Boris Johnson neemt afscheid. En Liz Truss ook. Rishi Sunak nieuwe PM

Gebruikersavatar
King George
Berichten: 24112
Lid geworden op: zo sep 11, 2011 1:22 pm

Re: Boris Johnson neemt afscheid. En Liz Truss ook.

Bericht door King George »

Ali Yas schreef:
vr okt 21, 2022 7:11 pm
Ariel schreef:
vr okt 21, 2022 12:55 am
En ex-premier Boris Johnson gaat zich naar verwachting kandideren voor het partijleiderschap van de Britse Conservatieve Partij, meldt de Times op basis van ingewijden. De krant ziet in Johnson een kansrijke kandidaat.
Ik vraag me af wat de man zich daarvoor gaat laten betalen.

Het Engelse pond is het afgelopen jaar 40% gedevalueerd ten opzichte van de dollar, wat vrij ernstig is als je bedenkt dat men in de VS stevige inflatie heeft. De economie van het VK gaat dus heel slecht, en dan is het niet leuk premier te zijn. Je wordt dan namelijk de kop van Jut.
De dollar heeft ook ten opzichte van de Euro een opmars gemaakt de laatste twee jaar. Terwijl één Euro in diezelfde periode ooit op 1 dollar en 22 dollar cent stond. De Euro en de dollar bungelen nu rond 1 om 1. T.o.v. van de Euro is het pond (weer terug-)gezakt van 83 pence voor een Euro naar 88 pence voor een Euro. Naar het vasteland kan je niet weglopen als je de hoge inflatie wil ontlopen. Die is hier ook. Moet maar zien of de opvolger premier en partijleider blijft. En eerlijk is eerlijk, Boris Johnson heeft natuurlijk ook veel aan zichzelf te wijten gehad dat hij zich nog langer als premier houdbaar kon maken. Zoveel ministers die wegliepen. Ik acht zijn kandidatuur kansloos. De opvolger van Liz Truss is sowiezo niet benijdenswaardig, want die zal scherven moeten rapen in de partij. En de gulle beleidsvoornemens van Liz Truss kunnen niet waargemaakt worden, dus de overheid gaat daar versoberen en minder gul worden, dus het beleid zal niet populair worden.
Het morele gelijk ligt bij het volk

Respectabele fora de moeite van een bezoek meer dan waard:
Haarlems Vrije Mening Forum Uitingsvrij 3.2


Citaten van Mustafa Kemal Atatürk over de Islam
Gebruikersavatar
xplosive
Berichten: 8891
Lid geworden op: do jun 30, 2011 11:18 pm

Re: Boris Johnson neemt afscheid. En Liz Truss ook.

Bericht door xplosive »

 
Afbeelding
 
 
Ik vermoed dat ze na Boris Johnson niet wéér een of andere kleurloze figuur als premier willen hebben. Ik verwacht dus wel dat Boris Johnson een goede kans maakt om weer terug te keren als premier.
 
Gun jezelf wat je een ander toewenst     islam = racisme   & de hel op aarde voor mens en dier
                                   koran = racistisch & handboek voor criminelen
      Moslimlanden bewijzen dagelijks:    meer islam = meer verkrachte mensenrechten
Gebruikersavatar
Ali Yas
Berichten: 7608
Lid geworden op: zo apr 15, 2012 3:24 pm
Contacteer:

Re: Boris Johnson neemt afscheid. En Liz Truss ook.

Bericht door Ali Yas »

Ariel schreef:
vr okt 21, 2022 7:57 pm
Ik vermoed dat ze een goed salaris hebben. Liz Truss zit gebakken. Die krijgt tot haar dood £115,000 in haar schoot geworpen. En dat voor 6 weken werk.
Liz Truss hoeft zich geen zorgen te maken, die is iedereen zo weer vergeten. Maar haar opvolger zal beveiliging nodig hebben en dat kost wat meer.
Truth sounds like hate to those who hate truth.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 85840
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Boris Johnson neemt afscheid. En Liz Truss ook.

Bericht door Ariel »

Verstandig. Die baan is doffe ellende .
Boris Johnson stapt uit de race om premierschap

Boris Johnson stapt uit de race om het partijleiderschap van de Conservatieven. Dat melden de Britse media. Johnson was een mogelijke opvolger van vertrekkend minister-president Liz Truss. Als Johnson partijleider zou worden, zou hem dat ook automatisch het premierschap opleveren.

