Klimaathysterie

"Opinies" is een collectie van korte teksten (van 500 tot 750 woorden) waarin de auteur zijn opinie over courante islam-gelinkte gebeurtenissen uiteen zet. Indien je jouw opinie gepubliceerd wil zien kan je ze hier kwijt. Geef ons ook je naam en email adres. De tekst moet wel van jouw hand zijn.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 85795
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Klimaathysterie

Bericht door Ariel »

’Klimaatridders’ zwaaien wat af met vermanende vinger, maar geven zelf zelden goede voorbeeld

Door WIERD DUK EN MARCEL VINK

Ze laten geen mogelijkheid onbenut om Nederlandse burgers de les te lezen. Vaderlandse ’klimaatridders’ wapperen graag en vaak met hun bestraffende wijsvinger als zij zaken als veelvliegen en niet-duurzaam wonen aan de kaak kunnen stellen. Maar als het om hun persoonlijke keuzes gaat, blijken – of bleken – velen onder hen een stuk minder streng in de leer. Verbeter de wereld, begin bij een ander.

Terwijl op de klimaattop in het Egyptische Sharm-el-Sheikh de alarmklok wordt geluid over het klimaat, benaderde De Telegraaf tien BN’ers die zich geregeld opwerpen als voorvechters van duurzaam beleid, met de vraag hoe klimaatbewust zij zélf leven. Immers, zoals de Britten het uitdrukken, practice what you preach: geef zelf het goede voorbeeld. Ze reageerden geërgerd, met onbegrip, hielden zich van de domme of besloten helemaal niet te reageren. Slechts een enkeling stak de hand in eigen boezem.

Rob Jetten

In een tijd dat Jetten voor D66 in de Tweede Kamer zat, vloog de toekomstige minister privé de hele wereld over. Hij genoot met volle teugen van natuurlijke, culturele en culinaire hoogtepunten in onder meer Iran, Sri Lanka, Mallorca, Oekraïne, Oman en Ethiopië, zo is op – inmiddels niet meer zichtbare – foto’s te zien.

Inmiddels hamert hij op minimumtarieven in de luchtvaart. Voor een minister eenvoudig op te hoesten, voor veel modale gezinnen die ook onvergetelijke reizen willen maken bepaald niet.

In een reactie via zijn woordvoerder hekelt Jetten vooral voordelige vluchten op korte afstanden. „Jarenlang dachten we allemaal – ik ook – wat fantastisch dat je voor een paar tientjes naar Barcelona kan! Inmiddels weten we veel beter. Maar het moet ook voor mensen met een relatief kleine beurs mogelijk blijven om te vliegen.” Zelf zegt hij de afgelopen tijd vaak met auto of trein op vakantie te zijn geweest. „Dat bevalt prima.”

Dolf Jansen

In 2020 zei cabaretier Dolf Jansen op de radio dat mensen zélf stappen moeten ondernemen tegen de klimaatcrisis: ’Boek geen vliegreis of cruise, wat de STER-blokken u ook toeschreeuwen’. Zelf heeft Jansen een huis in Ierland waar hij naar eigen zeggen al decennia – hoewel de laatste 3,5 jaar in grotendeels coronatijd slechts één keer – geregeld naartoe vliegt.

Op de vraag hoe die zaken vallen te rijmen, laat Jansen weten ’dat het idee dat je je mond zou moeten houden omdat je wel eens vliegt van een domheid is die niet is te bevatten’. „Dat mensen de boodschapper aanvallen, betekent dat ze weigeren na te denken over hun eigen gedrag.”

De cabaretier benadrukt dat reizen met een boot langer duurt én ’vergelijkend vervuilend is’. De website Ierland.com meldt daar iets anders over: ’Vanuit Europa is de veerboot een goede optie voor de milieubewuste reiziger. Als voetpassagier genereer je een aanzienlijk lagere CO2-voetafdruk dan wanneer je vliegt’.

Jesse Klaver

Telegraaf-columnist Wouter de Winther oordeelde eerder al: ’GL-voorman Jesse Klaver is door het ijs gezakt. Jarenlang iedereen de maat nemen om groener en duurzamer te leven, maar zelf lekker in je niet-geïsoleerde woning in de winter stoken met je houtkachel’.

Juist Klaver zou als voorman van GL het goede voorbeeld moeten geven. In hoeverre hij dat inmiddels doet, blijft onduidelijk. Ondanks meerdere verzoeken daartoe kwam er geen reactie.

Ed Nijpels

Klimaatpaus Ed Nijpels vloog in 2019, kort na de presentatie van het klimaatakkoord, naar het verre Nieuw-Zeeland voor vakantie. Een reis die qua uitstoot gelijkstaat aan wat een gemiddelde Nederlander in zes maanden produceert. Het verweer: Nijpels compenseert élke vlucht.

De VVD-prominent woonde lange tijd in een energieverslindende woonboerderij, nu in een Amsterdamse grachtenwoning met het niet bepaald duurzame energielabel E. Nijpels’ woordvoerder zegt: „Hij heeft alle adviezen van een groene stichting overgenomen, voor zover mogelijk binnen de wettelijke beperkingen bij rijksmonumenten.” Op de vraag of Nijpels als klimaatpaus niet hoe dan ook in een duurzaam huis zou moeten wonen, komt geen antwoord.

Floortje Dessing

Reizen is goed voor je, vindt tv-ster Floortje Dessing die voor haar programma’s de wereld over vliegt: het verruimt je blik en geest en je komt altijd met nieuwe inzichten terug. Dessing trekt, op de vraag of zij geen gewetensbezwaren heeft, het boetekleed aan.

„Ik ben altijd doordrongen geweest dat vliegen per definitie niet groen is en dat het dat op korte termijn ook niet zal worden, helaas. Vliegen is en blijft vervuilend, punt.”

Ze zegt zich wel steeds bewuster te zijn geworden van de impact van ons gedrag op het klimaat. „Ik ben meer gaan nadenken over wat ik wil bereiken met de programma’s waarvoor ik het vliegtuig pak. Vraag me voortdurend af: is dit het waard? Draag ik hiermee iets bij? Vooralsnog denk ik dat het antwoord ’ja’ is. We hopen kijkers te inspireren om duurzamer te leven, of op z’n minst aan het denken te zetten. Daarbij bestaat mijn crew uit twee mensen (de cameraman en ik), we nemen zoveel mogelijk directe vluchten en ja; we compenseren onze CO2-uitstoot.”

Katja Schuurman

Katja Schuurman vliegt de hele wereld over en doet daar ook niet geheimzinnig over. Toch juicht ze klimaatprotesten toe, bedoeld om het vliegen juist aan banden te leggen. Hypocriet? De actrice kondigt in eerste instantie aan te zullen reageren, maar ook na een herinnering blijft het stil.

Jaime de Bourbon de Parme

Op 31 oktober van dit jaar retweette de Nederlandse klimaatgezant Jaime de Bourbon de Parme de oproep: ’Burgers kunnen de thermostaat lager zetten of vaker de fiets pakken, dit is hét moment om energie te besparen. Doe ook mee!”

De Bourbon de Parme woont zelf sinds een jaar in een huis met het op een na minst duurzame energielabel F. De klimaatgezant, namens Nederland aanwezig in Egypte, zegt ’het begrijpelijk te vinden dat deze vraag wordt gesteld’. Hij geeft immers zelf aan ’een van de gezichten van het Nederlandse klimaatbeleid te zijn’.

„Met isolatie, warmtewisseling en andere mogelijke maatregelen wordt aan het label gewerkt.” Hij laat weten ook andere maatregelen te nemen: lagere thermostaat, fietsen naar werk, elektrische auto, minder vlees en voor werk enkel noodzakelijke vliegreizen.

Sander Schimmelpenninck

Columnist, programma- en podcastmaker en dagvoorzitter Sander Schimmelpenninck vindt dat vliegtickets ’minstens drie keer zo duur moeten worden’. Makkelijk praten als je met een gouden lepel in de mond bent geboren (Schimmelpenninck is van adel), dan kun je inderdaad zeer regelmatig van en naar Zweden blijven vliegen – ’Twintig keer per jaar’, naar eigen zeggen – waar Schimmelpennincks vriendin woont.

„Het hypocrisieverwijt is het allerdomste verwijt”, reageert Schimmelpenninck. „Als ik in mijn eentje besluit om niet meer te vliegen, gaat dat vliegtuig alsnog. Het is bovendien geen grondrecht om te vliegen. Ik vind dat iedereen recht heeft op goedkoop, duurzaam ov. Dat kan alleen als de prijs van vliegen veel hoger wordt.”

Sidney Smeets

Smeets, advocaat en ex-Kamerlid voor D66, noemde zichzelf op Twitter een ’klimaatdrammer’, tegelijkertijd postte hij daar berichten over zijn vele reizen. Smeets laat tevens weten dat hij, terwijl hij mensen oproept CO2 te besparen, ’alle Disney-parken ter wereld heeft bezocht’.

Smeets wil niet reageren, ’omdat ik advocaat ben’. „Er zijn vast mensen die hier veel interessantere dingen over kunnen zeggen dan ik. U kunt mij altijd benaderen als u juridische vragen heeft. Dank voor uw interesse.”

Eline Peters

De Amsterdamse GL-politica Eline Peters zat onlangs om tafel met klimaatactivisten.

