Klimaathysterie

"Opinies" is een collectie van korte teksten (van 500 tot 750 woorden) waarin de auteur zijn opinie over courante islam-gelinkte gebeurtenissen uiteen zet. Indien je jouw opinie gepubliceerd wil zien kan je ze hier kwijt. Geef ons ook je naam en email adres. De tekst moet wel van jouw hand zijn.
Mahalingam
Berichten: 51910
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Klimaathysterie

Bericht door Mahalingam »

Over de ozonlaag hoor je weinig tegenwoordig. Ooit was het actueel in de apocaliptische rampenverhalen.
Het beruchte 'gat' waardoor we zouden uitsterven en dat was/is onze eigen schuld.
Een gevolg is wel dat het onbrandbare koelgas in de vries- en koelkasten vervangen werd door iets dat wel wat minder werkt maar brandbaar is: aanstekergas zogezegd.
En je snapt wel dat er meer brandgevaar is. We lezen dan ook af en toe over dit soort zaken:
Brand in vriezer zet woning in de rook

De Leidse brandweer moest zaterdagochtend in actie komen voor een brand in een woning aan de Kagerstraat. Even na 10.00 uur kwam een melding binnen, waarop de hulpdiensten zich naar de betreffende woning haastten.

Er bleek inderdaad brand te zijn. Waarschijnlijk is deze ontstaan door kortsluiting in de vriezer. De brandweer heeft de brand geblust. Er kwam bij de woningbrand veel rook vrij.

Een vrouw is door het ambulancepersoneel voor behandeling naar het ziekenhuis vervoerd.
https://sleutelstad.nl/2024/01/27/brand ... n-de-rook/
Afbeelding
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Mahalingam
Berichten: 51910
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Klimaathysterie

Bericht door Mahalingam »

Ik voorspel dat in 2050 de bevolking gedecimeerd dient te zijn vanwege energiearmoede en gebrek aan eten.
En dat in 2050 de welvaart in Rusland hoger zal zijn dan in de EU.
Europese Commissie: verminder CO2-uitstoot met 90 procent

De Europese Commissie wil dat de CO2-uitstoot van de EU-landen in 2040 90 procent lager ligt dan in 1990. Die doelstelling vergt een investering van ruim 1.500 miljard euro per jaar de komende tijd. Dat blijkt uit de ontwerpaanbeveling voor de lidstaten die de Commissie dinsdag presenteert.

Het voorstel komt op het moment dat het enthousiasme voor de groene omwenteling afneemt. Boeren protesteren tegen bestaande en nieuwe milieuregels, terwijl ook zij een bijdrage moeten leveren aan de vermindering van de hoeveelheid broeikasgassen. De Europese christen-democraten pleiten in de aanloop naar de Europese verkiezingen voor een pas op de plaats bij nieuwe klimaatplannen. Greenpeace daarentegen meent dat Europa in 2040 al volledig klimaatneutraal moet zijn (netto geen CO2-uitstoot). De EU -landen voorzien dat in 2050.

In de nog vertrouwelijke aanbeveling die de Commissie dinsdag bespreekt, wordt gekozen voor het meest ambitieuze scenario dat ze heeft onderzocht. Daarin wordt de CO2-uitstoot in de praktijk mogelijk zelfs met meer dan 90 procent verminderd in 2040. Europees Commissaris Maros Sefcovic (Green Deal) en zijn collega Wopke Hoekstra (Klimaatactie) beloofden afgelopen najaar aan het Europees Parlement te zullen streven naar ‘minstens 90 procent’ minder broeikasgassen.

Afbeelding


Het woordje ‘minstens’ zal naar verwachting dinsdag worden geschrapt vanwege de veranderde politieke situatie. Dat neemt niet weg dat het onderliggende scenario resulteert in 90-95 procent minder broeikasgassen (vooral CO2) in 2040. Voor 2030 (minimaal 55 procent minder CO2) en 2050 (klimaatneutraal) had de EU haar doelen al wettelijk vastgelegd. Dat voor 2040 ontbrak nog en moet ervoor zorgen dat landen niet tot het laatste moment wachten om klimaatneutraal te worden. Als de lidstaten de 2040-aanbeveling overnemen, is het aan de volgende Commissie om na de Europese verkiezingen in juni het bijbehorende wetsvoorstel te presenteren.

Parijs

Volgens de Commissie is het 90 procent-scenario het meest realistische om de doelstelling in het klimaatakkoord van Parijs (beperk temperatuurstijging tot minder dan 2 graden Celsius) te halen. De andere twee opties (78,5 procent en 5 procent minder CO2 in 2040) bieden daar minder zekerheid over. Het meest ambitieuze scenario is volgens de Commissie ook het beste om Europa minder afhankelijk te maken van fossiele energie, om de economie te vernieuwen, de klimaatschade (droogte, overstromingen) te beperken, alsook de kosten door luchtvervuiling in te dammen.

De totale investeringskosten (1.528 miljard euro per jaar tot 2050) zijn ruwweg hetzelfde voor de drie scenario’s, wel liggen die in het gekozen scenario de eerste tien jaar (2031-2040) iets hoger. Sefcovic, Hoekstra en commissaris Kadri Simson (Energie) zullen benadrukken dat de kosten van nietsdoen nog hoger uitvallen. De bestaande infrastructuur moet immers onderhouden blijven, fossiele energie is duur en de economische schade door klimaatverandering neemt alleen maar toe.

