Problemen met uitgeprocedeerde asielzoekers

In dit forum kunnen we de problematiek met betrekking tot integratie en multiculturele samenleving bespreken.
Gebruikersavatar
King George
Berichten: 22012
Lid geworden op: zo sep 11, 2011 1:22 pm

Re: Problemen met uitgeprocedeerde asielzoekers

Bericht door King George »

Mahalingam schreef:
Annabel Nanninga (FvD): ‘Plaats asielzoekers in wijken met de meeste GroenLinks-stemmers’
Bij het huisvesten van asielzoekers in Amsterdam zou gekeken moeten worden in welke buurten de bewoners het meest op GroenLinks hebben gestemd. Dat voorstel doet gemeenteraadslid Annabel Nanninga in WNL Op Zaterdag op NPO Radio 1.
[...]
Nanninga heeft een voorstel voor GroenLinks-wethouder Rutger Groot Wassink (Sociale Zaken). Hij is verantwoordelijk voor het plan om 500 uitgeprocedeerde asielzoekers op te vangen in de stad. “Je kan per stembureau zien hoe er gestemd is. Ik stel voor om de stembureaus te zoeken met het hoogste percentage GroenLinks-stemmers. In die wijken gaan we de opvangcentra neerzetten. Mensen die voor dit beleid kiezen, mogen er zelf de consequenties van hebben.
https://wnl.tv/2018/12/15/annabel-nanni ... -stemmers/
Goed idee van haar.
Het morele gelijk ligt bij het volk

Respectabele fora de moeite van een bezoek meer dan waard:
Haarlems Vrije Mening Forum Uitingsvrij 3.2


Citaten van Mustafa Kemal Atatürk over de Islam
Gebruikersavatar
Pilgrim
Berichten: 51084
Lid geworden op: wo jan 17, 2007 1:00 pm
Locatie: Dhimmistad

Re: Problemen met uitgeprocedeerde asielzoekers

Bericht door Pilgrim »

Annabel Nanninga: “Plaats asielzoekers in wijken met de meeste GroenLinks-stemmers”
WNL - Gepubliceerd op 15 dec. 2018

De Islam is een groot gevaar!
Jezus leeft maar Mohammed is dood (en in de hel)
Mahalingam
Berichten: 43490
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Problemen met uitgeprocedeerde asielzoekers

Bericht door Mahalingam »

Een vliegtuig met een paar Gutmenschen tussen de passagiers had vertraging. De Gutmenschen zijn doorde politie uit het vliegtuig gehaald. Maar dat hebben ze graag over vanwege hun idealen.
Drie passagiers opgepakt na 'staan-actie' tegen uitzetting Ezzedine (25)
Passagiers van een KLM-vlucht naar Nairobi zijn zaterdagmiddag in verzet gekomen tegen de uitzetting van een uitgeprocedeerde vluchteling. Dat gebeurde in het vliegtuig op Schiphol, vlak voor vertrek.

De passagiers kwamen in actie omdat gevreesd werd dat de Sudanese Ezzedine Mehimmid (25) bij aankomst zou worden opgepakt en gemarteld, meldt NH Nieuws. 'We Are Here' deed daarom eerder ook al een oproep om zijn uitzetting te voorkomen.

Drie passagiers zijn uiteindelijk door de Koninklijke Marechaussee opgepakt en het vliegtuig uitgezet. Volgens een ooggetuige verliepen de arrestaties erg hardhandig. 'Ik schrok van de hoeveelheid geweld die daarbij werd gebruikt', vertelt Joost Fontein, passagier van de vlucht en hoogleraar aan de Universiteit van Johannesburg. 'De laatste arrestant, een jonge vrouw, werd zelfs in een hoofdklem genomen en door agenten naar buiten gesleept.'

Geplande actie
Volgens Fontein ging het in eerste instantie om een 'geplande actie', waar andere passagiers zich snel bij aansloten. 'Ik denk dat een deel van deze mensen alleen aan boord waren om te protesteren. Maar ook zag ik mensen die zich tegen de deportatie verzetten waarvan ik wist dat ze eigenlijk gewoon deze vlucht moesten hebben.'

De Koninklijke Marechaussee bevestigt de arrestaties aan NH Nieuws. 'Drie personen weigerden mee te werken en zijn door ons aangehouden', aldus een woordvoerder.

Geen videobeelden
Van de arrestatie en de protestactie zijn geen videobeelden. Dit komt volgens Fontein omdat de marechaussee filmende passagiers dwong beelden te verwijderen van hun telefoon. Deden ze dat niet, dan zouden ze worden opgepakt.

Volgens de Koninklijke Marechaussee is niets onder dwang gebeurd. 'In de huisregels van de vliegmaatschappij is vastgelegd dat er in een vliegtuig geen foto's of video's van andere passagiers mag worden gemaakt', benadrukt een woordvoerder.

De marechaussee heeft deze regels gehandhaafd. 'Iedereen is verzocht om videobeelden van de uitzetting en de aanhoudingen te verwijderen. Dat deden de passagiers vrijwillig. Daar is geen dwang bij geweest.'
https://www.at5.nl/artikelen/190432/dri ... zzedine-25
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Gebruikersavatar
Pilgrim
Berichten: 51084
Lid geworden op: wo jan 17, 2007 1:00 pm
Locatie: Dhimmistad

Re: Problemen met uitgeprocedeerde asielzoekers

Bericht door Pilgrim »

Vreemdelingen keren zich tegen personeel detentiecentrum

Dénis van Vliet 08-01-19, 22:23 Laatste update: 09-01-19, 01:35

Afbeelding

Vreemdelingen hebben afgelopen weekeinde flink huisgehouden in het Detentiecentrum (DC) Rotterdam (foto). Ze keerden zich tegen het personeel en deinsden daarbij niet terug voor fysiek geweld.

De aanleiding voor de geweldsexplosie was dat een bezoeker drugs naar binnen had gesmokkeld. Een drugshond ontdekte dat, waarna de vreemdelingen agressief werden. Ze richtten op verscheidene afdelingen schade aan. Het geweld was van dusdanige aard dat sommige gevangenen zijn overgebracht naar naburige penitentiaire inrichtingen.

De Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) heeft naar aanleiding van het incident direct maatregelen genomen. Het avond- en het dagprogramma is ingetrokken. ,,DJI voelt zich verantwoordelijk voor het personeel en zal altijd duidelijk optreden als het gaat om de veiligheid van het personeel en doet altijd aangifte van geweld en bedreigingen,’’ laat de dienst weten.

Het DC staat aan de Portelabaan bij Rotterdam The Hague Airport (RTHA). Daar worden vreemdelingen vastgehouden in afwachting van hun uitzetting. De gevangenis is sinds 1 januari het enige centrum voor vreemdelingenbewaring in Nederland. Vestigingsdirecteur Roger Pellemans liet in november nog weten naarstig op zoek te zijn naar extra personeel vanwege de uitbreiding. Of alle vacatures begin deze maand waren vervuld, is onbekend. Het ministerie van Justitie, waaronder de DJI valt, kon vanavond geen nadere toelichting geven.

Onomstreden is de in 2010 geopende gevangenis niet. Al tijdens de bouw bedreigden extreem-linkse activisten aannemers die eraan meewerkten. Ook worden voor de poorten bijna wekelijks demonstraties gehouden voor een - in de woorden van de activisten - humaner vreemdelingenbeleid. In 2017 sloeg in het DC ook al eens de vlam in de pan. Een uitgeprocedeerde asielzoeker maakte toen hommeles en wilde niet terug naar zijn cel. Een speciaal team van de politie moest toen de gemoederen tot bedaren brengen.

https://www.ad.nl/rotterdam/vreemdeling ... aaedfd522/
De Islam is een groot gevaar!
Jezus leeft maar Mohammed is dood (en in de hel)
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 78967
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Problemen met uitgeprocedeerde asielzoekers

Bericht door Ariel »

Politie vindt 36 illegalen en massa gestolen spullen in woning

In Blankenberge heeft de politie 36 illegalen aangetroffen in een leegstaande woning. Er werden ook tal van gestolen fietsen en andere gestolen spullen teruggevonden in het huis. De illegalen werden aangehouden en zullen ter beschikking worden gesteld van de Dienst Vreemdelingenzaken. Dat meldt Het Laatste Nieuws.

De problematiek van illegalen en transitmigranten (illegalen die geen asiel willen aanvragen in ons land maar willen doorreizen) sleept al jaren aan. Momenteel zouden er in België ruim 200.000 illegalen verblijven, wat in bepaalde regio’s voor veel overlast zorgt. Vooral in West-Vlaanderen (maar ook in Brussel) ondervindt men de gevolgen van het talrijke aantal illegalen.

In Blankenberge werden bij een grote politieactie gisteren 36 illegalen aangetroffen in een leegstaande woning. “Het pand was al enige tijd onbewoonbaar verklaard en er kwamen recent meldingen binnen van aanwezigheid van mensen”, aldus een woordvoerder van het Brugs parket aan Het Laatste Nieuws. De illegalen werden gearresteerd en verhoord.

Naast illegalen trof de politie ook een groot aantal fietsen en andere gestolen fietsen aan. “Ook werden de laatste weken in Blankenberge een aantal winkel- en fietsdiefstallen gepleegd waarbij de lokale politie kon achterhalen dat de verdachten zich mogelijk in dat pand ophielden”, stelt het parket. De gestolen fietsen werden dus inderdaad teruggevonden in het pand.

Wat er met de illegalen zal gebeuren, is vooralsnog onduidelijk. “De aangetroffen personen werden bestuurlijk aangehouden. Zij zullen worden bevraagd en worden vervolgens ter beschikking gesteld van de Dienst Vreemdelingenzaken”, klinkt het. In het verleden bleek echter al dat minder dan 20% van de uitwijzingsbevelen van illegalen of uitgeprocedeerde asielzoekers (ook illegalen) effectief wordt opgevolgd.

