Israël en Hamas op weg naar oorlog op grote schaal

Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 79410
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Israël, Gaza strook en de overige Palestijnen

Bericht door Ariel »

Heftige rellen in Israël: Honderden gewonden
In Jeruzalem is het na het laatste vrijdaggebed van de ramadan tot confrontaties gekomen tussen de Israëlische politie en gelovigen. Daarbij zijn volgens de hulporganisatie Rode Halve Maan 205 Palestijnen gewond geraakt, van wie er 108 in het ziekenhuis behandeld zijn. Volgens Israël hebben ook 17 agenten verwondingen opgelopen.

Tienduizenden moslims waren voor het vrijdaggebed naar de Al-Aqsamoskee gekomen, die geldt als een van de heiligste plekken voor moslims. De Tempelberg waarop de moskee ligt is in het jodendom de heiligste plaats.

Na de gebeden begon een demonstratie tegen de uitzetting van Palestijnse families in een wijk in Oost-Jeruzalem. In de avond keerden betogers zich tegen de politie en gooiden onder meer met stenen en flessen.

Vandaag worden op verschillende plekken nieuwe demonstraties verwacht. Ook zetten Israëliërs en Palestijnen zich schrap voor morgenavond, als de heiligste avond van de ramadan samenvalt met de Israëlische feestdag Jeruzalemdag. Maandag doet de Israëlische rechtbank naar verwachting uitspraak over de huisuitzettingen.
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 79410
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Israël en Hamas op weg naar oorlog op grote schaal

Bericht door Ariel »

Jeruzalem onder hoogspanning na confrontaties politie en Palestijnse demonstranten

Israël aan vooravond explosieve week

Israël staat aan de vooravond van een uiterst explosieve week waarbij het alle zeilen zal moeten bijzetten om een bloedige confrontatie, en mogelijk zelfs een nieuwe oorlog, met de Palestijnen te voorkomen. Er is sprake van een gevaarlijke mix van decennialange frustraties, religieuze sentimenten en historische gedenkdagen die de komende dagen tot een gewelddadige ontploffing dreigt te komen.

Centraal staat Jeruzalem, de eeuwige stad, waar de spanningen altijd het hoogst over oplopen. Daar kwam het gisteren al tot een harde confrontatie tussen stenengooiende Palestijnen en Israëlische ordetroepen, die de gevoelige Tempelberg optrokken om charges uit te voeren. Daarbij vielen meer dan 200 gewonden.

Schokgranaat in de Al-Aksa moskee
De agenten gooiden ook een schokgranaat de Al-Aksa moskee binnen, de op twee na heiligste plek voor moslims. De beelden daarvan zetten ontzettend veel kwaad bloed bij reguliere Palestijnen, terreurorganisaties als Hamas, maar ook de bredere moslimwereld. Hamas heeft een oproep tot de-escalatie, door Israël via Egyptische bemiddelaars overgebracht, resoluut afgewezen. De Islamitische Jihad, een andere terreurgroep in Gaza, zegt ’elk moment’ met een antwoord te komen.

Voor later vandaag worden al grote demonstraties verwacht, maar de werkelijke bom dreigt morgen of overmorgen af te gaan. Morgen valt de heiligste dag van de Ramadan, als de openbaring van de Koran wordt herdacht, samen met Jeruzalemdag, wanneer Israël de hereniging van hun ’eeuwige en ondeelbare hoofdstad’ vieren. Het is ook een dag dat religieuze nationalisten doorgaans met veel vlagvertoon door de stad trekken. Dat kan gezien de huidige spanningen tot gevaarlijke confrontaties leiden.

Demonstraties tegen afzetting van plek buiten Oude Stad
Het is al weken onrustig in Jeruzalem, waar de Palestijnen aanvankelijk demonstreerden tegen de afzetting van een populaire verzamelplek net buiten de Oude Stad. De spanningen liepen op na een serie filmpjes op TikTok, waarin Palestijnse jongeren ultraorthodoxe Joden lastigvallen. Dat leidde weer tot een mars van Joodse extremisten en een serie raketaanvallen vanuit Gaza.

Een verdere escalatie kon op het nippertje worden voorkomen, maar nu is de geest - zo lijkt het - definitief uit de fles. De Palestijnen zijn woedend over de dreigende uitzetting van vier Palestijnse families uit hun woningen in Sjeik Jarrah, een wijk in het bezette Oost-Jeruzalem, waar zij volgens de rechter moeten plaatsmaken voor een organisatie die er Joodse kolonisten in wil onderbrengen. Israël spreekt van een ’vastgoed-conflict’, maar de Palestijnen - die de afgelopen jaren flinke dreunen kregen te verwerken - hebben zich nu rond deze zaak verenigd.

Woningen behoorden toe aan Joodse families
Een rechter gelastte de uitzetting van de Palestijnen omdat de woningen voor 1948 toebehoorden aan Joodse families. Palestijnen kunnen op hun beurt echter geen aanspraak maken op hun bezittingen uit het verleden. De Verenigde Naties spreken van een mogelijke oorlogsmisdaad door Israël. De Amerikanen hebben ook hun zorgen uitgesproken over de dreigende uitzettingen en roepen op tot de-escalatie.

Het hooggerechtshof bepaalt overmorgen of het de uitspraak van de rechtbank zal handhaven. Indien het dat doet, heeft dat waarschijnlijk ook gevolgen voor tientallen andere Palestijnen die met uitzetting worden bedreigd. De zaak leidt al een week lang tot rellen, die verder worden opgestookt door radicale politici aan Israëlische kant. Een Joodse extremist die onlangs in de Knesset werd gekozen, besloot buiten op straat in Sjeik Jarrah kantoor te gaan houden. De locoburgemeester van Jeruzalem beet voor het oog van de camera’s een Palestijnse activist, die door een kogel in zijn achterste was geraakt, toe dat hij liever had gezien dat die kogel tussen zijn ogen was gekomen.

Reeks gewelddadige incidenten
Het vuur wordt verder aangewakkerd door een reeks gewelddadige incidenten. Israëlische troepen schoten deze week op de Westelijke Jordaanoever een Palestijnse tiener dood, terwijl een Palestijnse terrorist het vuur opende op drie Israëlische studenten op de Westoever. Een van hen overleed enkele dagen later aan zijn verwondingen. Gisterochtend openden drie Palestijnen het vuur bij een Israëlische checkpoint. Twee van hen werden daarop door Israëlische troepen doodgeschoten. Zij zouden volgens Israël op weg zijn geweest voor een aanslag in Jeruzalem.