Alle sectoren moeten hun CO2-uitstoot verminderen, de energiesector het meest. Uit het voorstel blijkt dat de landbouwsector relatief wordt ontzien. Daar moet de CO2-uitstoot in 2040 ongeveer 30 procent lager zijn dan in 2015. Voor de energiesector is de voorziene afname 100 procent, voor het binnenlands transport 85 procent.
https://www.volkskrant.nl/politiek/euro ... ~bc7c8606/
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Gebruikersavatar
sjun
Berichten: 12429
Lid geworden op: zo mei 11, 2014 8:29 pm
Locatie: Visoko

Re: Klimaathysterie

Bericht door sjun »

NExit graag. Ongekozen EU-bestuurders leven in hun eigen wereldje maar berekenen wel fluks de kosten van hun hobby's door aan burgers die hen niet kunnen wegsturen. In Duitsland klinken ook al DExit-geluiden die ik zelf ook met genoegen zal aanwakkeren om van een kaste van politieke bestuurders af te kunnen komen die al lang niets meer met volksvertegenwoordiging hebben.
Het recht op vrije meningsuiting wordt algemeen geaccepteerd, totdat iemand er daadwerkelijk gebruik van wil maken.
Mahalingam
Berichten: 51910
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Klimaathysterie

Bericht door Mahalingam »

In een ver verleden probeerde men goud te maken van lood. Vele oplichters zijn er rijk mee geworden en enkelen zijn opgehangen.
Nu probeert men van afval gas en olie te maken. Sleutelwoorden: duurzaam en circulair.
Vele miljoenen subsidies zijn gegeven aan fabrieken die er niet zijn of die niets doen.
Het is een lang verhaal in de NRC dat je via de truc met https://www.removepaywall.com/?ref=producthunt kunt lezen.
Miljoenen subsidie vervlogen in een groen luchtkasteel
+ Leeslijst
achtergrond
Duurzame energie Tien jaar lang belooft een ondernemer groene energie te produceren. Met vele miljoenen subsidie bouwt hij aan fabrieken, maar het klimaat werd er nog niet beter van.

Aan het terrein zie je het niet af – zand, wat onkruid, afgebakend met een kaarsrechte sloot – maar dit onooglijk stuk grond in Delfzijl is de bestemming van ruim een half miljard euro aan belastinggeld. In 2020 en 2021 zegde de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) in totaal 535 miljoen subsidie toe voor een vergassingsfabriek. Geen ander initiatief kreeg in die periode zoveel duurzaamheidssubsidie toegezegd.

Hier beloofde het bedrijf Biofuel Groningen vanaf 2023 afval om te zetten in groen gas, ter vervanging van aardgas. Maar tot nu toe bestaat de Groningse fabriek alleen op papier en is de groene belofte onvervuld gebleven. Van de CO2-besparing die het project nu al had moeten opleveren, is nog niets gerealiseerd. Alleen: het kabinet rekent ondertussen wel op de beloofde klimaatwinst. Op papier is Nederland met het Groningse project een flinke stap dichter bij de internationaal afgesproken klimaatdoelen van 2030. In werkelijkheid is er nog niets; geen fabriek en geen klimaatwinst.
[...]
https://www.nrc.nl/nieuws/2024/02/02/mi ... l-a4188965
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Mahalingam
Berichten: 51910
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Klimaathysterie

Bericht door Mahalingam »

Die iconische foto's van zielige ijsbeertjes op een wegsmeltende ijsschots hebben een aanvulling gekregen.
Hier van een jonge beer die een tukkie doet (uitbuiken) na het opeten van een zeehondje.

Afbeelding
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Mahalingam
Berichten: 51910
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Klimaathysterie

Bericht door Mahalingam »

De groene waterstof dient onze energietransitie te redden.

De provinciebesturen lijken een wedstrijdje met elkaar te spelen wie het aller aller duurzaamte uit de bus komt.
Vandaar dat ze hun parkeerterreinen vol hebben staan met laadpalen.

En nu lees ik dat Gelderland een nieuw bootje voor het een en ander nodig heeft. Die moet natuurlijk electrisch worden.
En er kunnen nog een paar extra deugpunten behaald worden door die boot op waterstof te laten varen. Helemaal top !
Innoverend bedrijf, lieveling van koning Willem Alexander, is plots failliet verklaard

Waterstofpionier Nedstack uit Arnhem is failliet. Het bedrijf op Industriepark Kleefse Waard IPKW in Arnhem, dat in de herfst 2022 nog bewondering oogstte bij koning Willem Alexander tijdens een werkbezoek, is niet meer in staat om aan de betalingsverplichtingen te voldoen.

,,In overleg met de curator richten we ons op een doorstart”, reageert directeur Arnoud van de Bree van Nedstack. Op verdere vragen gaat het hij niet in, hij zegt ‘het zorgvuldige proces van afwikkeling van het faillissement’ niet te willen verstoren. [...]

Faillissement komt hard aan

De rechtbank heeft Nedstack Fuel Cell Technology op 1 februari failliet verklaard, kort na de toekenning van uitstel van betaling. Het faillissement komt hard aan op de Kleefse Waard. Jeroen Herremans, directeur van Connectr, het internationaal testlab voor alternatieve energie dat Nedstack bij staat, noemt het eind 'heel vervelend nieuws’ voor de 75 medewerkers van Nedstack, toeleveranciers en afnemers. Voor hen breken onzekere tijden aan, stelt Herremans vast.
[...]
21,7 miljoen voor Europa's grootste brandstofcellenfabriek
De overheid heeft veel over voor de inhaalslag richting waterstof: Nedstack ontving een Europese subsidie van 21,7 miljoen euro voor de bouw van grootste waterstofcellen fabriek van Europa op de Kleefse Waard. Die fabriek moet in 2026 klaar zijn. De specialisten van Nedstack deelden hun ambities twee jaar terug met de koning.
[...]
Het bedrijf kent verschillende opdrachtgevers. Nedstack heeft onlangs nog een contract getekend met Groeneveldt Marine Construction B.V. uit Hendrik-Ido-Ambach voor de levering van een draagbaar brandstofcelsysteem voor een elektrisch aangedreven schip voor de provincie Overijssel.[...]
https://www.gelderlander.nl/arnhem/inno ... ~a52666b3/

