door Mahalingam »

Het is een typisch Brits verschijnsel: politici worden niet uitgerangeerd door politieke fouten maar altijd door 'schandalen'. En omdat de Britten een grote voorliefde hebben voor 'stiekum stiekum' (zie alle spionage boeken en films) zijn er altijd wel schandalen op te diepen.
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Gebruikersavatar
sjun
Berichten: 12549
Lid geworden op: zo mei 11, 2014 8:29 pm
Locatie: Visoko

Re: Het spel van Boris Johnson is uit.

Bericht door sjun »

Er is natuurlijk ook een ander dat het eeuwige sociaalliberale (PvdA/D66) perspectief. Wie anders dan Nigel Farage weet dat voor het voetlicht te brengen:

British PM Boris Johnson has 'no choice' but to resign: Farage

Er zijn wel wat overeenkomsten tussen Boris Johnson en Mark Rutte. Beiden gekozen as conservatieven maar regerend als (Sociaal)Liberalen. Wellicht breekt spoedig ook de tijd aan om Mark Rutte naar huis gestuurd te krijgen.
:greeting2:
Het recht op vrije meningsuiting wordt algemeen geaccepteerd, totdat iemand er daadwerkelijk gebruik van wil maken.
Mahalingam
Berichten: 52156
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Het spel van Boris Johnson is uit.

Bericht door Mahalingam »

De discipelen van de EU-eenheidsregering en de Russen zijn heel blij met het vertrek van Boris.

Hij was dan wel degene die zorgde dat de EU Engeland verloor maar hij plaveide ook de weg voor de opname van de Oekraïne in de EU.
Exit Boris Johnson is helaas goed nieuws voor Poetin

Met het uiteindelijk onvermijdelijke vertrek van Boris Johnson uit Downing Street 10 verliest oorlogspresident Volodymyr Zelensky een van zijn trouwste bondgenoten, schrijft Robbert de Witt.

[...]
Voor Oekraïne is Boris’ exit in elk geval een gevoelige klap. Johnson was de meest geharnaste medestander van de oorlogspresident. Londen gaf al voor 4,5 miljard pond aan hulp aan Oekraïne. Alleen het vele malen grotere Amerika gaf meer.

Onder Boris Johnson nam Londen steeds het voortouw


Geen andere regeringsleider was zo populair in Kiev als Johnson, die twee keer op bezoek kwam om het belegerde land een hart onder de riem te steken. Dat deed hij met verve, en het bleef niet bij holle frasen. Zijn regering spande zich zeer in, niet alleen met militaire hulp, maar ook met geld. En onder Johnson nam Londen steeds het voortouw als het ging om sancties tegen het regime van Vladimir Poetin
[...]
Bovendien is het onzeker of de opvolger van Johnson even ferm zal zijn: ook de Britse kiezers hebben last van de gevolgen van de oorlog.
https://www.ewmagazine.nl/opinie/opinie ... in-891811/
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 89720
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Het spel van Boris Johnson is uit.

Bericht door Ariel »

Zonder Boris Johnson wordt het correspondentschap een stuk saaier

Een ding is zeker: met het vertrek van Boris Johnson als premier wordt het correspondentschap hier een stuk saaier. Met de flamboyante Boris ging er feitelijk geen dag voorbij of er was wel weer oproer over het een of ander. Ik lees nu net weer over een nog niet eerder bekende minnares die hij een baan zou hebben beloofd. Ach ja.

Ik was nauwelijks in Londen neergestreken toen de stad zich in 2008 opmaakte voor nieuwe burgemeestersverkiezingen. De stad is overwegend Labour, maar toch slaagde Johnson erin de verkiezingen te winnen. Ken Livingstone, de zittende Labour-burgemeester, maakte duidelijk dat de charme van Johnson hem bijna onverslaanbaar maakte.

Woordkunstenaar en chaoot
In die dagen had Johnson nog tijd genoeg om te schrijven. Zijn wekelijkse column in The Daily Telegraph op maandagochtend was een heerlijk begin van de week. Hij schreef ook boeken waarin hij zijn ambities duidelijk maakte. Zo ging ik naar de lancering van zijn boek over zijn Londense helden. Van Florence Nightingale, met wie hij ogenschijnlijk weinig gemeen had, tot Keith Richards, die zich volgens Johnson vaak misdroeg. Zijn toevoeging ’maar wie doet dat nu niet’, spreekt boekdelen.

Terwijl de rij wachtenden op een gesigneerd boek ongeduldig werd, keuvelde Johnson in alle rust over de genoegens van het correspondentschap, hij was immers jarenlang correspondent geweest in Brussel. Ik vond hem toen vooral een aimabele en vooral briljante woordkunstenaar.

Maar hij was ook duidelijk een chaoot. Ik was dan ook verbaasd, maar ook geamuseerd toen hij het later tot premier bracht. In de zurige Brexit-discussie was de zonnige houding van Johnson een verademing. Hij maakte met woorden en daden duidelijk zich nergens zorgen over te maken. Plaats daar de gemakzucht van toenmalig premier David Cameron, die vooral geen ruzie in eigen partij wenste, en desinteresse van Labour-leider Jeremy Corbyn tegenover en het Brexit-succes is verklaard.

Jaknikkers
Maar van regeren bleek hij toch niet veel verstand te hebben. In Londen wist hij dat te verbloemen door een reeks krachtige bestuurders aan te stellen. Maar in de huidige regering omringde hij zich vooral met een stel jaknikkers die alle fratsen van Johnson, en vooral zijn weigering om zich aan voor anderen geldende regels te houden, negeerden. Tot vorige week dan.

Johnson is nu de vierde Britse premier die ik heb meegemaakt. Hij is verreweg de meest kleurrijke van het stel, wat na knorrepot Gordon Brown, de uiterst relaxte David Cameron en de door en door saaie Theresa May eigenlijk nauwelijks een verdienste is.

Hij is nog niet eens weg, maar ik heb het gevoel dat ik Johnson nu al mis. Niet vanwege de aanhoudende schandaaltjes. Ook ik had het gevoel daarbij steeds in herhaling te vallen. Maar zijn zelfspot en optimisme in de meest duistere omstandigheden is verkwikkend. Of was, moet ik waarschijnlijk zeggen.
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 89720
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Boris Johnson neemt afscheid. Wie volgt Boris Johnson op?

Bericht door Ariel »

Kandidaat-opvolgers Johnson vliegen elkaar in de haren in heftig televisiedebat


Het Verenigd Koninkrijk gaat er prat op de oudste democratie in de wereld te zijn. Met twee vertegenwoordigers van de regeringspartij die elkaar in de haren vliegen om het eigen beleid te verdedigen, dan wel tot de grond af op te breken, krijgt deze oude traditie een nieuwe dimensie.

In een heftig televisiedebat over conservatieve normen en waarden hebben minister van Buitenlandse Zaken Liz Truss en voormalig minister van Financiën Rishi Sunak een poging gedaan om zichzelf te etaleren als nieuwe Britse premier. In een uur durend debat vlogen ze elkaar in de haren op een manier waarop politieke tegenstrevers van elkaar opponerende partijen in andere landen nog veel kunnen leren.

Het was al met al een wonderlijk schouwspel. Sunak, die met het indienen van zijn ontslag, nu bijna drie weken geleden, het einde van het premierschap van huidig premier Boris Johnson aankondigde, verdedigt het beleid van die regering. Liz Truss daarentegen, nog altijd minister van Buitenlandse Zaken, vindt juist dat er in het afgelopen jaar tal van fouten zijn gemaakt.

Truss is, zoals ze de afgelopen weken herhaalde malen duidelijk heeft gemaakt, een fervente tegenstander van de belastingverhogingen die de zittende regering heeft doorgevoerd. Het zijn maatregelen waar ze voortdurend mee heeft ingestemd, maar waar ze het in haar hart niet mee eens was, zo is de afgelopen weken gebleken.

