Premier Erdogan speelt hoog spel

In dit forum bespreken wij de onlusten en andere uitwassen van de islamitische revolutie.
Mahalingam
Berichten: 51910
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Premier Erdogan speelt hoog spel

Bericht door Mahalingam »

Erdogan blokkeert de toetreding van Zweden tot de Navo. Pas als hij Turkse staatsburgers krijgt uitgeleverd die verraad hebben gepleegd.
Na veel woorden was het in kannen en kruiken maar Erdogan zei wel dat hij wachtte met 'ja' zeggen tot hij die mensen daadwerkelijk in handen heeft.
Wat voor draai de Zweden er ook aan proberen te geven, het is duidelijk dat ze die 'verzetsrijders' opoffert voor het nationaal belang.
HD stopt deportatie van staatsgreep Turk - zou Zweden toegang tot de NAVO kunnen kosten

Inrikes. In een zaak waarin Turkije de uitlevering vroeg van zijn eigen burger als medeverantwoordelijke voor de poging tot staatsgreep in het land in 2016, wordt de uitlevering nu tegengehouden door het Hooggerechtshof, ook al heeft Turkije duidelijk gemaakt dat het kan voorkomen dat Zweden wordt toegelaten tot de NAVO.

- Het is duidelijk dat er in dit geval verschillende belemmeringen zijn voor uitlevering. Wel geldt dat bij de ene strafrechtelijke verdenking niet wordt voldaan aan de eis van dubbele strafbaarheid, zegt rechter Petter Asp, die een van de rechters is die meewerkte aan de uitspraak, in een persbericht.

- Het is ook een kwestie van politieke misdaden. En er is ook een risico op vervolging op basis van de politieke opvattingen van deze persoon. Uitlevering kan dus niet plaatsvinden, zegt hij verder.

De persoon zou deel hebben uitgemaakt van de zogenaamde Gülen-beweging. De misdrijven waarop het uitleveringsverzoek is gebaseerd betreffen deels dat de persoon wordt verdacht van deelname aan de couppoging in Turkije in 2016, deels dat hij ervan wordt verdacht deel uit te hebben gemaakt van de organisatie zelf.

Inmiddels heeft de Hoge Raad hierover advies uitgebracht aan de regering.

Met betrekking tot het vermoeden dat de persoon betrokken was bij de Gülen-beweging, is de Hoge Raad van oordeel dat er al belemmeringen voor uitlevering bestaan ​​op grond van het feit dat de daden die hij zou hebben gepleegd in Zweden niet strafbaar zijn. De verdenking van medeplichtigheid aan de poging tot staatsgreep komt daarentegen overeen met een verdenking van medeplichtigheid aan een opstand, wat in Zweden een misdaad is.

De rechtbank overweegt voorts dat uitlevering in de weg staat omdat er sprake is van zogenaamde politieke delicten. misdaden die tegen de staat zijn gericht en politiek van aard zijn.

Onder verwijzing naar het feit dat de persoon eerder de vluchtelingenstatus in Zweden had gekregen vanwege het risico op vervolging vanwege zijn politieke overtuiging, is de rechtbank ook van oordeel dat er belemmeringen bestaan ​​volgens artikel 7 van de uitleveringswet.

Dat onderdeel beoogt onder meer het risico van vervolging op grond van iemands politieke opvattingen.

Door het oordeel van de Hoge Raad komt de regering - die uiteindelijk over de kwestie moet beslissen - niet in de gelegenheid om het uitleveringsverzoek in te willigen.
https://www.friatider.se/hd-stoppar-utv ... ade-i-nato
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Mahalingam
Berichten: 51910
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Premier Erdogan speelt hoog spel

Bericht door Mahalingam »

Turkse inflatie daalt naar 64%

ANKARA (ANP/AFP) - De Turkse inflatie is in december veel lager uitgevallen dan de maanden ervoor. Maar nog altijd werd het leven in het land die maand haast twee derde duurder vergeleken met eind 2021. Het officiële inflatiecijfer kwam uit op 64,3%.

In november was er al een einde gekomen aan de sterke toenames van de inflatie in Turkije. Die piekte in oktober op 85,5% ten opzichte van een jaar eerder. In november gingen de prijzen evenwel nog altijd met 84,4% omhoog.

De daling van de inflatie heeft mede te maken met het feit dat de prijzen eind 2021 al omhoogschoten. Toen bedroeg de inflatie op jaarbasis ook al 36%. Daarnaast daalden in december de energieprijzen, waardoor die een minder groot aandeel hadden in de geldontwaarding. Ook in veel Europese landen zorgde dat voor een minder hoge inflatie.

Onorthodox monetair beleid

Turkije voert al lange tijd een onorthodox monetair beleid. Terwijl de inflatie steeg, verlaagde de centrale bank op aandringen van president Recep Tayyip Erdogan herhaaldelijk de rente. Daarmee wil hij de groei van de productie aanjagen. Maar tegelijkertijd zakte daardoor de lira weg ten opzichte van de dollar en dat maakte de import van energie duur.

Ondertussen is Erdogan ook begonnen met een aantal maatregelen om de koopkracht van de Turkse bevolking te verbeteren. Zo ging het minimumloon dit jaar met 55% omhoog ten opzichte van 2022. Ook wordt het mogelijk voor mensen om eerder met pensioen te gaan.

Verkiezingen

Die maatregelen zijn niet los te zien van de verkiezingen later dit jaar. Erdogans populariteit kwam door de hoge inflatie onder vuur te liggen en door de koopkracht deels te repareren hoopt hij weer wat van die populariteit terug te winnen. De echte inflatie ligt volgens sommige economen echter veel hoger dan het officiële cijfer, wat het ook moeilijker maakt voor Erdogan om dat te lijmen.
https://www.telegraaf.nl/financieel/134 ... lt-naar-64
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 89504
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Premier Erdogan speelt hoog spel

Bericht door Ariel »

Turkije woest over Erdogan-afbeelding van Zweedse Koerden

Turkije is woedend over een video van een Koerdische groep in Zweden waarin president Recep Tayyip Erdogan aan zijn benen aan een touw bungelt. De Zweedse ambassadeur in Ankara is ontboden om tekst en uitleg te geven.

In de op Twitter geplaatste video van het Rojava-comité in Zweden, dat onder meer actievoert voor Koerdische strijders in Syrië, wordt Erdogan vergeleken met de Italiaanse fascist Benito Mussolini. De dictator werd ondersteboven opgehangen na zijn executie aan het eind van de Tweede Wereldoorlog.

„De geschiedenis laat zien hoe dictators eindigen”, schreef de groep bij een video met foto’s van Mussolini’s executie in 1945. Vervolgens is een aan een touw bungelende Erdogan-pop te zien. „Het is tijd dat Erdogan aftreedt”, staat erbij.

NAVO-lid Turkije oefent druk uit op Zweden en Finland om veronderstelde Koerdische terroristen uit te leveren als voorwaarde voor instemming met het door beide landen aangevraagde NAVO-lidmaatschap. Ook zou Stockholm het Rojava-comité, dat zou bestaan uit leden van de verboden Turkse arbeiderspartij PKK, moeten vervolgen, vindt Ankara.

