Klimaathysterie

"Opinies" is een collectie van korte teksten (van 500 tot 750 woorden) waarin de auteur zijn opinie over courante islam-gelinkte gebeurtenissen uiteen zet. Indien je jouw opinie gepubliceerd wil zien kan je ze hier kwijt. Geef ons ook je naam en email adres. De tekst moet wel van jouw hand zijn.
Mahalingam
Berichten: 52317
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Klimaathysterie

Bericht door Mahalingam »

Hebben we dit te danken aan de opwarming? Of zie ik dat verkeerd?
Grijze walvis gezien in de Atlantische Oceaan, die daar officieel al 200 jaar uitgestorven is

Amerikaanse biologen fotografeerden deze maand voor de kust van Massachusetts een grijze walvis. Een opvallende verschijning, want de diersoort is in de Atlantische Oceaan al meer dan 200 jaar niet gezien. Dankzij smeltend poolijs vinden de dieren hun weg terug.
https://www.volkskrant.nl/buitenland/gr ... ~b33f82e0/
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Mahalingam
Berichten: 52317
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Klimaathysterie

Bericht door Mahalingam »

Vroeger hadden we kaboutertjes en mannen met bezems. Die zijn er niet meer.
Ik had nooit gedacht dat er fossiele bladblazers zouden zijn. Wel fossiele dino's.
Hart voor Wassenaar wil verbod op fossiele bladblazers

Als het aan de fractievoorzitter van Hart voor Wassenaar ligt zijn bladblazers op benzine vanaf volgend jaar verboden in Wassenaar. Een motie waarin Henri Hendrickx hiertoe oproept kon dinsdagavond niet rekenen op een meerderheid in de gemeenteraad. Het verbod komt er dus niet. Toch is Hendrickx tevreden. Omdat hij het gebruik van de ‘vervuilende en overlastgevende apparaten’ weer even onder de aandacht van de Wassenaarse politiek kon brengen.

“Ze maken heel veel lawaai en vervuilen de wereld. Met mijn ‘hart voor Wassenaar’ maak ik mij hier zorgen over”, zegt Hendrickx tijdens zijn betoog. Wethouder Laurens van Doeveren heeft begrip voor de overlast maar wil de fossiele blazers niet op zo’n korte termijn verbieden. “Een bladblazer gaat jaren mee. Inwoners die er net een gekocht hebben mogen hem dan niet meer gebruiken en ondernemers die ze verkopen blijven met de blazers zitten. Dat is niet wenselijk”, zegt hij.

Marktplaats
Hendrickx, hierin bijgestaan door de lokale GroenLinks-fractie, ziet minder problemen in een snel verbod. “Op Marktplaats is hij zo verkocht. Waar het om gaat is dat we deze vervuilers uitbannen. Wist je dat een uur bladblazen dezelfde uitstoot veroorzaakt als 1700 kilometer rijden in een gemiddelde auto?”, probeerde Hendrickx de andere partijen te overtuigen van zijn punt. Hij stelde zelfs voor om de invoerdatum van een verbod op te schuiven naar 1 januari 2026, maar het mocht niet baten. Alleen GroenLinks stemde in met het voorstel van de partij van Hendrickx, waarmee het niet is aangenomen.
https://sleutelstad.nl/2024/03/27/hart- ... adblazers/

Met onzin mensen van je argumentatie overtuigen. In dit geval:
"Wist je dat een uur bladblazen dezelfde uitstoot veroorzaakt als 1700 kilometer rijden in een gemiddelde auto?"

Stel de auto rijdt 1 op 10. Die slurpt die 170 liter benzine.
Een ruggedragen bladblazer heeft een tank van 2 liter en kan dan ruim 2 uur blazen.

De bangmakende vergelijking zou dus niet 1700 maar 17 kilometer moeten zijn bij benadering. En daar wordt je niet bang van.
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Gebruikersavatar
Pizzaman
Berichten: 2519
Lid geworden op: do apr 14, 2016 8:43 pm

Re: Klimaathysterie

Bericht door Pizzaman »

Mahalingam schreef:
do mar 28, 2024 3:01 pm
......
Met onzin mensen van je argumentatie overtuigen. In dit geval:
"Wist je dat een uur bladblazen dezelfde uitstoot veroorzaakt als 1700 kilometer rijden in een gemiddelde auto?"

Stel de auto rijdt 1 op 10. Die slurpt die 170 liter benzine.
Een ruggedragen bladblazer heeft een tank van 2 liter en kan dan ruim 2 uur blazen.

De bangmakende vergelijking zou dus niet 1700 maar 17 kilometer moeten zijn bij benadering. En daar wordt je niet bang van.
Linksen kunnen slecht rekenen, dat weten we nu al een tijdje.
Maar het wordt wel hoe langer hoe duidelijker hoe slecht het eigenlijk is. :roll:
Zalig zijn de onnozelen en simpelen van geest, want zij zullen er in lopen.
Mahalingam
Berichten: 52317
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Klimaathysterie

Bericht door Mahalingam »

Miljoenenstrop: gasveld in zeebodem waar Nederland CO2 in wil pompen is nog niet leeg

Het plan voor opslag van CO2 in een leeg gasveld onder zee valt tientallen miljoenen euro’s duurder uit. De reden: het gasveld blijkt nog niet helemaal leeg en de eigenaar Taqa vraagt om compensatie.

Het opbergen van broeikasgassen (CO2) uit de Rotterdamse industrie in een leeg gasveld onder de Noordzee pakt fors duurder uit. Het Porthos-project, waarbij vanaf 2026 CO2 via een nieuwe pijpleiding op de zeebodem naar een leeg gasveld van Taqa moet vloeien, stuit namelijk op een probleem. Het gasveld blijkt nog niet helemaal leeg.

En nu de gasprijs hoog is, moet Porthos, in handen van de overheidsbedrijven Gasunie, EBN en Havenbedrijf Rotterdam, tientallen miljoenen euro’s aan eigenaar Taqa betalen ter compensatie, omdat CO2-opslag verdere gaswinning onmogelijk maakt. De restpartij aan gas blijft dus in het veld achter.

De Rekenkamer merkt op dat dit voor de kabinet, dat inzet op zoveel mogelijk ‘eigen’ gaswinning op de Noordzee jammer is én dat de compensatie de staatsdeelnemingen geld kost.

