Al Houda moskee in Geleen

Plaats reactie
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 89675
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Al Houda moskee in Geleen

Bericht door Ariel »

Speelgoedgeweer-salafisten

Telegraaf

Radicale bestuurders van de omstreden moskee Al Houda in Geleen hebben gevechtssituaties getraind met nep-kalasjnikovs in de Ardennen. Maar ook zouden ze getracht hebben onderdelen te bestellen voor een echte AK-47. Justitie onderzoekt de moskee, die banden zou hebben met het kalifaat.

Bij een inval een maand geleden deden politie en FIOD bij de Al Houda-moskee in Geleen een vreemde ontdekking. In een zeecontainer bij het gebedshuis troffen ze een aanvalsgeweer. Het bleek een imitatiewapen dat alleen balletjes schiet. Bedoeld voor ’airsoft’, een schietspel in de bossen. Bezit van zo’n nauwelijks van echt te onderscheiden geweer zonder de juiste papieren is een misdrijf. Wat doet dat nepwapen op het terrein van een moskee?

De vondst kwam voor de politie niet uit de lucht vallen. Ruim een jaar geleden al kreeg Heerlenaar Christian Petermann een telefoontje van een rechercheur. Petermanns naam was opgedoken in een wapenonderzoek waarbij leden van het moskeebestuur betrokken zouden zijn. Onder het mom van ’we hebben ze nodig voor de airsoft-sport bij Petermann’ zouden leden van het moskeebestuur hebben geprobeerd om onderdelen te bestellen voor een kalasjnikov, een echte welteverstaan. De metaalbewerker bij wie ze hun bestelling plaatsten, geloofde niet dat de onderdelen bedoeld waren voor een onschuldig imitatiewapen. Hij belde de politie.

Petermann, al twee keer door de politie gehoord over de kwestie, is goed thuis in de airsoft-wereld. Met zijn bedrijf MXP Events organiseert hij evenementen in Nederland en België. Beoefenaars proberen zo realistisch mogelijk gevechtssituaties te simuleren. In plaats van kogels schieten ze met zachte balletjes.

Ook het Al Houda-moskeebestuur meldde zich eind 2014 bij Petermann voor een dagje airsoft. Hij weet nog goed wat hun favoriete wapen was: de in jihadi-kringen geliefde kalasjnikov. De Geleense moslims brachten behalve hun wapens ook zelf camouflagepakken mee. Voorzitter Stefan Z. (34), vicevoorzitter Laarbi A. (37) en vier andere leden hadden duidelijk zin in een dagje airsoften. „Ik zag die vlasbaarden en vroeg gelijk: gaan jullie soms naar Raqqa?”, herinnert Petermann zich. „Ze leken op IS-strijders. Ze waren heel open en zeiden dat ze inderdaad een stichting hadden die hulp bood in Syrië. We spraken ook nog over het afsnijden van hoofden door IS, dat toen regelmatig in het nieuws was. Zij verdedigden dat met de woorden: ’Dat deden jullie vijfhonderd jaar geleden toch ook met de gebroeders De Witt?’ ’s Middags wilden ze het spel onderbreken om te bidden. Of ik een geschikte plek wist. En of ik kon aanwijzen waar het oosten was.”

Petermann is niet de enige die het Nederlandse zestal van de Al Houda-moskee in België heeft gesignaleerd in het airsoft-circuit. Een fanatieke beoefenaar die zijn naam niet genoemd wil hebben, kwam de mannen tegen op het roemruchte airsoft-terrein The Chambers, op een steenworp afstand van de kerncentrale Tihange in België. In betere tijden was dat een hotel, mogelijk ook een bordeel. Nu is spookhuis een betere omschrijving van het overwoekerde kasteeltje, letterlijk onder de rook van de kernreactoren. In de toren van het gebouw zitten de ramen vol gaten, voor de afbrokkelende wenteltrap hangen afzetlinten, op de muren staan mededelingen als ’danger’, ’dead here’ en ’zombies’. Ontelbare witte balletjes vormen de sporen van airsoft. Het is de ideale plek om urban warfare te simuleren, oftewel man-tot-man-gevechten tussen ruïnes.

„Bij The Chambers zag ik ze bezig”, vertelt de airsofter. „Ze informeerden naar de werking van een airsoft-raketwerper. Toen we naar huis reden, zag ik ze staan kijken bij de hekken van de kerncentrale. Het leek of ze de afstand tot de reactor-toren aan het meten waren.”