Overlast
De illegale transitmigranten zorgen voor veel overlast in ons land. Vooral vrachtwagenchauffeurs worden regelmatig slachtoffer van het probleem van de transitmigranten. Incidenten stapelden zich vorig jaar in sneltempo op. Tal van keren werden vrachtwagenchauffeurs aangevallen door gefrustreerde illegalen, ongeveer 20 tot 25 keer iedere maand, en soms met ernstige gevolgen.

Daarnaast worden ook agenten en ander veiligheidspersoneel niet zelden geviseerd door de illegalen. Zo werd bijvoorbeeld een politiepatrouille aangevallen door 40 illegalen gewapend met ijzeren baren, werd havenpersoneel meermaals bekogeld met stenen en werd in het Brusselse Maximiliaanpark zelfs een agent neergestoken met een mes door een transitmigrant.

Dat brengt ons bij het Maximiliaanpark en het Brusselse noordstation. Ook daar is de overlast van de illegalen sterk aanwezig. Het intussen beruchte Maximiliaanpark werd omgetoverd tot een quasi no-go zone waar criminele bendes massaal munt uit probeerden te slaan. De Brusselse regering riep ambtenaren op om de buurt van het Maximiliaanpark te vermijden gezien de onveilige situatie.

Nadat de illegalen vanwege het koudere weer massaal naar het Brusselse noordstation trokken, verplaatste het probleem zich. Het aantal diefstallen steeg er met maar liefst 82% en er vond sindsdien “elke dag een steekincident” plaats, zo stelde de politie. De illegalen laten er bovendien zomaar hun uitwerpselen achter met een doordringende stank tot gevolg.
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 78967
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Problemen met uitgeprocedeerde asielzoekers

Bericht door Ariel »

Er zijn binnenkort weer verkiezingen. Vandaar....
Harbers: ’Overlastgevende asielzoekers eenvoudiger achter tralies’

Overlastgevende asielzoekers moeten eenvoudiger gevangen gezet kunnen worden. Dat zegt staatssecretaris Harbers (Asiel). „Ik zou graag zien dat er meer ruimte zou zijn om in bepaalde gevallen eerder vreemdelingenbewaring op te kunnen leggen, zeker in het geval van overlastgevende vreemdelingen die strafbare feiten begaan.”

Nu schrijven Europese regels nog voor dat asielzoekers alleen in aanmerking komen voor vreemdelingenbewaring (gevangenschap) als ze voldoen aan strikte criteria, waaronder zicht op uitzetting. Dat moet eenvoudiger kunnen, meldt de VVD-bewindsman. „Dit is dan ook onze inzet in de onderhandelingen in Brussel over wetgeving.”

Spuigaten uit
Als het Harbers lukt om de regels te veranderen, komt hij tegemoet aan de wens van burgemeesters Aboutaleb van Rotterdam en Heijmans van Weert. Zij zijn overlast door asielzoekers uit veilige landen meer dan zat. In november vroegen beide burgervaders al om de mogelijkheid om misdragende asielzoekers op een terrein te zetten waar ze niet vanaf mogen komen.

Beide steden hebben azc’s waar veel Noord-Afrikaanse asieltoeristen verblijven, jonge mannen die van lidstaat naar lidstaat door Europa reizen en de wachttijden van de asielprocedures misbruiken door gratis vakantie te vieren en op strooptocht te gaan.
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.
Gebruikersavatar
Hans v d Mortel sr
Berichten: 16301
Lid geworden op: za jun 18, 2011 7:07 pm

Re: Problemen met uitgeprocedeerde asielzoekers

Bericht door Hans v d Mortel sr »

Ariel schreef:Er zijn binnenkort weer verkiezingen. Vandaar....
Klopt! Dus concluderen wij volgens de onverbiddelijke logica:

POLITIEK IS SMERIG!
Ik weet niks met zekerheid. Ik ben gelovig atheïst en verkondig uitsluitend eigen dogma's wegens gebrek aan de vrije wil.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 78967
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Problemen met uitgeprocedeerde asielzoekers

Bericht door Ariel »

Vorig jaar zijn 360 asielzoekers verdwenen uit opvanglocaties voor gezinnen, onder wie 210 minderjarigen. Dat is een toename van 20 procent ten opzichte van 2017. Een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) bevestigt deze cijfers, na berichtgeving door de Volkskrant.
Honderden kinderen verdwenen uit AZC’s, deugmevrouw verzint huilverhaal.

Volgens Martine Goeman, jurist bij kinderrechtenorganisatie Defence for Children, gaan deze mensen er vandoor omdat ze bang zijn te worden uitgezet. “De angst voor detentie en uitzetting is zo groot dat gezinnen de illegaliteit verkiezen boven terugkeer naar het land van herkomst, waar ze geen perspectief hebben”, zegt ze in de krant.

De woordvoerder van het COA kan dat niet bevestigen. “Dit zijn de kale cijfers. Het gaat om personen die zich twee weken lang niet hebben gemeld. In theorie kan het zijn dat ze daarna alsnog opduiken, maar dat zit niet verwerkt in deze cijfers.”
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 78967
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Problemen met uitgeprocedeerde asielzoekers

Bericht door Ariel »

Marina vluchtte met haar dochter uit de asielopvang. Want terug naar Armenië gaat ze ‘nooit’

Een toenemend aantal uitgeprocedeerden ontvlucht de opvang om uitzetting te voorkomen. Zoals Marina, die met haar dochter (12) op een schuiladres in Utrecht verblijft. Als Armeniërs maken ze vrijwel geen kans op een verblijfsvergunning.

‘Het was zo stressvol’, zegt de 34-jarige Marina (niet haar echte naam) uit Armenië. Ze doelt op de periode dat ze met haar dochter in de gezinslocatie in Den Helder woonde, voor uitgeprocedeerde gezinnen met minderjarige kinderen.

De politie kwam wekelijks langs. Bewoners werden in de boeien geslagen en afgevoerd naar een detentiecentrum. Daarna volgde een enkele rit naar het land van herkomst. Sommigen verzetten zich. Ze hielden zich aan de trapleuning vast en krijsten. Een ­geluid dat Marina, die zegt te zijn ­gevlucht voor haar gewelddadige ex-man, nooit zal vergeten.

‘Ik bleef ’s nachts wakker uit angst dat de politie langs zou komen. Ook was ik altijd bang dat mijn dochter meegenomen zou worden als ik er even niet was’, zegt ze, terwijl ze haar handen om een kop dampende thee klemt. Haar nagels zijn keurig gelakt.

Naast haar zit haar 12-jarige dochter Sofi. Een doodgewone puber. Ze doet aan hiphopdansen en is geliefd op school. Als ze lacht, wordt haar beugel zichtbaar.

De angst voor detentie en uitzetting is zó groot dat steeds meer uitgeprocedeerden het voorbeeld van Marina en Sofi ­volgen: ze verlaten de gezins­locaties en belanden in de illegaliteit. Daarnaast is er naar schatting een kleine groep die uit Nederland is vertrokken zonder dit aan de autoriteiten te melden. Vorig jaar ‘verdwenen’ 360 mensen uit de opvangadressen, onder wie 210 minderjarigen – een toename van 20 procent ten opzichte van het jaar daarvoor.

Huize Agnes
In de zomer van 2015, vroeg in de ochtend, verdwenen Marina en Sofi geruisloos uit de gezinslocatie. Marina had haar actie goed voorbereid. Ze had op internet gelezen over Huize Agnes, een opvanghuis in Utrecht dat tijdelijk onderdak biedt aan vrouwen en kinderen zonder geldige verblijfs­papieren. ‘Maar toen ik aanklopte zeiden ze: er is geen plek. Ik moest huilen. Waar moesten we naartoe?’

Twee nachten verbleven moeder en dochter in een hotel, op kosten van Huize Agnes. Daarna konden ze terecht op een zolderkamer bij een gastgezin in Nieuwegein. Na een jaar was er alsnog plek in Huize Agnes, waar ze nu ruim twee jaar wonen. De rust is teruggekeerd. ‘De politie kan niet meer elk moment langskomen’, zegt Marina, zichtbaar opgelucht.

In Huize Agnes wonen zestien vrouwen en twaalf kinderen, verdeeld over drie huizen. De adressen zijn niet terug te vinden op internet, om een inval van de vreemdelingenpolitie te voorkomen.

Waar uitgeprocedeerde volwassenen zijn overgeleverd aan de sobere bed-bad-broodvoorzieningen, treffen ­gezinnen het doorgaans beter. Zij kunnen rekenen op de hulp van kerken en stichtingen, die onderdak regelen bij gastgezinnen of zelf opvang bieden. ­Financiering gebeurt met behulp van giften, veelal vanuit de geloofsgemeenschap. Soms verstrekt de gemeente subsidie.

Zo ondersteunt de gemeente Utrecht Huize Agnes. Daar zijn wel voorwaarden aan verbonden: alleen bewoners met ‘regiobinding’ (die eerder in een azc in de buurt verbleven) mogen worden opgevangen. En er moet nog een juridische mogelijkheid voor een verblijfsstatus zijn.

‘De meest kwetsbare vrouwen’
‘In Huize Agnes wonen de meest kwetsbare vrouwen’, zegt woonbegeleider Marcia van de Kerkhof, die bij het interview met Marina aanwezig is. Journalisten zijn er niet welkom. Het gesprek vindt plaats in een café. ‘Ze komen uit Sierra Leone, Armenië, Angola, Nigeria, Madagaskar. Ik zie veel slachtoffers van huiselijk geweld en mensenhandel.’

Volwassen inwoners krijgen wekelijks 50 euro leefgeld, kinderen 35 euro. Net genoeg voor boodschappen. Wie meer wil, moet dit zelf bekostigen. De meeste inwoners klussen zwart bij. Vooral schoonmaakwerk is populair.