Algemene Rekenkamer ploos financiën van Porthos uit

Deze ‘extra kostenpost’ wordt donderdag bekendgemaakt door de Algemene Rekenkamer, die de financiën van Porthos uitploos om te controleren of overheidsgeld goed besteed wordt. Bij het kabinet is de miljoenencompensatie aan Taqa, een groot gasbedrijf uit Abu Dhabi, bekend. Maar de Tweede Kamer heeft er van demissionair minister Jetten (klimaat) niets over gehoord. Toen hij het wankelende Porthos eind 2022 een financiële garantieregeling verleende, omdat hij CO2-opslag onmisbaar vindt voor de klimaatdoelen, gaf hij de informatie niet.

De Tweede Kamer veronderstelt dat het geselecteerde gasveld leeg is en klaar met pompen. Dat blijkt niet het geval, meldt de Rekenkamer. Een woordvoerder van de Rekenkamer noemt dat ‘vreemd’. “Daarom hebben wij dit ook in ons rapport gezet.”

Het Rijk ‘een boodschap meegeven’

Het is niet de bedoeling van de Rekenkamer om de compensatie aan Taqa ter discussie te stellen. “Dat is bovendien te laat, de afspraken liggen vast”, zegt een woordvoerder. “Wij willen vooral het Rijk een boodschap meegeven voor toekomstige projecten voor CO2-opslag.” Wat de Rekenkamer betreft zou de rijksoverheid beter op de eigen portemonnee mogen letten.

Bij Porthos zijn het vooral vier Rotterdamse industriebedrijven waaronder ExxonMobil en Shell die, mede dankzij rijkssubsidie, voordeel zullen hebben bij de CO2-opslag, tot het gasveld in 2042 volgepompt is. De overheid daarentegen draagt – via staatsdeelnemingen EBN en Gasunie – de grote risico’s, vanaf 2062 zelfs volledig.

De overheid ‘doet zichzelf tekort’ door genoegen te nemen met 6,6 procent rendement, stelt de Rekenkamer, waar de vuile industrie die CO2 aanlevert 34 procent rendement mag maken.

Rechtszaak

Voor Porthos past de financiële tegenvaller in een breder verhaal van toenemende kosten. Het project is de afgelopen jaren al ruim 1,3 miljard gaan kosten, onthulde NRC onlangs, terwijl bij de aftrap in 2018 de investering werd geraamd op een half miljard. Inflatie en hoge materiaalkosten stuwden de uitgaven op, net als vertragingen.

Die vertraging had onder meer te maken met een rechtszaak die Johan Vollenbroek van Mobilisation for the Environment (MOB) voerde tegen Porthos. MOB stelde dat de vergunning voor de CO2-opslag niet deugde, omdat bij de aanleg van een CO2-transportleiding stikstof vrijkomt, wat het project onrechtmatig zou maken. Maar de Raad van State oordeelde dat het gaat om relatief weinig stikstof, enkel in de bouwperiode, waardoor het klimaatproject mag doorgaan.

Voor het kabinet was dat een opluchting, want CO2-opslag geldt als pijler onder het klimaatbeleid. Ook gerenommeerde adviseurs zoals het Internationaal Energie Agentschap en het Planbureau voor de Leefomgeving stellen dat CO2-opslag onmisbaar is om de hoeveelheid broeikasgassen in de atmosfeer omlaag te krijgen.

Porthos is in Nederland het eerste grote project om dat te regelen. Eerdere pogingen mislukten. In Barendrecht accepteerde de regio geen CO2 in de bodem. Een daaropvolgende poging in de Rotterdamse haven om CO2 in de zeebodem te stoppen, mislukte in 2017. De CO2 van kolencentrales zou worden afgevangen en wegpompt in een leeg gasveld onder de Noordzee. Hoge kosten deden het project de das om.
https://www.trouw.nl/duurzaamheid-econo ... ~b125e98c/
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Mahalingam
Berichten: 52317
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Klimaathysterie

Bericht door Mahalingam »

Hoera hoera !!! De CO2 uitstoot is terug gelopen.
Moeten we nu blij zijn dat planten minder noodzakelijke voeding krijgen?
En komt die vermindering door de 'klimaatwetten'? Wel nee. Het komt doordat er minder gemaakt wordt in Europa. En een beetje doordat er meer verplicht af te nemen dure 'groene stroom' is.
CO₂-uitstoot industrie en elektriciteit duikt omlaag

De Europese zware industrie en elektriciteitsproducenten zitten plots op schema om hun CO₂-doelstellingen tegen 2030 te halen. Als de daling van de uitstoot zich voortzet, uiteraard.


De emissies van de Europese industrie en elektriciteitssector daalden vorig jaar met liefst 15,5 procent, de grootste daling ooit. Dat blijkt uit cijfers die de Europese Commissie publiceerde. De sectoren zitten nu aan 47 procent minder CO₂-uitstoot dan in 2005. De ­ afgesproken 62 procent tegen 2030 komt zo binnen bereik.

Daarvoor moet die daling zich uiteraard voortzetten. Volgens de Commissie was de daling bij de zware industrie niet alleen het gevolg van efficiëntiewinsten, maar ook van een lagere productie, en dus van de slechte conjunctuur.
Spoiler! :
Maar het gros van de daling is te zien in de elektriciteitssector, die een uitstootdaling van liefst 24 procent liet optekenen. De snelle omschakeling naar hernieuwbare energie is daar volgens de Commissie de belangrijkste factor in. Ook waterkracht en kernenergie spelen een rol. Kolen- en gascentrales draaiden vorig jaar opvallend minder. In Duitsland daalde de opgewekte kolenstroom zelfs met 48 TWh (1 miljard kWh) naar 132 TWh.

Luchtvaart stootte meer uit

De zware industrie en elektriciteitssector vallen onder wat in EU-jargon het ETS-systeem heet: voor elke ton CO₂ die bedrijven uitstoten, moeten ze een emissierecht kopen. Het aantal beschikbare emissierechten daalt jaarlijks, met als opzet om tegen 2030 die 62 procent minder uitstoot te halen.

“Het ETS-systeem doet wat het moet doen”, zegt professor Marten Ovaere (UGent). Door de hoge prijzen voor emissierechten – ze werden vorig jaar verhandeld tegen prijzen tot 100 euro per ton CO₂ – was het voor de Duitsers goedkoper om elektriciteit uit windenergie (Denemarken) en kernenergie (Frankrijk) in te voeren, dan die zelf te produceren.

Tegelijk werden vorig jaar liefst 2,5 miljard emissierechten vernietigd die in een soort reservepot waren gestopt. Dat komt ongeveer overeen met de uitstoot van de industrie en de elektriciteitssector voor twee jaar. Door die rechten te schrappen, zullen de doelstellingen voor 2030 met minder uitstoot onderweg gerealiseerd moeten worden.

