Dossier Afghanistan

Gebruikersavatar
Hans v d Mortel sr
Berichten: 16566
Lid geworden op: za jun 18, 2011 7:07 pm

Dossier Afghanistan met christelijk tintje

Bericht door Hans v d Mortel sr »

Afbeelding

Deze post is ook op Facebook geplaatst. En ja hoor! God schiep de mens met een kopvod (vies woord voor hoofddoek) en een volwassen vrouwelijke vagina zonder haren op de kut, maar is desondanks door de vieze smerige hypocriete computer gestuurde christelijke Amerikaanse waakhond binnen tien seconden onzichtbaar gemaakt. De moraal:

Walg van het menselijke lichaam dat God schiep uit wanhoop.
Ik weet niks met zekerheid. Ik ben ontoerekeningsvatbaar gelovig atheïst en verkondig eigen dogma's wegens gebrek aan de vrije wil.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 85817
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Dossier Afghanistan

Bericht door Ariel »

Afghaanse veroordeelden gegeseld in stadion vol toeschouwers

In Afghanistan zijn twaalf veroordeelde burgers gestraft met zweepslagen in een stadion vol toeschouwers. De drie vrouwen en negen mannen waren door een lokale religieuze rechtbank schuldig bevonden aan overspel en diefstal.

Ze kregen in het stadion van Puli Alam in Oost-Afghanistan tussen de twintig en veertig zweepslagen, terwijl het publiek toekeek. Vooraanstaande geleerden, stamleiders en ook de lokale bevolking waren door provinciale gouverneur uitgenodigd om de afstraffing bij te wonen. Ze kregen daarvoor een bericht via sociale media, schrijft persbureau AP.

Honderden toeschouwers
Een functionaris van de gouverneur, die anoniem wil blijven, zegt dat er honderden mensen in het stadion aanwezig waren. Het maken van foto's en video's was verboden.

De publieke afstraffing komt kort nadat rechters vorige week van de hoogste Talibanleider Haibatullah Akhundzada te horen kregen dat ze vaker lijfstraffen moeten geven.
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Mahalingam
Berichten: 49140
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Dossier Afghanistan

Bericht door Mahalingam »

Het was een religieuze school van een religieuze minderheid.
Zeker 15 doden na explosie bij Afghaanse religieuze school: ‘Vooral kinderen en burgers’

Door een explosie bij een religieuze school in Afghanistan zijn veel kinderen omgekomen. Volgens de Taliban gaat het om zeker 15 doden, maar lokale media spreken al over 23 doden. Ook zouden er zo’n 30 gewonden zijn.


De ontploffing vond vandaag tijdens het gebed plaats in Aybak, een plaats in het noorden van Afghanistan waar veel Oezbeken en Tadzjieken wonen. Volgens de dokter van het plaatselijke ziekenhuis zijn alle slachtoffers ‘kinderen en burgers’. Het is nog onduidelijk wie verantwoordelijk is voor de explosie.

Sinds de Taliban de macht hebben overgenomen in 2021 komen bomaanslagen op burgers vaker voor. Die worden veelal opgeëist door lokale takken van de Islamitische Staat. Eind september werd een aanslag gepleegd op een onderwijsinstelling in de hoofdstad Kabul, waarbij 19 mensen om het leven kwamen. Die aanval leek gericht op mensen van de sjiitische Hazara-minderheid.
https://www.ad.nl/buitenland/zeker-15-d ... ~ac30695e/
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Mahalingam
Berichten: 49140
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Dossier Afghanistan

Bericht door Mahalingam »

De grensplaats Chaman ligt op de weg tussen Kandahar en Quetta. In het stamgebied van de Pashtonen, die als Taliban de heersers over Afghanistan zijn.
Afghanistan-Pakistan border shelling kills civilians

Afghan Taliban forces killed six civilians in Pakistan and injured at least 17 others in an "unprovoked" bombing and gunfire attack on a border town on Sunday, Pakistan says.