Ook is er een potje voor dagbesteding. Hiermee wordt de hiphoples van Sofi betaald, Marina krijgt computer- en zwemles. ‘Onze ervaring is dat remigratie een grotere optie wordt als je mensen actief blijft ontwikkelen’, verklaart Van de Kerkhof. ‘Zodra ze passief worden, gebeurt er niets meer.’

‘Gespreid bedje’
Hulp bieden aan uitgeprocedeerden is al jaren een heikel onderwerp in politiek Den Haag. De illegaliteit zou worden bevorderd door mensen zonder verblijfsrecht een ‘gespreid bedje’ te bieden. Onlangs werd besloten dat uitgeprocedeerde volwassenen alleen nog gebruik mogen maken van de bed-bad-broodvoorzieningen als ze vrijwillig meewerken aan terugkeer naar het land van herkomst.

Ook uitgeprocedeerde gezinnen met kinderen moeten terugkeren, vindt staatssecretaris Mark Harbers (Asiel). Volgens hem gaat het mis aan de kant van de ouders, die na een afwijzing jarenlang door blijven procederen. De kinderen raken intussen zo geworteld dat terugkeer inhumaan wordt, zoals de breed in de media uitgemeten zaak van Lili (12) en Howick (13) vorig jaar liet zien. De perfect geïntegreerde en wel­bespraakte Armeense asielkinderen verbleven al ruim tien jaar in Nederland en werden na toenemende maatschappelijke druk op het nippertje niet uitgezet.

Hiermee is niet gezegd dat de naar schatting 740 kinderen die in een vergelijkbare situatie als Lili en Howick verkeren óók mogen blijven, maakte Harbers nadien duidelijk. ‘Kinderrechten zijn geen doorslaggevend argument’, zei hij in een interview met de Volkskrant. ‘Hoe pijnlijk ook: het is verstandiger om een toekomst op te bouwen in het land van herkomst.’

Liftend naar Nederland
Marina heeft hier geen boodschap aan. Ze gaat niet terug naar Armenië. ‘Nooit’, zegt ze vastberaden. Over de reden van haar vertrek naar Nederland negen jaar geleden wil ze weinig kwijt. Ze mompelt iets over haar ex-man, die gewelddadig was, en gokverslaafd. De schulden die hij maakte werden door zijn vrienden – ‘maffia-lui’ – bij haar opgeëist. ‘Het was niet meer veilig voor mij. Ik heb er een trauma aan overgehouden.’

Per auto liftte ze naar Nederland. Haar kleuterdochter bleef achter bij haar ouders, die de zorg op zich namen. Het idee was om haar dochter over te laten komen zodra ze een verblijfsvergunning op zak had, maar haar aanvraag werd tot twee keer toe afgewezen. De IND beschouwt Armenië als een veilig land. Bijna alle aanvragen uit het land (90 procent) worden afgewezen.

Toch liet Marina haar dochter overkomen, in de hoop dat dit voor de IND een reden zou zijn om alsnog een verblijfsvergunning te verstrekken. Sofi was 7 jaar toen ze, eveneens per auto, dezelfde weg als haar moeder aflegde.

Eenmaal in Nederland integreerde ze snel. Ze ging naar school op het terrein van de gezinslocatie in Den Helder en werkte zich op tot veelbelovende leerling. ‘Rekenen is mijn lievelingsvak’, zegt ze met een verlegen glimlach. Haar leraar opperde dat ze makkelijk het vwo zou aankunnen.

Toen volgde de derde afwijzing. Marina raakte in paniek en besloot de gezinslocatie te verlaten om een gedwongen uitzetting te voorkomen. Vanuit Huize Agnes procedeert ze verder. Ze hoopt nu op een verblijfsvergunning op basis van humanitaire gronden.

Als dat niet lukt, is er nog het kinderpardon, bedoeld voor uitgeprocedeerde kinderen die al vijf jaar in Nederland verblijven en te geworteld zijn om terug te keren. De praktijk leert dat deze route vrijwel kansloos is: de afgelopen jaren kreeg slechts een handjevol gezinnen een verblijfsvergunning op basis van het kinderpardon. Een voorwaarde om in aanmerking te komen is namelijk dat het gezin actief heeft meegewerkt aan terugkeer. Gezinnen die herhaaldelijk procederen plaatsen zichzelf buitenspel.

Marina denkt liever niet aan de mogelijkheid dat ze misschien wel nooit een verblijfsvergunning krijgt. Er is nog hoop. Maar ze weet ook: als er meer ­afwijzingen volgen, dan zal ze Huize ­Agnes moeten verlaten. Een beangstigend idee.

‘Waar kan ik heen?’, vraagt ze. ‘Ik heb weleens aan zelfmoord gedacht, maar ik heb een kind. Ik moet er voor haar zijn. De rechter vroeg: als je aan zelfmoord dacht, waarom heb je dit dan niet gedaan?’ Ze neemt een slok van haar thee. ‘Weet je wat het is’, zegt ze dan. ‘Ik ben al negen jaar in Nederland. Als ik terugga, dan is dit allemaal voor niets geweest.’

ARMENIËRS LATEN ZICH NIET ZOMAAR UITZETTEN
Armeense gezinnen staan onder hulpverleners bekend als hardnekkig: ze laten zich niet zomaar uitzetten. Een mooie toekomst voor hun kinderen staat voorop. En die is er niet in hun thuisland, waar corruptie en armoede heersen.

De afgelopen jaren verbleven ongeveer zevenhonderd Armeniërs op opvanglocaties voor uitgeprocedeerde gezinnen, blijkt uit cijfers van de Dienst Terugkeer en Vertrek uit september vorig jaar. Iets meer dan de helft, 389 Armeniërs, is daar inmiddels weg. 15 procent vertrok zelfstandig, 21 procent gedwongen. Het overgrote deel – 64 procent – bevindt zich op een onbekende bestemming.

Guyonne Metsers, juridisch medewerker van de Stichting Uitgeprocedeerde Vluchtelingen (STUV) in Leiden, heeft weleens moeite met Armeense gezinnen die na vertrek uit een gezinslocatie voor hulp aankloppen. ‘Het is natuurlijk niet fijn in Armenië en ik snap best dat ouders een betere toekomst voor hun kinderen willen, maar daar is de asielroute niet voor bedoeld. We zien hier veel schrijnender gevallen. Afgewezen eenoudergezinnen uit Congo bijvoorbeeld, voor wie het écht moeilijk is om terug te keren.’

Uit recent onderzoek van Solid Road, een organisatie die uitgeprocedeerde Armeense gezinnen begeleidt bij vrijwillige terugkeer, blijkt dat fraude onder Armeense asielzoekers geregeld voorkomt. Bij aankomst worden verkeerde namen opgegeven, er worden ziektes geveinsd of gedreigd met zelfmoord. ‘Vaak hebben ze bij aankomst al een visitekaartje van de psycholoog bij zich’, zegt een van de geïnterviewde hulpverleners. ‘In Armenië hebben ze blijkbaar al informatie gekregen van een instantie die psychosociale hulp biedt aan vreemdelingen.’

Volgens Martine Goeman van Defence for Children is de werkelijkheid weerbarstiger. ‘Er is daar geen oorlog zoals in Afghanistan, maar als je kanker hebt en geen geld, word je niet geholpen. Mensen leven in grote armoede, er is nauwelijks werk.’

In 2017 reisde ze met een aantal onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen naar Armenië af om gezinnen te interviewen die zijn teruggekeerd. Veel kinderen kampen met psychische problemen, sommigen gaan niet naar school omdat ze door de taalachterstand niet worden toegelaten.

Uit het rapport: ‘Ze zijn somber, boos, hebben verminderde eetlust of eetproblemen, ze hebben moeite met slapen, ze zijn moe en hebben hoofd- en buikpijn.’ En: ‘Andere kinderen plassen sinds de terugkeer weer in hun broek of in bed.’

Volgens orthopedagoog Elianne Zijlstra van de Rijksuniversiteit Groningen is het kwalijk dat de belangen van kinderen niet worden meegewogen bij een beslissing of een gezin in Nederland mag blijven. ‘Per individueel geval moet worden gekeken welke consequenties terugkeer heeft op de ontwikkeling van kinderen. Het ene gezin zal zich redden, het andere niet. Dat heeft onder meer te maken met de leeftijd van de kinderen, maar ook met het netwerk van een gezin. In alle gevallen geldt dat dat je kinderen niet kunt laten opdraaien voor de keuzes die hun ouders maken.’
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.
Mahalingam
Berichten: 43490
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Problemen met uitgeprocedeerde asielzoekers

Bericht door Mahalingam »

Marina is niet de enige die uit het zicht van de overheid wenst te blijven.
Meer kinderen verdwenen uit asielopvang
Vorig jaar zijn 360 asielzoekers verdwenen uit zes Nederlandse asielzoekerscentra die opvang aan uitgeprocedeerde gezinnen aanbieden. Dat bevestigt het ministerie van Justitie dinsdagochtend na berichtgeving van de Volkskrant.

Onder de in 2018 vertrokken asielzoekers bevinden zich 210 minderjarigen. Het gaat om een toename van 20 procent ten opzicht van 2017, toen 330 asielzoekers zich aan het toezicht van de overheid onttrokken.
[...]
Uitgeprocedeerde asielzoekers zouden vluchten uit angst voor uitzetting, zegt Martine Goeman, jurist bij kinderrechtenorganisatie Defence for Children, tegen de Volkskrant.
https://www.nrc.nl/nieuws/2019/01/15/me ... g-a3629471
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Gebruikersavatar
Pilgrim
Berichten: 51084
Lid geworden op: wo jan 17, 2007 1:00 pm
Locatie: Dhimmistad

Re: Problemen met uitgeprocedeerde asielzoekers

Bericht door Pilgrim »

Uitzetting van twee Afrikanen kost € 165.000,-

Geplaatst op 16 januari 2019

Afbeelding

De uitzetting van twee mannen uit Ivoorkust met een privéjet heeft € 165.000,- gekost. De repatriëring met het chartervliegtuig was noodzakelijk geworden, omdat vorige uitzettingspogingen op grond van het verzet van een van de beide Ivorianen mislukt waren. “Een hernieuwde poging om hem uit te zetten met een lijnvlucht was daarom niet veelbelovend”, zei een woordvoerster van het ministerie van Binnenlandse Zaken van de Duitse deelstaat Niedersachsen tegen de “Bild-Zeitung”.