Het zorgt voor een ogenschijnlijk bizarre discussie. Het zijn immers niet de Britse kiezers die uit gaan maken wie de nieuwe Britse premier wordt, maar een uitermate selectief gezelschap van leden van de Conservatieve partij – naar verluidt ongeveer 180.000 leden, ofwel 0,3% van de Britse bevolking – die de doorslag gaan geven. Deze vertegenwoordigen, naar verluidt de meest verstokte Conservatieve kiezers, tegen belastingverhogingen, voor de meest heftige vorm van Brexit, vooral ouder, vooral blank en eigenlijk vooral nog fan van Boris Johnson.

Fel
Dit gezelschap geeft de voorkeur aan Truss, als we de opiniepeilingen mogen geloven. Bijna twee derde van de kiesgerechtigden zou de voorkeur geven aan de door Truss beloofde belastingverlagingen en de door haar beloofde economische groei als er maar voldoende gebruik wordt gemaakt van de voordelen van Brexit, iets waar ze, ten tijde van het referendum een felle tegenstander, van was.

Het zorgde ervoor dat Sunak, in het misschien wel belangrijkste televisiedebat uit zijn politieke carrière, herhaaldelijk fel uithaalde naar zijn partijgenoot. De door haar beloofde belastingverlagingen zouden de al hoge inflatie alleen maar aanwakkeren en Truss was, volgens Sunak, veel te volgzaam als het ging om de relatie met economische grootmacht China.

Truss oogde comfortabel in de verdediging. Ze was het gewoonweg nooit eens geweest met het economisch beleid van haar voormalige co-minister. In de hectiek van het debat, waar vooral Sunak haar voortdurend in de red viel, was het eenvoudigweg niet noodzakelijk om verantwoording te nemen voor ook door haar geaccordeerd regeringsbeleid.

Applaus
Het debat voor de BBC-televisie vond plaats in Stoke-on-Trent. Deze industriestad in het noorden van het land – alles boven Birmingham is Noorden! – koos tweeënhalf jaar geleden voor het eerst sinds mensenheugenis Conservatief. Niemand weet precies wat de regio op dit moment denkt. Er klonk regelmatig applaus voor Sunak, maar met haar herboren Brexiteer-geluid kreeg Truss de meest enthousiaste reactie.

Uiteindelijk zijn het de Conservatieve partijleden die de doorslag geven. Trusse en Sunak zullen de komende maand gebruiken om via bezoeken aan lokale partijafdelingen hun partijgenoten te overtuigen van de eigen kwaliteiten. Het is de grote vraag of deze hun voorkeur hebben veranderd op basis van het huidige debat.

Truss kreeg het meeste applaus toen ze, enigszins onbeholpen, stelde dat ze niet de meest begenadigde debater was. Ze lijkt vooralsnog het voordeel van de twijfel te krijgen. Het betekent waarschijnlijk dat het debat de komende weken alleen maar verhitter zal worden.
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Mahalingam
Berichten: 52156
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Boris Johnson neemt afscheid. Wie volgt Boris Johnson op?

Bericht door Mahalingam »

Een tweede debat tussen die twee is halverwege afgebroken omdat de journalist van dienst van haar stokje viel:
Liz Truss and Rishi Sunak debate scrapped after host Kate McCann faints

The latest Tory leadership debate between Rishi Sunak and Liz Truss has been cancelled after the presenter fainted on air.

The Sun and TalkTV debate, hosted by journalist Kate McCann, abruptly halted around halfway through after a loud crash was heard.

TalkTV said McCann was "fine" but the channel had been given medical advice not to continue.
"We apologise to our viewers and listeners," the channel added.

The leadership candidates tweeted that they were relieved to hear McCann was fine, and indicated they would be happy to stage a rematch.

The TalkTV presenter had been due to co-host the debate alongside The Sun's political editor Harry Cole, but he pulled out after testing positive for Covid.

Before it was halted, the latest televised debate between the two candidates had been covering tax, the state of the NHS and rising living costs.
They had been about to begin a section on the UK's support for Ukraine when the debate went off air.
Spoiler! :
The candidates displayed a more conciliatory tone, in contrast to the fierce clashes that had marked Monday's debate on BBC One.

Ms Truss repeated her charge that the former chancellor had been "morally wrong" to put up National Insurance.
She added that economic growth was "anaemic" and his plan to raise corporation tax next year would tip the UK economy into recession.

But Mr Sunak responded that the NI hike had been a "brave decision" to raise money for the NHS, and it was "entirely reasonable" to ask bigger companies to pay more to repair the public finances in the wake of the Covid pandemic.
In a pointed rejoinder, he said: "What's morally wrong is asking our children and grandchildren to pick up the tab for the bills that we are not prepared to meet."

There had been a much calmer tone to this debate, without quite as much of the spikiness seen in previous clashes.

Mr Sunak, in particular, seemed less on the attack than in the BBC debate, where he was accused by some of "mansplaining".
When offered the chance to ask Rishi Sunak a question, Liz Truss noticeably swerved going for a personal blow, instead asking about the cost of living.
Mr Sunak used his question to mark the fact that it was Ms Truss's birthday; a very different tone to when they were given the same opportunity on ITV a couple of weeks earlier.

The differences on the economy and taxation were still clear though, with both labelling the other's strategy "morally wrong".

Questions from Sun readers also took the debate further into policy areas they hadn't debated as much before, such as the NHS and fracking.

A lot more of the policy, and less of the personal.
Ms Truss said putting up National Insurance was not needed to give the NHS money to help clear Covid backlogs, which she said could be funded through "general taxation".
Asked how she would improve NHS services, the foreign secretary said she would cut down on layers of management and give NHS leaders "more power locally".

Mr Sunak also set out his plan for healthcare, which involved increasing the number of "community hubs" for treatment and diagnosis.

Both candidates also said they would support fracking for energy domestically if local communities supported it.

The contenders were challenged about what they would do to improve cancer treatment by an audience member with the disease who said he had been forced to receive help from a cancer charity.

John Hughes, in Birmingham, asked the candidates: "Why is the NHS broken?"

After Mr Sunak said he was glad he was getting "the support that you need," Mr Hughes replied: "I'm not getting that, Mr Sunak."

And while Ms Truss said she would give local leaders more power, Mr Hughes said the Conservatives had "had the chance already, and its still not enough for the NHS".

Mr Sunak, who resigned as Boris Johnson's chancellor as part of the cabinet mutiny against him earlier this month, qualified for the knockoff round after gaining the most votes from Tory MPs.

However, opinion polls have suggested Ms Truss is the current favourite of the 160,000 or so Tory party members who will pick the eventual winner.

Members will be able to vote by post or online form early August until 2 September, with a result announced three days later.
https://www.bbc.com/news/uk-politics-62313261
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Gebruikersavatar
Ali Yas
Berichten: 7662
Lid geworden op: zo apr 15, 2012 3:24 pm
Contacteer:

Re: Het spel van Boris Johnson is uit.

Bericht door Ali Yas »

Mahalingam schreef:
do jul 07, 2022 9:30 pm
De discipelen van de EU-eenheidsregering en de Russen zijn heel blij met het vertrek van Boris.
Helaas komt er ook altijd weer een opvolger en die is misschien nog wel erger.
Truth sounds like hate to those who hate truth.
Mahalingam
Berichten: 52156
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Boris Johnson neemt afscheid. Wie volgt Boris Johnson op?

Bericht door Mahalingam »

Hier een verhaal over de toestand in de Tory Party.
De beschreven ideologische leegte laat mij denken aan onze VVD. Wat ze zeggen is anders dan wat ze doen en uiteindelijk laten ze alles op hun beloop. "Komt later wel."
The British Conservative party has lost its way

Neither Rishi Sunak nor Liz Truss appears to recognise or acknowledge the looming problems Britain faces, both in the short and the long term. Analysts predict that this winter the energy price cap will hit £4,400. For the average household, this will represent 14 per cent of their post-tax income. As an isolated threat, that would mean deep discomfort for many households. Combined with other price rises and increasing interest rates, it will mean destitution. Government will have to act to prevent this, yet everything promised so far is lacklustre.

