HONGAARSE MOSLIMS VREZEN SAOEDISCHE FUNDAMENTALISTEN

Gebruikersavatar
sprot
Berichten: 4146
Lid geworden op: ma jan 27, 2003 11:25 pm
Locatie: Hel
Contacteer:

HONGAARSE MOSLIMS VREZEN SAOEDISCHE FUNDAMENTALISTEN

Bericht door sprot »

HONGAARSE MOSLIMS VREZEN SAOEDISCHE FUNDAMENTALISTEN

Imam Tayseer, die van terreur werd verdacht, kwam in Hongarije vrij wegens gebrek aan bewijs. Hongaarse moslims verwijten hem ‘slechts’ verdeeldheid te zaaien, met Saoedisch geld.

Langs de met gordijnen geblindeerde ramen van de moskee lopen vrouwen met tassen vol paprika’s en meloenen.

In de buurt rond de dagmarkt, in het achtste district van Boedapest, zijn de Romazigeuners in de meerderheid. Meiden, de navels bloot en de hakken hoog, lopen flirtend langs imam Abdul Abdel-Moneim, die zich in de deuropening van zijn moskee heeft opgesteld. Een vrolijke veertiger, de imam. “Allah heeft me naar Boedapest gezonden”, glundert hij, terwijl hij de passantes nakijkt.

Al dertien jaar woont imam Abdel-Moneim in Hongarije, maar Hongaars leren spreken is er nooit van gekomen. Hij heeft het ook niet nodig. “We hebben als moslims nooit problemen met Hongaren”, zegt de imam. “Maar het gevaar komt sinds kort uit de hoek van de moslims zelf. We voelen ons bedreigd door de Arabieren. Die interpreteren de islam met oogkleppen op en willen met hun fundamentalisme ook in Hongarije voet aan grond krijgen.”

FELLE STRIJD

Liever had de imam zich er niet mee bemoeid, maar er is geen ontkomen aan. Er woedt een felle strijd binnen de moslimgemeenschap in Hongarije.

De aanleiding: de arrestatie in april van Saleh Tayseer, een prominent geestelijk leider. Tayseer, een tandarts van Palestijnse afkomst en tevens imam van de Dar Assalammoskee in Boedapest, werd half april opgepakt op verdenking van het organiseren van een bomaanslag.

De Hongaarse hoofdstad was in die dagen in de ban van het bezoek van de Israëlische president Moshe Katzav, die de opening bijwoonde van het Holocaust Museum in Boedapest.

Een dag voor de openingsceremonie meldde de Hongaarse politie dat ze een bomaanslag op Katzav had verijdeld. De arrestatie van Tayseer was wereldnieuws.

Twee maanden later is zijn vrijlating minder groot nieuws. Naar nu blijkt, baseerde de politie zich in april op slechts één tip van een eerder voor criminele activiteiten veroordeelde Hongaarse moslim. Die informeerde de politie over dubieuze overboekingen van honderdduizenden euro’s door een islamitische organisatie in Saoedi-Arabië naar Tayseers bank in Boedapest. Met het geld wilde Tayseer de bomaanslag financieren, aldus destijds de politie.

Maar zij kon afgelopen twee maanden voor die bewering geen enkele bewijs aanvoeren. Het geld, 475.000 euro, is wel degelijk aan Tayseer overgemaakt. Niet voor het financieren van een aanslag, zegt zijn advocaat, maar voor de bouw van een nieuwe moskee in Boedapest.

GELD EN JALOEZIE

“Geld en jaloezie vormen de achtergrond van deze beschamende affaire”, zegt Salha Falah, tot voor kort voorzitter van de Hongaars-islamitische gemeenschap. De advocaat Falah (51), een Palestijn geboren in Gaza, kwam als twintiger in Boedapest terecht. “Onze familie was permanent op de vlucht.” In Boedapest ontmoette hij zijn latere, Hongaarse vrouw. “Zij is katholiek, ik moslim, maar dat levert geen enkel probleem op”, zegt Falah, die in zijn jaren als voorzitter van de islamitische gemeenschap trots was op het gematigde, liberale klimaat.

Er wonen zo’n 10.000 moslims in Hongarije, een overwegend katholiek land, met echter veel tastbare verwijzingen naar de eeuwen dat de Turken er heersten. De sultans lieten er in de 16de en 17de eeuw veel moskeeën bouwen. De paar die er nu nog staan, zijn toeristische attracties; een enkele werd omgebouwd tot katholieke kerk. De huidige moslims moeten dus nieuwe gebedsruimtes inrichten. Imam Abdul Abdel-Moneim, uit het achtste district in Boedapest, heeft het bescheiden gehouden. Hij en zijn gelovigen gebruiken een eenvoudige ruimte, met tweedehandse tapijten op de vloer en tl-licht aan het plafond. “Meer heb je niet nodig.”

SPIERBALLEN

Maar Tayseer had wel meer nodig.

Een half miljoen euro voor de bouw van een nieuwe moskee, daarmee wilde Tayseer de show stelen in de moslimgemeenschap. Het geld kreeg hij van de islamitische beweging Al-Haramain uit Saoedi-Arabië, door de Amerikanen gebrandmerkt als een organisatie met banden met Al-Qaeda. “De fundamentalisten zoeken naar stromannen in een land als Hongarije, waar de moslimbe weging nog jong is”, zegt Falah. “En ze vinden iemand als Tayseer. Een gek, een stumperd, maar zeker geen terrorist. Hij heeft dat geld nooit willen gebruiken voor een aanslag op de Israëlische president Katzav. De Hongaarse politie dook zo gretig op dat verhaal om haar spierballen te laten zien. Maar deze nogal domme affaire draagt bij aan het demoniseren van moslims. Want wat blijft hangen is: moslimterreurdaad in Boedapest mislukt.”
Soms denk ik juist,soms denk ik fout,maar ik dénk tenminste
Dubitando ad Veritatem pervenimus (Cicero)
Sapere aude!
In het 'Huis van de Vrede' is het steeds Oorlog.
Plaats reactie