Wat Israël grote zorgen baart, is dat de gevaarlijkste Hamas-terrorist deze week voor het eerst in lange tijd weer van zich liet horen. Mohammed Deif, die het bloed van vele tientallen Israëli’s aan zijn handen heeft, waarschuwde dat Israël een ’hoge prijs’ zal betalen als het de uitzetting van de Palestijnen doorzet. „Dit is onze laatste waarschuwing. Als de agressie tegen onze mensen in Sjeik Jarrah niet onmiddellijk stopt, dan zullen wij niet aan de zijlijn blijven staan.”

Israël probeerde diverse malen Deif uit te schakelen
Deif is de baas van de militaire tak van Hamas. Israël heeft hem diverse malen proberen uit te schakelen, maar zonder succes. Wel doodden zij bij een van die pogingen zijn vrouw en twee kinderen.

Deif en de rest van Hamas zijn bovendien woedend dat de Palestijnse parlementsverkiezingen, die later deze maand zouden worden gehouden, door president Abbas zijn uitgesteld. Abbas beschuldigt Israël ervan dat het de Palestijnen in Oost-Jeruzalem niet laat stemmen. Hamas verwachtte een grote winst te boeken bij de eerste stembusgang in vijftien jaar tijd.
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.
Gebruikersavatar
King George
Berichten: 22249
Lid geworden op: zo sep 11, 2011 1:22 pm

Re: Israël en Hamas op weg naar oorlog op grote schaal

Bericht door King George »

Afbeelding
Het morele gelijk ligt bij het volk

Respectabele fora de moeite van een bezoek meer dan waard:
Haarlems Vrije Mening Forum Uitingsvrij 3.2


Citaten van Mustafa Kemal Atatürk over de Islam
Gebruikersavatar
King George
Berichten: 22249
Lid geworden op: zo sep 11, 2011 1:22 pm

Re: Israël en Hamas op weg naar oorlog op grote schaal

Bericht door King George »

Klik op de linkadressen om de video's te bekijken.


#BREAKING: Jewish worshipers run from Western Wall in Jerusalem after a rock was thrown from Temple Mount towards them.

The Palestinians want you to think that they are the victims. It’s a big lie. #انقذوا_حي_الشيخ_الجراح
https://twitter.com/HananyaNaftali/stat ... 1449716738
MUST WATCH: What’s Happening On Temple Mount in Jerusalem?

#انقذوا_حي_الشيخ_الجراح #SaveSheikhJarrah #Jerusalem
https://twitter.com/HananyaNaftali/stat ... 1301276675
Het morele gelijk ligt bij het volk

Respectabele fora de moeite van een bezoek meer dan waard:
Haarlems Vrije Mening Forum Uitingsvrij 3.2


Citaten van Mustafa Kemal Atatürk over de Islam
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 79410
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Israël en Hamas op weg naar oorlog op grote schaal

Bericht door Ariel »

Rellen Jeruzalem : 10 politieagenten gewond, ruim 200 honderd Palestijnen gewond

Rond 8 uur vanmorgen begonnen er opnieuw rellen op de Tempelberg en in delen van Jeruzalem waarbij tot nu 10 politieagenten en ruim 200 Palestijnen gewond zijn geraakt. Twee agenten liggen in het ziekenhuis. Later vandaag worden opnieuw rellen verwacht.

Palestijnse relschoppers hadden zich goed voorbereid op rellen, zoals uit onderstaande foto's blijkt.

Spoiler! :
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
De rellen begonnen nadat het ultra rechtse Knesset lid Ben Gvir, die door premier Netanyahu in zijn coalitie was gehaald, ondanks verbod van de politie pontificaal de Tempelberg opging om te provoceren,

Dat is hem gelukt , want onmiddellijk daarna braken de rellen uit.

Onmiddellijk riep Sami Abu Zuhri, een woordvoerder van de terreurgroep Hamas, dat er op de Tempelberg in Jeruzalem "een echt bloedbad en oorlogsmisdaad" gaande was.

"We roepen ons hele land op om de straat op te gaan en te botsen met de bezetting", zegt hij, eraan toevoegend dat "Israël een hoge prijs zal betalen voor zijn gedwongen overname van Al-Aqsa."

Dit zorgde voor nog meer geweld.

Kort daarna werd een Israëlische auto met stenen bekogeld, waarop de bestuurder de controle verloor en op rellende Palestijnen inreed. Politie onderzoekt de mogelijkheid dat er opzet in het spel was.

Nadat de auto tot stilstand kwam probeerden Palestijnen de bestuurder te lynchen, politie met getrokken pistool wisten dit te voorkomen.

Afbeelding

Natuurlijk komen de rellen de Palestijnse leiders goed uit om de aandacht van alle problemen af te leiden en veroordeelden de Palestijnse leiders om het hardst over de "bestorming van Al-Aqsa" door de Israëlische politie en beloven dat zij als reactie "alle opties" zullen overwegen.

Nadat der rust min of meer terugkeerde, braken er op het moment van schrijven opnieuw rellen uit nadat er op social media een video was verschenen waar politieagenten een Turkse journalist in elkaar slaan.

De krant Haaretz identificeert de man als Fayez Abu Rumeila, een journalist van hetTurkse staats persbureau Anadolu News Agency.

Deze beelden zullen zeker voor Turkije aanleiding zijn opnieuw tegen Israël uit te halen.

De reden voor het in elkaar slaan van de journalist is nog niet bekend maar journalisten hoor je niet in elkaar te slaan.
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 79410
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Israël en Hamas op weg naar oorlog op grote schaal

Bericht door Ariel »

Raketten afgevuurd op Jeruzalem, parlement geëvacueerd

Vanuit Gaza zijn raketten afgevuurd op Jeruzalem. Het Israëlisch parlement is geëvacueerd en in de hele stad is een luchtalarm te horen. Ook worden verschillende explosies gemeld. Er zijn nog geen meldingen van gewonden.

