Dossier Afghanistan

Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 89675
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Dossier Afghanistan

Bericht door Ariel »

Explosies bij school in Kaboel: tientallen leerlingen dood en gewond

Bij een middelbare school in de Afghaanse hoofdstad Kaboel zijn vandaag drie explosieven afgegaan. Daarbij zijn zeker veertig doden gevallen, waarvan veel meisjesleerlingen van de school in de leeftijd van 11 tot 15 jaar. Ook zijn er al zeker vijftig gewonden geteld. Dat meldt een woordvoerder van het Afghaanse ministerie van Binnenlandse Zaken aan persbureau Reuters.

Het gaat om de Syed Al-Shahda middelbare school waarop jongens en meisjes in verschillende shifts studeren. Op het moment van de explosies waren het juist de meisjes die de school verlieten. Zij vormen dan ook het grootste deel van de slachtoffers. De woordvoerder van het ministerie verwacht dat het aantal doden en gewonden nog zal oplopen.

Ambulances rijden er af en aan. Sommige van de ambulancemedewerkers zouden zijn aangevallen door een woedende menigte, melden internationale persbureaus. Familie en vrienden van mogelijke slachtoffers verzamelen zich bij de school en omliggende ziekenhuizen, in de hoop een glimp van bekenden op te vangen. Ook vormen er zich rijen mensen die bloed komen doneren.

Alertheid
De explosies werden gehoord bij school in het westen van Kaboel, in een zwaar sjiitische moslimbuurt die de afgelopen jaren vaak is aangevallen door militanten van Islamitische Staat (IS). Het ministerie liet niets los over de oorzaak of het doelwit van de explosies, maar gaat wel uit van een terroristische aanslag. Niemand heeft nog de verantwoordelijkheid opgeëist.

De extremistische rebellenbeweging Taliban heeft de aanval veroordeeld en zegt niet achter de explosies te zitten. Volgens woordvoerder van de Taliban Zabihullah Mujahid zitten terreurgroepen die banden hebben met IS achter de aanval.

In de Afghaanse hoofdstad heerst een nieuwe staat van alertheid, aangezien de Verenigde Staten vorige maand aankondigden de laatste troepen uit het land terug te halen. Afghaanse functionarissen zijn bang dat het vertrek van de Amerikanen zal leiden tot een toename van het aantal aanvallen van de Taliban.
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
King George
Berichten: 24943
Lid geworden op: zo sep 11, 2011 1:22 pm

Re: Dossier Afghanistan

Bericht door King George »

Zo gaat dat in de Islam. Meisje naar school? Meisje moet dood?
Het morele gelijk ligt bij het volk




Citaten van Mustafa Kemal Atatürk over de Islam
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 89675
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Dossier Afghanistan

Bericht door Ariel »

Tijdelijke wapenstilstand in Afghanistan om einde ramadan

- De Afghaanse president Ashraf Ghani heeft de strijdkrachten opdracht gegeven een wapenstilstand in acht te nemen zo lang de Taliban dat doen. De extremistische Taliban hebben net een driedaags bestand afgekondigd ter gelegenheid van het feest aan het einde van de vastenmaand ramadan, het Eid al-Fitr. Het feest begint donderdag en dan zou de wapenstilstand tot zaterdagavond duren.

Het komt enkele dagen na een van de bloedigste aanslagen die het land in lange tijd heeft gekend. Zaterdag ontploften bommen bij een meisjesschool en vielen er minstens vijftig doden en meer dan honderd gewonden, voornamelijk schoolmeisjes. De Taliban hebben beschuldigingen van de regering dat zij verantwoordelijk zouden zijn, verontwaardigd tegengesproken. Ze hebben beklemtoond al sinds een jaar geen aanslagen meer te hebben gepleegd in de stad Kabul.
Helaas is de tijdelijke wapenstilstand al weer verbroken.
In Afghanistan zijn zeker vijftien mensen om het leven gekomen bij verschillende explosies. Tientallen mensen raakten gewond. De explosies gebeurden enkele uren nadat de Taliban een staakt-het-vuren hadden aangekondigd om het einde van de ramadan te vieren.

Zeker elf mensen kwamen om nadat een bom was afgegaan bij een bus. Zeker 25 mensen raakten gewond. De ontploffing was gisteravond laat in de zuidelijke provincie Zabul.

Volgens de gouverneur van de provincie zijn onder de gewonden ook vrouwen en kinderen van wie de toestand kritiek is. Wie er achter de aanval zit, is nog niet duidelijk.

Een soortgelijk incident deed zich voor in de provincie Parwan, ten noorden van hoofdstad Kabul. Een minibus raakte een mijn. Minstens twee burgers lieten het leven en zeker acht mensen raakten gewond. Toen omwonenden hulp verleenden, ging er nog een bom af waarbij nog eens vier mensen gewond raakten.

In de westelijke provincie Farah ging een autobom af bij een legercontrolepost. Zeker twee militairen overleefden dat niet, maar sommige leden van de provincieraad spreken van zes dodelijke slachtoffers.

Via de NOS
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Mahalingam
Berichten: 52064
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Dossier Afghanistan

Bericht door Mahalingam »

Duitsland haalt soldaten én 22.000 liter bier terug uit Afghanistan

[...]De Duitse legerleiding in Afghanistan verbood de troepen onlangs drank te nuttigen, omdat het geweld in het land de afgelopen tijd is toegenomen. De Taliban voert vaker aanvallen uit en heeft ook meerdere districten in verschillende provincies ingenomen.
[...]
Duitsland heeft nu nog 11.000 troepen in Afghanistan en verwacht hen voor juli allemaal terug te hebben op eigen bodem. De militairen mochten tot voor kort twee blikjes bier (of vergelijkbare alcoholische versnapering) per dag nuttigen. Maar door het aanscherpen van de regels bleef het leger met liefst 66.000 blikjes bier en zo'n 340 flessen wijn zitten, aldus Der Spiegel.

Vernietigen


Het verkopen van de drank mocht niet baten in het islamitische Afghanistan. Omdat de drankvoorraad nu stof ligt te verzamelen en niet meer opgedronken gaat worden, is besloten die dan maar terug naar huis te sturen. Dat zal volgens de BBC gebeuren voordat de laatste Duitsers Afghanistan verlaten. Het bier vernietigen was geen optie vanwege mogelijke milieuvervuiling, zei een legerwoordvoerder.
https://www.ad.nl/buitenland/duitsland- ... ~a9e2b4a6/
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 89675
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Dossier Afghanistan

Bericht door Ariel »

Poliovaccinatieteam beschoten in Afghanistan, vier doden

Onbekende schutters hebben in de Afghaanse stad Jalalabad een poliovaccinatieteam beschoten. Vier teamleden kwamen om, ten minste drie raakten gewond.

Tot nu tot heeft geen van de militante groeperingen die in het gebied opereren de verantwoordelijkheid opgeëist, zegt de coördinator van de vaccinatiecampagne tegen polio in het oosten van het land. In maart claimde de terroristische organisatie Islamitische Staat nog een aanval op een poliovaccinatieteam, ook in Jalalabad. Toen werden drie vrouwelijke teamleden doodgeschoten.

Afghanistan en buurland Pakistan zijn de enige landen ter wereld waar nog polio voorkomt. Nigeria werd vorig jaar poliovrij verklaard. Ondanks de strijd tegen het coronavirus probeert Afghanistan door te gaan met het inenten van 9,6 miljoen kinderen tegen polio, met hulp van de VN-kinderrechtenorganisatie Unicef.

