De Belgische en Vlaamse subsidie industrie

Plaats reactie
Gebruikersavatar
Manon
Berichten: 17353
Lid geworden op: ma feb 17, 2003 9:58 am

De Belgische en Vlaamse subsidie industrie

Bericht door Manon »

Telegram
De massamedia zijn tegenwoordig stil over Sihame El Kaouakibi. Zelfs Egbert Lachaert sluit een comeback niet uit. Wie de familie El Kaoukibi kent weet dat naast ‘sociaal’ ondernemerschap vooral ‘netwerken’ een familietrekje is. In 2019 waarschuwde Peter Velle die als ex-moslim en informant van de staatsveiligheid bekend staat om zijn uitgebreide kennis van het salafistische milieu, al voor de connecties bij de El Kaouakibi’s. We keken samen met hem achter de schermen van enkele obscure vzw’s.


Sihame El Kaouakibi en familieleden hebben in politieke kringen heel wat connecties. Volgens kenners zoals Velle bestaan er duidelijke banden tussen haar broer Saïd El Kaouakibi en salafistische milieus. Ook het feit dat Sihames zus Fikria El Kaouakibi in Qatar werkt zou volgens Velle tot nadenken moeten stemmen.

De link tussen Open Vld-parlementslid Sihame El Kaouakibi en de salafistische islam omschreef Peter Velle in 2019 in ’t Pallieterke als volgt: “Said is de voorzitter van de salafistische organisatie Al Mawada. Al in 2011 waarschuwde ik voor de praktijken van deze radicale islamclub. Toen werd de Saoedische jihadprediker Mohamed Al-Arifi naar ons land gehaald. Said beweerde dat Al-Arifi een gematigde en liberale moslim is. Een grove leugen! Deze prediker roept immers openlijk op om ongehoorzame vrouwen te slaan en ronselt moslimjongeren voor de gewapende jihad. Media lachten met mijn waarschuwingen en traditionele politici negeerden me. Ik was in hun ogen een onruststoker, fantast en islamhater.”

De waarschuwingen van Velle vielen in dovemansoren. Het vervolg kent u. Zelfs oud-minister van Justitie Koen Geens (CD&V) zag er als voogdijminister van de staatsveiligheid geen graten in om samen op de foto te gaan met Saïd El Kaouakibi.

Niet verrassend stelt Velle: “Koen Geens staat erg open tegenover de islam. Zijn dochter is gehuwd met een moslim. Tijdens een lezing voor vzw Mahara, een studentenorganisatie met salafistische banden, noemde Geens zijn schoonzoon de meest wijze persoon die hij kent.”

Saïd El Kaouakibi is lid van de raad van bestuur van Al Mawada Charity vzw. De vzw Mahara is volgens Velle “een salafistische studentenvereniging die vooral actief is in Antwerpen en gelieerd aan de islamitische politieke partij D-SA (KL,Democratisch-Solidair Appel)”.

Die partij haalde bij de Antwerpse gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober 2018 twee verkozenen. De voorlopers van Al Mawada Charity vzw waren ‘De Middenweg’ en ‘Jongeren voor Islam’.

Studentenvereniging Mahara omschrijft zichzelf op hun website als een “open, inclusief en onafhankelijk netwerk van studenten en alumni”. De missie luidt: studenten en alumni verenigen en inspireren “vanuit onze islamitische waarden om hen te vormen tot bekwame, verantwoordelijke en moreel gedreven leiders”.

Onderzoek van Velle wees uit dat de vzw Al Mawada van Said El Kaouakibi regelmatig opduikt bij studentenvereniging Mahara waar ze geregeld lezingen houden. Pittig detail. Ook voor studentenvereniging Mahara kwam voormalig minister van Justitie Koen Geens ooit zelf spreken. Op 16 september 2020 hield ook Antwerps gouverneur Cathy Berx een zoomvergadering met de islamitische studentenorganisatie om de coronacrisis te bespreken en te luisteren naar hun advies.

Nourdine El Kaouakibi is al jarenlang actief in de Boomse politiek. Op 14 oktober 2018 raakte hij verkozen met 967 voorkeurstemmen voor de lokale lijst ‘BOOM-één’, met het op een na grootste aantal voorkeurstemmen.

Nourdine kandideerde ook op de Antwerpse provincielijst voor sp.a. Ook in die partij hebben de El Kaouakibi’s een uitgebreid netwerk. Niet zo’n verrassing dus als sp.a’er Johan Vandelanotte aan de zijde van Sihame opdook als advocaat.

Velle omschrijft Nourdine als een man “met veel invloed in de lokale moskee Al-Hijra”. Hij dook er op tijdens een benefiet georganiseerd door de vzw Al Mawada Charity van Said El Kaouakibi. Andere leden van de raad van bestuur zijn onder meer Mohamed Chatouani, een islamleraar en dialoogcoach bij de Erasmushogeschool in Brussel en Zohra Salhi.

Nourdine die zoals Sihame de voordelen van de vzw-industrie kent is voorzitter bij vzw Nour. Die vzw krijgt ook ondersteuning van de Vlaamse overheid. Nog een andere vzw waar Nourdine bij betrokken is, de vzw Intisaar, biedt jonge meisjes “een stimulerende en geborgen omgeving waarbinnen ze hun vrije tijd kunnen besteden”. Het aanbood is dan wel ruim, maar wel netjes afgescheiden van de jongens.

Welkom aan Benjamin Dalle en Marc Van Ranst
Beide vzw’s waarin Nourdin El Kaouakibi actief is bieden regelmatig een platform aan Vlaamse politici die toegang zoeken tot de allochtone gemeenschap. Zo passeerde nauwelijks een maand geleden op 6 februari 2021 onder meer Vlaams Minister van Jeugd Benjamin Dalle nog de revue.

Maar ook linkse invloedrijke figuren zoals viroloog Marc Van Ranst behoren tot het netwerk van El Kaouakibi. De politieke gasten ook van andere partijen worden telkens bijzonder warm verwelkomd door Nourdine. Marc Van Ranst kreeg overigens van Saïd El Kaouakibi ooit een cheque overhandigd voor het onderzoek naar Corona.

Nourdine El Kaouakibi speelt een belangrijke rol bij Roots vzw. Zo kondigt de vzw hem op 1 juni 2020 op Twitter opnieuw aan als één van de bestuurders. “Wij heten Samardzic Amila, Ellen De Ridder, Chaima Seddik, Nourdine El Kaouakibi en Redouane Afkir welkom in het bestuur van Roots vzw en wensen hen veel succes toe”.

Deze vzw is de opvolger van het Platform Allochtone Jeugdwerkingen (PAJ) en bestaat sinds 1998. Het noemt zich “de enige koepelorganisatie voor allochtoon jeugdwerk in Vlaanderen”. Gelegen in de Coebergstraat heeft de vzw ‘bijhuizen’ in de Oudstrijdersstraat te 2140 Antwerpen en in de Quellinstraat 2018 Antwerpen.

“Ze ondersteunen jeugdwerkorganisaties met verschillende etnische, culturele, en levensbeschouwelijke wortels en werken samen met vrijwilligers, leden, en partners aan een sterk en divers jeugdwerk, klaar voor de toekomst.”

Deze vzw heeft bijzonder veel macht en invloed en vanuit de vzw en de personen errond vertrekken connecties naar zo’n 14 andere vzw’s. Waaronder een link naar Muslinked VZW, vzw De Palmboom en de Federatie van Marokkaanse Verenigingen. Deze laatste ontvangt jaarlijks ca. 388.000 euro van de Vlaamse Regering.

Spilfiguren in deze structuren zijn El Moussaoui Abdelilah, Mahli Latifa en Kaldoun Najim. Ook een hoge ambtenaar van de stad Mechelen, Illias Marraha, is sinds augustus 2017 lid van de raad van bestuur van Muslinked vzw, een populaire netwerkorganisatie voor moslims.

In januari 2018 richt Marraha overigens het bedrijfje Axuda Consultancy op. Samen met onder meer Setta Yasmia, Bouzakoura Amina en Bellafkih Abdelkarim. Alle vier zijn ze lid van de raad van bestuur van Muslinked vzw.

Terug naar de vzw Roots. Die mag van de stad Antwerpen een werking organiseren “die er mee garant voor staat dat alle aangesloten lidverenigingen standhouden en kansen krijgen om zichzelf verder te ontwikkelen in de uitdagende context van een stedelijke omgeving”. In de afsprakennota lezen we overigens dat de stad het gebouw in de Coebergerstraat 35-37, 2018 Antwerpen ‘ter beschikking’ stelt aan de ontvanger.

De 26 Antwerpse lidverenigingen kunnen zo rekenen op erkenning door de stad Antwerpen. Roots vzw vormt de tussenschakel naar de 26 verenigingen en de stad. Daartoe geeft Stad Antwerpen jaarlijks een enveloppe van 69.250 euro aan Roots.

Ook Nourdine El Kaouakibi, staat dus als bestuurder van vzw Roots bovenaan in de piramide en oefent invloed uit op de lidverenigingen. Een andere spilfiguur in de vzw Roots is Najim Kaldoun. Hij lidmaatschap van de Raad van bestuur bij Roots sinds 1 april 2018. Daarnaast is hij dat ook bij de vzw Forum van Etnisch-Culturele minderheden, bij vzw De Gemeenschap en bij Jeugdwerk ondersteunen in Sint Niklaas. Bij vzw De Gemeenschap is hij bestuurder.

Velle liet alvast zijn licht schijnen op nog twee andere lidverenigingen die een vertakking zijn van Roots vzw en die aandacht verdienen, naast de studentenvereniging vzw Maharra.

vzw De Palmboom: “Gerund door broer van IS-terrorist”
Volgens Velle krijgen kinderen in De Palmboom les van “verantwoordelijken van het salafistische Al Mawada waarvan Said El Kaouakibi voorzitter is”.

“Dat is een radicale islamschool, waarbij enerzijds ook een familielid van IS-terrorist Hicham Chaib, Mohamed Amin Chaib, en anderzijds de voorzitter van jihad-moskee De Koepel (waarvan de imam naar terreurgroep IS in Syrië trok) opduiken in de oprichtingsstatuten”, verduidelijkt Velle.