De Israëlische defensie heeft bevestigd dat tenminste zeven raketten zijn afgevuurd op Jeruzalem. Van die zeven raketten zou één raket onderschept zijn, de andere zes raketten zouden zijn neergekomen in het buitengebied.
Palestijnen blij, schreeuwen Allahu Akbar

Hamas stelt ultimatum: Israelische troepen weg of we komen in actie. Israel neemt het heel serieus, vliegroutes Ben Gurion al aangepast

Ultimatum loopt om 1800 af
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.
Gebruikersavatar
King George
Berichten: 22249
Lid geworden op: zo sep 11, 2011 1:22 pm

Re: Israël en Hamas op weg naar oorlog op grote schaal

Bericht door King George »

We zullen weer het stoepje moeten gaan vegen. Het kan niet anders.
Het morele gelijk ligt bij het volk

Respectabele fora de moeite van een bezoek meer dan waard:
Haarlems Vrije Mening Forum Uitingsvrij 3.2


Citaten van Mustafa Kemal Atatürk over de Islam
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 79410
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Israël en Hamas op weg naar oorlog op grote schaal

Bericht door Ariel »

King George schreef:
ma mei 10, 2021 7:46 pm
We zullen weer het stoepje moeten gaan vegen. Het kan niet anders.
Ik vrees ook dat dit op oorlog uitdraait. Ik lees...

Terwijl bij de klaagmuur Jeruzalem dag wordt gevierd hebben Palestijnen op de er boven gelegen Tempelberg een groot vuur aangestoken

Aanval op een raket afvuurploeg in een Hamas huis. 3 doden. Een belangrijke uitdaging voor het Zuidelijk Commando en de Gaza-divisie om het aantal schietpartijen te verminderen.

Palestinian radicals are causing nothing but destruction. Israel must not tolerate this act of terrorism on our holy site

Afbeelding
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 79410
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Israël en Hamas op weg naar oorlog op grote schaal

Bericht door Ariel »

Via The Times of Israel
Tree on Temple Mount catches fire from fireworks

Dramatic images emerge from the Western Wall, as flames are seen above from the Temple Mount after a tree is apparently set on fire in the compound.

Afbeelding

The police say the fire on the Temple Mount appears to have been started by fireworks that were launched at it.

Police say officers are on the scene and are working to extinguish the blaze.
Netanyahu: Israel will respond ‘with great force’ to Gaza rockets

“Israel will respond with great force. We will not tolerate attacks on our territory, our capital, our citizens, or our soldiers,” says Netanyahu.

“Those who attack us will pay a heavy price,” says Netanyahu, adding that Israel does not seek an escalation of hostilities.

He says the current round of fighting may last “some time.”
Hamas says it’ll respond if Israel strikes civilian structures in Gaza

As the Israeli military gears up for an expected air offensive in the Gaza Strip, Hamas’s armed wing warns that it will respond should civilian homes or infrastructure be damaged.

“We warn the Zionist enemy that if it strikes civilian installations or homes belong to our people in Gaza, our response will be strong and painful and beyond the enemy’s expectations,” a spokesperson for the Izz al-Din al-Qassam brigades says.
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 79410
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Israël en Hamas op weg naar oorlog op grote schaal

Bericht door Ariel »

Zeven raketten op Jeruzalem afgevuurd

Israël bereidt zich voor op een groot conflict

Een luchtalarm. Drie zware explosies. En dan: „Allahu akbar!” Palestijnse jongeren breken in juichen uit als de eerste raketten vanuit Gaza op Jeruzalem landen. Het is hun ook hun stad, maar dat deert hen niet. Zij zijn blij dat Hamas in actie is gekomen. Ook al kan het salvo het openingsschot zijn van een nieuwe oorlog.

Kort daarop breken stevige rellen uit voor de Damascus-poort, de belangrijkste toegang tot de moslimwijk van de oude stad, waar het al de hele dag gespannen is. De oproerpolitie voert de ene na de andere charge uit. Zij schiet schokgranaten af en zet het skunkwapen in: een groot voertuig dat een stinkende vloeistof verspreidt. Vanuit het niets duiken agenten van de Mista’aravim op, een speciale Israëlische eenheid die zich verkleedt als Arabieren. Zij arresteren een man die een grote steen naar een agent had gegooid.

Maar stenen en politiestokken maken kort daarna plaats voor tientallen raketbeschietingen vanuit Gaza, veelal op Israëlische doelen niet ver van de strook. De Israëlische luchtmacht reageert met bombardementen, waarbij volgens bronnen in Gaza negen mensen, onder wie drie kinderen, omkomen. Volgens de Israëlische tv vielen de slachtoffers bij een mislukte raketbeschieting van Hamas.

Israël gaat ervan uit dat de beschietingen rond Gaza nog zeker een aantal dagen zullen aanhouden. „Hamas zal de lange arm van het leger voelen”, aldus legerwoordvoerder Hidai Zilberman. Israël bereidt zich voor op een groot conflict met een grondoffensief, maar ook de liquidatie van Hamas-terroristen. „Alles ligt op de tafel”, aldus Zilberman.

Al weken in de maak
De bloedige confrontatie is al weken in de maak. Spanningen over tal van uiteenlopende zaken balden zich maandag samen, op de dag dat Israël de hereniging van Jeruzalem viert. Voor de Arabieren betekent het de dag dat zij de controle over het oostelijke gedeelte van de stad kwijtraakten.

„Ik ben bereid te sterven voor Al-Aksa”, zegt een woedende Amajd Halabi. Hij was maandagochtend op de Tempelberg, waar het voor de derde dag op rij tot zware rellen en hardhandig politieoptreden kwam. Er vielen zeker driehonderd gewonden, waardoor het totale aantal deze week de duizend nadert.

Halabi loopt nog steeds een beetje verdwaasd door de Al-Wad-straat, die van de Damascuspoort naar de Tempelberg en de Klaagmuur loopt, het meest explosieve stukje grond op aarde. Israëlische nationalisten wilden maandag, zoals elk jaar, door deze straat in de moslimwijk paraderen met vlaggen. „Het is een grote schande’, zegt Halabi. „Die Israëli’s denken dat ze alles kunnen maken. En de wereld doet niets!”

Door de explosieve situatie wordt de parade eerst verplaatst om vervolgens helemaal te worden afgezegd. Maar een deel van de nationalisten is dan al begonnen en een kleine groepje heeft zich in de Al-Wad-straat verzameld. Kleine kinderen met grote Israëlische vlaggen worden omringd door zwaarbewapende agenten. „Het is onze stad”, zegt Sjachar. „Dat willen we hiermee duidelijk maken.”

Zelden raketten in Jeruzalem
Het is hoogst zelden dat Hamas raketten op Jeruzalem afvuurt, zij kan immers ook Palestijnse gebouwen of burgers raken. De laatste keer was tijdens de oorlog van 2014. Het geeft de ernst van de situatie weer. Doel was waarschijnlijk om de Israëlische festiviteiten in de stad - duizenden mensen zijn er op de been - te verstoren. Het Israëlische parlement moest in allerijl worden geëvacueerd. Parlementariërs hielden op dat moment een sessie waarin de Geallieerde overwinning op de Nazi’s werd herdacht.

