'Radicalisering onvoldoende herkend'

Is de islamitische openbaring uniform? Wordt deze door alle gelovigen op dezelfde manier geïnterpreteerd? Hoe denken anderen zoals de Arabist HANS JANSEN over de islam?
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 79351
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

'Radicalisering onvoldoende herkend'

Bericht door Ariel »

'Radicalisering onvoldoende herkend'
van onze redactie binnenland

DEN HAAG - Docenten, jongerenwerkers en wijkagenten weten te weinig over radicale vormen van de islam en rechtsextremisme. Daardoor zijn ze onvoldoende in staat signalen van radicalisering te herkennen.
Hebben ze wel vermoedens van radicalisering, dan weten ze niet goed hoe ze daarmee om moeten gaan. Dat blijkt uit onderzoek van het Instituut voor Veiligheids- en Crisismanagement COT in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Veel zogeheten eerstelijnswerkers worstelen met het begrip radicalisering, zegt onderzoeksleider Marco Zannoni van het COT. ,,Ze weten niet goed wat ze er onder moeten verstaan. Dat kan leiden tot zowel over- als onderschatting van het probleem. De een brengt radicalisering in verband met terrorisme, terwijl de ander er juist vergoelijkend over denkt en het ziet als pubergedrag dat wel weer overgaat.''

Volgens Zannoni weten veel docenten, welzijnswerkers en wijkagenten te weinig over de islam en rechtsextremisme en de kenmerken waaraan ze radicalisering kunnen herkennen. Bovendien weten velen van hen niet wat ze zelf kunnen doen als ze vermoedens hebben dat een jongere radicaliseert.

De onderzoekers wijten dat onder meer aan de manier waarop de overheid over het probleem spreekt. Zo wordt vooral de nadruk gelegd op de plicht signalen van radicalisering te melden. Maar dat stuit veel docenten en jongerenwerkers juist tegen de borst. ,,Zij zeggen: wij zijn geen inlichtingendienst of justitie.''

De overheid laat na de voordelen van het melden te belichten, vindt Zannoni. Melden kan een docent of jongerenwerker immers ook helpen, bijvoorbeeld doordat deskundigen hem dan kunnen bijstaan bij het zoeken naar een oplossing. Ook kan er sprake zijn van een dusdanig veiligheidsrisico, dat het verstandig is aan de bel te trekken.

De COT-onderzoekers betitelen de wens van het kabinet om alle docenten en welzijnswerkers te trainen in het herkennen van radicalisering als 'onnodig' en 'onrealistisch'.

Zij zien meer in het optuigen van een expertisecentrum waar leraren en buurtwerkers terecht kunnen met hun vragen en in één oogopslag kunnen zien welke collega's in het land ervaring hebben met radicaliserende jongeren.
http://www.nd.nl/Document.aspx?document ... &id=114525
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.
Mahalingam
Berichten: 43713
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Bericht door Mahalingam »

Is dit echt een vers bericht?
Ik heb vaag het gevoel dat ik dit een jaar eerder ook al eens gelezen heb.
Iemand????
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 79351
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Bericht door Ariel »

Geplaatst op vrijdag 23 mei 2008 11:11 , laatste wijziging vrijdag 23 mei 2008 11:11

Ik vermoed dat er steeds meer van dit soort vage onderzoeken gedaan worden. Maar nou je het zegt, ik heb ook het idee dat ik al eerder zo'n soort artikel gelezen heb. Een paar weken geleden.

De onderzoekers vergeten dat deze jongens die radicaliseren de pure Islam volgen en zich aansluiten bij het salafisme. Tja, als je dat radicaliseren vindt?

Deze jongeren lezen dit soort lessen
De Islam is een complete ordening van het leven

1. De Islam ordent het menselijk leven op al haar verschillende gebieden: economisch, politiek, cultureel en sociaal. De Islam schrijft ook de juiste manier voor om de problemen van dit menselijk leven op te lossen.


2. De Islam streeft naar een ordening van het leven voor de mens, waarbij het plannen van de tijd het belangrijkste aspect is. De Islam alleen is de belangrijkste factor voor het slagen van de moslim in dit leven én in het hiernamaals.