Volgens de BBC zegt Johnson dat hij de steun heeft van 102 partijleden, maar vindt hij dat ’onvoldoende om de partij te leiden’. „De afgelopen dagen ben ik tot de conclusie gekomen dat het niet juist is om het nu te doen. Je kunt niet effectief regeren als je geen verenigde partij hebt in het parlement.”

Johnson noemde het ’een zeer goede kans’ dat hij succesvol zou zijn in een verkiezing onder leden van de Conservatieve Partij, maar dat hij toch van de race afziet. Ook verklaarde Johnson dat hij „in een goede positie” is om een overwinning te behalen bij de algemene verkiezingen van 2024.

De BBC stelt dat het niet te verifiëren is of Johnson werkelijk de steun had van 102 partijleden. Volgens de omroep hebben slechts 57 partijleden openlijk hun steun aan Johnson betuigd.

Sunak favoriet
Johnsons partijgenoot Rishi Sunak lijkt nu de favoriet om de nieuwe Britse premier te worden. Eerder al meldde Penny Mordaunt zich als kandidaat, maar zij heeft nog niet de benodigde honderd steunbetuigingen van Conservatieve parlementsleden verzameld.

Johnson stelt in een verklaring dat hij gepoogd heeft om met Sunak en Mordaunt tot een vergelijk te komen, maar dat dat niet gelukt is. Kandidaten moeten ten minste 100 leden van de partij achter zich krijgen om mee te doen in de race om het leiderschap.

Mocht maandagmiddag slechts een kandidaat de benodigde honderd steunbetuigingen hebben, dan wordt die kandidaat automatisch de nieuwe partijleider en daarmee ook premier van Groot-Brittannië. Truss trad donderdag af als premier. De opvolgster van de door schandalen geplaagde Boris Johnson was toen pas 44 dagen regeringsleider.
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 85840
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Boris Johnson neemt afscheid. En Liz Truss ook.

Bericht door Ariel »

Rishi Sunak wordt in de strijd om het leiderschap van de Conservatieve Partij en het premierschap van het Verenigd Koninkrijk gesteund door een meerderheid van zijn partijgenoten in het parlement, melden Britse media. Zijn tegenstander Penny Mordaunt loopt flink achter in het aantal steunbetuigingen.

Parlementariërs van de Conservatieve Partij hebben tot maandag 15.00 uur (Nederlandse tijd) om zich kandidaat te stellen voor de interne leiderschapsverkiezing. Om deel te nemen moeten ze worden gesteund door honderd collega's. Sky News schrijft dat 178 partijgenoten publiekelijk hun steun hebben uitgesproken voor Sunak. De fractie telt in totaal 357 leden, inclusief de oud-minister van Financiën en zijn concurrent Mordaunt.
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 85840
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Boris Johnson neemt afscheid. En Liz Truss ook. Rishi Sunak nieuwe PM

Bericht door Ariel »

De kogel is door de kerk. Rishi Sunak wordt de nieuwe Britse premier. Ik wens hem succes.
Rishi Sunak volgt de onlangs teruggetreden conservatieve leider Liz Truss op. Hij wordt de nieuwe leider van de Conservatieve Partij en daardoor automatisch de nieuwe premier van het Verenigd Koninkrijk. Zijn enig overgebleven tegenstander Penny Mordaunt trok zich op het allerlaatste moment terug uit de interne leiderschapsverkiezing van de regeringspartij.

De voormalig minister van Financiën gold als gedoodverfde winnaar van de verkiezing. Volgens Britse media kon hij rekenen op de steun van meer dan de helft van zijn partijgenoten in het parlement. De regerende Conservatieve Partij zocht stabiliteit in een tijd van enorme economische uitdagingen en na maanden van chaos die de afgelopen twee leiders achter lieten.

De 42-jarige Rishi Sunak, een van de rijkste politici in Westminster, was de enige overgebleven kandidaat voor het leiderschap van de Conservatieve Partij en daarmee ook het Britse premierschap. Eerder al meldde Penny Mordaunt zich als kandidaat. Zij zou nog geen dertig parlementariërs achter zich hebben, ver onder de benodigde drempel van honderd steunbetuigingen om mee te mogen doen. Ze trok zich vanmiddag terug uit de race en zei dat Sunak haar volledige steun heeft.
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 85840
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Boris Johnson neemt afscheid. En Liz Truss ook. Rishi Sunak nieuwe PM

Bericht door Ariel »

’Rijker dan koning Charles’, maar de vrouw van Rishi Sunak gaf politieke carrière van haar man bijna genadeslag

In april van dit jaar gaf niemand nog een cent voor de politieke toekomst van Rishi Sunak. Een hooggeplaatste bron – velen wijzen naar Boris Johnson – had aan de pers gelekt dat Akshata Murty (42), de vrouw van Sunak, geen belasting betaalde in het Verenigd Koninkrijk. Maar de Britse politiek is onvoorspelbaar, en Murty mag nu samen met haar man naar Downing Street 10.