Toch vloog ze naar vele oorden in de wereld, ook al meldt de Amsterdamse GL-website dat het activisme haar sinds 2011 niet meer loslaat en dat zij betrokken is bij allerlei klimaatacties. Peters en de fractie van GL Amsterdam reageerden niet op een verzoek om weerwoord.
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Mahalingam
Berichten: 49121
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Klimaathysterie

Bericht door Mahalingam »

Die kende ik nog niet: ik moet mij zorgen gaan maken over de klimaatveiligheid.
Maar ik heb geen benul wat dat is.
Hier zie je slachtoffers van de klimaathysterie die weggeleid gaan worden (naar het gekkenhuis?).

Afbeelding
Klimaatactivisten bestormen gebouw Lissabon, willen dat minister aftreedt

LISSABON, 12 november, Reuters – Honderden demonstranten die boos zijn over de klimaatcrisis gingen zaterdag de straat op in Lissabon. Tientallen bestormden een gebouw waar de Portugese minister van Economische Zaken Antonio Costa e Silva sprak en eisten dat de voormalige oliedirecteur zou aftreden.

Met spandoeken en slogans eisten de demonstranten klimaatmaatregelen. Terwijl sommige demonstranten het gebouw binnendrongen, schreeuwden degenen buiten: “Out Costa e Silva!”
Politieagenten sleepten de demonstranten het gebouw uit. De Portugese omroep RTP meldde dat de minister het gebouw via een achterdeur verliet.
Het ministerie van Economische Zaken weigerde commentaar te geven.

COP27

Het protest in Portugal vond plaats terwijl wereldleiders, beleidsmakers en afgevaardigden uit bijna 200 landen samenkomen op de COP27 klimaattop van de VN in Egypte, waar zij de doelstelling om de ergste gevolgen van de klimaatverandering af te wenden, levend hopen te houden.

Maar sommige activisten geloven niet dat COP27 het probleem zal oplossen.
“COP’s zijn niet ontworpen om klimaatverandering het hoofd te bieden, omdat er meer deelname van het maatschappelijk middenveld nodig zou zijn, en minder deelname van lobbyisten van de fossiele industrie,” zei Pedro Franco, een 27-jarige student.

Joao Duarte, 23 jaar, wees ook met een beschuldigende vinger naar regeringen die de “monetaire belangen” van grote bedrijven bevoordelen in plaats van klimaatverandering bovenaan de politieke agenda te zetten.
“Er komt geen verandering totdat regeringen ophouden beste vrienden en bondgenoten van de grote bedrijven te zijn,” zei hij.

Greenwashing

VN-deskundigen zeiden dinsdag in een rapport dat beloften van bedrijven, banken en steden om tot netto nul-emissies te komen vaak weinig meer zijn dan greenwashing.
“De situatie is ernstig en urgent”, zei Marta Leandro, vice-voorzitter van de Portugese milieugroep Quercus, tijdens het protest in Lissabon. “Wat we in dit decennium wel of niet doen, zal grote gevolgen hebben voor de klimaatveiligheid.”
https://tpo.nl/2022/11/12/klimaatactivi ... -aftreedt/
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Mahalingam
Berichten: 49121
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Klimaathysterie

Bericht door Mahalingam »

Is klimaathysterie een echte psychische aandoening? Die behandeld kan worden?
Spoiler! :
‘Ik was pas bevallen van mijn tweede kind toen de urgentie van het probleem keihard bij me binnenkwam’, zegt Anne Roosendaal (30, arts). ‘Toen dacht ik: wacht eens even, de klimaatverandering zal niet alleen een ramp zijn voor de toekomst van mijn kinderen, die ramp voltrekt zich nú.’

Roosendaal wordt diep ongelukkig van alle gebeurtenissen die voortkomen uit de opwarming van de aarde. De recente overstromingen, de hitterecords in Canada en de VS, de bosbranden, de voorspellingen dat het in hoog tempo allemaal nog veel erger gaat worden. Grote delen van Afrika worden door de droogte onbewoonbaar, er komen grote vluchtelingenstromen en daarmee, vreest ze, een enorme opkomst van extreem-rechts. Nederland zal veel vaker onder water komen te staan – hoe redden we ons over dertig jaar?

‘Er zijn dagen dat ik er vreselijk somber en moedeloos van word en altijd sluimert er een gevoel van chronische stress’, zegt Roosendaal. ‘Het lastige is dat het bijna onmogelijk is met deze angst om te gaan. Bij andere angsten zal een psycholoog je aanraden om je gedachten uit te dagen, om jezelf af te vragen: hoe reëel is de kans dat anderen me uitlachen, bij bijvoorbeeld een sociale fobie. Maar deze angst ís reëel, dat blijkt nu wel. Dat is juist zo wanhopig makend.’
Driekwart maakt zich zorgen

Bij wie zoek je hulp als je kampt met een klimaatdepressie? De vraag is alleen al relevant omdat 75 procent van de Nederlanders zich zorgen maakt om de gevolgen van de klimaatverandering, zo meldde het CBS in juni. Het zijn vooral jongeren van 18 tot 34 jaar die zich grote zorgen maken, becijferde Milieu Centraal – sinds de coronacrisis meer dan ooit. En chronische klimaatzorgen leiden tot chronische klimaatstress en zelfs tot klimaatdepressies, stelt psycholoog Caroline Hickman, een van de oprichters van de Engelse Climate Psychology Alliance. ‘Klimaatpsychologie is een ander soort psychologie’, schrijft ze. ‘In plaats van gevoelens als wanhoop, woede, angst en verdriet te zien als iets dat moet worden gefixeerd of genezen, zien we ze als een gezonde, begrijpelijke reactie op wat er gebeurt met onze planeet.’

Wat niet wegneemt dat je erbij geholpen kunt worden, zegt psycholoog Sara Helmink, die verbonden is aan de Nederlandse tak van de alliantie en samen met collega Sara Wortelboer de site klimaatpsychologie.com begon. Als psycholoog, zegt Helmink, heb je ‘goud in handen’ om mensen met klimaatstress te helpen. ‘Ik wil het niet pathologiseren, want in feite is het een normale reactie op een extreme bedreiging. Maar voor de mensen die er zo onder lijden dat ze niet meer kunnen functioneren, kun je als psycholoog dezelfde technieken inzetten als bij trauma, depressie of een ‘gewone’ angststoornis. Daar is het allemaal aan gelinkt.’
Spoiler! :
Klimaatpsychologie is in opkomst. Al langer zijn er milieu- of klimaatpsychologen – formeel is het geen specialisme – die zich bezighouden met gedragsverandering: hoe beweeg je consumenten ertoe zich milieuvriendelijker te gedragen? Er zijn ook klimaatpsychologen die onderzoeken wat de grote en reële zorgen om het milieu met mensen doen. Nieuwer is de groep die zich richt op de behandeling van patiënten die kampen met klimaatstress. Op de site van therapieaanbieder Disofa geeft Sara Helmink, die daar werkt als gz-psycholoog, een aantal praktische tips. ‘Doseer informatie’, bijvoorbeeld, en ‘accepteer je gevoelens met compassie’. Lukt dat niet en loop je toch vast in een spiraal van moeilijke gevoelens, dan ‘kan het helpend zijn om gesprekken met een psycholoog aan te gaan’.

Erkende stoornis

Dat kan steeds vaker nodig zijn: ‘De psychologische impact van klimaatverandering is op velerlei niveaus merkbaar’, schrijft het Tijdschrift voor Psychiatrie eind 2020. ‘Angst is een mogelijke respons, naast depressie, woede en verdriet.’ Die respons is nog geen officieel erkende stoornis, maar dat is wellicht een kwestie van tijd: ‘Verder onderzoek zal moeten uitwijzen of klinisch relevante klimaatgerelateerde angst als apart syndroom in de DSM opgenomen moet worden.’

Het Amerikaanse wetenschappelijke tijdschrift Journal of Anxiety wijdde vorig jaar een heel themanummer aan eco anxiety, oftewel klimaatstress en -depressie. Het was gepland vóór corona, zegt het voorwoord, maar er zijn veel parallellen: óók een wereldwijde dreiging die voor een toename aan mentale problemen zorgt. En net als bij klimatologische rampen – allesverwoestende orkanen, overstromende rivieren – krijgen mensen met trauma’s te maken: van overvolle ziekenhuizen tot aan huis gekluisterd zitten omdat scholen en bedrijven gesloten zijn.

Ook mensen die in minder reëel gevaar verkeren, kunnen kampen met depressieve gevoelens of zelfs een post-traumatische stressstoornis als gevolg van klimaatverandering. Hoeveel het er zijn is nog onduidelijk, meldt het Journal of Anxiety, er zijn nog nauwelijks cijfers, maar de tendens is onmiskenbaar. Kwetsbare groepen: jonge mensen, mensen – logisch – die erg begaan zijn met het milieu en mensen die toch al kampen met mentale klachten, zoals een angst- of paniekstoornis.

Diep in de put

Ze heeft huilbuien, zegt Roanne van Baren (26), als ze bedenkt hoe het kapitalistische systeem de aarde kapotmaakt en de moedeloosheid haar overvalt. Ziet ze een Hummer rijden of een belachelijk goedkope aanbieding van kiloknallervlees, dan kan ze diep in de put raken: boosheid, wanhoop, verdriet. ‘Hoe blijven we mentaal gezond op een opwarmende aarde?’, schreef Van Baren, die freelancejournalist is, onlangs op de site van ‘inspiratieplatform’ Maatschapwij. ‘Het helpt om er met anderen over te praten’, zegt ze aan de telefoon. ‘Maar tegelijkertijd merk ik ook dat het deprimerend kan zijn als je met elkaar blijft hangen in ‘het gaat zo slecht met de wereld.’ Daarom sluit ik me niet aan bij een actiegroep. Om mijn wanhopige gevoelens te vergeten, ga ik liever een stuk wandelen of in mijn moestuin werken.’