3. De Islam is eerst een religie alvorens een wet te zijn; de Profeet vrede zij met hem concentreerde in Mekka zijn inspanningen op Tawheed (mono-theïsme). Toen hij vervolgens emigreerde naar AI-Madina om aldaar de Islamitische staat te stichten, paste hij de Islamitische wet (Shari'a) toe.

4. De Islam roept op tot kennis en moedigt nuttige wetenschappelijke voor-uitgang aan. De moslims waren in de middeleeuwen deskundigen in de moderne wetenschappen. Voorbeelden zijn: Ibn-al-Haitham, al Bairuni en anderen.

5. De Islam staat eerlijk (Halal) verdiend geld toe, dat niet is verdiend door uitbuiting en bedrog. De Islam moedigt Halal verdiend geld aan voor de vrome man, die vervolgens een deel ervan weggeeft ten gunste van de armen en Jihaad (strijden op de weg van Allah). Hierdoor ontstaat sociale rechtvaardigheid binnen de Islamitische gemeenschap die haar wetten afleidt van haar Schepper. De Profeet heeft gezegd
Het beste geld is het vrome geld voor de vrome mens.
(Authentiek, overgeleverd door Ahmad)

Wat betreft de uitspraak: "(Veel) geld kan niet op een eerlijke manier verdiend worden". Dit is een leugen zonder basis.

6. De Islam is het geloof van de Jihaad en het leven: de Islam verplicht daarom elke moslim om zijn geld en ziel te geven om de Islam te laten zegevieren. Daarnaast is de Islam het geloof van het leven: de Islam wil van de moslim dat hij een vredig leven leidt in de schaduw van de Islam en dat hij zijn hiernamaals prefereet boven zijn wereldse leven.

7. De Islam streeft naar het doen herleven van het vrije Islamitische denken binnen de grenzen van Islamitische principes, uit de weg ruimen van intellectuele stagnatie en ideeën van buitenaf. Deze ideeën hebben de zuivere schoonheid van de Islam verminkt, en hebben de moslims gehinderd bij hun vooruitgang, zoals innovaties in het geloof (Bid'a), fabels, valse Ahadith, etc.


Islamitische richtlijnen – Sheich Mohammed bin Jamil Zino
www.eltawheed.nl
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.
Mahalingam
Berichten: 43713
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Bericht door Mahalingam »

Ja ik heb hem:
http://www.hetccv.nl/binaries/ccv/dossi ... ilburg.pdf
Verkennend onderzoek naar radicalisering in Tilburg
En door wie gemaakt: Het COT, waarvan in het begin bericht ook melding wrd gemaakt.
En de datum: 18 april 2006.
De inhoud van dit oude rapport lijkt mij niet veel anders te zijn dan het huidige rapport. Wel veel ach en wee over rechts-radicalen.
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Gebruikersavatar
Pilgrim
Berichten: 51258
Lid geworden op: wo jan 17, 2007 1:00 pm
Locatie: Dhimmistad

Re: 'Radicalisering onvoldoende herkend'

Bericht door Pilgrim »

Politie Brussel krijgt ‘islamlessen’ tegen radicalisering

Bauke Schram, 11 jan 2017

Afbeelding

Agenten in Brussel krijgen dit jaar lessen over de islam en moslimgemeenschappen in België. Zo moeten de agenten gevoeliger en bewuster worden over islam en moslims, waardoor ze radicalisering makkelijker kunnen aanpakken.

De islamcursussen maken deel uit van het uitgebreide Kanaalplan van minister Jan Jambon (Binnenlandse Zaken, N-VA). Na de aanslagen in Brussel en Parijs is de politie bezig met een grootschalig project om radicalisering in de Belgische hoofdstad tegen te gaan.

Vroege signalen herkennen
‘Het gaat over de basiskennis van de islam, de geschiedenis van de religie en een overzicht van de migratie van moslims van de jaren 60 tot nu, maar ook over de verschillende moslimgemeenschappen en het verschil tussen cultuur en religie,’ zegt politiecoördinator Bruno De Brabandere tegen Belgische media.

Als de agenten meer weten over de islam, zal de politie signalen van radicalisering sneller herkennen, denkt parlementslid Annemie Maes (Groen). Daarnaast zullen de agenten meer opsteken over de stad en haar inwoners, denken plaatselijke politici.