Turkije veroordeelt de tweet van de Koerdische groep „in de sterkst mogelijke bewoordingen”, zei Erdogans woordvoerder. „We dringen er bij de Zweedse autoriteiten op aan om zonder verder uitstel de nodige stappen te ondernemen tegen terroristische groeperingen”, twitterde de zegsman.

’Weerzinwekkend’
De Zweedse minister van Buitenlandse Zaken, Tobias Billström, heeft de video veroordeeld. Stockholm steunt een open debat over politiek maar „neemt afstand van bedreigingen en haat tegen politieke vertegenwoordigers”, schreef Billström. „Het afbeelden van een door het volk gekozen president die buiten het stadhuis wordt geëxecuteerd, is weerzinwekkend”, aldus de minister.

Billström bracht vorige maand nog een bezoek aan Ankara in een poging het NAVO-lidmaatschap rond te krijgen. De Zweedse regering gaf recent aan dat de grens van wat ze kan doen om aan de eisen van Ankara te voldoen is bereikt. Het gaat dan vooral om de uitlevering van verdachten, waarin de onafhankelijke rechtspraak een doorslaggevende rol heeft.
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 89504
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Premier Erdogan speelt hoog spel

Bericht door Ariel »

Turkije eist 130 ’terroristen’ van Zweden en Finland voor NAVO-toetreding

Zweden en Finland moeten tot 130 „terroristen” deporteren of uitleveren aan Turkije voordat het Turkse parlement hun toetreding tot de NAVO goedkeurt, zei president Recep Tayyip Erdogan. Hij stelde eerder de uitlevering van vooral Koerdische militanten als voorwaarde en geeft daar nu een aantal bij.

Stockholm en Helsinki dienden vorig jaar een aanvraag in om lid te worden van de militaire alliantie na de Russische invasie van Oekraïne. Van de dertig lidstaten moeten alleen de parlementen van Turkije en Hongarije nog groen licht geven.

Zweden en Finland tekenden afgelopen juni een overeenkomst met Turkije om de bezwaren van Ankara weg te nemen. Met name Zweden zou eerst duidelijker moeten optreden tegen wat Turkije ziet als terroristen. Het gaat voornamelijk om aanhangers van de Koerdische PKK en sympathisanten van de in de VS wonende geestelijke Fethullah Gülen, die volgens Turkije achter een couppoging in 2016 zou zitten.

Tijd begint te dringen voor Turkse parlement
Zweden en Finland beloofden Turkijes deportatie- of uitleveringsverzoeken van terreurverdachten snel en grondig te behandelen. „Om dit door het parlement te laten komen, moet je eerst meer dan 100, ongeveer 130 van deze terroristen aan ons overhandigen”, aldus Erdogan. Zijn woordvoerder zei afgelopen weekend dat de tijd begint te dringen voor het Turkse parlement, aangezien er in mei presidents- en parlementsverkiezingen worden gehouden.

Het Zweedse hooggerechtshof heeft echter al een blokkade opgeworpen voor de uitlevering van een aantal verdachten die volgens Ankara banden hebben met Gülen. De Zweedse premier Ulf Kristersson zei maandag evenwel dat zijn land in een „goede positie” is om ratificatie door Turkije van zijn NAVO-lidmaatschapsaanvraag veilig te stellen.

Finse politici interpreteren de eis van Erdogan als een boze reactie op een incident in Stockholm waarbij activisten vorige week een pop lijkend op de Turkse leider aan zijn benen ophingen. „We benadrukken dat we in Finland en Zweden vrijheid van meningsuiting hebben. We kunnen die niet controleren”, zei de voorzitter van het Finse parlement.

De Zweedse regering heeft de actie veroordeeld. Aanklagers in Zweden lieten maandag weten geen strafrechtelijk onderzoek in te stellen nadat een klacht wegens laster was binnengekomen. De Turkse justitie zei eerder het incident te onderzoeken, nadat de Turkse regering de Zweedse ambassadeur in Ankara had ontboden.
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 89504
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Premier Erdogan speelt hoog spel

Bericht door Ariel »

Gemoederen lopen op tussen Turkije en Zweden vanwege anti-Turkse protesten

De Zweedse defensieminister Pal Jonson is volgende week niet welkom in Turkije om over het Zweedse Navo-lidmaatschap te praten. Ankara annuleert zijn bezoek vanwege anti-Turkse protesten in Zweden en een aangekondigde koranverbranding in Stockholm vanmiddag.

Volgens de Turkse minister van Defensie Hulusi Akar heeft een ontmoeting daardoor ‘zijn belang en betekenis verloren’. De Zweedse ambassadeur moest zich vrijdag ook al melden in Ankara vanwege de protesten. De rechts-extremistische politicus Rasmus Paludan is van plan om vanmiddag een koran te verbranden voor de Turkse ambassade in Stockholm.

Ankara vindt het onaanvaardbaar dat Paludan toestemming heeft gekregen voor het ‘provocerende haatmisdrijf’ en eist dat de Zweedse regering de koranverbranding toch verbiedt. Vorig jaar april ontstonden in Zweden rellen omdat Paludan bijeenkomsten organiseerde waarbij hij korans wilde verbranden. Vandaag staat ook een demonstratie van aanhangers van de Turkse regering gepland bij de ambassade, maar de kans op botsingen wordt laag ingeschat.

Vorige week trok Turkije ook al een uitnodiging in aan de Zweedse parlementsvoorzitter na een rel. De Turkse regering was toen woest over een actie van Zweedse Koerden, die een pop van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan aan zijn voeten hadden opgehangen, alsof hij was geëxecuteerd.

De twee landen liggen al maanden met elkaar overhoop, sinds Turkije de toetreding van Zweden en Finland tot de Navo blokkeert. Ankara stelt als voorwaarde dat Zweden tot 130 mensen uitlevert die Turkije ziet als Koerdische terroristen of die betrokkenen zouden zijn bij de couppoging in 2016. Zweden heeft wel enkele stappen gezet en Jonson had gehoopt met zijn bezoek komende week alle plooien glad te kunnen strijken.
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Mahalingam
Berichten: 51910
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Premier Erdogan speelt hoog spel

Bericht door Mahalingam »

Zo hing de pop erbij:
Afbeelding
video van het ophijsen:
https://gatesofvienna.net/2023/01/hangi ... d-for-him/
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 89504
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Premier Erdogan speelt hoog spel

Bericht door Ariel »

Ik ben benieuwd of de NAVO zich stoort aan de uitspraak van Erdogan.
Erdogan: voorlopig geen steun voor NAVO-lidmaatschap Zweden

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan zegt dat Zweden niet hoeft te rekenen op de steun van Turkije bij het verkrijgen van het NAVO-lidmaatschap, na de koranverbranding bij de Turkse ambassade in Stockholm afgelopen weekend.

De rechts-extremistische politicus Rasmus Paludan kreeg toestemming voor een protest waarbij hij een koran verbrandde bij de Turkse ambassade in de Zweedse hoofdstad. Die toestemming leidde tot woede in Turkije. De Zweedse ambassadeur in Turkije moest zich vrijdag al melden vanwege de geplande koranverbranding. Er werd ook een streep gezet door een bezoek van de Zweedse defensieminister.