Alleen al de kosten voor de uitzetting van de 26-jarige man bedroegen volgens de Vluchtelingenraad van Niedersachsen € 139.000,-. De man zou goed geïntegreerd zijn en zijn vriendin, wier asielprocedure nog niet afgesloten zou zijn, zou een kind verwachten. Mocht hij naar Duitsland terugkeren, dan zou hij de kosten voor de repatriëring moeten betalen, deelde de Vluchtelingenraad mee.

De administratieve rechtbank Hannover had een dag voor de uitzetting begin januari vanaf de luchthaven van Düsseldorf een klacht van de afgewezen asielzoeker tegen zijn uitzetting afgewezen. Bovendien werd beslist om tegelijkertijd een 29-jarige landgenoot naar zijn thuisland terug te brengen. De man had volgens de krant al in mei 2018 uitgezet moeten worden.

Politieagenten, doktoren en een tolk aan boord
Behalve de beide afgewezen asielzoekers waren er volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken een half dozijn politieagenten, doktoren en een tolk aan boord. Het grootste deel van de € 165.000,- zou betaald zijn door het EU-grensagentschap Frontex.

Afgelopen weekend was bekend geworden dat de mislukte uitzetting van een criminele Afghaan de Duitse belastingbetaler minstens € 25.000,- heeft gekost. De 23-jarige man werd begin vorige week samen met elf andere crimineel geworden personen en 25 andere Afghanen naar Kaboel gevlogen. De plaatselijke autoriteiten wezen de opname van de man echter af, omdat niet duidelijk zou zijn welk staatsburgerschap hij zou bezitten.

Bron: https://jungefreiheit.de

Vertaald uit het Duits door: E.J. Bron

https://ejbron.wordpress.com/2019/01/16 ... e-165-000/
De Islam is een groot gevaar!
Jezus leeft maar Mohammed is dood (en in de hel)
Gebruikersavatar
Pilgrim
Berichten: 51084
Lid geworden op: wo jan 17, 2007 1:00 pm
Locatie: Dhimmistad

Re: Problemen met uitgeprocedeerde asielzoekers

Bericht door Pilgrim »

Als een boemerang terug in het sociale stelsel: één op de drie mensen die uitgezet zijn, keert onmiddellijk naar Duitsland terug!

Geplaatst op 17 februari 2019

Afbeelding

Minstens één op de drie uitgezette personen reist Duitsland weer binnen: dat heeft de vreemdelingendienst in de deelstaat Baden-Württemberg vastgesteld. Een ondraaglijke toestand, die vooral daarom mogelijk is, omdat de grenzen nog steeds niet bewaakt worden en er zodoende geen uitzettingen kunnen plaatsvinden.

Iemand die al verplicht is uitgezet, die ons land al verlaten heeft, dient bij zijn nieuwe binnenkomst opnieuw een asielaanvraag in. Die moet eerst verwerkt worden, terwijl de zich hier illegaal ophoudende migrant opnieuw volledig verzorgd wordt door de belastingbetaler – gewoon ongelooflijk.

Hier moeten wetswijzigingen aan te pas komen. Wie na zijn uitzetting als een boemerang terugkomt naar Duitsland, moet onmiddellijk het land verlaten. De ervaringen uit de nu bijna vier jaar sinds 2015 moeten er eindelijk toe leiden desbetreffende wettelijke regelingen te treffen en laten geen andere conclusie toe dan die dat onze grenzen niet langer onbewaakt mogen blijven!

(www.welt.de)

Bron: www.facebook.com

Door: Dr. Alice Weidel

Vertaald uit het Duits door: E.J. Bron

https://ejbron.wordpress.com/2019/02/17 ... and-terug/
De Islam is een groot gevaar!
Jezus leeft maar Mohammed is dood (en in de hel)
Gebruikersavatar
Pilgrim
Berichten: 51084
Lid geworden op: wo jan 17, 2007 1:00 pm
Locatie: Dhimmistad

Re: Problemen met uitgeprocedeerde asielzoekers

Bericht door Pilgrim »

Toeslag voor bespuugd worden door asielzoekers: € 1,20 Betere uitrusting en meer bevoegdheden voor politieagenten: onbetaalbaar!

Geplaatst op 3 maart 2019

Afbeelding
Toeslag voor bespuugd worden door asielzoekers: € 1,20

Geslagen, bespuugd en met stront besmeurd – wat onze federale politieagenten bij uitzettingsvluchten over zich heen moeten laten komen, is ongelooflijk! Dan doet het bijna boosaardig aan wanneer de agenten een “slijtagetoeslag” van € 1,20 krijgen, omdat weerspannige asielzoekers hun privékleding met speeksel, bloed of urine besmeurd hebben. Verder bestaan er geen toeslagen voor uitzettingsacties.

Wat de agenten aan den lijve moeten ondervinden, tonen berichten uit het dagelijks leven: personen die uitgezet moeten worden, verstoppen scheermesjes op hun lichaam en vallen daarmee de agenten aan. Iemand die uitgezet werd, wilde zijn uitzetting voorkomen door een stuk van zijn eigen tong af te bijten en dit samen met een gulp bloed in het gezicht van een agent te spugen. Van een andere agent werd de knieschijf vermorzeld, toen iemand die uitgezet werd om zich heen trapte.

Het is bijzonder bitter dat veel aanvallers wegkomen met hun gedrag en dat hun uitzetting daarna mislukt. Dat zijn allemaal compleet onhoudbare toestanden! Jörg Radek, chef van de vakbond van de federale politie, vat de desastreuze situatie samen: “Onze agenten moeten uiterst professioneel te werk gaan. Met arbeidsomstandigheden voor amateurs. De politiek spreekt van ´nationale krachtsinspanning´. Diegenen, die haar moeten uitvoeren, krijgen absoluut geen waardering.”

Daar zou onmiddellijk verandering in moeten komen. De agenten hebben meer bevoegdheden nodig om harder te kunnen ingrijpen, meer geld en vooral meer erkenning voor hun zware baan. Wie zou er immers met hen willen ruilen?

(www.bild.de)

Bron: www.facebook.com

Door: Dr. Alice Weidel

Vertaald uit het Duits door: E.J. Bron

https://ejbron.wordpress.com/2019/03/03 ... etaalbaar/
De Islam is een groot gevaar!
Jezus leeft maar Mohammed is dood (en in de hel)
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 78967
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Problemen met uitgeprocedeerde asielzoekers

Bericht door Ariel »

Wantoestanden in detentiecentrum: vreemdelingen vallen personeel aan

Illegale vreemdelingen misdragen zich herhaaldelijk in het detentiecentrum in Rotterdam. Dieptepunt was een opstand tegen het personeel, in januari. In het afgelopen kwartaal raakten meerdere medewerkers gewond.

Ruim dertig ingesloten vreemdelingen vielen bij de opstand het personeel aan. Omdat de mannen na insluiting niet kalmeerden, koos directeur Roger Pellemans als noodmaatregel voor een lockdown: een week lang bleven alle cellen dicht en waren alle activiteiten geschrapt. Toch bleven mannen het ‘personeel dwarszitten’.

Vooral mannelijke migranten uit Albanië, Marokko en Algerije misdragen zich. Dit soort asielzoekers zorgt door heel Nederland voor problemen. Ook personeel van azc’s gaat gebukt onder hun bedreigingen en geweld. Omdat hun thuislanden worden gezien als ‘veilig’, maken de mannen nauwelijks kans op een verblijfsvergunning in Nederland. Ze moeten terug, maar willen niet.

Er zijn in Nederland twee uitzendcentra: alle vrouwen, gezinnen en kinderen gaan naar Zeist, alle mannen naar Rotterdam. Daar merkt Pellemans sinds twee jaar ‘een aanzienlijke verzwaring in de beheerslast en zorgbehoefte’. De illegale vreemdelingen zijn jong, streetwise, hebben vaker dan voorheen een strafblad en worden door het personeel als respectloos, manipulatief, agressief en onvoorspelbaar ervaren.

Knock-out
Eind december brak een medewerker zijn neus door een vuistslag in zijn gezicht. Hij kwam op voor een stagiaire tegen wie een ongepaste opmerking was gemaakt door een vreemdeling. Ook andere collega’s die te hulp schoten, werden mishandeld. En dood gewenst. Eenmaal opgesloten vernielde de vreemdeling zijn cel. Een paar weken eerder sloeg een andere gedetineerde een medewerker knock-out met een bezem. Een ander kreeg een emmer vol menselijke ontlasting over zich heen gekieperd. Een directeur is in haar gezicht geslagen. De vreemdeling die dat deed, moest als straf naar een penitentiair psychiatrisch centrum. Hij kon daar echter niet zomaar terecht, omdat hij daar al eens een personeelslid geweld had aangedaan.

Medewerkers omschrijven de sfeer als ‘dreigend en grimmig’ en ‘extreem onrustig’. De situatie achter de muren was deze winter zelfs zo instabiel dat het landelijke bijstandsteam, een soort mobiele eenheid die met knuppels en pepperspray afgaat op grote calamiteiten in gevangenissen, permanent aanwezig was. Alle dertig isoleercellen zaten vol.

