Onverdoofd ritueel slachten verbieden of niet?

Bestaat God? Wat is de waarde van religie? Mag je een dogma in twijfel trekken?
Plaats reactie

Moet onverdoofd ritueel slachten verboden worden in Nederland of niet?

Peiling eindigde op di jan 14, 2020 12:49 pm

Mee eens
2
67%
Mee oneens (licht je antwoord toe)
0
Geen stemmen
Anders (licht je antwoord toe
1
33%
 
Totaal aantal stemmen: 3

Marieke
Berichten: 442
Lid geworden op: zo mei 19, 2013 3:54 pm

Onverdoofd ritueel slachten verbieden of niet?

Bericht door Marieke »

De Partij voor de Dieren heeft (om precies te zijn in 2018 volgens mij) een aangepast wetsvoorstel ingediend om het onverdoofd ritueel slachten in Nederland te verbieden. Binnenkort wordt erover gestemd in de Tweede Kamer. Ikzelf ben heel erg vóór een verbod, maar hoe zit het met jullie?
Vrede verdwijnt, waar de islam verschijnt...
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 85783
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Onverdoofd ritueel slachten verbieden of niet?

Bericht door Ariel »

Marieke schreef:De Partij voor de Dieren heeft (om precies te zijn in 2018 volgens mij) een aangepast wetsvoorstel ingediend om het onverdoofd ritueel slachten in Nederland te verbieden. Binnenkort wordt erover gestemd in de Tweede Kamer. Ikzelf ben heel erg vóór een verbod, maar hoe zit het met jullie?
Pro verbod, maar ik ben van mening dat de PvdD niet erg actief is op dit punt.
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Marieke
Berichten: 442
Lid geworden op: zo mei 19, 2013 3:54 pm

Re: Onverdoofd ritueel slachten verbieden of niet?

Bericht door Marieke »

Ik heb gekozen voor de optie 'anders' omdat niet alleen moslims ritueel slachten, maar ook joden. En in bijvoorbeeld Nieuw-Zeeland hebben ze een compromis bedacht: het dier mag wél verdoofd worden, maar het mag niet sterven aan de verdoving. Dus is het daar verplicht om elektronarcose toe te passen. Hierbij wordt het dier, zoals het woord al zegt, met een soort 'tang' elektrisch verdoofd. Het ziet er niet echt aangenaam uit, maar het dier lijdt niet.
Vrede verdwijnt, waar de islam verschijnt...
Mahalingam
Berichten: 49105
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Onverdoofd ritueel slachten verbieden of niet?

Bericht door Mahalingam »

Van de EU mogen overheden nu onverdoofd slachten verbieden. Maar zullen ze dat ook doen?
EU-hof: verbod op onverdoofd religieus slachten mag

Een verbod op onverdoofd slachten, zoals dat in Vlaanderen geldt, is niet in strijd met het Europees recht en evenmin met de vrijheid van religie. Dat oordeelt het Europees Hof van Justitie.


De hoogste Europese rechter legt met deze uitspraak een eerder advies van de advocaat-generaal naast zich neer. De hoge adviseur stelde in september juist dat EU-wetgeving ruimte biedt voor religieuze riten, ook al betekent dat voor het onverdoofd slachten dat het dier meer pijn, spanning of lijden te verduren heeft.

Het hof stelt nu echter dat inmenging door de overheid is ingegeven door algemeen belang in de EU, namelijk het bevorderen van het dierenwelzijn. Maatregelen kunnen volgens het hof een evenwicht brengen tussen dat belang en de vrijheid van joodse en islamitische gelovigen om hun godsdienst te belijden.

Vrijheid van godsdienst

Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts is opgetogen over de uitspraak. ,,Wij schrijven vandaag geschiedenis. Dit betekent dat nu in heel Europa de deur openstaat voor een verbod op onverdoofd slachten", twittert hij.

Verschillende joodse en islamitische organisaties waren naar het Grondwettelijk Hof in België gestapt om het verbod in Vlaanderen, dat sinds 2019 van kracht is, van tafel te krijgen. Zij voeren aan dat hun religie slachten zonder verdoving voorschrijft. Ze beroepen zich op de vrijheid van godsdienst om dat te blijven doen.
https://www.ad.nl/buitenland/eu-hof-ver ... ~a9176ea1/
u onverdoofd slachten verbieden. Maar zullen ze dat ook doen?
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 85783
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Onverdoofd ritueel slachten verbieden of niet?

Bericht door Ariel »

Uitspraak rechter biedt tegenstanders ritueel slachten hoop op meer

Dierenwelzijnsorganisaties zijn blij dat de Europese rechter geen bezwaar maakt tegen een verbod op ritueel slachten. Dit is het begin van het einde, klinkt het opgetogen.

„Wij zijn hier heel blij mee. Want de uitspraak maakt de weg vrij naar een verbod in Nederland”, zegt een woordvoerder van Wakker Dier. „Dit is heel goed nieuws.” Ook dierenwelzijnsorganisatie Animal Rights is in haar nopjes met de uitspraak en kijkt uit naar een Nederlands verbod.

Eeuwenoude traditie
Bij rituele slacht wordt de halsslagader van een dier onverdoofd doorgesneden. Zowel joden als moslims hechten aan deze eeuwenoude traditie. Volgens dierenrechtenorganisaties zorgt de rite voor onnodig lijden. Al werpen gelovigen tegen dat de handeling – mits goed uitgevoerd – nauwelijks extra leed veroorzaakt.

