Nieuws over islam in Indonesië

Mahalingam
Berichten: 49129
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Nieuws over islam in Indonesië

Bericht door Mahalingam »

De Grote Moskee van Jakarta is niet meer. Komt door loodgieters en de wil van Allah.


Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 85811
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Nieuws over islam in Indonesië

Bericht door Ariel »

Mahalingam schreef:
do okt 20, 2022 2:37 pm
De Grote Moskee van Jakarta is niet meer. Komt door loodgieters en de wil van Allah.
Wat zonde. Zo'n mooie moskeet. :hypocrite:

Wanneer plegen loodgieters werkzaamheden aan de Kaäba in Mekka?
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Mahalingam
Berichten: 49129
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Nieuws over islam in Indonesië

Bericht door Mahalingam »

Meer Islam in de wetgeving:
Indonesië stelt seks voor het huwelijk en ongehuwd samenleven strafbaar in nieuwe wetgeving

Het Indonesische parlement heeft dinsdag een nieuw en omstreden wetboek van strafrecht goedgekeurd. Het nieuwe wetboek stelt onder meer buitenechtelijke seks, seks voor het huwelijk en ongehuwd samenleven strafbaar.

Met de parlementaire goedkeuring komt een einde aan jarenlange politieke strijd over het nieuwe wetboek. President Joko Widodo wilde het in 2019 al invoeren, maar stuitte toen op grootschalige landelijke demonstraties. Het parlement zwakte de bepalingen in het wetboek op enkele punten af, en nam het voorstel dinsdag unaniem aan. Dit keer is er aanzienlijk minder openbare weerstand, met in de hoofdstad Jakarta slechts kleine demonstraties op maandag en dinsdag.

De meest in het oog springende wijzigingen zijn die over seks en samenleven buiten het huwelijk. Voor dit soort overtredingen kunnen gevangenisstraffen van zes maanden tot een jaar worden opgelegd. Een belangrijke wijziging ten opzichte van een eerdere versie is dat alleen naaste familieleden zoals echtgenoten, ouders of kinderen hiervan aangifte kunnen doen.

Het nieuwe wetboek, dat over drie jaar van kracht wordt, maakt ook godslastering en het promoten van anticonceptie verboden. Bovendien wordt de belediging van de president en overheidsinstellingen strafbaar. Beledigingen aan het adres van een zittende president kunnen tot drie jaar gevangenisstraf leiden. Daarnaast wordt het houden van een niet-aangekondigde demonstratie en het verspreiden van opvattingen die in strijd zijn met de staatsideologie verboden.

Het Indonesische parlement koos ervoor om de doodstraf niet af te schaffen. Wel komt die voortaan met een proeftijd: elke ter doodveroordeelde gaat eerst tien jaar de gevangenis in. Als de veroordeelde zich gedurende die periode goed gedraagt, kan de straf worden omgezet in 20 jaar cel of levenslang. De strafmaat voor corruptie is verlaagd.

Mensenrechtenorganisaties zien het nieuwe wetboek als een ernstige beperking van rechten en vrijheden in het traditioneel tolerante land en als een stap richting islamitisch fundamentalisme. Ook vrezen ze dat het leven van Lhbti’ers moeilijker wordt gemaakt. Zo wekt een wetsartikel over gewoonterecht de vrees dat conservatieve regio’s plaatselijke regelingen in kunnen voeren geïnspireerd op de sharia. Overigens is een wetsvoorstel waarbij seks met hetzelfde geslacht verboden zou worden, na felle beraadslagingen ingetrokken.

Human Rights Watch is onder andere kritisch op het verbod op belediging van de president, omdat dat inbreuk kan maken op de vrijheid van meningsuiting. ‘Het gevaar van onderdrukkende wetten is niet dat ze breed toegepast zullen worden, maar dat ze een mogelijkheid bieden voor selectieve handhaving’, aldus Andreas Harsono, een onderzoeker van de mensenrechtenorganisatie. ‘Deze wetten geven de politie de mogelijkheid om steekpenningen af te dwingen, om politieke tegenstanders in de gevangenis te zetten, bijvoorbeeld met het verbod op godslastering.’

Organisaties uit het bedrijfsleven uitten eveneens hun zorgen. Zij vrezen dat de wetsartikelen, die ook voor buitenlanders gelden, gevolgen zullen hebben voor het toerisme en Indonesië ook minder aantrekkelijk zullen maken voor expats. Om het bedrijfsleven en kritische parlementsleden enigszins tegemoet te komen is daarom in de teksten over seks en ongehuwd samenleven opgenomen dat alleen echtgenoten, ouders of kinderen aangifte kunnen doen.

In Indonesië is decennialang gediscussieerd over een nieuw wetboek van strafrecht. Het huidige wetboek van strafrecht stamt uit 1918 en is nog opgesteld door de Nederlanders. De laatste wijziging vond plaats in 1958.
https://www.volkskrant.nl/nieuws-achter ... ~b695d524/
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Plaats reactie