„Als je geen respect toont voor de Turkse republiek of het geloof van moslims, kun je ook geen steun van ons krijgen wat betreft NAVO”, zei Erdogan in een speech na de ministerraad. Hij noemde de stunt van de Deens-Zweedse Paludan een „schande.” Ook Zweedse politici veroordeelden de actie van Paludan, maar zij verdedigden tegelijkertijd de brede vrijheid van meningsuiting in het land.

De relatie tussen de twee landen is moeizaam sinds Turkije de toetreding van Zweden en Finland tot de NAVO blokkeert. Voor dat lidmaatschap moeten alle leden akkoord gaan. Ankara stelt als voorwaarde dat Zweden tot 130 mensen uitlevert die Turkije als Koerdische terroristen of betrokkenen bij de couppoging van 2016 beschouwt.
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 89504
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Premier Erdogan speelt hoog spel

Bericht door Ariel »

Turkije blijft dwarsliggen bij NAVO-uitbreiding; irritaties nemen toe

De irritaties over het verzet van de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan tegen toetreding van Zweden tot de NAVO nemen toe. Ondertussen suggereert Finland dat toetreding zónder Zweden een optie is.

Turkije sloot voor de zomer op de NAVO-top in Madrid een deal met de twee landen. Om een veto van Ankara van tafel te krijgen moeten Zweden en Finland werk maken van een stevigere anti-terreuraanpak, exportblokkades voor wapens opheffen en Turkse dissidenten uitleveren.

Maar Erdoğan is vooral over het huiswerk van Zweden ontevreden. Het Turkse staatshoofd, al volop in campagnestand voor de presidentsverkiezingen, lijkt iedere keer nieuwe voorwaarden af te vuren op Stockholm. Afgelopen maandag deed hij er nog een schepje bovenop: Zweden hoeft voorlopig geen goedkeuring te verwachten.

Protest
Aanleiding voor zijn jongste blokkade is een demonstratie van een Koerdische actiegroep in Stockholm, bij het protest was een hangende pop met daarop Erdoğan te zien. Verder is hij woest over een politicus die afgelopen weekend de koran verbrandde bij de Turkse ambassade.

Het Scandinavische land vreest onderhand dat de Turkse ratificatie niet meer zal plaatsvinden voor de presidentverkiezingen halverwege mei. In Finland, met Rusland als grote buur en aanleiding om zich aan te willen sluiten bij het bondgenootschap, neemt het ongeduld toe. Voor Helsinki is het altijd een belangrijke lijn geweest om samen met Zweden toe te treden tot de militaire alliantie.

Maar de Finse minister Pekka Haavisto (Buitenlandse Zaken) suggereerde bij televisiezender Yle dat er een moment kan komen dat Finland alleen verder gaat als het te lang duurt met Zweden. De uitspraken zorgen voor veel commotie in Zweden.

Haavisto heeft de kwestie dinsdagochtend besproken met NAVO-topman Jens Stoltenberg en zijn Zweedse ambtsgenoot. „Het doel is dat Finland en Zweden tegelijkertijd lid worden van de NAVO”, zei Haavisto na afloop tijdens een persconferentie.

Irritaties
Binnen de NAVO nemen de irritaties over Turkije toe. „Finland en Zweden zijn klaar om toe te treden”, zegt secretaris-generaal Jens Stoltenberg keer op keer tijdens persconferenties.

Volgens minister Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken) stelt Ankara het geduld op de proef. „Maar het is beter dat ik op mijn tong bijt”, zei de CDA-bewindsman maandag in Brussel. De minister vreest dat het alleen maar averechts werkt als hij zich zou uitspreken over de kwestie.

Zweden en Finland kunnen in de wachtkamer voor NAVO-lidmaatschap geen beroep doen op het beroemde artikel 5: een aanval op een lidstaat wordt beschouwd als een aanval op alle lidstaten. Beide landen zien deze ‘grijze zone’ als een veiligheidsrisico. De Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk hebben om die reden veiligheidsgaranties afgegeven. De twee militaire grootmachten schieten te hulp zodra de landen worden aangevallen in periode tussen het aanmelden voor lidmaatschap en de officiële toetreding.
Volgens minister Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken) stelt Ankara het geduld op de proef. „Maar het is beter dat ik op mijn tong bijt”, zei de CDA-bewindsman maandag in Brussel. De minister vreest dat het alleen maar averechts werkt als hij zich zou uitspreken over de kwestie.

Misschien moet Wopke wat minder op zijn tong bijten, en aangeven dat men Turkije het NAVO-lidmaatschap ontneemt. Probleem opgelost. Turkije hoort niet in de NAVO.
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
Hans v d Mortel sr
Berichten: 17390
Lid geworden op: za jun 18, 2011 7:07 pm

Premier Erdogan is net zoals Aboutaleb een salafist

Bericht door Hans v d Mortel sr »

Ariel schreef:
di jan 24, 2023 1:16 pm
Misschien moet Wopke wat minder op zijn tong bijten, en aangeven dat men Turkije het NAVO-lidmaatschap ontneemt. Probleem opgelost. Turkije hoort niet in de NAVO.
Afbeelding

JUIST JA! Wopke zou overleg moeten plegen met de belangrijkste NAVO partners zonder uiteraard de aanwezigheid van het dwarsliggende zich superieur voelende overbodige moslimland Turkije; en stellen dat we beter af zijn zonder Turkije, maar mèt Zweden en Finland. En dat op zéér korte termijn. Dat moslimland had allang verwijderd moeten worden op het lijstje van de westerse beschaving.

Erdogan manifesteert zich keer op keer als een arrogante klootzak die anti-democratische kuren heeft keer op keer op keer. Een Salafist die democratisch is? Dat kan alleen in Nederland met de hypocriete geniepige achterbakse Salafist Ahmed Aboutaleb, burgervader van Rotterdam en hoofd van de politie aldaar. Typisch iets voor een bananenrepubliek zoals Nederland: zo logisch corrupt als de pest.
Ik weet niks met zekerheid. Ik ben ontoerekeningsvatbaar gelovig atheïst wegens gebrek aan de vrije wil.
Mahalingam
Berichten: 51910
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Premier Erdogan speelt hoog spel

Bericht door Mahalingam »

Ruim honderd arrestaties in Turkije om vermeende banden met PKK

Arrestatiegolf
De arrestanten zijn vooral journalisten, politici en advocaten. Turkse media melden dat het aantal arrestaties blijft oplopen.


De Turkse politie heeft dinsdag ten minste 110 mensen aangehouden die worden beschuldigd van banden met de Koerdische PKK-beweging. De operatie vond plaats in 21 provincies door het hele land. Volgens persbureau Reuters vonden de arrestaties met name plaats in Diyarbakir, de grootste stad in het overwegend Koerdische zuidoosten van Turkije. De arrestanten zijn veelal journalisten, advocaten en politici.

Tientallen leden van de pro-Koerdische HDP, de op twee na grootste partij van het Turkse parlement, zijn gearresteerd. Turkse media melden dat nog steeds huiszoekingen worden gedaan en dat het aantal arrestaties blijft oplopen. De arrestanten worden volgens staatsomroep TRT verdacht van het financieren en verspreiden van propaganda voor de PKK, die door Turkije en meerdere westerse landen als terreurgroep wordt aangemerkt.

