'Radicalisering onvoldoende herkend'

Is de islamitische openbaring uniform? Wordt deze door alle gelovigen op dezelfde manier geïnterpreteerd? Hoe denken anderen zoals de Arabist HANS JANSEN over de islam?
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 79337
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

'Radicalisering onvoldoende herkend'

Bericht door Ariel »

'Radicalisering onvoldoende herkend'
van onze redactie binnenland

DEN HAAG - Docenten, jongerenwerkers en wijkagenten weten te weinig over radicale vormen van de islam en rechtsextremisme. Daardoor zijn ze onvoldoende in staat signalen van radicalisering te herkennen.
Hebben ze wel vermoedens van radicalisering, dan weten ze niet goed hoe ze daarmee om moeten gaan. Dat blijkt uit onderzoek van het Instituut voor Veiligheids- en Crisismanagement COT in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Veel zogeheten eerstelijnswerkers worstelen met het begrip radicalisering, zegt onderzoeksleider Marco Zannoni van het COT. ,,Ze weten niet goed wat ze er onder moeten verstaan. Dat kan leiden tot zowel over- als onderschatting van het probleem. De een brengt radicalisering in verband met terrorisme, terwijl de ander er juist vergoelijkend over denkt en het ziet als pubergedrag dat wel weer overgaat.''

Volgens Zannoni weten veel docenten, welzijnswerkers en wijkagenten te weinig over de islam en rechtsextremisme en de kenmerken waaraan ze radicalisering kunnen herkennen. Bovendien weten velen van hen niet wat ze zelf kunnen doen als ze vermoedens hebben dat een jongere radicaliseert.

De onderzoekers wijten dat onder meer aan de manier waarop de overheid over het probleem spreekt. Zo wordt vooral de nadruk gelegd op de plicht signalen van radicalisering te melden. Maar dat stuit veel docenten en jongerenwerkers juist tegen de borst. ,,Zij zeggen: wij zijn geen inlichtingendienst of justitie.''

De overheid laat na de voordelen van het melden te belichten, vindt Zannoni. Melden kan een docent of jongerenwerker immers ook helpen, bijvoorbeeld doordat deskundigen hem dan kunnen bijstaan bij het zoeken naar een oplossing. Ook kan er sprake zijn van een dusdanig veiligheidsrisico, dat het verstandig is aan de bel te trekken.

De COT-onderzoekers betitelen de wens van het kabinet om alle docenten en welzijnswerkers te trainen in het herkennen van radicalisering als 'onnodig' en 'onrealistisch'.

Zij zien meer in het optuigen van een expertisecentrum waar leraren en buurtwerkers terecht kunnen met hun vragen en in één oogopslag kunnen zien welke collega's in het land ervaring hebben met radicaliserende jongeren.
http://www.nd.nl/Document.aspx?document ... &id=114525
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.
Mahalingam
Berichten: 43708
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Bericht door Mahalingam »

Is dit echt een vers bericht?
Ik heb vaag het gevoel dat ik dit een jaar eerder ook al eens gelezen heb.
Iemand????
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 79337
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Bericht door Ariel »

Geplaatst op vrijdag 23 mei 2008 11:11 , laatste wijziging vrijdag 23 mei 2008 11:11

Ik vermoed dat er steeds meer van dit soort vage onderzoeken gedaan worden. Maar nou je het zegt, ik heb ook het idee dat ik al eerder zo'n soort artikel gelezen heb. Een paar weken geleden.

De onderzoekers vergeten dat deze jongens die radicaliseren de pure Islam volgen en zich aansluiten bij het salafisme. Tja, als je dat radicaliseren vindt?

Deze jongeren lezen dit soort lessen
De Islam is een complete ordening van het leven

1. De Islam ordent het menselijk leven op al haar verschillende gebieden: economisch, politiek, cultureel en sociaal. De Islam schrijft ook de juiste manier voor om de problemen van dit menselijk leven op te lossen.


2. De Islam streeft naar een ordening van het leven voor de mens, waarbij het plannen van de tijd het belangrijkste aspect is. De Islam alleen is de belangrijkste factor voor het slagen van de moslim in dit leven én in het hiernamaals.

3. De Islam is eerst een religie alvorens een wet te zijn; de Profeet vrede zij met hem concentreerde in Mekka zijn inspanningen op Tawheed (mono-theïsme). Toen hij vervolgens emigreerde naar AI-Madina om aldaar de Islamitische staat te stichten, paste hij de Islamitische wet (Shari'a) toe.

4. De Islam roept op tot kennis en moedigt nuttige wetenschappelijke voor-uitgang aan. De moslims waren in de middeleeuwen deskundigen in de moderne wetenschappen. Voorbeelden zijn: Ibn-al-Haitham, al Bairuni en anderen.