In totaal vuurden de terroristen zeven raketten op de eeuwige stad af, waarvan er een door luchtafweergeschut uit de lucht werd geschoten. De overigen kwamen volgens het leger neer op open plekken. Wel zou een enkele ruit zijn gesneuveld.

Terroristen schoten vanuit Gaza schoten ook anti-tankraketten af op een voertuig langs de grens. Een man liep daarbij verwondingen op. Israëli’s die in de buurt van Gaza wonen moeten voorlopig binnenblijven, terwijl verschillende steden de publieke schuilkelders hebben geopend. De scholen blijven dinsdag in ieder geval gesloten.

Hamas heeft de aanvallen op Jeruzalem geclaimd. Volgens de terreurorganisatie was het wraak voor de ’agressie in de heilige stad en het lastigvallen van de mensen in Sjeik Jarrah en de Al-Aksa-moskee’.

Palestijnse families
De wijk Sjeik Jarrah in het bezette Oost-Jeruzalem was de afgelopen dagen het toneel van flinke rellen. Een rechtbank besloot onlangs dat vier Palestijnse families er uit hun huizen moeten worden gezet, omdat die voor 1948 - het jaar dat Israël werd opgericht - toebehoorden aan Joodse families. Een organisatie heeft die rechten opgekocht en wil er kolonisten in vestigen om zo de Israëlische controle over het oosten van de stad te vergroten. Het hooggerechtshof zou maandag het definitieve oordeel vellen over de zaak, maar het vonnis is vanwege de spanningen uitgesteld.

Wat Israël vooral op kritiek komt te staan, is dat Palestijnen niet het recht hebben om bezittingen uit het verleden terug te claimen. Tal van landen hebben hard uitgehaald naar Israël, zowel vanwege de dreigende uitzettingen als het harde politieoptreden op de Tempelberg. De kritiek komt ook van Arabische landen waarmee Israël het afgelopen jaar vrede sloot. Beelden van agenten die de Al-Aksa-moskee binnengaan en er schokgranaten binnen gooien, nadat zij met kogels en flessen werden bekogeld, zorgen voor grote verontwaardiging en woede in de gehele moslimwereld.

Nog meer olie
De politieke situatie helpt ook niet om de geest terug in de fles te krijgen. Joods-extremistische politici, die bij de afgelopen parlementsverkiezingen een flinke winst behaalden, bezochten maandag Sjeik Jarrah en gooiden daarmee nog meer olie op het vuur.

„Hoe kunnen jullie Kahane toelaten op onze Tempelberg”, schreeuwt een Palestijnse man naar agenten voor de Damascus-poort. Hij doelt daarmee op een inmiddels overleden extremistische politicus en rabbijn, van wie sommige extremisten het radicale gedachtegoed aanhangen.

Tegelijkertijd heeft de Palestijnse president Abbas de parlementsverkiezingen later deze maand afgezegd, naar eigen zeggen omdat Israël Palestijnen in Oost-Jeruzalem niet zou laten stemmen. Hamas is daar ook woedend over omdat zij verwachtte een flinke winst te boeken. De steun voor de terreurorganisatie onder veel Palestijnen is na de aanvallen van zondag alleen maar verder toegenomen.
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 79410
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Israël en Hamas op weg naar oorlog op grote schaal

Bericht door Ariel »

Erdogan heeft gisteren in twee telefoongesprekken zijn steun betuigd aanHamas en aan president Abbas van de Palestijnse Autoriteit. Hij heeft gezegd dat Turkije heel de wereld gaat mobiliseren om Israël te stoppen.

Afbeelding
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 79410
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Israël en Hamas op weg naar oorlog op grote schaal

Bericht door Ariel »

In de afgelopen uren zijn er een aantal barrages van raketten op Ashkelon en Ashdod geweest waarbij meer dan 140 raketten vanuit Gaza werden afgevuurd.

Het ziet er niet naar uit dat de gevechten op korte termijn zullen worden beëindigd, een verheviging van de strijd mag eerder worden verwacht.

In Ashkelon is schade gemeld aan een school en een aantal woningen die door raketten werden getroffen.

De IDF deelde mee extra artillerie troepen naar de grens met Gaza te sturen, dit wijst op een verheviging van de gevechten.

Hamas en Islamic Jihad blijven dreigen dat ze Tel Aviv zullen gaan beschieten en plaatsen noordelijk daarvan. Deze dreiging wordt serieus genomen waardoor Tel Aviv en plaatsen rond de stad de openbare schuilkelders hebben geopend.

Een school in de stad Lod ten oosten van Tel Aviv , waar religieuze jongeren worden opgeleid voor hun diensttijd bij de IDF, is tijdens rellen de afgelopen nacht door Arabische inwoners van de vernield en in brand gestoken.
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 79410
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Israël en Hamas op weg naar oorlog op grote schaal

Bericht door Ariel »

Waar Sylvana Simons haar loyaliteit ligt hoeven we niet te vragen.

Afbeelding

Afbeelding
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.
Mahalingam
Berichten: 43748
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Israël en Hamas op weg naar oorlog op grote schaal

Bericht door Mahalingam »

De berichtgeving door het StaatsJournaal:
de commentaarstem zegt:
"De hele nacht door bombardeert Israël doelen in de Gaza strook."

We zien de resultaten daarvan op video. Puin en ambulances en gegil. (geen allah hakbar)
daarna wordt dit gezegd:
"Hamas op zijn beurt vuurt de hele nacht raketten af op Israël."

Ik zou bijna gaan denken dat Israël begonnen is.
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 79410
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Israël en Hamas op weg naar oorlog op grote schaal

Bericht door Ariel »

Nergens op het nieuws terug te vinden, maar in Rotterdam zijn protesten tegen Israel gehouden.

Afbeelding

Filmpje.

Gehoofddoekte moslima's en opgeschoren hamas sjaaltjes toonde hun ongenoegen door zwaaiend met vlaggen door Rotterdam te lopen.

Er was geen politie te zien, alhoewel de jankmuilen het wel aangekondigd hadden.