Daar doet Roanne verstandig aan, zegt hoogleraar psychologie Paul van Lange, die zich onder meer bezighoudt met klimaatverandering en hoe mensen daarmee omgaan. ‘Er zijn diverse psychologische redenen waarom zeer klimaatbewuste mensen meer somberheid kunnen ervaren dan de gemiddelde Nederlander.’ Die schudt de klimaatproblematiek juist opvallend makkelijk van zich af. ‘Inderdaad zegt een groot deel van de mensen zich zorgen om het milieu te maken, maar dat is tamelijk oppervlakkig. De groep die echt aan klimaatstress lijdt, schat ik in als heel klein.’

Van Lange, die de laatste tijd veel aandacht voor klimaatstress signaleert in zijn vakgebied, wilde de proef op de som nemen. ‘Ik heb onderzocht of mensen een taak slechter uitvoeren als ze worden herinnerd aan de klimaatverandering. Zo kregen ze voorbeelden te zien van ernstige gevolgen van klimaatverandering, zoals overstromingen en toenemende hitte, waarna ze een opdracht moesten uitvoeren. De hypothese was dat er aandachtsproblemen zouden optreden, maar we hebben er niet de kleinste aanwijzing voor gevonden. Ze functioneerden even goed als de controlegroep.’

Modeverschijnsel

Collega-hoogleraar psychologie Viktor Lamme snapt dat wel; de mens is nu eenmaal een kortetermijndenker en bij klimaatrampen willen de meesten niet te lang stilstaan. Hij signaleert dan ook geen grote behoefte aan klimaatpsychologen in de Nederlandse geestelijke gezondheidszorg. ‘Het is een leuk etiket om jezelf op te plakken, klimaatpsychologen zien wellicht een gat in de markt. Je kunt die behoefte ook creëren; angst is besmettelijk en mensen zijn kuddedieren, dus als je veel hoort over klimaatangst in de media en toch al psychisch kwetsbaar bent, is er best kans dat je het oploopt. Maar ik zie het vooral als een modeverschijnsel. Twintig jaar geleden was iedereen bang voor zure regen, maar niemand belandde bij de psycholoog.’

Ook nu is er weinig vraag naar therapie voor klimaatstress, meldt desgevraagd de woordvoerder van de Nederlandse vereniging van ggz-organisaties. ‘De ggz kent geen specifieke psychische aandoeningen die met klimaat te maken hebben. Er kunnen veel redenen zijn waarom mensen depressief worden of een angststoornis ontwikkelen. Klimaatverandering als aanleiding daarvoor is nieuw voor ons.’ De club van ggz-instellingen voegt daaraan toe te ‘willen waarschuwen’ voor behandelaren die propageren een speciale methode te hebben ontwikkeld. ‘In alle erkende behandelmethoden van angststoornissen of depressies wordt geen onderscheid gemaakt op de factor klimaat.’

Dat propageert ze niet, zegt klimaatpsycholoog Sara Helmink – ze is een ‘gewone’ psycholoog die werkt met effectieve behandelmethoden als ACT (acceptatie- en commitment-therapie). Ook geeft ze ruiterlijk toe, net als therapieaanbieder Disofa overigens, dat zich in haar praktijk nog nauwelijks cliënten hebben gemeld met een klimaatdepressie. Haar collega Sara Wortelboer zegt dat ze klimaatpsychologie.com dan ook voornamelijk zijn begonnen als ‘copingstrategie’ voor zichzelf: ‘Het geeft me kracht om het enorme, complexe probleem dat klimaatverandering is op mijn manier aan te pakken.’

‘Kom in actie’

Helmink wijst erop dat de voornaamste taak van de klimaatpsycholoog is aan te zetten tot klimaatvriendelijk gedrag: ‘Het behandelen van klimaatpijn is maar een klein onderdeel van ons werk.’ Het komt voor, zegt ze, dat mensen zo bang, wanhopig of verdrietig worden van het slinkende regenwoud en de smeltende polen dat ze gebaat zijn bij therapie, maar voor de meesten helpt het al gewoon om met gelijkgestemden te praten. ‘Zoek een klimaatje, zeg ik altijd grappend.’ Wat ook werkt, zegt ze: iets doen. ‘Ga zwerfafval opruimen, sluit je aan bij de buurtmoestuin of begin een actie voor zonnepanelen in de buurt. Stress kan verlammend zijn en het helpt om die verlamming te doorbreken door in actie te komen. Dan krijg je ook het gevoel terug dat je controle over dingen hebt.’

Zonder een therapeut te hebben bezocht, is arts Anne Roosendaal tot dezelfde conclusie gekomen. Om haar moedeloosheid te bestrijden, is ze met een aantal anderen de website de klimaatdokter.nl begonnen, met tips voor collega-artsen om een duurzamere (huisartsen)praktijk te voeren. ‘Ik schud mensen wakker om in actie te komen, met z’n allen kunnen we misschien een sneeuwbaleffect bereiken. Daarbij geeft het gewoon een goed gevoel om iets te doen. Je kunt thuis verdrietig zitten wezen, maar je kunt er maar beter iets moois van maken. Niemand is ermee geholpen als ik mezelf een burn-out bezorg.’
https://www.volkskrant.nl/wetenschap/me ... ~bf616bfe/
Laatst gewijzigd door Mahalingam op do nov 17, 2022 1:36 pm, 1 keer totaal gewijzigd.
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 85795
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Klimaathysterie

Bericht door Ariel »

Mahalingam schreef:
do nov 17, 2022 12:04 pm
Is klimaathysterie een echte psychische aandoening? De behandeld kan worden?

‘Ik was pas bevallen van mijn tweede kind toen de urgentie van het probleem keihard bij me binnenkwam’, zegt Anne Roosendaal (30, arts). ‘Toen dacht ik: wacht eens even, de klimaatverandering zal niet alleen een ramp zijn voor de toekomst van mijn kinderen, die ramp voltrekt zich nú.’
Mijn hemel. Wat een triestheid. Hoe hebben ze al die mensen bij elkaar kunnen vinden.

En Anne Roosendaal , arts. :huh: We gaan er maar van uit dat Anne last heeft van een postnatale depressie.
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Mahalingam
Berichten: 49121
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Klimaathysterie

Bericht door Mahalingam »

De energietransitie in Duitsland om het klimaat te redden gaat gewoon door. Dat de hele energieimport vast aan het lopen is, doet niet ter zake. Befehl ist befehl.
Zeg zachtjes vaarwel briketten Door Werner Eisenkopf.

Groen beleid en speciale bestuurlijke beslissingen bij RWE verergeren het tekort aan gas en stookolie.

Iedereen die in het najaar van 2022 op zoek is naar bruinkoolbriketten voor zijn oven, deze niet meer op de markt kan vinden en vervolgens naar de website van UNION-Briketts (behoort tot de RWE Group) gaat, kan daar met verbazing de volgende tekst lezen:
"Beste klant,

In juli 2020 keurden de Bondsdag en de Bondsraad de wet op de uitfasering van steenkool goed, die is gebaseerd op de aanbevelingen van de Commissie voor groei, structurele verandering en werkgelegenheid. Daarna zou Duitsland steenkool tegen 2038 moeten uitfaseren. Volgens de specificaties van het afbouwschema stopt ons bedrijf per 31 december 2022 met de productie van bruinkoolbriketten. Hiermee leveren we een belangrijke bijdrage aan de energietransitie.

Door de huidige marktsituatie kunnen er al knelpunten zijn in de retail. Wij bieden geen directe leveringen aan consumenten aan.

Wij willen u bedanken voor uw jarenlange trouw en blijven met een hartelijke Glückauf!

Rheinbraun brandstof GmbH"
In oktober en november 2022 moet vanwege het tekort en de hoge prijzen van gas en olie alle gelegenheid worden aangegrepen om deze brandstoffen te besparen. Maar in een Duitsland dat steeds meer afstevent op een groene planeconomie, kan zoiets blijkbaar niet meer. Politiek die volledig losstaat van de realiteit en managementbeslissingen in het bedrijfsleven, die eenvoudigweg inspelen op de huidige politieke rages, hebben de flexibiliteit van voorheen bevroren.
Spoiler! :
Buitenlandse spotters amuseren zich over een eigenschap die sinds feodale tijden als bijzonder "Duits" wordt beschouwd, de anticiperende gehoorzaamheid nu ook in de klimaatgekte. Een vroegere tijd, vóór de energiecrisis en de oorlog in Oekraïne, enthousiast over de o zo belangrijke en nobele "Wereldredding", waartoe besloten is, moet in Duitsland natuurlijk het uitfaseringsbeleid voor kolen uitvoeren, zelfs in de crisis, die, naast de uitfasering van kernenergie, geen normale burger van een buurland echt kan begrijpen.

Een miljoen woningen met houtkachels/verwarming

Maar de eerste dingen eerst. In Duitse huishoudens en ook in de omringende landen worden de huizen en appartementen voornamelijk verwarmd met gas en stookolie. Daarnaast zijn er nog een aantal andere vormen van huisverwarming. Zo zijn warmtepompen en houtverwarmingsinstallaties totaal anders ontworpen. Onder de verzamelnaam "hout" verschillen verschillende varianten van elkaar. Pellets en houtsnippers komen nog minder vaak voor. Dan zijn er nog de houtvergassers, zowel los als naast olieverwarmingsinstallaties. De meest voorkomende vorm zijn echter diverse kachels in vele soorten en varianten.