Rishi Sunak en Akshata Murty, allebei 42 jaar, wonen binnenkort achter de bekendste voordeur van het VK: Downing Street 10, de ambstwoning van de Britse premier. Daarmee voegen ze nog een woning toe aan een al behoorlijk lijstje – het koppel heeft er al minstens vier. Een chic appartement in hartje Londen. Een landhuis in North Yorkshire, de politieke thuisbasis van Sunak. Een hippe pied-à-terre in Kensington. En een penthouse bij het strand in het Californische Santa Monica, waar het koppel vroeger woonde.

Het is daar, in Californië, dat de twee elkaar leerden kennen, toen ze allebei studeerden aan de Stanford University. Sunak is de zoon van een Indiaas-Britse arts, zijn moeder is apothekeres. Een relatief bescheiden komaf, zeker in vergelijking met Akshata. Zij is de dochter van een van de rijkste mannen van India, Narayana Murty, medeoprichter van het Indiase techconcern Infosys. Haar ouders lieten haar opgroeien bij haar grootouders in het Indiaase Hubli, terwijl zijzelf honderden kilometers verderop in Mumbai aan hun carrière en hun fortuin bouwden. „Een moeilijke beslissing”, noemde haar vader het ooit. Maar ze plukt er tot vandaag de vruchten van.

Eigen modelabel
Akshata Murty heeft wel geprobeerd om eigen naam te maken. Na haar studie aan het mode-instituut voor design en merchandising in Los Angeles begon ze haar eigen modelabel: Akshata Designs. Modemagazine Vogue omschreef haar in die dagen – we spreken over dik tien jaar geleden – als een vrouw die haar carrière als investeerder opzij had gezet om Indiaas handwerk en design te promoten. Ze wilde niet gewoon kleren ontwerpen, maar de mensen de Indiase cultuur laten ontdekken. Ze hoopte dat haar business op een dag op eigen benen zou kunnen staan, zonder de steun van het ouderlijke kapitaal.

Het werd geen succes. Amper drie jaar later moest ze Akshata Design al opdoeken. Sindsdien teert ze vooral op het werk van haar ouders. Volgens Britse bronnen bezit Akshata 0,91 procent van de aandelen van Infosys, ruim genoeg om rijkelijk van te leven. De waarde van het aandelenpakket fluctueert tussen 600 en 900 miljoen euro, en levert jaarlijks zowat 14 miljoen euro dividend op. Het maakt haar volgens Britse media rijker dan koning Charles.

Ze spendeert haar dagen tegenwoordig weer als investeerder. Ze runt het bedrijf Catamaran Ventures UK, dat startups financieel ondersteunt. Vroeger deed ze dat samen met haar man. Maar toen hij zijn intrek nam in het parlement zeven jaar geleden schoof hij haar alle aandelen toe.

Gewone auto
Sunak krijgt geregeld het verwijt geen voeling te hebben met de realiteit van de gewone Brit. Hoe zou hij – als miljonair – nu moeten weten hoe het voelt om te worstelen om rond te komen? Hij probeert wel om dat imago van rijke wereldvreemde van zich af te schudden, maar met weinig succes. Hij liet zich als minister van Financiën onder premier Boris Johnson fotograferen met een gewone auto. Maar die bleek hij voor de gelegenheid even te hebben geleend van een supermarktmedewerker. Hij draagt sportschoenen, maar dan wel van het peperdure merk Common Projects. Het leidde tot mediarelletjes die knaagden aan zijn populariteit.

Maar de - schijnbare - genadeklap kreeg Sunak in april jongstleden, en die kwam voor rekening van zijn vrouw. Zij bleek te genieten van het zogeheten ’non dom’-statuut, dat bedoeld is voor mensen die weliswaar in het VK wonen maar aangeven daar niet voor altijd te willen blijven. Dat leverde het mooie voordeel op dat ze geen belastingen hoefde te betalen op haar buitenlandse inkomsten. En dat kostte de Britse schatkist vele miljoenen. En hoewel Sunak en zijn vrouw meteen beloofden dat recht te zetten, leek het ook even het politieke einde te worden van Rishi Sunak.