Gevechtstenues
Argwaan hierover komt niet uit de lucht vallen. Berichten over jihadi’s die gevechtssituaties oefenen in de Ardennen zijn niet nieuw. In 2014 ontstond bij onze zuiderburen ophef toen een Brusselse moslim op sociale media foto’s publiceerde van jonge moslimmannen, uitgerust met gevechtstenues en zware airsoftwapens waaronder kalasjnikovs.

Het verwondert jurist Icarus van der Kolk van de Nederlandse airsoft-sportbond NAVB niet dat het groepje moslims juist in België is gespot op airsoft-terreinen. „Als je naar België uitwijkt om wapens te kopen of airsoft te spelen, kun je eenvoudig onder de radar blijven. De sport is daar niet gereguleerd.”

Een aanbeveling is dat allerminst, zegt Van der Kolk. „Want bewaar je die ongeregistreerde airsoftwapens in Nederland, dan pleeg je wel degelijk een misdrijf.”

Het is vrijwel zeker dat Z., A. en de vier andere mannen niet over de juiste papieren beschikken om in Nederland airsoft te mogen spelen of wapens te mogen hebben, bevestigt Van der Kolk. Om in ons land actief te mogen zijn, moeten airsoftspelers lid zijn van de NAVB en een verklaring omtrent gedrag overleggen. „Wij hebben geen signalen dat deze mannen bij ons bekend zijn.”

Waarom doen leden van een moskeebestuur mee aan gevechtssimulaties? En hebben ze daadwerkelijk een echte kalasjnikov proberen aan te schaffen? Het Openbaar Ministerie wil daar desgevraagd niks over kwijt. Laarbi A. verwijst naar zijn advocaat Alper Cinar. Die stelt: „Spelen op een airsoft-terrein is niet strafbaar.” Hij ontkent dat zijn cliënten iets kwaads in de zin hebben. Petermann is er niet gerust op. Hij heeft melding gedaan bij de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid.
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 89675
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Al Houda moskee in Geleen

Bericht door Ariel »

Bestuursleden moskee voor de rechter om financieren terrorisme

Twee bestuursleden van moskee Al Houda uit Geleen staan deze week terecht voor het financieren van terrorisme. Het Openbaar Ministerie verdenkt hen ervan dat ze voor 250.000 euro aan geld en goederen naar Syrië hebben gebracht met medewerking van IS en andere terroristische organisaties.

Laarbi A., secretaris en vicevoorzitter van de moskee, is zelf ook in het strijdgebied geweest waar hij contact had met IS-strijders. Hij reisde met Jermaine Walters, broer van een ex-Hofstadgroeplid. Jermaine reisde later nog een keer naar Syrië om te strijden en stierf daar door een bombardement.

Laarbi A. bracht het geld naar Syrië via zijn liefdadigheidsorganisatie Babycare. Hij wordt verdacht van financiering van terrorisme en lidmaatschap van een terroristische organisatie. Volgens justitie kwamen de hulpgoederen bij jihadisten terecht. Ook de voorzitter, bekeerling Stefan Z., staat terecht. Hij wordt verdacht van financiering van terrorisme.

Het onderzoek loopt al een tijd. In februari 2017 viel de politie op veertien plekken in Zuid-Limburg binnen. Bij de moskee werd een airsoftwapen in de vorm van een kalasjnikov gevonden. De beheerder van een airsoftterrein vertelde dat hij het bestuur gekleed als jihadstrijders had zien verschijnen voor het schietspel in de bossen.

De Al Houda-moskee is al langer in beeld als broeinest van radicalisering. Het gebedshuis is deels gefinancierd met Saoedisch geld en daardoor zou de gemeenschap invloed van het salafisme zijn geraakt. Moskeegangers die het niet met de koers eens waren, werden verketterd en bedreigd.
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 89675
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Al Houda moskee in Geleen

Bericht door Ariel »

Rechters zijn soms, heel soms, goedgelovig.
Oud-moskeebestuurder vrijgesproken van financieren IS

Een voormalig bestuurslid van de Al Houda-moskee in Geleen is vrijgesproken van het financieel steunen van Islamitische Staat.

De rechter ziet niet genoeg bewijs dat de man tussen 2014 en 2017 luiers, babymelk, medicijnen en andere hulpgoederen zou hebben uitgedeeld aan specifiek IS-strijders en hun families. Ook is er geen bewijs dat hij heeft gerommeld met de administratie van de moskee.

Het Openbaar Ministerie eiste twee weken geleden veertig maanden cel tegen de 41-jarige man, waarvan zes voorwaardelijk.

Sympathie voor IS niet strafbaar
De verdachte verklaarde tijdens een eerdere zitting dat hij zich van geen kwaad bewust was en alleen maar hulp wilde bieden aan burgers die zijn getroffen door het geweld in het IS-gebied.

