Dossier Afghanistan

Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 79337
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Dossier Afghanistan

Bericht door Ariel »

Explosies bij school in Kaboel: tientallen leerlingen dood en gewond

Bij een middelbare school in de Afghaanse hoofdstad Kaboel zijn vandaag drie explosieven afgegaan. Daarbij zijn zeker veertig doden gevallen, waarvan veel meisjesleerlingen van de school in de leeftijd van 11 tot 15 jaar. Ook zijn er al zeker vijftig gewonden geteld. Dat meldt een woordvoerder van het Afghaanse ministerie van Binnenlandse Zaken aan persbureau Reuters.

Het gaat om de Syed Al-Shahda middelbare school waarop jongens en meisjes in verschillende shifts studeren. Op het moment van de explosies waren het juist de meisjes die de school verlieten. Zij vormen dan ook het grootste deel van de slachtoffers. De woordvoerder van het ministerie verwacht dat het aantal doden en gewonden nog zal oplopen.

Ambulances rijden er af en aan. Sommige van de ambulancemedewerkers zouden zijn aangevallen door een woedende menigte, melden internationale persbureaus. Familie en vrienden van mogelijke slachtoffers verzamelen zich bij de school en omliggende ziekenhuizen, in de hoop een glimp van bekenden op te vangen. Ook vormen er zich rijen mensen die bloed komen doneren.

Alertheid
De explosies werden gehoord bij school in het westen van Kaboel, in een zwaar sjiitische moslimbuurt die de afgelopen jaren vaak is aangevallen door militanten van Islamitische Staat (IS). Het ministerie liet niets los over de oorzaak of het doelwit van de explosies, maar gaat wel uit van een terroristische aanslag. Niemand heeft nog de verantwoordelijkheid opgeëist.

De extremistische rebellenbeweging Taliban heeft de aanval veroordeeld en zegt niet achter de explosies te zitten. Volgens woordvoerder van de Taliban Zabihullah Mujahid zitten terreurgroepen die banden hebben met IS achter de aanval.

In de Afghaanse hoofdstad heerst een nieuwe staat van alertheid, aangezien de Verenigde Staten vorige maand aankondigden de laatste troepen uit het land terug te halen. Afghaanse functionarissen zijn bang dat het vertrek van de Amerikanen zal leiden tot een toename van het aantal aanvallen van de Taliban.
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.
Gebruikersavatar
King George
Berichten: 22239
Lid geworden op: zo sep 11, 2011 1:22 pm

Re: Dossier Afghanistan

Bericht door King George »

Zo gaat dat in de Islam. Meisje naar school? Meisje moet dood?
Het morele gelijk ligt bij het volk

Respectabele fora de moeite van een bezoek meer dan waard:
Haarlems Vrije Mening Forum Uitingsvrij 3.2


Citaten van Mustafa Kemal Atatürk over de Islam
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 79337
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Dossier Afghanistan

Bericht door Ariel »

Tijdelijke wapenstilstand in Afghanistan om einde ramadan

- De Afghaanse president Ashraf Ghani heeft de strijdkrachten opdracht gegeven een wapenstilstand in acht te nemen zo lang de Taliban dat doen. De extremistische Taliban hebben net een driedaags bestand afgekondigd ter gelegenheid van het feest aan het einde van de vastenmaand ramadan, het Eid al-Fitr. Het feest begint donderdag en dan zou de wapenstilstand tot zaterdagavond duren.

Het komt enkele dagen na een van de bloedigste aanslagen die het land in lange tijd heeft gekend. Zaterdag ontploften bommen bij een meisjesschool en vielen er minstens vijftig doden en meer dan honderd gewonden, voornamelijk schoolmeisjes. De Taliban hebben beschuldigingen van de regering dat zij verantwoordelijk zouden zijn, verontwaardigd tegengesproken. Ze hebben beklemtoond al sinds een jaar geen aanslagen meer te hebben gepleegd in de stad Kabul.
Helaas is de tijdelijke wapenstilstand al weer verbroken.
In Afghanistan zijn zeker vijftien mensen om het leven gekomen bij verschillende explosies. Tientallen mensen raakten gewond. De explosies gebeurden enkele uren nadat de Taliban een staakt-het-vuren hadden aangekondigd om het einde van de ramadan te vieren.

Zeker elf mensen kwamen om nadat een bom was afgegaan bij een bus. Zeker 25 mensen raakten gewond. De ontploffing was gisteravond laat in de zuidelijke provincie Zabul.

Volgens de gouverneur van de provincie zijn onder de gewonden ook vrouwen en kinderen van wie de toestand kritiek is. Wie er achter de aanval zit, is nog niet duidelijk.

Een soortgelijk incident deed zich voor in de provincie Parwan, ten noorden van hoofdstad Kabul. Een minibus raakte een mijn. Minstens twee burgers lieten het leven en zeker acht mensen raakten gewond. Toen omwonenden hulp verleenden, ging er nog een bom af waarbij nog eens vier mensen gewond raakten.

In de westelijke provincie Farah ging een autobom af bij een legercontrolepost. Zeker twee militairen overleefden dat niet, maar sommige leden van de provincieraad spreken van zes dodelijke slachtoffers.

Via de NOS
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.
Mahalingam
Berichten: 43708
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Dossier Afghanistan

Bericht door Mahalingam »

Duitsland haalt soldaten én 22.000 liter bier terug uit Afghanistan

[...]De Duitse legerleiding in Afghanistan verbood de troepen onlangs drank te nuttigen, omdat het geweld in het land de afgelopen tijd is toegenomen. De Taliban voert vaker aanvallen uit en heeft ook meerdere districten in verschillende provincies ingenomen.
[...]
Duitsland heeft nu nog 11.000 troepen in Afghanistan en verwacht hen voor juli allemaal terug te hebben op eigen bodem. De militairen mochten tot voor kort twee blikjes bier (of vergelijkbare alcoholische versnapering) per dag nuttigen. Maar door het aanscherpen van de regels bleef het leger met liefst 66.000 blikjes bier en zo'n 340 flessen wijn zitten, aldus Der Spiegel.

Vernietigen


Het verkopen van de drank mocht niet baten in het islamitische Afghanistan. Omdat de drankvoorraad nu stof ligt te verzamelen en niet meer opgedronken gaat worden, is besloten die dan maar terug naar huis te sturen. Dat zal volgens de BBC gebeuren voordat de laatste Duitsers Afghanistan verlaten. Het bier vernietigen was geen optie vanwege mogelijke milieuvervuiling, zei een legerwoordvoerder.
https://www.ad.nl/buitenland/duitsland- ... ~a9e2b4a6/
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Plaats reactie