De vzw is opgericht op 6 juli 2018 met als doel te Antwerpen een “multiculturele werking te organiseren, te streven naar een harmonieuze multiculturele samenleving met gelijke kansen voor iedereen”.

“In die islamschool werkt er ook een lerares die op facebook IS-propaganda ‘leuk’ vindt. Dat laatste heb ikzelf een tijdje geleden gemeld bij de politie.”, legt Velle uit. Abdelilah El Moussaoui, een van de oprichters van vzw De Palmboom is tevens ook lid van de raad van bestuur bij vzw Roots.

“El Kaouakibi bekwam 11 miljoen euro voor zomerscholen die vzw PEP mee mag organiseren”
“PEP vzw (Positive Education Psychology) is een zeer chique naam voor een vereniging met duidelijke islamitische inspiratie”, stelt Velle. Desalniettemin kreeg Sihame El Kaouakibi het voor mekaar dat de Vlaamse Regering via Ben Weyts en Bart Somers 11 miljoen euro ‘vrij maakten’ voor zomerscholen.

Peter Velle: “In oktober 2017 kreeg de betreffende vzw bij opstart 50.000 euro aan subsidies van toenmalig Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits. PEP vzw wil zogezegd kwetsbare jongeren via rolmodellen coachen, hen op hun talenten wijzen en hen betere kansen in het onderwijs te bieden. En stel je voor, als één van die rolmodellen wordt toch wel Sihame El Kaouakibi naar voren geschoven zeker! Geen toeval… Sihame zorgt er zelfs voor dat PEP vzw ‘zomerscholen’ mee mag organiseren in heel Vlaanderen ondersteund door de Vlaamse regering met maar liefst 11 miljoen euro!”

De expertise om hier een echt succes van te maken, is er alvast wel schrijft t El Kaouakibi op de Open Vld website : “Ik maakte de oefening alvast voor Antwerpen en er liggen veel kansen. Als het stadsbestuur bijvoorbeeld samenwerkt met Teach for Belgium, kunnen we leerkrachten extra ondersteunen. Voor outreaching heb je alvast PEP vzw die samen met de rest van het middenveld kwetsbare jongeren kan bereiken en toeleiden naar zomerscholen. Zomerklap en Zomerbabbel kunnen hun jarenlange ervaring delen om echt op basis van best practices te werken. In Antwerpen hebben we bijvoorbeeld ook Meraki, die een sterk netwerk van bedrijven in stelling kunnen brengen om deuren te openen.”
https://palnws.be/2021/03/de-lange-poli ... aouakibis/
More diversity always means "less white people"
Diversity is a codeword for white genocide.
Gebruikersavatar
hans van de mortel
Berichten: 7919
Lid geworden op: zo jun 03, 2007 12:41 pm

Re: De Belgische en Vlaamse subsidie industrie

Bericht door hans van de mortel »

DE oplossing van het moslimvraagstuk?

Remigratie.

Hoe eerder hoe beter.

Moslims zijn nu eenmaal de dragers van het onbedwingbare voor onze kenniseconomie en beschaving schadelijke islamvirus. Het virus dat ontstaan is in de geest van een van de meest walgelijke weerzinwekkende historische mensen die ooit heeft bestaan: Arabier Mohammed, proleet, pedofiel, psychopaat, profeet, sadist, oorlogsmisdadiger.

Afbeelding

Wie meer wil weten over de unieke eensgezinde mislukte mensensoort moslims, neemt de tijd om hier op dit forum zijn licht op te steken over alles wat met het islamvirus en de mislukte mensensoort moslims te maken heeft.
Geen eigen mening verkondigen is de vrijwillige celstraf van het verstand.

CITATEN OVER PROFEET MOHAMMED
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 85751
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: De Belgische en Vlaamse subsidie industrie

Bericht door Ariel »

Wat hangt er mogelijks boven het hoofd van El Kaouakibi?

Een miljoen euro aan verdachte geldstromen naar de persoonlijke vennootschappen van Open Vld-politica Sihame El Kaouakibi en vervalste facturen die aan Stad Antwerpen gegeven werden. Als de rechtbank oordeelt dat de feiten bewezen zijn, zal er ook een straf aan verbonden zijn. Maar wat zijn eigenlijk de straffen die hiervoor uitgedeeld worden?

Het verslag van de voorlopig bewindvoerder over de vzw Let’s Go Urban is hard, volgens haar zou het de afgelopen jaren vooral om één ding gedraaid hebben: het financieel gewin voor El Kaouakibi en haar andere vennootschappen. 1 miljoen euro zou doorgesluisd zijn naar persoonlijke vennootschappen van El Kaouakibi. Daarnaast blijkt ook dat er voor renovaties in de privéwoning subsidiegeld van de Brusselse vzw WeLoveBXL gebruikt is. En dan zijn er nog die vermoedelijk vervalste facturen die aan Stad Antwerpen werden gegeven in ruil voor subsidies.

Maximum 15 jaar cel
Er is momenteel een gerechtelijk onderzoek opgestart door het parket van Antwerpen, waarbij een onderzoeksrechter dit allemaal tot in het detail uitzoekt. Daaruit zal moeten blijken of El Kaouakibi effectief illegaal te werk ging en strafrechtelijk vervolgd kan worden. Maar wat riskeert ze dan, mocht dit het geval zijn? Het vervalsen van facturen valt onder valsheid in geschriften. Daarbij kan een rechter een zeer zware straf uitspreken. Dat kan gaan van een simpele geldboete tot een maximumstraf van 15 jaar cel.

Daarnaast kan ze mogelijks vervolgd worden voor het doorsluizen van subsidiegeld naar haar privé en persoonlijke vennootschappen. Hier gaat het over misbruik van vertrouwen. Simpel gezegd: het verduisteren of verspillen van goederen of gelden, die overhandigd zijn onder de verplichting om ze voor een bepaald doel te gebruiken of aan te wenden. Dat staat een gevangenisstraf op van één maand tot vijf jaar en een geldboete van 26 tot 500 euro. Maar de grootste klap kan mogelijks komen via de verbeurdverklaring. Een rechter kan oordelen dat alles dat met het geld aangekocht is, of het geld zelf verbeurdverklaard wordt. Dat wil dus zeggen dat er mogelijks honderdduizenden euro’s van El Kaouakibi afgepakt kunnen worden door de rechtbank.
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
sjun
Berichten: 10655
Lid geworden op: zo mei 11, 2014 8:29 pm
Locatie: Visoko

Re: De Belgische en Vlaamse subsidie industrie

Bericht door sjun »

Ze kan ast op haar allochtone privileges rekenen al is ze intussen de Open VLD uitgezet door de voorzitter van de partij.
Nu al vijf verschillende onderzoeken naar El Kaouakibi: een overzicht
POLITIEK 31/03/2021 door Wouter Verschelden

En alweer: Een vijfde onderzoek naar de financiële handel en wandel van Sihame El Kaouakibi.

Open Vld-parlementslid Sihame El Kaouakibi heeft er nog maar een onderzoek bij naar de manier waarop ze omging met subsidies in haar werk. Deze keer vraagt minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) om de geldstromen bij de vzw WeLoveBXL te doorzoeken. Die vzw werd na de aanslagen van 2016 opgericht om in Molenbeek met kansarme jongeren te gaan werken. Dat was destijds opvallend, omdat er al heel wat jongerenwerking bestond in het Brusselse, maar El Kaouakibi kwam met een heel eigen aanpak en kreeg meteen 200.000 euro werkingsmiddelen van toenmalig minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) én nog eens 80.000 euro van toenmalig Vlaams minister van Jeugd Sven Gatz (Open Vld).
Maar volgens onderzoek van VTM blijkt nu dat El Kaouakibi en haar partner Erika Xuan Nguyen met een deel van de subsidies een kleerkast in de slaapkamer van hun privéwoonst lieten renoveren. Verlinden heeft nu gevraagd aan de FOD Binnenlandse Zaken om de facturen te onderzoeken. Dat is ondertussen het vijfde onderzoek dat naar El Kaouakibi loopt.

De bal ging immers aan het rollen toen drie onafhankelijke bestuurders ontslag namen bij de vzw van El Kaouakibi en naar de handelsrechtbank stapten. Die stelde een voorlopige bewindvoerder aan die een eerste onderzoek opstartte. Daartegen ging El Kaouakibi in beroep, die procedure loopt bij de handelsrechtbank in Tongeren. Daarnaast is er de stad Antwerpen, die meteen ook een interne doorlichting begon, omdat zij miljoenen euro’s subsidies had gegeven. Daarop startte eveneens een gerechtelijk onderzoek om na te gaan of er strafbare feiten gepleegd zijn, zoals fraude of schriftvervalsing. Dat onderzoek zat eerst bij het Antwerpse gerecht, maar al snel werd tevens de Centrale Dienst voor de Bestrijding van Corruptie ingeschakeld. De kans is groot dat die ook het dossier in Brussel gaan bekijken.