Afbeelding
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 79410
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Israël en Hamas op weg naar oorlog op grote schaal

Bericht door Ariel »

Israël slaat keihard terug tegen Hamas, terreurorganisatie bedreigt nu ook Tel Aviv

De witte rookstrepen van de raketten steken schril af tegen de helblauwe hemel boven Ashkelon, de Israëlische kustplaats die gisteren honderden keren door Hamas onder vuur werd genomen. De ene gigantische barrage na de andere, bedoeld om de Iron Dome, het befaamde luchtafweergeschut, de loef af te steken.

De straten zijn uitgestorven, auto’s rijden rond met luidsprekers om de bevolking op te roepen vooral binnen te blijven. Als de vele explosies dat al niet deden. Maar wie geen gepantserde schuilruimte heeft, loopt ook thuis gevaar. Zoals voor de verzorgster van een oude dame in klein hoekhuis, dat vol door een raket werd getroffen. Zij overleefde het niet, net als nog een andere vrouw in de stad van 160.000 inwoners. Zeker een kwart van de huizen beschikt niet over een veilige plek.

Schuilruimte
Op nog geen vijftig meter van het getroffen huis staat wel een publieke schuilruimte, maar de oude dame en haar verzorgster wisten het niet tijdig te bereiken. Nu, na de dodelijke aanval, zitten er twee dames binnen. Al vijf uur lang. Esther Hekter (71) is aan een rolstoel gekluisterd sinds een val afgelopen zomer en dus vond haar verzorgster het veiliger om de dag door te brengen in de aftandse, bloedhete ruimte waar verder alleen een paar oude bureaus en stoelen staan.

Hekter, aan één oor doof, vertelt hoe ze zich ’s nachts op haar stokken steeds naar een kleine kamer in het huis sleepte, omdat zij daar het veiligst zou zijn. „Ik ben alleen. Mijn kinderen wonen hier ver vandaan, zij maken zich grote zorgen om mij. Maar zij zitten op hun werk en kunnen niet komen.”

Ze kent de vrouw wier huis is getroffen. „Al decennialang, het is verschrikkelijk wat er is gebeurd.” Dan port ze haar verzorgster. „Kunnen we nu eindelijk naar huis?” Er volgt een resoluut ’nee’. „Zij is bang, ik niet meer. Mijn tijd komt toch bijna.”

Luchtalarmen
Het gesprek wordt verschillende keren onderbroken door luchtalarmen, mensen die binnen komen rennen, gevolgd door een series explosies. En er is het voortdurende geluid van overvliegende straaljagers.

Israël heeft zijn bombardementen op de Gazastrook flink opgevoerd. Het zegt een groot offensief te zijn gestart tegen de lanceercapaciteiten van Hamas en andere groepen. Daarbij worden 80 gevechtsvliegtuigen ingezet, waaronder de geavanceerde F-35. „Het doel is om Hamas hard te raken en te verzwakken”, aldus minister van Defensie Gantz.

Het leger heeft burgers in Gaza gewaarschuwd om weg te blijven van plekken waar Hamas actief is. Dat is lastig in de dichtbevolkte strook, waar terroristen vaak naast huizen en flatgebouwen hun aanvallen uitvoeren. Gaza kent ook geen luchtalarmen en schuilkelders. De dood komt daar zonder waarschuwing. Er zijn al zeker 28 mensen omgekomen.

Terroristen
Zowel Israël als Hamas heeft een naam gegeven aan zijn operatie: Bewaker van de Muren versus het Zwaard van Jeruzalem. Alleen daarom al ziet het er niet naar uit dat het geweld snel zal worden gestaakt. Israël claimt zeker vijftien terroristen te hebben uitgeschakeld, onder wie een commandant van Hamas en drie leiders van de Islamitische Jihad.

Het is de zwaarste confrontatie sinds de oorlog van 2014. Israël heeft voor het eerst in zeven jaar zwaar artilleriegeschut aan de grens geposteerd. Daarnaast zijn 5000 reservisten opgeroepen om paraat te staan. Extra troepen zijn al onderweg naar de grens met Gaza, maar van een grondoffensief is vooralsnog geen sprake.

Van een verdere escalatie wel. Hamas dreigt nu ook de ’wolkenkrabbers van Tel Aviv’ onder vuur te nemen. ’Als de vijand volhoudt in het bombarderen van civiele flatgebouwen, dan zal Tel Aviv meer raketaanvallen onder zich heen krijgen dan Ashkelon’, aldus een verklaring van de terreurorganisatie.

Iron Dome
Hamas claimt ook een nieuwe raket te hebben ingezet die in een meer horizontale baan wordt afgeschoten, waardoor de Iron Dome er niet tegen bestand zou zijn. Het Israëlische leger heeft daar nog niet op gereageerd, maar zegt wel dat het luchtafweergeschut zo’n 90 procent van de raketten die op bewoond gebied dreigde neer te komen, uit de lucht heeft geschoten. Een batterij in Ashkelon zou tijdelijk hebben gehaperd, waardoor er raketten konden doorkomen.

Egypte zegt Israël te hebben benaderd om te praten over een bestand, maar Israël zou hebben geweigerd daarop in te gaan. Ook tal van andere landen roepen met klem op tot de-escalatie. Israel lijkt Hamas en de andere terreurorganisaties echter een flinke klap te willen toebrengen om zo de ’afschrikking’ te herstellen. Het ’gras maaien’ wordt dat in Israël eufemistisch genoemd: de terreurorganisaties moeten om de zoveel tijd worden aangepakt zodat ze niet te sterk worden.

Confrontatie
De bloedige confrontatie begon na weken van spanningen en geweld in Jeruzalem. De onrust is inmiddels ook naar elders verplaatst, met incidenten op de Westoever en rellen in gemengde steden in Israël, zoals Lod en Haifa.

Hekter ziet het allemaal met lede ogen aan in de aftandse schuilruimte. Opnieuw ziet zie zeventiger haar land afglijden naar een oorlog. Toch komt er tegen het vallen van avond een glimlach op haar gezicht. Haar zoon heeft net gebeld. Hij komt haar binnen een uur ophalen. „Nu ben ik in ieder geval niet meer alleen.”
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 79410
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Israël en Hamas op weg naar oorlog op grote schaal

Bericht door Ariel »

Terrorist ziet geen burger maar Joodse duivel

Door LEON DE WINTER

Tijdens De Grote Assemblee, ofwel bijeenkomsten van Joodse Schriftgeleerden rond 300 v. Chr., werden gebeden en rituelen vastgelegd die nog steeds door Joden worden geëerd. Shimon HaTzadik (de Rechtvaardige) was lid van die Assemblee. Sommige onderzoekers stellen dat Simon de Rechtvaardige een eeuw later heeft geleefd, rond 200 v. Chr.. Hoe dan ook, zijn tombe ligt buiten de oude stad van Jeruzalem in een wijk die duizenden jaar lang Shimon HaTzadik werd genoemd.