Veerkracht
Maar Sunak blijkt politiek veerkrachtiger te zijn dan velen voorspelden. Hij wordt nu toch als premier op het conservatieve schild gehesen. Voor Akshata wacht er een rol in de schaduw. Eentje die wel met argusogen zal worden gevolgd. Elk „foutje” zal genadeloos worden becommentarieerd. Zoals dat van enkele maanden geleden, toen ze journalisten die stonden te wachten bij hun appartement vriendelijk een tasje thee kwam brengen, maar wel „in tassen van meer dan 40 euro per stuk.” De voorbije jaren was er al geregeld aandacht voor de exorbitant dure kledij waarmee ze zich soms laat zien. Vanaf nu zou het weleens een populaire nieuwe hobby kunnen worden in het VK: nagaan hoeveel Akshata Murty’s kleren kosten.
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 85840
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Boris Johnson neemt afscheid. En Liz Truss ook. Rishi Sunak nieuwe PM

Bericht door Ariel »

Het eerste vlekje op de benoeming van Sunak is een feit. Komt het nog goed?
Terug na ontslag
De meest opmerkelijke benoeming is de terugkeer van Suella Braverman op het ministerie van Binnenlandse Zaken. Nog geen week geleden werd ze gedwongen af te treden vanwege het versturen van ministeriële rapporten via haar persoonlijke e-mail. Maar Sunak wil haar belonen voor het feit dat Braverman hem dit weekeinde openlijk steunde in zijn strijd om het partijleiderschap. Als prominente vertegenwoordiger van de rechterkant van de fractie zette ze met haar keuze een streep door de ambities van voormalig premier Boris Johnson.

Een ander probleem voor Sunak is dat de Conservatieve partijleden geen vertrouwen in hem lijken te hebben. Het regende maandag en dinsdag lidmaatschapsopzeggingen, zozeer dat de partij-website crashte.
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 85840
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Boris Johnson neemt afscheid. En Liz Truss ook. Rishi Sunak nieuwe PM

Bericht door Ariel »

:razz: Het regent cartoons op twitter sinds de benoeming van Sunak. .
BREAKING: Larry the Cat glues himself to the floor in protest to Rishi Sunak
Afbeelding
Meer cartoons.
Spoiler! :
Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Mahalingam
Berichten: 49164
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Boris Johnson neemt afscheid. En Liz Truss ook. Rishi Sunak nieuwe PM

Bericht door Mahalingam »

:*) :*) :*)
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Gebruikersavatar
Ali Yas
Berichten: 7608
Lid geworden op: zo apr 15, 2012 3:24 pm
Contacteer:

Re: Boris Johnson neemt afscheid. En Liz Truss ook. Rishi Sunak nieuwe PM

Bericht door Ali Yas »

Ariel schreef:
wo okt 26, 2022 2:44 pm
Het eerste vlekje op de benoeming van Sunak is een feit. Komt het nog goed?
Ik weet het niet. Hoeveel zeep heb je nodig om een bruinhemd wit te wassen?
Truth sounds like hate to those who hate truth.
Mahalingam
Berichten: 49164
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Boris Johnson neemt afscheid. En Liz Truss ook. Rishi Sunak nieuwe PM

Bericht door Mahalingam »

Toen hij minister van financiën was (in 2020):

Afbeelding
Rishi Sunak brandt in november 2020 als minister van financiën tijdens het hindoeïstische feest Divali kaarsjes voor Downing Street 11.