Er is dus 21,7 miljoen in de bodemloze waterstofput gestort. En daar zullen nog heel veel miljoenen in verdwijnen.
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Gebruikersavatar
sjun
Berichten: 12429
Lid geworden op: zo mei 11, 2014 8:29 pm
Locatie: Visoko

Re: Klimaathysterie

Bericht door sjun »

Er was al wat langer duidelijk dat groen het nieuwe rood was dat haar politieke verhaal niet langer geloofwaardig kon slijten. En zo ontstond aan de ebe kant het salonsocialisme van GroenLinks terwijl an de andere kant stemmen werden geronseld via de moskee door allerhande publieke witwassing van islam en soms zelfs regelrechte dawa a la Anja Meulenbelt op kosten van de hele gemeenschap en ten koste van informatie-overdracht. Maar nu blijkt dat groen ook een schaamlap is geworden voor een enorme schuldenberg. Opgedrongen aan argeloze burgers via onderwijs, welzijn en dramdwingende reclames.

Laat niemand kunnen blijven beweren van niets geweten te hebben. :shock:
Het recht op vrije meningsuiting wordt algemeen geaccepteerd, totdat iemand er daadwerkelijk gebruik van wil maken.
Gebruikersavatar
sjun
Berichten: 12429
Lid geworden op: zo mei 11, 2014 8:29 pm
Locatie: Visoko

Re: Klimaathysterie

Bericht door sjun »

Stripes Across My T-Shirt
Het recht op vrije meningsuiting wordt algemeen geaccepteerd, totdat iemand er daadwerkelijk gebruik van wil maken.
Gebruikersavatar
sjun
Berichten: 12429
Lid geworden op: zo mei 11, 2014 8:29 pm
Locatie: Visoko

Re: Klimaathysterie

Bericht door sjun »

Er zit ook een politieke klimaatverandering aan te komen. En dat werd hoog tijd.

MEP: People are realising climate change is a MASSIVE LIE | EU scared of voters after farmers revolt
Het recht op vrije meningsuiting wordt algemeen geaccepteerd, totdat iemand er daadwerkelijk gebruik van wil maken.
Gebruikersavatar
sjun
Berichten: 12429
Lid geworden op: zo mei 11, 2014 8:29 pm
Locatie: Visoko

Re: Klimaathysterie

Bericht door sjun »

Het recht op vrije meningsuiting wordt algemeen geaccepteerd, totdat iemand er daadwerkelijk gebruik van wil maken.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 89504
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Klimaathysterie

Bericht door Ariel »

Kommer en kwel. En de oplossing is, nog meer CO2 uitstoot verminderen? Of juist extra CO2 uitstoten.

Ik ben nu in de war.... :nietverstaan:
Atlantische Oceaan kan sneller dan gedacht stilvallen: ‘Werelddelen worden mogelijk onbewoonbaar

Het noordpoolijs komt tot aan Nederland, de zeespiegel stijgt een meter, de Amazone is een grasvlakte en delen van de wereld zijn onbewoonbaar door extreme hitte: een greep uit de mogelijke gevolgen als de stroming in de Atlantische Oceaan stilvalt. En dat kan sneller gebeuren dan gedacht, ontdekten wetenschappers van de Universiteit Utrecht.

,,We gaan richting het kantelpunt”, vertelt onderzoeker René van Westen. ,,Sinds 1950 zien we dat de stroming in de Atlantische Oceaan afneemt, maar uit ons onderzoek blijkt dat het plotseling snel kan instorten. Daardoor kan binnen honderd jaar een compleet ander klimaat ontstaan. En dan hebben we écht een probleem.”

Stroming uit balans
De stroming van de Atlantische Oceaan werkt als een soort transportband: het brengt warm, zout water vanaf de evenaar richting het noorden. Dat water voert langs Europa en zorgt hier voor prettige temperaturen. ,,Vergelijk onze winters maar eens met die van Canada, een land dat op dezelfde breedtegraad ligt als Nederland”, zegt Van Westen. Het oceaanwater stroomt verder naar het noorden, koelt af en wordt zwaarder. Tegen de tijd dat het Groenland bereikt, zinkt het water en vloeit terug naar het zuiden.

,,De transportband wordt gedreven door de verschillen in temperatuur en de hoeveelheid zout in het water. Hoe kleiner die verschillen, hoe zwakker de stroming”, legt Van Westen uit. Door klimaatverandering belandt er veel meer zoet water in de Atlantische oceaan. Dat komt niet alleen door heftige regenval op verschillende plekken, maar ook door smeltende gletsjers en ijskappen op Groenland. Bovendien warmt de oceaan flink op. Daardoor raakt de stroming uit balans, stelt Van Westen.

Grote gevolgen van stilvallen Atlantische golfstroom
Het stilvallen van de Atlantische golfstroom heeft grote gevolgen. ,,Nederland koelt - net als de rest van Europa - ontzettend af. De winters worden 10 tot 15 graden kouder. Het zee-ijs van de Noordpool komt tot aan Nederland, waardoor het hier nóg sneller afkoelt”, vertelt Van Westen. ,,Bovendien staat het water aan onze kust ongeveer 80 centimeter hoger. En daar komt de zeespiegelstijging als gevolg van klimaatverandering nog bovenop.”