Vorig jaar werden 54 nieuwe poliobesmettingen gemeld. De campagne werd in januari hervat na een jaar vol geweld, waardoor 3,4 miljoen kinderen van onder de 5 jaar geen vaccin konden krijgen. De toename van het geweld en de chaos hangen samen met het terugtrekken van de Amerikaanse en NAVO-militairen uit het land. Dat moet op 11 september zijn afgerond.

Samenzwering
Aanvallen op poliovaccinatieteams komen geregeld voor in Afghanistan. In Pakistan gebeurt het nog vaker. Vorige week werden twee agenten die een vaccinatieteam begeleidden doodgeschoten in het noordwesten van het land.

De Pakistaanse Taliban en andere militanten groeperingen vallen de teams en hun beveiligers aan en hebben het ook gemunt op vaccinatiecentra en medisch personeel. Ze beweren dat het vaccineren onderdeel uitmaakt van een Westerse samenzweringscampagne om kinderen te steriliseren of geheime informatie te verkrijgen.

Het aantal aanvallen in Pakistan nam toe nadat de Amerikaanse inlichtingendienst CIA een nep-vaccinatiecampagne tegen hepatitis had opgezet als dekmantel in de jacht op al-Qaidaleider Osama bin Laden. Die werd in 2011 in Pakistan opgespoord en gedood door Amerikaanse commando's.
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 89675
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Dossier Afghanistan

Bericht door Ariel »

Taliban in de aanval - moslimextremisten wachten niet op vertrek internationale troepen

De Taliban wacht het vertrek van de buitenlandse strijdkrachten in Afghanistan niet af en neemt door het hele land weer districten en steden in.

Sinds president Joe Biden twee maanden geleden besloot dat de Amerikanen zouden vertrekken, hebben de voormalige Afghaanse machthebbers naar eigen zeggen meer dan 90 districten ingenomen, sommigen zonder zelfs een schot te lossen. Zo groot is de vrees voor de in de strijd geharde moslimextremisten.

Westerse waarnemers menen dat de Taliban overdrijven en schat het aantal ingenomen districten sinds die tijd op zo’n 50. Ook dat is veel meer dan werd verwacht. Officieel is de groep nog in onderhandelingen over een vredesakkoord met het regime in Kaboel. De Amerikanen hadden gehoopt dat de wens van de Taliban om straks internationaal erkend te worden, hen van dit soort activiteiten zou afhouden. Die wens lijkt nu al ijdel.

Ata Mohammed Moor, de gouverneur van de noordelijke provincie Balkh waar de Taliban ook al oprukken, heeft zijn aanhangers opgeroepen om de wapens op te nemen en het Afghaanse regeringsleger zo te steunen. Noor is een voormalige krijgsheer die het met zijn voornamelijk uit Tadzjieken bestaande Jamiat-e-Islami al eerder opnam tegen de Taliban. Hij roept de andere oud-krijgsheren op om zijn voorbeeld te volgen.

Precisieaanvallen
Het is een oproep uit angst want in diverse provincies - en niet alleen in het noorden - rukken de Taliban op. Ze ruiken nu hun kans en de Amerikanen hadden dat kunnen weten. Een bekende uitspraak tegenover de internationale troepenmacht, waaronder Nederlanders, die in het spoor van de Amerikanen voor de beladen datum van 11-9 vertrekt, is: „Jullie hebben horloges, wij de tijd.”

De Taliban konden niet op tegen de techniek van de Amerikanen en vooral de precisieaanvallen vanuit de lucht. Nu die dreiging afneemt - de Amerikanen hebben straks geen vliegbasis meer in het land - rukken ze weer op uit hun stellingen.

President Joe Biden die in feite een paar maanden later dan Donald Trump dat had willen doen (in mei) de aftocht blaast, is er ook niet gerust op. Hij gaf gisteren de opdracht om het programma waarmee Afghanen die voor de Amerikanen hebben gewerkt, elders worden ondergebracht te versnellen en uit te breiden. Er zijn berichten dat de Taliban jagen op onder meer vertalers en tolken die voor de Amerikanen werkzaam waren. Wie gepakt wordt, wordt vermoord.
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Mahalingam
Berichten: 52064
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Dossier Afghanistan

Bericht door Mahalingam »

Vertrekkende Amerikaanse generaal waarschuwt voor burgeroorlog in Afghanistan

Generaal Austin Miller, de commandant van de Amerikaanse troepen in Afghanistan, is bang dat er een burgeroorlog in het land zal uitbreken nu de troepen zich opmaken om definitief te vertrekken. In een vraaggesprek met Amerikaanse journalisten sprak Miller zijn bezorgdheid uit over de milities die de verschillende etnische groepen bezig zijn te vormen.

Miller erkende dat het naderende vertrek van de Amerikaanse troepen en hun westerse bondgenoten het moreel van de Afghaanse regeringstroepen geen goed heeft gedaan. Volgens Miller is de situatie ‘ernstig’, nu de streng islamitische Taliban in grote delen van het land oprukken.

Het was de afspraak dat de Taliban in de aanloop naar het vertrek van de Amerikanen besprekingen zouden houden met de Afghaanse regering over de vorming van een overgangsbewind. Maar in plaats daarvan hebben de Taliban in tal van provincies een offensief gelanceerd tegen de veiligheidstroepen van de regering.

Taliban rukken op

Volgens deskundigen beheersen de Taliban nu bijna de helft van de 370 districten in het land en rukken ze steeds verder op. Taliban-strijders vielen dinsdag de strategisch gelegen stad Ghazni aan, die langs de weg van de hoofdstad Kabul naar Kandahar in het zuiden ligt. Maar zij stuitten op fel verzet van de regeringstroepen.

Eerder namen de Taliban al een stad in de provincie Wardak in, waardoor zij de controle krijgen over een deel van de hoofdweg naar Kandahar. Op die manier proberen zij langzamerhand de hoofdstad Kabul in te sluiten.

Vanuit de provincie Kunduz, waar van 2011 tot 2013 een contingent Nederlandse militairen gelegerd was, komen meldingen dat duizenden gezinnen op de vlucht zijn geslagen na gevechten tussen de Taliban en regeringstroepen.

Dreigende burgeroorlog

Miller zei volgens The Washington Post bang te zijn dat Afghanistan in een burgeroorlog verzeild raakt als de lokale milities die her en der in het land door etnische groepen worden opgericht om tegen de Taliban te vechten, onderling slaags raken. Dat gebeurde ook na de terugtrekking van de Sovjettroepen uit Afghanistan in 1989.

Volgens Miller is het ook hoog tijd dat de de regering van president Ashraf Ghani en rivaliserende politici in Kabul één front vormen om het hoofd te bieden aan de dreigende opmars van de Taliban.

President Ghani was afgelopen week in Washington voor gesprekken met president Biden. Die zegde hem militaire en financiële hulp toe, maar maakte hem duidelijk dat zijn besluit vast staat: uiterlijk 11 september, twintig jaar na de terreuraanslagen van 9/11, zijn alle Amerikaanse troepen uit Afghanistan verdwenen.
https://www.volkskrant.nl/nieuws-achter ... ~b17d7efb/
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 89675
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Dossier Afghanistan

Bericht door Ariel »

Als het misgaat, is alles voor niks geweest’

Veteranen zien Taliban weer oprukken in Uruzgan: ’De boel dondert in elkaar’

Na het vertrek van de westerse troepen nemen de Taliban Afghanistan weer over. Ook Uruzgan, waar Nederland vier jaar lang militair verantwoordelijk was, valt in hun handen. Buitengebieden waar Nederlandse militairen offers brachten, zijn al gevallen; voor de steden Tarin Kowt en Deh Rawod wordt gevreesd. Is Uruzgan terug bij af?

