'Duurzame' energie: windmolens en zonnepanelen

Deze afdeling is voor algemene topics die niet passen in wat reeds voorzien is. Ze moeten wel aansluiten bij ons thema.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 89717
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Windmolens en zonnepanelen

Bericht door Ariel »

Ali Yas schreef: Je kunt ook gewoon het sociale stelsel beperken tot autochtonen en mensen die hier een serieuze hoeveelheid belasting hebben betaald. Dat stopt de immigratie niet, maar beperkt die wel tot mensen die een positieve bijdrage leveren..
icon_thumbup.gif
Vandaar dat migranten liever Portugal of arme landen niet uitkiezen om daar te verblijven.
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
sjun
Berichten: 12549
Lid geworden op: zo mei 11, 2014 8:29 pm
Locatie: Visoko

Re: Windmolens en zonnepanelen

Bericht door sjun »

mercator schreef:
Ali Yas schreef:Ja natuurlijk, een vliegtuig is makkelijker dan een roeiboot, maar in sommige Europese landen komen die gelukszoekers niet en in andere wel. Wat is het verschil?
Eigenlijk ook door technische voorzieningen. Het hek in Hongarije, de muur tussen Israel en de Palestijnen...er moet natuurlijk wel de wil zijn om die technologie in te zetten. De Goedmensch zegt altijd je kan migratie niet tegenhouden maar dat is onzin natuurlijk. Wat prikkeldraad en betonnen palen zijn meestal al genoeg. Dat wisten de Romeinen al.
Niet enkel de Romeinen. In Israel bespaarde de muur al en hoop slachtoffesrs, Trump wenst een muur om zijn land te beschermen tegen de grote stroom of tsunami met daarbij meekomende maatschappelijke meerkosten en ook in Europa zagen wij al dat Victor Orban met uitstekende beleidsmaatregelen aan de grenzen van Hongarije kwam om Hongaarse burgers en Hongaarse cultuur te beschermen.

Meer terzake de draad lijkt het me verstandige om in constante en zonvriendelijke kernenergie te gaan investeren. Niet enkel levert het behoud van hoogwaardige werkgelegenheid op. het maakt Nederland minder afhankelijk van gas van elders, van Franse kernenergie en werkt daarbij een meer soeverreine zelfvoorziening in de hand. Precies dat versterkt de democratie in plaats dat het het zoals vanuit Brussel gebeurt ondergraaft.
Het recht op vrije meningsuiting wordt algemeen geaccepteerd, totdat iemand er daadwerkelijk gebruik van wil maken.
Gebruikersavatar
Ali Yas
Berichten: 7662
Lid geworden op: zo apr 15, 2012 3:24 pm
Contacteer:

Re: Windmolens en zonnepanelen

Bericht door Ali Yas »

De "milieumaatregelen" met windmolens en zonnepanelen werken ook helemaal niet. De gasleveranciers van deze wereld lachen zich de broek aan flarden want de prijs voor hun product gaat een factor 2 omhoog (en vast nog verder, als wij gek genoeg zijn). Frankrijk en Duitsland laten samen zien hoe het wel en niet moet (plaatje rechts, donkerblauw resp. zwart).

Afbeelding
Truth sounds like hate to those who hate truth.
mercator
Berichten: 19672
Lid geworden op: do nov 06, 2008 1:36 pm
Locatie: Vlaanderen

Re: Windmolens en zonnepanelen

Bericht door mercator »

sjun schreef: Meer terzake de draad lijkt het me verstandige om in constante en zonvriendelijke kernenergie te gaan investeren. .
Maar het uranium dat daarvoor nodig is kunnen we toch niet uit de Vlaamse of Hollandse klei gaan halen. Dat maakt ons al even afhankelijk als van petroleum. Alleen pakweg een halvering van de bevolking hier zou kunnen helpen. Maar ja, als de EU half Afrika naar hier wilt halen gaat niks helpen natuurlijk.
De Ideale Mens is een negroïde transsexueel in een rolstoel
Gebruikersavatar
King George
Berichten: 24951
Lid geworden op: zo sep 11, 2011 1:22 pm

Re: Windmolens en zonnepanelen

Bericht door King George »

Mahalingam schreef:Het idee was vandaag overal in de media.
Prachtig toch die drijvende zonnepanelen? Die kunnen ook een beetje varen en dus altijd op de zon gericht zijn. Geeft 30% meer.
En al we alle wateren in gebruik hebben dan levert dat 20% van het gebruik overdag op. (als de zon schijnt).

Afbeelding
Groots plan voor drijvende zonneparken verontrust natuurorganisaties
https://www.trouw.nl/groen/groots-plan- ... ~ae0670ae/
Heel goed voor het leven in het water. Niet dus. En er ook nog bij nagedacht dat de meeuwen alles onderschijten? Dan produceren die lichtcellen ook niets meer als deze door meeuwenschijt zijn afgedekt. Ze zijn geschift bij de Groene Khmer.
Het morele gelijk ligt bij het volk




Citaten van Mustafa Kemal Atatürk over de Islam
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 89717
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Windmolens en zonnepanelen

Bericht door Ariel »

’Aan klimaattafels zijn miljarden opgestreken’

De plannen uit het concept-klimaatakkoord van Ed Nijpels om fors meer zonne- en windenergie te genereren, draaien niet om klimaatwinst, maar om geld. Dat concludeert Kees Pieters van Nederwind. ’Voor goede, goedkopere oplossingen was geen plek aan de Elektriciteitstafel.’