Volgens de rechter kan het uitdelen van hulpgoederen, zelfs als een deel van de goederen is terechtgekomen bij kinderen van IS-strijders, worden aangemerkt als humanitaire hulp, schrijft 1Limburg.

De rechter acht het wel aannemelijk dat de man sympathie heeft voor IS, maar kan hem daarvoor niet veroordelen. "Hoe onsympathiek en verwerpelijk dit ook mag zijn, het is niet strafbaar."
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Mahalingam
Berichten: 52064
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Al Houda moskee in Geleen

Bericht door Mahalingam »

Hoe kon het OM de grote Limburgse terrorismezaak zo laten ontsporen?

Dranghekken met zwarte zeilen omringen de Al Houda-moskee in Geleen. Speurders van de politie en de fiscale opsporingsdienst FIOD lopen 14 februari 2017 in en uit. Ze nemen computers mee, administratie, stapels contant geld. Gelovigen die ’s middags aankomen voor het gebed, worden tegengehouden door een politielint. Ze moeten het gebed buiten op de parkeerplaats verrichten.

Een inval in een gebedshuis is een unicum in Nederland. Het ligt vanwege de vrijheid van godsdienst uiterst gevoelig. De actie in Geleen lijkt niet zonder reden: de moskee wordt door politie en justitie gezien als een bolwerk van Islamitische Staat (IS). Er zou worden geronseld en geld worden ingezameld voor de terreurbeweging. De secretaris en voorzitter worden gearresteerd. In de jaren erna blijft de moskee negatief het nieuws halen, door de voortslepende rechtszaak, en door een parlementaire onderzoekscommissie die de zaak betrekt in haar rapport over buitenlandse moskeefinanciering.

Maar 4,5 jaar na de inval veegde de rechter vorige week alle beschuldigingen van tafel in een opvallend vonnis. Het OM krijgt in zeldzaam harde bewoordingen ervan langs. Justitie maakte in het onderzoek naar het Geleense moskeebestuur tal van fouten en liet zich leiden door ‘tunnelvisie’, aldus de rechter.

Hoe kon de grootste en meest gevoelige Limburgse terrorismezaak zo ontsporen?
Spoiler! :
Daarvoor moeten we terug naar 2015, wanneer de regionale krant De Limburger voor het eerst bericht over moskee Al Houda. De krant onthult dat er een veroordeelde terrorist in de moskee predikt, terwijl justitie en politie van niets weten. De burgemeester van Geleen is woedend en roept de politie op het matje. Daarna komt De Limburger met nog een onthulling, over salafisten die de moskee hebben overgenomen, en geldstromen uit de Golfstaten aantrekken. Ook NRC schrijft hier later over.

Moskeebestuurders

Er wordt een strafrechtelijk onderzoek gestart naar moskeebestuurders Laarbi A. en Stefan Z.. Daarmee begeeft justitie zich op onontgonnen terrein. Buitenlandse financiering en salafisme zijn, hoewel omstreden, niet strafbaar. Toch lieten justitie en politie zich bij de start van het onderzoek leiden door hun „afkeer” hiervan, stelt de rechter.

Voor meer informatie gaat de politie te rade bij een groepje dat de moskee net heeft verlaten, uit onvrede met de salafistische koers van het nieuwe bestuur. Van deze weggelopen bezoekers verneemt de politie de meest heftige verhalen, tot aan ronselen voor de strijd in Syrië toe. Maar hoe betrouwbaar zijn die verhalen? De getuigen hebben het vooral van horen zeggen. Bovendien zijn veel getuigen aangebracht door één specifieke getuige: een vrouw die net een eigen Geleense moskeevereniging is begonnen. Zij woont ook sommige andere getuigenverhoren bij. „We moesten wel”, zegt een bron rond het onderzoek. „Vrijwel niemand uit de islamitische gemeenschap wilde getuigen. Gelukkig wist zij er een paar over te halen, door zelf mee te gaan als vertrouwenspersoon”.

Maar advocaat Tamara Buruma krijgt twijfel bij de getuigenverklaringen. Ze besluit de opnamen zelf te beluisteren. Dan blijkt dat de vrouw zich bij de verhoren ook heeft bemoeid met de antwoorden. Zo blijken bepaalde uitspraken die door de politie worden toegeschreven aan de getuige, in werkelijkheid van haar afkomstig. Als Buruma het OM hiermee in 2019 confronteert, wordt de ronselverdenking ingetrokken, waardoor de getuigenverklaringen niet meer relevant zijn voor het proces.