De beelden die de Taliban onlangs op hun sociale media plaatsten, moeten een belletje doen rinkelen bij wie de recente rechtszaak in Den Haag rond de slag om Chora heeft gevolgd. Een rij mannen gekleed in traditionele Afghaanse kleding knielt en bidt op het binnenterrein van een wit geschilderd gebouw. Het zijn Taliban-strijders en de plek van hun gebed is het enige witte gebouw in een gehucht waar alle andere modderbruin zijn: de White Compound, het bestuurscentrum van het Chora-district.

In 2007 vochten Nederlandse militairen hier schouder aan schouder met Afghaanse collega’s en lokale militieleden om te voorkomen dat de verzameling dorpjes in handen van de Taliban zou komen. Het lukte, zij het ten koste van vijftig tot tachtig burgerdoden die deels vielen door de hand van de Taliban, deels door het Nederlandse ingrijpen. Twee weken terug viel Chora alsnog. Kort erna verspreidden de Taliban filmpjes waarop was te zien hoe 120 regeringsmilitairen naar de terreurorganisatie overliepen.

Berichten dat de regeringstroepen in Uruzgan aan de verliezende hand zijn, volgen elkaar in rap tempo op. In de week voordat Chora werd ingenomen, veroverden de Taliban de voormalige vooruitgeschoven Nederlandse post Coyote boven Deh Rawod. En ook de Mirabad-vallei is in hun handen. De Taliban claimen op Twitter inmiddels de controle te hebben over vijf van de zes districten waaruit Uruzgan bestaat.

’Vacuüm’
Onveilig is het in de provincie al veel langer. Binnen vier jaar werden vijf politiecommandanten vermoord. De Taliban wisten in Tarin Kowt tot de trap van het gouverneursgebouw te komen en hadden Deh Rawod in handen, maar ze werden door regeringstroepen weer verdreven. Gouverneur Mohammad Omar Sherzad is ervan overtuigd dat het nationale leger ook nu het tij weer zal kunnen keren. Afgelopen weken zou de Afghan National Army tientallen tegenstanders hebben gedood.

„Het is rustig en vredig hier”, laat de gouverneur vanuit het zwaarbewaakte regeringsgebouw in Tarin Kowt weten. Hij doet hoorbaar zijn best om uit te stralen dat alles onder controle is. Afgelopen week riep hij op een bijeenkomst op tot eenheid. „We zijn operaties begonnen en vertrouwen erop dat het zal lukken om de gebieden die we niet meer in handen hebben, terug te veroveren. Het Afghaanse leger is dat afgelopen zeven jaar gelukt en zal daar ook nu weer in slagen. Een bepalende factor daarbij wel is luchtsteun. Na het vertrek van de westerse troepen is er in de lucht een vacuüm ontstaan dat we zelf niet kunnen opvullen. We hopen daarvoor op hulp van de NAVO of Amerika”, zegt gouverneur Sherzad.

’Mooie tijd’
Tegenover zijn positivisme staat grote vrees bij inwoners van Tarin Kowt voor een verkeerde afloop. Afgelopen week ging een flink aantal van hen de straat op om duidelijk te maken dat zij, als het nodig is, met het regeringsleger zullen vechten om de stad te verdedigen. Burgermilities zijn in Afghanistan niet ongebruikelijk. De Afghaan Abdul is bang dat het niet voldoende zal zijn om een machtsovername door de Taliban te voorkomen. Zijn familie werkte samen met de Nederlanders tijdens de periode dat ons land militair de leiding had in Uruzgan (2006-2010). „Een mooie tijd. De Nederlanders hebben ons goed geholpen”, weet Abdul. Uit veiligheidsoverwegingen wil hij alleen met zijn voornaam in de krant.

De Afghaan heeft zijn familieleden naar Kandahar gestuurd. Hij hoopt dat ze daar iets veiliger zijn. Abdul kan zich niet meer bij hen voegen, want inmiddels is de enige doorgaande weg tussen Kandahar-stad en de provinciehoofdstad in handen van de Taliban. Abdul is al door de terroristen bedreigd en durft geen tweede confrontatie aan. „Het wordt elke dag dreigender”, zegt hij.

Voor niets?
De ontwikkelingen vallen sommige Nederlandse (oud)-militairen rauw op hun dak. 25 van hun collega’s kwamen niet meer terug, een op de zeven Uruzgan-veteranen kampt volgens onderzoek in opdracht van Defensie met ernstige geestelijke gevolgen als gevolg van hun ervaringen in Uruzgan. Als de Taliban weer de baas worden, gaat de klok dan niet dik twintig jaar terug en is alles dan voor niets geweest? Ja, vindt veteraan Mark Koks. De Brabander ergerde zich vorige week toen hij minister Sigrid Kaag (Buitenlandse Zaken) bij de ceremonie die het einde van de Nederlandse missie in Afghanistan markeerde, hoorde zeggen dat het ’niet voor niks’ is geweest.

„Wat is dan niet voor niks?”, vraagt de oud-strijder, die deelnam aan de slag om Chora, zich hardop af. „Als de Taliban weer terug zijn, dan is het toch weer net als voor we daar waren? Ik vind dat de minister eerlijk moet zijn. We zijn daar geweest, hebben goede dingen gedaan, maar we hebben de mensen er ook in de steek gelaten toen we in 2010 weggingen terwijl Nederland ook had kunnen blijven. En nu dondert de boel in elkaar.”

’Complexe samenleving’
Veteraan Niels Blij volgt de ontwikkelingen op de voet. Hij ging drie keer op uitzending naar Uruzgan en voelt zich nog steeds nauw betrokken bij Afghanistan en de provincie in het diepe zuiden. „Ze staan al aan de poort van Kandahar”, zegt de oud-landmachtmilitair. Dat de regeringstroepen en de lokale politiemensen onder de voet worden gelopen, verbaast Blij niet. Hij was tijdens zijn laatste uitzending verantwoordelijk voor de training van regeringsmilitairen. Toen de Nederlanders hun taken overdroegen aan de Amerikanen en Australiërs was het lokale veiligheidsapparaat er volgens Niels Blij allesbehalve klaar voor.

„De Afghan National Army was niet goed genoeg getraind en uitgerust. In Uruzgan is het ook onvoldoende gelukt de stammen op één lijn te krijgen, waardoor er geen tegenwicht is voor de Taliban. Het is een heel complexe samenleving; en nu stort deze in”, analyseert de veteraan. Hij is anders dan Mark Koks redelijk positief gestemd over de verdere toekomst.

„Wat er nu gebeurt, dat moest een keer gebeuren”, vindt de oud-militair. „Ook uit Irak zijn we als internationale gemeenschap vertrokken. Daarna escaleerde de situatie, maar uiteindelijk is het ook weer opgehouden. Dat ga je in Afghanistan ook zien. Het is misschien een harde beeldspraak, maar je kunt geen zwemles blijven geven. Op een gegeven moment zal je zelf het hoofd boven water moeten kunnen houden.”