Volgens een algemeen verspreid officieel cijfer zouden er in Duitsland ongeveer een miljoen huishoudens zijn met houtkachels/-verwarming, en deze komen onevenredig vaker voor op het platteland dan in stedelijke gebieden. Hout is niet zo gebruikelijk als enige vorm van verwarming. Dit heeft vooral te maken met het feit dat je bij houtkachels, afhankelijk van het type, min of meer snel nieuwe houtblokken als brandstof moet toevoegen, anders brandt het vuur uit en gaat het uiteindelijk uit. Maar dan wordt het koud. Basis- en tegelkachels zijn handiger, maar ook erg duur in aanschaf, met individuele installatie in het betreffende huis. Meestal wordt er echter hout gestookt in de verschillende soorten kachels.

Afhankelijk van het gebied en het lokale klimaat maken bestaande en meestal additieve houtverwarmingssystemen het mogelijk om de duur van een verwarmingsperiode te verkorten. In de zogenaamde overgangsperiode, die in koude streken al in september kan beginnen en na de winter doorloopt tot in mei, verkorten dergelijke houtverwarmingen en -kachels juist het aantal dagen van volledige centrale verwarming op gas of olie. Elke dag langer dat dergelijke kachels het betreffende huis voldoende opwarmen en de continue verwarmingscyclus in de winter vertragen, bespaart brandstof. Scheelt gas en olie, en dus ook kosten. Op dit moment, met de schaarste en de hoge prijzen tijdens de aanhoudende oorlog in Oekraïne, wordt er in heel Duitsland een zekere mate van besparing gerealiseerd. "Elke liter telt" was het politieke motto.

In de ovens waar dit door het ontwerp mogelijk is, wordt niet alleen hout gestookt, maar ook kolen. Dit meestal in de vorm van bruinkoolbriketten. Bekende merknamen zijn UNION (Rijnland) en REKORD (Lausitz). Het merk UNION en alle eerdere productie van briketten in Frechen bij Keulen zouden echter tegen eind 2022 moeten worden afgebouwd en stopgezet. Dit is niet vanwege een gebrek aan interesse van klanten, maar als een gedetailleerde politieke beslissing om steenkool uit te faseren vanwege "klimaatbescherming" en natuurlijk de belangrijkste klimaatredding ter wereld.

Het feit dat de productie van UNION-briketten in Frechen, die al bijna 100 jaar aan de gang is, uitgerekend nu moet worden stopgezet, terwijl door de crisis eigenlijk elk stukje briket nodig is om gas en olie te besparen, is niet gewoon politiek. Tegelijkertijd is het een flagrante bestuurlijke mislukking bij RWE, het moederbedrijf van deze bruinkoolproductie.

Haal de greens in met "links green".

De directie van RWE heeft een "ochtendgeschenk" geschonken aan de nieuwe zwart-groene regering in Noordrijn-Westfalen. Gezien het feit dat verschillende reeds stilgelegde kolencentrales door de crisis weer worden opgewarmd, de uitfasering van steenkool in het Rijnland moet weer worden versneld Na veel gekibbel het jaar 2038. Toen 2035 en nu helemaal nieuw in Noordrijn-Westfalen, bestuurd door de CDU en de Groenen, zelfs het beoogde jaar 2030. Groen beleid in razend tempo en de anticiperende gehoorzaamheid van economische onderdelen als RWE weer als accelerator. Dat zowel 200 hoogwaardige banen als voorzieningszekerheid wegvallen, wordt gewoon geaccepteerd.

Als de directie van RWE in ieder geval enigszins zou reageren op de realiteit, zou ze de geplande sluiting van de Frechen-brikettenfabriek eind 2022 eigenlijk moeten opschorten. De productie van briketten zou daar eigenlijk moeten doorgaan tot de huidige crisissituatie wat versoepeld is. Maar met de "groene clan" met de frisse zwart-groene deelstaatregering van NRW is dit blijkbaar onmogelijk. "Groen" en "houtskool" zijn bijna hetzelfde als materie en antimaterie. Waar deze elkaar ontmoeten, is er onmiddellijk een knal. Bovendien proberen zowel de SPD als de CDU in dergelijke regeringen de Groenen zoveel mogelijk op een "links-groene" manier in te halen.

In alle voorgaande jaren waren er in het najaar aanbiedingen met bruinkoolbriketten in alle supermarkten en bouwmarkten. Meestal in verpakkingen van 10 kg en voor prijzen tussen de 2,49 en 3,99 euro. In bouwmarkten en in de regionale landhandel kreeg je vooral verpakkingen van 25 kilogram, tegen prijzen tussen de 5,99 en 7,99 euro. Dit was ooit. Tegenwoordig is alles vele malen duurder, als er al briketten zijn. Vooral in het Harzgebergte van Saksen-Anhalt, waar nog een flink aantal oudere huizen staan ​​met alleen houtverwarming uit de DDR-tijd, bood in het najaar van 2022 nog helemaal geen enkele supermarktketen bruinkoolbriketten aan. Er werden alleen zogenaamde "houten briketten" en "houtskool" van beukenhout aangeboden, die niet geschikt waren voor kachels.

Dit was een schok die ze nog nooit hadden meegemaakt, vooral niet voor veel getroffen oude mensen. Zelfs in de moeilijkste tijden van oorlog was er altijd tenminste een basishoeveelheid steenkool. Maar in het "beste Duitsland aller tijden", en vooral met de gasbevriezing van Poetin en tegelijkertijd de maanprijzen voor stookolie, zijn briketten niet of nauwelijks verkrijgbaar. De Lausitzer brikettenproductie loopt nog, maar als je daar via internet houtskool bestelt, kost 10 kg momenteel tot 35 euro bij REKORD, als er al iets te koop is. In bijna alle bouwmarkten zijn momenteel geen bruinkoolbriketten te vinden. Na het geplande einde van de productie bij UNION in Frechen eind 2022 wordt dit nog krapper en erger.

Poetin was slechts een vuurversneller

Ook in Tsjechië werd een bruinkoolmijn gesloten. Bovendien exporteert Polen momenteel nauwelijks steenkool uit zijn regio's om zoveel mogelijk alleen in eigen land te verbranden. Hierbij moet echter ook onderscheid worden gemaakt tussen de tot nu toe besproken bruinkool en de hoogwaardige steenkool. Steenkool warmt nog beter op dan bruinkool, maar mag alleen in daarvoor geschikte ovens worden gebruikt. Dit zijn meestal zogenaamde "langzaam brandende ovens" van bedrijven als Haas & Sohn in de Hessische zin in de buurt van Wetzlar.

Eigenlijk is dit allemaal geen verrassing. Al jaren zeggen de politici van bijna alle partijen in koor dat ze "van de fossiele brandstoffen af ​​willen" vanwege de bescherming van het klimaat. Toen moest het er een keer van komen. Poetin was slechts een brandversneller, maar de echte oorzaak lag en ligt in het vorige Duitse klimaatbeleid zelf. Dus in plaats van hier te helpen met in ieder geval voldoende briketten om gas en olie te ontlasten, steunt minister van Groene Economie Robert Habeck een reclamecampagne ter waarde van 15 miljoen euro tot 2026, waarin burgers belachelijk ogende adviezen krijgen om zonder te doen een motto pretendeert: "Elke bijdrage telt. Zodat we veilig de winter doorkomen."

De geschiedenis van de kolenverbranding is grotendeels onbekend, zeker onder de jonge klimaathoppers van “Fridays for Future”. In die tijd werd dit gebruikt om de bossen te redden. De eerder gebruikte houtskool leidde tot daadwerkelijke ontbossing in hele gebieden. Dat de omschakeling van houtskool naar steenkool en bruinkool toen heeft geleid tot het herstel en de herbebossing van veel bossen, is iets dat de hedendaagse "klimaatbeschermers" absoluut niet willen geloven. Net als het gebruik van aardolie als brandstof, waardoor walvisolie en daarmee het uitsterven van de walvissen werd voorkomen. Ze werden niet gered door Greenpeace, maar door Rockefeller. De wereld zit gewoon vol verrassingen.
https://www.achgut.com/artikel/sag_zum_ ... se_brikett
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Gebruikersavatar
King George
Berichten: 24105
Lid geworden op: zo sep 11, 2011 1:22 pm

Re: Klimaathysterie

Bericht door King George »

Afbeelding Afbeelding
Het morele gelijk ligt bij het volk

Respectabele fora de moeite van een bezoek meer dan waard:
Haarlems Vrije Mening Forum Uitingsvrij 3.2


Citaten van Mustafa Kemal Atatürk over de Islam
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 85795
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Klimaathysterie

Bericht door Ariel »

Nijpels , gestuurd door Rob Jetten, is vertrokken naar warmere oorden om daar goed werk te doen, het land te verduurzamen, en de bevolking te wijzen op rampspoed en ellende als ze niet korter willen douchen.
Tropische verrassing voor Nijpels: wordt ’klimaatpaus’ op Bonaire

De in Nederland afgezwaaide klimaatpaus Ed Nijpels (72) gaat de poldergrenzen over en krijgt een tropische klus. Hij wordt ’kwartiermaker’ van het klimaatberaad op Bonaire. De VVD’er is volgens minister Rob Jetten (Klimaat) ’vanwege zijn ruime ervaring’ de geschikte kandidaat om op de eilanden na te denken over ’grote kansen’ die op de eilanden liggen om klimaatverandering het hoofd te bieden.

Volgens Jetten heeft klimaatverandering ’zeker in Caribisch Nederland’ een grote impact. De D66-bewindsman stelt dat ’Caribisch Nederland aan de frontlinie van klimaatverandering staat’. Daarom wordt Nijpels ingevlogen.