5. De Islam staat eerlijk (Halal) verdiend geld toe, dat niet is verdiend door uitbuiting en bedrog. De Islam moedigt Halal verdiend geld aan voor de vrome man, die vervolgens een deel ervan weggeeft ten gunste van de armen en Jihaad (strijden op de weg van Allah). Hierdoor ontstaat sociale rechtvaardigheid binnen de Islamitische gemeenschap die haar wetten afleidt van haar Schepper. De Profeet heeft gezegd
Het beste geld is het vrome geld voor de vrome mens.
(Authentiek, overgeleverd door Ahmad)

Wat betreft de uitspraak: "(Veel) geld kan niet op een eerlijke manier verdiend worden". Dit is een leugen zonder basis.

6. De Islam is het geloof van de Jihaad en het leven: de Islam verplicht daarom elke moslim om zijn geld en ziel te geven om de Islam te laten zegevieren. Daarnaast is de Islam het geloof van het leven: de Islam wil van de moslim dat hij een vredig leven leidt in de schaduw van de Islam en dat hij zijn hiernamaals prefereet boven zijn wereldse leven.

7. De Islam streeft naar het doen herleven van het vrije Islamitische denken binnen de grenzen van Islamitische principes, uit de weg ruimen van intellectuele stagnatie en ideeën van buitenaf. Deze ideeën hebben de zuivere schoonheid van de Islam verminkt, en hebben de moslims gehinderd bij hun vooruitgang, zoals innovaties in het geloof (Bid'a), fabels, valse Ahadith, etc.


Islamitische richtlijnen – Sheich Mohammed bin Jamil Zino
www.eltawheed.nl
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.
Mahalingam
Berichten: 43708
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Bericht door Mahalingam »

Ja ik heb hem:
http://www.hetccv.nl/binaries/ccv/dossi ... ilburg.pdf
Verkennend onderzoek naar radicalisering in Tilburg
En door wie gemaakt: Het COT, waarvan in het begin bericht ook melding wrd gemaakt.
En de datum: 18 april 2006.
De inhoud van dit oude rapport lijkt mij niet veel anders te zijn dan het huidige rapport. Wel veel ach en wee over rechts-radicalen.
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Gebruikersavatar
Pilgrim
Berichten: 51257
Lid geworden op: wo jan 17, 2007 1:00 pm
Locatie: Dhimmistad

Re: 'Radicalisering onvoldoende herkend'

Bericht door Pilgrim »

Politie Brussel krijgt ‘islamlessen’ tegen radicalisering

Bauke Schram, 11 jan 2017

Afbeelding

Agenten in Brussel krijgen dit jaar lessen over de islam en moslimgemeenschappen in België. Zo moeten de agenten gevoeliger en bewuster worden over islam en moslims, waardoor ze radicalisering makkelijker kunnen aanpakken.

De islamcursussen maken deel uit van het uitgebreide Kanaalplan van minister Jan Jambon (Binnenlandse Zaken, N-VA). Na de aanslagen in Brussel en Parijs is de politie bezig met een grootschalig project om radicalisering in de Belgische hoofdstad tegen te gaan.

Vroege signalen herkennen
‘Het gaat over de basiskennis van de islam, de geschiedenis van de religie en een overzicht van de migratie van moslims van de jaren 60 tot nu, maar ook over de verschillende moslimgemeenschappen en het verschil tussen cultuur en religie,’ zegt politiecoördinator Bruno De Brabandere tegen Belgische media.

Als de agenten meer weten over de islam, zal de politie signalen van radicalisering sneller herkennen, denkt parlementslid Annemie Maes (Groen). Daarnaast zullen de agenten meer opsteken over de stad en haar inwoners, denken plaatselijke politici.

Kanaalplan te zwaar voor agenten
Het Kanaalplan heeft onder Brusselse agenten al vaker voor onrust gezorgd. Dag en nacht worden teams ingezet om radicalisering in Molenbeek en omliggende wijken tegen te gaan. In bepaalde gevallen gaat het om ‘terreurbroeinesten’, waar islamitische jongeren door elkaar worden geradicaliseerd.

De agenten geven aan dat er sprake is van onderbezetting. Begin januari protesteerde een groot deel van het korps, omdat de strijd tegen radicalisering in die wijken veel te zwaar is voor agenten. Op 5 januari weigerden de agenten bijvoorbeeld te patrouilleren: ze meldden zich massaal ziek voor de nachtdienst.