Kanaalplan te zwaar voor agenten
Het Kanaalplan heeft onder Brusselse agenten al vaker voor onrust gezorgd. Dag en nacht worden teams ingezet om radicalisering in Molenbeek en omliggende wijken tegen te gaan. In bepaalde gevallen gaat het om ‘terreurbroeinesten’, waar islamitische jongeren door elkaar worden geradicaliseerd.

De agenten geven aan dat er sprake is van onderbezetting. Begin januari protesteerde een groot deel van het korps, omdat de strijd tegen radicalisering in die wijken veel te zwaar is voor agenten. Op 5 januari weigerden de agenten bijvoorbeeld te patrouilleren: ze meldden zich massaal ziek voor de nachtdienst.

De agenten die de nachtdiensten draaien, lopen naar eigen zeggen op hun tandvlees. Het gevolg: tientallen WhatsApp-berichten aan de korpsleiding, met ziekmeldingen van agenten.

http://www.elsevier.nl/buitenland/achte ... ng-432301/
De Islam is een groot gevaar!
Jezus leeft maar Mohammed is dood (en in de hel)
Gebruikersavatar
sjun
Berichten: 8645
Lid geworden op: zo mei 11, 2014 8:29 pm
Locatie: Visoko

Re: 'Radicalisering onvoldoende herkend'

Bericht door sjun »

Het lijkt me inderdaad goed dat de politie meer kennis krijgt bijgebracht.

Udo Ulfkotte WARNT vor zukunftsnahen UNRUHEN in der EU "BRD" (Vortrags-Doku)
Het recht op vrije meningsuiting wordt algemeen geaccepteerd, totdat iemand er daadwerkelijk gebruik van wil maken.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 79351
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: 'Radicalisering onvoldoende herkend'

Bericht door Ariel »

sjun schreef:Het lijkt me inderdaad goed dat de politie meer kennis krijgt bijgebracht.

Udo Ulfkotte WARNT vor zukunftsnahen UNRUHEN in der EU "BRD" (Vortrags-]
Udo Ulfkotte kan niet meer waarschuwen. Hij is op 57 jarige leeftijd overleden.

Afbeelding
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.
Gebruikersavatar
Pilgrim
Berichten: 51258
Lid geworden op: wo jan 17, 2007 1:00 pm
Locatie: Dhimmistad

Re: 'Radicalisering onvoldoende herkend'

Bericht door Pilgrim »

Helft gemeenten doet nauwelijks iets om radicalisering tegen te gaan

Redactie, 14-09-2017

Afbeelding

‘Probleem speelt niet bij ons’ is volgens Inspectie geen excuus

De helft van de gemeenten doet nauwelijks iets om radicalisering tegen te gaan. De Inspectie Veiligheid en Justitie waarschuwt donderdag in Trouw dat signalen mogelijk niet worden herkend als niemand binnen de gemeente daarvoor is opgeleid.

Het kabinet heeft de lokale politiek juist een belangrijke rol toebedeeld in de aanpak van radicalisering en jihadisme. Het zijn echter vooral kleine (tot 50.000 inwoners) en middelgrote (tot 100.000 inwoners) gemeenten die geen anti-radicaliseringsbeleid voeren, aldus de inspectie in een evaluatie van het anti-terreurbeleid.

Gemeenten zeggen dat het probleem bij hen niet speelt. Investeren in voorlichtingsprogramma’s of het speciaal opleiden van ambtenaren vinden ze daarom onnodig. Mogelijk worden er daardoor problemen over het hoofd gezien, schrijft de Inspectie Veiligheid en Justitie.

http://nieuws.tpo.nl/2017/09/14/helft-g ... ring-gaan/
De Islam is een groot gevaar!
Jezus leeft maar Mohammed is dood (en in de hel)
Mahalingam
Berichten: 43713
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: 'Radicalisering onvoldoende herkend'

Bericht door Mahalingam »