Op de eilanden, waar de temperaturen het jaar rond aangenaam zijn, zal de in Nederland onttroonde klimaatpaus zich inzetten om het gebied te verduurzamen en weerbaarder te maken tegen het veranderende klimaat. Dat gebeurt aan een heuse klimaattafel, waar Nijpels kwartiermaker van wordt. Hij zal ook ’mogelijkheden onderzoeken voor een klimaattafel op Saba en Sint Eustatius’. „Met Nederlandse kennis en kunde kunnen we van Caribisch Nederland een voorbeeld maken voor kwetsbare eilandstaten van over de hele wereld”, denkt minister Jetten.

Eerder werden vanuit Nederland ook al plannen bedacht om de eilanden verder te verduurzamen. Zo suggereerde minister Kajsa Ollongren in 2021 (destijds was zij verantwoordelijk voor de eilanden) dat bewoners van de eilanden korter zouden kunnen gaan douchen en zuiniger om moeten gaan de airco. Die Nederlandse dwingelandij viel juist helemaal verkeerd: eilandbewoners wezen de minister er fijntjes op dat bij temperaturen rond de 30 graden verkoeling broodnodig is.
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
King George
Berichten: 24105
Lid geworden op: zo sep 11, 2011 1:22 pm

Re: Klimaathysterie

Bericht door King George »

En hoeveel van ons belastinggeld moet daarvoor worden vrijgemaakt?
Het morele gelijk ligt bij het volk

Respectabele fora de moeite van een bezoek meer dan waard:
Haarlems Vrije Mening Forum Uitingsvrij 3.2


Citaten van Mustafa Kemal Atatürk over de Islam
Gebruikersavatar
King George
Berichten: 24105
Lid geworden op: zo sep 11, 2011 1:22 pm

Re: Klimaathysterie

Bericht door King George »

Afbeelding
Het morele gelijk ligt bij het volk

Respectabele fora de moeite van een bezoek meer dan waard:
Haarlems Vrije Mening Forum Uitingsvrij 3.2


Citaten van Mustafa Kemal Atatürk over de Islam
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 85795
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Klimaathysterie

Bericht door Ariel »

Afbeelding
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
Hans v d Mortel sr
Berichten: 16564
Lid geworden op: za jun 18, 2011 7:07 pm

Klimaathysterie. De waanzin regeert

Bericht door Hans v d Mortel sr »

Afbeelding

POLITIEK IS ONBEZONNEN EN SMERIG.

En al helemaal niet betrouwbaar. Netjes gezegd: CORRUPT
Ik weet niks met zekerheid. Ik ben ontoerekeningsvatbaar gelovig atheïst en verkondig eigen dogma's wegens gebrek aan de vrije wil.
Mahalingam
Berichten: 49121
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Klimaathysterie

Bericht door Mahalingam »

Afbeelding

Die soldaten op de fiets hadden we vroeger. Nu lees ik dat het Duitse leger ook fietssoldaten met moderne e-bikes dat wel, krijgen. Vanwege milieu en klimaat.
Een groen en duurzaam leger, dat is gewenst.

Gekke klimaatplannen: Bundeswehr moet "groen" gaan!


De Bundeswehr erkent dat oorlog het klimaat en het milieu schaadt. Maar nu plant ze de "transformatie van de krijgsmacht in een duurzaam leger". Dit had het laatste sprankje hoop in een militair capabele Bundeswehr moeten doven.

Minister van Defensie Christine Lambrecht strompelt van de ene gênante verschijning in de andere. Nu wil ze eindelijk de Bundeswehr tot een lachertje maken. Of het nu gaat om fotovoltaïsche cellen op kazernedaken, synthetische brandstof of "groene" stickers voor nieuwe aanwinsten: de Bundeswehr moet zichzelf transformeren. Ecologisch transformeren. "Groen" was ooit alleen camouflage voor de troep - nu zou het de hele troep moeten zijn. De Bundeswehr moet klimaatneutraal worden. 

De Bundeswehr wil fotovoltaïsche systemen gebruiken om haar onafhankelijkheid van externe elektriciteitsleveranciers te vergroten. Een blik op de huidige elektriciteitsmix volstaat om te zien dat fotovoltaïsche systemen de afgelopen dagen nauwelijks energie hebben opgewekt. Tussen de middag werd gemiddeld slechts drie gigawattuur opgewekt, een kleine twee procent van het totaal. Zo leid je een leger niet. 

Het ziet er rooskleuriger uit voor synthetische brandstof, als je overheidsexperts vertrouwt. De deskundigengroep van de Bundeswehr is het erover eens "dat de meeste voertuigen in de toekomst op synthetische brandstoffen kunnen rijden." Sterker nog, synthetische brandstoffen zijn iets van de toekomst - en de facto geen optie voor veel transportmiddelen, zoals auto's vanwege aan hun energie-inefficiëntie.

Terwijl het ministerie van Defensie de transformatie van de Bundeswehr plant, wordt de enorme voorraadkloof steeds groter. Er is echter weinig gebeurd sinds het begin van de Russische oorlog in Oekraïne en het speciale fonds waartoe werd besloten. De Bundeswehr bevindt zich nu zelfs in een slechtere situatie dan voorheen. De reden hiervoor zijn de schenkingen in natura aan het Oekraïense leger. Mevrouw Lambrecht houdt echter vol dat Duitsland verdedigbaar is. Met tekortkomingen in alles, van munitie tot personeel en zwaar materieel, zijn onze soldaten misschien niet in staat ons land te verdedigen. Terwijl Lambrecht babbelt over "groene transformatie", hebben de troepen al jaren niet eens munitie. In het Bendlerblock weet men blijkbaar niet meer wat er gaande is in de Bundeswehr. 

Christine Lambrecht zou de Bundeswehr volledig tegen de muur drijven als er nog iets mobiels zou zijn. Als de transformatie van de Bundeswehr net zo succesvol is als de energietransitie, dan wordt er in de toekomst eigenlijk alleen nog maar op de fiets gereden. De Bundeswehr erkent in ieder geval zelf de grenzen van het ideologische klimaatbeleid. Wat er met deze kennis wordt gedaan, is echter een andere vraag.
https://pleiteticker.de/klimawahn-im-en ... en-werden/
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Mahalingam
Berichten: 49121
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Klimaathysterie

Bericht door Mahalingam »

Topman autoconcern: ‘EU gaat modale burger de auto uitpesten’

De EU doet per 2035 de gewone verbrandingsmotor in de ban. Anders gezegd: elektrisch rijden wordt verplicht. Dit Europese klimaatsocialisme dat het bezit van een eigen auto voor gemiddelde inkomens onbetaalbaar dreigt te maken, komt recht uit de koker van onze eigen ‘liberale’ VVD. Hoe wrang voor wie zich nog herinnert hoe deze partij ooit met een ‘blij dat ik rij’-imago de kiezers aan zich probeerde te binden.

‘EU ontneemt burger bewegingsvrijheid’


Weliswaar beweert nu de aanjager van het Europese verbod, VVD-Europarlementariër Jan Huitema, dat voor hem belangrijk is dat autorijden betaalbaar blijft, in feite verraadt hij de modale VVD-kiezer en offert hij diens middenklasse-auto op het altaar van het klimaat. Carlos Tavares, CEO van autoconcern Stellantis, waar onder meer de merken Opel, Peugeot en Fiat onder vallen, luidt hierover in gesprek met De Telegraaf de noodklok. “Deze idiote maatregelen zijn voorgesteld door politici die zouden moeten opkomen voor hun kiezers.” In feite zijn zij echter bezig om burgers niet alleen hun privé-eigendom, maar alle bewegingsvrijheid te ontnemen.

Polo werd in vijf jaar dubbel zo duur

Dat Tavares niet zomaar wat zegt, blijkt helaas uit de feiten: deze week werd bekend dat populaire compacte middenklassers als de Peugeot 108 en de Ford Fiësta noodgedwongen uit productie genomen moeten worden. Ook de Volkswagen Polo sneuvelt. Topman Thomas Schäfer zegt dat een nieuw model 5.000 euro duurder zou worden door de nieuwe EU-milieuregels. De nieuwe Polo zou dan 32.000 euro worden. Ter vergelijking: nog maar vijf jaar geleden kreeg je voor 15.550 euro de sleutels.

Betaalbare gezinsauto verdwijnt


De oorzaak van de uitfaseringen zijn de EU-uitstootnormen die zozeer zijn aangescherpt, dat zij deze modellen onbetaalbaar maken. De betaalbare gezinsauto verdwijnt daardoor in hoog tempo uit het assortiment, een ontwikkeling die zich doorzet in tweedehands auto’s, waarvan de prijzen eveneens scherp stijgen. Bij andere merken worden soortgelijke aankondigingen verwacht.

‘Politici willen onze manier van leven veranderen’


Stellantis-baas Carlos Taveres gelooft niets van het klimaatmotief dat politici hiervoor aanvoeren. Volgens hem is dat alleen maar een stok om de hond te slaan. “Het lijkt alsof de EU erop uit is om de gewone man of vrouw uit de auto te krijgen. De regels beperken de burgers in hun vrijheid, in de mogelijkheid om te gaan en staan waar en wanneer we dat willen. En dat moet stoppen, want die vrijheid is een groot goed." Het heeft volgens hem minder met klimaatdoelen te maken als “met de wens van politici om onze manier van leven te veranderen.”

Stroomcrisis, ook zonder elektrische auto’s

Intussen blijft volstrekt onduidelijk waar al die elektrische auto’s die de EU in 2035 voor zich ziet, hun stroom vandaag moeten halen. De stroomproductie zou daarvoor met minstens 25% moeten toenemen, terwijl we nu al op een energiecrisis afstevenen en in alle Europese landen, ook Nederland, energieleveranciers steeds vaker waarschuwen voor storingen en onderbrekingen. Niet alleen vanwege de ontoereikende stroomproductie van windturbines en zonnepanelen en de sluiting van conventionele centrales, maar ook omdat de infrastructuur – denk aan het stroomnet en laadpalen - het niet meer aankan. Nieuwe bedrijven lopen in Brabant en Limburg nu al tegen een ‘stroomstop’ aan: er is voor hen geen capaciteit op het stroomnet.