„We schrijven februari 2018. Met dertig stichtingen en verenigingen, die zich inzetten voor het behoud van een open landschap, besloten we een consortium op te richten: Nederwind. Ook wij hebben met onze achterban een mening over de wind- en zonneparken die over Nederland worden uitgerold. Dus meldden we Nederwind aan bij voorzitter Ed Nijpels van de klimaattafels, met goed nieuws. Want we hadden een plan om de opgave voor hernieuwbare energie op zo goedkoop mogelijke wijze, dus voor zo weinig mogelijk belastinggeld, uit te voeren. Klimaatbeleid is duur genoeg. Dat moest Kees Vendrik, voorzitter van de Elektriciteitstafel, toch als muziek in de oren klinken.

Wat behelst ons plan? Wind op zee is goedkoper dan wind op land. Waarom zetten we daarom niet alle windmolens die op land zijn gepland op de Noordzee? Omwonenden blij, belastingbetaler blij. Als we alle windplannen voor land verhuizen naar zee, besparen we ons circa 2,5 miljard euro. Simpelweg omdat wind op zee minder subsidie behoeft. Bovendien is er plaats genoeg voor op de Noordzee. Dit alles is gebaseerd op officiële cijfers uit overheidsstukken. Stel dat we dat bedrag niet hoeven besparen, maar als extraatje in het klimaatbeleid steken? Wanneer we die 2,5 miljard besteden aan extra windmolens op zee, dan levert dat een extra CO2-reductie op van 3,1 Megaton per jaar. Oftewel vijf procent van de totale klimaatdoelstelling van het kabinet voor 2030. Meer klimaatwinst voor minder geld. En bovendien, geen sociale conflicten op land om molens of zonneparken. Wie wil dat nou niet?

Toch gebeurde er iets onverwachts. We kregen als Nederwind te horen dat we niet mochten aanschuiven. Wie schoven er wel aan bij de Elektriciteitstafel? Een reeks milieuorganisaties. Verschillende overheden. En liefst acht commerciële partijen die rechtstreeks voordeel trekken uit de vaststelling en verdeling van subsidies voor wind en zon. Onze besparing werd nooit besproken. En energiebedrijven ontvangen nog op een andere wijze meer subsidie dan nodig is.

Windmolenprojecten doorlopen talloze procedures voor de eerste spade de grond in gaat. De prijs van windmolens daalt in de tussentijd. Als aan het begin van die procedure de subsidie wordt vastgesteld, gebeurt dat op basis van de windmolenprijs van dat moment. Maar als het park pas jaren later wordt gebouwd, zijn de feitelijke kosten per molen al veel lager. Uit overheidscijfers blijkt dat dit leidt tot een oversubsidie van 1,5 miljard euro. Terwijl Nederwind werd buitengesloten, hebben de aangeschoven energiebedrijven voor miljarden euro’s aan subsidie kunnen veiligstellen. Opmerkelijk is dat deze belastingtransfer van burger naar grootkapitaal steun heeft van zichzelf ’links’ noemende politieke partijen.

De impact van de klimaatplannen is enorm. Als de aan de Elektriciteitstafel afgesproken doelen aan hernieuwbaar energie op land met windenergie worden vervuld, groeit het aantal 200 meter hoge windmolens tot circa 5500; vijf keer zoveel als nu. Als alles met zonne-energie zou moeten, leggen we 53.000 hectare (78.000 voetbalvelden) aan weiland vol. Geen burger zit daarop te wachten. Maar het is voor uitvoerders wél de meest lucratieve vorm van klimaatbeleid.”

Kees Pieters is wiskundig ingenieur (TU Delft), voorman van onderzoeksbureau Nederwind en mede-initiatiefnemer van het Democratisch Energie Initiatie
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Mahalingam
Berichten: 52151
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Windmolens en zonnepanelen

Bericht door Mahalingam »

Je kan je afvragen waarom een spanningsomzetter van een zonnepaneel met het internet zou worden verbonden. Maar dat schijnt nu mode te zijn: alles met internet verknopen.
Klantgegevens AEG Industrial Solar staan op slecht beveiligde Chinese server
Persoonlijke data van mogelijk vijftienhonderd Nederlandse gebruikers van AEG Solar-inverters zijn al maandenlang via internet toegankelijk. De gegevens staan op een Chinese server met verouderde en slecht beveiligde software.

Het lek zit in inverters van het Duitse bedrijf AEG Industrial Solar. Die worden gebruikt om stroom van zonnepanelen om te zetten in netstroom. AEG heeft zijn inverters niet zelf ontwikkeld, maar gebruikt inverters van het Chinese bedrijf INVT, die het bedrijf zelf rebrand. "Dat doen we omdat de inverters van dit bedrijf nu eenmaal erg goed zijn en weinig verlies kennen bij het omvormen", zegt een woordvoerder van het bedrijf. "Er zijn in Europa vrijwel geen fabrikanten die inverters van deze kwaliteit leveren." Opvallend is echter dat het bedrijf niet alleen dezelfde hardware gebruikt, maar ook dezelfde software. Dat betekent dat gegevens van klanten van AEG Solar op een server in China staan.
https://tweakers.net/nieuws/154100/klan ... erver.html
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 89717
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Windmolens en zonnepanelen

Bericht door Ariel »

The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
Hans v d Mortel sr
Berichten: 17464
Lid geworden op: za jun 18, 2011 7:07 pm

Re: Windmolens en zonnepanelen

Bericht door Hans v d Mortel sr »

Ik ben altijd de (eigenwijze) mening toegedaan dat windmolens gebakken lucht zijn en niets opleveren dan uitsluitend stroom.(hahaha!). Dus?