Ondertussen wordt het juist warmer op het zuidelijk halfrond. ,,Australië heeft nu al te maken met extreme hitte en onblusbare bosbranden - zeker in het binnenland. Stijgen de temperaturen nog verder, dan kan het onleefbaar worden.” Het proces van afkoeling en opwarming kan zo’n honderd jaar duren. ,,Dat líjkt lang, maar zodra de Atlantische Oceaanstroming instort, kan de daaropvolgende klimaatverandering bijna niet worden teruggedraaid.”

Maar niet alleen de temperatuur verandert, ontdekten de onderzoekers. De natte en droge seizoenen in de Amazone draaien om en dat kan het einde betekenen van het toch al verzwakte regenwoud. Als het bos verandert in grasland, komt er veel koolstof vrij in de lucht en dat versnelt de klimaatverandering.

‘Kantelpunt onvoorspelbaar’
De Utrechtse wetenschappers ontwikkelden, met hulp van computermodellen en gegevens uit het verleden, een waarschuwingsmeter voor het instorten van de watertransportband. ,,We kunnen meten hoeveel zoet water aanwezig is in het zuiden van de Atlantische Oceaan. Komt dat onder een bepaald niveau, dan weten we dat de stroming het omslagpunt gaat bereiken”, vertelt Van Westen.

Wanneer dat gebeurt is nog onduidelijk. ,,We weten dat we ernaartoe op weg zijn, maar we kunnen er geen jaartal aan hangen. Om het kantelpunt te vermijden, moeten we klimaatverandering veel serieuzer nemen.”
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Mahalingam
Berichten: 51910
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Klimaathysterie

Bericht door Mahalingam »

En dat was dan wel weer onze dagelijkse portie klimaat agitprop.

Als ik het goed begrijp gaat ons land voor de helft onder een ijstijd achtige gletsjer verdwijnen terwijl de aarde zwicht onder een hitteklimaatramp?

Een van de onbeantwoorde vragen over de ijstijd is: was de Poolzee open water of bevroren?
Want waar kwam die neerslag vandaan die al die kilometers dikke gletsjers opbouwde?
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Mahalingam
Berichten: 51910
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Klimaathysterie

Bericht door Mahalingam »

The madness of the Port Talbot closures


Hurrah! The UK is just about to reduce its carbon emissions by a further 1.5 per cent. As for Wales, it is going to get even close to the holy grail of reaching net zero, with 15 per cent of its carbon emissions wiped off its slate in one go. True, there will be 2,800 job losses, and it won’t actually reduce global emissions – in fact, it will probably increase them. But who cares about such trifles when you have a legally-binding target of net zero to reach by 2050?

That pretty well sums up today’s announcement that Tata Steel is to close its two blast furnaces in Port Talbot, in preparation of building a new ‘green’ electric arc furnace that will open in a few years’ time. An electric arc furnace won’t really decarbonise steelmaking because it only does half the job. Steelmaking is a two-part process: first, extracting iron from iron ore to make pig iron, followed by turning the pig iron into finished steel. An electric arc furnace can help with the second part but not the first part. The new ‘green’ steelmaking works at Port Talbot will be reliant either on imported pig iron, or on scrap steel. It is, of course, a good thing to recycle steel, and this has been done for many decades. But a growing world economy can’t live on recycled steel alone.

The first part of steelmaking is the really dirty bit. To extract iron from iron ore you need a ‘reducing’ agent to combine with the oxygen in the iron ore and so remove it. In almost all the world’s steelmaking, the reducing agent used is either coking coal or gas – which creates large quantities of carbon dioxide as a by-product.
https://www.spectator.co.uk/article/the ... 4961da7cb1
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Mahalingam
Berichten: 51910
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Klimaathysterie

Bericht door Mahalingam »

Een huis heeft altijd een energielabel. Dan zou je bij aankoop kunnen inschatten hoe duur verwarmen is. Een niet-geïsoleerd huis zou dan goedkoper zijn. Maar bij zo'n tekort aan huizen maakt dat niet uit.

De banken hebben nu iets nieuws bedacht. De waarde van een huis kan dalen door natuurrampen: overstroming, aardbeving, tornado, droogte enz.
En dus willen ze het risico inschatten en daarom moeten huizen nu ook een "klimaatlabel" krijgen.
En wie zal er binnenkort aankomen zetten met een 'duurzaamheidlabel' ? Niet te verwarren met een 'deugdzaamheidlabel' want die is voor mensen.
Banken: klimaatlabel moet inzicht geven in risico op schade aan woning door klimaatverandering

Elke woning in Nederland moet een klimaatlabel krijgen dat inzicht geeft in het risico op schade veroorzaakt door klimaatverandering zoals overstroming of droogte. Dat bepleiten ING, ABN Amro en Rabobank. Klimaatschade aan woningen kan de banken miljarden kosten.

Huiseigenaren zullen de komende jaren kosten moeten maken voor de verduurzaming van hun onroerend goed. Ook mogelijke schade door verdroging, zoals funderingsproblemen nu of in de toekomst, kan de rekening opdrijven. Een klimaatlabel moet de kosten en risico’s van een woning in kaart brengen, voor zowel de eigenaar als een eventuele koper.

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) pleitte november vorig jaar ook al voor zo’n klimaatlabel. Kopers van een woning met een klimaatrisico moeten minder hypotheekruimte krijgen, vindt de toezichthouder. Zo houden zij financiële ruimte over voor het dekken van eventuele schade aan hun huis door extreme droogte of hevige regenval.