In 1875 kocht het Sefardische Gemeenschap Comité de tombe en het land er omheen. Vanaf 1881 vestigden er zich Joods-Jemenitische immigranten. Tijdens de anti-Joodse rellen tussen 1936 en 1938 werden de Jemenieten aangevallen en vermoord. De Britten, in die tijd heersers over het mandaatgebied Palestina, grepen niet in. Nadat het pasgeboren Israël in 1948 door Arabische landen was aangevallen, werd bovendien de ’Westbank’ geheel judenrein gemaakt door Jordaniës wrede Arabische Legioen. Jeruzalem werd een gedeelde stad; het oosten werd verboden voor Joden. Dit veranderde na de Zesdaagse Oorlog in 1967. Het Israëlische parlement nam een wet aan die het Joden toestond om grond en gebouwen op te eisen met eigendomsbewijzen uit de Ottomaanse en Britse perioden. Twee stichtingen werden als eigenaren geregistreerd door Israëlische autoriteiten. Na de pogroms van de jaren dertig en de zuiveringen van 1948 woonden er in de huizen van Shimon HaTzadik, een onderdeel van de grotere wijk Sjeik Jarrah, uitsluitend Arabieren. Na 1967 keerden Joden terug.

Procederen
Al in de jaren tachtig van de vorige eeuw gingen de Arabische bewoners procederen, zich beroepend op eigendomsbewijzen die zij niet konden tonen. Palestijnse advocaten overtuigden de bewoners ervan geen huur te betalen, want huur betalen betekende impliciet dat zij geen eigendomsrechten hadden. Talloze rechtszaken vonden plaats. De advocaten van de Arabische bewoners – die later klaagden over hun advocaten die hen in deze onmogelijke situatie hadden gebracht – weigerden huurbetalingen, vervangende woonruimte, compensatie. Een van de bewoners zei in een krant: „Tot 1991 hadden we huurdersbescherming. Maar advocaten van o.a. de Palestijnse Autoriteit (PA) zetten ons onder druk geen huur te betalen anders hadden we het Joodse eigendom erkend. Sinds die tijd werd iedereen die wilde terugkeren naar die huurdersstatus bedreigd door vertegenwoordigers van de PA.”

Ontruimen
Ook de progressieve rechters van het Israëlische Hooggerechtshof konden niet anders besluiten dan dat de Arabische bewoners de vier panden moeten ontruimen. De zaak sleept zich voort, en deze week werd een nieuwe gerechtelijke uitspraak verwacht met hetzelfde oordeel: de bewoners zijn geen eigenaren, en doordat zij al tientallen jaren geen huur betalen, moeten zij de woningen verlaten.

Dit is een onverkwikkelijke zaak. De families die er wonen zijn gegijzeld geraakt in een strijd die veel groter is dan hun begrijpelijke verlangen te blijven wonen waar zij decennialang hebben gewoond. Zij hebben de panden nooit gekocht, en zij hebben geen huur betaald – wat moet er dan gebeuren in een staat waar (nog altijd) de wet wordt gevolgd? In Nederland worden elk jaar duizenden huishoudens uit huis gezet als er geen huur is betaald, dat gebeurt overal.

Waarom worden op de burgerbevolking van Israël in het wilde weg honderden raketten afgeschoten? De Palestijnse kleptocratie rondom president Abbas zocht een aanleiding de verkiezingen af te blazen. Abbas’ presidentiële mandaat eindigde in januari 2009, maar hij zit er nog steeds, zonder verkiezingen, zonder populariteit. Maar nieuwe verkiezingen dreigen na Gaza ook op de Westbank de terreurbeweging Hamas, een cliënt van Teheran, aan de macht te brengen, wat het einde zou betekenen van de Palestijnse Autoriteit, en dus van Abbas.

Propagandamachine
Zijn propagandamachine ging de afgelopen weken in de hoogste versnelling. Palestijnse jongeren maakten video’s van aanvallen op orthodoxe Joden. Joodse nationalisten gingen als reactie daarop ook rellen. Vanaf de hoogte van de Tempelberg werden stenen en zwaar vuurwerk naar Joodse gelovigen en de politie gegooid. Maar Abbas verloor de controle. Het gebrul in Gaza en Teheran over Israëlisch geweld tegen moslims werd oorverdovend luid (met de gebruikelijke opruiende bewering dat de Joden de Tempelberg willen verwoesten), en Hamas nam de opstand over terwijl diverse internationale media bleven beweren dat het conflict ging om de schandalige ontruiming van Palestijnse gezinnen uit vier panden.

Abbas lokte rellen uit en bood daarmee onbedoeld Hamas de kans zonder verkiezingen te laten zien wie op de Westbank de baas is geworden. Hamasvlaggen wapperen op de Tempelberg. Teheran zint op wraak voor de aanvallen van Israël op zijn nucleaire wapenproject, en wil dat er bloed vloeit – Teheran liet Hamas honderden raketten afvuren. Dat is Israël smeken om overweldigend tegengeweld, en dat is de bedoeling van Teheran: de meeste westerse media verspreiden met graagte beelden die suggereren dat Israëls militaire macht wreed optreedt.

De stichter van islamistisch Iran, Ajatollah Khomeini, zocht met zijn revolutie de ultieme, apocalyptische strijd tegen de Joden. Gewetenloos vuurt Hamas raketten af op Israëlische steden; daar zien de terroristen geen burgers maar Joodse duivels. Dit is het Midden-Oosten.
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 79410
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Israël en Hamas op weg naar oorlog op grote schaal

Bericht door Ariel »

Israël voert momenteel grootschalige luchtaanvallen uit op de Gaza-strook om de wapeninstallaties van Hamas te vernietigen.

De Israëlische luchtmacht heeft het residentiële Hanadi flatgebouw in het westen van Gaza City platgebombardeerd.

Filmpje.

De restanten van het gebouw. In het Hanani gebouw zouden op 2 verdiepingen kantoren gevestigd geweest zijn van Hamas en Islamistische Jihad. Burgers zouden van tevoren gewaarschuwd zijn om het gebouw te verlaten.

Afbeelding

In Ashkelon zou ook een olie-opslagplaats geraakt zijn door een raket van Hamas.