The attack at Chaman on Sunday was condemned by Pakistan's military who said the Afghan side launched "indiscriminate fire".
Pakistan forces retaliated. One Afghan soldier was killed.
It's unclear what sparked the clash at the major border crossing.

However it comes amid a rise in tensions between the neighbouring countries over security issues, since the Taliban regained control of Afghanistan last year.

Pakistan's Prime Minister Shehbaz Sharif said the Afghanistan action "deserve[d] the strongest condemnation".

Afghan security sources, cited by Reuters news agency, said the incident happened after Pakistan demanded Afghan border forces stop building a checkpost on their side of the border.

Meanwhile AFP news agency quoted anonymous Afghan government officials saying tensions flared up after Afghan forces tried to cut part of a fence on the border.

Since 2017, Pakistan has been building a massive fence along the border - something objected to by both the Taliban, who took power last year, and the previous Afghan government.

Pictures from the border town on Sunday showed people wounded by artillery shelling and the fiery remains of hit vehicles and damaged roads.
"A mortar shell landed and caused a huge fireball. After that I lost consciousness and don't know what happened," one hospitalised victim told Al Jazeera news organisation.
The Kandahar governor confirmed a Taliban member had been killed and 10 people were wounded.
The crossing was closed after the shooting, but authorities said it re-opened later later on Sunday after representatives from both sides met.

There have been previous clashes along the Chaman crossing - one of the major transit checkpoints between Afghanistan and Pakistan and used by thousands of people each day. Last month, it was closed for eight days after a gunman shot dead a Pakistan security guard.

Pakistani officials say attacks launched by Pakistani militant groups from Afghan territory have become more frequent since the Taliban took power.
They have also accused the new Taliban government of sheltering those groups in Afghanistan. The Taliban deny this.

Pakistan's embassy in Kabul, the Afghan capital, was attacked by gunmen two weeks ago, in what Islamabad described as an assassination attempt on their head diplomat.
https://www.bbc.com/news/world-asia-63941387
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Mahalingam
Berichten: 49140
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Dossier Afghanistan

Bericht door Mahalingam »

Vrouwelijke studenten door Taliban verbannen van universiteiten

Vrouwenrechten De maatregel komt vlak voordat vrouwen eindejaarsexamens moeten afleggen op de universiteit. Het is de laatste in een reeks onderwijsbeperkingen voor vrouwen en meisjes in Afghanistan.

Vrouwelijke studenten in Afghanistan zijn met onmiddellijke ingang niet meer welkom op de universiteiten in het land. Dat heeft het door de Taliban geleide Afghaanse ministerie van Hoger Onderwijs dinsdag bekendgemaakt na een bijeenkomst van de Taliban-regering, melden internationale persbureaus. In een brief van het onderwijsministerie, die door internationale persbureaus is geverifieerd en door journalisten is gedeeld op Twitter, worden particuliere en openbare universiteiten verzocht om het verbod zo snel mogelijk uit te voeren.

De maatregel komt vlak voordat vrouwen eindejaarsexamens moeten afleggen en is de laatste in een reeks onderwijsbeperkingen voor vrouwen en meisjes in Afghanistan. Sinds de machtsovername van de Taliban in augustus vorig jaar zijn meisjes niet meer welkom op middelbare scholen. Begin deze maand zei de Taliban-regering nog dat meisjes wel eindexamen mochten doen op de middelbare school, maar dit werd gezien als een schijnreglement omdat vrouwelijke scholieren al meer dan een jaar geen toegang hadden tot klaslokalen en tot de lesstof.