Niets is gratis. Zelfs niet in Cuba. Waar een kaartje voor de bus niet wordt verstrekt. Omdat de bus - zegge en schrijven - haast niets kost. Want een ritje van begin tot het einde van de rit met de bus (zonder over te stappen, kost in Havana - omgerekend - 2 eurocent.)

Ter zake dom volk van Nederland!
Heeft de Nederlandse meute ook maar enig idee wat de fabricage van zo'n kolossale windmolen kost? Nog los van de installatiekosten en het kostbare transport, ondanks dat de windturbine ter plekke trapsgewijze wordt gemonteerd. Maar wat dan? Een windturbine gaat niet eeuwig mee. Dramatisch kort, en nog los van de vaak werkloze turbines die ik vaak waarneem. Hoe sneller een molenwiek draait, te meer stroom dit oplevert. Logisch toch? Denk aan de dynamo. Maar ik zie bijna altijd uiterst traag malende wieken aan de enorme palen. Naar ik meen, gaat volgens het Gutmensch scenario een windturbine 20 jaar mee. In Cuba rijden prachtige Oldtimers uit de jaren zestig (van zestig jaar geleden). Ik heb nog nooit een Oldtimer stil zien staan langs de weg. Wel een van het nieuwste type auto.

Zonne-energie levert ook nauwelijks wat op voor de consument. EN OM HEM GAAT HET UITEINDELIJK. OM ZIJN BELANG!

U
schiet er geen ene malle moer mee op. Sterker nog, de politieke hufterrat en beroepsleugenaar Mark Rutte (VVD = Vrijheid Voor Diefstal) presteert het elke keer weer om, zoals dit keer, de energiekosten met 20% de hoogte in te werken!
Ik weet niks met zekerheid. Ik ben ontoerekeningsvatbaar gelovig atheïst wegens gebrek aan de vrije wil.
Gebruikersavatar
Ali Yas
Berichten: 7662
Lid geworden op: zo apr 15, 2012 3:24 pm
Contacteer:

Re: Windmolens en zonnepanelen

Bericht door Ali Yas »

Hans v d Mortel sr schreef:Naar ik meen, gaat volgens het Gutmensch scenario een windturbine 20 jaar mee. In Cuba rijden prachtige Oldtimers uit de jaren zestig (van zestig jaar geleden). Ik heb nog nooit een Oldtimer stil zien staan langs de weg
Dat komt doordat je (oude) auto's betrekkelijk gemakkelijk kunt repareren: op de brug ermee en sleutelen maar (mocht die brug te ver zijn, dan op een aanhanger sleuren enzovoorts). Met moderne windturbines gaat dat zomaar niet: de gondel bevindt zich hoog boven het maaiveld en (grote) reparaties zijn dan al gauw bijzonder kostbaar en/of levensgevaarlijk. Er vallen meer doden bij windturbineonderhoud dan bij kernrampen.

https://www.ad.nl/binnenland/brand-in-w ... ~a41dd7cb/

Afbeelding
Truth sounds like hate to those who hate truth.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 89717
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Windmolens en zonnepanelen

Bericht door Ariel »

De universiteitsraad pleitte voor een eigen windmolenpark, maar dan wel ver buiten Leiden. Behalve stedelijk arrogant is het plan ook schrijnend ondoordacht, vindt Sonny Spek. ‘De universiteit moet zich afvragen in hoeverre zij reële duurzame maatregelen kan treffen.’
Windmolenplan is arrogant en ondoordacht

Klimaatakkoorden, warmtepompen, aquathermie, getijdenenergie, regionale energiestrategieën, warmtenetten en kolenfondsen. Het is aannemelijk dat één van deze termen zal worden gekozen tot ‘Woord van het Jaar 2019’, want de klimaatdiscussie maakt veel tongen los. Al exercerend is onze landje op weg om haar steentje bij te dragen de wereld weer een iets mooiere plek te maken. Althans, dat lijkt op dit moment de bedoeling van de verstrekkende en dure maatregelen om ‘het klimaat te redden’. Een aantal jaar geleden heeft de mens in haar maakbaarheidsideaal bedacht dat het ook mogelijk is om de thermostaat van Moeder Aarde op commando zo te kunnen bijstellen dat het precies past tussen de door ons opgestelde marges.

Tot mijn verbazing las ik vorige week in Mare dat de Universiteitsraad een windmolenpark wil kopen of zelf aanleggen (Het college van bestuur liet overigens gisteren weten dat er voorlopig nog geen universitaire windmolens komen, red.). Het doel van dit initiatief is om de duurzaamheidsagenda van de universiteit nieuw leven in te blazen. Er zijn verschillende redenen te bedenken waarom dit enkel een ondoordacht plan is van een paar universitaire partijen die interessant willen doen op het gebied van de energietransitie.

Het aanleggen van een nieuw windmolenpark heeft veel voeten in de aarde. Er zullen grote inspanningen moeten worden verricht om een geschikt stuk grond te zoeken in een dichtbevolkt gebied als de Randstad. Holland Rijnland (het samenwerkingsverband van gemeenten in onze regio) is op dit moment druk bezig om geschikte locaties te vinden voor nieuwe windmolens, maar dit is een zeer moeizaam proces.