Hoe zou die als intellectueel en gelovige Hindu aankijken tegen de Mohammedanen en hun gedoe?
Can we therefore expect Rishi Sunak to take a dim view of Islam and its demographic inroads in the UK? He has said he will crack down on Islamic terrorism, which “is a significant terror threat” for the UK. He has added that he also plans to scrutinize publicly funded charities which could be promoting “extremist” ideology. Sunak has suggested that one way to fight “Islamist extremism” would be to separate “[Muslim] extremists” from the UK’s regular prison population. It’s something that should have been done long ago, and not just in the UK but throughout the West, once it became clear that imprisoned Muslims had a literally captive audience on whom they could practice their prison da’wah. Too many non-Muslim prisoners have turned to Islam, either out of fear — Muslims constitute the “biggest gang” behind bars — or conviction, the result of constant exposure to those engaged in daw’ah. Thus does the British prison system work to swell the faith’s ranks. And too many laodicean Muslims become “radicalized” while in prison – that is, become more fanatical in their faith — by prison preachers who push them towards “extremism.” Ideally, Sunak will propose keeping the “extremist” Muslims in their own prisons, while lukewarm Muslims will be kept in other prisons, where they will not be radicalized by the “extremists.” Finally, non-Muslims would be held in still other prisons, where no Muslims will be held, and hence there will be little likelihood of conversions.

Sunak said he was “horrified” by the need for security outside Jewish schools, and promised that as prime minister he would increase the government’s financial support for Jewish security organizations such as the Community Security Trust. He promised that “I will do everything to root antisemitism out and protect people who need it.”

Asked at a Conservative Friends of Israel meeting about terrorism from Gaza and the West Bank, he did not offer any of the usual niffnoff about the need to give the Palestinians “hope” as a way to tamp down violence. Instead, he was uncompromising: “You will have my total commitment that I will fight very hard for the security of people in Israel, and that means being tougher and calling out behavior from Palestinians if need be.”

At the same Conservative Friends of Israel hustings this August, Rishi Sunak denounced the charge of “apartheid” flung at Israel, and described the Jewish state as a “shining beacon of hope’ Here is a fuller version of his remarks:
  • With remarkable frequency it emerges that those who label Israel an apartheid state also deny Israel’s right to exist. It is a claim that stands as an obstacle to peace and the government should be calling it out at the UN and wherever else it is used.

    The apartheid claim is not only factually incorrect but quite frankly offensive. Like any nation, Israel is not perfect — but it is a vibrant multi-ethnic democracy with a free press and the rule of law. It stands as a shining beacon of hope in a region of autocracies and religious extremists.
And then he said what is perhaps most important, and reassuring to many of us, that “there is a very strong case” for moving the British Embassy to Jerusalem, which, he added, “is indisputably the historic capital” of the Jewish people.

Out of the frying-pan of Liz Truss, who spoke of moving the Embassy to Jerusalem, into the fire of Rishi Sunak, who says the same, but with even more conviction and feeling. If I were a Palestinian, I’d now be in a Slough of Despond.
https://www.frontpagemag.com/rishi-suna ... -judgment/
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Mahalingam
Berichten: 49164
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Boris Johnson neemt afscheid. En Liz Truss ook. Rishi Sunak nieuwe PM

Bericht door Mahalingam »

En ze maken haast om Boris uit het collectieve geheugen te wissen. Alsof hij er nooit geweest is zoals bij dit bezoek:
Afbeelding
Boris Johnson weggepoetst uit foto parlementariër

Londen - Boris Johnson is al een tijdje weg uit Downing Street 10, maar hij is ook verdwenen van een persfoto. Althans, in de versie die conservatief parlementslid Grants Shapps deelde op Twitter. Shapps deelde een foto van een eerder werkbezoek aan Spaceport Cornwall, maar op zijn foto was Johnson niet te zien. En dat terwijl hij er toch echt bij was.
https://www.telegraaf.nl/nieuws/1027721 ... ementarier
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Mahalingam
Berichten: 49164
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Boris Johnson neemt afscheid. En Liz Truss ook. Rishi Sunak nieuwe PM

Bericht door Mahalingam »

Zouden er politici zijn die niets op hun kerfstok hebben?
Dat is zoeken en zoeken en...
Voorzitter Britse Conservatieven ontslagen na belastingrel


LONDEN, 29 januari (Reuters) – De Britse premier Rishi Sunak heeft zondag de voorzitter van de Conservatieve Partij, Nadhim Zahawi, uit de regering ontslagen nadat uit een onderzoek was gebleken dat hij onvoldoende openheid van zaken had gegeven over een belastingonderzoek dat hij als minister van Financiën had geregeld.

In een pijnlijke episode voor Sunak stond hij aanvankelijk achter Zahawi, voordat hij een onafhankelijke adviseur opdracht gaf vragen over zijn belastingzaken te onderzoeken, nadat was gebleken dat Zahawi vorig jaar een onderzoek door de Britse belastingdienst HMRC had geschikt.