Afbeelding


LIVE UPDATE
Israeli military warns Gazans to stay away from Hamas sites

The Israeli military’s Arabic-language spokesperson warns Gazans to distance themselves from Hamas weapons caches throughout the coastal enclave.

“The Israel Defense Forces is currently launching a large and exceptional round of airstrikes on the Gaza Strip,” Avichay Adraee says.

“For your safety: Stay away from any site that contains Hamas weapons.”
Rockets strike cities and towns throughout central Israel

Rockets fired from the Gaza Strip strike a number of cities and towns in central Israel, injuring at least one person, authorities say.

Impact sites are reported in the cities of Rishon Lezion and Ramat Gan outside of Tel Aviv, as well as in Sdot and in the Arab town of Taibe, police say.

Medics say they found a woman who was unconscious in Rishon Lezion. Her condition is not immediately known. Medics also treat a man who suffered an acute anxiety attack during the rocket fire.
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.
Gebruikersavatar
King George
Berichten: 22249
Lid geworden op: zo sep 11, 2011 1:22 pm

Re: Israël en Hamas op weg naar oorlog op grote schaal

Bericht door King George »

Ariel schreef:
di mei 11, 2021 7:41 pm
Waar Sylvana Simons haar loyaliteit ligt hoeven we niet te vragen.
Spoiler! :
Afbeelding

Afbeelding
Soort zoekt soort. Onderontwikkeldheid zoekt onderontwikkeldheid. Dat verbaast je toch niet?
Het morele gelijk ligt bij het volk

Respectabele fora de moeite van een bezoek meer dan waard:
Haarlems Vrije Mening Forum Uitingsvrij 3.2


Citaten van Mustafa Kemal Atatürk over de Islam
Gebruikersavatar
King George
Berichten: 22249
Lid geworden op: zo sep 11, 2011 1:22 pm

Re: Israël en Hamas op weg naar oorlog op grote schaal

Bericht door King George »

Ariel schreef:
di mei 11, 2021 8:07 pm
Nergens op het nieuws terug te vinden, maar in Rotterdam zijn protesten tegen Israel gehouden.
Spoiler! :
Afbeelding
Filmpje.

Gehoofddoekte moslima's en opgeschoren hamas sjaaltjes toonde hun ongenoegen door zwaaiend met vlaggen door Rotterdam te lopen.

Er was geen politie te zien, alhoewel de jankmuilen het wel aangekondigd hadden.

Spoiler! :
Afbeelding
Ditmaal geen selectieve wetshandhaving en geen waterkanonnen en knuppels vanwege het grondrecht van demonstreren en het uitzonderlijke doel van de demonstratie?
Het morele gelijk ligt bij het volk

Respectabele fora de moeite van een bezoek meer dan waard:
Haarlems Vrije Mening Forum Uitingsvrij 3.2


Citaten van Mustafa Kemal Atatürk over de Islam
Gebruikersavatar
King George
Berichten: 22249
Lid geworden op: zo sep 11, 2011 1:22 pm

Re: Israël en Hamas op weg naar oorlog op grote schaal

Bericht door King George »

Er zijn 130 raketten op Tel Aviv afgevuurd en in een buitenwijk is een dode gevallen.

https://www.demorgen.be/nieuws/hamas-13 ... ~bd0f72dc/

Let op mijn woorden: Dit gaat een hele hete nacht worden. En ik hoop dat de bezem eens flink door Gaza heen gaat, want dat het stoepje grondig geveegd moet worden is meer dan duidelijk. Halfslachtige symboolpolitiek gaat niet werken.
Het morele gelijk ligt bij het volk

Respectabele fora de moeite van een bezoek meer dan waard:
Haarlems Vrije Mening Forum Uitingsvrij 3.2


Citaten van Mustafa Kemal Atatürk over de Islam
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 79410
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Israël en Hamas op weg naar oorlog op grote schaal

Bericht door Ariel »

Ik kan het niet meer aanzien. live update.
Synagogues, stores, dozens of cars on fire in Lod amid intense rioting .

Intense Arab rioting is reported in the Arab-Jewish cities of Ramle and Lod tonight, after hours of unrest.

Channel 12 reports that three synagogues and numerous shops have been set on fire in Lod, and dozens of cars have been set alight. The network says police are escorting some terrified Jewish residents from homes in Lod.

It also reports that police are doing little to halt the rioting.

Lod resident Shiloh Fried tells Channel 12: “Gangs of Arab youths are going street to street, burning stores, smashing windows… Jewish families are huddled at home, terrified of going out… Their cars are being set alight outside… Police are nowhere to be seen.”
Prime Minister Netanyahu says Hamas, Islamic Jihad will pay a heavy price

In a live statement to Israelis, Prime Minister Benjamin Netanyahu says Hamas and the Palestinian Islamic Jihad terror groups will “pay a heavy price” for their attacks on central and southern Israel.

“Their blood is on their own hands,” Netanyahu says of the terror groups’ leadership.

The prime minister says the military has so far struck hundreds of targets in the Gaza Strip and will continue to conduct raids in the enclave.

“We have eliminated dozens of terrorists, including senior commanders. We have bombed Hamas command centers and toppled buildings that serve the terrorist organizations. We will continue to attack with all force,” he says.

“This will take time,” he says, but “with determination, unity and strength, we will restore security to the people of Israel.”

Netanyahu calls on Israelis to follow all safety instructions issued by authorities.
Lod mayor describes ‘Kristallnacht, civil war’ in city; says army must deploy

Lod Mayor Yair Revivo says he’s asked the prime minister to declare a state of emergency in the Jewish-Arab city in central Israel. He calls for the military to be deployed in the city, saying “this is too big for police.”

“This is Kristallnacht in Lod,” he says, in reference to the Nazi pogrom against German Jews in 1938.

“I have called on the prime minister to declare a state of emergency in Lod. To call in the IDF. To impose a curfew. To restore quiet… There is a failure of governance… This is a giant incident — an Intifada of Arab Israelis. All the work we have done here for years [on coexistence] has gone down the drain.”

“All of Israel should know, this is a complete loss of control… This is unthinkable. Synagogues are being burned. Hundreds of cars set alight. Hundreds of Arab thugs are roaming the streets… Civil war has erupted in Lod… The Orthodox-nationalist community here has guns. I’m imploring them to go back home but they understandably want to protect their homes. Petrol bombs are being thrown into [Jewish] homes. The situation is incendiary.”


Revivo says people are going out with guns because they fear for their lives.