The grants already in place will cover less than 10 per cent of the cap limit. Abolishing VAT on domestic fuel would knock another 200 quid or so off, while removing the green levy would drop it by £155. It’s piecemeal help in the face of a massive problem and failing to address this now will only mean more hurried help when the bills start dropping on doorsteps.

This might be forgivable if that were the only issue where the candidates seemed oblivious. But everywhere you look, the country faces massive challenges that the governing party has no answer to. Many have written at length about the Tory failure to tackle the housing crisis. I won’t repeat their arguments, save to say that throughout the leadership contest there has been no serious attempt to look at housing. Rishi Sunak has swung behind defending the greenbelt, whilst Liz Truss has prevaricated and developed an obsession with Whitehall’s current ‘Soviet style’ housing targets. But as anyone who has managed key performance indicators will tell you, if there is no target for something, the target is zero.

Beyond this, Britain looks forward to running out of water and electricity. Infrastructure projects that could have alleviated these problems have been bandied around and frustrated for decades, and little can be done to turn this around on short notice. Yet equally, there is limited planning now for the threats in future decades. They say the best time to plant a tree was ten years ago, and the second-best time is today. In Britain, the second-best time to begin is after three preliminary reports, two judicial reviews and a general election. The best time is never.

Even in foreign and military policy, the natural home of the Conservative politician, things look bleak. Whilst the country has performed well in arming Ukraine, its own defence commitments have been mealy mouthed. Promised spending rises have been undermined by inflation and clever accounting, while procurement remains scandalously wasteful – the UK eliminates its own tanks more efficiently than its Javelin missiles deal with Russian ones. In a fit of beautiful bureaucracy, a chunk of our defence spending goes on consultants planning the next round of cuts and another chunk on how to cope with the last ones.

This isn’t, however, meant to be a mere catalogue of the UK’s woes. Instead, these issues are served up to highlight what is arguably the most pervasive and surprising problem the Tory party faces: that it doesn’t care about politics.

That is not to say that the party doesn’t care about winning elections. It remains ruthlessly committed to that and its record is clear. Even after the crashing scandals of the Johnson era, the incoming PM has a fighting chance of securing the next election, leaving the Tories in government for nearly 20 years. The problem is that the party no longer understands why or to what end they wield such power.
Spoiler! :
Many on the left would be shocked by how apolitical most of the Conservative party is. There is currently no theory in conservative politics. I suspect no more than a handful of Tory MPs have ever read Burke or Hayek, unless they cropped up on a PPE reading list. They will be far more familiar with Isabel Oakeshott than Michael.

Factionalism within the party is driven far more by aesthetics than by ideology. One (former) MP once told me that when he asked his association why they had picked him for a safe seat, he was told ‘It was the lovely way you spoke about your wife at the selection’. Many MPs come to parliament without any real belief other than a view that ‘good things are good, and we should do more of them, and bad things are bad’. I’ve met less than half a dozen mainstream Tories who could be classed as ideologues.

At its best, this makes the party flexible and pragmatic, able to pivot around the issues of the day. At its worst (and it really seems to be falling into the worst now) it becomes listless, incapable and slightly baffled by the power it holds. It’s the cat that has finally caught the laser pointer.

Rather than principles or goals, the Tory party today lives for day-to-day reactions to the things that catch its eye. Most MPs have no understanding of economics, but instead repeat half-remembered maxims about lower taxes (we are, it seems, forever to the right of the Laffer curve), whilst at the same time celebrating the latest boondoggle that happens to land in their constituency. In the same vein, you see the Tory MPs who have started to get their head around the housing crisis call for more housebuilding everywhere except where it threatens some historic carpark or ‘sacred’ waste site on their patch. They will tweet almost back-to-back about the unaffordability of homes and their objection to any new development.

This track record of the current government is testament to this. Despite coming to power with a majority of 80, as close to total control of the British state as you can have, the government has failed to push forward on any of its purported objectives. It is bizarre to see left wing commentators talk of the ‘rise of the far right’ or the democratic backsliding associated with post 2019 Conservatism, when those I know on the right laugh darkly at the impotence of the government.

A government which claimed to be hard-line on immigration did nothing to reduce it. A government that seeks to be tough on crime has seen petty crime become almost legal. A government that complains about ‘woke-culture’ has done nothing at a legislative level to prevent it.

The Tory party is not driven by some grand policy agenda, but simply grasping at shiny objects. It passes repetitive, unnecessary and ultimately inoffensive laws that criminalise things that are already illegal – like dog theft or ­assaults on emergency workers. Or else spends its time complaining that the world, the civil service and the blob is against it. The party once sought to campaign in poetry and govern in prose, now it campaigns and governs in tweets.

Even on its beloved Brexit, the Conservative party tries to stoke an ongoing threat that it might be undone or revoked or strangled at birth rather than engage with the realities of leaving the EU. With the simple in and out completed, there is no clue whether Britain’s future is Singapore on Thames or shoring up the dying embers of Red Wall industries. Instead, it jumps to silly-season headlines on imperial measures and crowns on pint glasses.

There is ultimately an emptiness at the heart of the current Conservative party. Its politics and principles are skin deep and conflicted. It is apparent in almost everything it does, from Remainer Liz Truss becoming the ‘Brexit candidate’ for leadership to the pious Catholic Jacob Rees-Mogg defending the serial liar and philanderer Boris Johnson to the hilt, or the Tory MPs who claim to be cost conscious whilst vetoing the cheapest way to repair the Palace of Westminster because they like being surrounded by old oak and stone. Everything is an image; everything is a meme.

There is an almost complete absence of policy innovation. The party grasps around for yesterday’s answers to yesterday’s problems, copying the homework of Thatcher, a leader who has been out of power for 30 years and dead for ten. It’s why the party recycles so much from policy interns and fails to come up with anything equal to the challenges we face. It does not even propose simple answers for complex problems – just no answers beyond the triple lock and ever rising house prices.

It is not that the Conservative party is deliberately and mindfully pursuing ends inimical to British interests. Tory MPs do, mostly, want a prosperous and safe country. They’ve just lost any sense of what that means beyond platitudes, or how to engage with the challenges that stand in our way. The party would rather hide behind the curtain, pulling at levers that aren’t attached to anything.

I’m often amazed at the image the popular left has in this country of a scheming, conniving Conservative party, like the one it alleges is running down the NHS to sell it off to private interests. The reality is far scarier.

In a world where the British economy is stagnating and the population is ageing, there is no way to square the circle without raising taxes or reducing services. The Conservative party is afraid to do either, so lets the problem spiral. Those that do foresee the problems look to the magic cure of ‘efficiency savings’, promised in the same way I promise that next summer I will have a six pack: lacking both a concrete plan to do it, and the discipline to implement it.

Instead, all the party can do is say things that appeal to the voters who keep backing it – generally older, wealthier suburban dwellers. Nowhere is this more apparent than in the leadership contest. This weekend, Twitter was ablaze with shock when Rishi Sunak talked about cutting degrees that don’t lead to good jobs. Many on the left took this as an attack on the university sector, or even part of a grand plan to exclude the working classes from the humanities.

In truth, it is neither. It is Sunak appealing to an electorate who came of age when 10 per cent of the population went to university and economic growth carried them to prosperity, who now see their grandchildren laden with debt, unable to buy a home. It’s the ‘common sense’ of the bloke at the end of the Conservative Club bar, nothing more than a trope. It’s not something that will ever seriously happen.

Liz Truss’s plan for every child with three As to be offered an Oxbridge interview is similar politicking. It pays no heed to (i) the burden this places on the university (ii) that for many reasons such a person might not want to go to Oxbridge or (iii) that the highest A-level grade has been A* since 2010. It ignores many of the challenges of widening access, and in particular how universities like LSE, UCL and Imperial, which have fewer admissions resources per student and make more paper-based decisions, can bias against poorer children.