Ook getuigt het van een stedelijke arrogantie om de wil uit te spreken te verduurzamen, maar vervolgens ook aan te geven dat er ‘op het terrein van de universiteit niet genoeg plek is voor windmolens’. Op deze manier wimpelt de universiteitsraad de negatieve kanten van haar ambities af op de omliggende landelijke gebieden rondom Leiden die in de toekomst een eventueel windmolenpark moeten gaan huisvesten.

‘Het is maar de vraag of dit echt “een gigantisch bijdrage aan de groenheid van onze universiteit” is’
Ik zou graag willen weten in hoeverre de universitaire partijen rekening hebben gehouden met de omgeving toen zij dit voorstel deden. Slagschaduw, horizonvervuiling, dode vogels en ruimte-inneming zijn geen aanlokkelijke perspectieven voor de omwonenden van een eventueel nieuw windmolenpark. Er komt een duidelijk gebrek aan verantwoordelijkheid en doordachtheid naar voren en dat is zeer schrijnend om te zien. Al helemaal in ogenschouw nemend dat onze universiteit zelf in 2018 slechts een treurig percentage van 0,3 procent aan duurzame energie wist op te wekken met zonnepanelen.

Volgens Gerieke Prins van studentenpartij LVS zou het ‘gigantisch bijdragen aan “de groenheid” van onze universiteit’, maar het is de vraag of dit in werkelijkheid ook klopt. De universiteit moet zichzelf de vraag stellen in hoeverre zij ook reële maatregelen voor duurzaamheid kan treffen en niet enkel op papier groen wil zijn door de inkoop van groene stroom.

Een mogelijkheid die beter benut zou kunnen worden is het isoleren en het verbeteren van de energielabels van de huidige universitaire gebouwen. Dit is positief voor de energierekening en duurzaam; het geld dat het oplevert zou bijvoorbeeld in het onderwijs kunnen worden geïnvesteerd. Ook niet een geheel onbelangrijke taak van de universiteit.

Echter, als je kritisch wil zijn op de plannen van een windmolenpark zul je ook met alternatieven moeten komen en er zijn genoeg mogelijkheden om de Universiteit Leiden van windenergie te voorzien. Ik zou willen voorstellen dat bij de volgende bespreking van het duurzaamheidsverslag 2019 één van raadsleden pleit voor kleine windmolens op de daken van alle faculteitsgebouwen. Die zullen een vervelende slagschaduw geven en de eeuwenoude monumentale panden zullen er niet fraaier van worden, maar in de naam der vooruitgang zal men dit moeten accepteren en hiermee de universiteit kunnen verduurzamen. De vraag is echter of de universiteit en haar studenten, die massaal willen vergroenen, hier ook op zitten te wachten. Het creëren van draagvlak moet ook niet te dichtbij komen, hé?
Volgens mij zijn studenten zoals Gerieke Prins steeds minder slim. : nono3:
De groene ziekte vreet misschien hersenen stuk?
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
Hans v d Mortel sr
Berichten: 17464
Lid geworden op: za jun 18, 2011 7:07 pm

Re: Windmolens en zonnepanelen

Bericht door Hans v d Mortel sr »

Ali Yas schreef: Afbeelding
Vuur woedt urenlang
(Algemeen Dagblad 30-10-2018). Een probleem voor de brandweer was dat zij met haar materieel niet bij de vlammen op ruim 70 meter hoogte kon komen. Bovendien zorgde mogelijk olie bij de motor bovenin de windmolen ervoor dat het vuur urenlang bleef woeden.
Olie? Olie? Nog steeds drijft de windturbine op olie en niet op schone energie? [icon_lol.gif] :roll:

Ach, maar vanzelfsprekend . . .

POLITIEK IS SMERIG

Is het niet door olie-vervuiling, dan wel door windturbine malaise via pikzwarte ongezonde rookvermenging met 'frisse' lucht.
Ik weet niks met zekerheid. Ik ben ontoerekeningsvatbaar gelovig atheïst wegens gebrek aan de vrije wil.
Gebruikersavatar
Ali Yas
Berichten: 7662
Lid geworden op: zo apr 15, 2012 3:24 pm
Contacteer:

Re: Windmolens en zonnepanelen

Bericht door Ali Yas »

Hans v d Mortel sr schreef:Olie? Olie?
Smeerolie, hydraulische olie, transformatorolie. De molen zelf is haarlemmerolie.
Truth sounds like hate to those who hate truth.
Mahalingam
Berichten: 52151
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Windmolens en zonnepanelen

Bericht door Mahalingam »

Deens-Nederlandse projectgroep heeft haast want anders is over 10 jaar de klimaatramp aan de gang (en gaan we allenaal dood).
Onderstaande lezende zou je kunnen denken dat die lieden een klap van de malle molen hebben gehad, maar ze zijn echt serieus en er wordt naar hen geluisterd.
.
’22.500 windmolens nodig op Noordzee’
Tienduizenden windmolens en één gebalanceerd elektriciteitssysteem voor alle omringende landen moeten er op de Noordzee gebouwd worden. Niet op één groot eiland op de Doggersbank, zoals aanvankelijk bedacht, maar op acht tot tien kleinere.