De prijs van CO₂-rechten is intussen fors gedaald tot zo’n 60 euro per ton CO₂, maar ook dat bewijst volgens Ovaere dat het systeem werkt. Doordat steen- en bruinkool minder interessant worden, daalt de vraag naar emissierechten die ze nodig hebben voor hun CO₂-uitstoot.

Niet elke sector die onder het ETS-systeem valt, deed het overigens goed: de luchtvaartsector stootte zelfs 10 procent meer uit door de heropbloei na corona.

Het goede nieuws voor de ETS-sector betekent bovendien nog niet dat het algemene doel, een daling van de hele Europese CO₂-uitstoot met 55 procent tegen 2030, binnen bereik is. Daarvoor moeten bijvoorbeeld ook de verkeers- en landbouwsector en kleinere bedrijven hun doelstelling halen. Dat is voorlopig niet het geval.

Volgens een schatting die de Europese Commissie eind vorig jaar bekendmaakte, schieten de plannen die de Europese landen daarvoor hebben ingediend, tekort. Ook de Vlaamse regering doet niet wat Europa van haar verwacht.

Boosdoeners

Wereldwijd is er nog werk om de klimaatverandering tegen te gaan. De meeste bedrijven die fossiele brandstoffen produceren, hebben hun productie in de zeven jaar na het klimaatakkoord van Parijs nog opgevoerd in plaats van verlaagd, blijkt uit Carbon Majors Database, een studie naar de grootste uitstoters ter wereld. Het gaat dan vaak om staatsbedrijven. Saudi Aramco, (het Russische) Gazprom en Coal India vormen de top drie van bedrijven die verantwoordelijk zijn voor de grootste uitstoot tussen 2016 en 2022.
De studie toont ook aan hoe de uitstoot geconcentreerd zit bij een beperkt aantal bedrijven. 88 procent van de wereldwijde uitstoot kan gelinkt worden aan 117 producenten. Historisch (sinds 1854) is China de grootste uitstoter. Het is verantwoordelijk voor 14 procent van de CO₂ die de mensheid de lucht heeft ingestuurd. België komt in de studie niet voor.
https://www.standaard.be/cnt/dmf20240405_96516487
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 89893
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Klimaathysterie

Bericht door Ariel »

‘De snelle toename in hittegolven maakt oudere vrouwen zoals wij ziek’, stelden de Klimaseniorinnen . :scratch:
Wat een onzin van die ouwe gekkies. En de rechters zijn al net zo gek.
Over een paar maanden liggen die ouwe dwazen weer gezellig op de bloedhete stranden van Turkije of Spanje, en daar gaan ze niet van dood.
Europees Hof geeft Zwitserse senioren gelijk in historische klimaatzaak: mensenrechten geschonden

Afbeelding

De Zwitserse regering schendt met falend klimaatbeleid de mensenrechten van oudere bewoners van het Alpenland. Dat oordeelt het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM). Het is voor het eerst dat het EHRM zich uitspreekt over klimaatbeleid. ,,Dit heeft effect in de hele wereld”, zegt directeur Marjan Minnesma van Urgenda in een reactie.

De Zwitserse klimaatoma’s stapten naar het hoogste gerechtshof dat gaat over mensenrechten, omdat ze menen dat hun ‘recht op leven’ en het ‘recht op respect voor gezinsleven’ wordt verstoord door klimaatverandering. De Zwitserse regering zou te weinig hebben gedaan om haar bijdrage te leveren aan het terugdringen van de uitstoot van broeikasgassen.

‘De snelle toename in hittegolven maakt oudere vrouwen zoals wij ziek’, stelden de Klimaseniorinnen eerder in een verklaring. Ruim tweeduizend ouderen sloten zich aan bij de rechtszaak, die ook door Greenpeace Zwitserland werd ondersteund. ‘Vergeleken bij de rest van de bevolking lopen we een groter risico op ziekte en overlijden als gevolg van extreme hittegolven’. De rechters in Straatsburg gaven de Zwitserse ouderen dinsdag gelijk.

Blauwdruk voor klimaatzaken
De uitspraak heeft waarschijnlijk een veel breder effect dan alleen een schrobbering aan het adres van de Zwitserse regering in Bern. Zo benoemt de mensenrechtenbeweging Avaaz de rechtszaak en de uitspraak als een 'blauwdruk’ die andere actoren kunnen gebruiken om hun eigen overheden aan te klagen als die, in hun ogen, te weinig zouden doen tegen klimaatverandering. De uitspraak biedt juridische munitie in bestaande en komende klimaatzaken.

In Nederland erkende de Hoge Raad in de Urgenda-zaak al in 2019 dat klimaatverandering op gespannen voet staat met de bescherming van mensenrechten. De Zwitserse Klimaseniorinnen lieten zich ook inspireren door de Urgenda-zaak. ,,Dit is een bijzonder goede uitspraak en het bevestigt dat de Hoge Raad het goed heeft gezien", zegt Marjan Minnesma, oprichter van de Stichting Urgenda. Zij verwacht dat rechters wereldwijd serieus naar de uitspraak zullen kijken.

Ook Milieudefensie reageert opgetogen. In het hoger beroep in de klimaatzaak tussen Milieudefensie en Shell stelt de milieuorganisatie ook dat het oliebedrijf mensenrechten schendt. ,,Het is goed nieuws dat nu ook de hoogste rechters in Europa bevestigen dat de klimaatcrisis mensenrechten schendt. Dit is ook precies het uitgangspunt van onze zaak tegen Shell", zegt campagneleider Nine de Pater.

Het hof in Straatsburg heeft zich tegelijkertijd gebogen over twee andere klimaatzaken. Daarin kwam het niet tot een uitspraak. Beide zaken werden niet-ontvankelijk verklaard omdat de klagers eerst langs hun nationale rechter zouden moeten.

De ene zaak betreft een rechtszaak die is aangevoerd door een groep Portugese jongeren. Die groep meent dat de Portugese regering, maar ook die van andere landen, te weinig zou doen tegen klimaatverandering. De jongeren zijn ervan overtuigd dat klimaatverandering voor extremer weer zorgt en dat dit een fysieke en mentale bedreiging betekent voor de Portugese jeugd.