De Europese Centrale Bank (ECB) maande de banken twee jaar geleden al tot het inventariseren van de risico’s die zij lopen door klimaatverandering. Klimaatschade kan de waarde van hun uitstaande leningen ernstig aantasten. Dat kan de banksector tientallen miljarden euro’s kosten.

Overstroming of verzakking

Het klimaatrisico raakt de hypotheekportefeuille van de Nederlandse banken. Door overstroming of verzakking van woningen kan de waarde van het onderpand plotseling sterk dalen. Niet iedere huiseigenaar zal de kosten van herstel kunnen opbrengen. Nederlandse banken hebben gezamenlijk voor ruim 550 miljard euro aan hypotheken uitstaan.

De ongelijkheid op de woningmarkt kan de komende jaren nóg groter worden, waarschuwen de economen van ING, ABN Amro en Rabobank. Welgestelde huiseigenaren kunnen maatregelen nemen tegen klimaatschade, waardoor hun woningwaarde juist zal toenemen.

Wie minder heeft uit te geven zal eerder kiezen voor een goedkoper huis in een risicogebied. Ook jongere kopers zijn kwetsbaar: zij kunnen nietsvermoedend worden opgezadeld met hoge herstelkosten. Een label moet de klimaatrisico’s en -kosten van elke woning in beeld brengen. Een slecht klimaatlabel zal de prijs van de woning drukken. Dan heeft de koper meer financiële armslag voor eventuele herstelwerkzaamheden.

Stapeling van problemen

Nederland is volgens ING, ABN Amro en Rabobank in staat zichzelf met acceptabele investeringen te beschermen tegen de gevolgen van klimaatverandering. Wel dreigt in kwetsbare gebieden een ‘stapeling van problemen’: extreme wateroverlast, hittestress en funderingsschade, in combinatie met financiële kwetsbaarheid van huiseigenaren.

Nederland moet tot 2050 jaarlijks 1 procent van het bruto binnenlands product (bbp) uitgeven aan het energiezuiniger maken van zowel koop- als huurwoningen, schatten de drie banken. Dat komt neer op ruim 10 miljard euro per jaar.

Daarbovenop komen nog de kosten voor het herstellen van funderingen die verzakken of rotten als gevolg van bodemdaling. Die uitgaven verdienen zich wel terug, schatten de banken, onder meer door een lagere energierekening en hogere woningwaarde.

‘Banken moeten meebetalen’

De vereniging van woningeigenaren Eigen Huis is kritisch over het klimaatlabel. ‘Als je naar een heel gebied kijkt, is het wellicht makkelijk de risico’s te schetsen, maar op het niveau van een enkele woning is dat veel moeilijker’, aldus woordvoerder Hans André de la Porte. ‘Geef je alleen een heel grof beeld, dan kunnen die financiële gevolgen voor die ene huiseigenaar heel groot zijn. Het is begrijpelijk dat banken het risico op hun leningen willen beperken, maar ze moeten wel meebetalen aan de oplossing.’

Hoogleraar banken Dirk Schoenmaker verwelkomt een eventueel klimaatlabel juist als een ‘startsignaal voor actie. Met een goed en betrouwbaar klimaatlabel voor je woning weet je wat je te doen staat, bijvoorbeeld ten aanzien van de fundering.’ Huiseigenaren en hypotheekverstrekkers hebben wat hem betreft een gedeeld belang. ‘Is het probleem opgelost, dan is de woning meer waard, ook als onderpand voor de hypotheeklening. Van banken mag je dan ook een bijdrage verwachten in de vorm van bijvoorbeeld gunstige voorwaarden op een verduurzamingshypotheek.
https://www.volkskrant.nl/economie/bank ... ~b1280034/
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Mahalingam
Berichten: 51910
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Klimaathysterie

Bericht door Mahalingam »

Afbeelding

Banken: migratielabel woningen moet inzicht geven in risico's op schade door volksverandering
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 89504
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Klimaathysterie

Bericht door Ariel »

Klopt. Ik woon in een A woning, en mijn huis ruikt naar snert. Vandaag gekookt. :smile7:
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
Hans v d Mortel sr
Berichten: 17390
Lid geworden op: za jun 18, 2011 7:07 pm

Re: Klimaathysterie

Bericht door Hans v d Mortel sr »

Ariel schreef:
do feb 22, 2024 5:09 pm
Klopt. Ik woon in een A woning, en mijn huis ruikt naar snert. Vandaag gekookt. :smile7:
De vraag is, door snert te koken, hebben buren daardoor last van jouw invloed op het klimaat? :*)
Ik weet niks met zekerheid. Ik ben ontoerekeningsvatbaar gelovig atheïst wegens gebrek aan de vrije wil.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 89504
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Klimaathysterie

Bericht door Ariel »

Hans v d Mortel sr schreef:
vr feb 23, 2024 1:20 am
Ariel schreef:
do feb 22, 2024 5:09 pm
Klopt. Ik woon in een A woning, en mijn huis ruikt naar snert. Vandaag gekookt. :smile7:
De vraag is, door snert te koken, hebben buren daardoor last van jouw invloed op het klimaat? :*)
Ik had vandaag 6 boze klagende buren aan de deur. Ze gaven mij de schuld van de regen en wind. :ohmy2:
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
King George
Berichten: 24929
Lid geworden op: zo sep 11, 2011 1:22 pm

Re: Klimaathysterie

Bericht door King George »