De BBI, de bijzonder belastinginspectie, is ondertussen eveneens in gang geschoten (al kunnen ze dat niet officieel bevestigen) om na te gaan of er sprake is van fiscale fraude en of dus bedragen moeten terugbetaald worden.
Bron: 8usiness AM

Ik ben benieuwd wanneer alle geldstromen in de richting van en vanuit Sihame El Kaouakibi in kaart zijn gebracht om iets meer zicht te krijgen op de netwerkjes die cumulerende kosten in de Belgische maatschappij genereren. Of dat ook publiek in beeld gebracht wordt zal afhangen van de gerechtelijke uitspraak die moet gaan volgen op de verschillende onderzoeken. Tot die tijd schijnt er al een rapport van Annemie Moens, voorlopig bewindvoerder bij Let’s Go Urban, te circuleren. Ik heb dat nog niet te pakken. Zeker en vast staat al wel dat Sihame El Kaouakibi van de sokkel is gevallen waarop ze door politiek, “main stream media” en (politiekcorrect) ondernemend Vlaanderen is gezet.
Het recht op vrije meningsuiting wordt algemeen geaccepteerd, totdat iemand er daadwerkelijk gebruik van wil maken.
Gebruikersavatar
sjun
Berichten: 10655
Lid geworden op: zo mei 11, 2014 8:29 pm
Locatie: Visoko

Re: De Belgische en Vlaamse subsidie industrie

Bericht door sjun »

Uitstel in zaak Let's go Urban tot 20 april, voorlopig bewindvoerder over vernietigend rapport: “Geen doekjes voor het bloeden”
De ondernemingsrechtbank van Tongeren heeft het dossier rond Sihame El Kaouakibi (Open Vld) en Let’s go Urban uitgesteld tot 20 april. Aanleiding is de ziekenhuisopname na een coronabesmetting van één van de advocaten van El Kaouakibi. Op die zitting eind april moet er dan duidelijkheid komen of de voorlopige bewindvoerder Annemie Moens, die een vernietigend rapport maakte over Let’s Go Urban, haar opdracht mag verderzetten. Haar mandaat loopt begin mei af.
ADN 30-03-21

Meer dan 450.000 euro van jongerenorganisatie Let’s Go Urban, het geesteskind van El Kaouakibi, zou mogelijk doorgesluisd zijn naar privébedrijfjes van de politica, blijkt uit onderzoek van VTM NIEUWS. Er is sprake van vervalste facturen en subsidiegeld dat doorgesluisd werd.

450.365,83 euro. Dat is het concrete bedrag waar de voorlopig bewindvoerder van Let’s Go Urban zich grote vragen bij stelt in haar verslag van de vzw, meldt VTM NIEUWS. Volgens de bewindvoerder zou het de afgelopen jaren vooral om één ding gedraaid hebben: het financieel gewin voor El Kaouakibi en haar andere vennootschappen. “Het is niet meer met de belangen van de jongeren van het Kiel voor ogen dat Sihame El Kaouakibi de laatste jaren haar activiteiten heeft ontplooid”, besluit Annemie Moens in haar vernietigend verslag. Ze spreekt zelfs van “georganiseerd bedrog”.

Dat is mijn manier van werken, al 40 jaar. Geen doekjes voor het bloeden, maar zeer duidelijk vaststel­len wat ik zie.
Voorlopig bewindvoerder Annemie Moens over haar ongefilterde verslag


Harde woorden voor de politica, die met haar advocaten naar de ondernemingsrechtbank in Tongeren trekt om zich te verzetten tegen Moens. Die laatste reageerde dinsdagmorgen bij aankomst voor de eerste zitting aanvankelijk kort aan de pers. Dat haar rapport de harde bewoordingen niet schuwt, noemde ze “mijn manier van werken, al 40 jaar”. “Geen doekjes voor het bloeden, maar zeer duidelijk vaststellen wat ik zie en de vragen die ik heb, duidelijk stellen.”

Uitstel
Er zou vandaag sowieso nog niet inhoudelijk gepleit worden over het eventuele bedrog. “Het gaat alleen over het feit of het aanstellen van de bewindvoerder al dan niet terecht was”, zei advocaat Kris Luyckx bij zijn aankomst. “Ik hoop dat we dat vandaag kunnen beslechten.” Uiteindelijk werd de zitting niet veel later uitgesteld naar 20 april om 11 uur, want één van de advocaten van El Kaouakibi is ziek. “Onze deontologie en hoffelijkheid voorziet dat wij moeten ingaan op een vraag tot uitstel”, aldus Moens daarover. Voor de zitting van 20 april is alvast twee uur voorzien.

De bewindvoerder vindt het “jammer” dat haar verslag gelekt is, liet ze achteraf weten in een meer uitgebreide reactie aan de pers. Ze bevestigde de details van haar voorlopige rapport die in de media verschenen zijn. “Er zijn nog altijd bepaalde vragen die moeten opgelost worden”, zei ze. “En elke dag komt er nog bijkomende informatie binnen.”

“Ik heb mijn eigen onderzoek gedaan op basis van de vragen die gekomen zijn, ook op basis van het onderzoek van de stad Antwerpen, om te zien wat er nu eigenlijk aan de hand is. Er zijn zaken die opgelost zijn kunnen worden, zoals de verkeerde stortingen waarvan eerder al sprake was. Dat was inderdaad een verkeerde storting die is binnengekomen en opnieuw is buitengegaan.”

“Er zijn duidelijke vaststellingen, zoals de beruchte keuken, dat is heel duidelijk. Het is een constructie om er zorg voor te dragen dat het prive-initiatief binnen de BV Point Urbain, dat de belofte heeft gedaan tegenover de eigenaar-verhuurder, dat ze zouden zorgen voor de restauratie, inrichting enzovoort. Iemand moet dat betalen op één of andere manier.”

Persoonlijke verrijking?
Moens bevestigde ook dat er een slordige boekhouding aanwezig was. “Maar of er een persoonlijke verrijking is, weet ik niet. Ik zie niet waar het geldspoor naartoe gaat. Ik zie wel dat er een afwending is van middelen van de vzw naar andere vennootschappen waarin mevrouw El Kaouakibi betrokken is of was.”

Verder zei Moens onder meer te hopen dat het project Let’s Go Urban blijft overleven. “In deze omstandigheden is het moeilijk. De stad Antwerpen moet nog beslissingen nemen met betrekking tot de werkingsgelden. Dat zal gebeuren tegen het einde van de maand april. Ik ben daarvoor in nauw overleg met de stad. We zijn op zoek naar een structuur om het goede werk daar verder te zetten. Hoe dat zal gebeuren, is het initiatief van de stad Antwerpen.”

Facturen
VTM Nieuws kon enkele facturen inzien die de vzw Let’s Go Urban bij de stad Antwerpen indiende. Volgens gerechtsjournalist Faroek Özgünes tonen ze aan dat zo onterecht subsidies werden binnengehaald. Hier sommen we enkele verdachte facturaties op.

Maandag kwam VTM NIEUWS ook met een factuur voor 3.630 euro met als referentie ‘Wrap interieur dressing kasten’. Betaald met het subsidiegeld van vzw WeLoveBXL, het Brusselse equivalent van de vzw Let’s Go Urban en opgericht door El Kaouakibi en haar partner. Eén belangrijk detail dat niet op de factuur staat: het gaat hier over een dressing in de slaapkamer van hun privéwoning die gerenoveerd werd, blijkt uit e-mailverkeer.

‘Onaanvaardbaar’
In een reactie aan Belga liet één van de advocaten van El Kaouakibi, Mounir Souidi, eerder weten dat de bevindingen deel uitmaken van het rapport van de voorlopig bewindvoerder van Let’s Go Urban. “Een rapport dat eerstdaags door de ondernemingsrechtbank zal worden behandeld maar nu dus al op redacties circuleert, wat onaanvaardbaar is”, zei hij. “Dit rapport is uiterst eenzijdig opgesteld, het presenteert veronderstellingen als feiten en bevat belangrijke fouten. Deze zullen op de gepaste manier voor de bevoegde autoriteiten aangetoond worden.”

In een boodschap op Facebook haalde El Kaouakibi ook zelf uit. “Het gaat om documenten waar we al weken op wachten om ze in de rechtbank te behandelen, maar die nu dus wel op de redactie van VTM liggen. We weten dat de bewindvoerder meerdere malen met de pers gesproken heeft, en dit is niet alleen ongehoord, maar ook onethisch. Er wordt wederom verwarring gezaaid.”

De Wever
Het onderzoek dat de stad Antwerpen intussen op eigen houtje voert naar hoe de stedelijke subsidies voor de gecontesteerde vzw van El Kauoakibi werden gebruikt, is nog niet afgerond. Als zou blijken dat er inderdaad fraude werd gepleegd, belooft Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) “de hardst mogelijke gevolgen”. Hij stelt wel dat de continuïteit van de verschillende werkingen voor jongeren in het Urban Center op het Kiel in ieder geval moet worden bewaard.
HLN 30.03.21

en
Kater dreigt na affaire El Kaouakibi voor velen: haar achterban, haar partij, alle overheden die miljoenen subsidies bleven geven
POLITIEK 30/03/2021 door Wouter Verschelden

Ronduit schokkend: dat is het eindverslag van de voorlopige bewindvoerder van de VZW Let’s Go Urban. Annemie Moens, die de afgelopen weken het beheer overnam en de boekhouding doorlichtte, laat geen spaander heel van het gedrag van Sihame El Kaouakibi. ‘Ge­organiseerd bedrog’ en ‘hallucinante onwaarheden’, zijn termen die vallen, waarbij sprake is van bijna 1 miljoen euro die werd weggesluisd naar privé-projecten van het Open Vld-parlementslid. Dergelijke oplichting, op dergelijke schaal, indien ze straks definitief bewezen is, dreigt grote schade te veroorzaken.