He says Islamists are inciting the city’s youth. “We haven’t done anything to you,” he tells the city’s Arabs, begging them for calm.

Revivo says 70 years of coexistence could be destroyed by what is happening.

“Every minute, a car or a synagogue or a school is going up in flames… Our new city hall was broken into and set alight. You don’t understand what’s happening here. This is worse than the missiles from Gaza.”

He says “there’s been nothing like this in the history of Israel.”
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 79410
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Israël en Hamas op weg naar oorlog op grote schaal

Bericht door Ariel »

Statement van Trump

Afbeelding
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 79410
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Israël en Hamas op weg naar oorlog op grote schaal

Bericht door Ariel »

King George schreef:
di mei 11, 2021 11:15 pm

Ditmaal geen selectieve wetshandhaving en geen waterkanonnen en knuppels vanwege het grondrecht van demonstreren en het uitzonderlijke doel van de demonstratie?
Nee. Te triest om dit te moeten zeggen. De 'Allahu Akbar's' vliegen je om de oren. Rotvolk

Ook in Londen zijn er demonstraties tegen Israel. filmpje


NET BINNEN:
Burgemeester van Lod, Israël: "We zijn de controle over de stad volledig kwijt, en in de straten woedt een burgeroorlog tussen Arabieren en Joden."

Israël beveelt grensbataljons te verplaatsen van de Westelijke Jordaanoever naar Lod.
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 79410
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Israël en Hamas op weg naar oorlog op grote schaal

Bericht door Ariel »

’Hamas gaat een hoge prijs betalen’

Tel Aviv getroffen door rakettenregen, Arabische bendes gaan tekeer in Lod

Het is oorlog. Met een gigantische raketbarrage op Tel Aviv en omgeving hebben Hamas en de Islamitische Jihad de toorn van Israël over zich afgeroepen, dat keihard zal terugslaan. De terreurgroepen zullen volgens premier Netanyahu een ’hoge prijs betalen’. „Het bloed kleeft aan hun handen.”

Nooit eerder werd de commerciële hoofdstad van Israël zo zwaar onder vuur genomen. Kort nadat de ongekende salvo van meer dan 130 raketten werd ingezet, stopten mensen in het centrum van het land overal hun auto’s en doken vliegensvlug in de bermen.

Iron Dome
Doodsbange Israëli’s lagen te bidden terwijl zij boven hun hoofden een levensgevaarlijke vuurwerkshow zagen: tientallen raketten werden door de Iron Dome uit de lucht gesloten. Mensen zochten hun toevlucht achter muurtjes en onder bruggen, uit angst dat brokstukken op hen terecht zouden komen.

Een vrouw in Rishon kwam het leven, terwijl een bus in Holon werd geraakt. Zeker acht mensen liepen verwonding op, onder wie een vijfjarig kind. Israël staakte tijdelijk het vliegverkeer op de nationale luchthaven, zo’n 20 minuten buiten Tel Aviv, uit angst dat vliegtuigen geraakt zouden worden.

Tegelijkertijd staat ook Lod in lichterlaaie. De gemengde stad in Israël is het toneel van ongekend geweld, waar Arabische bendes gisteravond door de straten trokken om winkels, synagoges en auto’s van Joden in brand te steken.

Victorie
Hamas kraait ondertussen victorie. „We hebben een overwinning geboekt in de strijd om Jeruzalem”, aldus leider Ismail Haniyeh. „Er is sprake van een nieuwe machtsbalans.” De militante groep waarschuwt dat Tel Aviv opnieuw onder vuur zal worden genomen als Israël besluit flatgebouwen in de Gazastrook te bombarderen. Dat is precies wat het van plan is, aldus de Israëlische radio.

Hamas zou eerder op de dag nog hebben aangestuurd op een staakt-het-vuren, maar Israël weigerde in te gaan op een Egyptische bemiddelingspoging. Het had toen al honderden raketten afgeschoten op Israëlische dorpen en steden in de buurt van de Gazastrook. Israël reageerde daarop met een groot aantal bombardementen, waarbij meer dan tachtig gevechtsvliegtuigen werden ingezet, waaronder de geavanceerde F-35.

Belangrijkste doelen waren de lanceerinstallaties van de terreurgroepen in Gaza. Israël claimt ook zeker vijftien militanten te hebben uitgeschakeld, waaronder een commandant van Hamas en drie leiders van de Islamitische Jihad. Bronnen in Gaza zeggen dat er zeker 28 mensen bij de Israëlische aanvallen zijn omgekomen, onder wie negen kinderen.

Schuilruimte
Belangrijkste doelwit van Hamas tot gisteravond was de kuststad Ashkelon, waar de ene gigantische barrage na de andere op werd afgevuurd, bedoeld om de Iron Dome, het befaamde luchtafweergeschut, de loef af te steken. Het grootste deel van de dag waren de straten er uitgestorven. Auto’s reden rond met luidsprekers om de bevolking op te roepen vooral binnen te blijven. Als de vele explosies dat al niet deden. Maar wie geen gepantserde schuilruimte heeft, liep ook thuis gevaar. Zoals de verzorgster van een oude dame in een klein hoekhuis, dat vol door een raket werd getroffen. Zij overleefde het niet, net als nog een andere vrouw in de stad van 160.000 inwoners.

Op nog geen vijftig meter van het getroffen huis staat wel een publieke schuilruimte, maar de oude dame en haar verzorgster wisten het niet tijdig te bereiken. Na de dodelijke aanval zitten er twee dames binnen. Al vijf uur lang. Esther Hekter (71) is aan een rolstoel gekluisterd en dus vond haar verzorgster het veiliger om de dag door te brengen in de aftandse, bloedhete ruimte waar verder alleen een paar oude bureaus en stoelen staan.

Hekter, aan één oor doof, vertelt hoe ze zich ’s nachts op haar stokken steeds naar een kleine kamer in het huis sleepte, omdat zij daar het veiligst zou zijn. „Ik ben alleen. Mijn kinderen wonen hier ver vandaan, zij maken zich grote zorgen om mij. Maar zij zitten op hun werk en kunnen niet komen.”

Ze kent de vrouw wier huis is getroffen. „Al decennialang, het is verschrikkelijk wat er is gebeurd.” Dan port ze haar verzorgster. „Kunnen we nu eindelijk naar huis?” Er volgt een resoluut ’nee’. „Zij is bang, ik niet meer. Mijn tijd komt toch bijna.”

Israël heeft al vijfhonderd doelen bestookt.
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.
Plaats reactie