Iedere gemeente met een redelijk aantal uitgereisde jihadisten heeft een "Meldpunt radicalisering" waar je alle vormen van radicalisering (ook Christelijke en Boeddistische) kan melden.
Zo ook de gemeente Alphen. Hun meldpunt schijnt het niet druk te hebben want ze zoeken aanvullende werkzaamheden. En die zijn er !
Alphens ’meldpunt radicalisering’ gaat zich niet alleen meer richten op jihadisten
Het ’meldpunt radicalisering’ in Alphen aan den Rijn houdt zich niet langer alleen bezig met jihadisten. Ook andere vormen van links- dan wel rechts-extremisme krijgen voortaan aandacht.
dat 'links' staat erbij voor de goede orde want er wordt gezegd:
,,De polarisatie in de samenleving wordt een steeds belangrijker onderwerp voor ons’’, zegt John Nieumeijer, teamchef van de politie in Alphen aan den Rijn. ,,De opkomst van ultrarechts, de komende raadsverkiezingen met nieuwe politieke partijen die radicale standpunten innemen: dat zijn onderwerpen die daarbij een rol spelen. ’’
https://www.leidschdagblad.nl/rijn-en-v ... jihadisten

Gezegd wordt in linkse kringen dat de PVV radicale standpunten inneemt. Dus doe Uw plicht ! Geef sympathisanten van PVV aan bij het meldpunt. Zo voorkomt U dan polarisatie.
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Mahalingam
Berichten: 43713
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: 'Radicalisering onvoldoende herkend'

Bericht door Mahalingam »

NCTV steunde omstreden radicaliseringsbeleid Amsterdam

Een uitgelekt stuk van landelijke experts terrorismebestrijding zet vraagtekens bij de omgang met radicalisering door de gemeente Amsterdam.


Deed Amsterdam er verstandig aan het radicaliseringsbeleid vanaf 2018 over een andere boeg te gooien? Die vraag ligt weer op tafel door het uitlekken van een nota waarin de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) de oorspronkelijke koers steunt.

De zaak is te herleiden tot het strafontslag van radicaliseringsambtenaar Saadia Ait-Taleb in 2017 wegens vermeende fraude, een kwestie die zou uitgroeien tot een hoofdpijndossier voor opeenvolgende burgemeesters. De rechtbank sprak haar vorig jaar vrij en inmiddels heeft ze een schikking getroffen met de gemeente over schadevergoeding.

Ait Talebs val leidde tot een leegloop op de afdeling gemeentelijke afdeling radicalisering. Op basis van twee kritische rapporten werd begin 2018 geconcludeerd dat het beleid te wensen over had gelaten.

Een van die twee was een ‘quickscan’ onder leiding van terrorismedeskundige en hoogleraar Beatrice de Graaf. Daarin staat dat de gemeente worstelde met raakvlakken tussen radicalisering en religie. Ook was er kritiek op een pijler van de Amsterdamse aanpak: de inzet van zogenoemde sleutelfiguren, burgers met goede contacten in vooral de moslimgemeenschappen. Het onderhouden van dit netwerk en het onderling verdelen van projecten leek ‘een doel op zichzelf’, aldus de quick scan. Daarmee was het lot van de sleutelfiguren bezegeld. Het netwerk stierf een stille dood.

‘Religieuze kramp’

Argos Radio heeft de hand gelegd op een nota van 1 maart 2018, waarin de Directie Risico’s en Dreigingen van de NCTV forse kritiek heeft op de quickscan van De Graaf en weerspreekt dat Amsterdam in een ‘religieuze kramp’ verkeerde. ‘Amsterdamse ambtenaren en de NCTV hadden goed contact over de ontwikkeling van het salafisme [een fundamentalistische stroming in de islam – red.] in Amsterdam’.

De nota − inmiddels ook in bezit van Het Parool − suggereert dat voor zover er problemen waren, die te maken hadden met burgemeester Van der Laan, die ‘religie in het algemeen en het salafisme in het bijzonder een moeilijk onderwerp vond’.

Bovendien bevatte de quickscan ‘suggestieve vragen’ over gebrekkige controle op het verdelen van projecten. En de constatering dat het sleutelfigurennetwerk onderdeel was van de ‘zwaardmacht’ van de overheid, waarmee wordt gedoeld op het geweldsmonopolie, wordt ronduit weersproken. De sleutelfiguren waren juist een ‘zachtere’ manier om mensen aan de overheid te binden, aldus de NCTV.