Franse burgemeester
De laatste zaak betreft een voormalige Franse burgemeester van de Franse kustgemeente Grande-Sythe. Hij vreest dat klimaatverandering de komende decennia een risico betekent op overstroming van zijn gemeenschap. De Franse overheid zou te weinig aan klimaatbeleid doen om dat te voorkomen. Ook deze zaak is door het Europese Hof voor de Rechten van de Mens niet-ontvankelijk verklaard.

Toch betekent de uitspraak ook voor hen winst, meent Minnesma: ,,Uit de uitspraak volgt dat de Portugese jongeren gewoon bij hun eigen nationale rechters kunnen aankloppen. En die rechtszaak tegen hun eigen regering kunnen ze dan gewoon winnen.” Volgens Minnesma baant de uitspraak de weg voor succes in nog veel meer klimaatzaken. ,,Dit heeft effect in de hele wereld.”

Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) is iets anders dan het Europees Gerechtshof in Luxemburg. Dat laatste is het hoogste gerechtshof van de Europese Unie. Het EHRM daarentegen is een instelling van de Raad van Europa. Er zijn 46 landen lid, waaronder vrijwel alle Europese landen. Tegen de uitspraak van de EHRM kan geen beroep worden aangetekend. De eisen kunnen wel worden terugverwezen naar een nationale rechtbank.
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Mahalingam
Berichten: 52317
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Klimaathysterie

Bericht door Mahalingam »

Pyrrusoverwinning voor ’klimaatoma’s’: ’Klimaatactivisten kunnen geen doelen afdwingen

AMSTERDAM - Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) heeft Zwitserland veroordeeld wegens tekortschietend klimaatbeleid. Klimaatactivisten en NGO’s spreken van een historische gebeurtenis, maar de uitspraak zal weinig gevolgen hebben voor de praktijk. „Eigenlijk zegt het hof dat klimaatactivisten geen specifieke doelen kunnen afdwingen om de uitstoot van CO2 te verminderen.”
[...]
Volgens de zeventien rechters van het hof wees de nationale rechter in Zwitserland de zaak van de oma’s ten onrechte af en schond hij daarmee artikel 6 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. Dit artikel garandeert een vrije toegang tot een rechter. Daarnaast schendt Zwitserland ook artikel 8 - het recht op een veilig en privé- en familieleven - omdat het de eigen klimaatdoelen niet haalt.
[...]
De uitspraak erkent daarentegen dat alleen de nationale politiek het beleid bepaalt. „Eigenlijk zegt het hof dat klimaatactivisten geen specifieke doelen kunnen afdwingen om de uitstoot van CO2 te verminderen”, constateert Jos Cozijnsen, jurist en klimaatexpert bij het milieuadviesbureau Anthesis. „Alleen de politiek hakt de knopen door, voor de rechter is er hooguit een aanvullende rol.”
[...]
En dan gaan de 17 rechters luchtfietsen:
Het EHRM maant Zwitserland naar het geval van de bejaarden te kijken. „Dat zouden de autoriteiten kunnen oplossen door de Zwitserse steden meer te koelen door minder stenen en asfalt te gebruiken en meer open aarde met blijvend groen, bomen, of zelfs ’tiny forests’ op daken en gevelbegroeiing.”
Ze kunnen natuurlijk ook die bejaarden een energieslurpende airco geven.

https://www.telegraaf.nl/nieuws/1861108 ... ropees-hof
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Mahalingam
Berichten: 52317
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Klimaathysterie

Bericht door Mahalingam »

Op zich is waterstof een kleurloos gas.
Maar krijgen we te maken met het klimaatgedoe dan bestaat dat gas in alle kleuren van de regenboog.
En het sumnum is de groene soort. Tevens ook de duurste. Wie had dat nu kunnen bedenken?
Projecten voor schone waterstof vallen bij bosjes om: ’Economisch niet levensvatbaar’

Amsterdam - In Europa stokken prestigieuze waterstofprojecten. De kosten blijken te hoog, terwijl er nog onvoldoende kopers zijn en overheden volgens de bedrijven geen zekerheid voor de langere termijn afgeven.

Het plan van Shell, Engie en Vopak bijvoorbeeld, om 400 megawatt aan groene waterstof te helpen produceren in Portugal voor transport naar de Nederlandse markt, is in stilte gestopt.
Het zou vanaf 2028 groene waterstof, een energiedrager geproduceerd uit zon- en windenergie, gaan leveren. Het project H2Sines.Rdam kwam nog in aanmerking voor een miljoenensubsidie van het Europese Innovatiefonds, maar is afgebouwd.

Er is momenteel nog onvoldoende vraag vanuit de industrie zichtbaar in de markt, en ook duidelijke regelgeving waarmee de bedrijven kunnen verduurzamen ontbreekt, stellen zij. Onder de streep is het voorlopig een te risicovol project geworden.

Geen schepen

Energiebedrijf Engie stelt dat het voorlopig is gestopt, ook vanwege een gebrek aan infrastructuur om de waterstof naar Nederland te krijgen. Het ingenieursbureau werkend voor Engie, Tractebel, constateerde dat er een gebrek aan schepen is die de grote hoeveelheden waterstof kunnen vervoeren.

In 2023 reserveerde het kabinet €9 miljard uit het Klimaatfonds voor het ‘opschalen van de waterstofmarkt’, maar een groot aantal projecten verzandt nu.

Maandag bevestigde ook het Duitse energiebedrijf Uniper dat het zijn waterstofproject op de Maasvlakte naast zijn energiecentrale stopt. Ook daar is nog onvoldoende klandizie voor de dure groene waterstof. Tegelijkertijd biedt de overheid onvoldoende garanties om het project H2Maasvlakte de komende tijd alsnog te kunnen starten, aldus Uniper.

„Na het voltooien van een haalbaarheidsstudie met onze consortiumpartners hebben we ons teruggetrokken uit het project in Portugal omdat we tot de conclusie kwamen dat het economisch niet levensvatbaar was”, zo meldt het Britse Shell. Dat bouwt in Nederland wel door aan een elektrolyse-fabriek met 200 megawatt capaciteit, de grootste in Europa. Tata Steel wilde over op groene waterstof, maar heeft de ambitie verlaagd: het gebruikt eerst grijze waterstof, geproduceerd met gas.