In Vlaanderen werd de rituele slacht vorig jaar in de ban gedaan. Daarop stapten joodse en islamitische organisaties naar de rechter. Het verbod zou in strijd zijn met de vrijheid van godsdienst.

De Belgische rechter schoof het dossier door naar zijn collega’s bij het Europees Hof van Justitie. Die oordeelt dat het Vlaams verbod door de beugel kan, want de Europese Unie heeft als doelstelling om ’dierenwelzijn te bevorderen’.

Doorbraak
Een doorbraak, zegt Wakker Dier. „Er was best wel discussie. Want hoe verhoudt een verbod zich tot de vrijheid van religie. Nu is dat een keertje uitgevochten en blijkt dat dierenwelzijn wel degelijk meeweegt en dus verboden mag worden”, zegt een woordvoerder.

In de Tweede Kamer probeert de dierenpartij al sinds 2011 een einde te maken aan onverdoofd slachten. Wakker Dier hoopt dat twijfelende partijen met dit Europese oordeel over de streep worden getrokken. „Het is met deze uitspraak duidelijk bewezen dat een verbod mag. Dus wat houdt de politiek nog tegen?”

Advocaat Herman Loonstein, die voorstander is van de rituele slacht, maakt zich ’heel grote zorgen’. „Als dit door diverse Europese landen wordt gevolgd, denk ik dat veel Joodse gelovigen uit Europa zullen vertrekken”, sombert de advocaat.

’Heel hypocriet’
Hij vindt de ophef over de rite ’heel hypocriet’. De strafpleiter wijst erop dat in de reguliere slacht – die qua omvang veel groter is van de religieuze variant – het nodige mis gaat, waardoor dieren onnodig lijden. Bij de religieuze slacht worden in Nederland jaarlijks slechts enkele duizenden koeien gedood.

Onderzoek van de Wageningen Universiteit toonde eerder aan dat onverdoofd slachten extra leed veroorzaakt. In acht procent van de gevallen duurt de pijn twee tot drie minuten. Het Nederland-Israëlisch Kerkgenootschap twijfelde aan de onafhankelijkheid van het onderzoek en stapte naar de rechter. Maar die zag geen aanwijzingen dat de inhoud van het rapport niet zou deugen.
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Mahalingam
Berichten: 49105
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Onverdoofd ritueel slachten verbieden of niet?

Bericht door Mahalingam »

„Als dit door diverse Europese landen wordt gevolgd, denk ik dat veel Joodse gelovigen uit Europa zullen vertrekken”

Kan iemand die Joden vertellen dat we al heel lang geleden de diepvries voor vlees hebben uitgevonden ?
En dat er tegenwoodig schepen met bevroren vlees uit Argentinië in Rotterdam aanmeren?
Dus dat er ook vriesschepen vanuit Israël naar hier en overal kunnen varen om de vleeshonger van gelovige Joden te stillen?
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Mahalingam
Berichten: 49105
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Onverdoofd ritueel slachten verbieden of niet?

Bericht door Mahalingam »

Onverdoofd slachten is in Vlaanderen en in Wallonië door de regeringen aldaar verboden.
De regering van Brussel staat het nog steeds toe.
Brussels parlement verwerpt voorstel voor verbod op onverdoofd slachten

De Commissie Leefmilieu van het Brussels parlement heeft woensdag het voorstel van enkele meerderheidspartijen - Défi, Open Vld en Groen - voor een verbod op onverdoofd slachten in het hoofdstedelijk gewest verworpen. Zes leden stemden tegen het voorstel van ordonnatie, zes voor en drie onthielden zich.

Toch zal het voorstel nog eens aan bod komen op de plenaire vergadering van 17 juni, maar via een stemming over de conclusies van de commissie om het verbod te verwerpen. Als de conclusies verworpen zouden worden, zou het debat over het hele voorstel in de zitting heropend worden, wat zeker niet uitgesloten lijkt.

Tijdens het debat bleek snel dat de standpunten weinig gewijzigd zijn binnen de meerderheid. Regeringspartijen PS en one.brussels (Vooruit) steunen het voorstel van de drie coalitiegenoten niet. Ook de PVDA (PTB) steunt het verbod niet. In de oppositie steunt MR het verbod wel.

John Pitseys van meerderheidspartij Ecolo bevestigde nog dat zijn partijgenoten naar eer en geweten mogen stemmen als het voorstel de plenaire haalt, maar dat hij en commissievoorzitter Tristan Roberti zich onthouden in de commissie.

Fremault van Les Engagés, het vroegere cdH, onthield zich eveneens omdat ze vindt dat het dossier niet goed behandeld is en meer hoorzittingen en tijd nodig zijn. De fractieleden stemmen in de plenaire naar geweten.

Zoals eerder aangekondigd trok Dominiek Lootens-Stael van Vlaams Belang zijn voorstel van ordonnantie in om te vermijden dat het cordon sanitaire ingeroepen zou worden om het voorstel van de drie partijen niet te steunen.

In Vlaanderen en Wallonië geldt al sinds 2019 een verbod op onverdoofd slachten.
https://www.hln.be/nieuws/brussels-parl ... ~acafbf9d/
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Plaats reactie