There are of dozens of announcements like these from the candidates – the theme remains the same. Tory MPs and Tory leaders are saying what they think their voters want to hear. But there is no implementation, no plan for adverse consequences, and no underpinning logic or principle. They are throwing bricks through windows with no notes attached.

It is much like those panic filled cockpits. With an impending crisis, Tory leaders have lost sight of what levers they hold and what they can do. They’ve lost sight of the mission they need to fulfil as the altitude warnings flash. The Conservative party has fallen into a fundamental problem – it is unwilling and unable to address the needs of the day.

Many people reading this will disagree about what those solutions might look like. I am, after all, firmly rooted in the right of centre. But when I look at my own (nominal) party, it is hard not to feel disappointed at the lack of any action. From the housing crisis to the stagnating economy, to law and order, to the health service, there are solutions out there – yet the Conservative party has given up on seeking them, seduced instead by the 24 hour news cycle, the focus group and the Twitter grifters. Neither leadership candidate offers much hope. Sunak looks like he will run the country like a private equity project, cutting any expense he can and damn the consequences, whilst Truss will run it like a village fete, with boundless enthusiasm and harking back to the old hits.

Whoever wins in September, the party will be stuck. Even in power it remains incapable of generating and delivering credible policies, incapable of using its resources to tackle the challenges ahead. In an uncertain world it struggles to decide what it wants to do, and struggles to implement the few ideas it has. The party has become a machine for garnering headlines and votes but is now starting to stall. Insulated by a media which also focuses on the day-to-day rigmarole of politics as soap opera, our leaders are missing the signs of short- and long-term crisis which will soon hit. They are failing to adapt, failing to plan. Disaster is coming.
https://www.spectator.com.au/2022/08/t ... ve-party/
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 89720
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Boris Johnson neemt afscheid. Liz Truss volgt Boris Johnson op als Britse premier

Bericht door Ariel »

Liz Truss volgt Boris Johnson op als Britse premier

De Britten hebben een nieuwe premier: Liz Truss. De 47-jarige minister van Buitenlandse Zaken won de leiderschapsverkiezingen van de Conservatieve Partij en volgt Boris Johnson op.

Truss kreeg 58 procent van de stemmen en versloeg Rishi Sunak, de man met Indiase roots die tot begin juli minister van Financiën was in het kabinet-Johnson. Afgelopen weken stemden ruim 172.000 partijleden op hun favoriet. De nieuwe leider van de regeringspartij is meteen de eerste minister van het land. In haar korte overwinningsspeech bedankte Truss haar voorganger Johnson voor onder meer zijn brexitbeleid en zijn strijd tegen de Russische president Vladimir Poetin. ,,Je wordt bewonderd van Carlisle tot Kiev’’, riep Truss uit in een zaal vol partijgenoten. De reactie van het publiek was een stuk minder enthousiast, het applaus voor Johnson werd na enige twijfel ingezet.

De positie van Truss’ voorganger Johnson werd begin juli onhoudbaar door een nieuw schandaal (seksueel overschrijdend gedrag van partijgenoot Chris Pincher) waarbij de flamboyante premier moest toegeven dat hij Pincher een belangrijke positie binnen de partij had toebedeeld, terwijl hij op de hoogte was van zijn escapades. Het was een schandaal te veel voor de Tories; toen zo’n beetje zijn halve regeringsploeg was weggelopen, kon Johnson niet anders dan opstappen als leider van de Conservatieven.

Geen verrassing
Dat Truss haar rivaal Rishi Sunak versloeg, komt voor niemand als een verrassing. Sunak werd door de rechtse achterban van de Tories als een te gematigd politicus beschouwd die ook nog eens nauw wil samenwerken met de Europese Unie. Daarnaast hielp zijn imago van rijke gladjakker niet mee. Truss staat dichter bij de conservatieve kiezer, ook al wordt ook zij niet gezien als ideale premier. Ze is een beroerd spreker, zou niet de grootste intellectueel zijn en dweept volgens kritische Britten te veel met haar politieke voorbeeld Margaret Thatcher.

De Britten moeten het toch met haar doen. Vanmiddag zal Truss haar overwinningsspeech geven en morgen gaat ze met vertrekkende premier Johnson richting Balmoral in Schotland, waar koningin Elizabeth haar officieel zal beëdigen. Truss is de vijftiende premier die onder de Queen dient.

Nieuwe verkiezingen
Voor deze leiderschapsverkiezingen van de regeringspartij hoefden dus geen nieuwe parlementsverkiezingen te worden uitgeschreven. Truss kan de termijn van de Tories, tot 2024, afmaken. Haar regering kan nieuwe verkiezingen uitschrijven. Johnson en ook zijn voorganger Theresa May deden dat binnen een jaar na hun aantreden. De kans is echter klein dat Truss dit gaat doen, de Conservatieve Partij staat hopeloos achter in de peilingen. Labour staat prominent bovenaan en Truss’ populariteit zal niet enorm stijgen aangezien ze behoorlijk wat hoofdpijndossiers op haar bordje krijgt. Het Verenigd Koninkrijk verkeert economisch gezien in zwaar weer, de voorspelling is dat de inflatie zal oplopen tot zeker 20 procent. De energieprijzen zijn hoog, waardoor steeds meer Britten hun rekeningen niet meer kunnen betalen en een zware winter tegemoet gaan.

Truss belooft haar kiezers dat ze aan de slag gaat met de aanpak van de hoge energierekeningen, ook het overeind houden van de Britse gezondheidszorg (NHS) staat bij de nieuwe premier hoog op het lijstje. En niet te vergeten haar bekende stokpaardje: het verlagen van de belastingen.

Truss heeft niet lang de tijd om na te genieten van haar overwinning. Woensdag staat het wekelijkse vragenuurtje van de premier op de agenda van het Lagerhuis. De verwachting is dat oppositiepartij Labour haar niet zal sparen.
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 89720
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Boris Johnson neemt afscheid. Liz Truss volgt Boris Johnson op als Britse premier

Bericht door Ariel »

Liz Truss wacht zware taak, en ligt Boris Johnson alsnog op de loer?

Na weken van steeds minder ruimte voor twijfel overlatende opiniepeilingen is nu zeker dat Liz Truss de nieuwe premier wordt van het Verenigd Koninkrijk. Ze krijgt het niet gemakkelijk. De inflatie is hoger dan in de omringende landen en het halve land lijkt stakingen voor te bereiden om de onvrede met het regeringsbeleid te uiten. En, oh ja, de Schotten en de Noord-Ieren zorgen ervoor dat het de vraag is hoe lang het Koninkrijk Verenigd blijft.

Binnen een week ligt er een steunpakket op tafel waarin de nieuwe regering-Truss duidelijk zal maken wat er gedaan wordt om Britten te helpen met de snel stijgende energierekening. Begin dit jaar betaalde een huishouden nog minder dan 100 pond per maand aan gas en elektriciteit. Als er niets gebeurt wordt dit komend voorjaar ruim 500 pond.

Lange tijd bezwoer Truss dat haar snode plan om belastingen te verlagen voldoende zou zijn om dit kwaad te voorkomen. Die belastingverlagingen zouden immers voor economische groei zorgen en met economische groei verdwijnen alle maatschappelijke problemen als sneeuw voor de zon, was de boodschap van Truss. Ze wilde niets hebben van de ’aalmoezen’ die oppositiepartij Labour, en haar tegenstrever Rishi Sunak vrijelijk uitgaven aan minder bedeelden.

Aalmoezen
Maar de toon is de laatste weken verandert. In plaats van ’aalmoezen’ komt er waarschijnlijk een pakket met ’specifieke hulp’. Die gaat niet alleen naar lagere inkomens en bejaarden – de groepen die nauwelijks profiteren van haar belastingverlagingen – maar naar de brede groep van middeninkomens van wiens stem de Conservatieven afhankelijk zijn.