Wat rest, zijn verdenkingen rond inzamelingen die moskee-secretaris Laarbi houdt voor Syrische oorlogsslachtoffers. Met zijn stichting Babycare komt hij de hulp zoals luiers en dekens persoonlijk afleveren in Syrië. Het OM gelooft er weinig van: het vermoeden is dat Laarbi’s hulptransporten een dekmantel zijn om geld bij IS-strijders te krijgen, of anders wel hulpgoederen. Daarom wordt hij verdacht van IS-lidmaatschap.

Suggestief te werk


Om bewijs hiervoor te zoeken gaat de politie suggestief te werk, blijkt uit documenten uit het strafdossier. Zo stelt de politie in een proces-verbaal dat uit onderzoek naar Facebookfoto’s is gebleken dat Babycare „aantoonbaar” de boel misleidt. Dit ‘onderzoek’ bestaat eruit dat een agent een vage foto van een lading kachels vergelijkt met een foto van de vrachtwagen waarmee de lading wordt vervoerd. De agent schat in dat de lading kachels niet helemaal in de truck past. En daarmee is volgens de politie „vastgesteld” dat de kachels zich „niet op de vrachtwagen konden bevinden”, en dat Laarbi dus een „onjuist” beeld schetst van de besteding van de donaties.

Aan andere verklaringen, zoals dat er meerdere vrachtwagens reden, of niet alle kachels zijn meegenomen, of de lading toch in de bus paste, wordt geen aandacht besteed.

Zo sluipen meer suggesties in het onderzoek. Laarbi zou in een afgeluisterd gesprek hebben gezegd dat hij filmpjes op Facebook plaatst omdat hij mensen wil „wijsmaken” dat de hulp terechtkomt bij Syrische kinderen. Het OM gebruikt deze uitspraak als belangrijke bouwsteen voor zijn verdenking dat er stiekem hulp wordt doorgesluisd aan jihadstrijders. Op verzoek van de verdediging wordt de opname nog een keer beluisterd door een andere vertaler. Dan blijkt dat het gesprek verkeerd is vertaald: Laarbi zei dat hij met de filmpjes mensen wil laten zien dat de hulp hard nodig is.

Weer de nodige fouten

De rechtbank heeft er in 2020 genoeg van. Het OM wordt gedwongen zijn ruim 11.000 pagina’s tellende dossier in te perken tot een kort overzicht van bewijzen waarop het zijn verdenkingen baseert. In dat overzicht maakt het OM wederom de nodige fouten. Zo stelt het dat een Turkse hulporganisatie waarmee Laarbi samenwerkt door de Verenigde Naties (VN) wordt gezien als dekmantel voor wapenleveranties aan jihadisten. Dit betreft echter een onbevestigde beschuldiging van Rusland. De VN zien deze hulporganisatie juist als een samenwerkingspartner.

Een andere Turkse organisatie waarmee Laarbi samenwerkt, zou volgens het justitiedocument in een internetbericht hebben toegegeven dat het haar „primaire doel” is om Al-Qaida-groepen bij te staan. In werkelijkheid wordt in dit interview gezegd dat de hulporganisatie families van gesneuvelde strijders wil helpen – van welke groepering wordt er niet bij vermeld.

Hoe kan het dat in zo’n belangrijk en gevoelig terrorismeproces zulke slordige fouten worden gemaakt? Volgens ingewijden speelt mee dat het onderzoek binnen het OM van hand tot hand ging. De ene officier ging met pensioen, de ander verliet het OM – en zo werd het onderzoek in vier jaar tijd naar vijf verschillende officieren doorgeschoven. „Met zo veel wissels is er uiteindelijk niemand meer die het hele onderzoek overziet”, zegt een bron rond het onderzoek. „In het gewone strafrecht kun je daar nog mee wegkomen, maar bij een terrorismezaak als deze niet. Daarvoor moet je echt weten waar je het over hebt: Wanneer is iets terroristisch? Welke groepering hoort waar thuis? Aan die kennis schortte het.”

Dat concludeert de rechtbank ook, die het OM een gebrek aan „juridische kennis op dit terrein” verwijt. Ook had justitie volgens de rechtbank duidelijker leiding moeten geven aan het politieonderzoek. Advocate Buruma denkt te weten wat de rechter hiermee bedoelt: „Er is van tevoren niet nagedacht: wat is nou het strafbare feit waar wij ons op richten? In plaats daarvan hebben ze de hele moskee ondersteboven gekeerd op zoek naar zoveel mogelijk dubieuze zaken. Zo kwam er een megadossier te liggen vol met aantijgingen die niet onderbouwd waren of zelfs niet strafbaar zijn.”