Dat concludeert een consortium van netwerkbeheerders uit Nederland en Denemarken. De staatsbedrijven Gasunie, Tennet en het Deense Energinet becijferden in een indicatieve studie dat er 70 tot 140 gigawatt aan windvermogen nodig is op de Noordzee in 2030 en 180 gigawatt in 2050 om de Parijse klimaatdoelstellingen te halen voor de landen aan de Noordzee.

Met een gemiddeld vermogen van 8 megawatt per windmolen betekent dat tot 22.500 molens, die in totaal 5% van de Noordzee gaan beslaan. Over de kosten willen de bedrijven nog geen schatting maken, maar dat wordt zeker een miljarden-kwestie, zo viel op te maken uit de woorden van Michiel Müller, projectleider van het North Sea Wing Power Hub consortium. Hij lichtte de studie dinsdag in Arnhem toe.

Twee jaar geleden stelde dezelfde projectgroep nog voor om één groot eiland in de Noordzee te maken en daar onder meer windparken op aan te sluiten. Dat idee is echter verlaten voor een flexibeler plan om ‘ongeveer acht tot tien’ kleinere eilanden te maken met elk zo’n 10 tot 15 gigawatt aan vermogen. Sommige van die eilanden kunnen opgebaggerd zijn, andere offshore platforms vergelijkbaar met die uit de olie- en gaswereld en een derde optie is het bouwen van eilanden in de vorm van afgezonken caissons. Kostenoverschrijdingen en tijdsverlies bij de bouw kunnen zo beter worden beperkt, schat Müller in.

Visserij
Hoewel Müller aangeeft dat de betrokken overheden op de hoogte zijn, heeft de projectdirecteur nog geen concreet bericht dat Den Haag, Berlijn en Kopenhagen zijn plan voor één duurzaam energieproductie- en opslagsysteem op de Noordzee omarmen. Het consortium is echter wél afhankelijk van politieke steun om op locaties te kunnen bouwen waar nu scheepvaartroutes, natuurgebieden, defensieterrein en visserij-gronden zijn ingetekend.

Gasunie wil op een deel van de werkeilanden waterstoffabrieken bouwen, om via elektrolyse een deel van de duurzame stroom om te zetten in waterstof. Dat kan dan deels met nieuwe, deels moet oude gasleidingen naar land vervoerd worden.

Noren

Hoewel de projectgroep claimt dat de Noren en Britten ook oren hebben naar deelname in het project, is het vooralsnog een Nederlands-Deens feestje. Gasunie en Tennet zijn immers ook eigenaar van de aangrenzende Noord-Duitse gas- en stroomnetwerken.
https://www.telegraaf.nl/financieel/102 ... p-noordzee

Er is vermelding van waterstoffabrieken en van een opslagsysteem. En van pijpleidingen.
De conversie efficiëntie van water naar H2 is 65% ongeveer.
En wat met dat waterstof te doen? De efficientie van een brandstofcel is 50%. Mengen met aardgas en dan verbranden geeft 60%. En in een auto stoppen geeft 25-40%.
De waterstofcyclus is heel inefficiënt. Zeker 75% van de electrische energie die je erin stopt gaat verloren.
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Gebruikersavatar
Ali Yas
Berichten: 7662
Lid geworden op: zo apr 15, 2012 3:24 pm
Contacteer:

Re: Windmolens en zonnepanelen

Bericht door Ali Yas »

Mahalingam schreef:De waterstofcyclus is heel inefficiënt. Zeker 75% van de electrische energie die je erin stopt gaat verloren.
En hier raak je de kern van het probleem: om windmolenparken te veranderen in een betrouwbare energiebron, worden ze een aantal keren duurder. Die hogere prijs hangt samen met de noodzakelijke bouw van nog veel méér windmolens en andere installaties die elk een beroep doen op mijnbouw. Deze "groene" energie is in de verste verte niet circulair of duurzaam en sowieso niet voldoende schaalbaar. Het is een doodlopende weg. Maar goed, daar komen we vanzelf achter. Ik hoop dat er tegen die tijd processen komen waarin de daders van deze grootste oplichterij uit de wereldgeschiedenis passend worden gestraft.
Truth sounds like hate to those who hate truth.
Mahalingam
Berichten: 52151
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Windmolens en zonnepanelen

Bericht door Mahalingam »

Wie had dat nu gedacht: een windpark op zee is heel schadelijk voor het milieu. Zo erg dat natuurherstel noodzakelijk is. En wil dat een beetje lukken? Nee, totaal niet.
Natuurherstel bij windpark in Noordzee mislukt: 85 procent geplaatste oesters dood
Een poging het onderwaterleven te verbeteren bij een windmolenpark op de Noordzee is uitgelopen op een grote teleurstelling. Van de 600 platte oesters die in november bij een van de windmolens voor de kust IJmuiden werden geplaatst, blijkt acht maanden later 85 procent dood te zijn.
[...]
Exacte cijfers willen ze niet noemen, maar met het eerste mislukte project, dat vijf jaar had moeten blijven staan op een gebied van zo’n tweeduizend vierkante meter, zijn enkele tonnen gemoeid. Het consortium, waarbij ook windparkbouwer Van Oord, financier ASN Bank en tal van wetenschappers zijn betrokken, hoopt binnen een paar maanden een nieuwe proef te kunnen starten met kooien die minder dicht op de zeebodem staan.
[...]
Het doel van Stichting de Noordzee en Natuur & Milieu is om over vijf jaar op meerdere plekken op de Noordzee vijf oesterprojecten van tientallen hectaren te hebben. Recentelijk kregen ze voor hun plannen een donatie van 8,5 miljoen euro van de Nationale Postcode Loterij. Boven Schiermonnikoog zijn Wereld Natuur Fonds en ARK Natuurontwikkeling al langer bezig met het herstellen van oesterbanken.
https://www.volkskrant.nl/nieuws-achter ... ~b3c53e9b/