Internationale zorgen over mensenrechten


De aankondiging van dinsdag kwam in New York ter sprake tijdens een bijeenkomst van de VN-Veiligheidsraad over Afghanistan die tegelijkertijd plaatshad. „De Taliban kunnen pas verwachten een legitiem lid van de internationale gemeenschap te zijn als ze de rechten van alle Afghanen respecteren, in het bijzonder de mensenrechten en de fundamentele vrijheid van vrouwen en meisjes”, zei de Amerikaanse VN-afgevaardigde Robert Wood tegen de raad volgens persbureau Reuters.
https://www.nrc.nl/nieuws/2022/12/20/vr ... n-a4152100
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 85817
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Dossier Afghanistan

Bericht door Ariel »

Mahalingam schreef:
wo dec 21, 2022 12:46 pm
Vrouwelijke studenten door Taliban verbannen van universiteiten
’Dit is geen land voor vrouwen, maar een kooi’

„Mijn vrouwelijke studenten zijn overstuur en ik weet niet hoe ik ze moet troosten”, vertelt Meena, een 52-jarige universiteitsmedewerker aan The Guardian. Uit angst voor represailles gebruikt ze niet haar echte naam. „Een van mijn studentes is naar Kaboel gekomen uit een afgelegen provincie en heeft daarbij vele ontberingen geleden, zodat ze hier aan een prestigieuze universiteit kon studeren. Al haar hoop en dromen zijn vandaag verpletterd.”

Smartphones
Meena weet wat haar studenten meemaken. Ze studeerde zelf in de jaren ’90 aan de universiteit toen de Taliban voor het eerst aan de macht kwamen. „Ik heb vele jaren van mijn opleiding verloren toen zij aan de macht waren. De dag dat de Taliban Kabul overnamen, wist ik dat ze vrouwen van de universiteiten zouden verbannen.” De universiteitsmedewerkster maakt zich weinig illusies. „Ze mogen dan veranderd lijken met hun smartphones, sociale media accounts en mooie auto’s, maar het zijn dezelfde Taliban als die mij mijn opleiding ontzegden en die nu de toekomst van mijn studentes verzieken.”

Tegenover de BBC toonden vrouwelijke studenten hun wanhoop. „Ze vernietigden de enige brug die mij aan mijn toekomst verbond”, vertelt een studente. „Hoe kan ik reageren? Ik geloofde dat ik met studie mijn toekomst kon veranderen en licht in mijn leven kon brengen, maar zij hebben dat vernietigd.” Een andere studente vertelt dat ze „alles verloren heeft.” Ze studeerde de sharia en het islamitisch recht, en stelt nu dat het besluit van de Taliban in tegenspraak is met „het recht dat de islam en Allah ons gegeven hebben.”

Demonstraties
Woensdag waren er enkele korte demonstraties in Kabul tegen het besluit. Zo protesteerden er vrouwen van de Afghaanse Vrouwen Eenheid en Solidariteit Groep om „hun stem te laten horen tegen de sluiting van universiteiten.” De demonstraties werden echter snel uit elkaar geslagen door ordetroepen van de Taliban.

In het buitenland is sterk afkeurend gereageerd op het Afghaanse besluit. De Speciale Rapporteur van de VN voor Afghanistan noemde het besluit „een nieuw dieptepunt” en Antony Blinken, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, liet weten dat de stap „gevolgen zal hebben voor de Taliban. De Taliban kunnen niet verwachten een legitiem lid van de internationale gemeenschap te worden totdat ze de rechten van iedereen in Afghanistan respecteren.”

Bilawal Bhutto Zardari, de minister van Buitenlandse Zaken van buurland Pakistan, liet weten „teleurgesteld” te zijn, maar blijft wel in contact met de Taliban. „Ik denk nog steeds dat de de makkelijkste weg is naar ons doel, ondanks de tegenslagen op het gebied van vrouwenrechten.”

Teruggedraaid
De Taliban hebben toegezegd dat de opschorting van het universitaire onderwijs voor vrouwen teruggedraaid zal worden zodra er een „geschikte omgeving voor is gecreëerd.” Dergelijke toezeggingen werden ook gedaan na de opschorting van het secundaire onderwijs voor meisjes. In maart zouden middelbare scholen weer open gaan voor meisjes, maar die beslissing werd op het laatste moment weer teruggedraaid.