:*)
Het morele gelijk ligt bij het volk
Citaten van Mustafa Kemal Atatürk over de Islam
Mahalingam
Berichten: 51910
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Klimaathysterie

Bericht door Mahalingam »

@Ariel:
In jouw dorp hebben ze vast en zeker een dorpsgek.
Maar is er ook een dorpsheks? Die zorgt voor slecht weer , zieke paarden en mislukte oogsten?
Of , in deze moderne tijden, kapotte laadpalen?
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 89504
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Klimaathysterie

Bericht door Ariel »

Mahalingam schreef:
vr feb 23, 2024 7:47 pm
@Ariel:
In jouw dorp hebben ze vast en zeker een dorpsgek.
Maar is er ook een dorpsheks? Die zorgt voor slecht weer , zieke paarden en mislukte oogsten?
Of , in deze moderne tijden, kapotte laadpalen?
:razz: Het blijkt dat ik toch nog niet zo goed geïntegreerd ben Mahalingam. Ik weet het niet. Maar ik heb zoeterwoudse buren, dus daar ga ik mijn licht opsteken.
Als ik dorpsgek google, brengt google me steeds naar de dorpskerk. :ohmy2: en dat is wel een beetje gek . Toch?

En wat de onze heksen betreft. Die hebben jullie in Leiden verbrand . : nono3: Foei.

Eerste executie van heksen in Holland gebeurde in Leiden - Barbara en Alijt werden in 1495 verbrand.
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 89504
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Klimaathysterie

Bericht door Ariel »

Wat een ongelofelijk groot mormel is VVD-minister Christianne van der Wal . BBB heeft de Minister gesommeerd om het onderzoek naar Natuurherstelwet openbaar te maken.

Afbeelding

Maar heeft ze naar dat verzoek geluisterd? Echt niet. : nono3:
Omstreden Natuurherstelwet krijgt groen licht, felle kritiek op achterhouden rapport door Nederlandse minister

Het Europees Parlement heeft definitief ingestemd met de omstreden Natuurherstelwet. Het pakket dreigt Nederland bovenop de juridische stikstofcrisis op te zadelen met nog meer verplichtingen, ook buiten Natura 2000 gebieden.

Saillant is dat een analyse waarin de gevolgen voor Nederland uiteen zijn gezet - tot woede van Nederlandse volksvertegenwoordigers - door demissionair VVD-minister Christianne van der Wal (Natuur) is achtergehouden. Het stuk ligt al op haar bureau, maar is voorafgaand aan de stemming niet openbaar gemaakt.

Het oorspronkelijke voorstel van voormalig Eurocommissaris Frans Timmermans is tijdens onderhandelingen tussen lidstaten en het Europarlement al flink afgezwakt, maar de nieuwe Europese wet zadelt lidstaten op met meer natuurverplichtingen buiten de Natura 2000-gebieden. Dinsdag heeft het Europarlement groen licht gegeven voor de aangepaste wet. Lidstaten moeten later nog stemmen. Als ook zij akkoord gaan is de nieuwe natuurwet definitief.

Impact
Voor Nederland dreigt dus naast de juridische stikstofcrisis rond Natura 2000 nóg een nieuw pakket aan strenge Europese natuurregels over ons land uitgestrooid te worden. De precieze impact voor Nederland is nog onduidelijk. Minister Van der Wal heeft een analyse laten maken, die ook al op het departement aanwezig is, maar weigerde die voorafgaand aan de stemming in het Europarlement te openbaren. Ook niet nadat BBB-leider Caroline van der Plas een meerderheid in de Tweede Kamer achter zich kreeg met een verzoek daartoe.

Van der Wal (Natuur) houdt het stuk achter omdat ’de bespreking in het kabinet niet is afgerond’, schrijft zij in haar weigerbrief. Zij wil het stuk pas delen voor de stemming in de Europese Raad van ministers, nu de stemming in Europees Parlement daar los van staat.

Woede
Volgens de minister is het stuk gericht op ’het bepalen van de Nederlandse positie in de Raad en de implementatie van de verordening in Nederland indien deze wordt aangenomen.’ Dit tot grote woede van BBB’er Van der Plas, die vindt dat de minister het recht op informatie van Kamerleden ’met voeten treedt’. Ze vraagt vandaag nog een interpellatiedebat aan en wil dat de impactanalyse alsnog met spoed wordt geopenbaard.

Vlaanderen heeft wél al drie impactanalyses gemaakt over de aangepaste Natuurherstelwet. Daaruit blijkt dat er nog altijd het risico bestaat dat de regels kunnen zorgen voor een vergunningenstop, zo staat in de stukken die vanuit Vlaanderen wél geopenbaard zijn. Volgens een juridisch onderzoek zou de wet voor een rechter aanleiding kunnen geven om vergunningen te weigeren die kunnen zorgen voor verslechtering van natuur in de nabije omgeving. In een tweede onderzoek van Deloitte wordt gesproken over „een dwingende vorm van wetgeving die voorrang heeft tegenover de nationale of regionale regelgeving.” Het rapport waarschuwt de Vlaamse regering: „De juridische impact van de Natuurherstelwet is groter dan bij de Vogel- en Habitatrichtlijn. De jurisprudentie zal een onmiddellijke impact hebben op het afsluiten van nieuwe vergunningen die noodzakelijk zijn om vernieuwing, uitbreiding of innovatie mogelijk te maken.”