600.000 banen weg in auto-industrie

De plannen voor het verbod op de verbrandingsmotor zijn zo ondeugdelijk, dat de EU het zelf inziet. Daarom sorteert de Franse Eurocommissaris Thierry Breton (Interne Markt) nu al voor op een ontsnappingsformule: hij wil een clausule inbouwen waarmee het verbod op de verbrandingsmotor eventueel uitgesteld kan worden. Wat heeft echter een verbod voor zin als je zelf al voorziet dat het op termijn niet haalbaar zal blijken en waarmee naar verwachting bovendien 600.000 banen in Europa verloren zullen gaan?

Afhankelijk van totalitair China

Maar ten minste wel goed voor het milieu? Nee, elektrische auto’s zijn vanwege de batterij veel zwaarder, zo’n 40%, dan auto’s met een verbrandingsmotor. Dat betekent weer een navenant zwaardere belasting voor banden en remmen, waardoor veel meer schadelijk fijnstof wordt voortgebracht. Voor de batterijen van elektrische auto’s is, naar Eurocommissaris Breton zelf toegeeft, in 2030 al vijftien keer zoveel lithium, vier keer zoveel kobalt, vier keer zoveel grafiet en drie keer zoveel nikkel nodig. Stuk voor stuk zeldzame grondstoffen die vooral onder controle staan van China. Dus niet alleen drijft het verdwaasde EU-klimaatsocialisme de lidstaten naar een gevaarlijke eenzijdigheid van energie: tegelijkertijd raken we voor de grondstoffen geheel afhankelijk van het totalitaire China.
https://cultuurondervuur.nl/artikelen/e ... 12-08#main
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Gebruikersavatar
sjun
Berichten: 10680
Lid geworden op: zo mei 11, 2014 8:29 pm
Locatie: Visoko

Re: Klimaathysterie

Bericht door sjun »

Tucker Carlson verheldert in krap 14 minuten hoe het zit met de goede voorbeelden van de zogenaamde klimaatpausen.

Tucker Carlson: Pete Buttigieg learned some roads are too racist to fix

:rolleyes:
Het recht op vrije meningsuiting wordt algemeen geaccepteerd, totdat iemand er daadwerkelijk gebruik van wil maken.
Mahalingam
Berichten: 49121
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Klimaathysterie

Bericht door Mahalingam »

De energietransitie in Duitsland in de praktijk:

Afbeelding

de helft van de energie komt uit kolen en bruinkool.
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Mahalingam
Berichten: 49121
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Klimaathysterie

Bericht door Mahalingam »

De energietransitie in Engeland:
Green Fail: UK Grid Fires Up Coal Power Stations Amid Energy Crisis

Britain’s National Grid has announced it is firing up two coal-fired reserve power plants as a winter snap and lack of wind leave the country facing blackouts amid a general energy crisis.

“We’ve issued a notification to warm two winter contingency coal units,” the Grid said in a statement posted to social media, expressing hope that the measure “should give the public confidence in Monday’s energy supply.”
“This notification is not confirmation that these units will be used on Monday, but that they will be available to the ESO [Electricity System Operator], if required,” they added.

Much of Britain’s fossil fuel-powered domestic generating capability and especially its coal-powered domestic generating capability has been significantly eroded in recent years.

The nominally Conservative government has been pursuing a Net Zero green agenda that emphasises so-called renewables such as wind and importing energy from Continental Europe — which does not count towards the national carbon emissions targets — via subsea interconnectors, but with the wind not blowing reliably and Continental nations enduring their own energy issues Britain is in a precarious position.

Countries such as Germany have not destroyed as many already-mothballed coal plants as Britain, and so may prove better off if the energy crisis worsens, despite heavy dependence on Russia gas, as they have already been able to power up reserve coal stations in large numbers and have not allowed their gas storage capacity to wither away, either.

“BBC Radio 4 and the Grid are to talk about using more old coal power stations as it is cold with little wind. Why were they not interested in this before when some of us warned them this could happen?” asked Sir John Redwood, a veteran Conservative MP who served in the governments of Sir John Major and the late Margaret Thatcher.
“We should not be worrying about keeping the lights on, [not] relying on imports,” he added, cognizant of the fact that the country has few more reserve coal plants to call on if the ones the Grid has warmed up prove inadequate to the task before them.

Despite all this, the Rishi Sunak administration’s decision to finally approve Britain’s first new coal mine in decades — one which will be geared towards producing high-quality coke used for steelmaking — is under ferocious attack by green agenda fanatics within his own party and, ironically, Labour, which built much of its now-tarnished reputation among the working class on fighting against pit closures in the 20th century but is now vowing to see to it that this new one is killed off.

Other enemies of this modest step towards energy independence include failed U.S. presidential candidate John Kerry, who now serves as Joe Biden’s climate envoy, who is demanding “a better download on exactly what the emissions implications are going to be” with respect to the British mine.

Meanwhile, Communist China has commissioned 226 coal-fired power plants within the last five years alone.
https://www.breitbart.com/europe/2022/1 ... gy-crisis/
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Mahalingam
Berichten: 49121
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Klimaathysterie

Bericht door Mahalingam »

Klimaat moet even wachten; door energiecrisis is kolenstook weer koning

Ondanks alle klimaatplannen om opwarming van de aarde tegen te gaan, zijn er wereldwijd nog nooit zo veel kolen verstookt als dit jaar. Door de energiecrisis draaiden kolencentrales overal weer op volle toeren.

In totaal werd meer dan 8 miljard ton steenkool verbrand, waarmee het record uit 2013 is verbroken, aldus energieagentschap IEA. De verwachting is dat de hoge vraag naar kolen zeker aanhoudt tot 2025.

Een belangrijke reden voor de hernieuwde populariteit van kolen is het wegvallen van een groot deel van het Russische aanbod van aardgas. Dat heeft geleid tot een verschuiving van energiebronnen: Azië verstookt meer kolen om LNG te vervangen, dat nu in grote hoeveelheden naar Europa wordt verscheept.

Ongelimiteerde productie

Ook Nederland verstookte weer meer kolen. De beperking op de opwek met kolen werd eerder dit jaar opgeheven om aardgas uit te sparen. Hierdoor konden de drie resterende Nederlandse kolencentrales ongelimiteerd produceren.

Naast de energiecrisis als gevolg van de oorlog in Oekraïne leidden ook weersomstandigheden tot een hoger kolengebruik. Zo leverden waterkrachtcentrales op diverse plaatsen in Europa minder energie doordat er vanwege de droogte afgelopen zomer minder water beschikbaar was. In Europa kampte met name Frankrijk met problemen met de energievoorziening door kerncentrales, waarvan een groot deel stil lag voor onderhoud.

Sterke groei in EU

Op India na (7 procent groei) steeg het kolenverbruik in de EU het sterkst, met 6 procent. IEA verwacht dat de kolenstook in 2025 weer onder het niveau van 2020 duikt. Een van de redenen is dat de komende jaren meer LNG-productiecapaciteit beschikbaar komt. Ook wordt veel energie bespaard en groeit het aandeel duurzame energie.

In China en Indonesië (samen met India de drie grootste steenkoolproducenten ter wereld) wordt dit jaar ook een recordverbruik geboekt. Elektriciteit uit kolen belast het klimaat sterk: de CO2-uitstoot per opgewekte eenheid elektriciteit is verreweg het hoogst.
https://www.volkskrant.nl/nieuws-achter ... ~b412c4e3/
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Gebruikersavatar
King George
Berichten: 24105
Lid geworden op: zo sep 11, 2011 1:22 pm

Re: Klimaathysterie

Bericht door King George »

Afbeelding
Het morele gelijk ligt bij het volk

Respectabele fora de moeite van een bezoek meer dan waard:
Haarlems Vrije Mening Forum Uitingsvrij 3.2


Citaten van Mustafa Kemal Atatürk over de Islam
Gebruikersavatar
King George
Berichten: 24105
Lid geworden op: zo sep 11, 2011 1:22 pm

Re: Klimaathysterie = klimaatzwendel

Bericht door King George »

Er zijn toch al (energie)heffingen, accijnzen op brandstoffen, BTW etc.? Er was toch al een klimaatakkoord?

De armen die geen electrische auto kunnen betalen moeten of gaan lopen naar hun werk of nog armer worden, want ze moeten weer meer gaan betalen aan de subsidies voor de rijken met electrische auto's. En de armen die geen energiebesparende investeringen in huis kunnen betalen of de pech hebben te huren van een huisjesmelker die dat achterwege laat kunnen in de kou gaan zitten.

Dit is dus de zoveelste klimaatzwendel.

Afbeelding
Het morele gelijk ligt bij het volk

Respectabele fora de moeite van een bezoek meer dan waard:
Haarlems Vrije Mening Forum Uitingsvrij 3.2


Citaten van Mustafa Kemal Atatürk over de Islam
Gebruikersavatar
Pizzaman
Berichten: 1762
Lid geworden op: do apr 14, 2016 8:43 pm

Re: Klimaathysterie

Bericht door Pizzaman »

King George schreef:
di dec 20, 2022 3:50 pm
Afbeelding
Een klimaatgezwel zou ik zoiets noemen. Het is ongewenst, bedreigt de goede gang van zaken,
en dient chirurgisch verwijderd te worden. :greeting2:
Zalig zijn de onnozelen en simpelen van geest, want zij zullen er in lopen.
Gebruikersavatar
Pizzaman
Berichten: 1762
Lid geworden op: do apr 14, 2016 8:43 pm

Re: Klimaathysterie = klimaatzwendel

Bericht door Pizzaman »

King George schreef:
di dec 20, 2022 3:57 pm
Er zijn toch al (energie)heffingen, accijnzen op brandstoffen, BTW etc.? Er was toch al een klimaatakkoord?