De oester is dus het onderwater knuffeldier van de milieuclubs.
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 89717
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Windmolens en zonnepanelen

Bericht door Ariel »

Mahalingam schreef:
De oester is dus het onderwater knuffeldier van de milieuclubs.
Een knuffeldier die ze vermoorden.

Kan je nagaan hoe gezellig het onder water is voor andere vissoorten.
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 89717
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Windmolens en zonnepanelen

Bericht door Ariel »

Mark, ik sta voor Paal-man , Voorzitter PvdA Hellendoorn, doet een duit in het windmolen debat. Windmolens veroorzaken natuurlijk wel flinke horizonvervuiling :smile4:

Twitter gebruikers lachen hem uit.

Afbeelding
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 89717
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Windmolens en zonnepanelen

Bericht door Ariel »

Zonnepanelen in de woestijn. Dat is de oplossing, want zoveel zon.
Wat kan er toch fout gaan. Wel dit. Na zandstorm kan je ze bijna niet meer vinden.

Afbeelding
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 89717
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Windmolens en zonnepanelen

Bericht door Ariel »

The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 89717
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Windmolens en zonnepanelen

Bericht door Ariel »

My God....Ik zeg maar niks meer.. icon_silent.gif De wondere wereld van de natuurorganisaties.
Angst voor volbouwen Noordzee: op ons kleine zeetje wordt het dringen

Energie-eilanden, offshore windparken, Schiphol op zee: het wordt vechten om ruimte voor onze kust. Stichting De Noordzee maakt zich zorgen, maar droomt ook van oesterriffen en een rijkere onderwaternatuur.

Afbeelding

Ineens, zo lijkt het, zijn alle ballen op de Noordzee gericht. Deze week werden plannen gepresenteerd voor acht tot tien ‘energie-eilanden’ als locatie voor waterstoffabrieken en stekkerdoos voor windparken. Want daarvan komen er snel veel meer bij. ,,De oogsttijd is aangebroken’’, meldde het ministerie van Economische Zaken en Klimaat woensdag. In 2030 moet het aantal windmolens voor de Nederlandse kust – nu 289 – minimaal vertienvoudigd zijn: 40 procent van onze elektriciteit wordt dan op zee opgewekt. En daar blijft het niet bij, als het aan het bedrijfsleven ligt. Zo loopt er onderzoek naar de optie om Schiphol te verplaatsen naar zee – een vurig gekoesterde wens van waterbouwers én omwonenden van de lawaaierige luchthaven. En dan hebben we het nog niet eens over de groeiende kluwen kabels en gaspijpleidingen die over de zeebodem worden getrokken. Of de sterk toenemende zandwinning. Om ons land te beschermen tegen de stijgende zeespiegel, moet komende jaren namelijk fors meer zand worden opgebaggerd.

,,Het wordt dringen op de Noordzee’’, beaamt directeur Floris van Hest van natuur- en milieuorganisatie Stichting De Noordzee. ,,De Noordzee is al een van de drukste zeeën ter wereld, met belangrijke scheepvaartroutes, defensieoefenterreinen en honderden olie- en gasplatforms. En het wordt nog veel drukker.’’

Die kentering is niet alleen gaande bij partijen met eurotekens in de ogen. Ook in andere lagen van de samenleving ziet Van Hest een groeiende aandacht voor de Noordzee. Zo trekt de Beach Cleanup Tour van zijn stichting, waarbij de hele kust wordt schoongemaakt, steeds meer vrijwilligers. Maar denk ook aan de prachtige Vlaamse tv-serie Rond de Noordzee, waarvan de laatste aflevering komende week wordt uitgezonden door de VPRO. De vorig jaar opgerichte ‘Ambassade van de Noordzee’ houdt deze week in Den Haag een driedaagse manifestatie ‘om de planten, dieren en mensen in en rond de Noordzee een stem te geven’ in alle nieuwe ontwikkelingen.

De hernieuwde belangstelling is niet zo verwonderlijk, zegt Van Hest. ,,We zijn een maritieme natie. Onze welvaart hebben we aan de Noordzee te danken. In de Middeleeuwen waren we een belangrijke visserijnatie dankzij de enorme hoeveelheid vis die in de Noordzee zwemt. In de Gouden Eeuw werden we een grote handelsnatie doordat we via de Noordzee naar verre oorden konden varen. En in de twintigste eeuw hebben we in de Noordzee enorme olie- en gasvoorraden ontdekt.’’

Niet alleen Nederland profiteerde daarvan: alle Noordzeelanden zijn rijke landen. Zo rijk, dat we de brenger van al die rijkdommen voor lief zijn gaan nemen, suggereert Van Hest. ,,De laatste decennia leek onze interesse op te houden bij het strand. Steeds minder mensen waren voor hun levensonderhoud direct van de Noordzee afhankelijk. Nu groeit echter weer het besef hoe bijzonder de Noordzee is en dat we haar nodig hebben.’’