Eerst ammoniak
Na ondertekening van de klimaatakkoorden, gaan industrie en huishoudens over van kolen, olie en gas naar duurzamere energie die minder uitstoot van broeikasgassen veroorzaken. Veel industrie tekende aanvankelijk voor de ontwikkeling van waterstof, maar ziet voorlopig meer in ammoniak.
In Chemiepark Delfzijl blies HyCC eind vorig jaar een fabriek af, voorlopig. De ontwikkelingen in de waterstofmarkt gaan namelijk trager dan gedacht, aldus HyCC.
In Duitsland stelde het kabinet dinsdag een gepland netwerk voor waterstofpijpleidingen ter waarde van €20 miljard met vijf jaar uit. Voor het netwerk van 9700 kilometer is voor de oorspronkelijk geplande startdatum 2032 onvoldoende geld, aldus Robert Habeck, minister van Energie en Klimaat (De Groenen).

Producent SSE zei eind maart dat productie van waterstof in zijn offshore park Gordonbush voor de Schotse kust wordt geschrapt. De kosten zijn te hoog. Het Zweedse Vattenfall heeft half maart zijn proefproject voor offshore waterstof bij Schotland gestopt, ondanks £9,3 miljoen overheidssteun. Zijn elektrolyser zou oorspronkelijk in 2025 draaien op een van de turbines.

Belgische methanol

En begin februari meldde de haven van Antwerpen dat de voorbereiding om van groene waterstof het industrieel veel gevraagde methanol te maken is gestaakt. De betrokken ondernemingen noemden ook daar de opgelopen kosten als belangrijkste reden.

In november 2023 zette Shell, met Uniper en SSE, al het project Cavendish in Zuidoost-Engeland in de ijskast. Dat zou vanaf 2027 al waterstof produceren.
„Elektrolysers, die veel goedkoper moeten worden om groene waterstof competitief te maken, zijn de laatste jaren juist duurder geworden”, waarschuwde energie-expert Jilles van den Beukel eerder. „De industriële vraag naar het relatief dure groene waterstof komt slechts moeizaam op gang.”
https://www.telegraaf.nl/financieel/189 ... ensvatbaar
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Mahalingam
Berichten: 52317
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Klimaathysterie

Bericht door Mahalingam »

En wat zal de bijdrage van ons land uiteindelijk zijn aan de klimaatbestrijding?
Een soort middeleeuwse agrarische maatschappij.
Beetje bij beetje wordt het bestaansrecht van de industrie verminderd.
Een bedrijf als Yara zal op korte termijn verdwijnen. Ze hebben de productie al gestopt en het personeel is of gaat ontslagen worden. Hun kunstmest, aan de deur afgeleverd kost twee keer zoveel als dat zelfde spul uit Rusland. Dat via bureacratische trucjes niet meer uit Rusland komt want sancties verhinderen import.
Bedrijven in paniek om plan voor torenhoge CO2-taks: ’Volstrekt onverantwoord’

Den Haag - Er is grote paniek uitgebroken in de bestuurskamers van grote Nederlandse bedrijven vanwege een hoge CO2-heffing die het demissionaire kabinet maandag wil gaan presenteren. Haagse ingewijden en bronnen in de industrie vrezen dat deze verhoging de nekslag kan betekenen voor industriebedrijven.

Hans Grünfeld, directeur van de Vereniging voor Energie, Milieu en Water bevestigt dat de plannen bedrijven als Tata Steel hard gaan raken.
Grote Nederlandse CO2-uitstoters betalen vanwege het Europees emissiehandelssysteem (ETS) al voor CO2-uitstoot, daarbovenop is ook nog een Nederlandse taks geplakt. Deze landelijke belasting - die in geen enkel Europees land, behalve in Nederland geldt - wordt voor bedrijven die meer dan 50 kiloton CO2 per jaar uitstoten enorm opgehoogd: van 150 euro per ton naar 216 euro per ton C02 in 2030, vertellen Haagse bronnen.

Bovenop ETS-tarief
In 2028 wordt de eerste verhoging al doorgevoerd. Dit komt dus bovenop het Europese ETS-tarief, dat zo’n 120 euro per ton is. Dit zal vooral grote bedrijven zoals de staalfabriek (Tata Steel), kunstmestfabrieken (Yara) en raffinaderijen (Shell, Esso, BP) in het Rotterdamse Havengebied raken.

Ook wordt door het demissionaire kabinet voorgesteld om een vrijstelling voor het gebruik van kolen (’duaal en non-energisch verbruik kolen’) per 2027 af te schaffen. Als klap op de vuurpijl wordt ook de energiebelasting voor grootverbruikers (in de derde, vierde en vijfde schijf) met 200 miljoen euro fors verhoogd.
Dit raakt volgens ingewijden vooral bedrijven in het ’zesde cluster energie’, zoals chemiebedrijven, levensmiddelenfabrikanten, papier- en glasfabrieken en afval- en recyclingbedrijven. Het geld dat hiermee opgehaald wordt, zou moeten worden ingezet om het midden- en kleinbedrijf te ontzien.

’Voorwaarde voor D66’

Een coalitiebron bevestigt dat de verhogingen voor de industrie vrijdag door de ministerraad zijn goedgekeurd en maandag worden gepresenteerd. Diegene betwijfelt de ’juridische houdbaarheid’, maar wil er publiekelijk niets over zeggen nu het pakket nog niet naar buiten is gekomen. Geschetst wordt dat het ophogen van de CO2-heffing voor D66 een voorwaarde was voor het loskrijgen van 717 miljoen euro voor het verduurzamen van de industrie, dat in het aanvullende klimaatpakket van 2023 al is vastgesteld.
De ingewijde spreekt wel over ’jojobeleid’ en vreest voor het verder afkalven van het vestigingsklimaat. „De verduurzaming kan hierdoor zelfs geschaad worden. Bedrijven gaan forse investeringen niet meer doen met dit jojobeleid, het schiet zijn doel dus voorbij.”

Stikstofuitstoot
Hoewel het nog maar de vraag is of de Tweede Kamer uiteindelijk instemt met de forse verhogingen nu er ook binnen de formerende vier verschillend over wordt gedacht, is de paniek toegeslagen bij bedrijven. „Naast de hoge netwerkkosten, stroomkosten, problemen met stikstofuitstoot en vergunningen en het gebrek aan mensen komen deze verhogingen als een mokerslag aan bij bedrijven. Er lopen dit weekeinde al crisisgesprekken met de diverse hoofdkantoren in bijvoorbeeld Londen”, zegt een bron uit de industriële sector. „Daar is echt paniek uitgebroken. Men vraagt zich af: wat gebeurt er in Nederland?”

Diegene legt de bal vooral bij D66. „Die partij heeft tijdens de verkiezingen veel verloren, maar weet dit op de valreep alsnog door het demissionaire kabinet te krijgen. Gesteund door VVD, CDA en CU, partijen die altijd de mond vol hebben over het vestigingsklimaat maar dit gewoon mogelijk maken...”