’Nauwelijks haalbaar’
Nederlandse Europarlementariërs die dinsdag tijdens de laatste stemming in Straatsburg tegen hebben gestemd blijven bezorgd over de mogelijk verregaande gevolgen voor Nederland. In het Europees Parlement stemden onder andere VVD, CDA en SGP tegen de omstreden Natuurherstelwet. „Voor ons is uitvoerbaarheid van de wet in Nederland het belangrijkste. De minister heeft al geconcludeerd dat de gestelde doelen voor 2040 en 2050 niet of nauwelijks haalbaar zullen zijn voor Nederland”, reageert CDA-voorman Tom Berendsen. „We zitten al klem en we komen nog veel meer klem te zitten. Dit helpt niet om de natuur op een robuuste manier te beschermen.”

SGP-Europarlementariër Bert-Jan Ruissen vindt het ’schandalig’ dat Nederland de impactanalyse niet voorafgaand aan de stemming wilde delen: „Dieptriest dat in deze cruciale historische fase de regering de volksvertegenwoordigers geen inzicht kan geven in de consequenties.” VVD-Europarlementariër Jan Huitema is voorstander van meer natuurherstel. “Maar een extra juridische laag verplichtingen, terwijl bestaande nog niet gehaald zijn, zal hier niet bij helpen.”

’Van tafel vegen’
De Vlaamse liberalen van Open VLD hopen dat Nederland en België samen optrekken om de wet alsnog van tafel te vegen. De lidstaten moeten immers nog stemmen, pas als zij groen licht geven is de Europese wet definitief. „Ik vrees voor een vergunningenstop en dat het voor veel boeren en bedrijven de strop gaat betekenen”, reageert Europarlementariër Hilde Vautmans. „Ik hoop dat de lidstaten hun boerenverstand gebruiken.”

De stemming in het Europarlement was spannend: door boerenprotesten in de hele EU en angst voor een ruk naar uiterst rechts bij de Europese verkiezingen in juni worden juist steeds meer groene plannen weggestemd of afgezwakt. Maar de verdeelde Europese liberalen hebben linkse partijen aan een ruime meerderheid geholpen. De verdeelde Europese liberalen hebben links aan een meerderheid geholpen. VVD en Open VLD zijn er niet in geslaagd om hun linksliberale collega’s over de streep te trekken. „We hebben echt alles geprobeerd om ze te overtuigen”, bezweert Vautmans.

De linkerflank van het Europees Parlement reageerde met gejuich op de uitkomst van de cruciale stemming. Sommige groene politici hadden speciale actie T-shirts aan met de tekst ‘natuurherstel’. „Ik ben ontzettend blij dat deze wet is aangenomen. Het is beter voor natuur en beter voor de boer”, reageert PvdA-Europarlementariër Mohammed Chahim. „Boeren en natuur staan niet tegenover elkaar, maar kunnen hand in hand gaan. Het zijn de grote agro-industrieën die aangepakt moeten worden.”
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
Hans v d Mortel sr
Berichten: 17390
Lid geworden op: za jun 18, 2011 7:07 pm

De natuur laat zich niet dwingen. Desondanks toch klimaathysterie

Bericht door Hans v d Mortel sr »

Van de Linkse kant - PvdA/GroenLinks - valt weinig goeds voor het welzijn van het Nederlandse volk te verwachten. Dat een onttroonde VVD-minister vrolijk meewerkt aan de ontreddering van het geestelijk welzijn van de natie, mag geen verbazing wekken gelet op het VVD boegbeeld, de lachende psychopaat Mark R. Binnenkort mogelijk vooroploper in de oorlog tegen Rusland.
Ik weet niks met zekerheid. Ik ben ontoerekeningsvatbaar gelovig atheïst wegens gebrek aan de vrije wil.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 89504
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Klimaathysterie

Bericht door Ariel »

Vernietigend rapport maakt gehakt van stikstofbeleid

Het stikstofbeleid van demissionair minister Christianne van der Wal (VVD) rammelt aan alle kanten. Door de overheid gestelde doelen zijn onhaalbaar, provincies en Rijk rapporteren niet over de effecten van al genomen maatregelen, het beleid dat wel geformuleerd is levert vrijwel geen vergemakkelijking van de vergunningverlening op, en intussen blijven voor stikstof gevoelige natuurgebieden overbelast.

Die vernietigende conclusies geven onderzoekers van het Planbureau voor de Leefomgeving, de Wageningen Universiteit en het RIVM in een rapport waarin ze de stikstofaanpak sinds 2021 onder de loep hebben genomen. Ze constateren daarin dat er een ’gevoel van collectieve machteloosheid’ is ontstaan.

De schokkendste conclusie van de onderzoekers is dat de effecten van alle natuurherstelmaatregelen die het kabinet en provincies sinds 2021 hebben genomen ’niet bekend’ zijn. „Daarvoor zijn onvoldoende gegevens beschikbaar”, stellen de onderzoekers die dat een ’ongelukkige’ situatie vinden. Mede omdat het hierdoor vrijwel onmogelijk wordt om in rechtszaken aan te kunnen tonen dat de natuur al is verbeterd.

Behalve dat de effecten van alle natuurherstelmaatregelen die het kabinet en provincies sinds 2021 hebben genomen ’niet bekend’ zijn, bevat het rapport van de onderzoekers nog meer onheil.

’Halen doelen vergt veel meer stikstofreductie’
In doorrekeningen becijferen ze dat de stikstofoverschrijding met een derde daalt (tussen 2021 en 2030) door grootschalige (vrijwillige) uitkoop van boeren. Maar volgens hun prognoses blijven zelfs daarna de eigen gestelde overheidsdoelen ’buiten bereik’.