Marten de Boer was de hele missie lang de vertegenwoordiger van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Uruzgan. Hij begeleidde er intensief alle opbouwprojecten die ons land financierde. De oud-diplomaat kijkt bezorgd naar wat er in de ’Nederlandse’ provincie gebeurt, tegelijkertijd gelooft hij niet dat Uruzgan terug bij af is en de bewoners binnen korte tijd weer onder hetzelfde streng islamitische juk zullen leven als voor 2001, toen de Verenigde Staten Afghanistan binnenvielen en een einde maakten aan het Taliban-regime.

"Het is misschien een harde beeldspraak, maar je kunt geen zwemles blijven geven"
Hij zag zelf eind 2020 bij een bezoek aan de provincie hoe de Afghaanse samenleving is veranderd. Het meest opvallende symbool ervan vindt De Boer de opkomst van de mobiele telefonie. Inmiddels zijn er ook in het afgelegen Uruzgan vier aanbieders actief en is whatsappen in Tarin Kowt net zo gewoon als in Tilburg. Daardoor weten zelfs de traditioneel geïsoleerde Uruzgani wat er in de rest van de wereld gebeurt en te koop is.

Marten de Boer verwacht niet dat de bevolking zich terug de duisternis in laat leiden, hoe de graag het militante smaldeel van de Taliban dat Pakistan als thuisbasis heeft dat ook wil. De lokale Taliban zullen volgens hem beseffen dat het geen haalbare kaart meer is. „Maar als de Taliban toch alle vooruitgang de nek om willen draaien, kan dat tot een burgeroorlog leiden”, voorziet De Boer. „Want vergeet niet: in elk huis in Kabul liggen wapens. Als het misgaat, dan is alles voor niks geweest.”
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
Maarten
Berichten: 975
Lid geworden op: di mar 21, 2017 3:00 pm
Locatie: Twente

Re: Dossier Afghanistan

Bericht door Maarten »

Afghanistan moet je gewoon wegblijven...dit gebied is al eeuwenlang een wespennest van stammen die elkander na het leven staan.. heel wat veroveraars hebben geprobeerd het gebied blijvend te controleren en niemand lukt dat; van Alexander de Grote tot de groot-Moguls, de Britten, Djenghis Khan, de Sovjet-unie alswel dat clubje lolbroeken van de Westerse alliantie wat nu met de staart tussen de benen het land verlaat.
Gebruikersavatar
King George
Berichten: 24943
Lid geworden op: zo sep 11, 2011 1:22 pm

Re: Dossier Afghanistan

Bericht door King George »

Het Spoor Terug, Altijd Oorlog

“Wat je ook doet, val nooit Afghanistan binnen”, deze wijze woorden werden in 1963 gesproken door de Britse Prime Minister Harold Wilson.

Niet snel daarna, is die wijsheid al weer verloren gegaan. Want sinds de jaren tachtig van de vorige eeuw wordt het land constant geteisterd door oorlogsgeweld.

De Vlaamse radiomaakster Hadewijch Vanhaverbeke zocht uit hoe het zover heeft kunnen komen met Afghanistan en in hoeverre het westen daar een rol in speelde.


https://www.nporadio1.nl/fragmenten/ovt ... ijd-oorlog
Het morele gelijk ligt bij het volk




Citaten van Mustafa Kemal Atatürk over de Islam
Gebruikersavatar
King George
Berichten: 24943
Lid geworden op: zo sep 11, 2011 1:22 pm

Re: Dossier Afghanistan

Bericht door King George »

Kaboel was eens een bedevaartsoord voor hippies.

De Hippie Trail: het verdwenen pad naar het paradijs

https://www.nporadio1.nl/podcasts/ander ... radijs-s03
Het morele gelijk ligt bij het volk




Citaten van Mustafa Kemal Atatürk over de Islam
Gebruikersavatar
Maarten
Berichten: 975
Lid geworden op: di mar 21, 2017 3:00 pm
Locatie: Twente

Re: Dossier Afghanistan

Bericht door Maarten »

Afghanistan is een door en door verdeeld land...teveel verschillende stammen, aartsrivalen die mekaar haten...
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/ ... tan_EN.svg
Afbeelding

En de Joodse diaspora heeft in Afghanistan een geschiedenis van 1500 jaar:
https://en.wikipedia.org/wiki/History_o ... fghanistan

de laaste jood in Afghanistan:
https://en.wikipedia.org/wiki/Zablon_Simintov
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 89675
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Dossier Afghanistan

Bericht door Ariel »

Taliban hebben inmiddels kwart van Afghanistan in handen

De Taliban hebben in de afgelopen week de controle overgenomen van ten minste 28 districten in Afghanistan. De islamisten zijn al tijden bezig met een opmars, en hebben inmiddels een kwart van de 421 districten van het land in handen.

Alleen al in de noordoostelijke provincie Badakhshan hebben de militanten dit weekend minstens elf districten ingenomen, volgens lokale autoriteiten. Veel van die districten waren bij aankomst van de Taliban al door de Afghaanse veiligheidstroepen verlaten, waardoor ze zonder strijd konden worden veroverd.

Taliban herovert Afghanistan in ijltempo: ‘Vertrekkende troepenmacht laat ramp achter’
De veiligheidstroepen zouden het moreel hebben verloren door een gebrek aan luchtsteun en voorraden. ,,In de laatste drie dagen zijn tien districten in handen van de taliban geraakt, waarvan acht zonder gevecht", zei provincieraadslid Mohub-ul Rahman.

Honderden gezinnen op de vlucht
Meer dan 300 Afghaanse militairen trokken zich vanuit Badkhshan terug naar buurland Tadjikistan. De overheid van Tadjikistan heeft hen volgens een statement toegelaten, ‘geleid door de principes van humanisme en goed nabuurschap’. Door het geweld, of de dreiging daarvan, zijn in Badakhshan honderden gezinnen op de vlucht geslagen.

Sinds de internationale troepen begin mei met hun officiële terugtrekking uit Afghanistan begonnen, veroveren de Taliban district na district. Vrijdag verlieten alle internationale troepen het vliegveld van Bagram, de grootste Amerikaanse militaire basis in Afghanistan. De VS willen hun terugtrekking eind augustus voltooid hebben.

Noorden van het land
Recente offensieven van de Taliban hebben zich vooral gericht op het noorden van het land. Volgens het Afghanistan Analysts Network, een denktank in Kabul, lijkt het doel de vorming van een noordelijke oppositie te voorkomen. Ondertussen zouden de Taliban hun posities ook hebben verstevigd in de zuidelijke provincie Kandahar en in de zuidoostelijke provincie Ghazni.

Zodra de Amerikaanse troepen zich geheel hebben teruggetrokken, zullen de Afghaanse veiligheidstroepen op de grond waarschijnlijk met ernstige problemen worden geconfronteerd door een gebrek aan luchtsteun. De capaciteiten van de Afghaanse luchtmacht zijn niet vergelijkbaar met de Amerikaanse.
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 89675
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Dossier Afghanistan

Bericht door Ariel »

De Taliban overal in Afghanistan in opmars; het regeringsleger neemt massaal de benen

Afbeelding

Terwijl Amerikaanse en andere buitenlandse troepen Afghanistan in hoog tempo verlaten, rukken de Taliban overal in Afghanistan op. Vooral in het noorden van het land, in de provincies Badakhstan en Takhar, hebben ze in korte tijd tientallen districten in handen gekregen, vaak zonder daarvoor strijd te hoeven leveren. Inmiddels zouden de Taliban een derde van de meer dan 400 districten in handen hebben.

De regering van Tadzjikistan meldt dat honderden militairen van het Afghaanse regeringsleger de grens over zijn gevlucht om aan de oprukkende Taliban te ontsnappen. Er zouden nu 1600 Afghaanse militairen door het land zijn opgevangen.