Dat zorgt echter voor nieuwe spanningen. Zo brengen windparken op zee natuurbeschermingsorganisaties als stichting De Noordzee in een lastige spagaat. Zij willen graag meer groene energie. ,,In principe zijn wij vóór windmolens’’, benadrukt Van Hest. ,,Maar als je ze op de verkeerde plek zet, pakt iets goeds voor het klimaat slecht uit voor de natuur.’’

Je kunt de zee niet ongestraft volbouwen met windmolens en energie-eilanden, waarschuwt hij. ,,Mensen willen geen windmolens in hun achtertuin, dus worden ze op zee gepland. Daar lijkt de ruimte misschien oneindig, maar dat is ze niet. Je ziet containerschepen bij een ankerplaats liggen, viskotters varen, boorplatforms liggen. Alle nieuwe plannen samen gaan enorme oppervlakten in beslag nemen.’’

Euromasten
De 289 windmolens die er nu staan, beslaan een bescheiden 0,2 procent van het Nederlandse deel van de Noordzee. Volgens een scenario van het Planbureau voor de Leefomgeving kan dat in 2050 zijn opgelopen tot 20 procent. Zo komen de 152 nieuwste megawindmolens die Vattenfall komende jaren voor de Noord-Hollandse kust gaat bouwen op 1 kilometer afstand van elkaar. De wieken zijn 94 meter lang; bijna net zo lang als een voetbalveld. Met een hoogte van 220 meter worden ze 35 meter hoger dan de Euromast.

Voor vogels een drama: zij kunnen zich tegen die enorme turbinebladen te pletter vliegen. Zeevogels, zoals alken en zeekoeten, raken leefgebied kwijt. En trekvogels moeten omvliegen, waardoor ze kostbare energie verliezen. Zeezoogdieren als zeehonden, bruinvissen en tuimelaars lopen vooral bij de aanleg van windparken risico. Zo maakt het heien van de enorme palen zoveel herrie dat bruinvissen (die navigeren op hun gehoor) er doof van kunnen worden. En de dikke stroomkabels kunnen het gedrag verstoren van haaien en roggen, die gevoelig zijn voor elektromagnetische velden.

Natuurorganisaties willen dat er meer onderzoek wordt gedaan voor de échte grote verbouwing van de Noordzee begint. ,,We moeten heel goed monitoren wat er gebeurt in windparken, zodat we op tijd kunnen bijsturen als het verkeerd loopt’’, zegt Van Hest. ,,Zo kunnen we voorkomen dat door de aanleg van echt grote windparken straks het hele ecosysteem ontregeld raakt. Zorgen de palen voor onwenselijke veranderingen op de bodem, in de stroming of in de temperatuurlagen in het water? Daar moeten we beducht op zijn.’’

Ook vissers maken zich zorgen: elk nieuw windpark gaat ten koste van hun ruimte om de kost te verdienen. In windparken is het namelijk verboden om sleepnetten uit te gooien. Het risico dat ze kabels kapot trekken is te groot.

De windsector benadrukt dat de aanleg van windparken de onderwaternatuur ook kansen biedt. Omdat er een visverbod geldt, kunnen vissen er ongestoord leven. Ze schetsen een droombeeld waarin de funderingen van windmolens veranderen in rijke oesterriffen. Daar lag de Noordzeebodem tot begin van de twintigste eeuw mee bezaaid, maar door overbevissing, ziektes en klimaatverandering zijn die verdwenen.

In Eneco’s windpark Luchterduinen zijn Stichting De Noordzee en Natuur en Milieu samen met baggeraar Van Oord afgelopen najaar een proef gestart om oesterriffen terug te brengen. Al vallen de eerste resultaten nog wat tegen: deze week bleek dat het merendeel van de oesters de winter niet heeft overleefd. Maar de onderzoekers zagen wel volop leven rond de oesterkooien krioelen: ze troffen krabbetjes, anemonen, zeesterren, steenbolken en pijlinktviseieren aan.

Lastiger zal het zijn om de vissers, die al een groot deel van de Noordzee vrezen kwijt te raken door de Brexit, tevreden te stellen. Maar ook zij profiteren uiteindelijk van natuurbescherming, stelt Van Hest. In een gezonde zee zijn immers meer vissen om te vangen. ,,Bij een dode zee is niemand gebaat. In de twintigste eeuw hebben we grote fouten gemaakt met de Noordzee. Die was gigantisch overbevist en zwaar vervuild. Mede dankzij inspanningen van natuurorganisaties kwam er wetgeving die de problemen grotendeels heeft opgelost. Niet allemaal: sommige soorten zijn nog steeds overbevist, we hebben een probleem met plastic en er zijn bijna geen effectief beschermde natuurgebieden. Maar ik durf wel te stellen dat het beter gaat met de Noordzee. Nu er een hele nieuwe industrie bij komt, moeten we voorkomen dat we vergelijkbare fouten maken.’’
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 89717
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Windmolens en zonnepanelen

Bericht door Ariel »

‘Het is alarmfase 1 voor de Noordzee. Die windmolens maken alles kapot’

Actiegroep Eendracht Maakt Kracht (EMK) is een petitie begonnen tegen windmolenparken op de Noordzee. EMK-voorzitter Job Schot uit Tholen: ,,De milieulobby hoopte dat tussen die windmolens blauwe paradijzen zouden ontstaan, omdat daar niet meer gevist werd. Nu blijkt dat de windmolens én de stroomkabels juist slecht zijn voor het onderwaterleven.”

