Premier Erdogan speelt hoog spel

In dit forum bespreken wij de onlusten en andere uitwassen van de islamitische revolutie.
Mahalingam
Berichten: 52319
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Premier Erdogan speelt hoog spel

Bericht door Mahalingam »

Op het platteland blijft men in Erdogan en zijn (financieele) politiek geloven. Burgers in de grote steden hebben het wel gehad met hem. Maar hij blijft natuurlijk de grote baas.
Lokale verkiezingen Turkije: de grootste nederlaag voor Erdogan en zijn partij in twintig jaar

Tijdens de lokale verkiezingen in Turkije heeft de partij van Erdogan een historisch verlies geleden. Oppositiepartij CHP boekte onverwacht grote overwinningen in onder andere Istanbul en Ankara.

De verkiezingsuitslag in Turkije liet zondag iets zien wat nog niet eerder was gebeurd: de oppositiepartij CHP haalde landelijk 37,7 procent van de stemmen, meer dan de 35,5 procent van president Recep Tayyip Erdogans AKP. Sinds die partij in 2002 voor het eerst meedeed haalde het niet zo’n laag resultaat.

De grootste slag sloeg de CHP in Istanbul, waar zittend burgemeester Ekrem Imamoglu het opnam tegen AKP’er Murat Kurum, een technocraat zonder charisma, maar wel loyaal aan Erdogan en de partij. Imamoglu versloeg hem met zo’n 10 procentpunten verschil, met bijna alle stembussen geteld.

“Alle 16 miljoen inwoners van Istanbul hebben gewonnen, er zijn geen verliezers”, riep Imamoglu tijdens zijn overwinningsspeech, terwijl hij werd toegejuicht door duizenden feestvierende Turken. “Met deze verkiezing hebben we het kwaad verdreven, dat de stad heeft onderdrukt sinds 2019”, voegde hij eraan toe, gericht op de tegenwerking die uit Ankara kwam.

Keerpunt

Maar het succes van de CHP beperkt zich niet alleen tot Istanbul. De partij heeft meer dan 10 provincies geflipt, inclusief een aantal provincies in het Anatolische binnenland, plekken waar de AKP traditioneel veel meer aanhang had.

Erdogan gaf het verlies toe, volgens hem heeft de partij ‘hoogte verloren’. Tijdens zijn speech in Ankara zei hij dat deze verkiezingen een ‘keerpunt’ zijn: “We hebben niet de resultaten behaald die we hoopten.”

De slechte resultaten worden vooral gewijd aan hoge inflatie en economische problemen van veel stemmers. Sinds Erdogan de presidentsverkiezingen vorig jaar won, heeft hij nog niet veel financiële verlichting kunnen brengen, waar veel kiezers hem en zijn partij nu op hebben afgerekend.

De AKP kreeg daarbij naast de CHP ook concurrentie van Yeniden Refah. Deze islamitische partij is een voormalige bondgenoot van Erdogan, maar voerde felle campagne tegen de president met als speerpunt dat Turkije nog steeds handel drijft met Israël, ondanks de oorlog in Gaza. Het bleek een daarmee alternatief voor conservatieve kiezers en werd de derde partij van het land.

Ongelijk speelveld

In de meeste steden verliep de stemming rustig, maar in het overwegend Koerdische zuidoosten werden meerdere ongeregeldheden gemeld. In Diyarbakir viel één dode na een gewapend gevecht waarbij ook 11 mensen gewond raakten.

Volgens de pro-Koerdische partij DEM waren er in dezelfde regio ook veel gevallen van oneigenlijke stemming, waarbij AKP-stemmers van buiten in de DEM-provincies werden geregistreerd. DEM staat op winst in 10 provincies, maar het is de vraag of deze gekozen politici ook echt gaan besturen. In de vorige verkiezingen werden de meeste DEM-burgemeesters afgezet en vervangen door een pro-regeringsbestuurder.

Deze uitslag laat zien dat ondanks dit ongelijke speelveld waar de Turkse oppositie mee te maken heeft, het met de juiste kandidaat mogelijk is om de regerende partij te verslaan. Het geeft Imamoglu ook een enorme boost, want velen zien hem als de beste politicus die in de toekomst de strijd met Erdogan om het landsbestuur kan aangaan.

Na twintig jaar aan de macht is dit de grootste nederlaag voor de AKP en voor Erdogan zelf, die campagne heeft gevoerd in het hele land. Kiezers zijn op zoek naar een alternatief. Tegelijkertijd vertalen uitslagen van lokale verkiezingen zich niet altijd hetzelfde op nationaal niveau en heeft de centrale regering van Erdogan door het sterk gecentraliseerde presidentieel systeem nog altijd veel macht, ook in de provincies.
https://www.trouw.nl/buitenland/lokale- ... ~b8bebf8a/
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Mahalingam
Berichten: 52319
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Premier Erdogan speelt hoog spel

Bericht door Mahalingam »

In een tribale maatschappij zorg je bovenal dat het goed gaat met je clan.
Erdoğan’s son-in-law, manufacturer of military drones, joins billionaires list

Selçuk Bayraktar, the chairman of Baykar, a Turkish defense contractor, and also the son-in-law of Turkish President Recep Tayyip Erdogan, appears on Forbes’ latest billionaire list.

He is among the 27 Turkish billionaires who made it on to the prestigious list. Bayraktar’s net worth stands at $1.2 billion, securing him the 2,457th spot on the list. His brother, Haluk, who serves as CEO of Baykar, follows closely behind, ranking 2,612th with a net worth of $1.1 billion. The Bayraktar brothers’ wealth is reportedly attributed to their involvement in military drone production.

Selçuk Bayraktar has a majority share of 52.5 percent in Baykar, where he also holds the position of chairman and serves as the company’s chief technology officer. Meanwhile, his brother, Haluk, has a 47.5 percent stake in the company.
[...]
President Erdogan sees Baykar as a family business and markets its products in many countries, especially in Africa. It is no secret that Erdoğan, his family members and his business associates benefit immensely from the defense industry and military equipment sales. Baykar takes advantage of all state facilities but also earns high profits in the local and international market with the sale of weapons, for which the only decision-maker is Erdogan. An important reason for choosing Turkish drones is that Turkey does not have a long export approval process unlike the US and the European Union.[...]
https://nordicmonitor.com/2024/04/erdog ... ires-list/
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Plaats reactie