Ook Pakistan en Oezbekistan melden dat deserterende Afghaanse militairen daar massaal de grens oversteken. „De Taliban hebben alle vluchtwegen afgesneden en deze mensen konden alleen maar de grens over, ” moest een hoge Afghaanse regeringsfunctionaris toegeven over de situatie in Badakhstan.

Aanval
Woensdag deden de Taliban een aanval op Qale e-Naw, de hoofdstad van de provincie Badghis. Ze veroverden er de lokale gevangenis en lieten alle gedetineerden vrij, onder hen veel Talibanstrijders. Vervolgens kregen ze ook het lokale hoofdkwartier van de politie en de inlichtingendiensten in handen. Later op de dag wisten special forces van het Afghaanse regeringsleger de Taliban weer te verdrijven.

Ook in Uruzgan, waar Nederlands troepen vier jaar lang opereerden, rukken de Taliban op. Buitengebieden waar Nederlandse militairen offers brachten, zijn al gevallen; voor de steden Tarin Kowt en Deh Rawod wordt gevreesd. Berichten dat de regeringstroepen in Uruzgan aan de verliezende hand zijn, volgen elkaar in rap tempo op. In de week voordat Chora werd ingenomen, veroverden de Taliban de voormalige vooruitgeschoven Nederlandse post Coyote boven Deh Rawod. En ook de Mirabad-vallei is in hun handen. De Taliban claimen op Twitter inmiddels de controle te hebben over vijf van de zes districten waaruit Uruzgan bestaat.

De regering in Kabul probeert de moed er in te houden. President Ashraf Ghani houdt vol dat het Afghaanse leger zeer goed in staat is de Taliban te stoppen en regeringsfunctionarissen betitelen de militaire tegenslagen als een „tactische terugtocht.” Hamdullah Mohib, de veiligheidsadviseur van de regering, verklaarde dinsdag de regering wel degelijk „een plan heeft” om de gebieden terug te veroveren. Lokale commandanten melden echter dat het regeringsleger geplaagd wordt door gebrekkige bevoorrading en munitietekorten. Regeringsfunctionarissen zouden massaal de wijk nemen naar Kabul.

Boodschap
In de gebieden die de Taliban heroverd hebben doen ze hun best de bevolking niet tegen zich in het harnas te jagen. In het district Iman Sahib, sinds vorige maand in handen van de Taliban, had de Taliban-commandant een simpele boodschap voor zijn nieuwe onderdanen: „Blijf aan het werk, open je winkels en hou de stad schoon.” De waterleiding en het elektriciteitsnet werden gerepareerd en er reden weer vuilniswagens door de stad.

Het maakt onderdeel uit van een strategie om hun imago bij de bevolking te verbeteren en zichzelf te afficheren als capabele bestuurders. „Dit is een moeilijke periode voor ons, alles wat we doen ligt onder het vergrootglas”, moest Sirajuddin Haqqani, de tweede man van de Taliban en de leider van de meest gewelddadige fractie, in een radioprogramma toegeven. Zijn strijders riep hij op „zich goed te gedragen tegen het gewone volk.”

Vrouwenrechten
Toch zijn er sterke aanwijzingen dat de Taliban nog steeds de keiharde islamistische terreurgroep zijn die ze altijd waren. Nog steeds worden regeringsfunctionarissen en burgerlijke leiders in een terreurcampagne vermoord. De Taliban maken ook geen haast om vrede te sluiten met de regering in Kabul, ondanks de belofte daartoe die aan de Amerikanen gedaan is. In die gebieden die ze in handen hebben, wordt alle vooruitgang die er de afgelopen twintig jaar geboekt is op het gebied van vrouwenrechten snel teruggedraaid. Meisjes worden weer massaal van school gehaald en vrouwen worden geweerd uit publieke functies.

Burgeroorlog
In de VS nemen de zorgen over opmars van de Taliban toe. Generaal Austin S. Miller, de bevelhebber van de Amerikaanse troepen in Afghanistan, waarschuwde vorige week dat het land dreigt te vervallen in een totale burgeroorlog. Desondanks gaat de terugtrekking van Amerikaanse troepen in hoog tempo door. Afgelopen weekend vertrokken in het holst van de nacht de laatste troepen van luchtmachtbasis Bagram, al jaren het belangrijkste Amerikaanse steunpunt in de strijd tegen de Taliban.

Er resten nu in Kabul en omgeving nog slecht 650 Amerikaanse militairen om de Amerikaanse ambassade en het vliegveld van Kabul te beschermen. Wel is besloten dat generaal Miller minstens tot en met augustus in Kabul zal blijven. Om tegelijkertijd de luchtmachtbasis Bagram te verlaten en de Amerikaanse militaire top terug te trekken werd als een te grote aanslag op het Afghaanse moreel geacht.

President Biden zal later vandaag een verklaring geven over de Amerikaanse terugtrekking uit Afghanistan. De president besloot eerder dit jaar die terugtrekking, een besluit dat genomen werd onder Donald Trump, te versnellen. Uiterlijk 11 september, exact 20 jaar na ’9/11’, moeten alle Amerikaanse militairen uit Afghanistan vertrokken zijn.
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Mahalingam
Berichten: 52064
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Dossier Afghanistan

Bericht door Mahalingam »

Taliban claimen verovering belangrijke grensovergang met Iran

De Taliban zeggen de belangrijke grensoversteekplaats Islam Qala tussen Afghanistan en Iran te hebben veroverd, als onderdeel van hun grote veroveringscampagne in Afghanistan.

De overheid is bezig met een tegenaanval om de plaats te heroveren. Volgens lokale veiligheidsautoriteiten zijn Afghaanse beveiligers van de oversteekplaats naar Iran gevlucht.

Vorige maand wisten Talibanstrijders de belangrijkste grensoversteekplaats met Tadzjikistan, Shir Khan Bandar, over te nemen. Tijdens de aanval op deze plaats vluchtten honderden Afghaanse militairen naar het buurland.

De Taliban zijn bezig met een grote opmars door Afghanistan. Twee decennia lang werd de Afghaanse regering door internationale legermachten geholpen in de strijd tegen de groepering, maar die internationale steun trekt zich momenteel terug. Vorige week droegen de Verenigde Staten hun belangrijkste basis over aan de Afghaanse regering. Inmiddels hebben de Taliban ongeveer een kwart van de ruim 400 districten van Afghanistan veroverd.

President Joe Biden van de Verenigde Staten heeft laten weten dat de Amerikaanse missie in Afghanistan op 31 augustus helemaal beëindigd is. Hij erkent hierbij dat de Afghaanse regering niet het hele land onder controle kan houden, maar hij wil alsnog geen nieuwe legermacht naar het land sturen. "De VS zijn niet naar Afghanistan gegaan voor natievorming", meent Biden. Volgens hem moeten de Afghanen zelf hun toekomst bepalen.
https://www.trouw.nl/buitenland/taliban ... ~b5f00587/
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 89675
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Dossier Afghanistan

Bericht door Ariel »

Biden verdedigt versnelde aftocht: 'Afghanen moeten het nu zelf doen'

De Amerikaanse militaire aftocht uit Afghanistan zal eerder zijn voltooid dan gepland. De datum is nu 31 augustus in plaats van 11 september, zegt president Biden. Het terugtrekken van de troepen gaat volgens hem sneller dan verwacht.