Het gaat om een pakket dat vergelijkbaar is met het steunpakket tijdens de coronacrisis. Geleidelijk aan druppelen details naar buiten. Naast de belastingverlagingen van 50 miljard pond komen er (gerichte!) steunmaatregelen van rond 100 miljard pond. De staatsschuld zal nog eens met 10% stijgen en hoger worden. Truss’ grote voorbeeld hield naar eigen zeggen niet van draaien, maar met dit soort cijfers zal ze toch niet rustig in haar graf liggen.

Onafhankelijkheid
En dan hebben we het alleen nog maar over de economie. Maar de problemen in het Verenigd Koninkrijk gaan verder. De nationalisten van de Schotse premier Nicola Sturgeon wensen een nieuw referendum over onafhankelijkheid te houden. Sturgeon dacht daarbij geholpen te worden door de in Schotland bijna gehate figuur van tot morgen nog premier Boris Johnson.

De deels in Schotland opgegroeide Truss is echter nauwelijks populairder. Haar aanvallen op het miserabele onderwijs dat ze in de buurt van Glasgow genoot, deden het goed bij de zuidelijke Conservatieven, maar zorgden voor verontwaardiging in Schotland zelf. Truss weigert vooralsnog een referendum uit te schrijven, maar wakkert daarmee de gevoelens van nationalisme feitelijk alleen maar verder aan.

Brexit
En dan is er het ogenschijnlijk nimmer eindigende Brexit-dossier, waarin het nu vooral om de positie van Noord-Ierland gaat. Truss drukte dit voorjaar een wetsvoorstel door waarmee het hele verdrag met de EU op de schroothoop kan worden gegooid. Het is zonder twijfel bedoeld om de druk op de EU-onderhandelaars op te voeren, maar een handelsoorlog komt, met de in ieder geval in eigen ogen bikkelharde onderhandelaar Truss, gevaarlijk dichterbij.

Die onderhandelingen worden met toenemende belangstelling gevolgd door ’speciale partner’ Verenigde Staten. De Amerikaanse president Joe Biden heeft Iers bloed en heeft op tal van momenten zijn ergernis geuit over de manier waarop de Britten het voor hem heilige Goede Vrijdag Akkoord op het spel zetten. De relatie met Biden is vooralsnog vooral koel. Zonder concessies van Truss lijkt er geen kans op verbetering.

Vertrouwelingen
Meer dan genoeg te doen dus. En dan hebben we het nog niet over de kwakkelende gezondheidszorg, de schaarste aan goedkopere woningen, een verouderd transportnetwerk en de haperende hulp voor het achtergebleven Noorden van het land. Gelukkig hoeft Truss het allemaal niet alleen te doen. Ze heeft een groep van vertrouwelingen om zich heen verzameld die de afgelopen weken, in anticipatie op de verwachte overwinning, al hard gewerkt hebben aan de transitie binnen de regering.

Minister van Economische Zaken Kwasi Kwarteng wordt minister van Financiën en voormalig partijvoorzitter James Cleverly volgt Truss op als minister van Buitenlandse Zaken. De huidige procureur-generaal Suella Braverman gaat leidinggeven aan het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Wederopstanding
De grote schoonmaak binnen het kabinet betekent dat er geen plaats meer is voor Rishi Sunak, die overigens geen interesse toonde voor een bijrol, en de langst zittende Conservatieve minister Michael Gove. Zij komen op de ’achterbankjes’ van de fractie terecht. Truss weet dat ze daar voor veel ellende kunnen zorgen.

Dat geldt nog het meest voor Boris Johnson die dinsdag bij een bezoek aan koningin Elizabeth op haar Schotse landgoed Balmoral zijn ontslag zal indienen. Hij heeft al aangekondigd Truss niet voor de voeten te zullen lopen bij het partijcongres van de Conservatieven eind deze maand. Maar boze tongen beweren dat hij aast op een politieke wederopstanding. Niemand kan dat uitsluiten. Ook hier is waakzaamheid geboden voor Truss.
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 89720
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Boris Johnson neemt afscheid. Liz Truss volgt Boris Johnson op als Britse premier

Bericht door Ariel »

Het premierschap van Liz Truss hangt aan een zijden draad

Britse Conservatieven vragen steeds openlijker om het vertrek van premier Liz Truss. Haar positie hangt aan een zijden draad, nu de vrijdag benoemde minister van Financiën Jeremy Hunt meer aangekondigde belastingverlagingen wil intrekken. Het enige wat vooralsnog in het voordeel van Truss pleit, is dat welhaast noodzakelijke nieuwe verkiezingen dramatisch zouden uitpakken voor de Conservatieven.

Truss mag gehoopt hebben dat het wegsturen van minister van Financiën Kwasi Kwarteng op vrijdag voldoende was om de rust in de Conservatieve Partij te laten terugkeren. Ze kwam bedrogen uit. De roep om haar vertrek wordt steeds openlijker. Fervente Brexiteers als Crispin Blunt en Andrew Bridgen roepen om haar vertrek.

Maar zorgelijker voor Truss is het feit dat haar tot enkele weken geleden nog welgezinde media als The Daily Telegraph en The Daily Mail het vertrouwen in haar hebben opgezegd. Tabloid The Sun vergeleek haar positie met die van de morsdode papegaai van de Monty Python sketch die volgens de verkoper alleen maar aan het rusten is.

Recessie
The Sunday Times, lauwwarm Conservatief, schrijft in een hoofdredactioneel commentaar dat het voor de Conservatieven het beste is om nu de bittere pil te slikken van een enorme verkiezingsnederlaag. „Laat Labour maar worstelen met de komende recessie”, schrijft de krant, net als The Sun onderdeel van het machtige mediaconcern van Rupert Murdoch. Om te vervolgen dat er dan weer een kans is op terugkeer bij de volgende verkiezingen.

Intussen lijkt de nieuwe minister van Financiën Hunt het heft in handen te nemen. Hoewel hij zondagochtend voor de BBC-camera’s pontificaal verklaarde volledig achter premier Truss te staan, liet hij doorsijpelen dat er nieuwe ommezwaaien rond de belastingverlagingen te verwachten zijn. De voor april beloofde verlaging van het laagste belastingtarief, van 20% naar 19%, zal naar verwachting een jaar worden uitgesteld. En Hunt sloot niet uit om andere belastingen te verhogen.

Beloftes
Dat druist rechtstreeks in tegen de beloftes van Truss tijdens de leiderschapscampagne van deze zomer. Maar dat lijkt allemaal lang geleden. Hunt pleitte indertijd voor een verlaging van de vennootschapsbelasting. Nu wordt die belasting verhoogd naar 25%.

Hoewel openlijk wordt gespeculeerd op het vertrek van Truss, is dat geenszins vanzelfsprekend. In de eerste plaats is er een regel binnen de partij dat een partijleider niet binnen twaalf maanden kan worden weggezonden. Truss is nauwelijks zes weken premier. Maar regels zijn betrekkelijk en het zou niet de eerste ommezwaai zijn van de Conservatieven in de afgelopen weken.

Haar echte redding zijn de dramatische peilingen. Zondagskranten mogen dan aansturen op snelle verkiezingen, voor Lagerhuisleden die vrijwel zeker naar huis zouden worden gestuurd, is dat geen aantrekkelijke optie.
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 89720
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Boris Johnson neemt afscheid. Liz Truss volgt Boris Johnson op als Britse premier

Bericht door Ariel »

Afbeelding
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 89720
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Boris Johnson neemt afscheid. Liz Truss volgt Boris Johnson op als Britse premier

Bericht door Ariel »

Totale ommezwaai in VK; vrijwel alle plannen Truss van tafel

Vrijwel alle belastingverlagingen die de Britse regering enkele weken geleden voorstelde zijn teruggedraaid. In een uitzonderlijk toespraak voor televisie haalde de kersverse minister van Financiën Jeremy Hunt een dikke streep door de groei-agenda van premier Liz Truss. Het is volgens hem noodzakelijk om de stabiliteit op financiële markten te garanderen.