In het nieuws: Vanmorgen zou in de rechtbank van Tongeren de zaak van El Kaouakibi aanvatten.
De details: Een corona-besmetting in het team van advocaten van het parlementslid verhindert dat voorlopig.
 • In de aanloop naar die zitting van de rechtbank, waar El Kaouakibi net wilde verkrijgen dat de voorlopige bewindvoerder van haar VZW zou worden afgezet, werd het eindrapport van Moens overgemaakt. De details lekken nu, zowat elke redactie in Vlaanderen kon ondertussen de conclusies inkijken.
 • Ter herinnering: Moens werd als voorlopige bewindvoerder aangesteld op vraag van drie bestuursleden van de VZW Let’s Go Urban, die opstapten uit protest tegen de gang van zaken. Na herhaaldelijke vragen om meer transparantie, kwam er een interne financiële audit van het kantoor i-Force uit Erpe-Mere.
 • De conclusies daarvan logen er niet om: er was voor 342.000 euro aan transacties gedaan vanuit de VZW, ‘opdrachten’ voor de commerciële vennootschappen van El Kaouakibi, maar ook de aankoop van meubels, planten en een keuken, voor JJ House, een commerciële uitbating van de oprichtster.
 • Na het lezen van het rapport van i-Force konden de drie niet anders dan hun ontslag aanbieden en naar de rechtbank stappen om een voorlopige bewindvoerder aan te stellen. De handelsrechter volgde hen in hun eis: iets wat allerminst een lichte stap is voor de rechtbank.
Het eindresultaat: Een ronduit vernietigend rapport.
 • De voorlopige bewindvoerder laat geen twijfel bestaan over de intenties van El Kaouakibi met haar VZW: ‘Het financieel gewin stond voorop’, zo schrijft ze. ‘Het is niet meer met de belangen van de jongeren van het Kiel voor ogen dat Sihame El Kaouakibi de laatste jaren haar activiteiten heeft ontplooid.’
 • Moens heeft het zonder pardon over ‘georganiseerd bedrog’, waarbij El Kaouakibi alle mogelijke instanties afdweilde voor subsidies, zowel de overheid als privésponsors, om dan vervolgens grote sommen daarvan naar eigen vennootschappen door te sluizen. Daarbij misbruikte ze volgens de voorlopige bewindvoerder ‘haar goede trouw’ bij die overheden en sponsors.
 • De details van het onderzoek lopen helemaal gelijk met wat i-Force ook al aantoonde: een systeem waar door de bouw van het Urban House op het Kiel, een nieuwe stamplaats voor de VZW, voor 3,4 miljoen euro aan subsidies binnenkwamen, met daarnaast nog een werkingssubsidie van 420.000 euro. Vervolgens werden allerlei facturen gemaakt, waar weinig of geen prestaties tegenover stonden, vanuit de cluster vennootschappen van El Kaouakibi.
 • De totale bedragen die vallen zijn hallucinant: het gaat volgens de conclusies van de bewindvoerder, die moest werken met een boekhouding die overal gaten vertoont en nadat duizenden documenten weggehaald werden van de harde schijven van de VZW, om een totaalsom van 450.365 euro.
 • Daarnaast pompten privé-investeerders, waaronder Thomas Leysen en Luc Bertrand, voor een half miljoen euro in WannaWork, een vennootschap van El Kaouakibi die kansarme jongeren aan jobs zou helpen. Op vijf jaar vond dat bedrijf welgeteld 20 banen voor ‘klanten’, terwijl meteen wel 475.000 euro werd geleend vanuit die vennootschap richting haar JJ House. Dat geld kwam nooit meer terug: het JJ House is, toen de zaak aan het licht kwam, plots failliet gegaan. In totaal is dus een klein miljoen versluisd.
 • Nog erger is dat ronduit geknoeid is met facturen, waarbij de overheden die subsidies gaven, vervalste versies kregen: de leveringsadressen op de facturen werden verwijderd om te verhullen dat goederen niet geleverd werden bij de VZW, maar bij de vennootschappen van El Kaouakibi.
 • Het gaat hier om een doorlichting van de afgelopen twee jaar, voor het dossier in Antwerpen. Ook in Brussel waren er projecten met subsidies. Vermoedelijk komt er dus nog meer naar boven.
 • De details van het gebruik van die middelen van de vzw’s zijn stuitend: zo zou een kleerkast in de privéwoonst besteld zijn. En over een keuken was al erg veel te doen: die was volgens de initiële rapporten bedoeld voor het JJ House, wat El Kaouakibi in alle toonaarden ontkende. Maar nu bevestigt de aannemer van de keuken dat ook hij misleid is, en dat die wel degelijk in het JJ House zou geïnstalleerd worden. Er werd zelf een tweede keuken besteld, deze keer dan voor de VZW zelf.
 • Ter verdediging stelde El Kaouakibi dat ze haar VZW ‘een plezier zou hebben gedaan’ door materiaal van Let’s Go Urban ‘gratis en kosteloos’ te hebben opgeslagen in de lokalen van haar vennootschappen, zo beweerden de advocaten. Daarbij doken plots ook door El Kaouakibi getekende en tegengetekende bruikleenovereenkomsten, die moesten bewijzen dat het om ‘stockage’ ging, op.
 • Maar Moens gaat daar nu frontaal tegen in: ze noemt die overeenkomsten zonder pardon ‘fake’, ze zouden geantidateerd zijn, een zoveelste geval van fraude dus.
The big picture: Het proces wordt al volop in de media gevoerd, onherroepelijk.
 • Meest verrassend van al is eigenlijk hoezeer de versies van de feiten uiteenlopen, tussen de eerste batterij onafhankelijke experts, onder meer die van i-Force, en nu de bewindvoerder enerzijds en El Kaouakibi en haar advocaten anderzijds.
 • Met de persconferentie die El Kaouakibi zelf eind februari organiseerde, zette ze de deur wagenwijd open om haar onschuld uit te schreeuwen en haar proces in de media te voeren. Daar werd brandhout gemaakt, urenlang, van de experten van i-Force, die allerlei bedragen zouden opgeblazen hebben en overdreven zouden hebben in hun eindconclusies, aldus Johan Vande Lanotte, in dit dossier raadsman van El Kaouakibi.
 • Wie de bal kaatst, kan hem terug verwachten. Met het rapport van de voorlopige bewindvoerder haalt i-Force haar gram. En duiken er grote vragen op over het optreden van Johan Vande Lanotte, oud minister van Vooruit, maar in deze ook vooral de prominente advocaat van El Kaouakibi. Vande Lanotte voerde het hoge woord en pleitte, ‘op basis van een onafhankelijk onderzoek van financiële experts’ het parlementslid helemaal vrij.
 • Maar uitgerekend nu klinkt het dat het ‘een schande is’ dat het proces in de media gevoerd wordt, als commentaar door El Kaouakibi, een verdedigingslijn die ook Open Vld-voorzitter Egbert Lachaert gisteren op Terzake aanhaalde. ‘Het stoort me wel dat dit proces in de media wordt gevoerd. Dit moet door een rechter beoordeeld worden en daarna zullen wij de nodige consequenties trekken.’
 • Dat lijkt een moeilijk houdbare strategie voor Open Vld: na maanden van een eerder zachte benadering, lijkt de papieren pers, op basis van alle pijnlijke en aberrante details zich nu toch vastgebeten te hebben in het dossier.
Conclusie: De lijst verliezers kan stevig aandikken.
 • Heel het dossier laat grote vragen. Voor bijna één miljoen euro aan middelen onttrekken die bedoeld waren voor kansarme jongeren, indien straks door het gerecht bewezen, is ronduit crimineel gedrag. Dergelijke dossiers zijn voor een parlementslid toch echt ongezien.
 • Daarbij dreigt voor de achterban van El Kaouakibi een enorme kater: velen zagen in haar een boegbeeld, een te volgen voorbeeld. De val van dat voetstuk is hard. Temeer omdat ze zelf in alle toonaarden blijft ontkennen en er weinig sprake is van introspectie.
 • Evengoed lijkt de reputatie van advocaat Vande Lanotte, die z’n nek ver uitstak in dit dossier, toch ook een knauw te krijgen. Hoe goed was het huiswerk dan dat het ‘onafhankelijke team’ verrichtte?
 • En vooral de overheden die allemaal gul met subsidie strooiden, moeten dringend in eigen boezem kijken. De stad Antwerpen, maar evengoed de Vlaamse regering: hoe hebben zij jarenlang de kraan laten openstaan, zonder op een deftige manier controles te organiseren? De Antwerpse burgemeester Bart De Wever (N-VA) spreekt ondertussen wel harde taal, en zal ‘niet nalaten op te treden’, maar zijn eigen bevoegde schepenen mogen zichzelf toch bevragen over hoe het in dit dossier zo ver is kunnen komen.
 • Het zet bovendien alle werk van zowel professionals als vrijwilligers in de jeugdsector in een bijzonder kwalijk daglicht: de boosheid bij andere VZW’s die soortgelijke projecten met jongeren opzetten is terecht enorm groot.
 • Tenslotte is er Open Vld, een partij die El Kaouakibi op het schild hees, maar wel van bij de start meteen ook grote, ongebruikelijke sommen overmaakte om haar transfer te bezegelen. Ook daar werd men al veel vroeger geconfronteerd met waarschuwingen en geruchten, en deed de partijleiding wel alsof de neus bloedde. De vraag is maar of ‘wachten tot de rechter beslist’ in deze context zo verstandig is: dat kan jaren duren in dit land. En ondertussen lekken wel de details over keukens en slaapkamers, op maat gemaakt en besteld, op kosten van de belastingbetaler.
Business AM 30.03.21

Open VLD is vergelijkbaar met D66 hier al zit het nog wat linkser op het politieke spectrum.

Lees ook: Dossier Zaak-Sihame El Kaouakibi bij VRT.be
Spoiler! :
Voor het geval dat....

Audit van bedrijven Vlaams Parlementslid El Kaouakibi toont boekhoudkundige chaos en gebrek aan tussenschotten
De centrale vraag in het dossier rond Vlaams Parlementslid Sihame El Kaouakibi (Open VLD) is of er overheidsgeld oneigenlijk werd gebruikt. Of er subsidiegeld is afgeroomd om privébedrijven te ondersteunen. De onafhankelijke audit naar El Kaouakibi's financiële handel en wandel - die VRT NWS kon inkijken - roept een beeld op van boekhoudkundige chaos en een gebrek aan tussenschotten tussen de vzw en haar eigen bedrijven. Maar of dat ook onwettelijk is, is onduidelijk.

Fabian Lefevere, do 04 feb
De onderzoeken naar Let's Go Urban zijn volop aan de gang. De voorlopige bewindvoerster die is aangesteld, moet de geldstromen uitpluizen, en ook de stad Antwerpen wil duidelijkheid over het gebruik van de vele honderdduizenden - miljoenen - euro's subsidies. De stadsdiensten zijn daarom een onderzoek gestart.

Vervlechting
De aanleiding voor die demarche is een audit, die er kwam op vraag van drie misnoegde leden van de raad van bestuur, die duidelijkheid wilden over de boekhouding, maar die naar eigen zeggen niet kregen. Daarom lieten ze een onafhankelijk bureau de vzw doorlichten, en zo ging de bal aan het rollen. Zij maakten de audit over aan de Antwerpse ondernemingsrechter, die prompt een voorlopige bewindvoerster aanstelde.