Volgens Biden is het doel van de Amerikanen (de ontmanteling van al-Qaida en het doden van Osama bin Laden), bereikt. En daarmee is wat hem betreft de missie afgerond.

"We hebben die doelstellingen gehaald, daarvoor waren we gegaan. We zijn niet naar Afghanistan gegaan om een natie op te bouwen, en het is het recht en de verantwoordelijkheid van de Afghaanse bevolking om te beslissen over hun toekomst en hoe ze hun land willen besturen", zei Biden.

Opmars Taliban
Het vertrek van de westerse militairen en de snelle opmars van de Taliban leiden al weken tot bezorgdheid onder de Afghaanse bevolking. De Taliban hebben in twee maanden tijd de macht in zeker 150 van de 421 districten in Afghanistan overgenomen.

Het Afghaanse leger moet de veiligheid in het land nu gaan waarborgen, en Biden zegt daar vertrouwen in te hebben. Hij stelt dat de naar schatting 75.000 Taliban-strijders "geen partij" zouden moeten zijn voor de 300.000 Afghaanse veiligheidstroepen. :scratch: icon_silent.gif

Op de achtergrond blijven wel Amerikaanse eenheden aanwezig: 650 militairen blijven in Afghanistan om onder meer de Amerikaanse ambassade en de luchthaven van Kabul te bewaken. En indien nodig stuurt de VS nog eens 300 Amerikanen naar Afghanistan om de veiligheid te waarborgen.

Meeste Amerikanen al weg
Ondanks de groeiende invloed van de Taliban, staat Biden achter zijn beslissing om (eerder) weg te gaan. "De huidige veiligheidssituatie bevestigt dat een jaar langer vechten in Afghanistan geen oplossing is, maar een bevestiging dat we daar anders voor altijd moeten blijven", zei hij.

Volgens Biden zijn de Afghanen nu zelf aan zet. Twee weken geleden drong hij bij de Afghaanse president Ghani aan op een vreedzame oplossing. "Afghaanse leiders moeten bij elkaar komen en praten over een toekomst die de Afghanen willen en verdienen", zei de president.

Momenteel is zeker 90 procent van alle Amerikaanse troepen teruggetrokken uit het land. Biden zegt dat de VS verder moet. "Wij kunnen het ons niet veroorloven om gebonden te blijven aan een beleid dat hoort bij een wereld van twintig jaar geleden", zei hij.

Met de aftocht van de troepen komt er een einde aan een periode van twintig jaar Amerikaanse aanwezigheid en strijd tegen de Taliban en al-Qaida in het land.

Amerika viel Afghanistan binnen na de aanslagen van 11 september 2001, omdat de Taliban, die toen aan de macht waren, terroristen als Osama bin Laden onderdak boden en beschermden.
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Mahalingam
Berichten: 52064
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Dossier Afghanistan

Bericht door Mahalingam »

As Taliban reaches Tajikistan border, Russia says it's ready & prepared to defend its close ally against Islamist terrorist group

The Russian Foreign Ministry has revealed that Moscow is ready to interfere in the situation on the Tajik-Afghan border, noting that it will defend its allies against any possible incursion over the frontier by the Taliban.
Speaking at a briefing on Friday, Russian Foreign Ministry spokesperson Maria Zakharova revealed that two-thirds of the border is already under the control of the group, designated by Moscow as a terrorist organization.

Russia and Tajikistan are both members of the Collective Security Treaty Organization (CSTO), a mutual defensive pact consisting of six former republics of the Soviet Union.

According to Zakharova, Russia's 201st military base in Tajikistan is equipped with everything required to defend the country.
“If necessary, additional measures will be taken to prevent provocations and aggravation of the situation,” she said.

The situation arose in Afghanistan following the reduction of US military presence in the country. As per Washington’s plan, Kabul and the Taliban were set to agree on a transitional government before the formation of a more permanent setup. Neither side has been willing to compromise, and now the Taliban has made territorial gains in the country’s north, on the Tajik border.

Zakharova also noted that there have been multiple occasions of Afghan government forces crossing over the border with Tajikistan to escape gunfire.

“We call on the opposing sides of the inter-Afghan conflict to show restraint and avoid the spread of tensions beyond the country's borders,” she said.

Earlier on Friday, a top Russian CSTO official told RT that Tajikistan and its allies would repel any possible Taliban incursion from neighboring Afghanistan, with Moscow ready to help.

“We’ve seen the Taliban's outposts. At least for now, we see no aggression coming from [them],” General Colonel Anatoly Sidorov said. “They are not hiding at all. It appears the situation is fairly peaceful on the [Afghan] side.”
https://www.rt.com/russia/528807-taliba ... fend-ally/
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 89675
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Dossier Afghanistan

Bericht door Ariel »

Daar ben ik ook bang voor. Bosjes jeugdige Afghanen, die nooit meer vertrekken.
’Europa wacht nieuwe stroom vluchtelingen door acties Taliban’

De kans is groot dat er een nieuwe stroom vluchtelingen uit Afghanistan naar Europa komt. Door de snelle opmars van de Taliban zullen steeds meer Afghanen hun land ontvluchten en een deel van hen zal zich melden aan de buitengrenzen van Europa. Dat zeggen migratie-experts en Vluchtelingenwerk Nederland tegen BNR.

Staatssecretaris Ankie Broekers-Knol, die migratie in haar portefeuille heeft, is bezorgd over het snel oprukken van de islamistische Taliban. Het Amerikaanse leger beëindigt per 31 augustus de missie in Afghanistan en het is de verwachting dat het Afghaanse leger niet in staat zal zijn om daarna de macht in handen te houden. Op veel plekken in het land verliest de regering al terrein. Er wordt gevreesd voor een burgeroorlog.

Hoewel Broekers-Knol nu nog geen grote instroom van Afghaanse vluchtelingen ziet, kan dat zomaar veranderen. „Het kan een enorme toevloed zijn en dan moeten we wel met zijn allen kijken hoe we dat oplossen.”
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
King George
Berichten: 24943
Lid geworden op: zo sep 11, 2011 1:22 pm

Re: Dossier Afghanistan

Bericht door King George »

„Het kan een enorme toevloed zijn en dan moeten we wel met zijn allen kijken hoe we dat oplossen.”
Iets geeft mij in dat ze met dat oplossen bedoelen hier toe te laten. Dan hebben wij dus weer een probleem. Is problemen creëren iets oplossen?
Het morele gelijk ligt bij het volk




Citaten van Mustafa Kemal Atatürk over de Islam
Mahalingam
Berichten: 52064
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Dossier Afghanistan

Bericht door Mahalingam »

Taliban claimen verovering belangrijke grensovergang met Pakistan

De Taliban zeggen in de Afghaanse provincie Kandahar een belangrijke grensovergang met buurland Pakistan te hebben veroverd. “Ze hebben hun vlag gehesen en de Afghaanse vlag weggehaald”, bevestigde een bron binnen de Pakistaanse veiligheidsdiensten. De Afghaanse autoriteiten houden vol dat de aanval in het district Spin Boldak is afgeslagen.

De moslimextremisten van de Taliban zijn bezig aan een opmars nu buitenlandse troepen na twee decennia vertrekken uit hun land. Ze hebben ook grensovergangen veroverd met Turkmenistan, Iran en Tadzjikistan. Dat laatste land mobiliseerde vervolgens 20.000 reservisten voor de bewaking van de grens.