Geen straf
Directeur Pellemans geeft aan dat in het detentiecentrum een heel ander ‘regime’ geldt dan in een gevangenis. ,,De mensen hier dienen alle vrijheden te hebben, want ze zitten geen straf uit. Wij bieden mensen onderdak in het eindstation in Nederland en doen er alles aan om dat humaan te doen. We nemen wel maatregelen bij wangedrag en we doen ook aangifte.”
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 78967
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Problemen met uitgeprocedeerde asielzoekers

Bericht door Ariel »

Dit is een ouder bericht.
Vreemdelingen keren zich tegen personeel detentiecentrum

Vreemdelingen hebben afgelopen weekeinde flink huisgehouden in het Detentiecentrum (DC) Rotterdam. Ze keerden zich tegen het personeel en deinsden daarbij niet terug voor fysiek geweld.

De aanleiding voor de geweldsexplosie was dat een bezoeker drugs naar binnen had gesmokkeld. Een drugshond ontdekte dat, waarna de vreemdelingen agressief werden. Ze richtten op verscheidene afdelingen schade aan. Het geweld was van dusdanige aard dat sommige gevangenen zijn overgebracht naar naburige penitentiaire inrichtingen.

De Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) heeft naar aanleiding van het incident direct maatregelen genomen. Het avond- en het dagprogramma is ingetrokken. ,,DJI voelt zich verantwoordelijk voor het personeel en zal altijd duidelijk optreden als het gaat om de veiligheid van het personeel en doet altijd aangifte van geweld en bedreigingen,’’ laat de dienst weten.

Het DC staat aan de Portelabaan bij Rotterdam The Hague Airport (RTHA). Daar worden vreemdelingen vastgehouden in afwachting van hun uitzetting. De gevangenis is sinds 1 januari het enige centrum voor vreemdelingenbewaring in Nederland. Vestigingsdirecteur Roger Pellemans liet in november nog weten naarstig op zoek te zijn naar extra personeel vanwege de uitbreiding. Of alle vacatures begin deze maand waren vervuld, is onbekend. Het ministerie van Justitie, waaronder de DJI valt, kon vanavond geen nadere toelichting geven.

Onomstreden is de in 2010 geopende gevangenis niet. Al tijdens de bouw bedreigden extreem-linkse activisten aannemers die eraan meewerkten. Ook worden voor de poorten bijna wekelijks demonstraties gehouden voor een - in de woorden van de activisten - humaner vreemdelingenbeleid. In 2017 sloeg in het DC ook al eens de vlam in de pan. Een uitgeprocedeerde asielzoeker maakte toen hommeles en wilde niet terug naar zijn cel. Een speciaal team van de politie moest toen de gemoederen tot bedaren brengen.
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 78967
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Problemen met uitgeprocedeerde asielzoekers

Bericht door Ariel »

‘Je weet nooit of er een omhelzing komt of een klap’

In een detentiecentrum valt niks meer te winnen. De opgesloten mannen kunnen nog maar één ding doen: het personeel het moeilijk maken. Hoe asociaal gedrag steeds gevaarlijker wordt.

,,Of je ontslaat me nu, of je staat achter me.’’ Dat zei Roger Pellemans (45), directeur van het detentiecentrum in Rotterdam, tegen zijn baas. Hij had zojuist een lockdown ingevoerd: alle uitgeprocedeerde asielzoekers moesten in hun cel blijven, alle activiteiten werden geschrapt, sporten was niet toegestaan. Een unicum. Want hoewel het detentiecentrum mensen opsluit, is het geen gevangenis. Mannen wachten hier op uitzetting en dat moet zo humaan mogelijk. ,,Maar ik kon niet anders”, zegt Pellemans. ,,Het was niet meer veilig voor mijn personeel.”
Spoiler! :
De snaar stond al veel te lang veel te strak gespannen in het detentiecentrum naast Rotterdam-The Hague Airport, waar nu 330 van de 640 bedden bezet zijn. Pellemans legt uit: ,,Mijn medewerkers weten nooit of er een omhelzing komt of een klap. En de dreiging van een klap is misschien nog wel erger dan de klap zelf. Ik ken dat gevoel uit de tijd dat ik als militair werd uitgezonden. Tijdens patrouilles was ik voortdurend gespitst op een aanval, altijd maar in opperste staat van alertheid.”

Sinds twee jaar stijgt de spanning achter de hoge muren van de afgelegen inrichting. Er komen meer ongewenste vreemdelingen binnen, die gemiddeld 43 dagen blijven. De jonge mannen komen vooral uit ‘veilige landen’ zoals Albanië, Marokko en Algerije en maakten daarom nauwelijks kans op een verblijfsvergunning. ,,Hun gedrag is anders. Ze zijn respectloos, manipulatief. Ons tenue alleen al roept wrok op, we zijn de personificatie van het systeem dat ze vervloeken.’’

Pellemans begrijpt die boosheid. ,,Besef goed: als je hier zit, is je situatie uitzichtloos. In de gevangenis verdien je vrijheden met goed gedrag. Maar in een detentiecentrum valt niks meer te winnen. Deze mannen kunnen nog maar één ding doen: het ons moeilijk maken.”

Het ‘asociale’ gedrag van de mannen is vervelend, maar meestal wel handelbaar, stelt Pellemans. ,,Mijn professionals zijn heer en meester in het omgaan met spanningen zonder te straffen. Ze hebben de juiste sociale vaardigheden voor zo’n multiculturele plek als deze. Ga je uit je plaat na een vervelend gesprek? Prima. Maar als je de neus breekt van een medewerker, ga je te ver.”

Echter: de mannen klitten steeds vaker samen. Zij kennen elkaar van de straat, uit asielzoekerscentra of gevangenissen. En dat is een ander, veel gevaarlijker verhaal dan een onhandelbaar individu. Afgelopen januari nog kwamen bijna veertig mannen in opstand tegen het personeel. Er vielen meerdere gewonden. Dagenlang werd herhaaldelijk de noodknop ingedrukt. ,,Dat doet wat met de mensen die hier werken. Het is niet goed om drie dagen lang een hartslag van 180 slagen per minuut te hebben.”

Vorig jaar moest Pellemans een van zijn afdelingshoofden ontslaan omdat hij een uitgeprocedeerde asielzoeker had geslagen en geduwd. ,,Dat geeft ook aan hoe strak de boog hier gespannen staat. Het heeft mij aan het denken gezet.”
De recente lockdown was volgens hem nodig om de orde, rust en veiligheid terug te krijgen in het detentiecentrum. ,,Dat is gelukt. Ik wilde terug naar een normale situatie, waarin de mannen rondlopen op de afdeling. Dat ze pingpongen, lezen, internetten, knutselen en als het aan mij ligt mogen ze in de toekomst ’s nachts facetimen met hun familie. En dat alles zónder voortdurend vrouwelijk personeel uit te schelden, mensen te bespugen of met poep en plas te smijten.”

De directeur weet nog precies wat hij voelde toen hij thuis in Limburg op de bank zat en via Whatsapp camerabeelden binnenkreeg van de toezichthouders. Hij zag hoe een medewerker een emmer vol menselijke ontlasting over zich heen kreeg en zijn maag draaide om. ,,Wat is dit intens vernederend, zó walgelijk. Ik stond op het punt om die beelden te laten uitlekken om maatschappelijke verontwaardiging te laten loskomen. Volgens mij beseffen mensen namelijk niet met wat voor situaties wij te maken hebben. Door de spanning is de saamhorigheid tijdens het werk hier enorm, maar het is ook topsport voor enkel dappere mensen. Je blijft van mijn personeel af.”

Waar in Nederland verschillende soorten gevangenissen zijn, passend bij elk type crimineel, zit in het detentiecentrum alles bij elkaar. Van huisvader tot veroordeelde terrorist die terug moet naar het land van herkomst, door wie radicalisering op de loer ligt. ,,Vroeger hadden de nestors op een afdeling aanzien, maar ook dat wordt minder. Ook zij worden onder druk gezet.”

De mannen wachten niet zonder verzet op hun gedwongen vertrek. Bij veel cellen staat ‘no name’ op het bordje. Weinigen brengen hun echte identiteit naar buiten, van sommigen zijn wel zeventien aliassen bekend. Ze traineren hun uitzetting, ontvangen nauwelijks bezoek omdat dat een stukje van hun identiteit zou prijsgeven.

Sporten
Anders dan in de gevangenis, mag hier niet worden gewerkt. Dat betekent dat de mannen niet hoeven op te staan, velen blijven tot het middaguur in bed. ’s Middags wordt er gesport of geknutseld, gegeten en verder veel geslapen. ,,Niet iedereen kan met de geboden vrijheid omgaan, de verveling is groot. We werken aan een meer omvattend activiteitenprogramma, want afleiding helpt.”

Als oud-directeur van gevangenissen in Arnhem, Vught en Sittard was Pellemans gewend direct op te treden tegen ongewenst gedrag ,,Maar in het detentiecentrum willen we wegblijven van straffen, proberen we altijd te praten. Achteraf gezien hebben we misschien te veel geduld, waardoor de spanning zo hoog kon oplopen, maar we hebben nou eenmaal met elkaar afgesproken dat dit geen gevangenis is.”

Drie jaar geleden schrapte de directeur het eigen interne bijstandsteam, omdat het nauwelijks hoefde te worden ingezet. Maar deze onrustige winter zat hij opeens dringend verlegen om wat harde handen. Het landelijke bijstandsteam, een mobiele eenheid voor gevangenissen, werd ingevlogen en in de tussentijd bouwt het detentiecentrum weer een eigen team op. Omdat het werkt, merkt Pellemans. ,,Alleen al het zien van het schild, de helm en de knuppel zorgt er vaak al voor dat de mannen alsnog meewerken.”

De lockdown was uitzonderlijk en misschien niet de bedoeling omdat een detentiecentrum geen gevangenis mag lijken. ,,Ik bied mensen onderdak in het eindstation in Nederland en ik doe er alles aan om dat humaan te doen. Maar ik overtreed liever de regels dan dat ik bij mensen moet aanbellen om te vertellen dat hun zoon of dochter iets is aangedaan.”