De armen die geen electrische auto kunnen betalen moeten of gaan lopen naar hun werk of nog armer worden, want ze moeten weer meer gaan betalen aan de subsidies voor de rijken met electrische auto's. En de armen die geen energiebesparende investeringen in huis kunnen betalen of de pech hebben te huren van een huisjesmelker die dat achterwege laat kunnen in de kou gaan zitten.

Dit is dus de zoveelste klimaatzwendel.

Afbeelding
Opvallend is uiteraard dat er 86 miljoen wordt gereserveerd voor de 'mensen die minder geld te besteden hebben'.
Het laat zich aanzien dat dit ten goede komt aan de bekenden, zodat Mohammed genoeg geld heeft voor vervoer om Fatima te bezwangeren
en er voorlopig geen tekort zal ontstaan aan onopgevoed werkschuw tuig om de gemoederen bezig te houden en de linkse kerk te voorzien van werk.
Zalig zijn de onnozelen en simpelen van geest, want zij zullen er in lopen.
Mahalingam
Berichten: 49121
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Klimaathysterie

Bericht door Mahalingam »

Er gaat meer geld van de burger naar de overheid. En die CO2 heffing is voor een goed doel: dan gaan we duurzamer leven.
Is dit onzin? Wordt de opwarming daarmee minder?
Iedereen gaat betalen voor CO2-uitstoot, maar gaat iemand daar ook duurzamer van leven?

EU-inwoners krijgen straks een hogere rekening als ze het klimaat vervuilen door energieverslindend te wonen of reizen. Maar die taks wil nog niet zeggen dat mensen massaal duurzamer gaan leven, zeggen milieu- en gedragsexperts.

Wie thuis of onderweg het klimaat vervuilt, door gebruik van fossiele energie, gaat dat per 2027 extra in de portemonnee voelen. Een nieuwe CO2-heffing komt dan via benzinepompen en energiemaatschappijen terecht bij de eindklant.

Dat is de strekking van een EU-voorstel dat steun krijgt van het Europees Parlement – een ultiem Brussels besluit volgt nog. De CO2-taks moet zo bijdragen aan de vermindering van de Europese CO2-uitstoot, met 55 procent in 2030. Want de aanname is: wie meer betaalt voor vervuiling, gaat duurzamer leven.

Toch is het de vraag of de EU-lidstaten hun footprint zoveel zien krimpen als ze hopen door het stelsel voor CO2-belasting (ETS) uit te breiden van de industrie naar de woon- en transportsector. “De prijs is voor burgers een belangrijke factor, maar niet altijd doorslaggevend bij het wel of niet maken van een duurzame keuze”, reageert hoogleraar Linda Steg, die als gedragsexpert verbonden is aan het gezaghebbende VN-klimaatpanel IPCC.
“Als het prijsverschil beperkt is, kiezen veel mensen alsnog voor de klimaatonvriendelijke optie”, zegt Steg. Dat hoeft geen onwil te zijn. Mensen zijn vaak gewoontedieren, die niet zomaar milieuvriendelijke keuzes maken omdat het in een overheidsplan staat, of omdat ze iets meer betalen voor vervuiling.

Sceptisch

“Ook wanneer iemand het klimaat belangrijk vindt, maar het idee heeft dat CO2-maatregelen niet op een eerlijke manier worden uitgevoerd kan zo iemand toch sceptisch worden”, beaamt duurzaam gedragsexpert Thijs Bouman (Rijksuniversiteit Groningen). Indien burgers bijvoorbeeld de indruk krijgen dat het bedrijfsleven ontzien wordt (door uitstel of gratis CO2-rechten) kunnen ze de hakken in het zand zetten, ondanks hun wens voor een leefbare planeet.

Samen met collega-deskundigen adviseerde Bouman het kabinet dit jaar om beter te letten op psychologische drijfveren. Naast de ‘stok’ (de CO2-taks) moeten er ook ‘wortels’ (subsidies en aantrekkelijke alternatieven) zijn om burgers over de streep te trekken, aldus het expertteam, in verwijzing naar een harde of zachtaardige manier om een paard in beweging te krijgen. Ook moet de overheid ‘het goede voorbeeld geven’, schreef die expertgroep. Dus niet: huishoudens tot duurzaam gedrag manen en ondertussen zelf de industrie spekken met fossiele subsidies.

Verder speelt de manier waarop de opbrengst van de geïncasseerde CO2-taks besteed wordt een rol, denkt Bouman. Zijn inschatting is dat het draagvlak toeneemt wanneer EU-lidstaten geïnde CO2-baten investeren in schone alternatieven. Toch kan het zijn, zegt Bouman, dat sommige mensen bereid blijven om meer te betalen voor het behoud van comfort of gemak, ook al leidt dat tot meer vervuiling.

Hoe sterk de CO2-prijs vanaf 2027 zal drukken op het budget van burgers is afwachten. Dit ligt aan de verdere uitwerking van het CO2-rechtensystseem. Hoeveel rechten er beschikbaar komen en tegen welke prijs ze ingekocht moeten worden bepaalt hoe burgers veroorzaakte klimaatschade zullen terugzien op hun rekeningen.

Alternatief

Behalve de financiële prikkel is van belang dat mensen een goed duurzaam alternatief krijgen, zegt Steg, zodat ze daadwerkelijk hun leefpatroon thuis en onderweg aanpassen. Schoon transport, zoals openbaar vervoer of een elektrische auto, moet beschikbaar zijn. En voor de gasketel thuis moet de aanschaf van een (hybride) warmtepomp binnen bereik liggen.

Daarom is het goed, volgens Steg, dat het EU-voorstel inzet op een sociaal fonds (omvang: 86,7 miljard euro) waar mensen zonder spaarrekening een beroep op kunnen doen, als ze vanwege oplopende fossiele kosten een groene stap willen zetten. Over het sociale miljardenfonds, dat gefinancierd moet worden door lidstaten en (vooral) door de vervuilende industrie, klinken positieve geluiden.

Maar kritiek is er ook, zoals van het Wereldnatuurfonds. Die milieuorganisatie vindt een pot met 86,7 miljard ontoereikend en te star, waardoor ‘het fonds riskeert dat degenen die het minst te besteden hebben langer vast blijven zitten aan dure en vervuilende energie’.

Om draagvlak te vinden bij burgers voor CO2-vermindering is veel meer nodig dan een hogere rekening alleen, vertelt Steg. “Duurzaam gedrag is alleen blijvend van aard als mensen weten waar ze het voor doen.” De overheid zou daarom, blijvend, moeten uitleggen waarom milieuvriendelijk gedrag nodig is om de gevaarlijke opwarming van de aarde te beperken.
https://www.trouw.nl/duurzaamheid-econo ... ~b41d9e70/
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 85795
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Klimaathysterie

Bericht door Ariel »

Diepe diepe zucht. :scratch: Dit kan er ook nog wel bij. Alsof ze nog niet genoeg shit over ons uitgestort hebben .
Nog geen paar maanden geleden klaagde men over de droogte die vanaf nu ons land zal teisteren.
Onderzoek naar invoering verplicht waterlabel voor woningen

Klimaatverandering In navolging van het energielabel moeten huizen en gebouwen straks wellicht ook een waterlabel hebben. Dat moet huizenkopers bewust maken van de invloed van water op hun woonomgeving.

Er komt een onderzoek naar invoering van een verplicht waterlabel voor woningen en gebouwen. Dat schrijft minister Mark Harbers (Infrastructuur en Waterstaat, VVD) in een brief aan de Tweede Kamer. Harbers volgt hiermee een voorstel van een groep experts die het afgelopen jaar heeft nagedacht over maatregelen tegen schade en overlast van veel regen en hoog water. Een verplicht waterlabel, naar analogie van het huidige energielabel, zou Nederlanders met de neus op de feiten moeten drukken als het gaat om de risico’s van water.

Het voorstel staat in het advies Voorkomen kan niet, voorbereiden wel van de zogenoemde ‘beleidstafel wateroverlast en hoogwater’ , dat is gemaakt naar aanleiding van de watersnood vorig jaar in Limburg. Daarbij viel op grote schaal in twee etmalen meer dan 140 millimeter regen. Tienduizenden mensen werd geëvacueerd en de schade in Nederland werd geschat op zo’n 450 miljoen euro. Volgens de experts is Nederland „nog niet goed voorbereid” op extreme hoeveelheden neerslag. „Dit soort extreme neerslag, en naar verwachting nog extremer, gaan we in de toekomst vaker zien in Nederland”, aldus het advies.

Een waterlabel is met name volgens de waterschappen een geschikt middel om Nederlanders, op een belangrijk moment in hun leven zoals bij de bij de aankoop van een woning, bewust te maken van de invloed van water op hun omgeving. Hoe zo’n waterlabel er in de praktijk uit moet zien, is nog niet duidelijk. Enkele gemeenten hebben er al wel mee geëxperimenteerd, zoals Rotterdam. De stad voerde de afgelopen jaren de score op van het aantal woningen dat bij extreme neerslag „geen verhoogde kans op wateroverlast” zou hebben, door het aanleggen van regenwaterriolering en extra waterberging. Het ging daarbij vooral om de omgeving van de woningen; eigenschappen van de gebouwen zelf, zoals bijvoorbeeld veel glas dat een gebouw snel heet kan maken, werden niet in de score opgenomen.