Er was al rekening gehouden met een uitstel van de aangekondigde verlaging van het laagste tarief van de inkomstenbelasting van 20% naar 19% van mei volgend jaar naar een jaar later. Maar Hunt maakte duidelijk dat de verlaging helemaal van de baan is. Bovendien maakt Hunt duidelijk dat de hulp die huishoudens en ondernemingen krijgen voor de hogere energierekeningen slechts voor zes maanden zal gelden, in plaats van de beloofde twee jaar.

Groei-agenda
De enige maatregelen die Hunt niet terugdraait zijn een verlaging van de sociale verzekeringspremies, en lagere kosten koper bij de aankoop van een huis. Deze maatregelen worden volgens Hunt al behandeld in het Lagerhuis.

De groei-agenda van Truss is vervangen door een nieuwe ‘stabiliteit’ agenda van Hunt. Dat is het woord waarop Hunt bleef hameren in zijn enkele minuten durende toespraak op maandagochtend. Deze maandagmiddag zullen nadere maatregelen bekend worden gemaakt tijdens een ingelaste zitting van het Lagerhuis. Hunt zei speciale dispensatie te hebben voor zijn toespraak in verband met mogelijke onrust op financiële markten.

Stabiliteit
Dat lijkt te hebben gewerkt. Analisten zeggen verbaasd te zijn over de omvang van de aangekondigde ommezwaaien. Het gaat zover dat er twijfel ontstaat over de politieke stabiliteit van het land. Dat is volgens een vertegenwoordiger van Hargreaves Lansdown de reden dat het pond weer iets daalde ten opzichte van de dollar, na aanvankelijk te zijn gestegen. Maar belangrijker is dat de lange rente daalde. Dat was de meest destabiliserende factor in de afgelopen weken.

Het gaat dan vooral om de positie van premier Truss. Haar Trussonomics – een moderne vorm van ‘trickle down economics’ waarbij belastingverlagingen tot hogere groei en daardoor meer rijkdom voor iedereen leiden – is drie weken na haar introductie op de vuilnisbelt gegooid.

Teken aan de wand
Haar toch al niet sterke positie is daarmee verder aangetast. Het is voor haar een teken aan de wand dat Lagerhuislid Graham Brady, die leiding geeft aan de niet in de regering zittende Conservatieve parlementariërs, zijn vakantie in Griekenland heeft onderbroken. Hij vond het noodzakelijk om de brieven van wantrouwen in Truss in zijn kantoor te gaan tellen. Officieel is de positie van Truss gegarandeerd voor twaalf maanden, maar onder de huidige omstandigheden zal die clausule volgens veel politieke commentatoren worden geschrapt.
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
xplosive
Berichten: 8906
Lid geworden op: do jun 30, 2011 11:18 pm

Re: Boris Johnson neemt afscheid. Liz Truss volgt Boris Johnson op als Britse premier

Bericht door xplosive »

 
'Mogelijk laatste week Liz Truss als premier'
 
Daaruit :
 
Hoge Conservatieven zullen deze week besprekingen voeren over een 'reddingsmissie' waarbij Liz Truss als leider aan de kant wordt gezet.
'Drie Tory MP's hebben openlijk voor haar ontslag gepleit'
 
Gun jezelf wat je een ander toewenst     islam = racisme   & de hel op aarde voor mens en dier
                                   koran = racistisch & handboek voor criminelen
      Moslimlanden bewijzen dagelijks:    meer islam = meer verkrachte mensenrechten
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 89720
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Boris Johnson neemt afscheid. Liz Truss volgt Boris Johnson op als Britse premier

Bericht door Ariel »

Britse premier Truss biedt excuses aan, maar blijft wel op haar plek

De Britse premier Liz Truss heeft bij BBC News haar excuses aangeboden aan haar landgenoten voor de ‘gemaakte vergissingen’. Ze verzekerde dat ze premier wil blijven en de Conservatieven wil leiden bij de volgende verkiezingen.

Eerder op de dag had haar nieuwe minister van Financiën, Jeremy Hunt, ‘bijna alle’ fiscale maatregelen geschrapt die drie weken geleden in de ‘minibegroting’ waren aangekondigd door zijn voorganger, de ontslagen Kwasi Kwarteng.

Truss erkende dat ze ‘te ver en te snel’ is gegaan. Haar premierschap van enkele weken was ‘niet perfect’, maar ze heeft fouten ‘hersteld’. Het zou ‘onverantwoord’ geweest zijn om niet van koers te veranderen. Omwille van het ‘nationaal belang’ wil ze nu toch op haar post blijven.

Truss zei verder dat ze nog steeds de Britse economie wil doen groeien, maar ze erkende dat een en ander meer tijd nodig heeft. ,,Ik blijf toegewijd aan de visie, maar we zullen die op een andere wijze moeten waarmaken.” Ze blijft een voorstander van ‘lage belastingen en grote economisch groei’, maar de economische stabiliteit bewaren is nu de ‘prioriteit’.
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Mahalingam
Berichten: 52156
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Boris Johnson neemt afscheid. Liz Truss volgt Boris Johnson op als Britse premier

Bericht door Mahalingam »

Wie volgt? De conservatieve stoelendans begint opnieuw.
Liz Truss stapt na zes weken op als premier van Groot-Brittannië

De Britse premier Liz Truss treedt af. Dat heeft ze zojuist bekendgemaakt tijdens een statement voor ambtswoning Downingstreet 10. Ze voelt niet langer de steun die een premier nodig heeft. Ze was zes weken premier, maar is in zeer korte tijd zwaar onder vuur komen te liggen door mislukte plannen om de economie te hervormen.


Ze heeft koning Charles laten weten dat ze ontslag neemt als leider van de partij en het land. In een kort statement vertelde ze dat ze blijft tot er een opvolger is benoemd. Er komt een nieuwe verkiezing binnen de conservatieve partij om een premier te kiezen. Die zal volgende week al gehouden worden.

Volgens de BBC hopen haar partijleden in deze korte tijd een geschikte kandidaat te vinden. Weinig conservatieven voelen iets voor nieuwe verkiezingen, omdat de partij er - mede dankzij de slechte prestaties van Truss - zeer slecht voor staat in de peilingen.

Zeer kort ambtstermijn

Ze volgde op 6 september Boris Johnson op als premier, maar vertrekt nu dus alweer. In de zeer korte tijd dat Truss aan de macht was, zes weken, leek alles wat ze heeft geïnitieerd mis te gaan. En dat terwijl de politiek in de tussentijd ook tien dagen stil heeft gelegen vanwege het overlijden van koningin Elizabeth. Juist nu er zoveel problemen zijn, voelt ze niet langer de politieke steun om ze op te lossen.

Haar economische plan om de rijken rijker te maken, en daarmee indirect de armen te steunen, mislukte volledig. Ze moest haar minister van Financiën, Kwasi Kwarteng, vorige week al ontslaan om haar eigen hachje te redden. Maar nadat de nieuwe minister Jeremy Hunt al haar plannen weer terugdraaide, vroegen politici zich af of de premier nog wel macht heeft. Gisteren stapte binnenlandminister Suella Braverman op.

Gesprek

Ze had vanmiddag een gesprek met voorzitter Graham Brady van het invloedrijke 1922 Committee van de Conservatieve Partij. Volgens Downing Street spraken ze met elkaar op initiatief van Truss. Vijftien parlementariërs hadden Truss inmiddels opgeroepen om op te stappen.