Dit komt volgens de onderzoekers omdat er door ’nieuwe wetenschappelijke inzichten’ depositiewaarden zijn aangescherpt en omdat aangekondigde maatregelen niet zijn uitgewerkt. „Het halen van de doelen vergt hierdoor veel meer stikstofreductie.”

’Meer maatregelen voor bedrijven te verwachten’
Door de stikstofaanpak zijn er tal van boerenprotesten geweest, nu de grootste opgave bij de landbouw ligt. De onderzoekers hebben in kaart gebracht dat door de vrijwillige uitkoop van boeren de veestapel zal krimpen, waardoor de toegevoegde waarde van deze sector zo’n 8 procent lager uit zal vallen. Dit heeft ook gevolgen voor de verwerkende en toeleverende bedrijven, met name in Gelderland, Overijssel en Zuidoost Nederland.

Maar zelfs daarna worden overheidsdoelen niet gehaald, menen de onderzoekers. „Doordat de beleidsdoelen nog ver buiten bereik zijn is te verwachten dat er meer maatregelen voor bedrijven volgen. En hoewel het kabinet met dit beleidsprogramma indirect ook meer ruimte voor vergunningverlening hoopt te creëren, is met de huidige aanpak weinig verlichting te verwachten. Dit komt doordat op veel plekken – zelfs bij zeer forse emissiereducties – stikstofgevoelige natuur blijft bestaan waar de kritische depositiewaarde wordt overschreden.”

Verwaarloosbaar effect verlagen maximum snelheid
Saillant is ook dat het kabinetsbesluit om de maximumsnelheid te beperken (naar 100 kilometer per uur) voor de stikstofuitstoot een verwaarloosbaar effect heeft gehad, blijkt uit het de doorrekeningen.

In een toelichting vertellen de onderzoekers dat het instellen van een ’drempelwaarde’, zoals buurlanden ook hebben, een maatregel zou kunnen zijn om verlichting te bieden aan vergunningsverlening. Kleine projecten, zoals woningbouw, kunnen dan gemakkelijker vergund worden omdat er bijna geen uitstoot van stikstof is.

„Maar dat vergt een heel goede ecologische onderbouwing. Daarom is het ook zo belangrijk dat de overheid de effecten van maatregelen in kaart brengt en daarmee inzichtelijk maakt hoe het met de natuurkwaliteit zit.”

Onderzoekers: Nederland zit niet volledig op slot
Daarnaast moet de overheid gaan ’prioriteren’ én zijn er nog tal van ’onbenutte’ mogelijkheden om de stikstofuitstoot te beperken, waaronder technische innovaties bij boerderijen en bijvoorbeeld fabrieken. Ook het verlagen van het ruweiwitgehalte in het rantsoen van melkkoeien kan de stikstofemissie helpen verminderen.

De onderzoekers bestrijden wel het beeld dat heel Nederland ’op slot’ zit. „Het verloop van de verleende vergunningen voor woningbouw (tot eind 2023) laat geen trendbreuk zien.” Dit komt doordat er weinig tegen dit soort bouwprojecten geprocedeerd wordt en er weinig stikstofuitstoot bij de bouw komt kijken.

„De bouwbranche geeft aan dat veel woningbouwprojecten kunnen doorgaan, maar dat er wel belemmeringen zijn in de vorm van vertraging en kosten. Voor andere activiteiten met een groot maatschappelijk belang ziet dit beeld er echter anders uit. Zo staat de aanleg van nieuwe infrastructurele projecten inmiddels grotendeels stil.”
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 89504
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Klimaathysterie

Bericht door Ariel »

Boeren zullen hun gelijk zien in keihard rapport over stikstofchaos overheid

Na de beroemde ’stikstofuitspraak’ van de Raad van State in 2019 kwam Nederland in een nieuwe crisis terecht. Vergunningen werden niet meer uitgegeven, het mes moest in de veestapel, boerenprotesten ontstonden en stikstofbemiddelaar Johan Remkes schreef rapporten vol over de problematiek en de oplossingen. Maar een fundamentele herziening van het kabinetsbeleid? Die is er niet gekomen.

Sterker nog: doelen werden scherper gemaakt, er ontbrandde een discussie over het jaartal ’2030’ en talloze debatten hebben de door de overheid zelf veroorzaakte crisis nog niet verholpen. Uit het rapport van het Planbureau voor de Leefomgeving, de Wageningen Universiteit en het RIVM komt naar voren dat het bovendien een organisatorische bende is. Elke provincie pakt het probleem op een andere manier aan en niemand houdt overzicht, waardoor bij rechters ook niet aangetoond kan worden dat de natuur in delen van ons land wel degelijk verbetert.

Focus, is dan ook het devies van de onderzoekers. Boeren zullen in het rapport hun gelijk zien. Zij roepen al jaren dat het beleid niet haalbaar is en vragen vooral om een langjarig perspectief, nu zij ook beseffen dat een belangrijk deel van de oplossingen van het boerenerf kan komen. Maar die oplossingen blijven uit, mede door het falend overheidsbeleid en het gebrek aan perspectief.

Het landbouwakkoord klapte, er is momenteel een demissionair kabinet en politici hebben nog geen toekomstbeeld van de agrarische sector vastgesteld. Volgens de onderzoekers liggen er overigens voldoende wél haalbare maatregelen op de plank, maar moeten die stap voor stap worden genomen, samen met de boeren. „Wat het eindbeeld zal zijn en hoe daar te komen, is op dit moment moeilijk te zeggen. Problemen die al decennia zijn blijven liggen, zijn niet in een paar jaar opgelost”, aldus de onderzoekers. Voorlopig is de stikstofcrisis dus nog niet ten einde.
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Plaats reactie