De nota weerspreekt ook dat in Amsterdam een ‘cultuur van zelfredzaamheid’ heerste, waarbij werd gewerkt met een clubje externe adviseurs die soms onbekend waren met het Nederlandse onderzoekslandschap. Ze waren volgens de NCTV ‘zeker geen onbekenden in het veld’. Sterker nog, de belangrijkste adviseurs, zoals de Ierse terrorismedeskundige David Kenning, werden ook door de NCTV ingezet.

Ogen in de buurt

In de uitzending van Argos Radio van zaterdag toont Peter Scholten zich verbaasd dat hij nooit bevraagd is door de opstellers van de quickscan, terwijl hij met zijn Amsterdamse firma Scholten & Partners het sleutelfigurennetwerk had opgezet. “De gemeente heeft nu niet meer de voelhorens en de ogen in de buurt,” zegt hij over het opheffen van het netwerk. Soortgelijke zorgen uitten raadsleden en andere betrokkenen eind vorig jaar ook in Het Parool.

De Graaf wil tegenover Argos niet reageren. Burgemeester Halsema stelt de nota niet te kennen, maar zich bewust te zijn geweest van het commentaar van de NCTV op de quickscan. Daarom is deze ‘niet actief gebruikt’ bij de verdere herziening van de radicaliseringsaanpak in 2019.
https://www.parool.nl/amsterdam/nctv-st ... ~ba8153ab/

Ik las:
‘Amsterdamse ambtenaren en de NCTV hadden goed contact over de ontwikkeling van het salafisme [een fundamentalistische stroming in de islam – red.] in Amsterdam’.

Dat is heel fijn voor die ambtenaren dat ze goed contact hebben met het NCTV.
Maar het is het gebrek aan contact met de parallelle samenleving van de Mohammedanen waar het probleem zit.
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Mahalingam
Berichten: 43713
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: 'Radicalisering onvoldoende herkend'

Bericht door Mahalingam »

Hoe de overheid heimelijk moslims wilde beïnvloeden

De NCTV wilde een anti-jihadcampagne lanceren, maar zag daar vanaf vanwege het politieke ‘afbreukrisico’. In plaats daarvan wordt theater gesubsidieerd.


Dreigend lopen de jongens op elkaar af. Ze lijken te gaan vechten – tot een van hen plots wegloopt. In de volgende scène van het filmpje slaat hij met een karateslag een steen doormidden. Zodat de kijker begrijpt: hij had die jongen makkelijk aangekund, maar kóós voor de geweldloze weg.

Zo’n twintig terrorismebestrijders kijken in februari 2015 ademloos naar de video. Ze zitten in een bovenzaaltje van het Amsterdamse café De Pont. Het zijn medewerkers van de gemeente Amsterdam, terrorismecoördinator NCTV en inlichtingendienst AIVD, ze worden geïntroduceerd in de wereld van de anti-jihadcampagnes. De man die hen inwijdt: David Kenning.

Op een scherm vertoont de Ierse psycholoog filmpjes die hij maakte voor een Amerikaanse defensie-eenheid. Ze gaan over jongeren die het ‘slechte’ pad dreigen op te gaan, maar van gedachten veranderen. Wees tolerant, kies voor de middenweg, is telkens de impliciete boodschap. Door dergelijke filmpjes te verspreiden onder moslimjongeren zouden zij minder vatbaar worden voor radicalisering, is het idee van Kenning. De interesse van de aanwezige terreurbestrijders is gewekt. Een „eyeopener”, mailt een hoge AIVD-functionaris. Het vormt de start van een jarenlange, moeizame zoektocht naar de ontwikkeling van een Nederlandse anti-jihadcampagne.
Spoiler! :
Onder terrorisme-experts bestaat een naam voor dit soort initiatieven: counternarratives. Het zijn pogingen van de overheid de propaganda te counteren waarmee terreurorganisaties als Islamitische Staat (IS) zieltjes winnen. Waar IS op sociale media haar strijd verheerlijkt, zou de overheid daar actief een verhaal tegenover moeten stellen, is het idee. Dat soort campagnes zijn omstreden, omdat ze vaak niet transparant zijn. Betrokkenheid van de overheid wordt geheim gehouden, omdat de boodschap anders niet meer geloofwaardig is voor radicaliserende jongeren.