‘Overlastgevers uitzetten is lastig’
Uitgeprocedeerde asielzoekers en vreemdelingen die Nederland moeten verlaten maar dit weigeren, kunnen worden vastgezet in een detentiecentrum. Ze mogen hier maximaal achttien maanden verblijven voordat ze worden teruggevlogen. Gemiddeld zitten ze 43 dagen vast, in Rotterdam verblijft ‘een handvol’ mannen langer dan zes maanden. Wie meewerkt, stapt snel op het vliegtuig. Wie dat niet doet, kan het proces rekken. Daarom is het ook lastig om overlastgevers snel uit te zetten. Velen hebben geen geldig identiteitsbewijs en moeten om die reden worden ‘geaccepteerd’ door het vermoedelijke land van herkomst. Dit lukt vaak niet. Ongewenste vreemdelingen kunnen tot aan de dag van vertrek herhaaldelijk bezwaar maken tegen hun uitzetting.
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 78967
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Problemen met uitgeprocedeerde asielzoekers

Bericht door Ariel »

'Situatie uitzetcentrum bij Rotterdam Airport soms onbeheersbaar'

De situatie in het detentiecentrum bij Rotterdam Airport is "soms onbeheersbaar". Dat zegt burgemeester Ahmed Aboutaleb. Medewerkers van het centrum hebben dit jaar al 18 keer aangifte gedaan van intimidatie en geweld door opgesloten vreemdelingen. In de laatste zes maanden van 2018 waren er 12 aangiften door personeelsleden.

In het detentiecentrum bij Rotterdam Airport zitten alleen mannen in afwachting van hun uitzetting. Ze zijn opgesloten, maar er heerst wel een ander regime dan in een gevangenis.

Er zijn regelmatig incidenten in het uitzetcentrum. Zo zijn de afgelopen maanden personeelsleden regelmatig het slachtoffer geworden van fysiek geweld. In januari ontstond er een precaire situatie toen tientallen vreemdelingen in opstand kwamen.

Emmer stront
De problemen worden volgens Aboutaleb vooral veroorzaakt door Marokkanen, Algerijnen en Albanezen. "Er is groepsvorming en dat leidt tot opstootjes en situaties die zeer onaangenaam zijn voor het personeel, zoals het gooien met een emmer stront naar personeel", zegt Aboutaleb.

Omdat Marokko, Algerije en Albanië gezien worden als veilige landen maken de mannen nauwelijks kans op een verblijfsvergunning. Hoewel de gemeente Rotterdam niet over het detentiecentrum gaat, heeft burgemeester Aboutaleb wel bij de staatssecretaris zijn zorgen geuit over de situatie in het detentiecentrum.

De afgelopen jaren kwam het detentiecentrum vaker in het nieuws door incidenten. In 2013 gingen asielzoekers in het centrum in hongerstaking, omdat ze vonden dat ze onmenselijk werden behandeld. In 2015 pleegde een asielzoeker zelfmoord in zijn cel. Een jaar later stak iemand een matras in brand.
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 78967
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Problemen met uitgeprocedeerde asielzoekers

Bericht door Ariel »

Geen plek meer voor relschoppers

Een woordvoerster van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) bevestigt dat de overeenkomst eind juni eindigt. Het was de bedoeling dat de jongeren nog een extra jaar werden gehuisvest in het asielzoekerscentrum in Leersum, waar plek is voor in totaal 550 personen. „We gaan bekijken waar we ze nu kunnen onderbrengen. Dat gaat in overleg met gemeenten, want ze moeten ook naar school kunnen.”

Het gaat om een groep die voor een groot deel uit ’veilige landen’ komt, zoals Marokko. Deze asielzoekers maken geen kans op een verblijfsvergunning. Ook zitten er jonge Eritreeërs bij.
Vijftig jeugdige asielzoekers die worden opgevangen in een asielzoekerscentrum in Leersum moeten daar vertrekken. Dat heeft de burgemeester van de gemeente Utrechtse Heuvelrug aan het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) laten weten.

De groep alleenstaande minderjarige vreemdelingen (amv'ers) zit sinds vorig jaar zomer in Leersum. Ze zouden vooral uit veilige landen komen. De jongeren veroorzaken veel overlast in en rond het azc. Buschauffeurs zeggen dat ze worden bedreigd, daarom zijn bij de bushalte camera's opgehangen. Ook zouden vrouwen lastig zijn gevallen.

Rust
Het COA had de gemeente Utrechtse Heuvelrug gevraagd om de groep nog een jaar langer op te vangen, maar die heeft daar geen zin in vanwege de overlast die de groep veroorzaakt.

"De andere bewoners in het azc hebben daar best last van gehad", zegt burgemeester Naafs tegen RTV Utrecht. "En de COA-medewerkers op het azc hebben daar natuurlijk ook het nodige mee te stellen gehad. Dus wij dachten: die mogen ook wel even een iets rustigere periode tegemoet zien."

Volgens de burgemeester is het tijd dat andere gemeenten hun verantwoordelijkheid nemen. In Leersum worden al jaren vluchtelingen opgevangen.
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.
Gebruikersavatar
Pilgrim
Berichten: 51084
Lid geworden op: wo jan 17, 2007 1:00 pm
Locatie: Dhimmistad

Re: Problemen met uitgeprocedeerde asielzoekers

Bericht door Pilgrim »

Slechts 0,7% van de asielzoekers heeft recht op politiek asiel

Geplaatst op 14 mei 2019

Afbeelding

Het aantal afgewezen asielzoekers stijgt en stijgt. Ze verlaten het land niet en worden ook niet uitgezet. Zo worden het asielrecht en de vluchtelingenbescherming ondermijnd, bekritiseert Gunnar Schupelius.

Over het algemeen geldt de migratiecrisis van 2015 als overwonnen. De politici van de regerende partijen geven grotendeels het signaal ´veilig´.

In de verkiezingsstrijd voor de Europese Parlementsverkiezingen wordt het thema gemeden, in de peilingen zouden de mensen zich nu meer zorgen maken over de klimaatverandering en minder over immigratie en asiel, zegt men.

Klopt dat en is de ongecontroleerde migratie daadwerkelijk geen probleem meer?

De cijfers geven een ander beeld: In Berlijn dienen per dag 31 mensen een asielaanvraag in. Hoe ze naar Berlijn gekomen zijn, weet niemand precies.

In het eerste kwartaal van 2019 werden in Berlijn in totaal 2818 nieuwe asielaanvragen geteld. Maar slechts 0,7% (!) van de aanvragers kreeg politiek asiel. Nog eens 30,3% werd als vluchteling uit oorlog en geweld erkend, 36,8% van de aanvragen werd afgewezen.

Dan blijven er nog 32,2% over. Achter dit percentage zitten vooral aanvragen verborgen die niet verwerkt worden, omdat de vluchtoorzaken niet opgelost konden worden.

Slechts een derde deel van de migranten dat een asielaanvraag indient, heeft dus recht op bescherming in Duitsland, ongeveer twee derde deel niet. Zij zouden weer moeten vertrekken, maar doen dit uiterst zelden. Als ze niet vrijwillig vertrekken, moeten ze volgens de wet uitgezet worden.

Maar dat gebeurt slechts in uitzonderingsgevallen. In het eerste kwartaal van 2019 werden 293 afgewezen asielzoekers uitgezet en slechts twee “bedreigers”, dus zware criminelen of duidelijk terreurverdachte personen. Deze cijfers maakte de Senator Binnenlandse Zaken, Andreas Geisel (SPD), op parlementaire vragen van de parlementariër Hanno Bachmann (AfD) bekend.

Volgens deze informatie bevonden zich op 31 maart 2019 in totaal 44.824 “rechtsgeldig afgewezen asielzoekers” in Berlijn, ongeveer 2000 meer dan een jaar geleden. Exact 12.252 hadden “de begrijpelijke plicht om uit te reizen”, zoals dat in de Duitse ambtelijke taal heet. Zij zouden het land eigenlijk onmiddellijk moeten verlaten.

De andere 32.572 hebben om de meest uiteenlopende reden een verblijfsvergunning, omdat het leven in hun thuisland niet veilig is.

De cijfers suggereren dat wie eenmaal in het land is gekomen in de meeste gevallen niet meer weggaat en ook niet uitgezet wordt, zelfs wanneer hij eigenlijk geen recht heeft gekregen op een verblijf.

Zo worden het asielrecht en de vluchtelingenbescherming ondermijnd, want die zijn niet veel meer waard wanneer men ook onterecht kan blijven.

Bovendien worden de sociale kassen onterecht belast. Want alle afgewezen asielzoekers die blijven, krijgen onderkomen en verzorging.

Per persoon ontstaan er kosten van ongeveer € 1000,- in de maand, die alleen wegvallen wanneer de desbetreffende persoon een baan heeft, wat uiterst zelden het geval is.

Sinds begin 2015 werden er in Berlijn bijna 90.000 asielaanvragen ingediend. Elke dag komen daar 31 nieuwe bij. Van een einde van de crisis kan geen sprake zijn.

Bron: www.bz-berlin.de

Door: Gunnar Schupelius

Vertaald uit het Duits door: E.J. Bron

https://ejbron.wordpress.com/2019/05/14 ... iek-asiel/
De Islam is een groot gevaar!
Jezus leeft maar Mohammed is dood (en in de hel)
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 78967
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Problemen met uitgeprocedeerde asielzoekers

Bericht door Ariel »

Afgewezen migrant is nergens in beeld

Nederland krijgt geen greep op migranten die ons land moeten verlaten. Jaarlijks is het van duizenden afgewezen vreemdelingen onbekend of ze daadwerkelijk zijn vertrokken. Het kabinet moet hier meer werk van maken, staat in een rapport dat gisteren werd gepresenteerd.
Meer....
Spoiler! :
Slechts een kwart van alle afgewezen migranten pakte in 2018 zelfstandig de biezen. Ongeveer een op de vijf (18%) werd met dwang uitgezet. Maar over de rest (58%), ruim achtduizend personen, heeft Nederland geen enkele informatie. Onduidelijk is of zij hun koffers hebben gepakt of zijn verdwenen in de illegaliteit. In 2017 waren de aantallen bijna gelijk aan die van 2018. De inmiddels opgestapte staatssecretaris Harbers heeft dat laten uitzoeken, om het functioneren van het Nederlandse asielbeleid onder de loep te nemen.

