Nieuws uit Bolivia

Deze afdeling is voor algemene topics die niet passen in wat reeds voorzien is. Ze moeten wel aansluiten bij ons thema.
Gebruikersavatar
Pilgrim
Berichten: 51243
Lid geworden op: wo jan 17, 2007 1:00 pm
Locatie: Dhimmistad

Nieuws uit Bolivia

Bericht door Pilgrim »

Regimewisseling in Bolivia: rechtse kandidaat wil nieuwe president worden

Geplaatst op 2 januari 2020

Afbeelding

Ook Bolivia staat nu voor een rechts-populistische regimewisseling. Na het uit de macht zetten van de voormalige linkse president Evo Morales loopt nu de rechtse activist Luis Fernando Camacho zich warm voor de machtsovername bij de presidentsverkiezingen dit jaar. Hij ondertekende nu met zijn kandidaat voor het vicepresidentschap, Marco Pumari, een desbetreffende politieke overeenkomst.

In het document wordt er van uitgegaan dat de Bolivianen na de jongste ruzies een nieuwe staat onder het motto “God, Volk, Vaderland” zouden willen hebben.

Camacho is advocaat en aanvoerder van een burgerbeweging uit het economisch sterke departement Santa Cruz de la Sierra in het oosten van het land. Hij geldt als een van de organisatoren van de protesten, die uiteindelijk tot het aftreden van Morales leidden. Politieke waarnemers zien zich herinnerd aan de regeringsovername door de rechts-populistische kandidaat Bolsonaro in Brazilië in oktober 2018, die daar een einde maakte aan de regeringsperiode van de linkse Arbeiderspartij.

In november was de Boliviaanse president Morales onder druk van het leger afgetreden, nadat hij door de oppositie en internationale verkiezingswaarnemers werd beschuldigd van bedrog bij de presidentsverkiezingen op 20 oktober. Van doorslaggevende betekenis voor zijn val was echter wellicht de omstandigheid dat Morales begin november de strategische Joint-Venture-onderneming met een Duitse firma voor het winnen van lithium uit het zoutmeer Uyuni opzegde. Lithium geldt als de centrale grondstof van de toekomstige elektrische mobiliteit in de industrielanden. Morales vertrok na zijn aftreden eerst naar Mexico in exil, en vestigde zich daarna in Argentinië.

Een conservatieve interim-regering moet nu nieuwe verkiezingen organiseren.

Bron: https://zuerst.de

Vertaald uit het Duits door: E.J. Bron

https://ejbron.wordpress.com/2020/01/02 ... nt-worden/
De Islam is een groot gevaar!
Jezus leeft maar Mohammed is dood (en in de hel)
Plaats reactie