De NCTV werkte tussen 2015 en 2017 plannen uit voor zo’n heimelijke campagne, blijkt uit onderzoek van NRC op basis van interne e-mails, gesprekken met betrokkenen en vijftig vragen aan de coördinator. Intern heette het project Brand Destruction: het ‘merk’ IS moest worden vernietigd. Drie bewindslieden zijn erover geïnformeerd. De plannen werden eind 2017 geschrapt nadat een soortgelijke geheime campagne van de gemeente Amsterdam in opspraak was gekomen.

Negatieve ervaringen

Over de wens om extremisten een ‘tegengeluid’ te bieden, heeft het kabinet nooit geheimzinnig gedaan. In het actieplan uit 2014 dat uitreizen naar Syrië moet tegengaan, staat onder meer dat het kabinet „alternatieve boodschappen” wil helpen verspreiden. Die boodschappen zouden moeten gaan over „negatieve ervaringen met het jihadisme”. Wie deze boodschappen zal gaan verspreiden, en hoe precies, vermeldt het actieplan niet. Ook in latere Tweede Kamerstukken en Kamerdebatten blijft dat vaag.

De uitwerking van de plannen wordt in handen gelegd van het preventieteam van de NCTV en het ministerie van Sociale Zaken, dat zich vanuit de onderwerpen integratie en polarisatie hier ook mee bezighoudt. Zij laten zich van 2015 tot 2019 adviseren door David Kenning. „Vanwege zijn specifieke inhoudelijke kennis én zijn ervaring met het uitvoeren van tegengeluidcampagnes”, zegt de NCTV.

De Ierse expert werkte eerder als strateeg voor het Amerikaanse leger en zette daarvoor campagnes op om de Irakese bevolking los te weken van terreurbeweging Al-Qaida. Zijn analyse is dat jongeren meestal niet voor terreurbewegingen kiezen vanwege de ideologie achter de radicale islam, maar vanuit woede over de samenleving, uitsluiting, mentale problemen en andere persoonlijke grieven. De overheid zou hierop kunnen inspelen, door op subtiele wijze positieve boodschappen te verspreiden.

Er is één probleem: een deel van de NCTV-medewerkers is sceptisch. Bij de analyse-afdeling noemen ze Kenning zelfs een ‘valse profeet’. Daar zien ze, anders dan Kenning, religieuze ideologie juist als belangrijke drijfveer voor het radicaliseringsproces. Dat je radicalisering kunt bestrijden met iets ‘softs’ als positieve boodschappen, wil er bij veel analisten niet in. Dat geld kan volgens hen beter besteed worden aan ‘harde’ maatregelen, zoals het aanpakken van ronselaars.

De tegenstelling tussen deze kampen wordt onderstreept wanneer de meest gezaghebbende NCTV-analist in 2016 overstapt naar de AIVD. Hij gebruikt zijn afscheidspraatje om het preventiewerk tot op de bodem af te kraken. NCTV’ers uit het andere ‘kamp’ beklagen zich daarop bij de directie over de vermeende tunnelvisie van de analisten.

Te midden van deze interne strijd werkt Kenning met de NCTV ideeën uit voor een campagne. In het experiment Brand Destruction moeten boodschappen via sociale media worden verspreid die IS in diskrediet brengen, zonder dat de overheid wordt genoemd als afzender.

Er worden drie doelgroepen opgesteld die speciaal op hen toegesneden boodschappen moeten ontvangen: geradicaliseerden (project The Bridge), kwetsbare jongeren die mogelijk nog gáán radicaliseren (The Pond) en de bredere samenleving (The Ocean). Zo zou de ene groep berichten krijgen die de ‘lafheid’ van IS blootlegt, terwijl potentiële zelfmoordterroristen een meer inspirerende, filosofische boodschap te zien zouden krijgen over kiezen voor het leven – in plaats van de dood. Wieden+Kennedy, een van de grootste reclamebureaus ter wereld, krijgt de opdracht (à 40.000 euro) om het Ocean-project uit te voeren, laat de NCTV weten na vragen.