’Volstrekt onverantwoord’
Hans Grünfeld, directeur van de Vereniging voor Energie, Milieu en Water - de belangenbehartiger voor de zakelijke elektriciteit- gas- en waterafnemers in Nederland - bevestigt dat de plannen bedrijven hard gaan raken. „Ik heb vernomen dat deze plannen zelfs per simpele hamerslag door de ministerraad zijn gekomen. Het is echt volstrekt onverantwoord om de lasten voor bedrijven zo fors te verhogen. Dit richt onherstelbare schade aan ons vestigingsklimaat aan”, zegt hij.
„Bedrijven die proberen te verduurzamen krijgen immers te horen dat zij niet op het elektriciteitsnet kunnen worden aangesloten wegens de netcongestie, er heerst zoveel onduidelijkheid over waterstof dat die projecten in de ijskast worden gezet en in Nederland blijken - zo concludeert het kabinet zelf - de netkosten een factor drie tot vier hoger te liggen dan in onze buurlanden. Er is dus al geen gelijk speelveld en alsnog worden de kosten extra verhoogd. Het gevolg is dat bedrijven vertrekken en andere landen de lachende derde worden”, voorspelt hij.
Woensdag, twee dagen nadat het demissionaire kabinet de plannen bij de voorjaarsnota heeft gepresenteerd, zal het bedrijfsleven zich in Den Haag melden om hun beklag te doen bij de Tweede Kamer.
https://www.telegraaf.nl/nieuws/1746559 ... erantwoord
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 89893
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Klimaathysterie

Bericht door Ariel »

Tweede Kamer dreigt Rob Jettens torenhoge CO2-taks in prullenbak te werpen

DEN HAAG - De torenhoge CO2-taks die door demissionair D66-minister Rob Jetten (Klimaat) is aangekondigd voor grote bedrijven, dreigt te sneuvelen in de Tweede Kamer. Enkele dagen na de presentatie van het plan om grote uitstoters een fors hogere taks -die alleen in Nederland geldt- te laten betalen stuit het op verzet van de formerende vier én een deel van de huidige coalitie. Ook grote bedrijven en vergroeningsadviseur Carolien Gehrels spreken zich uit tegen de nationale taks, die volgens hen de industrie over de grens duwt.

Vrijdag ging het demissionaire kabinet akkoord met het plan van Jetten om vanaf 2028 een verhoogde nationale CO2-taks te hanteren. Jetten wil de heffing fiks verhogen om bedrijven te dwingen tot een snellere vergroening. Hoewel het plan in het kabinet (met bewindslieden van VVD, D66, CDA en CU) per hamerslag is afgedaan, blijkt dat Kamerleden van diezelfde coalitie en de formerende vier het plan niet pruimen.

VVD-Kamerlid Silvio Erkens zegt tegen De Telegraaf de nieuwe verhoging van de nationale CO2-heffing zeker niet te steunen. „Deze forse verhoging gaat echt averechts werken. Bedrijven zullen naar verwachting minder gaan produceren in plaats van verduurzamen. Bovendien heeft Nederland als enig Europees land al een nationale heffing, een forse verhoging hiervan is onnodig want we moeten juist zoveel mogelijk klimaatbeleid Europees uitvoeren. Verduurzaming van de industrie vraagt om stabiel overheidsbeleid en maatwerk.”

Forse lastenverhoging
Zijn huidige coalitiegenoot -en fractievoorzitter van het CDA- Henri Bontenbal wil er ook niks van weten, laat hij woensdag weten. „Wij hebben moeite met deze forse lastenverhoging voor bedrijven. Het stapelt steeds maar op en de overheid moet niet steeds de spelregels veranderen voor bedrijven. Op deze manier gaat geen enkel bedrijf meer grote investeringen doen in de verduurzaming van hun fabrieken en installaties.”

BBB’er Henk Vermeer zegt er zelfs kwaad over te zijn. „Ik ben eigenlijk nooit boos. Maar ik was dat afgelopen week wel over die extra heffing.” Hij zegt dat het plan gezien wordt als het eenzijdig openbreken van contracten. NSC’er Wytske Postma is eveneens ’geschrokken’ van het plan. „Wij zijn ook geen voorstander om een extra heffing te introduceren. We willen ervoor zorgen dat we in Europa een gelijk speelveld hebben. Dit zorgt ervoor dat het gelijk speelveld verstoord wordt.”

Uitonderhandeld
Dat geldt ook voor PVV’er Rachel van Meetelen, die zegt dat er beter gekeken moet worden ’naar wat wel haalbaar is’. Tot woede van PvdA/GL-Kamerlid Joris Thijssen, die juist zegt dat de CO2-heffing is uitonderhandeld door de industrie in het klimaatakkoord en dus niet als verrassing kan komen.

Verduurzamingsadviseur Carolien Gehrels (tevens oud-PvdA-wethouder in Amsterdam) zegt ook ronduit verbaasd te zijn over de heffing, die zij voorzitter van de Adviescommissie maatwerkafspraken ten zeerste afraadt. „Mensen zullen het niet begrijpen en dus mentaal afhaken. Heel erg schadelijk. Ik maak mij hier grote zorgen over, ik zou het ten zeerste afraden om dit op dit moment te doen, ook omdat het niet helpt. Ik zou er onmiddellijk een streep doorheen halen.”

Sluiten van productie
Datzelfde geldt ook voor VNO-NCW-voorvrouw Ingrid Thijssen. „De opgave in het klimaatakkoord was 14 megaton en is inmiddels 24 megaton. Dus wie houdt zich hier niet aan de afspraken?”, zegt zij tegen Kamerleden. Thijssen vreest bovendien voor stilstand -en zelfs het sluiten van productie- vanwege onder meer de veel hogere elektriciteitsprijs ten opzichte van onze buurlanden. Zo zijn die prijzen in Nederland drie keer hoger dan in Frankrijk en twee keer hoger dan in Duitsland. „Dan kun je hier niet rendabel produceren”, legt ze uit. Verder is ze zeer bezorgd over de ’zwabberkoers’ en het onzekere investeringsklimaat. „Bedrijven staan op het punt om miljarden in de verduurzaming van fabrieken te steken, maar Nederland verandert de spelregels continu”, zo hekelt ze de verhoogde CO2-taks.