De voornaamste conclusie na het onderzoek is de vervlechting tussen de verschillende organisaties waar Sihame El Kaouakibi nu en in het recente verleden een rol speelde - vzw én privébedrijven. Er zou de voorbije jaren met 342.077 euro geschoven zijn: kosten voor vennootschappen die door de vzw betaald werden of, bijvoorbeeld, door Let's Go Urban gekochte goederen die gebruikt werden door een privébedrijf van El Kaouakibi. Een deel van die kosten is in november vorig jaar wel terugbetaald.

Tussen Let's Go Urban en die bedrijven bestonden soms dienstverleningsovereenkomsten, soms ook niet. Met communicatiebureau Wannacatch bijvoorbeeld bestond zo'n overeenkomst niet, en toch kreeg het bedrijf 21.191 euro.

Boekhouding verdwenen
Is dat onwettelijk? Dat weten we niet, daarvoor is verder onderzoek nodig. Hoe dan ook is er sprake van een boekhoudkundige nonchalance. En ook al grenst ze aan de chaos, dat is niet per se onwettelijk. Zo is op een gegeven moment, ergens eind vorig jaar, de boekhouding verdwenen. Als die enkele weken later toch opduikt, is ze hoogst onvolledig: waar de boekhouding van 2020 is, lijkt niemand te weten, en voor 2019 en 2018 ontbreken nogal wat facturen.

Nogmaals de vraag: wijst dat op gesjoemel? Niet noodzakelijk. Maar tegelijkertijd zijn er ook alarmerende verhalen over de versmelting tussen de boekhouding van de vzw Let's Go Urban en een aantal van de privébedrijven van Sihame El Kaouakibi. Zo vond de voorlopig bewindvoerster het gisteren in het Radio 1-programma "De wereld vandaag" vreemd dat Sihame El Kaouakibi in sommige overeenkomsten tegelijk opdrachtgever en cliënt is.

A woman's view
Centraal in de hele zaak staat haar vennootschap A Woman's View, de vennootschap waar ze zaakvoerder van is en waarmee ze (dans)spektakels organiseert.

De omzet van A Woman's View bedroeg in 2018 619.321,25 euro en, opvallend, 62 procent daarvan kwam van verbonden organisaties: 159.543 euro van bij Wannawork (een jobplatform dat afgelopen week werd overgenomen door uitzendbureau Vivaldis Interim), maar ook 119.137 bij de vzw Let's Go Urban en 111.286 bij de vzw We Love BXL, een Brussels project om kansarme jongeren aan een job te helpen, dat in 2018 200.000 euro subsidie kreeg van toenmalig minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA).

Een jaar later, in 2019, is die situatie niet fundamenteel anders. A Woman's View haalt minder geld op - 175.327 euro - maar nog altijd komt dertig procent daarvan van andere organisaties: 20.697 euro van Wannawork en alweer 31.421 euro van de gesubsidieerde vzw Let's Go Urban. In drie jaar tijd (2018, 2019 en 2020) werd vanuit Let's Go Urban in totaal 177.615 euro betaald aan A Woman's View.

Planten en meubels
Een bijzonder verhaal is dat van de planten en meubels die door Let's Go Urban werden aangekocht, maar gebruikt worden door JJ House, het Jacob Jordaenshuis (die daarvoor een bruikleenovereenkomst afsloten, met de bedoeling het materiaal uiteindelijk terug te geven). Waarde: 69.392 euro. Eenzelfde verhaal voor een keuken ter waarde van 26.138 euro. Die staat nu in het JJ House - van waaruit overigens ook gecaterd wordt voor Let's Go Urban.

Die twee uitgaven werden betaald met geld van het investeringskrediet van drie miljoen voor de nieuwbouw van Let's Go Urban, over een periode van drie jaar (2018, 2019 en 2020) ter beschikking gesteld door de stad Antwerpen. Voor 2018 ging het om een schijf van 1,8 miljoen, en wat ervan overbleef was Let's Go Urban kwijt. Dus werden er extra uitgaven gemaakt, voor meubels en een keuken, die elders werden gestald.

Voorbeeldfunctie
Dat er mogelijk te nauwe banden zijn tussen de verschillende vennootschappen van El Kaouakibi en Let's Go Urban, zegt ook voorlopig bewindvoerder Annemie Moens. "Er is sprake van een aantal andere vennootschappen waar Sihame El Kaouakibi ook een controlerende rol speelt en die mogelijkerwijs te nauw verbonden zijn met elkaar." En ook: "De vzw leeft van subsidies en heeft daarom een voorbeeldfunctie." Met Sihame El Kaouakibi, die nog altijd derdenverzet kan aantekenen tegen de beslissing van de Antwerpse ondernemingsrechtbank om een bewindvoerder aan te stellen, heeft ze voorlopig nog niet kunnen spreken.

Voor een laatste maal: is dat allemaal onwettelijk? Nee, niet noodzakelijk. Maar als er wel malversaties worden vastgesteld mag het duidelijk zijn wat de gevolgen kunnen zijn voor Sihame El Kaouakibi: het parket dat mogelijk een dossier opent, de stad Antwerpen die de subsidies zal terugvorderen en verlies van haar lidmaatschap van Open VLD. Haar zitje in het parlement kan de partij haar niet afpakken.

Bron: Fabian Lefevere op VRT/NWS 04.02.21
Het recht op vrije meningsuiting wordt algemeen geaccepteerd, totdat iemand er daadwerkelijk gebruik van wil maken.
Gebruikersavatar
sjun
Berichten: 10655
Lid geworden op: zo mei 11, 2014 8:29 pm
Locatie: Visoko

Re: De Belgische en Vlaamse subsidie industrie

Bericht door sjun »

Had de politiek vroeger kunnen ingrijpen in zaak rond Sihame El Kaouakibi?

Is het over en out voor Sihame El Kaouakibi? Na nieuwe beschuldigingen heeft het er alle schijn van: er zou 450.000 euro van het gesubsidieerde Let's Go Urban naar de privé-bedrijven versluisd zijn. En ook bij de Brusselse tak wordt een onderzoek gestart, ditmaal door Binnenlandse Zaken. Al jarenlang circuleren er verhalen over financiële malversaties, maar de politiek bleef haar gul met subsidies besprenkelen. Had die politiek niet eerder kunnen ingrijpen?

Fabian Lefevere
In het dossier Sihame El Kaouakibi is het altijd met twee woorden spreken: er zóu overheidsgeld zijn afgeroomd naar haar privébedrijven en er zóuden facturen zijn vervalst. Zeker is niets, daarvoor is het wachten op de uitkomst van het gerechtelijk onderzoek dat loopt tegen de oprichtster van het Antwerpse jongerenproject Let’s Go Urban en Vlaams volksvertegenwoordigster Sihame El Kaouakibi (Open VLD).

Het is overigens maar een van de onderzoeken, want nu heeft ook minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden haar administratie opdracht gegeven om een onderzoek te starten naar WeLoveBxl, de Brusselse tak van LGU. Bedoeling is om na te gaan of de 200.000 euro subsidies die voormalig binnenlandminister Jan Jambon ooit verleende correct zijn gebruikt.

Haar positie wordt toch almaar benarder, zeker nadat het rapport van de voorlopig bewindvoerster bij LGU breed is gelekt. Die bewindvoerster, advocate Annemie Moens, aangesteld door de Antwerpse ondernemingsrechtbank om klaarheid te scheppen in de (op zijn minst) chaotische boekhouding, komt in harde bewoordingen tot de vaststelling dat er wel eens 450.000 euro subsidiegeld, bedoeld voor de vzw LGU, bij El Kaouakibi’s privébedrijven beland zou kunnen zijn.

Georganiseerd bedrog
Ze spreekt over “georganiseerd bedrog” en “gemanipuleerde facturen”, allemaal om te verbergen dat LGU bepaalde diensten en producten betaalde die eigenlijk voor een of ander privé-bedrijf van El Kaouakibi bestemd waren.

Zoals de ondertussen roemruchte keuken, betaald door de vzw maar op maat gebouwd in JJ House, het voormalige Jacob Jordaenshuis in Antwerpen, dat gebruikt werd om evenementen te organiseren (en ondertussen failliet verklaard is). Hetzelfde voor meubelen en planten. Gezamenlijke prijskaart: bijna 55.000 euro.

Moens levert overigens wel stevig bewijs aan voor die keuken: ze heeft e-mails opgediept waaruit moet blijken dat de partner van El Kaouakibi, Erika Xuan Nguyen, zegt dat er twee keukens nodig zijn, een voor LGU en één voor JJ House, en of ze die allebei op één factuur kan krijgen, te richten aan LGU Academy.

Beproefde tactiek
Het lijkt haast een beproefde tactiek: VRT NWS beschikt over nog een mail – die niet in het verslag van de voorlopige bewindvoerster is opgenomen - waarin een leverancier van audiovisueel materiaal weigert om twee verschillende bestellingen op één factuur te plaatsen, waarin die integendeel aangeeft dat hij kosten van 13.800 euro voor LGU en 18.154,56 euro voor Point Urbain – JJ House dus – afzonderlijk gaat factureren.

Stilaan wordt de bewering van Johan Vande Lanotte, die optreedt als een van de raadslieden van El Kaouakibi, dat er “geen sprake” is van persoonlijke verrijking en dat alles toe te schrijven is aan een slordige boekhouding, wel heel erg wankel. Maar nogmaals: het gerechtelijk onderzoek zal moeten uitwijzen wat er allemaal van aan is.

Het zat blijkbaar ingebakken in de bedrijfsvoering bij de bedrijven van El Kaouakibi dat de tussenschotten tussen de verschillende firma’s heel erg flou werden. Bekende namen uit de bedrijfswereld zorgden mee voor het startkapitaal van een half miljoen euro voor Wannawork, een (intussen verkocht) interimbedrijfje dat stedelijke kansarme jongeren aan werk wilde helpen. Geld dat kort daarna via een obligatielening aan Point Urbain is overgemaakt, dat inmiddels dus failliet is.

Extra pijnlijk
Wat het extra pijnlijk maakt, is dat dat geld – zowel voor LGU als voor Wannawork – eigenlijk bedoeld was om kansarme jongeren te helpen. In die zin heeft de hele affaire een hoog Samusocial-gehalte, de Brusselse organisatie voor daklozen die hoge zitpenningen betaalde aan een aantal politici in de raad van bestuur.