De arrestaties komen zo’n drie weken voor de Turkse presidents- en parlementsverkiezingen. De verkiezingen op 14 mei zullen een grote uitdaging vormen voor president Recep Tayyip Erdogan, wiens AK-partij in 2002 aan de macht kwam. Onder meer door de hoge inflatie en de gebrekkige hulpverlening na de aardbevingen lijkt de onvrede over Erdogan te zijn gegroeid.

Op Twitter noemt de HDP de arrestaties een poging om de verkiezingen te beïnvloeden. Door de jaren heen zijn duizenden leden, advocaten en burgemeesters van de pro-Koerdische partij door de Turkse regering gearresteerd of uit hun functie gezet wegens vermeende banden met de PKK.
https://www.nrc.nl/nieuws/2023/04/25/ru ... k-a4162998
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 89504
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Premier Erdogan speelt hoog spel

Bericht door Ariel »

Recep Tayyip Erdogan heeft om gezondheidsredenen campagneoptredens voor de verkiezingen van volgende maand geannuleerd, meldt zijn AK-partij. De 69-jarige Erdogan werd dinsdagavond onwel tijdens een televisie-interview, waarop de uitzending even werd onderbroken.

Hij voelde zich misselijk, het zou om een buikgriep gaan. „Vandaag zal ik op advies van mijn artsen thuis rusten”, twitterde Erdogan woensdag. Ook donderdag hervat hij de campagne nog niet, wel volgt hij per video een ceremonie in een kerncentrale.
Op twitter gaat het verhaal dat Erdogan een hartaanval gehad heeft, en dat zijn familie naar het ziekenhuis geroepen is. Turkse kranten melden dat er niet met hem aan de hand is.
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 89504
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Premier Erdogan speelt hoog spel

Bericht door Ariel »

Erdogan versus de oppositie: waardoor het in Turkije dit keer wel spannend kan worden

"We laten Turkije niet langer in handen van één man." Het waren dit weekend de woorden van Kemal Kilicdaroglu, de Turkse oppositieleider en uitdager van zittend president Erdogan. "Jullie zullen dit autocratische bewind vervangen, en dat doen jullie met democratische middelen." De juichende menigte was in de verre omgeving te horen.

Kilicdaroglu hield een grote rally in Istanbul, net als zijn rivaal. Een week voor de verkiezingen in Turkije wordt er flink campagne gevoerd in het land. Presidentskandidaten huren een groot park af en proberen er zo veel mogelijk mensen naartoe te krijgen. Met drones worden beelden vanuit de lucht gemaakt om te laten zien hoeveel mensen er zijn.

De vorige presidentsverkiezingen, in 2018, won Erdogan in de eerste ronde met iets meer dan 50 procent van de stemmen. Maar inmiddels voelt de oppositie zich sterker dan ooit: Kilicdaroglu is ervan overtuigd dat hij Erdogan kan verslaan. De populariteit van de president liep de afgelopen jaren een flinke deuk op, vooral vanwege de slechte staat van de economie. Peilingen suggereren dat het een nek-aan-nekrace wordt.

De 74-jarige Kilicdaroglu is al jaren partijleider van de seculiere CHP. Hij is in veel opzichten een tegenpool van de president en wordt wel eens de Turkse Mahatma Gandhi genoemd. Niet alleen omdat hij wel wat lijkt op de Indiase politicus, maar vooral omdat hij in 2017 in zijn eentje een protestmars liep van Ankara naar een gevangenis in Istanbul.

Hij protesteerde tegen de politieke gevangenschap van een partijgenoot, en tegen het steeds repressievere beleid van Erdogan. Zijn mars werd al snel vergeleken met de tocht die Gandhi ooit aflegde uit protest tegen de Britse heerschappij over India.

Bij deze stembusgang presenteert Kilicdaroglu zich als een bescheiden leider. In video's die hij om de paar dagen publiceert, zit hij aan zijn keukentafel. In een van de video's houdt hij een ui omhoog: "Als hij aan de macht blijft, kun jij straks zelfs deze ui niet meer betalen."

Oppositie verenigd
Maar er is nog een andere reden waarom Kilicdaroglu naar voren is geschoven als kandidaat voor het presidentschap. Hij was degene die het lukte zes oppositiepartijen om de tafel te krijgen.

Na de vorige verkiezingen in 2018 werd duidelijk dat zelfs de grootste oppositiepartij niet groot genoeg was om het van Erdogan te winnen. Er kwam een coalitie met zes partijen, die onderling flink van elkaar verschilden: van sociaaldemocratisch tot rechts-nationalistisch en zelfs islamistisch. Maar het einddoel, Erdogan wegsturen, bleek belangrijk genoeg om bij elkaar te blijven.

Kilicdaroglu wordt gezien als de lijm die de partijen bij elkaar houdt. Zijn Alevitische roots zorgen bovendien voor sympathie bij minderheidsgroepen. Hij verzekerde zich van de steun van de pro-Koerdische partij HDP, een belangrijke electorale groep. Die partij besloot geen eigen kandidaat naar voren te schuiven maar deed een oproep op Kilicdaroglu te stemmen.

"Hij is gewoon een eerlijke man," zegt Gunsel, een vrouw van middelbare leeftijd bij Kilicdaroglu's verkiezingsbijeenkomst. "We leven in zware tijden, en hij is degene die ons kan redden."

Op het grote podium stond Kilicdaroglu gisteren niet alleen: hij deelde het met de leiders van de zes oppositiepartijen. Slaagt Kilicdaroglu's missie, dan zal hij proberen om het presidentiële systeem van Erdogan af te schaffen en een parlementair systeem te herintroduceren.

Tegelijk was ook de opkomst bij Erdogans verkiezingsbijeenkomst vandaag groot. Volgens staatszender TRT, die volledig onder controle staat van Erdogans regering, waren er maar liefst 1,7 miljoen mensen op de been. Ondanks de hyperinflatie in Turkije geniet de president nog altijd veel steun. "We zullen de inflatie compenseren in jullie salaris", riep hij de menigte toe. Hij beloofde ook meer banen te creëren voor de jeugd. Ook bij hem werd hard gejuicht.

Over Kilicdaroglu zei de president dat hij het land polariseert en "schouder aan schouder samenwerkt met PKK-terroristen". Daarmee doelde Erdogan op de HDP, die in de ogen van de regering een verlengstuk is van de terreurgroep PKK.

Door dergelijke uitspraken leven bij de oppositie grote zorgen over de veiligheid van de oppositieleiders. Vandaag bekogelde in de stad Erzurum een groep boze jongeren de campagnebus van de burgemeester van Istanbul. Hij verliet de stad vroegtijdig vanwege de dreigende sfeer.