De afgelopen maanden is er een golf van verboden en restricties ingevoerd voor vrouwen. In november werd het vrouwen verboden naar parken, sportscholen en publieke badruimten te gaan. Nu ook de universiteiten verboden terrein zijn, hebben de Taliban volgens de in de VS verblijvende Afghaanse activiste Humaira Qaderi „de totale isolatie van de Afghaanse vrouw” bereikt. „Dit was het laatste dat de Taliban nog konden doen”, stelt Qaderi. „Afghanistan is geen land voor vrouwen, maar een kooi.”
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 85817
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Dossier Afghanistan

Bericht door Ariel »

Wat is de volgende stap? Vrouwen mogen niet meer naar buiten?
Taliban: ’Vrouwelijke werknemers van ngo’s mogen niet meer naar hun werk komen’

Vrouwelijke werknemers van lokale en buitenlandse niet-gouvernementele organisaties (ngo’s) in Afghanistan mogen niet langer naar hun werk komen. Het ministerie van Economische Zaken van de Afghaanse Taliban-regering heeft dat zaterdag bevolen in een nieuwe stap die de vrijheid van vrouwen verder inperkt.

De instructie geldt „tot nader order.” Sommige vrouwelijke werknemers volgen de strikte interpretatie van de islamitische kledingvoorschriften niet, is de motivatie. Er zouden veel klachten over zijn binnengekomen. Organisaties die de regel niet naleven, verliezen hun vergunning. Het betreft meer dan 180 binnenlandse en internationale ngo’s.

Het is onduidelijk welke gevolgen het bevel heeft voor agentschappen van de Verenigde Naties, die veel personeel hebben in Afghanistan. De VN staan niet op de ngo-lijst, maar sluiten vaak contracten met ngo’s die in Afghanistan zijn geregistreerd om humanitair werk uit te voeren. Hulpverleners zeggen dat vrouwelijke werknemers cruciaal zijn om ervoor te zorgen dat vrouwen toegang hebben tot hulp.

De fundamentalistische regering besloot afgelopen week vrouwen de toegang tot universiteiten en ander hoger onderwijs te ontzeggen omdat ze zich niet aan de kledingvoorschriften hielden en contact hadden met mannelijke studenten. Het verbod werd in grote delen van de wereld veroordeeld en leidde tot kritiek en protesten in Afghanistan zelf.

Ook zaterdag werd er op kleine schaal gedemonstreerd in de westelijke stad Herat. De politie probeerde de demonstranten uiteen te drijven met waterkanonnen en wapenstokken. Inwoners van de hoofdstad Kabul meldden een zware militaire aanwezigheid om mogelijke protesten de kop in te drukken.

Sinds de Taliban vorig jaar augustus opnieuw aan de macht kwamen, worden meisjes en vrouwen steeds meer rechten ontnomen. Dat zorgt ook voor kritiek in islamitische landen als Turkije, Iran en Pakistan.
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 85817
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Dossier Afghanistan

Bericht door Ariel »

Taliban trekken Afghanistan diep in afgrond, maar eerste barstjes in fundamentalistische organisatie zichtbaar

Wegkwijnende vrouwenrechten, de terugkeer naar middeleeuwse lijfstraffen en openbare executies: de belofte uit 2021 van de Taliban om als een ’verlichte’ versie van zichzelf te gaan regeren – in het Westen soms hoopvol omschreven als Taliban 2.0 – is als sneeuw voor de zon verdwenen. Maar zelfs binnen de fundamentalistische organisatie lijkt niet iedereen even blij te zijn met het extreme vrouwenbeleid.

De Taliban lijken het afgelopen jaar te hebben aangegrepen om stapsgewijs vrijwel alle rechten van Afghaanse vrouwen aan banden te leggen. Op een verbod op reizen zonder begeleiding van een man en de verplichting zichzelf buitenshuis te bedekken, volgden een schoolverbod, een verbanning uit parken, sportscholen en zwembaden én de ontzegging tot hoger onderwijs. Daar kwam op de valreep van 2022 het edict bij dat vrouwelijke werknemers van de 180 lokale en buitenlandse ngo’s in Afghanistan, niet langer aan het werk mochten. Volgens de Taliban een noodzakelijke regel, aangezien de vrouwelijke ngo-werknemers hun hoofddoek niet op de juiste manier zouden dragen. Het was een zoveelste stap die de Taliban op forse internationale kritiek kwam te staan, zelfs van andere islamitische landen. Ook binnenlands ontstond er publiekelijk protest, hetzij in kleine getale.