De Taliban voeren volgens inwoners van veroverde gebieden weer strenge regels in voor vrouwen. Die hanteerden de extremisten ook al toen ze voor de Amerikaanse militaire interventie in 2001 over een groot deel van het land heersten. Vrouwen mochten toen alleen onder begeleiding van een mannelijk familielid naar buiten, meisjes konden niet naar school en op overspel stond de doodstraf.

Instructies

De extremisten stuurden na de verovering van het noordelijke district Kalafgan instructies naar de lokale imam. “Er stond in dat vrouwen niet zonder mannelijke begeleider naar de bazaar mogen en dat mannen hun baard moeten laten staan”, zei een 25-jarige inwoner van het gebied. Die vertelde dat de Taliban ook roken in de ban hebben gedaan. Ze beloofden hard te zullen optreden tegen overtreders.

Na de verovering van de grensovergang Shir Khan Bandar bij Tadzjikistan moesten van de Taliban vergelijkbare regels worden ingevoerd. “Ze gaven vrouwen opdracht hun huizen niet meer te verlaten”, zei een lokale fabrieksmedewerkster. Ze vertelde dat veel vrouwen en meisjes werken in de kledingsector. “We zijn doodsbang door dat bevel van de Taliban.”

De Taliban lijken beducht te zijn voor imagoschade en spreken dergelijke berichten tegen. “Deze beweringen kloppen niet”, beklemtoonde een woordvoerder. “Er worden nepdocumenten gebruikt om dit soort geruchten te verspreiden.”
https://www.trouw.nl/buitenland/taliban ... ~bbe76b92/
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 89675
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Dossier Afghanistan

Bericht door Ariel »

Afghaanse regering en Taliban praten in Qatar weer over vrede

De Afghaanse regering en leiders van de Taliban zijn in Doha weer verder gegaan met vredesbesprekingen. In een luxe hotel in de hoofdstad van Qatar kwamen gisteren al hoge Afghaanse functionarissen aan, onder wie de leider van de regeringsdelegatie, Abdullah Abdullah.

De afgelopen maanden zijn de twee partijen vaker bij elkaar gekomen, maar de gesprekken hadden tot nu toe weinig resultaat. Ook nu lijkt het er niet op dat er snel afspraken kunnen worden gemaakt.

Strijd opgelaaid
De troepen van de NAVO en de Verenigde Staten, die de afgelopen 20 jaar in het land waren, zijn inmiddels bijna allemaal vertrokken. Sinds hun vertrek werd aangekondigd is de strijd weer opgelaaid.

Naast het Afghaanse leger hebben ook milities die in het verleden vaak door de VS werden gesteund, de wapens tegen de Taliban weer opgepakt.

Politieke oplossing
Volgens het Duitse persbureau DPA hebben de Taliban inmiddels meer dan de helft van de Afghaanse districten in handen. De leider van de Taliban, Haibatullah Akhundzada, zegt dat zijn beweging klaar is voor een dialoog en dat hij een "sterke voorkeur" heeft voor een politieke oplossing.
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 89675
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Dossier Afghanistan

Bericht door Ariel »

De verloren meisjes van Afghanistan

Door LEON DE WINTER

Dinsdag publiceerde de Arabisch-Israëlische journalist Khaled Abu Toameh enkele Arabische reacties op de terugtrekking van de VS uit Afghanistan. Hij citeerde analisten en maakte duidelijk dat het westers gezinde deel van het Arabische Kommentariat zich diepe zorgen maakt over de toekomst van Afghanistan. De mensen die Toameh aan het woord laat waarschuwen voor een nieuwe machtsovername door de Taliban, die zal worden gevolgd door een opleving van Al Qaeda en IS.

Vermoedelijk hebben die analisten gelijk. Nu al neemt de Taliban hele gebieden over. Dat gaat gepaard, zo wordt hier en daar gemeld, met de jacht op jonge vrouwen en jonge weduwen, die de Taliban nieuwe generaties van strijders moeten leveren.

Afgesneden van Amerika’s militaire en financiële steun wordt Afghanistan uitgeleverd aan krachten die geen enkele relatie hebben met de westerse moderniteit. Voor moderniteit is een culturele context nodig van onder meer twijfel, discussie, conflict, confrontatie, van waarden zoals de gelijkwaardigheid van elk mens; pas dan ontstaan de sociaal-culturele omstandigheden die leiden tot de wetenschappelijke middelen waarmee we het menselijk lijden kunnen bestrijden, of onze lichamelijke beperkingen kunnen overstijgen. De doorbraak bij het genezen van kankers zal niet in Afghanistan plaatsvinden; zonder daaraan te hebben bijgedragen zullen Afghanen er wel gebruik van gaan maken.

Terrorisme
Toameh citeert het verwijt aan het westen van de Egyptische buitenlanddeskundige Atef Al-Saadawi: „Hoe kun je claimen dat je stappen hebt gemaakt in het bestrijden van terrorisme zonder een natie te bouwen die een gematigde ideologie in zich draagt en die een behoorlijk leven biedt dat mensen ervan weerhoudt extremisten te omarmen?”

Al-Saadawi had de verwachting dat het westen Afghanistan zou transformeren in een liberale samenleving die bestaanszekerheden, vrede en een behoorlijk overheidsbestuur kon bieden. Volgens Al-Saadawi was het doel: maak van een tribale een geïndividualiseerde samenleving. We weten inmiddels dat dat niet mogelijk is. Nergens in de islamitische wereld is dit gelukt. De taak die Amerika duizenden levens en honderden miljarden dollars heeft gekost, heeft weinig meer dan vertraging opgeleverd bij de terugkeer naar de inheemse cultuur van de Taliban – en die is in onze ogen barbaars.

Nu het echec compleet is, laat Al-Saadawi het na de echte schuldigen aan te wijzen: de islamitische wereld zelf. De armoede, achterlijkheid, wanen, religieus en sektarisch geweld, corruptie, ze krioelen in de boezem van de grote beschaving van de islam. Alleen moslims zelf kunnen zich van de uitwassen in al die mislukte natiestaten bevrijden – maar daar is vooralsnog niets van te zien. Met name het gevoel van wrok en verongelijktheid lijkt bij velen de blik op de westerse wereld te vertroebelen. Je zag het bij de islamistische ideoloog Sayyid Qutb, een Egyptenaar die tijdens een verblijf in Amerika radicaliseerde, met name door het vrije gedrag en de erotiserende kledij van vrouwen. In zijn ogen waren de mannen die dat toelieten mietjes en hun vrouwen hoeren. Osama bin Laden bewonderde Qutb.

Bij de Taliban, Al-Qaeda en IS zul je de losse omgangsvormen die Qutb kwelde niet aantreffen. Het zal hen een rotzorg zijn dat ze bij het verbergen van hun vrouwen de mentale conditie ondermijnen die noodzakelijk is voor de moeizame weg naar mogelijke kankermedicijnen – ze hebben er maling aan dat vrijheid en vooruitgang altijd samen optrekken. Toch zullen de Taliban-leiders, als die medicijnen op een dag beschikbaar komen dankzij een researchinstituut in Finland of Frankrijk of Japan, die kankermedicijnen willen gebruiken – het rusteloze, obsessionele zoeken naar medicijnen, ook bij zoiets natuurlijks als kankers, is kenmerkend voor vrije culturen, en de navolging daarvan wordt door tribale extremisten als de Taliban niet ervaren als een vorm van, zoals dat in woke kringen wordt genoemd, ’culturele toe-eigening’ (het overnemen van aspecten van een specifieke cultuur, zoals het dragen van een verentooi door niet-Indianen). Zolang te veel moslims zich niet geroepen voelen bij te dragen aan de vooruitgang van de mensheid in het algemeen, maar zich laten gijzelen door achterhaalde tribale waarden en normen, zal de waanzin in Afghanistan voortduren.