Opsteller en oud-topambtenaar Richard van Zwol spoort het kabinet aan meer werk te maken van gedwongen vertrek. Het zou een ’prioriteit’ van het hele kabinet moeten zijn. Ook adviseert hij overeenkomsten te sluiten met landen die weigeren afgewezen asielzoekers terug te nemen. Trek daarin samen op met andere Europese landen, schrijft hij.

Nederland ondertekende eind vorig jaar nog het omstreden migratiepact van Marrakesh. Daardoor zou het mogelijk worden om weigerlanden op hun verantwoordelijkheid te wijzen, stelde toenmalig staatssecretaris Harbers.

De VVD wil in debat over de cijfers en pleit voor meer aantoonbaar vertrek van uitgeprocedeerde asielzoekers. Volgens de liberalen moet de prikkel om hier te blijven, worden weggenomen. „Zodat mensen die geen recht hebben op asiel uiteindelijk ook echt vertrekken”, zegt VVD-Kamerlid Becker. Dat wil ze bereiken door ’vertrek uit Nederland’ als voorwaarde te stellen voor een landelijke vreemdelingenvoorziening.

De PvdA heeft geen vertrouwen in ’de grote woorden’ van de VVD. „De partij krijgt het niet eens voor elkaar uitgeprocedeerde asielzoekers uit Nederland te krijgen”, sneert PvdA-Kamerlid Kuiken. Zij noemt het aantal ’verdwenen’ asielzoekers ’schrikbarend’. Kuiken wil dat Nederland zo snel mogelijk met weigerlanden om tafel gaat.

Het kabinet reageert pas later op de cijfers, omdat die taak is weggelegd voor de nog onbekende opvolger van de opgestapte staatssecretaris Harbers.

1600 kinderen
Eerder deze week meldde NRC nog dat er in de afgelopen 4,5 jaar maar liefst 1600 kinderen ’met onbekende bestemming’ uit opvanglocaties zijn verdwenen.

Hoeveel illegalen er momenteel in Nederland verblijven is onduidelijk. In 2013 schatte het WODC deze groep op ongeveer 35.000 mensen. Bijna evenveel als alle inwoners van Gorinchem.
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.
Gebruikersavatar
Pilgrim
Berichten: 51084
Lid geworden op: wo jan 17, 2007 1:00 pm
Locatie: Dhimmistad

Re: Problemen met uitgeprocedeerde asielzoekers

Bericht door Pilgrim »

Asielzoekers kunnen wel gewoon terug – Topambtenaar: ‘Ambassades en consulaten werken wel mee, asielzoekers niet’

Door Wout Willemsen, 8 juni 2019

Afbeelding
Foto: Richard van Zwol via rijksoverheid.nl

In deze column van de Volkskrant wordt het afscheid van Eerste Kamervoorzitter Ankie Broekers-Knol en haar nieuwe rol als vervanger voor staatssecretaris Mark Harbers besproken. Topambtenaar Van Zwol (foto) stipt daarbij de discussie over asielzoekers en migranten aan en zegt dat ze écht wel terug konden. Het probleem is laksheid van de overheid en onwil vanuit de asielzoeker.

De twee grootste dilemma’s waar Mark Harbers om bekend staat, zijn de fouten omtrent misdaadcijfers van asielzoekers en het pardon voor Howick en Lili. Harbers riep een commissie in het leven om te adviseren wat er moest gebeuren met uitgeprocedeerde asielzoekers. De aanbevelingen waren een klap in het gezicht voor Harbers.

Natuurlijk was advies nummer één: ‘de procedure moet sneller.’ Dat is al dik 25 jaar het advies. De andere aanbeveling is ‘de poot stijf houden’ en daar wordt het interessanter. In tegenstelling tot wat Nederland wordt voorgehouden, namelijk dat landen als Marokko hun mensen niet terug willen nemen, lijkt het meer zo te zijn dat het probleem bij de asielzoekers zelf ligt. Zij werken niet mee, consulaten en ambassades juist wél.

Mede door gebrek aan geld doet de IND voornamelijk makkelijke casussen, zodat er ‘productie wordt gedraaid’. Daardoor blijven de Howick en Lili’s eerder op de plank liggen. Maar van die makkelijke gevallen, waar budget voor zo’n 20.000 asielzoekers voor is, is zelfstandig aantoonbaar vertrek gedaald tot onder de 25 procent. Van ruim 50 procent is niet bekend of ze vertrokken zijn. Van Zwol wijt dit vrijwel volledig aan het feit dat asielzoekers het vertikken om mee te werken en de IND dus te soft is. Ook pardonregelingen werken dit verder in de hand. In een interview met NRC zegt Van Zwol:

‘Ik ben kritischer geworden over terugkeer. Vooraf dacht ik dat het lastig is voor asielzoekers om terug te keren. Wie terug wil, kan ook echt terug. De Nederlandse overheid doet er echt alles aan. Je kunt het die mensen wel kwalijk nemen. Daarin ben ik strenger geworden.’

En daarmee ligt het advies voor Ankie Broekers-Knol kraakhelder op haar bureau: aanpakken die handel!

https://www.dagelijksestandaard.nl/2019 ... kers-niet/
De Islam is een groot gevaar!
Jezus leeft maar Mohammed is dood (en in de hel)
Gebruikersavatar
Pilgrim
Berichten: 51084
Lid geworden op: wo jan 17, 2007 1:00 pm
Locatie: Dhimmistad

Re: Problemen met uitgeprocedeerde asielzoekers

Bericht door Pilgrim »

Duitsland: Aantal gedoogde buitenlanders op recordniveau

Geplaatst op 14 juni 2019

Afbeelding

Het aantal buitenlanders dat eigenlijk uitgezet moet worden, maar dat door een gedoogstatus beschermd wordt, heeft een nieuw recordniveau bereikt. Van de 241.932 personen die op de peildatum 31 maart verplicht moeten vertrekken, beschikten er 185.732 over een gedoogstatus, zoals blijkt uit het antwoord van de Duitse regering op vragen van de AfD-parlementariër Lars Herrmann.

De belangrijkste landen van herkomst van de personen met een gedoogstatus zijn Afghanistan (15.747), Irak (13.987), Servië (10.846), Rusland (9.896) en Nigeria (8.046). In september woonden er 176.733 mensen met een gedoogstatus in de Bondsrepubliek Duitsland, eind 2017 waren dit er 166.068.

“Wisseling van rijbaan via de achterdeur”
“De legalisering achteraf van honderdduizenden illegale immigranten is in volle gang – trefwoord gedogen i.v.m. opleiding en werk”, klaagde Hermann tegenover de “Junge Freiheit”. Dit zou onmiskenbaar het handschrift van het door de Duitse regering in december 2018 ondertekende Migratiepact dragen.

“Daardoor zullen waarschijnlijk talrijke tot nu toe gedoogde buitenlanders buiten de statistiek vallen – en dan kan de minister van Binnenlandse Zaken binnenkort dalende aantallen in de statistiek vermelden”, vreest de voormalige politieman. Het zou om een “verwisseling van rijbaan via de achterdeur” gaan.

Bron: https://jungefreiheit.de

Vertaald uit het Duits door: E.J. Bron

https://ejbron.wordpress.com/2019/06/14 ... ordniveau/
De Islam is een groot gevaar!
Jezus leeft maar Mohammed is dood (en in de hel)
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 78967
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Problemen met uitgeprocedeerde asielzoekers

Bericht door Ariel »

Afgewezen asielzoekers keren nauwelijks terug naar hun thuisland

Asielzoekers die geen asiel verkrijgen, keren amper terug naar hun thuisland. Dat blijkt uit een Nederlandse studie. Uit de onderzochte groep vertrok maar 6,5 procent. In Nederland liggen de terugkeercijfers met 18 procent beduidend hoger.

Een studie in opdracht van de Nederlandse overheid ging na hoeveel uitgeprocedeerde asielzoekers in Europa blijven hangen. De onderzoekers baseerden zich op cijfers van het Europese statistiekbureau Eurostat, voor de periode 2013-2017. Concreet keken ze naar de groep van afgewezen Syriërs, Afghanen, Irakezen, Iraniërs, Somaliërs en Eritreeërs.

In België blijkt slechts 6,5 procent onder hen effectief terug te keren naar hun thuisland. In Nederland ligt dit percentage op 18,2 procent, in het Verenigd Koninkrijk op 19,4 en in Noorwegen op 25. Duitsland scoort veel lager met 3,5 procent. Vanwaar komen die verschillen? Landen als Noorwegen, het VK en Nederland hebben een ontmoedigingsbeleid voor mensen zonder verblijfsvergunning, met bijvoorbeeld sobere huisvesting en een verbod om te werken, en goede diplomatieke relaties met die herkomstlanden. Nederland betaalt ook de tickets voor wie terugkeert en geeft geld voor de reïntegratie in het thuisland. Duitsland gooit het over een andere boeg, waarbij uitgeprocedeerden in asielcentra mogen blijven wonen, een vergoeding krijgen en onder voorwaarden studeren en werken.

In België mogen uitgeprocedeerden ook niet op de arbeidsmarkt komen of een woning huren. Al merkt het Nederlandse rapport op dat dit minder systematisch wordt gecontroleerd dan in andere landen. “Wie niet teruggestuurd kan worden, laten wij in een juridische limbo hangen”, zegt professor migratierecht Ellen Desmet (UGent). “In België slagen wij er niet in om die ‘onverwijderbare’ groep correct op te vangen.”