Voorbereidingen gaan door

Intern scharen NCTV en Sociale Zaken zich achter het project, bevestigt de woordvoerder. In juni 2017 is de tijd rijp het kabinet toestemming te vragen. Kenning wordt naar voren geschoven om de plannen te presenteren aan de toenmalige ministers Lodewijk Asscher (Sociale Zaken, PvdA) en Stef Blok (Veiligheid en Justitie, VVD). De ministeries bevestigen dat de geheime campagne destijds aan de bewindslieden is gepresenteerd, maar kunnen „op basis van de ons thans beschikbare stukken” niet meer achterhalen wat de reactie van Asscher en Blok was.

Asscher zelf dan? „Ik kan me er niks meer van herinneren”, zegt hij „Ik was toen al zwaar demissionair, dus zal zeker geen nieuw beleid hebben ingezet.”

Volgens verschillende bronnen reageerden de bewindslieden enthousiast tijdens de presentatie. Dat wordt ondersteund door het feit dat de voorbereidingen na de presentatie doorgaan. Tot enkele maanden later plannen voor een ‘grijze campagne’ in Amsterdam uitlekken.

In Amsterdam is een Marokkaans-Nederlandse vlogger aan het werk gezet. Hij is ingehuurd voor een andere geheime campagne, die Kenning voor de gemeente Amsterdam heeft bedacht – met medeweten van de NCTV. Door de filmpjes in omloop te brengen, waarin de vlogger frustraties omzet in ‘positieve’ gedachten, zouden kijkers minder bevattelijk worden voor extremisme. Het uitlekken van deze campagne in oktober 2017 levert de gemeente reputatieschade op, ook omdat er vermoedens zijn van fraude – die later onterecht blijken.

De ophef hierover is voor de NCTV reden om haar eigen project stil te leggen, bevestigt de woordvoerder nu aan NRC. „Met het oog op potentieel afbreukrisico voor het gehele preventiebeleid” heeft de geheime campagne daarna „een andere invulling” gekregen.

De rol van Kenning lijkt daarmee uitgespeeld – maar is dat niet helemaal. Hij blijft bij de NCTV betrokken voor een voorlichtingsfilm: Beyond Appearances. Een praktische aanpak om radicalisering te bestrijden. Hoewel hij onbezoldigd werkt, kost het maken van de film de NCTV ruim 173.000 euro. De bedoeling is dat de film door het hele land wordt vertoond aan jongerenwerkers, politieagenten en gemeenten. De film, waarvan een digitale kopie in bezit is van NRC, toont hoe IS eerder ‘popcultuur’ gebruikt om jongeren te rekruteren, dan een religieuze ideologie. Het is „absolute nonsens” dat jihadistische terroristen „ultra-religieus” zijn, aldus Kenning in de film. „Ze houden zich niet eens aan basale islamitische regels.”

De film wordt in 2019 eerst getoond aan een groep hulpverleners die werken met geradicaliseerden – zij reageren enthousiast. Dat geldt niet voor de analisten van de NCTV die een voorvertoning krijgen te zien. Afdelingshoofd Paul Abels mailt direct na de vertoning aan NCTV-baas Pieter-Jaap Aalbersberg dat hij niet wil dat „de omstreden Kenning” aan het woord komt in de film. Dit omdat Kenning de rol van „religie” in het radicaliseringsproces zou onderschatten. Ook zou hij „de gevaren van salafisme” niet inzien, aldus Abels. „Openbaarmaking van een dergelijke film op naam van de NCTV, die haaks staat op wat wij (..) communiceren over radicalisering, (..) zou zeer schadelijk zijn.”

Na de mail wordt het voorlichtingsproject geschrapt. Beyond Appearances is nooit meer vertoond, bevestigt een woordvoerder.

#nietmijnislam

Komt er dan helemáál niets terecht van het voornemen om IS te bestrijden met een ‘tegengeluid’? Na het sneuvelen van de geheime campagne in 2017 besluit de NCTV dat zij niet langer zelf campagnes wil maken, maar dat het tegengeluid door andere partijen wordt uitgedragen.

Een van die ‘partners’ wordt #nietmijnislam, een initiatief van een groepje moslims dat na de aanslagen op het satirische Franse weekblad Charlie Hebdo in 2015 publiekelijk stelling neemt tegen terrorisme. De NCTV financiert de productie van een filmpje, waarin een vrouw haar angst voor twee jongens met een Marokkaans uiterlijk overwint. #nietmijnislam brengt de video in 2017 uit, met een nieuwe hashtag: #fightthefear. De lancering gaat gepaard met schoollessen, debatten en media-aandacht. Nergens wordt verwezen naar de NCTV.