Of het Kilicdaroglu en de verenigde oppositie dit keer lukt om Erdogan weg te sturen is nog lastig te zeggen. Volgende week zondag, op 14 mei, moet blijken of er een duidelijke winnaar is, of dat er een tweede ronde nodig is.
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 89504
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Premier Erdogan speelt hoog spel

Bericht door Ariel »

Zorgen bij tegenstanders van Erdogan over stemmende ’nep-Turken’

De Turken in Nederland en andere Europese landen zijn niet de enigen die in het buitenland meedoen aan de verkiezingen in Turkije. Een Turkse expat in Koeweit liet weten dat toen hij daar wilde stemmen tot zijn verbazing zag dat hij in de rij stond tussen een grote groep Arabieren. Ze spraken geen woord Turks, maar hadden een Turkse identiteitskaart bij zich, kennelijk gekocht.

Hoe dat ook gegaan is, feit is dat onder Arabieren een grote sympathie is voor de Turkse president Erdogan. Dat geldt zeker ook voor de circa 3,6 miljoen Syrische vluchtelingen die in Turkije zijn. Hoe groot het deel is van deze groep dat een Turkse identiteitskaart heeft en dus ook kan stemmen is onduidelijk. Daar maken tegenstanders van Erdogan zich wel eens zorgen over. Want als de Syrische vluchtelingen het voor het zeggen hadden, had Erdogan de verkiezingen dik gewonnen en had de oppositie vrijwel geen stemmen gehad. De Syrische vluchtelingen zijn Erdogan dankbaar voor de opvang in Turkije en zijn bovendien doorgaans religieus, net als de Turkse president. Ze vrezen dat als de oppositie wint ze worden teruggestuurd naar huis.

De oppositie tegen Erdogan vindt namelijk dat de immigratie in Turkije helemaal uit de hand is gelopen en wil daar wat tegen doen. Het is dan ook de vraag wat er gebeurt met de zogenaamde Turkijedeal die de EU met het land had gesloten om, tegen betaling, de stroom Syrische vluchtelingen tegen te houden. Als de oppositie wint staat die deal op de tocht.

Opvallend is dat je veel Turken die zichzelf als links en seculier beschouwen hoort klagen over de Syrische immigranten, met wie ze weinig affiniteit hebben, en die terug willen sturen, terwijl de rechtse conservatieve Turken die op Erdogan stemmen dat discriminatie vinden en voor ze opkomen. De begrippen links en rechts zijn dus niet in alle landen gelijk.
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 89504
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Premier Erdogan speelt hoog spel

Bericht door Ariel »

Het zit wel goed met de verkiezingen in Turkije. Erdogan wordt gewoon weer president.
In de Turkse stad Rize is er maar voor één persoon plaats

’President Erdogan is alles voor ons’

Terwijl Turkije zondag in twee grote kampen verscheurd naar de parlements- en presidentsverkiezingen lijkt te gaan en de spanning om te snijden is, is in de stad Rize voor maar één persoon plaats: Recep Tayyip Erdogan, ook wel Reis (Leider) genoemd. Hier, in deze stad in het noordoosten van Turkije, op twee uur afstand rijden van de grens met Georgie, is de allergrootste aanhang van de Turkse president Erdogan te vinden. Nog groter dan in de religieuze stad Konya en de conservatieve stad Kayseri, in het binnenland van Turkije. Zelfs de plaatselijke universiteit is naar hem vernoemd.

In Rize hangen overal gigantische afbeeldingen van Erdogan boven de straten en sieren ze de muren van de gebouwen. Hij is alom aanwezig. Er is vrijwel geen spoor van de oppositie te bespeuren. Bij de laatste verkiezingen vijf jaar geleden had de Turkse president hier 77% van de stemmen gekregen. Twee jonge vrouwen met een hoofddoekje staan bij een centrale plek van de jongerenafdeling van de partij van Erdogan, de AKP.

„Erdogan is mijn tweede vader. Hij heeft veel gedaan, zoals op het gebied van luchtmacht-defensie en de productie van drones”, zegt Elvan over de Turkse president. „Erdogan is de nummer één, een wereldleider! En hij is van hier!”, roept een man die bij de twee jonge vrouwen staat. Over de andere presidentskandidaat Kilicdaroglu is hij niet te spreken. „Die werkt met de PKK samen. Als die wint gaan ze onze vlag veranderen.”

De burgemeester van Rize, Rahmi Metin, weet wel waarom Erdogan zo populair is in zijn stad: „Want hij komt hier vandaan”, geeft hij als uitleg. „Zijn ouders kwamen hier vandaan. Erdogan is weliswaar geboren en getogen in Istanbul, maar zijn ouders kwamen uit de provincie van Rize. Hij is hier daarom altijd regelmatig teruggekomen, vooral in de zomer, soms voor een paar maanden.”

Rize is ook de meest groene stad van Turkije en de stad waar het het vaakst regent, vertelt de burgemeester. In totaal 70% van de thee in Turkije wordt hier geproduceerd. De stad is omringd door groene heuvels waar de thee wordt verbouwd. Erdogan kent hij goed, al vele jaren. „Hij heeft nog op deze stoel gezeten. Hij lijkt van buiten heel serieus, maar wie hem beter kent weet ook hoe vriendelijk en communicatief hij met de mensen is.” Metin is overtuigd van de kwaliteiten van Erdogan. „Als je kijkt naar de geschiedenis van Turkije, dan heeft Erdogan meer gedaan in twintig jaar dan dat er in de tachtig jaar ervoor is gebeurd. En hij denkt op lange termijn.”

Inflatie
Metin geeft toe dat er een inflatieprobleem is in het land. De oppositie noemt dat vaak. Oppositieleider Kilicdaroglu had tijdens een filmpje een ui omhoog gehouden en de Turken gezegd dat als Erdogan aan de macht blijft ze die niet eens meer kunnen betalen. Juist de economie kan het Waterloo van Erdogan worden. Toch vindt Metin het een zwaktebod dat de oppositie tijdens de campagne zo op de economie heeft gehamerd. „Ze had het alleen maar daar over. Natuurlijk is de economie belangrijk. Maar de inflatie zal zakken. Verder zijn de restaurants en winkels vol en er worden meer auto’s verkocht. De mensen willen niet eens meer thee verbouwen, daarvoor moeten we immigranten inroepen.”

In het door theevelden omringde dorpje Güneysu, in de provincie van Rize, stemt zelfs meer dan 90% op Erdogan. De muhtar (dorpshoofd) wijst naar het huis op een heuvel bij een minaret waar de ouders van Erdogan woonden. In het plaatselijke kantoor van de AKP zit Mustafa Sancaktutan. „Erdogan is alles voor ons. Wij zijn deel van hem. Hij is de staat, mijn toekomst, mijn vertrouwen en mijn geloof”, zegt hij. In het partijkantoor hangen allemaal foto’s van Erdogan die de plaatselijke mensen ontmoet.

Regels
De partijleider van de AKP van Güneysu, Mehmet Akif Karsli, zegt dat Erdogan niet is te beschrijven, maar moet worden beleefd: „Hij is een echte leider. Hij is jong de politiek in gegaan en daarin opgegroeid. Daarom begrijpt hij alle aspecten zo goed.” Karsli ontmoet hem regelmatig en toont een gastenboek waarin Erdogan enkele keren wat heeft geschreven. „Altijd als hij komt wil hij weten of we de regels naleven. En hij wil overal van op de hoogte zijn”, aldus Karsli.

