Het nut van een krijgscultuur

"Opinies" is een collectie van korte teksten (van 500 tot 750 woorden) waarin de auteur zijn opinie over courante islam-gelinkte gebeurtenissen uiteen zet. Indien je jouw opinie gepubliceerd wil zien kan je ze hier kwijt. Geef ons ook je naam en email adres. De tekst moet wel van jouw hand zijn.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Pilgrim
Berichten: 51244
Lid geworden op: wo jan 17, 2007 1:00 pm
Locatie: Dhimmistad

Het nut van een krijgscultuur

Bericht door Pilgrim »

Een gebrek aan krijgscultuur betekent het einde van een cultuur

Gepubliceerd door admin op 5 december 2016

Afbeelding

Europa was ooit een continent waar een ware krijgscultuur heerste. Dat dat al lang vervlogen tijden zijn moge duidelijk zijn. Meer dan 2000 jaar lang blonken Europeanen uit in, op de meest efficiënte en roemruchte wijze, het afslachten van elkaar met als dieptepunten de beide wereldoorlogen. Ze bestonden uit een gemixt volk van veroveraars: van de legers van Alexander de Grote, de Romeinen, de Noormannen tot aan de eersten die in de 15e eeuw de onbekende oceanen over zeilden en de vier uithoeken van de wereld bezetten. Tijdens dit proces innoveerden ze de moderne oorlogsvoering, van massa- tot nucleaire oorlog. Nieuwe wapensystemen werden uitgevonden, van de kruisboog tot de U-Boot.

Bovenal, die krijgscultuur is vergaan en daarmee ook de waarden van plicht, eer, mannelijkheid en zelfopoffering en wat Tocqueville noemt de “poëtische opwinding van wapens.” In de ober-moderniteit bezitten alleen de Verenigde staten nog over een dergelijke cultuur, die vooral geworteld zit in het zuiden. Onder de Europeanen bezitten alleen de Britten en de Fransen, beide ex- imperialistische machten, nog over kleine restanten van hun oude krijgscultuur, maar ook daar is het einde in zicht.

Belangrijk is de sluipende ondergang van de Europese legers, die jarenlang de krijgscultuur in stand hebben gehouden en honderdduizenden jonge mannen met elkaar verbonden. Moderne legers worden niet meer geleid door ”strijdbare” generaals, maar door managers die zich meer bezig houden met vredesbedrijfsvoering dan met het instant houden van een effectief krijgsbedrijf.

Na jaren van bezuinigingen op Defensie schreeuwt iedereen, van links tot rechts, moord en brand dat er weer geïnvesteerd moet worden in de strijdkrachten. Politieke partijen, de Defensietop, eenieder schreeuwt om meer geld, maar vergeet de ware stuwkracht achter een goed efficiënt leger, namelijk de wil om te strijden. Deze wil ontbreekt al jaren bij de top van Defensie en de politiek en heeft een maatschappij gecreëerd waarin jonge mannen niet meer willen vechten. Zij maken zich eerder druk over naar welk festival ze aankomend weekend gaan en de kleur van hun skinny-jeans dan dat zij zich druk moeten maken over de veiligheid van hun eigen land. Een strijdmacht kan nog zulke moderne tanks aanschaffen, maar als de wil ontbreekt bij de tankbemanning om te vechten, om een ander te doden, want daar is een tank voor, dan blijft een tank een stuk speelgoed voor in vredestijd.

Europeanen willen geen oorlog meer voeren; die mind-set is verloren gegaan. Europese naties zijn niet eens instaat om überhaupt een oorlog te vechten buiten hun landsgrenzen, noch afzonderlijk noch in coalitieverband. Tijdens de bombardementen in Libië op de troepen van Khaddafi had de Europese coalitie binnen no-time een gebrek aan munitie en inlichtingen waardoor ze bij de VS moesten bedelen om meer bommen en surveillance-vliegtuigen. Het is absurd voor een continent, waarvan legers (Napoleon, Hitler) in het verleden zijn opgerukt tot aan Moskou en Cairo. En dan hebben we het nog niet over Noord-Amerika in de 18e en Afrika in de 19e eeuw. In de 21e eeuw is Europa niet eens in staat om een kleine verouderde Libische krijgsmacht te verslaan.