Hetzelfde gebeurt met de film Echoes of IS, waarin een voormalig strijder en vluchtelingen over het kwaad van IS vertellen. De documentaire gaat in 2017 in première op het Nederlands Film Festival, bewust zonder te vermelden dat de NCTV er 130.000 euro in stak. Dat werd daarna door NRC naar buiten gebracht.

Dat deze rol van de coördinator voor ongemak zorgt, blijkt wel uit de reacties van de oprichters van #nietmijnislam. Een van hen ontkent in eerste instantie betrokkenheid van de NCTV. Een tweede oprichter wil niet meteen ingaan op de vragen. Na een weekend te hebben nagedacht, bevestigen ze de betalingen alsnog. Ze benadrukken dat ze geheel zelfstandig hebben gewerkt.
Lees ook een opinieartikel: Amsterdam, met vlogs kun je radicalisering niet voorkomen

Minder stiekem zijn de verrichtingen van de NCTV op het toneel. Sinds 2017 brengt de terrorismecoördinator een subsidiepot onder bij het Prins Bernhard Cultuurfonds. Daaruit wordt jaarlijks een miljoen euro verdeeld. De ondersteunde voorstellingen zijn divers. Een Marokkaans-Nederlandse arts vertelt zijn levensverhaal in Van stotteraar tot woordkunstenaar. In Fok me Hokje hoor je „teksten die jongeren schreven over hun gender en seksuele voorkeur”. En bij Hipster/Muslim moeten bezoekers raden of de gefotografeerde bebaarde man een hipster of moslim is.

Waarom de NCTV zulke voorstellingen financiert? „Het idee is dat jongeren door deze voorstellingen meer begrip krijgen voor andere standpunten. Daarmee wil je jongeren weerbaar maken”, zegt radicaliseringsexpert Stijn Sieckelinck, die als adviseur van het fonds mede bepaalt welke projecten steun ontvangen. „Tegelijkertijd zijn er geen harde bewijzen dat je hiermee terrorisme tegengaat.”

Een recente evaluatie naar de effectiviteit van het NCTV-fonds, uitgevoerd door de Rotterdamse Erasmus Universiteit, bevestigt dit. De voorstellingen zorgen voor ‘verbinding’, stellen de onderzoekers, maar in hoeverre ze individuen weerbaar maken tegen radicalisering, blijft onduidelijk.

Het is dan ook de vraag of het cultuurfonds thuishoort bij een antiterrorismedienst, zegt Sieckelinck. „Is het niet logischer dat er vanuit educatieve doeleinden geld komt voor dit soort projecten?” Dat vraagt de NCTV zichzelf inmiddels ook af. De coördinator is bezig haar strategie opnieuw te formuleren. „Er zal worden bezien of deze subsidies nog passend zijn”, zegt een woordvoerder.

‘Niet iets voor ons’

Wat betekent dit voor het succes van het ‘tegengeluiden-beleid’? Nederland wilde heimelijk campagne voeren tegen jihadisme, maar zag daar vanaf. Tot opluchting van sommige terreurbestrijders: „Als zo’n campagne was uitgekomen, krijg je het beeld van een overheid die niet te vertrouwen is. Dat werkt polarisering in de hand.”

David Kenning vindt het jammer. „Het groepsdenken van de NCTV-analisten en hun focus op religie als drijfveer voor terrorisme, heeft het Nederlandse preventiebeleid geschaad. Zij hadden onvoldoende oog voor andere oorzaken, zoals sociaal-economische omstandigheden, criminaliteit en mentale gesteldheid. Met als resultaat dat valide anti-radicaliseringsprojecten zijn gesneuveld.”
Wat overbleef, waren culturele projecten. Die lijken te zijn afgedreven van het oorspronkelijke doel: radicalisering voorkomen. „We wilden een antwoord vinden op de propaganda van IS”, zegt een insider, „en dat is uiteindelijk niet gelukt. Er is alleen veel over vergaderd.”
https://www.nrc.nl/nieuws/2021/06/13/ho ... n-a4047170
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Plaats reactie