Alle aanhangers van Erdogan in Rize en Güneysu zijn overtuigd van zijn winst en het verlies van Kilicdaroglu. Dat geldt ook voor Hikmet Ayar (eveens AKP), hoofd van de provincie Rize. Hij ziet op de televisie dat een derde presidentskandidaat, Muharrem Ince, die circa 4% zou krijgen, zich plotseling heeft teruggetrokken. Dat is waarschijnlijk ten voordele van Kilicdaroglu. Ayar reageert teleurgesteld en wijst op peilingen in de pers die pro-Erdogan zijn en waar de president voor staat. Er is ook een andere rede voor zijn teleurstelling. „Ince wilde tenminste werken voor Turkije. Kilicdaroglu niet. Het buitenland wil hem als middel gebruiken om Turkije te verzwakken. Maar dat gaat niet gebeuren.”

Als Kilicdaroglu toch wint? Daar wil Ayar niets van weten. „Dat gebeurt niet”, stelt hij stellig.
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 89504
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Premier Erdogan speelt hoog spel

Bericht door Ariel »

Spannend .
Na het tellen van bijna 97 procent van de stemmen heeft officieel geen van de kandidaten voor het presidentschap in Turkije een absolute meerderheid. Als dat zo blijft, moet een tweede ronde over twee weken uitsluitsel bieden.

Het lijkt er niet op dat Erdogan nog stijgt in de uitslag. De stemmen die nog geteld moeten worden, zouden eerder naar Kilicdaroglu gaan. Dat zou betekenen dat op 28 mei een tweede ronde wordt gehouden tussen Erdogan en Kilicdaroglu.
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
Hans v d Mortel sr
Berichten: 17390
Lid geworden op: za jun 18, 2011 7:07 pm

Premier Erdogan speelt voor de Profeet

Bericht door Hans v d Mortel sr »

Afbeelding

Ik meen dat Erdogan als vertegenwoordiger van de historische Arabische sadistische pedofiele schoft Mohammed, aan kop ligt.
Ik weet niks met zekerheid. Ik ben ontoerekeningsvatbaar gelovig atheïst wegens gebrek aan de vrije wil.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 89504
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Premier Erdogan speelt hoog spel

Bericht door Ariel »

Waarom houdt men rekening met deze kerel. Maak Zweden lid, en stoor je niet aan Erdogan.
Turkije verrast NAVO met EU-eis: ’Dan openen we weg voor Zweden’

De Turkse president Recep Tayyip Erdoğan heeft een opmerkelijke nieuwe eis op tafel gelegd: Zweden mag toetreden tot de NAVO, als Turkije zicht krijgt op EU-lidmaatschap. NAVO-baas Jens Stoltenberg herinnert de Turken er diplomatiek aan dat er afspraken zijn gemaakt met Stockholm en dat het Scandinavische land klaar is om onderdeel te worden van de alliantie.

Stoltenberg, Erdoğan en de Zweedse premier Ulf Kristersson ontmoeten elkaar maandag in Vilnius, waar dinsdag en woensdag een NAVO-top zal plaatsvinden. Vlak voor vertrek naar de Litouwse hoofdstad verraste de Turkse president het bondgenootschap met de EU-wens.

Turkije diende al in 1987 een aanvraag in om lid te worden van de toenmalige Europese Economische Gemeenschap. In 1999 kreeg het land de status van kandidaat-lidstaat. Onder Erdoğan is de situatie rond rechtsstaat en persvrijheid verslechterd en is Turkije alleen maar verder van de EU afgedreven, in 2018 zijn de toetredingsgesprekken opgeschort.

„Open de weg voor Turkije bij de EU en dan zullen we de weg openen voor Zweden, net zoals we deden voor Finland”, aldus Erdoğan voor vertrek naar Vilnius. Hij zegt zijn oproep te willen herhalen op de NAVO-top.

NAVO-baas Jens Stoltenberg reageerde maandag bij aankomst in Litouwen diplomatiek op de nieuwe eis. „Ik steun de Turkse ambitie om lid te worden van de EU”, aldus de nuchtere Noor. „Maar op de top van Madrid zijn er afspraken gemaakt over onder welke condities Zweden lid kan worden van de NAVO.”

’Zweden heeft aan alle eisen voldaan’
Zweden maakte precies een jaar geleden afspraken met Turkije over onder andere een harde aanpak van de Koerdische terreurorganisatie PKK en strengere antiterreurwetten. „Zweden heeft aan alle eisen voldaan”, benadrukt Stoltenberg. De op één na langstzittende secretaris-generaal van het bondgenootschap is al maanden zelf betrokken bij de onderhandelingen. De topman geeft de hoop niet op: „Het is nog steeds mogelijk dat Zweden hier in Vilnius kan toetreden.”

Volgens Stoltenberg is snelle toetreding van Zweden in het belang van het hele bondgenootschap: „Het maakt de NAVO sterker en niet op de laatste plaats dat Baltische regio. Kijk maar naar de kaart van dit gebied.” Eerder ging Turkije wel al akkoord met Finland. De Finnen delen een grens van ruim 1.300 kilometer met Rusland en zijn deze week voor het eerst als lid aanwezig op een NAVO-top.

De kans dat Zweden deze week officieel kan toetreden lijkt klein. Erdoğan moet eerst het toetredingsverdrag naar het Turkse parlement sturen, maar de politieke arena heeft nog tot oktober reces. Ook het Hongaarse parlement moet het Zweedse lidmaatschap nog ratificeren. Premier Viktor Orbán wil dat Zweden een minder harde toon aanslaat over de belabberde situatie rond de rechtsstaat in zijn land. Binnen NAVO-kringen verwacht iedereen dat Orbán zijn verzet opgeeft zodra de Turken akkoord zijn.
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 89504
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Premier Erdogan speelt hoog spel

Bericht door Ariel »

Erdogan verraste vriend en vijand maandag door plotseling een nieuwe eis op tafel te leggen. Vlak voor vertrek naar de NAVO-top in de Litouwse hoofdstad Vilnius verklaarde het Turkse staatshoofd dat Zweden alleen mag toetreden als zijn land weer perspectief krijgt op EU-lidmaatschap.

„In Brussel werd direct sceptisch gereageerd door de Europese Commissie. Ook de Duitse bondskanselier Olaf Scholz veegde de eis direct van tafel. In Vilnius spraken Stoltenberg, Erdogan en de Zweedse premier Ulf Kristersson maandag urenlang met elkaar. De vergadering werd onderbroken door een opmerkelijke ontmoeting met EU-kopstuk Charles Michel, na afloop legde hij opeens wel een link tussen NAVO-toetreding van Zweden en de „verbeterde EU-relatie met Turkije.”