En misschien kan de onderzoeksrechter ook uitmaken hoe de politieke campagne van El Kaouakibi voor de Vlaamse verkiezingen van 2019 gefinancierd is. Eerder lekte al uit dat ze vele tienduizenden euro’s kreeg van Open VLD voor haar campagne: 53.000 voor haar persoonlijk en nog eens 50.000 euro voor haar bedrijf A Woman’s View, dat de campagne voor de Antwerpse kopstukken van de partij uittekende.

Nu suggereert de voorlopig bewindvoerster dat er ook geld van LGU naar die campagne ging. Het reclamebureau Aces of Space deed de art direction voor El Kaouakibi’s politieke campagne. Vreemd, vindt de bewindvoerster, omdat A Woman’s View eigenlijk dezelfde competenties in huis heeft. Maar hoe dan ook, zegt ze, moet onderzocht worden of het werk van Aces of Space met LGU-subsidies betaald werd.

Wist de politiek dat niet?
Een vraag die ook gesteld moet worden: wat was eigenlijk de rol van de politiek de voorbije jaren? Sihame El Kaouakibi kreeg jaren aan een stuk honderdduizenden euro’s werkingsubsidies en 3,4 miljoen investeringsubsidies voor de bouw van het Urban Centre, de thuisbasis van LGU op het Antwerpse Kiel. Wist de politiek - het Antwerpse stadsbestuur – dan niet dat een aantal dingen scheef liepen?

Al in 2016 doken intern de eerste verhalen op over financiële malversaties. Een econoom als Geert Noels draaide LGU de rug toe omdat hij en een aantal bevriende ondernemers al snel merkten hoe problematisch de boekhouding wel was en dat er eventueel zelfs sprake was van financiële malversaties. Wisten de stad en toenmalig schepen van Jeugd Nabila Ait Daoud (N-VA) dat niet? Want het was vooral Daoud die de subsidiekraan openzette.

Misschien wel, misschien niet. In elk geval bleven de subsidies komen, met honderdduizenden euro’s tegelijk. Maar hoe kun je verklaren dat de stad al een keuken voor LGU goedkeurde, bestemd voor het Urban Center, op een ogenblik dat er zelfs nog geen bouwvergunning was? En hoe groot moet het vertrouwen in Sihame El Kaouakibi zijn om haar bedrijf A Woman’s View de opvolging van de nieuwbouw te laten doen – een miljoenenproject, waarvoor ze 102.000 euro aan fees kreeg – terwijl er een autonoom stadsbedrijf is – AG Vespa – dat dit soort projecten begeleidt? En dat ondanks de verhalen die toen al circuleerden.

Magneet
Veel heeft wellicht te maken met het ongemeen aantrekkelijke profiel van El Kaouakibi: jong, welbespraakt, hip, modern en – bovenal – een allochtoon die er voor gaat, een profiel dat N-VA maar al te graag wilde inlijven bij de partij. Want El Kaouakibi mag zich wel tot Open VLD bekeerd hebben, het is de N-VA die haar zo gul gesubsidieerd heeft.

Ook voor N-VA was ze een magneet, met haar imago van een Belg van andere herkomst die er helemaal voor gaat, die zelfredzaamheid predikt, in plaats van in een hoekje te zitten kniezen. N-VA maar ook andere partijen én de media - allemaal wilden ze een stuk van El Kaouakibi, en al te veel kritische vragen werden er niet gesteld.
VRT/NWS 30,03,21
Het recht op vrije meningsuiting wordt algemeen geaccepteerd, totdat iemand er daadwerkelijk gebruik van wil maken.
Gebruikersavatar
sjun
Berichten: 10655
Lid geworden op: zo mei 11, 2014 8:29 pm
Locatie: Visoko

Re: De Belgische en Vlaamse subsidie industrie

Bericht door sjun »

Afbeelding
Foefeltrees had ook wel volstaan...
Vennootschap El Kaouakibi sloot 2 contracten af met VRT toen ze nog bestuurder was bij openbare omroep: "Dat mag niet"

De vennootschap "A Woman's View" van Sihame El Kaouakibi sloot in 2017 twee contracten af om prestaties te leveren aan de openbare omroep VRT. Op dat moment was El Kaouakibi lid van de raad van bestuur van de VRT. "De contracten zijn correct uitgevoerd. Maar diensten leveren aan de VRT combineren met een mandaat als raadslid, dat mag niet", bevestigt VRT-woordvoerder Bob Vermeir.

Gianni Paelinck di 23 feb
Het gaat om twee contracten, weet ook nieuwswebsite Business AM. Aan die twee contracten zijn meerdere facturen verbonden: in totaal 33.000 euro voor het ene contract en 2.500 euro voor het andere. "Met die contracten is op zich niets fout", benadrukt VRT-woordvoerder Bob Vermeir. "De prestaties zijn volledig en correct uitgevoerd."

Alleen: Sihame El Kaouakibi was lid van de raad van bestuur van de VRT, voor Open VLD, van januari 2015 tot juni 2018. Met andere woorden: haar vennootschap heeft de twee bewuste contracten afgesloten met de VRT toen El Kaouakibi nog bestuurder was bij de openbare omroep.

"Ze had dit moeten melden aan de voorzitter van de raad van bestuur. Dat is niet gebeurd", aldus VRT-woordvoerder Bob Vermeir. "Diensten leveren aan de VRT combineren met een mandaat als raadslid, dat mag niet. Je mag niet voor de VRT werken of diensten leveren en tegelijk ook raadslid zijn bij de VRT. Dat staat zo in het charter voor deugdelijk bestuur."

De kwestie is besproken binnen het audit-comité van de VRT en werd gisteren gerapporteerd aan de raad van bestuur.

El Kaouakibi heeft kort gereageerd bij persagentschap Belga: "A Woman's View organiseerde op vraag van een klant een talentenjacht voor jongeren in Limburg: Limburgz Finezt. Als mediapartner werd MNM aangezocht, dat twee dagen kwam uitzenden vanop het event. Door beide partijen werd overeengekomen dat het hier een ruildeal betrof waarvoor geen betalingen werden uitgevoerd."

In het tweede contract ontwikkelde het bedrijf van El Kaouakibi de choreografie van de move tegen pesten. "Hiervoor werd 2.500 euro gefactureerd", klinkt het. "Ik heb onvoldoende ingeschat dat deze ruildeal zonder betaling mogelijk in conflict zou kunnen komen met mijn toenmalig lidmaatschap van de raad van bestuur van de VRT."

Minister Dalle "bezorgd over mogelijke deontologische fouten die in het verleden zijn gebeurd"
Intussen reageert ook het kabinet van Vlaams minister van Media Benjamin Dalle (CD&V). "De minister hecht het grootste belang aan transparantie, integriteit en deontologie. Hij drukt dan ook zijn bezorgdheid uit over mogelijke deontologische fouten die in het verleden zijn gebeurd binnen de raad van bestuur van de VRT", klinkt het.

"De leden van de raad van bestuur moeten deontologisch de hoogste standaarden hanteren. Elke vorm van belangenvermenging kan en mag niet getolereerd worden. Het is aan de raad van bestuur en aan de VRT om daarop toe te zien. De minister kan zich moeilijk uitspreken over zaken van het verleden."

Het kabinet-Dalle voegt er nog aan toe: "de aanbevelingen van het rapport van Audit Vlaanderen, dat eerder pijnpunten uit het verleden blootlegde, werden integraal overgenomen in de nieuwe beheersovereenkomst en zullen worden gecontroleerd door Audit Vlaanderen en de VRM".

Enkele maanden geleden nam Rudi De Kerpel ontslag uit de raad van bestuur van de VRT, nadat was gebleken dat zijn bedrijven Eurotuin Groep en Durapack leverancier en sponsor waren van het VRT-evenement De Warmste Week. De Kerpel zat in de raad van bestuur als gemeenschapsafgevaardigde van de Vlaamse regering.
VRT/NWS
Laatst gewijzigd door sjun op vr apr 02, 2021 6:33 am, 1 keer totaal gewijzigd.
Het recht op vrije meningsuiting wordt algemeen geaccepteerd, totdat iemand er daadwerkelijk gebruik van wil maken.
Gebruikersavatar
sjun
Berichten: 10655
Lid geworden op: zo mei 11, 2014 8:29 pm
Locatie: Visoko

Re: De Belgische en Vlaamse subsidie industrie

Bericht door sjun »

Afbeelding
Het recht op vrije meningsuiting wordt algemeen geaccepteerd, totdat iemand er daadwerkelijk gebruik van wil maken.
Gebruikersavatar
sjun
Berichten: 10655
Lid geworden op: zo mei 11, 2014 8:29 pm
Locatie: Visoko

Re: De Belgische en Vlaamse subsidie industrie

Bericht door sjun »

‘Ze kreeg 24 uur’: waarom Open Vld niet meer wacht op rechter om Sihame El Kaouakibi uit de partij te zetten

Het is zover: Open Vld-voorzitter Egbert Lachaert start de procedure om Vlaams Parlementslid Sihame El Kaouakibi uit de partij te zetten. De Antwerpse was al sinds februari geschorst in afwachting van het oordeel van een rechter, maar de partij is het beu om mee de klappen op te vangen voor iets waar ze niets mee te maken heeft. ‘Ze kreeg 24 uur.’

door ARA 1 april 2021,
“In het verslag van de voorlopig bewindvoerder zijn nieuwe feiten aan het licht gekomen, waarvan sommige onweerlegbaar lijken en niet te verzoenen zijn met de ethische standaarden die Open Vld als partij zichzelf oplegt.” Het doek valt weldra over de kortstondige carrière van Sihame El Kaouakibi bij Open Vld. In een persbericht liet de partij weten dat ze de procedure start om haar uit de partij te zetten. In februari, toen de aantijgingen aan het licht kwamen, werd El Kaouakibi al voor zes maanden geschorst, in afwachting van een oordeel van een rechter.