De bevolking van de EU telt bijna 200 miljoen meer inwoners dan de VS. Het BBP overtreft gemakkelijk de Amerikaanse. Waarom verslonst, anders dan in de VS, Europa dan zo erg zijn strijdkrachten en de daarbij behorende veiligheid? Het antwoord is wellicht te vinden in de beide wereldoorlogen. De twee wereldoorlogen hebben het vuur van het nationalisme gedoofd en daarmee de wil om grandeur. Na 60 miljoen doden zijn de Europeanen tot de conclusie gekomen dat, anders dan zelfverdediging, er nog weinig waard is om voor te vechten. Het leven onder de strategische paraplu van Amerika heeft er zelfs toe geleid dat de Europeanen zelfs hun eigen landsverdediging uit handen hebben gegeven. Na de oorlog heeft Europa zijn krijgscultuur ingeruild voor een liefdadigheidscultuur. Anders dan in de VS worden in Europa strijdkrachten gezien als een dure hobby, die alleen maar goed zijn voor dure, zinloze wederopbouwmissies en die geleid worden door vredesbedrijfsvoering-generaals, oftewel managers.

Ook de verloren koloniale oorlogen heeft de Europeanen geleerd dat (militair)geweld weinig goeds heeft gebracht naast bloed, zweet en binnenlandse afkeer. Degenen die later in Irak en Afghanistan hebben gevochten hebben deze les een paar decennia later nogmaals mogen herbeleven. De Europeaan heeft geen zin om in deze conflicten verzeild te geraken en zien daarom weinig heil in een krijgsmacht die kan vechten in dit soort conflicten. Zolang het vrede is binnen de eigen grenzen geeft niemand om een krijgscultuur gecombineerd met een efficiënte krijgsmacht. Nu men begint in te zien dat de westerse vrijheid bedreigt word door vijandelijke actoren is de Europeaan bereid om meer te investeren in veiligheid, echter moet men eerst beginnen om de ”laffe” liefdadigheidscultuur te veranderen.

Wil Europa overleven dan moet er weer worden geïnvesteerd in de krijgscultuur. Niet om oorlogen te beginnen, maar om in vrede en vrijheid te mogen blijven leven. Daardoor is er verandering nodig in het establishment. De reden dat Trump voormalige ”strijdbare en innoverende” generaals politieke posities aanbied is om ervoor te zorgen dat de krijgscultuur gehandhaafd blijft, een cultuur die de hoeder is van hun welvaart, veiligheid en vrijheid.

http://valkyries.nl/een-gebrek-aan-krij ... n-cultuur/
De Islam is een groot gevaar!
Jezus leeft maar Mohammed is dood (en in de hel)
Gebruikersavatar
sjun
Berichten: 10434
Lid geworden op: zo mei 11, 2014 8:29 pm
Locatie: Visoko

Re: Het nut van een krijgscultuur

Bericht door sjun »

Aardig stuk hoor. Maar geef de burgers hun eigen wapens dan is het gauw afgelopen met zich misdragende plunderaars op zoek naar oorlogsbuit want de opgelegde solidariteit (er is immers geen keuze gelaten) wordt al even behoorlijk overvraagd.
Het recht op vrije meningsuiting wordt algemeen geaccepteerd, totdat iemand er daadwerkelijk gebruik van wil maken.
Gebruikersavatar
King George
Berichten: 24027
Lid geworden op: zo sep 11, 2011 1:22 pm

Re: Het nut van een krijgscultuur

Bericht door King George »

Hiermee krijgen we geen krijgscultuur; Genderneutraal onderwijs waarbij van de jongetjes mietjes en watjes worden gemaakt. Opgelegde zelfverzwakking voor het Westen?