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan ligt eindelijk niet meer dwars tegen de NAVO-toetreding van Zweden. Secretaris-generaal Jens Stoltenberg spreekt van „een historische stap” die het hele bondgenootschap „sterker en veiliger” maakt.
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
King George
Berichten: 24929
Lid geworden op: zo sep 11, 2011 1:22 pm

Re: Premier Erdogan speelt hoog spel

Bericht door King George »

Ariel schreef:
ma jul 10, 2023 4:01 pm
Waarom houdt men rekening met deze kerel. Maak Zweden lid, en stoor je niet aan Erdogan.
Turkije verrast NAVO met EU-eis: ’Dan openen we weg voor Zweden’
Spoiler! :
De Turkse president Recep Tayyip Erdoğan heeft een opmerkelijke nieuwe eis op tafel gelegd: Zweden mag toetreden tot de NAVO, als Turkije zicht krijgt op EU-lidmaatschap. NAVO-baas Jens Stoltenberg herinnert de Turken er diplomatiek aan dat er afspraken zijn gemaakt met Stockholm en dat het Scandinavische land klaar is om onderdeel te worden van de alliantie.

Stoltenberg, Erdoğan en de Zweedse premier Ulf Kristersson ontmoeten elkaar maandag in Vilnius, waar dinsdag en woensdag een NAVO-top zal plaatsvinden. Vlak voor vertrek naar de Litouwse hoofdstad verraste de Turkse president het bondgenootschap met de EU-wens.

Turkije diende al in 1987 een aanvraag in om lid te worden van de toenmalige Europese Economische Gemeenschap. In 1999 kreeg het land de status van kandidaat-lidstaat. Onder Erdoğan is de situatie rond rechtsstaat en persvrijheid verslechterd en is Turkije alleen maar verder van de EU afgedreven, in 2018 zijn de toetredingsgesprekken opgeschort.

„Open de weg voor Turkije bij de EU en dan zullen we de weg openen voor Zweden, net zoals we deden voor Finland”, aldus Erdoğan voor vertrek naar Vilnius. Hij zegt zijn oproep te willen herhalen op de NAVO-top.

NAVO-baas Jens Stoltenberg reageerde maandag bij aankomst in Litouwen diplomatiek op de nieuwe eis. „Ik steun de Turkse ambitie om lid te worden van de EU”, aldus de nuchtere Noor. „Maar op de top van Madrid zijn er afspraken gemaakt over onder welke condities Zweden lid kan worden van de NAVO.”

’Zweden heeft aan alle eisen voldaan’
Zweden maakte precies een jaar geleden afspraken met Turkije over onder andere een harde aanpak van de Koerdische terreurorganisatie PKK en strengere antiterreurwetten. „Zweden heeft aan alle eisen voldaan”, benadrukt Stoltenberg. De op één na langstzittende secretaris-generaal van het bondgenootschap is al maanden zelf betrokken bij de onderhandelingen. De topman geeft de hoop niet op: „Het is nog steeds mogelijk dat Zweden hier in Vilnius kan toetreden.”

Volgens Stoltenberg is snelle toetreding van Zweden in het belang van het hele bondgenootschap: „Het maakt de NAVO sterker en niet op de laatste plaats dat Baltische regio. Kijk maar naar de kaart van dit gebied.” Eerder ging Turkije wel al akkoord met Finland. De Finnen delen een grens van ruim 1.300 kilometer met Rusland en zijn deze week voor het eerst als lid aanwezig op een NAVO-top.

De kans dat Zweden deze week officieel kan toetreden lijkt klein. Erdoğan moet eerst het toetredingsverdrag naar het Turkse parlement sturen, maar de politieke arena heeft nog tot oktober reces. Ook het Hongaarse parlement moet het Zweedse lidmaatschap nog ratificeren. Premier Viktor Orbán wil dat Zweden een minder harde toon aanslaat over de belabberde situatie rond de rechtsstaat in zijn land. Binnen NAVO-kringen verwacht iedereen dat Orbán zijn verzet opgeeft zodra de Turken akkoord zijn.
Trap Turkije toch uit de NAVO! Je hebt niks aan ze. Ze gijzelen enkel de NAVO om Europa te chanteren.
Het morele gelijk ligt bij het volk
Citaten van Mustafa Kemal Atatürk over de Islam
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 89504
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Premier Erdogan speelt hoog spel

Bericht door Ariel »

Erdogan vindt Hamas geen terroristische organisatie: 'Westerse landen gooien olie op het vuur'

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan vindt dat het Palestijnse Hamas geen terroristische organisatie is. De militante beweging, die in onder meer de Verenigde Staten en de Europese Unie wel op de lijst met terroristische organisaties staat, is in de ogen van Erdogan een "vrijheidsgroep die strijdt om zijn land te verdedigen". De Turkse president herhaalt ook de kritiek op Israël en zegt daarom een bezoek aan dat land af.

De Turkse president heeft de afgelopen weken al meerdere malen zijn steun uitgesproken voor de Palestijnse bevolking in de Gazastrook en het Israëlische beleid daar afgekeurd. De meeste westerse leiders maken een onderscheid tussen de burgers en Hamas en spreken tegelijkertijd steun uit voor de Palestijnen en veroordelen het geweld van Hamas. Erdogan spreekt zich vooral uit tegen Israëlisch geweld en roept op tot een onmiddellijk staakt-het-vuren.

"We hebben geen probleem met de Israëlische staat, maar we hebben wel problemen met het Israëlische beleid tegen de Palestijnen", zei Erdogan tegen partijgenoten. Hij spreekt van een "onmenselijke" oorlog van Israël in Gaza, dat veelvuldig gebombardeerd wordt en waarbij ook veel burgers omkomen.

Erdogan is ook niet te spreken over de bemoeienis van landen buiten het Midden-Oosten en met name westerse landen "die tranen vergieten om Israël". Die zouden volgens hem "olie op het vuur" gooien. Hij vindt het hypocriet dat het Westen zich niet uitspreekt over de bloedbaden in Gaza zoals het zich uitspreekt over de oorlog in Oekraïne.

Erdogan roept op tot de stichting van een onafhankelijk Palestina en zegt dat Turkije bereid is "garant" te staan voor zo'n staat.

De Italiaanse vicepremier Matteo Salvini noemt Erdogans woorden over Hamas in een reactie "walgelijk". Hij zegt met de minister van Binnenlandse Zaken te zullen bespreken of de Turkse ambassadeur ontboden moet worden.
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
sjun
Berichten: 12429
Lid geworden op: zo mei 11, 2014 8:29 pm
Locatie: Visoko

Re: Premier Erdogan speelt hoog spel

Bericht door sjun »

Turkije onder Erdogan moet natuurlijk uit de NAVO verwijderd worden. Betrouwbaarheid is niet zijn sterkste kant. Daarnaast lijkt het me verstandig om ook maar wat selectiever aan de grens te gaan worden om terroristische aanslagen te voorkomen. Nu kan er worden aangetekend dat ook Erdo (26 februari 1954) niet het eeuwige leven heeft en dat niet elke Turk nu even gelukkig is met de wijze waarop de man het land bestuurt.
Het recht op vrije meningsuiting wordt algemeen geaccepteerd, totdat iemand er daadwerkelijk gebruik van wil maken.
Gebruikersavatar
Pizzaman
Berichten: 2430
Lid geworden op: do apr 14, 2016 8:43 pm