Brady en zijn 1922 Committee spelen een belangrijke rol bij de overdracht van het partijleiderschap. Ze ontvangen de brieven van partijleden die hun vertrouwen in de premier opzeggen en overzien een verkiezing voor een nieuwe partijleider. De commissie maakt niet bekend hoeveel brieven het binnen heeft gekregen, maar drie Conservatieven hebben zelf aangegeven zo’n brief te hebben gestuurd.
https://www.ad.nl/buitenland/liz-truss- ... ~a29f33eb/
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 89720
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Boris Johnson neemt afscheid. Liz Truss volgt Boris Johnson op als Britse premier

Bericht door Ariel »

Wat nu? :nietverstaan:
Britse premier Liz Truss treedt na 45 dagen af

De Britse premier Liz Truss treedt af als partijleider van de Conservatieve Partij. Ze blijft premier van het Verenigd Koninkrijk tot een opvolger is gekozen. Dat maakte ze bekend in een toespraak voor Downing Street 10.

Truss sprak donderdag in haar ambtswoning met belangrijke figuren binnen de Conservatieve Partij over de toenemende druk binnen haar eigen partij. Truss was pas anderhalve maand premier van het Verenigd Koninkrijk. Volgens Britse media volgt een nieuwe leiderschapsverkiezing en kan het land volgende week al een nieuwe premier hebben.
Nacht vol chaos bij Conservatieven

Geduw, getrek en geschreeuw. De chaos in de Conservatieve Partij is nu echt compleet. Met een tot onder het vriespunt gedaalde geloofwaardigheid van premier Liz Truss lijkt alle fractiediscipline te zijn verdwenen.

Woensdag werd vooral met spanning uitgekeken naar het wekelijkse vragenuurtje met de premier. Maar zoals vaker met hooggespannen verwachtingen viel het spektakel enigszins tegen. Premier Liz Truss beet beter van zich af dan in het verleden en Keir Starmer is het soort oppositieleider die weigert om ballen in open doelen te schieten.

Heftig geschreeuw
Met het vertrek aan het einde van de woensdagmiddag van minister van Binnenlandse Zaken Suella Braverman kwam er weer wat meer leven in de brouwerij. Dat gold vooral nadat duidelijk was geworden dat er de avond tevoren een hectische ontmoeting tussen Truss en Braverman had plaatsgevonden op Downing Street 10.

Volgens luistervinken ging het er heftig aan toe met veel geschreeuw over en weer. Truss wilde af van de in het verkiezingsmanifest beloofde verlaging van het aantal immigranten. Ze zijn volgens haar hard nodig om de tekorten in bijvoorbeeld de gezondheidszorg te dekken. Het tegenhouden van immigranten is bovendien een aanzienlijke rem op de door Truss boven alles gewenste stijging van de economische groei.

Braverman hield vast aan haar eigen dogma’s. In de loop van donderdag maakte ze een fout door een vertrouwelijk document via haar persoonlijke email te versturen. Daarop volgde ontslag. In een venijnige afscheidsbrief liet ze weten er trots op te zijn de consequenties van haar fouten te trekken. Iedereen begreep dat ze Truss verweet hier geen boodschap aan te hebben.

Motie van wantrouwen
En toen kwam er de stemming in het Lagerhuis over een venijnige door Labour ingediende motie om fracken naar olie en gas te verbieden. Onder voormalig premier Boris Johnson was fracking al verboden, maar dat beleid werd door de regering Truss teruggedraaid. Veel Conservatieve fractieleden, vooral die met districten op het platteland, zijn het niet eens met deze beleidswijziging van Truss en zouden weer terug willen naar het frackingverbod. Maar omdat er een oekaze was uitgegaan om de motie als een motie van wantrouwen te beschouwen, kregen Conservatieve Lagerhuisleden te horen dat iedereen die vóór een verbod zou stemmen – en daarmee dus tégen het beleid van Truss – uit de fractie zou worden gezet.

De verwarring was compleet toen de regering op het laatste moment liet weten dat er helemaal geen sprake was van een motie van wantrouwen. Veel Conservatieven dachten daarop niet tegen de motie te hoeven stemmen, wat blijkbaar ook weer niet de bedoeling was. Volgens fotograferende Labour-parlementariërs werd er geduwd en getrokken. Van de zijde van de Conservatieven werd gezegd dat er een „robuuste discussie” plaatsvond, wat waarschijnlijk op hetzelfde neerkomt.

In hemd gezet
In alle consternatie dreigde chief whip – de functie die verantwoordelijk is voor fractiediscipline – Wendy Morton op te stappen. Ze voelde zich in haar hemd gezet door de late ommezwaai van de regering. Ze vertelde dit aan diverse fractieleden en werd gesteund door haar plaatsvervanger Chris Whitaker. Volgens sommige berichten volgde Truss Morton door de krochten van het parlement om haar te weerhouden haar ontslag in te dienen. Daarbij zou ze zo snel hebben gehandeld dat haar beveiligers haar uit het oog verloren.

Uiteindelijk werd ’s nachts besloten dat er toch sprake was geweest van een motie van wantrouwen. Bijna dertig fractieleden stemden uiteindelijk niet tegen het voorstel. Onder hen was Boris Johnson die van een vakantie geniet in het Caraïbisch Gebied. Het is onduidelijk welke maatregelen tegen de rebellerende fractieleden worden uitgevaardigd.
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 89720
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Boris Johnson neemt afscheid. En Liz Truss ook.

Bericht door Ariel »

Afscheid speech. Well done meid. Je hebt het 45 dagen volgehouden. Een unicum en eigenlijk best wel knap om de kortst zittende MP van Great Britain te worden.
  • I came into office at a time of great economic and international instability.

    Families and businesses were worried about how to pay their bills.

    Putin’s illegal war in Ukraine threatens the security of our whole continent.

    And our country had been held back for too long by low economic growth.

    I was elected by the Conservative Party with a mandate to change this.

    We delivered on energy bills and on cutting national insurance.

    And we set out a vision for a low tax, high growth economy – that would take advantage of the freedoms of Brexit.

    I recognise though, given the situation, I cannot deliver the mandate on which I was elected by the Conservative Party.

    I have therefore spoken to His Majesty The King to notify him that I am resigning as Leader of the Conservative Party.

    This morning I met the Chair of the 1922 Committee Sir Graham Brady.

    We have agreed there will be a leadership election to be completed in the next week.

    This will ensure we remain on a path to deliver our fiscal plans and maintain our country’s economic stability and national security.

    I will remain as Prime Minister until a successor has been chosen.

    Thank you .
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 89720
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Boris Johnson neemt afscheid. En Liz Truss ook.

Bericht door Ariel »

Bij ’treinramp Truss’ ging vrijwel alles vanaf het begin mis

In haar korte tijd als Brits premier is Liz Truss in staat geweest een enorme puinhoop aan te richten. Het begon met complete chaos op financiële markten als gevolg van niet met bezuinigingen gepaard gaande belastingverlagingen. Na het intrekken van vrijwel alle aangekondigde maatregelen ebde het vertrouwen in haar Conservatieve fractie razendsnel weg. Ook daar is de chaos nu compleet. Haar ultrakorte premierschap was een ’treinramp’.

Net als veel van haar collega-Conservatieven meet, of beter gezegd mat, Truss zich graag met haar politieke heldin Margaret Thatcher. Dat ging ver. Zo liet ze zich tijdens een NAVO-oefening pontificaal fotograferen in een tank, net zoals Thatcher dat had gedaan tijdens het hoogtepunt van de Koude Oorlog. Zelfs in haar kleding liet Truss zich graag inspireren door het Conservatieve boegbeeld.

Maar waar Thatcher als ’IJzeren Dame’ kon verklaren dat ze niet gecharmeerd was van politiek gedraai, lijkt Truss de ommezwaai tot levenskunst te hebben verheven. Zeker in de afgelopen week was er nauwelijks een dag die voorbijging zonder opmerkelijke U-turn. Ook op donderdag was dat weer het geval. Op woensdag verklaarde ze nog dapper ’een vechter en geen vertrekker’ te zijn. Om nog geen 24 uur later ook doodleuk op deze woorden terug te komen en haar vertrek aan te kondigen.