Topman Hans van den Berg van Tata Steel zegt dat een hogere CO2-heffing een „negatief effect op het verdienvermogen” van de staalfabriek heeft. „En dat geld hebben we nodig voor de vergroening.” Ook directeur Loek Radix van het Limburgse industriecomplex Chemelot is met waarschuwende woorden naar Den Haag gekomen. Hij ziet in de politiek „misvattingen die fataal kunnen zijn” voor grote bedrijven.
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Mahalingam
Berichten: 52317
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Klimaathysterie

Bericht door Mahalingam »

Loop ik bij Albert H. binnen en pak een doosje eieren. Zie ik daar een soort wolkje op staan.
Nadere beschouwing leert mij dat dit mij wijs maakt dat een kilo eieren 2,7 kg CO2e kost.
Nu weet ik dat CO2 plantenvoedsel is dat schaars is in de atmosfeer. Maar CO2e ?

CO2-equivalent (CO2e). Daarbij gaat het niet alleen om koolstofdioxide, maar ook om bijvoorbeeld methaangas of lachgas.
Moet ik daar nu vrolijk van worden of juist niet?
“Op deze manier willen wij onze klanten beter informeren over de uitstoot van onze producten”, vertelt duurzaamheidsmanager Anita Scholte op Reimer tijdens de presentatie van het nieuwe duurzaamheidsverslag van AH. “Zo hopen we de klanten te bewegen naar een klimaatbewustere manier van koken.”
Mission statement:
In 2030 wil Albert Heijn 45 procent minder uitstoten ten opzichte van 2018. Of de supermarkt op koers ligt om die doelen te halen, staat niet in het nieuwe duurzaamheidsverslag.
Voelt Albert zich verantwoordelijk voor de CO2 uitstoot van de klanten?
Zoals de Shell volgens de NGO's die daarover gaan, verantwoordelijk is voor de uitstoot van zijn klanten?
Spoiler! :
Gemengd gehakt en CO2-wolkjes: AH wil klant helpen bij duurzame keuze

Met nieuwe duurzaamheidsplannen richt Albert Heijn zich vooral op de klant. Het terugdringen van de eigen uitstoot in leveringsketens lijkt ingewikkelder.


Runder-kipgehakt als onderdeel van een klimaatbewuster dieet? Albert Heijn denkt van wel. Voor wie nog geen afscheid wil nemen van vlees, maar de CO2-voetafdruk wil verkleinen, komt de supermarkt met een nieuwe half-om-halfvariant. De productie van dit gehakt stoot, volgens AH, ruim een derde minder CO2 uit dan die van rundvlees.
Naast gehakt biedt Albert Heijn ook hamburgers en chipolataworstjes aan in runder-kipsamenstelling. De introductie van het gemengde vlees is onderdeel van een reeks nieuwe duurzaamheidsmaatregelen. Zo gaat de supermarkt klanten bijvoorbeeld informeren over de uitstoot van producten.

CO2-wolkje
Een eitje komt namelijk niet zomaar op brood. Daar gaat een hele keten van productie, verwerking, verpakking en transport aan vooraf. In al die verschillende fasen komen CO2 en andere broeikasgassen vrij. Hoeveel precies? Dat gaat Albert Heijn vanaf deze week op zo’n 130 eigenmerkproducten vermelden.
Op de verpakking, bijvoorbeeld van een doosje eieren, staat een pictogram van een wolkje met daarin het getal van de totale uitstoot, omgerekend naar CO2-equivalent (CO2e). Daarbij gaat het niet alleen om koolstofdioxide, maar ook om bijvoorbeeld methaangas of lachgas. Het uitstootcijfer geldt voor een kilo van een product.
Advertentie
Kortom, voor een kilo eieren: 2,7 kilogram CO2e, hetzelfde als een ritje met een gemiddelde benzineauto van Utrecht naar Amersfoort. Of een kilo schouderkarbonade: 6,5 kilo CO2e, meer dan een internationale treinreiziger uitstoot op het traject van Arnhem naar Frankfurt am Main.

CO2 als iets ongrijpbaars

“Op deze manier willen wij onze klanten beter informeren over de uitstoot van onze producten”, vertelt duurzaamheidsmanager Anita Scholte op Reimer tijdens de presentatie van het nieuwe duurzaamheidsverslag van AH. “Zo hopen we de klanten te bewegen naar een klimaatbewustere manier van koken.”
Voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal vindt het initiatief van de supermarkt een goede stap. “Voor consumenten die echt bewustere keuzes willen maken, kan dit zeker helpen”, zegt woordvoerder Paulien van der Geest.
Toch is het volgens Van der Geest belangrijk dat AH verder gaat onderzoeken wat mensen helpt bij het maken van een duurzame keuze. “Mensen vinden CO2 ongrijpbaar. Dus het is goed als consumenten producten met elkaar kunnen vergelijken, zoals kip, rund en een vegetarische variant.”

Uitstootvermindering berekenen ‘complex’
Albert Heijn start met een reeks producten, waarvan het bedrijf precies weet hoeveel de gehele keten – van landbewerking tot koeling in de winkel – uitstoot. Daarbij maakt de supermarkt gebruik van een methode van de Europese Commissie om de voetafdruk van producten te meten.

Later deze maand komt het CO2-wolkje op nog eens duizend eigenmerkproducten. Bij deze levensmiddelen gaat het om een inschatting. “Van veel producten is het lastig om de uitstoot over de hele keten te meten, omdat niet alle leveranciers daarover communiceren”, legt Scholte op Reimer uit. “Daarom kijken we per product wat er aan algemene, wereldwijde data beschikbaar is. Op basis daarvan maken we dan een inschatting.”
In 2030 wil Albert Heijn 45 procent minder uitstoten ten opzichte van 2018. Of de supermarkt op koers ligt om die doelen te halen, staat niet in het nieuwe duurzaamheidsverslag. Volgens Scholte op Reimer is het moeilijk om dit in harde cijfers uit te drukken. Voor de modellen die de uitstootvermindering moeten meten, zou het nog te ‘complex’ zijn om goede berekeningen te maken.