Intussen worden er onder het toeziend oog van de Taliban sinds half november ook weer openbare lijfstraffen en terechtstellingen uitgevoerd, volledig naar streng islamitisch model. Althans, het betrof voor het eerst weer ’officiële’ bestraffingen. Sinds de machtsovername in 2021 circuleerden er online al talloze beelden van ’onofficiële’ geselingen en executies.

Economische crisis
De belofte die te horen was ten tijde van de machtswisseling om gematigder te regeren dan tijdens het grimmige voorgaande Taliban-bewind aan het einde van de jaren negentig ligt inmiddels volledig aan diggelen. En dat terwijl het land zich in een ernstige economische crisis bevindt. Volgens een recente peiling van onderzoeksbureau Gallup onder de Afghanen heeft een kleine 90 procent van de inwoners niet genoeg geld voor voedsel. Afghanistan zou daarom juist internationale steun kunnen gebruiken. Zo bevroor de Wereldbank na de machtswisseling zo’n 600 miljoen dollar aan financiële steuntegoeden. Ook zijn de Taliban nog door geen enkel land in de wereld formeel als machthebbers van Afghanistan erkend.

Bovendien heeft de vrouwenban voor ngo’s ervoor gezorgd dat een aantal van deze organisaties hun broodnodige werkzaamheden in het land hebben opgeschort; Dat kan betekenen dat deze winter miljoenen hulpbehoevende Afghanen de dupe kunnen worden van een gebrek aan voedsel, zorg en onderwijs. De Verenigde Naties omschreven de gevolgen van de maatregel als „catastrofaal.”

Een Talibanwoordvoerder op Twitter deed alle kritiek af als „kletskoek.”

Twijfels
Toch nemen, met name na het recente besluit, de signalen toe dat ook binnen de Taliban twijfel is over de gevoerde lijn. Zo zegt Zalmay Khalilzad, de Amerikaanse gezant die in het verleden betrokken was bij vredesgesprekken met de Taliban, tegen de Franse nieuwszender France 24 dat het ultraconservatieve bewind een minderheidsstandpunt binnen de groepering is. „De meerderheid, zelfs in de leiding, is tegen deze beslissing.”

Een eerste barstje was al zichtbaar in het voorjaar van 2022 toen de maandenlange Taliban-belofte om weer meisjes op middelbare scholen toe te staan, werd teruggedraaid op slechts enkele uren voor de heropening van de scholen na de winterperiode. Ook het verbod op hoger onderwijs leek aanvankelijk niet in de planning te zitten. Toenmalig minister van Hoger Onderwijs Abdul Baqi Haqqani beloofde indertijd gescheiden collegezalen. Pas nadat Haqqani afgelopen oktober werd ontslagen en vervangen door een hardliner, volgde de verbanning van vrouwen uit het hoger onderwijs.

Opperste Leider
Volgens Khalilzad bestaat de tweespalt tussen de kringen rondom de oerconservatieve ’Opperste Leider’ Hibatullah Akhundzada, bijgenaamd de Kandaharis – naar de zuidelijke Afghaanse stad Kandahar waar de spirituele leider zich ophoudt – en de Taliban-facties uit de hoofdstad Kabul, die relatief gezien iéts gematigder zijn.

Ahmed-Waleed Kakar legt op zijn blog The Afgan Eye uit dat de samenstelling van de Taliban in de afgelopen twee decennia sterk is verschoven in het nadeel van de Kandaharis. Toch voorziet hij niet gauw een breuk. „De Taliban zien het sinds hun oprichting als een religieuze plicht om te gehoorzamen aan hun Opperste Leider, zélfs als ze het oneens met hem zijn.”