De agenten die de nachtdiensten draaien, lopen naar eigen zeggen op hun tandvlees. Het gevolg: tientallen WhatsApp-berichten aan de korpsleiding, met ziekmeldingen van agenten.

http://www.elsevier.nl/buitenland/achte ... ng-432301/
De Islam is een groot gevaar!
Jezus leeft maar Mohammed is dood (en in de hel)
Gebruikersavatar
sjun
Berichten: 8645
Lid geworden op: zo mei 11, 2014 8:29 pm
Locatie: Visoko

Re: 'Radicalisering onvoldoende herkend'

Bericht door sjun »

Het lijkt me inderdaad goed dat de politie meer kennis krijgt bijgebracht.

Udo Ulfkotte WARNT vor zukunftsnahen UNRUHEN in der EU "BRD" (Vortrags-Doku)
Het recht op vrije meningsuiting wordt algemeen geaccepteerd, totdat iemand er daadwerkelijk gebruik van wil maken.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 79337
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: 'Radicalisering onvoldoende herkend'

Bericht door Ariel »

sjun schreef:Het lijkt me inderdaad goed dat de politie meer kennis krijgt bijgebracht.

Udo Ulfkotte WARNT vor zukunftsnahen UNRUHEN in der EU "BRD" (Vortrags-]
Udo Ulfkotte kan niet meer waarschuwen. Hij is op 57 jarige leeftijd overleden.

Afbeelding
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.
Gebruikersavatar
Pilgrim
Berichten: 51257
Lid geworden op: wo jan 17, 2007 1:00 pm
Locatie: Dhimmistad

Re: 'Radicalisering onvoldoende herkend'

Bericht door Pilgrim »

Helft gemeenten doet nauwelijks iets om radicalisering tegen te gaan

Redactie, 14-09-2017

Afbeelding

‘Probleem speelt niet bij ons’ is volgens Inspectie geen excuus

De helft van de gemeenten doet nauwelijks iets om radicalisering tegen te gaan. De Inspectie Veiligheid en Justitie waarschuwt donderdag in Trouw dat signalen mogelijk niet worden herkend als niemand binnen de gemeente daarvoor is opgeleid.

Het kabinet heeft de lokale politiek juist een belangrijke rol toebedeeld in de aanpak van radicalisering en jihadisme. Het zijn echter vooral kleine (tot 50.000 inwoners) en middelgrote (tot 100.000 inwoners) gemeenten die geen anti-radicaliseringsbeleid voeren, aldus de inspectie in een evaluatie van het anti-terreurbeleid.

Gemeenten zeggen dat het probleem bij hen niet speelt. Investeren in voorlichtingsprogramma’s of het speciaal opleiden van ambtenaren vinden ze daarom onnodig. Mogelijk worden er daardoor problemen over het hoofd gezien, schrijft de Inspectie Veiligheid en Justitie.

http://nieuws.tpo.nl/2017/09/14/helft-g ... ring-gaan/
De Islam is een groot gevaar!
Jezus leeft maar Mohammed is dood (en in de hel)
Mahalingam
Berichten: 43708
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: 'Radicalisering onvoldoende herkend'

Bericht door Mahalingam »

Iedere gemeente met een redelijk aantal uitgereisde jihadisten heeft een "Meldpunt radicalisering" waar je alle vormen van radicalisering (ook Christelijke en Boeddistische) kan melden.
Zo ook de gemeente Alphen. Hun meldpunt schijnt het niet druk te hebben want ze zoeken aanvullende werkzaamheden. En die zijn er !
Alphens ’meldpunt radicalisering’ gaat zich niet alleen meer richten op jihadisten
Het ’meldpunt radicalisering’ in Alphen aan den Rijn houdt zich niet langer alleen bezig met jihadisten. Ook andere vormen van links- dan wel rechts-extremisme krijgen voortaan aandacht.
dat 'links' staat erbij voor de goede orde want er wordt gezegd:
,,De polarisatie in de samenleving wordt een steeds belangrijker onderwerp voor ons’’, zegt John Nieumeijer, teamchef van de politie in Alphen aan den Rijn. ,,De opkomst van ultrarechts, de komende raadsverkiezingen met nieuwe politieke partijen die radicale standpunten innemen: dat zijn onderwerpen die daarbij een rol spelen. ’’
https://www.leidschdagblad.nl/rijn-en-v ... jihadisten

Gezegd wordt in linkse kringen dat de PVV radicale standpunten inneemt. Dus doe Uw plicht ! Geef sympathisanten van PVV aan bij het meldpunt. Zo voorkomt U dan polarisatie.
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Mahalingam
Berichten: 43708
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: 'Radicalisering onvoldoende herkend'

Bericht door Mahalingam »

NCTV steunde omstreden radicaliseringsbeleid Amsterdam

Een uitgelekt stuk van landelijke experts terrorismebestrijding zet vraagtekens bij de omgang met radicalisering door de gemeente Amsterdam.