Het morele gelijk ligt bij het volk

Respectabele fora de moeite van een bezoek meer dan waard:
Haarlems Vrije Mening Forum Uitingsvrij 3.2


Citaten van Mustafa Kemal Atatürk over de Islam
Gebruikersavatar
Hans v d Mortel sr
Berichten: 16509
Lid geworden op: za jun 18, 2011 7:07 pm

Re: Het nut van een krijgscultuur

Bericht door Hans v d Mortel sr »

sjun schreef:Aardig stuk hoor. Maar geef de burgers hun eigen wapens dan is het gauw afgelopen met zich misdragende plunderaars op zoek naar oorlogsbuit want de opgelegde solidariteit (er is immers geen keuze gelaten) wordt al even behoorlijk overvraagd.
Ik vind het maar een armoedig inhoudelijk lang nietszeggend stuk van nul en gener waarde. Telkenmale vroeg ik mij af. . . waar gaat het nu eigenlijk over? Hij lult uit zijn nek. Wat wil die knul ons duidelijk maken? Dat de mensheid leed aan overmoed, domme kortzichtigheid en misdadige inzichten? NEE! De krijgsmacht was volgens hem nodig om zeeën met onnodig bloed te vergieten. Nou lekker dan.

LES 1. Wereldmachten komen en wereldmachten gaan. Dus laat ze lekker begaan! De onverantwoordelijke politiek kankerleiders in Nederland lieten onze soldaten, die nergens toe dienden, de inval van de Duitse troepen een paar dagen ophouden ten koste van de levens van vele jongens, want meisjes mochten toen nog niet in militaire dienst omdat er hevig op los werd gediscrimineerd. De Duitsers wilden Europa verbeteren. Daar waren ze toe in staat als modern goed georganiseerd en wetenschappelijk hoogstaand intelligent beschaafd volk. Maar het pakte anders uit. Hitler was niet volmaakt zoals Jezus. Hitler had macht. Jezus demonstreerde machteloosheid. Hitler en Jezus zijn dood. Jezus leeft, zegt men. Hoe dan? Hitler wilde eerst een heenkomen voor de joden realiseren, maar de Europese landen werkten niet mee. Het is wat ik gelezen heb. Ach, het doet er niet toe. Of je nu door de hond of door de kat wordt gebeten.
LES 2. Het gevaar van een overdadige bewapening in een kapitalistisch land, dat geregeerd wordt door aandeelhouders, leidt onherroepelijk tot oorlog. Immers, de wapenindustrie is de grootste winstmaker van een kapitaal intensieve industrie.
LES 3. VREDE ZAL ER NOOIT ZIJN. Het zag er naar uit. Maar Europa was vergeten dat je het paard van Troje Mekka natuurlijk NOOIT binnen je landsgrenzen moet halen. Ehh . . . wat stom. Eerst alle landsgrenzen weghalen en alle aanhangers van de historische Arabische oorlogscriminele psychopaat Mohammed door Frau Merkel binnen laten marcheren en haar vervolgens vrijuit laten roepen, zodat heel de wereld het kon horen: "Wir schaffen es." Wat zij daar waarschijnlijk mee bedoelde was de ondergang aankondigen van Europa. Maar een kniesoor die daar nog om geeft. Want waar blijft de opstand van het volk? Een opstand zonder geweld. Gewoon op alle sociale media Frau Merkel voor rot schelden. Dag in dag uit. Net zolang tot zij zelfmoord heeft gepleegd.
Ik weet niks met zekerheid. Ik ben gelovig atheïst en verkondig uitsluitend eigen dogma's wegens gebrek aan de vrije wil.
Gebruikersavatar
King George
Berichten: 24027
Lid geworden op: zo sep 11, 2011 1:22 pm

Re: Het nut van een krijgscultuur

Bericht door King George »

Afbeelding
Het morele gelijk ligt bij het volk

Respectabele fora de moeite van een bezoek meer dan waard:
Haarlems Vrije Mening Forum Uitingsvrij 3.2


Citaten van Mustafa Kemal Atatürk over de Islam
Plaats reactie