Maar daar wacht Lachaert dus niet meer op. Nu de aangestelde bewindvoerder in haar voorlopig verslag onomwonden melding maakt van “georganiseerd bedrog” en vervalste facturen, waardoor subsidiegeld werd doorgesluisd naar privéprojecten, ziet Open Vld zich genoodzaakt om al eerder in te grijpen. “Zelfs indien er geen kwaad opzet mee gemoeid is (zoals haar advocaten zeggen, ARA), dan nog is de omgang met publieke middelen uiterst onzorgvuldig geweest”, klinkt het. “Dit beschadigt Open Vld als partij, terwijl zij niet betrokken is bij de feiten. Als liberale partij is het zorgvuldig en transparant besteden van belastinggeld een cruciale waarde van onze partij, waaraan hier afbreuk gedaan wordt.”

Woensdag werd een zoveelste episode geschreven in de lange reeks onthullingen rond de subsidiestromen tussen de organisaties van El Kaouakibi. Volgens VTM Nieuws kreeg WannaWork, het jobplatform van de Antwerpse, in 2018 een subsidie van 450.000 euro toegekend van toenmalig minister van Digitalisering Alexander De Croo (Open Vld). Daarvan belandde minstens 89.000 euro in een privévennootschap.

EXIT WAS INGEZET
Maandag hield de partij nog vast aan haar eerdere standpunt om het onderzoek af te wachten, maar dinsdagmiddag kreeg Lachaert het rapport zelf onder ogen. Hij heeft toen dringend overleg gevraagd aan de advocaten van El Kaouakibi. Daarvoor kregen ze 24 uur, klinkt het. “De partij heeft ons inderdaad laten weten dat zij graag dinsdag of woensdag een overleg zouden hebben over dat rapport”, zegt Mounir Souidi, een van haar drie advocaten. “Wij hebben hen laten weten dat meester Joris Vercraeye, die zich over dat deel van het dossier buigt, sinds een paar dagen out is met Covid-19. Ik kon bij hem wel informeren als zij concrete vragen hadden, maar die hebben ze mij niet voorgelegd. Blijkbaar kon men niet meer wachten.”

Op de partijraad dinsdagavond had Lachaert al te kennen gegeven dat hij mogelijk vroeger ging ingrijpen, maar dat hij wachtte op een tegenreactie voor verdere stappen. Op datzelfde moment zit ook Vlaams minister van Samenleven Bart Somers (Open Vld), die El Kaouakibi binnenhaalde bij Open Vld, in De afspraak. “De blijvende instroom van informatie is zeer verontrustend”, zei Somers. “Ook voor onze partij is deze situatie niet gemakkelijk. Ik denk dat je als publiek figuur niet anders kan dan je publiek te verdedigen en een aantal aantijgingen duidelijk te weerleggen.” De exit lijkt ingezet.

‘SITUATIE ONHOUDBAAR’
Gisterochtend heeft de partij de advocaten dan nog eens gecontacteerd, met de boodschap dat de situatie “onhoudbaar” is en dat ze actie zullen ondernemen. Rond 17 uur laat Lachaert weten dat hij de procedure start om haar uit de partij te zetten. De statutaire commissie van de partij, die enkele maanden geleden ook al Lode Vereeck en Karel Pinxten uit de partij zette, zal zich daar “zo snel mogelijk” over buigen: allicht neemt dat een kleine week in beslag. Lachaert roept El Kaouakibi ook op om ontslag te nemen als Vlaams Parlementslid. Dan komt er een liberale opvolger in haar plaats. Anders kan El Kaouakibi nog steeds als onafhankelijke zetelen. “Ze zou de eer aan zichzelf moeten houden, maar als ze geen inkomen heeft, gaat ze misschien gewoon blijven zitten”, wordt gevreesd binnen de partij.

De hele heisa rond El Kaouakibi straalt niet alleen negatief af op de liberalen, het is ook een streep door de strategie voor de gemeenteraadsverkiezingen in Antwerpen, in 2024. Daarin was voor El Kaouakibi een belangrijke rol weggelegd. De partij zag haar als het nieuwe boegbeeld daar. Als zij rond haar een bredere beweging kon verzamelen, zo was de redenering, dan was ze een echte bedreiging voor Bart De Wever als burgemeester. El Kaouakibi was al een tijd aan het praten met onafhankelijken, maar ook met politici van andere partijen – in de luwte weliswaar. Voor het lekken van het rapport wordt binnen de liberalen dan ook richting N-VA gekeken. “Anderzijds gaat dit dossier nu ook hun richting uitkomen, want hoe kon het dat een stad haar miljoenen subsidies gaf, met zo weinig controle?
De Morgen 01.04.21

Er kunnen wel wat redenen opgevoerd worden als:
 • minderheidsprivilege
 • doorgeslagen politiekcorrectisme en
 • een al te lakse houding met betrekking tot door anderen opgebracht geld
Maar doorgaans is dat wel het laatste dat vanuit linkse kring geopperd wordt.
Laatst gewijzigd door sjun op za mei 15, 2021 10:39 am, 1 keer totaal gewijzigd.
Het recht op vrije meningsuiting wordt algemeen geaccepteerd, totdat iemand er daadwerkelijk gebruik van wil maken.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 85751
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: De Belgische en Vlaamse subsidie industrie

Bericht door Ariel »

Antwerps stadsbestuur trekt definitief stekker uit Let’s Go Urban

Antwerps stadsbestuur trekt definitief stekker uit Let's Go Urban

Na een overleg tussen de diverse partijen van het Antwerps stadsbestuur besliste het schepencollege om definitief de samenwerking met de vzw LGU ‘Let’s Go Urban’ stop te zetten. Dat betekent wellicht ook een snel faillissement van de vzw.

Voorlopig bewindvoerster Annemie Moens die door de ondernemingsrechtbank was aangesteld om het dagelijks bestuur van de vzw over te nemen liet al eerder verstaan dat zonder de subsidies van de stad Antwerpen op het einde van de maand april een faillissement dreigde. Ook de lonen van de medewerkers kunnen dan niet meer worden betaald.

De voorbije jaren pompte de stad Antwerpen ruim 5,5 miljoen euro aan subsidies in de vzw. Het schepencollege wil geen geld meer geven aan het project. De lonen kunnen dan ook niet meer betaald worden. De stad zal zich ook burgerlijke partij stellen in het strafrechtelijk onderzoek naar de vzw en oprichtster El Kaouakibi.

Ook die knoop zou inmiddels doorgehakt zijn. net voor de Antwerpse gemeenteraad. De hele werking komt in handen van een nieuwe vzw die het project LGU nieuw leven in mag blazen.

Nu de stekker uit Let’s Go Urban is getrokken legt de stad de focus op de opvolging. Verwacht wordt dat de opvolging en verderzetting van het project vanavond voorwerp zal uitmaken van debat tijdens de gemeenteraad. Naar alle waarschijnlijkheid zal het project overgedragen worden aan een nieuwe vzw die de continuïteit van het project zal moeten verderzetten.
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
King George
Berichten: 24092
Lid geworden op: zo sep 11, 2011 1:22 pm

Re: De Belgische en Vlaamse subsidie industrie

Bericht door King George »

Het geld weggooien blijft dus aanhouden. Er komen alleen nieuwe zakken, de oude wijn blijft.
Het morele gelijk ligt bij het volk

Respectabele fora de moeite van een bezoek meer dan waard:
Haarlems Vrije Mening Forum Uitingsvrij 3.2


Citaten van Mustafa Kemal Atatürk over de Islam
Mahalingam
Berichten: 49087
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: De Belgische en Vlaamse subsidie industrie

Bericht door Mahalingam »

Is de houtrot dieper ingevreten?
‘Link tussen De Voorzorg en El Kaouakibi wordt in Antwerpen onderzocht’

Het Limburgse parket gaat informatie over de samenwerking tussen de Limburgse socialistische mutualiteit De Voorzorg en Let’s Go Urban en Sihame El Kaouakibi delen met het Antwerpse gerecht. Die informatie werd vergaard in het kader van het onderzoek naar Let’s Go Urban en Sihame El Kaouakibi.

‘Wij zeggen niet dat de samenwerking tussen De Voorzorg en LGU malafide was’, zegt Pieter Strauven van het Limburgse parket, waar de rest van het gerechtelijk onderzoek tegen Sihame El Kaouakibi loopt. ‘Het is aan de Antwerpse collega’s om uit te maken of er elementen zijn in wat wij aan hen overmaken die nader onderzoek verdienen.’

Het weekblad Humo schreef afgelopen weekend dat De Voorzorg onder impuls van voorzitter Tony Coonen jarenlang heeft samengewerkt met Let’s Go Urban van Sihame El Kaouakibi.
De deal gaat terug tot 2013 en Coonen wilde op die manier de jeugdwerking van De Voorzorg een nieuw elan bezorgen. Er rijzen nu vragen bij de overeenkomst tussen Vibez, de jongerenafdeling van De Voorzorg, en A Woman’s View, de vof van El Kaouakibi.

Het jaarlijkse bedrag dat Vibez gaf aan A Woman’s View zou 550.000 euro geweest zijn. Volgens een anonieme medewerker van De Voorzorg in Humo betaalde Vibez ‘veel te veel’. Het Antwerpse gerecht en de speurders van de Centrale Dienst voor de Bestrijding van de Corruptie (CDBC) zullen moeten uitmaken of er iets fout was met de deal.
https://www.standaard.be/cnt/dmf20210503_94168430
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Mahalingam
Berichten: 49087
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: De Belgische en Vlaamse subsidie industrie

Bericht door Mahalingam »

Ik dacht dat ze dat al lang gedaan hebben maar nu lees ik:
Verschillende huiszoekingen uitgevoerd in zaak-El Kaouakibi

In het kader van het gerechtelijk onderzoek rond de vzw Let’s Go Urban zijn vanmorgen verschillende huiszoekingen uitgevoerd. Dat bevestigt het Antwerpse parket. Het zou onder meer gaan om de woning van LGU-topvrouw Sihame El Kaouakibi en de zetel van haar vennootschappen.