Deed Amsterdam er verstandig aan het radicaliseringsbeleid vanaf 2018 over een andere boeg te gooien? Die vraag ligt weer op tafel door het uitlekken van een nota waarin de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) de oorspronkelijke koers steunt.

De zaak is te herleiden tot het strafontslag van radicaliseringsambtenaar Saadia Ait-Taleb in 2017 wegens vermeende fraude, een kwestie die zou uitgroeien tot een hoofdpijndossier voor opeenvolgende burgemeesters. De rechtbank sprak haar vorig jaar vrij en inmiddels heeft ze een schikking getroffen met de gemeente over schadevergoeding.

Ait Talebs val leidde tot een leegloop op de afdeling gemeentelijke afdeling radicalisering. Op basis van twee kritische rapporten werd begin 2018 geconcludeerd dat het beleid te wensen over had gelaten.

Een van die twee was een ‘quickscan’ onder leiding van terrorismedeskundige en hoogleraar Beatrice de Graaf. Daarin staat dat de gemeente worstelde met raakvlakken tussen radicalisering en religie. Ook was er kritiek op een pijler van de Amsterdamse aanpak: de inzet van zogenoemde sleutelfiguren, burgers met goede contacten in vooral de moslimgemeenschappen. Het onderhouden van dit netwerk en het onderling verdelen van projecten leek ‘een doel op zichzelf’, aldus de quick scan. Daarmee was het lot van de sleutelfiguren bezegeld. Het netwerk stierf een stille dood.

‘Religieuze kramp’

Argos Radio heeft de hand gelegd op een nota van 1 maart 2018, waarin de Directie Risico’s en Dreigingen van de NCTV forse kritiek heeft op de quickscan van De Graaf en weerspreekt dat Amsterdam in een ‘religieuze kramp’ verkeerde. ‘Amsterdamse ambtenaren en de NCTV hadden goed contact over de ontwikkeling van het salafisme [een fundamentalistische stroming in de islam – red.] in Amsterdam’.

De nota − inmiddels ook in bezit van Het Parool − suggereert dat voor zover er problemen waren, die te maken hadden met burgemeester Van der Laan, die ‘religie in het algemeen en het salafisme in het bijzonder een moeilijk onderwerp vond’.

Bovendien bevatte de quickscan ‘suggestieve vragen’ over gebrekkige controle op het verdelen van projecten. En de constatering dat het sleutelfigurennetwerk onderdeel was van de ‘zwaardmacht’ van de overheid, waarmee wordt gedoeld op het geweldsmonopolie, wordt ronduit weersproken. De sleutelfiguren waren juist een ‘zachtere’ manier om mensen aan de overheid te binden, aldus de NCTV.

De nota weerspreekt ook dat in Amsterdam een ‘cultuur van zelfredzaamheid’ heerste, waarbij werd gewerkt met een clubje externe adviseurs die soms onbekend waren met het Nederlandse onderzoekslandschap. Ze waren volgens de NCTV ‘zeker geen onbekenden in het veld’. Sterker nog, de belangrijkste adviseurs, zoals de Ierse terrorismedeskundige David Kenning, werden ook door de NCTV ingezet.

Ogen in de buurt

In de uitzending van Argos Radio van zaterdag toont Peter Scholten zich verbaasd dat hij nooit bevraagd is door de opstellers van de quickscan, terwijl hij met zijn Amsterdamse firma Scholten & Partners het sleutelfigurennetwerk had opgezet. “De gemeente heeft nu niet meer de voelhorens en de ogen in de buurt,” zegt hij over het opheffen van het netwerk. Soortgelijke zorgen uitten raadsleden en andere betrokkenen eind vorig jaar ook in Het Parool.

De Graaf wil tegenover Argos niet reageren. Burgemeester Halsema stelt de nota niet te kennen, maar zich bewust te zijn geweest van het commentaar van de NCTV op de quickscan. Daarom is deze ‘niet actief gebruikt’ bij de verdere herziening van de radicaliseringsaanpak in 2019.
https://www.parool.nl/amsterdam/nctv-st ... ~ba8153ab/

Ik las:
‘Amsterdamse ambtenaren en de NCTV hadden goed contact over de ontwikkeling van het salafisme [een fundamentalistische stroming in de islam – red.] in Amsterdam’.

Dat is heel fijn voor die ambtenaren dat ze goed contact hebben met het NCTV.
Maar het is het gebrek aan contact met de parallelle samenleving van de Mohammedanen waar het probleem zit.
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Plaats reactie