Gewaarschuwd
Het is niet dat de Conservatieven niet waren gewaarschuwd. Bij de voor de partij meest cruciale test van het afgelopen decennium, die rond het Brexit-referendum, gokte ze met de ’Remain’-zijde op het verkeerde paard. Maar met een opmerkelijk gemak toverde Truss zichzelf om tot een herboren Brexiteer. Dit deed ze met zoveel stelligheid dat de meest fervente Brexiteers haar afgelopen zomer steunden bij de race om het leiderschap van de partij, terwijl ze haar belager Rishi Sunak, een originele Brexiteer, links lieten liggen.

Aan ambitie was er geen gebrek toen Truss begin september haar opwachting maakte in Downing Street 10, de ambtswoning van de Britse premier. Hoewel haar mandaat niet veel uitgebreider was dan dat iets meer dan 80.000 Conservatieve leden voor haar hadden gestemd, haalde ze de bezem door het kabinet van haar voorganger Boris Johnson. Ze omringde zich met vertrouwelingen die stuk voor stuk tot de uiterst rechtse, libertaire – de markt is heilig – vleugel van haar partij behoorden. Collega’s die haar niet hadden gesteund tijdens de leiderschapsrace, werden zonder mededogen opzijgeschoven.

Paniek
Daar begon het gemor. Dat nam snel toe nadat er financiële onrust ontstond over de enerzijds genereuze uitgavenverhogingen, terwijl anderzijds vrolijk belastingverlagingen werden aangekondigd. Truss had de afgelopen maanden natuurlijk wel door laten schemeren dat ze niet vies was van lagere belastingen. Maar op het laatste moment werden nog wat extra verlagingen doorgevoerd. Het begrotingstekort leek er ineens niet meer toe te doen.

Ze zorgden voor paniek. Niet alleen op financiële markten, maar ook bij de Britse centrale bank. Met het snel dalende pond en de snel stijgende rente op obligatiemarkten dreigden tal van Britse pensioenfondsen, waarvoor de veranderingen te snel kwamen, om te vallen. De Bank of England greep in, maar maakte duidelijk dat dit slechts van korte duur was. Daarmee tekende de bank feitelijk het politieke doodvonnis van de groei-agenda van Truss. Vorige week vrijdag werd, in een poging het leed te stelpen, haar minister van Financiën Kwasi Kwarteng, geofferd. Truss dacht het nog even vol te kunnen houden. Ze liet weten het als een politieke kwaliteit te beschouwen om eigen fouten toe te geven. Haar fractie had al snel genoeg van alle mea culpa’s en maakte duidelijk haar niet langer te pruimen.

Ze zal nog een week aanblijven, maar met nauwelijks vijftig dagen gaat het om het kortste premierschap in de Britse geschiedenis. Die betrekkelijke eer viel tot nu toe aan George Canning, die in de eerste helft van de negentiende eeuw het ruim honderd dagen volhield. Maar Canning overleed, wat toch eervoller is dan het smadelijke ontslag dat Truss moest indienen.

Vernietigend
Bij haar afscheid deed ze een verwoede poging toch nog iets van haar premierschap te maken. Met alle belastingverlagingen die niet waren doorgegaan had ze er toch maar mooi voor gezorgd dat de verhoging van de sociale verzekeringen was teruggedraaid en had ze gezinnen geholpen met het maximeren van de stijgende energierekening.

Dat valt allemaal in het niet bij de Truss-premie die ze achterlaat. De politieke onzekerheid van haar zwalkende regering betekent dat Britse gezinnen maandelijks honderden ponden extra moeten betalen voor hun hypotheken als gevolg van de gestegen rente. En Truss mag dan bijna weg zijn, de Truss-premie blijft vooralsnog.

De kortheid van het premierschap wordt nog schrijnender als bedacht wordt dat bijna een derde van haar premierschap zich in een soort politiek vacuüm bevond als gevolg van de officiële rouw na het overlijden van koningin Elizabeth. Het hoogtepunt van de afgelopen weken was wellicht de eer om een lezing te mogen uitspreken bij de uitvaart van Elizabeth. Maar zelfs daarop was de kritiek vernietigend. Ze las alsof ze de sluiting van het postkantoor aankondigde, aldus een politieke commentator.

Inderdaad, het is ook voor Truss waarschijnlijk beter als we haar premierschap snel vergeten.
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 89720
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Boris Johnson neemt afscheid. En Liz Truss ook.

Bericht door Ariel »

En ex-premier Boris Johnson gaat zich naar verwachting kandideren voor het partijleiderschap van de Britse Conservatieve Partij, meldt de Times op basis van ingewijden. De krant ziet in Johnson een kansrijke kandidaat.
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 89720
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Boris Johnson neemt afscheid. En Liz Truss ook.

Bericht door Ariel »

Nog geen twee maanden na zijn ’Hasta La Vista Baby’, bij zijn afscheidsspeech als premier, klinkt het destijds bewust niet uitgesproken, maar wel gesuggereerde ’I’ll be Back’ door het Britse Lagerhuis. De roep om de terugkeer van Boris Johnson zwelt aan in het Lagerhuis. Hij wordt gezien als de enige kandidaat die de lamgeslagen Conservatieve Partij kan reanimeren.

Eerst moet Johnson nog wel even terugkeren van zijn zoveelste vakantie van de afgelopen maanden. Hij bevindt zich in het Caraïbisch gebied, waar hij, naast het schrijven aan zijn welhaast wat voorbarige politieke memoires, vooral van de zon geniet en af en toe even overwipt naar de Verenigde Staten voor lucratieve lezingen tegen een tarief van 150.000 dollar of meer.

Premierspluche
Het is een leven waarvan werd gedacht dat Johnson er de afgelopen jaren naar had gehunkerd, en waar hij niet snel genoeg van zou kunnen krijgen. Maar het politieke bloed begint toch weer te borrelen nu zijn opvolger Liz Truss alweer razendsnel is vertrokken. Hoewel hij officieel nog niets van zich heeft laten horen, melden ’vrienden van Boris’ dat het premierspluche weer lonkt voor Boris.
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
Ali Yas
Berichten: 7662
Lid geworden op: zo apr 15, 2012 3:24 pm
Contacteer:

Re: Boris Johnson neemt afscheid. En Liz Truss ook.

Bericht door Ali Yas »

Ariel schreef:
vr okt 21, 2022 12:55 am
En ex-premier Boris Johnson gaat zich naar verwachting kandideren voor het partijleiderschap van de Britse Conservatieve Partij, meldt de Times op basis van ingewijden. De krant ziet in Johnson een kansrijke kandidaat.
Ik vraag me af wat de man zich daarvoor gaat laten betalen.

Het Engelse pond is het afgelopen jaar 40% gedevalueerd ten opzichte van de dollar, wat vrij ernstig is als je bedenkt dat men in de VS stevige inflatie heeft. De economie van het VK gaat dus heel slecht, en dan is het niet leuk premier te zijn. Je wordt dan namelijk de kop van Jut.
Truth sounds like hate to those who hate truth.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 89720
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Boris Johnson neemt afscheid. En Liz Truss ook.

Bericht door Ariel »

Ali Yas schreef:
vr okt 21, 2022 7:11 pm

Ik vraag me af wat de man zich daarvoor gaat laten betalen.

Het Engelse pond is het afgelopen jaar 40% gedevalueerd ten opzichte van de dollar, wat vrij ernstig is als je bedenkt dat men in de VS stevige inflatie heeft. De economie van het VK gaat dus heel slecht, en dan is het niet leuk premier te zijn. Je wordt dan namelijk de kop van Jut.
Ik vermoed dat ze een goed salaris hebben. Liz Truss zit gebakken. Die krijgt tot haar dood £115,000 in haar schoot geworpen. En dat voor 6 weken werk.

Afbeelding
Liz Truss will be entitled to claim £115,000 per year from the taxpayer despite becoming the shortest-serving Prime Minister in British history.

Truss, who resigned on Thursday afternoon after just 44 days in office, will be able to claim through the Public Duties Cost Allowance (PDCA) which allows former leaders to claim money back towards the cost of maintaining their activities in public life.
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Plaats reactie