Zahawi heeft gezegd dat de belastingdienst oordeelde dat hij “onzorgvuldig” was geweest met zijn aangiften, maar niet opzettelijk een fout had gemaakt om minder belasting te betalen.
‘Ernstige schending ministeriële code’

Maar de onafhankelijke adviseur van Sunak, Laurie Magnus, zei dat Zahawi niet heeft verklaard dat zijn belastingzaken werden onderzocht toen hij vorig jaar kortstondig minister van Financiën werd, en dat hij geen details heeft bekendgemaakt toen Sunak hem in zijn huidige functie benoemde.

“Nu het onderzoek van de onafhankelijke adviseur – waarvan hij de bevindingen met ons beiden heeft gedeeld – is afgerond, is het duidelijk dat er sprake is van een ernstige schending van de ministeriële code”, aldus Sunak in een brief aan Zahawi.
“Als gevolg daarvan heb ik u in kennis gesteld van mijn besluit om u uit uw functie in de regering van Zijne Majesteit te ontheffen.”

Zahawi’s antwoord aan Sunak maakte geen melding van het onderzoek van HMRC of de onafhankelijke adviseur. Hij uitte zijn bezorgdheid over het gedrag van sommigen in de media in de afgelopen weken en zei dat hij de agenda van Sunak als backbenchwetgever zou steunen.
“Het spijt me voor mijn familie voor de tol die dit van hen heeft geëist”, zei hij.

Reactie Labour

De oppositiepartij Labour en sommige van Sunaks eigen conservatieve wetgevers hadden gezegd dat Zahawi eerder had moeten aftreden terwijl Sunak de bevindingen van het onderzoek van Magnus afwachtte.
“Het is essentieel dat we nu antwoorden krijgen over wat Rishi Sunak wist en wanneer hij dat wist”, zei Labour-woordvoerder voor onderwijs Bridget Phillipson zondag.
“We moeten alle papieren zien en niet alleen de rol van de premier in deze onder het tapijt vegen,” zei ze.

Het ontslag van Zahawi komt op een moment dat de regering van Sunak, die geconfronteerd wordt met een decennialang hoge inflatie en een golf van stakingen in de publieke sector, slecht scoort in de opiniepeilingen in de aanloop naar de verwachte verkiezingen van 2024.

Onjuiste publieke verklaring

Magnus zei dat de details van het eigen onderzoek van HMRC – met betrekking tot Zahawi’s mede-oprichting in 2000 van opiniepeiler YouGov, en hoeveel aandelen zijn vader had genomen om de lancering ervan te ondersteunen – buiten het bereik van zijn eigen onderzoek vielen.

Maar hij vond dat Zahawi had nagelaten het onderzoek van HMRC aan te geven, of te erkennen dat het een ernstige zaak was. Zahawi had berichten over zijn belastingzaken in juli vorig jaar gekenschetst als “duidelijk laster”.

Zahawi corrigeerde dit pas vorige week, toen hij zei dat hij een schikking had getroffen met de autoriteiten.

“Ik ben van mening dat deze vertraging bij het corrigeren van een onware publieke verklaring niet strookt met de eis van openheid,” zei Magnus in een brief aan Sunak.
Hij voegde eraan toe dat Zahawi door zijn eigen gedrag “onvoldoende achting” had getoond voor de eis “eerlijk en open te zijn en een voorbeeldig leider”.

Moeizame start

Zahawi werd minister van Financiën nadat Sunak in juli vorig jaar zelf ontslag had genomen uit die functie, waardoor het door schandalen geteisterde premierschap van Boris Johnson werd beëindigd.

Toen hij Liz Truss verving als premier na haar korte maar tumultueuze periode aan de macht, beloofde Sunak dat “deze regering integriteit, professionaliteit en verantwoordelijkheid op elk niveau zal hebben”.

Maar de reset is moeizaam van start gegaan en het ontslag van Zahawi is het laatste schandaal binnen Sunaks kabinet van topministers.

Sunak herbenoemde minister van Binnenlandse Zaken Suella Braverman toen hij premier werd, slechts vijf dagen nadat Truss haar had ontslagen wegens overtreding van de veiligheidsregels, terwijl in november Gavin Williamson ontslag nam uit de regering wegens beschuldigingen van intimidatie.

Een onderzoek naar vermeend pestgedrag van vicepremier Dominic Raab loopt ook nog.
https://tpo.nl/2023/01/29/voorzitter-br ... astingrel/
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Plaats reactie