Het is alarmfase 1 voor de Noordzee, stelt EMK in een persbericht. Een animatiefilmpje, dat via sociale media als Facebook verspreid wordt, moet de boodschap kracht bij zetten. Vissen, en in hun kielzog de vissers, verdwijnen door de industrialisering van de Noordzee. EMK doelt met name op maatregelen in het kader van de energietransitie: de windmolenparken en de stroomkabels, die nodig zijn om energie daarvandaan naar het vaste land te brengen.
Schadelijke effecten

Ten eerste is er het elektromagnetische veld van de stroomkabels. Vissoorten als haaien en roggen zijn daar extreem gevoelig voor. Schot: ,,Wij zien dat ze niet over zo'n kabel heen durven. Het magnetisch veld vormt als het ware muren in zee.” De windmolens met hun acht tot tien meter dikke poten zorgen voor veranderingen in de stroming en onderwaterbodem. Het sediment waartussen kleine diertjes leven die de vissen tot voedsel dienen, dwarrelt op en wordt met de stroming weggevoerd.

Startend vliegtuig
Als de poten in de bodem geheid worden, veroorzaakt dat tot meer dan 200 decibel lawaai, zestig meer dan een startend vliegtuig. ,,Geluid draagt onder water ver en vissen communiceren met geluid", legt Schot uit. ,,Dat lawaai maakt ze doof en blind. Ze worden stuurloos, kunnen hun voedsel niet meer vinden en zijn kwetsbaar voor vijanden.” De ronddraaiende wieken veroorzaken een extreem laag (maar onhoorbaar) geluid. ,,Volgens een deskundige op dit gebied ontzettend slecht voor mens en dier”, aldus Schot. En tot slot, waar windparken staan is er meer kans op aanvaringen en rampen. ,,Nu klinkt de roep om gesloten gebieden náást de windmolenparken, om de negatieve effecten te compenseren die die parken zouden kunnen hebben. Wij weten al lang: die zíjn er gewoon. Rapporten genoeg die dat aantonen, maar daar wordt niets mee gedaan.”
Handtekeningen

Vrijdagmiddag om drie uur staat de teller op windmolens.vissersvoorvrijezee.nl op 131 handtekeningen. Schipper Job Schot is net terug van zee, het zout nog in de haren en moe van het harde werken. ,,Die windmolens staan op onze beste visgronden", zegt hij emotioneel. ,,Het gaat om 20 procent van het Noordzeeoppervlak. Dan kun je wel zeggen: er is nog tachtig over, maar zo werkt het niet. Vissen zijn net als mensen: de één wil in Vlissingen leven en de ander in Rotterdam. Er zit wel overal vis, maar niet in die mate dat het commercieel aantrekkelijk is. Daar is geen rekening mee gehouden. De locatie van de windmolenparken is heel simpel bepaald: niet te dicht bij het strand, zodat de mensen er weinig van zien. Maar ook niet te ver van de kust, want met elke meter lekt er energie weg.

Ook vissers willen wel bijdragen aan het milieu, benadrukt Schot. ,,Was dit nu een goede oplossing voor het energievraagstuk, dan hadden we er nog vrede mee. Maar dit pakt voor iedereen slecht uit. Die molens gaan pas draaien bij windkracht 3, 4 en stoppen bij 7. Als ze niet draaien, moet de elektriciteitscentrale worden opgestart om in de energiebehoefte te voorzien. Dat kost zoveel energie dat het rendement van die windmolens teniet wordt gedaan. Wat denkt u dat het transport van energie naar de wal kost, via de stroomkabels? Miljarden!”
Kijkt u even mee? De 'wolkjes' op deze foto zijn WINDMOLENPARKEN in de Noordzee. Gerealiseerd, in aanbouw en op de tekentafel. De biodiversiteit, kleinschalige kustvisserij en familiebedrijven in de kottervisserij ontvangen de zwaarste klappen. Voor de pleziervaart is het rond 2050 zonder plezier in de vaart. Zijn we gek geworden?

Afbeelding
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
Ali Yas
Berichten: 7662
Lid geworden op: zo apr 15, 2012 3:24 pm
Contacteer:

Re: Windmolens en zonnepanelen

Bericht door Ali Yas »

Allemaal fantasie. Die windmolenparken gaan er niet komen, want daar zal geen geld voor zijn.
Truth sounds like hate to those who hate truth.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 89717
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Windmolens en zonnepanelen

Bericht door Ariel »

Ali Yas schreef:Allemaal fantasie. Die windmolenparken gaan er niet komen, want daar zal geen geld voor zijn.
Ik hoop en bid dat jij gelijk hebt.
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
Ali Yas
Berichten: 7662
Lid geworden op: zo apr 15, 2012 3:24 pm
Contacteer:

Re: Windmolens en zonnepanelen

Bericht door Ali Yas »

Ariel schreef:
Ali Yas schreef:Allemaal fantasie. Die windmolenparken gaan er niet komen, want daar zal geen geld voor zijn.
Ik hoop en bid dat jij gelijk hebt.
Ik niet, want het stopt pas als burgers massaal met de rug tegen de financiële muur staan. De dystopie is dan al begonnen.
Truth sounds like hate to those who hate truth.
Plaats reactie