Dat zegt ook professor migratierecht Dirk Vanheule (UAntwerpen): “Als die mensen hier grote netwerken hebben, kunnen ze al makkelijker in de clandestiniteit of dubbele economie verdwijnen.” Al wordt zulke illegaliteit vooral in Italië en Spanje vaker gedoogd, zegt het rapport, waardoor terugkeer in die landen nog lager ligt, met respectievelijk 1,1 en 2,8 procent.

BESCHERMING ZOEKEN
De verschillende cijfers kunnen ook te maken hebben met een verschil in aanpak tussen gedwongen en vrijwillige terugkeer, zegt Vanheule. “Wij hebben goede programma’s om mensen vrijwillig te laten terugkeren.” “België stuurt misschien minder mensen gedwongen terug, maar we bereiden hen wel beter voor op reïntegratie”, zegt Anne Dussart van Caritas International. “Het lijkt me belangrijk om op langere termijn te kijken of de teruggekeerde asielzoekers uit Noorwegen ook in hun land van herkomst gaan blijven.”

Toch valt het op dat in alle onderzochte landen de meerderheid van de uitgeprocedeerde asielzoekers niet terugkeert. “De effectiviteit van terugkeerbeleid is vaak beperkt”, zegt professor Desmet. “Dit zijn alle zes problematische landen om naar terug te keren. Wie asiel aanvraagt, doet dat om bescherming te zoeken.” De cijfers van deze zes landen liggen daarom ook lager dan de totale terugkeercijfers: volgens Eurostat keert een vijfde van alle afgewezen asielzoekers terug naar hun land van herkomst.

Desmet zegt dat de terugkeercijfers zeker niet zijn gestegen onder voormalig staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA). “De primaire focus lag op de repatriëring van ‘illegale criminelen’, dus ging er waarschijnlijk wat minder aandacht naar uitgeprocedeerde asielzoekers.”
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.
Gebruikersavatar
King George
Berichten: 22012
Lid geworden op: zo sep 11, 2011 1:22 pm

Re: Problemen met uitgeprocedeerde asielzoekers

Bericht door King George »

Eén voetstap in Europa is dus voorgoed binnen. Nou, dan weet heel hun gevolg dat ook.
Het morele gelijk ligt bij het volk

Respectabele fora de moeite van een bezoek meer dan waard:
Haarlems Vrije Mening Forum Uitingsvrij 3.2


Citaten van Mustafa Kemal Atatürk over de Islam
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 78967
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Problemen met uitgeprocedeerde asielzoekers

Bericht door Ariel »

King George schreef:Eén voetstap in Europa is dus voorgoed binnen. Nou, dan weet heel hun gevolg dat ook.
Absoluut...Zeker als deugmensen de uitgeprocedeerde Afrikanen blijven helpen en zielige artikelen over ze schrijven.

"De situatie in het pand in Amsterdam-Oost is schrijnend: de ongedocumenteerden die er worden opgevangen hebben geen beddengoed, geen dagbesteding en nog geen idee hoe ze volgende maand aan eten kunnen komen." Schrijft Raounak Khaddari in de Parool.
Situatie bij vluchtelingen in Oost is stuk minder vrolijk dan het lijkt

In Amsterdam-Oost zijn 45 vluchtelingen opgevangen die nergens anders terechtkunnen. Geld voor dekbedden of eten is er echter niet. ‘We weten nog niet hoe we de boodschappen van volgende maand gaan betalen.’

Op de eerste verdieping van het pand in het Amstel Business Park dienen twee ruimtes als slaapzalen. 45 veldbedden met matrassen zonder lakens staan in rijen tegenover elkaar. Er is geen privacy. Kussens zijn er evenals dekbedden niet. “We hebben geen geld,” zegt Ivanka Annot (31). “We weten nog niet hoe we het eten van volgende maand gaan betalen.”

Het is een schrijnende situatie in het gebouw aan de Joan Muyskenweg. Wie langsloopt ziet een groep jonge mannen – de gemiddelde leeftijd is 22 – voetballen, lachen of rondjes fietsen op gedoneerde fietsen die met de Franse slag zijn gespoten in verschillende kleuren. Voorbijgangers begroeten ze steevast hartelijk met vers geleerde woorden als ‘goedemiddag’ of ‘fijne dag’. Maar de situatie is veel minder vrolijk dan de buitenkant doet vermoeden.

De 45 mannen, van wie de meesten uit Eritrea komen, waren onderdeel van de groep ongedocumenteerde asielzoekers die het afgelopen voorjaar van kerk naar kerk trok om met de actie ‘Code Rood’ aandacht te vragen voor hun situatie. Annot las erover op Facebook.

“Alle groepen waren uitgeput, stond in een bericht. Zowel de vluchtelingen als de betrokken stichtingen en de Landelijke Vreemdelingen Voorziening (LVV) zouden pas vanaf 1 juli opvangplekken gereed hebben. Daar kon ik niet op wachten.” De 31-jarige kunstenaar besloot, nadat ze de mannen een maand in huis had gehad, samen met de initiatiefnemers van het Code Rood Netwerk in actie te komen.

Eén kookpitje
Ze richtte een nieuwe stichting op onder de naam die verwijst naar artikel 8 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens: Stichting Art8EVRM. Officieel wordt die deze week opgericht, maar de organisatie veroverde een maand geleden al een ruimte binnen de Ring. “We hebben onderdak en een groepje loyale vrijwilligers.” Verder is er weinig.

Er is één kookpitje en één douche. En omdat de mannen geen status hebben, mogen ze niet werken en geld hebben ze niet; iedereen is afhankelijk van donaties, crowdfundingsacties en vrijwilligers. Toch zijn de mannen energiek, hoopvol en vrijgevig. Bezoek wordt behalve gegroet ook vriendelijk gedwongen iets te eten.


De was van de vluchtelingen hangt aan de lijn bij het pand aan de Joan Muyskenweg. BEELD LIN WOLDENDORP
“Ik wil hier nooit meer weg,” zegt de 23-jarige Simon, die op een klapstoel bij de voordeur zit. In het Engels, Nederlands en Tigrinyaans, met handgebaren, vertelt dat hij hier naar school wil en wil werken. De gespierde man met tatoeages en een effen geschoren kapsel waarvan enkel de voorste twee centimeter in lak zit, wil kapper worden. Zijn huisgenoten kunnen nu al bij hem terecht, Annot mag vanmiddag.

“Big sis,” roept een ander vanaf de parkeerplaats. Die grote zus is Annot. Ze is de enige constante factor voor de gemeenschap die zich de Dublin Brothers noemt. Met vlaggetjes en in kleurrijke letters siert hun groepsnaam de gemeenschappelijke ruimte. Ook die naam verwijst naar hun situatie: alle asielzoekers hebben een zogenoemde Dublinclaim (zie kader) en zouden eigenlijk volgens de wet hun asielprocedure moeten doorlopen in het land waar ze voor het eerst geregistreerd werden. Maar Mahari (21) wil niet terug naar Italië. Er doen in de groep verhalen de rondte dat mensen met een geweer tegen hun hoofd door de politie in Italië gedwongen werden vingerafdrukken af te staan.

Of ze enige kans maken om permanent in Nederland te blijven? “Ja,” zegt Annot resoluut. “In Eritrea heerst een militaire dictatuur. Voordat de asielprocedure in Nederland kan worden voortgezet, moeten de mannen echter 18 maanden ‘onder de radar blijven’.”

Nederlandse les
Om de vluchtelingen te beschermen zijn daarom duidelijke regels. De groep is zelf verantwoordelijk voor de schoonmaak, het koken en het doen van boodschappen, maar het moet wel om elf uur stil zijn en ze mogen niet voor de deur hangen. “Je weet het niet, maar als mensen een groep van tien donkere jongens bij elkaar zien… Ik wil geen risico’s.”

De vrijwilligers doen er alles aan de mannen een menswaardig leven te geven, al is daar ondanks de inspanningen nog geen sprake van. Hun enige douche was een dag kapot en als het mis dreigt te gaan, zoals die ene dag dat er een vluchteling psychotisch was, is er geen noodknop waarmee Annot de veiligheid van zichzelf en anderen kan waarborgen. Ook heerst er verveling. Er is nog geen dagbesteding, iets dat wel belangrijk is voor de ontwikkeling van de mannen. “Ze willen iets bijdragen aan de maatschappij.”

Al is er wel structureel drie keer per week Nederlandse les van Leon van de Reep (35). “Het is lastig.” De vluchtelingen spreken zelden een andere taal dan Tigrinyaans. Toch werpen de lessen hun vruchten af. De mannen hebben zelfs al praatjes: “Mooie dag,” roept er een als hij langsloopt. “Ik wil niet lezen, ik wil voetballen.” Van de Reep: “Die zinnen lukken al.”
  • Illegaal

    De asielzoekers zijn veelal zogenoemde Dubliners: vluchtelingen die voor het eerst geregistreerd werden in een ander land. Volgens het Verdrag van Dublin is het eerste land waar een asielzoeker binnen Europa wordt geregistreerd verantwoordelijk voor de behandeling van het asielverzoek.

    In de groep die nu in Oost woont, zitten voornamelijk vluchtelingen die zijn gevlucht voor de militaire dictatuur uit Eritrea en voor het eerst aankwamen in Zwitserland en Italië. Ze wilden doorreizen naar Nederland, maar werden elders geregistreerd.

    Nu ze alsnog zijn doorgereisd, is het voor hen zaak om achttien maanden onder de radar te blijven. Dan vervalt de Dublinclaim en kunnen zij opnieuw asiel aanvragen. De vluchtelingen zijn tot dat moment wel illegaal in het land. Dat betekent dat ze niet mogen werken, geen recht hebben op een uitkering en volledig afhankelijk zijn van anderen.
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.
Plaats reactie