Grote armoede

En zo kwam de rechtbank tot een vrijspraak, maar daarmee zijn de oud-moskeebestuurders nog niet uit de problemen. Ze zijn door de zaak hun bestuursfunctie kwijtgeraakt, net als de rest van hun werk. De gemeente trok Laarbi’s uitkering ook nog in vanwege het strafonderzoek, waardoor zijn gezin in grote armoede belandde.

Daarnaast is de moskee getroffen door de zaak, schrijft de reclassering in een rapport uit mei. Het is een plek geworden waar menig Geleense moslim zich voor „schaamt”. Het heeft geen actief bestuur meer en geen bankrekening. „De moskee is al gedurende bijna vier jaar verdeeld en stuurloos”, aldus de reclassering. De verwachting is dat Laarbi weer leiding gaat geven aan Al Houda, nu hij van alles is vrijgesproken. De reclassering spreekt in het rapport de hoop uit dat de moskee snel zijn „oorspronkelijke bestemming” terugkrijgt: „Een plek om samen te komen om te bidden tot Allah”.

NRC heeft het Limburgse parket van het OM een reeks vragen gesteld en dit artikel ter inzage opgestuurd. Het parket liet per e-mail weten: „Wij kiezen ervoor niet te reageren (in welke vorm dan ook).” Wel heeft het OM maandag gezegd in hoger beroep te gaan tegen het vonnis.
https://www.nrc.nl/nieuws/2021/07/19/ho ... n-a4051629
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 89675
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Al Houda moskee in Geleen

Bericht door Ariel »

’Aanslag’ op woning gezin moslima die getuigde over misstanden binnen moskee

GELEEN - Zondagnacht ging een steen door de ruit en explodeerde vuurwerk tegen de gevel van de woning van Hajer Harzi in Geleen. De moslima die vorig jaar in de Tweede Kamer getuigde over misstanden binnen de Geleense moskee Al Houda spreekt van een aanslag.

Haar kinderen en kleinzoon die op de bank onder het raam sliepen, raakten lichtgewond door rondvliegende glasscherven. Het vuurwerk ketste af tegen het kapotte raam en explodeerde buiten.

Bedreigd
Harzi vermoedt dat er sprake is van een aanslag op haar woning die voortvloeit uit langlopende spanningen binnen de moslimgemeenschap in Geleen. Harzi en een dochter werden eerder bedreigd. Na afloop van Harzi’s getuigenis in Den Haag in februari vorig jaar ontving ze verwensingen en via haar dochter een dreigvideo. Daarin zeggen drie gemaskerde jongeren: ’Op een dag gaat een molotovcocktail door die kankerkerk van jullie’.

De politie zegt dat er op dit moment geen concrete aanwijzing is dat er een relatie is met eerdere incidenten en spanningen rond moskee Al Houda in Geleen. Daarom wordt het incident, tot ontsteltenis van Harzi, beschouwd als vernieling. De politie zegt wel te onderzoeken of er een relatie is tussen de vernieling en eerdere incidenten en heeft een buurtonderzoek ingesteld. „Wij kennen de impact van de zaak op de aangeefster en haar familie en nemen die mee in het onderzoek.”

Harzi is bestuurslid van gebedshuis Al Wasatia. Ze voerde samen met voorzitter Abdallah Laaouej het woord voor de commissie die ongewenste beïnvloeding van moskeeën in Nederland onderzocht. Beiden spraken onder andere over hoe zij zich afsplitsten van Al Houda na zorgen over de in hun ogen radicale koers en gebrek aan transparantie over financiën. De afscheiding leidde onder andere tot een fatwa die als grote bedreiging werd ervaren. Aangifte bij de politie wegens bedreiging leverde niets op wegens ’gebrek aan bewijs’.

Stopgesprek
Na onderzoek van de video voerde de politie vorig jaar zogeheten ’stopgesprekken’ omdat de bedreigers minderjarig waren. De intimidaties, waarvan ook haar dochter al geruime tijd het slachtoffer is, bleven echter doorgaan, zegt Harzi. Vorige week werd het meisje op het station uitgescholden voor ’dochter van een kafir’ (ongelovige) en bespuugd door een jongeman die volgens Harzi ook figureerde in de video. „Dit is een aanslag. De steen heeft gelukkig niemand geraakt. Als het vuurwerk niet was afgeketst, hadden er doden kunnen vallen. We hebben een goede beschermengel gehad.” Haar dochter heeft een afspraak gemaakt om een aangifte te doen van poging doodslag. Ze kan over ruim een week bij de politie terecht.
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Plaats reactie