Risico’s op klimaatschade
Een bredere aanpak staat het kenniscentrum Dutch Green Building Council (DGBC) voor. Deze stichting werkt aan een eenduidige methode om via een scan met name vastgoedbeleggers inzicht te geven in welke mate hun gebouwen en woningen op allerlei vlakken risico’s op klimaatschade lopen. „Onder andere financiële toezichthouders willen weten hoe het zit met die risico’s in vastgoedportfolio's”, zegt kennismanager Jan Kadijk van DGBC. Kadijk vindt een verplicht label voor woningeigenaren een „hartstikke goed idee”. Maar: „Doe het dan voor alle klimaatrisico's, dus ook hitte en droogte ofwel de kans op verzakkingen.” Ook moet het label zicht bieden op een handelingsperspectief: „Wat valt er te verbeteren, hoe kunnen we dit gebouw veilig en gezond blijven gebruiken?” De invoering van een label neemt een ander probleem niet weg; dat er woningen worden gebouwd op plaatsen, bijvoorbeeld laag gelegen polders, die daarvoor minder geschikt zijn. Kadijk: „Men bouwt vrolijk door op de verkeerde plaatsen.”

Dat er kennelijk op verkeerde plaatsen wordt gebouwd, is ook voor de Vereniging Eigen Huis een van de argumenten tegen invoering van zo’n label. „Nieuwbouwkopers moeten er op kunnen vertrouwen dat er goed is nagedacht over bestemmingsplannen, met name over waar wel en niet gebouwd kan worden, of dat er maatregelen zijn getroffen om wonen in die gebieden veilig te maken”, aldus de woordvoerder. „Het probleem is dat er helaas wordt gebouwd op ongeschikte plekken. Meer bewustwording en beschermende maatregelen zijn goed en nodig.”

Bestaande woningen
Ook voor bestaande woningen is een waterlabel „geen goed idee”, omdat daarmee de risico’s en aansprakelijkheid „eenzijdig bij de verkoper” worden gelegd, aldus Vereniging Eigen Huis. „In het standaard koopcontract staat al een normale risicoverdeling; de verkoper heeft een mededelingsplicht als er waterproblemen bekend zijn en de koper heeft een onderzoekplicht. Dat betekent dat als iemand een woning in een risicogebied wil kopen, dat van de koper verwacht mag worden dat die zich informeert over de daar voorkomende en bekende risico’s.”

In het advies staan 21 voorstellen om de schade door wateroverlast en overstromingen te beperken, van een betere bestuurlijke voorbereiding op een crisis tot het ‘klimaatrobuust’ herstel na schade, en meer samenwerking met buurlanden
.
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
sjun
Berichten: 10680
Lid geworden op: zo mei 11, 2014 8:29 pm
Locatie: Visoko

Re: Klimaathysterie

Bericht door sjun »

Data shows there’s no climate catastrophe looming – climatologist Dr J Christy debunks the narrative


Dr. John Christy, vooraanstaand hoogleraar atmosferische wetenschappen en directeur van het Earth System Science Center aan de Universiteit van Alabama in Huntsville, is al tientallen jaren een overtuigende stem aan de andere kant van het debat over klimaatverandering. Christy, een zelfbenoemde "klimaatnerd", ontwikkelde een onwrikbaar verlangen om weer en klimaat te begrijpen op de prille leeftijd van 10, en blijft tot op de dag van vandaag net zo toegewijd aan het begrijpen van het klimaatsysteem. Door datasets te gebruiken die helemaal opnieuw zijn opgebouwd, heeft Christy, samen met andere wetenschappers, waaronder NASA-wetenschapper Roy Spencer, de theorieën getest die door klimaatmodellen worden gegenereerd om te zien hoe goed ze bestand zijn tegen de realiteit.

Hun bevindingen? Gemiddeld warmen de nieuwste modellen voor de diepe laag van de atmosfeer ongeveer twee keer te snel op, wat een zeer gebrekkige en onrealistische weergave van het werkelijke klimaat presenteert. In dit lange interview biedt Christy - die geen financiering ontvangt van de fossiele brandstofindustrie - gegevens onderbouwde duidelijkheid over een groot aantal kwesties, waardoor het verhaal van de klimaatcrisis verder wordt weerlegd.
Het recht op vrije meningsuiting wordt algemeen geaccepteerd, totdat iemand er daadwerkelijk gebruik van wil maken.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 85795
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Klimaathysterie

Bericht door Ariel »

Alarm om vertrek industrie uit Europa. Amerikaanse bedrijven produceren momenteel met veel goedkopere energie dan Nederlandse concurrenten. „De gasprijzen in de VS zijn een factor vijf tot soms tien keer goedkoper. Dat is ons grootste risico nu”, schetst Paul de Krom, voorzitter van de Koninklijke Vereniging van de Nederlandse Chemische Industrie (VNCI), het dilemma voor de 380 bedrijven met 45.000 medewerkers.

En wat is het antwoord van de EU op het vertrek van onze industrie die nu niet ons land kunnen "vervuilen" ? We gaan een klimaatmuur rond Europese Unie bouwen. :scratch:

Drie keer raden wie de kosten van die "klimaatmuur" mogen betalen.

Klimaatmuur rond Europese Unie is eerste ter wereld

De Europese Unie gaat CO2-belasting aan de grens heffen en wil zo andere landen verleiden een prijskaartje aan vervuiling te hangen.

Het is een wereldprimeur, de heffing op CO2-uitstoot aan de grenzen van de Europese Unie. De EU legt daarmee een klimaatmuur aan tegen vieze import. De heffing is onderdeel van het brede akkoord over de beprijzing van CO2 dat vorige week rondkwam in Brussel. Meer bedrijven, sectoren en burgers gaan geld neertellen voor emissies. Het doel is ‘Fit for 55’, zoals het in Brussel heet, het terugbrengen van de CO2-uitstoot met 55 procent in 2030.

Er is jaren gewerkt aan wat in jargon CBAM heet, Climate Border Adjustment Mechanism, en er gaan nog jaren overheen voordat het ingaat. Toch is het een opvallende doorbraak. De koolstofheffing legt een lat, waar vervuilers overheen moeten springen. Het is een boodschap aan andere landen om ook de uitstoot van CO2 te gaan belasten.

Niet eenvoudig
Zo’n CO2-belasting optuigen is niet eenvoudig. Het begint met producten uit industrieën die nu onder het emissiehandelssysteem van de EU vallen, zoals staal, kunstmest, aluminium en cement. Binnen de EU hebben bedrijven nu emissierechten nodig om die te kunnen produceren. Maar pak ‘m beet een Chinese onderneming heeft die rechten niet nodig en kan toch staal in Europa verkopen.

Niet eerlijk, ziet de EU al jaren, en bovendien niet goed voor het klimaat. Die ongelijkheid kan ook veroorzaken dat vervuilers binnen de Europese grenzen hun heil elders zoeken. Dat leidt tot zogeheten ‘koolstoflekkage’: de uitstoot gaat gewoon door, maar dan ergens anders.

Nu valt het op dit moment met die oneerlijkheid nog wel mee. De vervuilende industrie krijgt namelijk van de overheid gratis emissierechten. Dat is nu nog een ruime hoeveelheid. Pas als ze meer nodig hebben, gaan ze de marktprijs voor CO2-uitstoot betalen, momenteel ongeveer 90 euro per ton. Het hele idee van het handelssysteem is echter dat die hoeveelheid gratis rechten ieder jaar kleiner wordt. Daardoor gaat de industrie het ook echt in de portemonnee voelen dat het broeikasgassen uitstoot en groeit de prikkel om groener te gaan produceren.

Groen hek
Een verdedigbaar mechanisme, alleen is de wereld groter dan Europa. Hoewel het gevaar van ‘koolstoflekkage’ volgens economen enigszins overdreven wordt door de industrie, is het wel onlogisch dat zeer vervuilende producten zomaar de grens kunnen oversteken. Het groene hek moet daar een stokje voor steken. Komt een stuk staal of een container kunstmest uit een gebied waar nog geen CO2-belasting is, dan gaat de kassa aan de Europese grens alsnog rinkelen.

De grensheffing moet een wereldwijd systeem van CO2-beprijzing dichterbij brengen. Dat zou een zeer effectief middel zijn om de klimaatdoelen te kunnen halen, is de algemene overtuiging. Behalve de Europese Unie, kennen zo’n zeventig landen of regio’s een prijskaartje voor CO2. Al deze systemen samen, vangen krap 24 procent van de wereldwijde CO2-uitstoot, volgens cijfers van de Wereldbank. Idealiter wordt dat dus 100 procent.

Gratis emissierechten afgebouwd
Bij het instellen van de CO2-muur rond de EU is het wel op eieren lopen waar het de regels voor vrije handel betreft. Volgens afspraken in de WTO, de Wereldhandelsorganisatie, moet het handelsverkeer zo eerlijk mogelijk verlopen. Dat betekent dat een grensheffing en het uitdelen van gratis emissierechten niet samen kunnen gaan. Europese bedrijven zullen die dus niet meer krijgen.

Nu is wel een nogal schappelijke afbouwregeling afgesproken. Vanaf 2026 moet de heffing er zijn. Pas vanaf dat jaar begint de vermindering van de gratis rechten die maar liefst negen jaar gaat duren. Reden voor milieu-organisaties om kritisch te zijn over het plan, dat duurt veel te lang. Maar toch, ook zij erkennen: het is een doorbraak.
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Plaats reactie