Akhundzada – die als Opperste Leider geen onderdeel uitmaakt van de Afghaanse regering – is sinds de machtsovername hooguit twee keer in Kabul geweest en isoleert zich daarmee nogal van externe invloeden. De geestelijke leider houdt zo vanuit zijn bolwerk, ongeacht de gevolgen voor het land, Afghanistan in een steeds extremistischer houdgreep.
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Mahalingam
Berichten: 49140
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Dossier Afghanistan

Bericht door Mahalingam »

Een man tilt een gastank door de straten van hoofdstad Kabul.
Afbeelding
Veelal is het beeld dat het land een warme bedoening is, droogte, woestijn, zon, zand, gruis, stenen. Maar in de winter kan het er (letterlijk) stervenskoud zijn.
Een sneeuwdek van 3 meter in de bergen komt voor. En als dat gaat dooien...
Extreme winterse omstandigheden eisen 124 mensenlevens in Afghanistan

In Afghanistan zijn de afgelopen twee weken zeker 124 mensen omgekomen als gevolg van extreme winterse kou. Het gebrek aan humanitaire hulp in het door de Taliban geregeerde land verergert de situatie.

In de provincie Ghor, in het midden van het land, daalde de temperatuur tot min 34 graden. Ook in hoofdstad Kabul is het al weken extreem koud en zakte het kwik tot 20 graden onder het nulpunt. De impact op het dagelijks leven is groot. Waterleidingen zijn bevroren en door de sneeuwval zijn wegen geblokkeerd voor hulpdiensten.

Vooral mensen in afgelegen gebieden zijn hard getroffen, zei een minister van de Taliban tegen de BBC. Het gaat volgens de minister om ‘herders of mensen die op het platteland wonen’. De autoriteiten hebben geprobeerd helikopters in te zetten, maar die konden vaak niet landen in de bergachtige delen van het land. Mensen die zelf probeerden te vluchten, zijn vast komen te zitten in hun auto en zijn doodgevroren.

Hoewel de komende dagen minder koud weer is voorspeld, vrezen de autoriteiten nog steeds voor de mensenlevens van mensen in de moeilijk te bereiken gebieden. Er is daar een blijvend tekort aan voedsel en essentiële hulp als gezondheidszorg.

Dringend hulp nodig

Het extreme weer komt tijdens een diepe economische en humanitaire crisis. De terugkeer van het Talibanregime, in augustus 2021, stortte het land in armoede; landen stopten hun steun en humanitaire organisaties vertrokken. Sindsdien lijdt een groot deel van de bevolking honger en ontbreekt het in veel gebieden aan basale voorzieningen. Volgens de Verenigde Naties heeft ruim tweederde van de mensen dringend humanitaire hulp nodig.

Het steeds strengere beleid van de Taliban leidt er ondertussen juist toe dat hulporganisaties Afghanistan de rug toekeren. Eind vorig jaar verbood het regime vrouwen om humanitair werk te verrichten. Sommige hulporganisaties kunnen daardoor haast onmogelijk in Afghanistan werken.

In een gezamenlijke verklaring schreven onder meer Unicef, de Verenigde Naties en de Wereldgezondheidsorganisatie dat de deelname van vrouwen aan hulpprojecten ‘niet onderhandelbaar is’. Desondanks houdt het regime vast aan het werkverbod voor vrouwen

Ook sterfte van vee

Het koude weer in Afghanistan eist niet alleen mensenlevens, ook veel vee kwam om. Inmiddels zouden volgens de Taliban ruim zeventigduizend dieren zijn gestorven. Daardoor kunnen de extreme weersomstandigheden in het toch al zeer armoedige land ook op langere termijn gevolgen hebben.

Winters in Afghanistan zijn door het landklimaat altijd zwaar, maar dit is volgens meteorologen de koudste periode in een ruim tien jaar. Ook tijdens de vorige winter, de eerste onder het nieuwe Taliban regime, werd het land hard getroffen, maar konden de hulporganisaties door minder strikt beleid meer steun bieden.
https://www.volkskrant.nl/nieuws-achter ... ~b4b1be7b/
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Plaats reactie