Emancipatie
De stemmen die Toameh laat horen, lijken zich hiervan niet bewust. Zij verwijten Amerika dat het de emancipatie van Afghanistan opgeeft. Maar het is overduidelijk dat Amerika het geprobeerd heeft, ondanks de massale corruptie van de Afghaanse elites en hun clans, die talloze miljarden hebben weggesluisd naar banken in de Golfstaten, naar Zwitserland en Caribische eilanden. Mede door de doortrapte politiek van Afghanistans buurlanden Pakistan en Iran, die het geweld hebben gevoed teneinde de Amerikanen te laten bloeden voor hun arrogante goddeloosheid, zijn de meisjes van Afghanistan verloren.

Commentatoren in de Arabische wereld zijn ontzet dat het westen zich moe en verward terugtrekt. Maar niets kan de wrede ziel van de Taliban vermurwen – de gelovigen zijn niet geïnteresseerd in vooruitgang en vrijheid. Hun doel is het versnellen van de islamistische Apocalyps.

Waar is het internationale leger van verlichte moslimlanden die de meisjes van Afghanistan gaan redden? Dat bestaat niet.

Zeg ’t maar, lezer, wat we kunnen doen.
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Mahalingam
Berichten: 52064
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Dossier Afghanistan

Bericht door Mahalingam »

Afghanistan: Record civilian casualties in 2021, UN reports

The number of Afghan civilians killed or injured in escalating violence has risen to record levels in the first half of this year, the UN says.

A new report says Afghanistan has recorded more than 1,600 civilian deaths so far in 2021. That's a 47% rise compared to this time last year.

And the UN warns that the number of deaths could rise still further.

Afghan government forces have been fighting Taliban insurgents, who now control large parts of the country.

Casualties in May and June rose to their highest for this period since the UN began recording the numbers in 2009.

According to the UN report, anti-government forces were responsible for 64% of civilian casualties. Pro-government forces accounted for 25%, and 11% are blamed on crossfire. Of all casualties, 32% were children.

Peace talks between the two sides are moving slowly. Deborah Lyons, the UN special envoy for Afghanistan, urged both sides to "take heed of the conflict's grim and chilling trajectory".
"The report provides a clear warning that unprecedented numbers of Afghan civilians will perish and be maimed this year if the increasing violence is not stemmed," she said in the UN release.

A US-led invasion of Afghanistan in 2001 ousted the Taliban from power.

This year US President Joe Biden announced the withdrawal of US forces from the country by September.
On Saturday top US commander Gen Kenneth McKenzie said their forces would continue carrying out air strikes in support of Afghan troops. He said a Taliban victory was not inevitable.
However, Gen McKenzie did not say if the strikes would continue after the end of the US military mission on 31 August.

US forces launched air strikes last week against Taliban militants as they advanced on the city of Kandahar.

Afghan officials imposed a month-long nightly curfew across most of the country on Saturday to try to halt a Taliban invasion of cities.
https://www.bbc.com/news/world-asia-57967960
Afbeelding
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Mahalingam
Berichten: 52064
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Dossier Afghanistan

Bericht door Mahalingam »

De BBC heeft een lang artikel vol met kaartjes over hoe het gaat in het land.
Mapping the advance of the Taliban in Afghanistan

The resurgent Taliban have taken more territory in Afghanistan in the last two months than at any time since they were ousted from power in 2001.


Over the last 20 years, the control map of Afghanistan has been an ever-changing canvas. Here, we look at the fluctuating picture of who controls which areas.

It appears the Taliban have been emboldened in recent weeks by the withdrawal of US troops - retaking many districts from government forces.

Research from the BBC Afghan service shows the militants now have a strong presence across the country, including in the north and north-east and central provinces like Ghazni and Maidan Wardak. They are also closing in on major cities such as Kunduz, Herat, Kandahar and Lashkar Gah.

Afbeelding

Afbeelding
https://www.bbc.com/news/world-asia-57933979
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 89675
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Dossier Afghanistan

Bericht door Ariel »

:scratch: Moeilijke keuze voor China. Peking schaart zich graag aan de kant van de winnaar in het buurland en wedt daarom op twee paarden: de Taliban en de regering in Kaboel.
China wedt in Afghanistan op twee paarden en papt aan met de Taliban

Nu de Verenigde Staten alle troepen uit Afghanistan terugtrekken, haalt China de banden met de Taliban aan. Peking schaart zich graag aan de kant van de winnaar in het buurland en wedt daarom op twee paarden: de Taliban en de regering in Kaboel.

De Chinese minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi heeft woensdag een negen-koppige delegatie van de Taliban ontmoet. Volgens een woordvoerder van de Taliban zou de ontmoeting op verzoek van de Chinese autoriteiten plaatsvinden. ,,De delegatie heeft China verzekerd dat ze niemand zullen toestaan Afghaanse grond tegen China te gebruiken’’, aldus de woordvoerder.

Terroristen
Voor Peking is deze belofte van belang om toekomstige problemen te voorkomen in de Chinese regio Xinjiang, dat grenst aan Afghanistan. In het verleden hebben Oeigoerse terroristen hun toevlucht gezocht in het buurland, na het opeisen van een aanslag in Xinjiang. De Oeigoerse cellen zouden banden hebben met Al Qaeda, Islamitische Staat en Taliban.

De Chinese minister zou op zijn beurt hebben toegezegd hulp aan Afghanistan voort te zetten om de vrede in het land te herstellen. Het is een indicatie dat Peking geen vertrouwen meer heeft in een toekomst met de regering in Kaboel en China alvast vooruit sorteert op een scenario waarbij het buurland in handen is van de Taliban.

Overname
Amerikaanse top-militair Mark Milley heeft vorige week nog gewaarschuwd dat de Taliban in hoog tempo oprukt nu de Verenigde Staten en bondgenoten hun troepen uit Afghanistan terugtrekken. ,,Een complete overname door de Taliban is goed mogelijk’’, aldus Milley.

De Nederlandse troepen zijn al een maand uit Afghanistan vertrokken. Washington heeft beloofd voor september de laatste Amerikaanse troepen weg te halen.

Grondstoffen
Afghanistan is voor China belangrijk wegens grondstoffen die nodig zijn voor productiemiddelen in de halfgeleiderindustrie. Naar schatting zit er zo’n 60 miljoen ton koper, 2,2 miljard ton ijzererts en 1,4 miljoen ton aan andere zeldzame mineralen in Afghaanse bodem. China heeft al miljarden dollars geïnvesteerd om deze grondstoffen te mogen winnen.

Op Chinese sociale media wordt kritisch gereageerd op de ontmoeting tussen de Chinese minister en de Taliban. ,,Is de Taliban geen terroristische organisatie?’’ vraagt iemand zich af op Weibo. ,,De Verenigde Staten hebben zich teruggetrokken en nu laten zij China de rotzooi opruimen. We zijn toch geen idioten?’’, aldus een andere post.

In een opinieartikel verdedigt de hoofdredacteur van het Chinese staatsdagblad Global Times de Taliban. ,,Ik zie dat sommige mensen de Taliban bestempelen als een vijand die zich tegen China’s belangen keert. Een dergelijke bewering is naar mijn mening emotioneel, naïef en misplaatst. Zelfs de VS ziet de Taliban niet langer als een terroristische groep’’, aldus Global Times.
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Plaats reactie