Rapportageplicht

Bovendien weet Albert Heijn niet van alle leveranciers hoeveel broeikasgassen zij uitstoten. Slechts een vijfde van hen rapporteerde afgelopen jaar de emissies. Dat betekent een flinke uitdaging. Grote bedrijven, zoals ook AH, zijn namelijk vanaf 2025 verplicht om in jaarverslagen te rapporteren over hun duurzaamheidsinspanningen.
Hoewel Albert Heijn probeert zo veel mogelijk leveranciers hierbij te betrekken, erkent Scholte op Reimer dat zo’n rapportage ‘een ingewikkelde klus’ wordt. “Voor onze sector, met zoveel leveranciers, is het lastig om de gehele uitstoot in kaart te brengen.”
https://www.trouw.nl/duurzaamheid-econo ... ~bda10999/
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Mahalingam
Berichten: 52317
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Klimaathysterie

Bericht door Mahalingam »

De alles verstikkende kooldioxyde bureaucratie.
Grote bouwer luidt noodklok over bureaucratie: ’Schaf CO2-registratie woon-werkverkeer af’

Rotterdam - De nieuwe CO2-registratie voor woon-werkverkeer moet worden afgeschaft. Het is een onzinnige maatregel, die zijn doel voorbij schiet. Dat zegt topman Bart van Breukelen in een gesprek met De Telegraaf in een toelichting op de jaarcijfers.

TBI zit bij een groot wegenproject zo aan 900 vergunningen. Dat moet anders, aldus topman Van Breukelen.
Het bouwbedrijf uit Rotterdam heeft in 2023 een nettowinst van €64 miljoen in de boeken gezet, een verzesvoudiging ten opzichte van 2022 toen TBI moest afschrijven op een aantal wegenprojecten. De omzet ging met 10% omhoog naar ruim €2,5 miljard.

’Enorme stapeling van regels’
Hoewel de resultaten en het orderboek met onder meer de renovatie van het Binnenhof er op zich goed uitzien, sombert de vertrekkende Van Breukelen over de toekomst. „Ik ben zeer bezorgd over de enorme stapeling van regels en bureaucratie in ons land. Het bedrijfsleven is nu zelf bezig om uit te kristalliseren hoe ze de impact van CO2-uitstoot moeten bepalen en rapporteren. En het is soms niet nuttig. Wij moeten nu van al onze 6500 mensen gaan rapporteren hoeveel CO2 ze uitstoten in het woon-werkverkeer. En dat niet alleen, we moeten om dat te kunnen doen navragen hoe ze reizen: per fiets, openbaar vervoer of elektrisch, hybride of diesel met de auto. Dat is een baantje hoor, waar we speciaal mensen op moeten zetten. Deze regel moet van tafel”, zegt Van Breukelen.

Noodklok
De aannemer is de eerste grote onderneming die de noodklok luidt over de registratieplicht, die per 1 juli ingaat. Er is een apart loket gecreëerd bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, die zelf ook tegen bureaucratie zegt te strijden. Het administratieve monster is opgetuigd om de klimaatdoelen te halen, maar verzet is er niet vanuit ondernemingskoepels als VNO of MKB-Nederland.

TBI heeft een vloot van ruim 4000 voertuigen. „En het levert in ons geval nauwelijks een besparing op, want we rijden al een groot deel elektrisch. Bijna 100% van de CO2-afdruk van de bouw komt vooral uit het maken van cement, asfalt, beton en staal. De rest is maar 4%, waar woon-werkverkeer een nog kleiner aandeel in heeft. We kunnen veel effectiever de CO2-uitstoot naar beneden brengen bij de productie van duurzamer beton en staal en daarvoor zijn onze mensen zeer gemotiveerd. Dat levert veel meer op dan het geknutsel met zo’n registratie”, zegt Van Breukelen.

Regeldruk
Het bedrijfsleven worstelt met enorme regeldruk en zelfopgelegde strenge normen voor bijvoorbeeld stikstof. Het onderwerp werd onlangs op de kaart gezet door chipmachinefabrikant ASML, dat overweegt om uit Nederland te vertrekken. TBI blijft in Nederland, zo zegt van Van Breukelen, maar de de aanleg van nieuwe wegen ligt stil en de noodzakelijke grote woningbouwlocaties komen niet meer van de grond.
„Wij worden weggezet als klagers, maar het is echt nodig in Nederland om aanzienlijk te vereenvoudigen. Op heel grote infrawerken hebben we 900 vergunningen nodig bij de verschillende bestuurslagen. Het is een enorme belasting, ook voor onze opdrachtgevers”, zegt Van Breukelen.

Nieuwe topman
Hendrik de Haan (58) volgt Van Breukelen op als topman. De Haan heeft een achtergrond als elektrotechnicus en stapte na een carrière bij installatiebedrijf Imtech in 2009 over naar een installatiedivisie van het Rotterdamse Techniek, Bouw en Infra-concern. De komende jaren wordt er veel werk verwacht, onder meer vanuit de energietransitie.
„We moeten meer samenwerken als verschillende bedrijven die onder TBI vallen. AI is een belangrijke ontwikkeling voor de komende jaren, naast het opleiden van voldoende vakmensen in de bouw en installatie. Hiervoor hebben we het Praktijkfonds opgericht om een impuls te geven aan maatschappelijke initiatieven van onze ondernemingen om mensen te helpen in ons vak aan de slag te gaan. Dat gaat met kleine stapjes. Maar we hebben iedereen nodig om de bouw- en renovatieopgave waar Nederland voor staat het hoofd te kunnen bieden”, zegt De Haan.

Emotie
De woningbouw is een ook zorgenkind. Van Breukelen pleit voor een langere horizon van de Tweede Kamer ten aanzien van de woningmarkt. Nu daalt het aantal bouwvergunningen, omdat woningbeleggers Nederland mijden. Ook speelt de rente een rol. Het woningtekort is in zijn woorden ’gigantisch’, dus op een dag zullen de één miljoen ’Hugowoningen’ toch gaat verrijzen.
Volgens de vertrekkend topman zal de beleggershuurmarkt tijd nodig hebben om te herstellen van alle ingrepen die op last van de Tweede Kamer zijn gedaan. „Erken dat de woningbeleggers belangrijk zijn voor de woningbouw. Vanuit ruimtelijke ordening moet er veel hoogbouw in binnensteden gebouwd worden en daar heb je de beleggers bij nodig. De Tweede Kamer heeft maatregelen uit emotie genomen, zonder goed na te denken over de lange termijn effecten. De excessen zijn er natuurlijk wel en daar wil je iets aan doen, maar dit is contraproductief. Institutionele beleggers hanteren een fatsoenlijk beleid en rekenen door de jaren heen met een rendement van 3,5% tot 4% op huurinkomsten. Die kun je toch niet wegzetten als zakkenvullers? Nu wordt de hele sector geraakt.”
https://www.telegraaf.nl/financieel/403 ... verkeer-af
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 89893
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Klimaathysterie

Bericht door Ariel »

Afbeelding
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Plaats reactie