Re: Premier Erdogan speelt hoog spel

Bericht door Pizzaman »

sjun schreef:
zo okt 29, 2023 3:50 am
Turkije onder Erdogan moet natuurlijk uit de NAVO verwijderd worden. Betrouwbaarheid is niet zijn sterkste kant. Daarnaast lijkt het me verstandig om ook maar wat selectiever aan de grens te gaan worden om terroristische aanslagen te voorkomen. Nu kan er worden aangetekend dat ook Erdo (26 februari 1954) niet het eeuwige leven heeft en dat niet elke Turk nu even gelukkig is met de wijze waarop de man het land bestuurt.
Ik denk niet dat er na Erdogan een betere komt. Da's al net als de NAVO, die krijgen nu Rutte als opperhoofd.
Het is gewoon tijd 'm te smeren als je nog kan. Ze zijn definitief van plan de boel naar de kloten te helpen. :greeting2:
Zalig zijn de onnozelen en simpelen van geest, want zij zullen er in lopen.
Mahalingam
Berichten: 51910
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Premier Erdogan speelt hoog spel

Bericht door Mahalingam »

Er is geregeld opschudding omdat in Zweden vrijheidsstrijders vrij rondlopen die door Erdogan gezien worden als terroristen.
Nu lees ik dit:
Nederlands-Turkse links-extremist doodgeschoten bij Turkse grens, stond eerder op Nederlandse terreurlijst

Een Turks-Nederlandse man uit Eindhoven is enkele weken geleden omgekomen bij de Turkse grens. De man was actief voor het extreem-linkse Revolutionaire Bevrijdingsleger en stond ook enige tijd op de Nederlandse terrorismelijst. Volgens lokale media zou hij zijn doodgeschoten door Turkse grenswachten.

De man (29) is op 31 oktober aan de oevers van de rivier Evros bij de Grieks-Turkse grens samen met drie andere leden van het Revolutionaire Bevrijdingsleger DHKP/C doodgeschoten, zo melden Griekse en Turkse websites. De DHKP/C is een extreem-linkse organisatie die de Turkse regering omver wil werpen en de afgelopen decennia verschillende aanslagen pleegde in het land. De precieze omstandigheden waaronder de vier activisten zijn omgekomen, zijn onduidelijk.

,,Het leger van de fascistische Turkse staat heeft vier revolutionairen gedood die voet zetten op Turkse bodem om de hoop van de mensen te vergroten en hun strijd te verbeteren’’, schrijft een Turkse organisatie in Nederland op Facebook. Die organisatie heeft eerder deze maand in Rotterdam een herdenkingsbijeenkomst gehouden voor de omgekomen Eindhovenaar, zo blijkt uit onderzoek van deze site en onderzoeksplatform Pointer van KRO-NCRV.

‘Betrapt door Turkse grenswachten’

De Turkse, regeringsgezinde nieuwssite Gunes meldt dat ‘drie DHKP/C-terroristen en hun gids zijn doodgeschoten’. Ze zouden zijn betrapt door grenswachten toen ze Turkije binnen wilde komen, waarna een vuurgevecht ontstond. De site schrijft dat de DHKP/C-leden explosieven bij zich hadden en een aanslag zouden hebben willen plegen in Turkije.

De familie van de Eindhovenaar wil niet reageren op de gebeurtenissen en wil met rust gelaten worden.

Eerder opgepakt voor plannen aanslag op Erdogan


De Eindhovenaar kwam in 2017 in het nieuws toen hij samen met een andere Nederlander in de Griekse hoofdstad Athene werd opgepakt. Het Griekse openbaar ministerie verdacht hem, samen met een andere Nederlander en nog zeven activisten, dat ze een moordaanslag voorbereiden op de Turkse president Erdogan. Die zou enkele dagen later in Athene op bezoek komen.

De twee Nederlanders zaten meer dan een jaar vast, maar werden uiteindelijk vrijgesproken van het voorbereiden van de aanslag. In 2020 werd de Eindhovenaar weer opgepakt in Griekenland, samen met een groep andere activisten, op verdenking van verboden wapenbezit en terrorisme. De groep werd in eerste instantie tot 333 jaar cel veroordeeld, maar later vrijgesproken. Ze kwamen in maart dit jaar vrij.

Nederlandse terrorismelijst

De man uit Eindhoven stond in 2017 op de Nederlandse sanctielijst terrorisme, waardoor zijn bankrekeningen hier waren geblokkeerd. Volgens inlichtingendienst AIVD is de DHKP/C een ‘marxistisch-leninistische, terroristische organisatie die strijdt tegen de Turkse regering, de Verenigde Staten en de NAVO’. De DHKP/C heeft in Turkije diverse aanslagen gepleegd en wordt door de EU als terroristische organisatie gekenmerkt. ,,DHKP/C is in stilte ook in Nederland actief’’, stelden ingewijden uit de inlichtingenwereld eerder tegen deze site.

Een woordvoerder van Buitenlandse Zaken laat weten dat het ministerie niet op de hoogte was van het overlijden van de man.
https://www.ad.nl/binnenland/nederlands ... ~a707403b/
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 89504
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Premier Erdogan speelt hoog spel

Bericht door Ariel »

Lekker, met de bijna 500.000 Turkse soldaten, "van de sublieme strijd”, in Nederland. :shock:
President Erdogan vol op islamitisch orgel: ’Turken zijn zwaard van islam’

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft zich tijdens een diploma-uitreiking voor religieuze kandidaat-functionarissen opmerkelijk lovend uitgelaten over de islam en met name de sharia-wetgeving.

„Bijna duizend jaar lang hebben de Turken de islam beschermd en de islam heeft de Turken beschermd. De Turken zijn het zwaard van de islam geweest en de islam is het zwaard van de Turken geweest. Als je in de geschiedenisboeken kijkt, zie je dat Turk óók moslim betekent”, oreerde Erdogan in Ankara.

Verder uitte de president felle kritiek op diegenen die zich negatief uitlaten over de islamitische wetgeving sharia. „De vijandigheid tegen de sharia die onder verschillende maskers wordt opgevoerd, de vijandigheid tegen de sharia die het geheel van de regels van de islam voor het leven vertegenwoordigt, is in feite vijandigheid tegen de religie zelf.”

Veroveringen
Erdogan herinnerde zijn toehoorders er bovendien aan dat hun voorouders de islam niet alleen toepasten op hun eigen leven, maar dat ze ook dienden om de islam te verspreiden door middel van nieuwe veroveringen. „Het maakt niet uit waar je dient, je bent de soldaten van een sublieme strijd”, vervolgde hij.

De uitspraken kunnen erop wijzen dat Erdogan van plan is veranderingen aan te brengen aan de Turkse grondwet. Daarin staat dat de Turkse republiek democratisch en seculier is. Iedere Turk heeft recht op vrijheid van geweten en godsdienstige overtuiging. Verder valt te lezen, in de geest van Atatürk, dat niemand religieuze gevoelens mag uitbuiten met het doel religieuze voorschriften op te leggen aan de sociale, economische, politieke of juridische orde.

Seculier
Opmerkelijk genoeg blijkt uit onderzoek van onder meer denktank TEPAV dat het merendeel van de Turken voorstander is van een seculiere en democratische regering. In 2016 sprak 75 procent van de deelnemers de wens uit om in een seculiere staat te leven. Vier jaar later was dat 81 procent.
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Plaats reactie