De huiszoekingen gebeurden in de privéwoning van Sihame El Kaouakibi en op de zetel van de vennootschappen. Zoals de grondwet het voorschrijft had de voorzitter van het hof van beroep daarvoor zijn toelating gegeven. De voorzitter van het Vlaams parlement, Liesbeth Homans (N-VA), was bij de huiszoekingen aanwezig.
https://www.demorgen.be/nieuws/verschil ... ~bf26a74f/
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Mahalingam
Berichten: 49087
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: De Belgische en Vlaamse subsidie industrie

Bericht door Mahalingam »

Waar haalt ze het geld vandaan? Dat wil justitie ook weten.
El Kaouakibi heeft voor bijna 2,5 miljoen euro aan vastgoed: een overzicht van de panden en bouwgronden
Antwerpen -Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) wacht de interne audit niet af om stappen te zetten in het dossier van Vlaams Parlementslid en Let’s Go Urban-stichtster Sihame El Kaouakibi. Hij vraagt de inbeslagname van haar vermogen. El Kaouakibi kocht in vier jaar tijd bouwgronden en huizen voor samen een bedrag van 2,46 miljoen euro.
https://www.gva.be/cnt/dmf20210402_95948581
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 85751
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: De Belgische en Vlaamse subsidie industrie

Bericht door Ariel »

Partner El Kaouakibi probeerde Tesla van 30.000 euro te verkopen: bewindvoerster laat wagen in beslag nemen

Erika Xuan Nguyen, partner van Sihame El Kaouakibi, heeft geprobeerd de TESLA van El Kaouakibi’s vennootschap ‘A Woman’s View’ te verkopen. Maar voorlopig bewindvoerster Annemie Moens kon dat verhinderen en liet beslag leggen op het voertuig. Een rechtbank liet het voertuig in verzekerde bewaring.

De wagen die naar verluidt te koop stond voor 30.000 euro is eigendom van de vennootschap A Woman’s View. Dat is de commanditaire vennootschap van Sihame El Kaouakibi.

De inkomsten uit de verkoop van de auto kan men aanwenden om de schulden af te lossen die A Woman’s View heeft bij de vzw Let’s Go Urban (LGU). El Kaouakibij en haar partner probeerden de auto te verkopen via een bevriende garagist. Het voertuig is intussen in verzekerde bewaring genomen en zal onder meer dienen om de laatste lonen uit te betalen van de werknemers van Let’s Go Urban.

De maatregel drong zich op om verder gebruik van het voertuig te vermijden. Moens trok naar de rechter, die besliste om de Tesla in verzekerde bewaring te plaatsen. De mogelijke verkoop van de wagen kan een bedrag van ongeveer 30.000 euro opleveren. Dat geld kan men nu gebruiken om geld dat de vennootschap verschuldigd is aan de vzw LGU terug te betalen.

Aanstaande donderdag zal de rechtbank wellicht niet anders kunnen dan het faillissement uitspreken en een curator aanstellen. Vorige week zijn ook de meubels van LGU verwijderd uit het Urban Center.

Ook de curator van een andere failliete vennootschap Point Urbain (JJ House) is begonnen met het verkopen van de inboedel in dat gebouw.
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Mahalingam
Berichten: 49087
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: De Belgische en Vlaamse subsidie industrie

Bericht door Mahalingam »

"Vorige week zijn ook de meubels van LGU verwijderd uit het Urban Center."

Hier zie je dat gebeuren.

Afbeelding

Afbeelding

Het lijk mij niet dat de opbrengst veel zoden aan de dijk zet.
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
mercator
Berichten: 19601
Lid geworden op: do nov 06, 2008 1:36 pm
Locatie: Vlaanderen

Re: De Belgische en Vlaamse subsidie industrie

Bericht door mercator »

Mahalingam schreef:
di mei 25, 2021 8:52 pm
Het lijk mij niet dat de opbrengst veel zoden aan de dijk zet.
Het gros van het verduisterde geld bevindt zich wss al lang in Marokko. En de zaak Kaouakippie is nu helemaal op de achtergrond geraakt door de verdwijning van de "extreem rechtse" terrorist Conings. Je zou haast denken dat eea met elkaar te maken heeft.
De Ideale Mens is een negroïde transsexueel in een rolstoel
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 85751
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: De Belgische en Vlaamse subsidie industrie

Bericht door Ariel »

Het onvermijdelijke is gebeurd: Antwerps jongerenproject Let's Go Urban van El Kaouakibi failliet verklaard

611 euro. Zoveel staat er nog op de rekening van Let's Go Urban (LGU). En dat terwijl schuldeisers al zeker voor meer dan 200.000 euro geld vragen. Dat bleek vorige week op de Antwerpse ondernemingsrechtbank, waar de voorlopig bewindvoerder van LGU aan de rechter vroeg om het faillissement uit te spreken. "Het is onvermijdelijk", zei ze daar toen.

Door de uitspraak van het faillissement kan een curator nu eindelijk uitklaren wie allemaal geld vraagt van de organisatie, en hoe dat betaald zal worden. Of beter: of dat betaald kàn worden. En zo nee: wie dan voor de schulden aansprakelijk kan gesteld worden.

Eén van de grootste schuldeisers van Let's Go Urban wordt mogelijk de stad Antwerpen, en eventueel de Vlaamse overheid. De stad Antwerpen betaalde jarenlang subsidies aan de organisatie, maar daar zijn vragen bij gerezen. Er is nog onduidelijkheid over een totaalbedrag van bijna een half miljoen euro, al kan dat zeker minder worden.

Het is nu aan het gerecht om verder uit te spitten of er echt is gesjoemeld met subsidiegeld, voor hoeveel dan en wie daarvoor eventueel voor de rechtbank zal moeten komen. Dat kan Sihame El Kaouakibi zélf zijn, maar evengoed andere bestuurders. Een bedrijfsrevisor is de financiën nu aan het analyseren, om een antwoord op alle vragen te krijgen.

Overnemer
Intussen is het nog niet helemaal duidelijk hoe het nu verder moet met de jongeren die verbonden waren aan het Antwerpse project. De stad trok de stekker uit Let's Go Urban, en dat kwam voor velen van hen hard aan. "LGU is ook mijn tweede thuis", schreef presentatrice en zangeres Laura Tesoro nog op de sociale media. "Let's Go Urban stimuleert jongeren om hun passie te ontwikkelen op een betaalbare manier, en houdt jongeren van de straat", klonkt het.
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Mahalingam
Berichten: 49087
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: De Belgische en Vlaamse subsidie industrie

Bericht door Mahalingam »

Het is een taak van de overheid om middels subsidies jongeren van de straat te houden.
Subsidie aantrekkende taal:
"Let's Go Urban stimuleert jongeren om hun passie te ontwikkelen op een betaalbare manier, en houdt jongeren van de straat".
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
mercator
Berichten: 19601
Lid geworden op: do nov 06, 2008 1:36 pm
Locatie: Vlaanderen

Re: De Belgische en Vlaamse subsidie industrie

Bericht door mercator »

Mahalingam schreef:
do jun 03, 2021 6:58 pm
Het is een taak van de overheid om middels subsidies jongeren van de straat te houden.
Subsidie aantrekkende taal:
"Let's Go Urban stimuleert jongeren om hun passie te ontwikkelen op een betaalbare manier, en houdt jongeren van de straat".
Heel de media-en politieke meute spreekt er nu schande van dat die Marokkaanse subsidiegeld in haar eigen zak heeft gestoken. Ik vind het feit dat er zoiets bestaat als belastingsgeld geven voor het promoten van spastische dans op stampmuziek vele malen erger. Maar dat wordt dus geen moment in vraag gesteld.
Je kan de probleemjongeren trouwens ook van de straat houden door ze in de gevangenis te steken. Maar ja, dat kost dan natuurlijk ook weer geld.
De Ideale Mens is een negroïde transsexueel in een rolstoel
Mahalingam
Berichten: 49087
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: De Belgische en Vlaamse subsidie industrie

Bericht door Mahalingam »

Uit 2019 in de krant:
Hoe ik mijn ‘onverdiend’ salaris kan teruggeven

Sihame El Kaouakibi is Vlaams Parlementslid namens Open Vld.

Beste collega’s van extreemlinks tot extreemrechts,

Er is veel te doen rond de lonen van politici. Het Brusselse Parlementslid Jan Busselen (PVDA) woonde nog geen enkele vergadering bij, maar kreeg wel al 14.000 euro. De foto van zijn loonstrookje werd op Facebook bijna 5.000 keer gedeeld.

“Niet alleen ik, maar alle parlementsleden hebben al duizenden euro’s verdiend zonder iets te doen”, aldus Busselen in gesprek met De Morgen (DM 1 juli).
[...]
Deze mensen verdienen niet alleen politici in het parlement. Maar ook op het terrein. Ik zal alvast mijn nettovergoeding van juni en juli integraal opzij zetten en overschrijven naar een gezamenlijk initiatief, gefaciliteerd door een neutrale organisatie als de G1000.

Komaan collega’s, over partijgrenzen heen, waar wachten we op? Put your money where your mouth is!

Met vriendelijke groeten,

Sihame El Kaouakibi
https://www.demorgen.be/nieuws/hoe-ik-m ... ~bcf894a2/

En dan nu dit bericht:
El Kaouakibi beloofde twee maandlonen aan G1000. Het geld kwam nooit aan

“Er is contact geweest, maar het geld is nooit overgemaakt”, bevestigt Yves Dejaeghere een bericht in De Standaard. Dejaeghere is politicoloog en een van de roergangers van de G1000, een initiatief dat burgers wil betrekken bij het beleid. “El Kaouakibi zei eerst dat ze het geld was vergeten door te storten. Later hoorden we niets meer.”

Put your money where your mouth is. Onder die titel schreef El Kaouakibi in 2019 een opiniestuk, nadat discussie was ontstaan over het feit dat Vlaams Parlementsleden al voluit betaald werden voor de zomermaanden juni en juli. Ze hadden toen eigenlijk maar weinig om handen.
https://www.topics.nl/el-kaouakibi-belo ... =brand/dm/
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 85751
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: De Belgische en Vlaamse subsidie industrie

Bericht door Ariel »

Vlaams Parlement is klaar met lang en duur ziekteverlof El Kaouakibi

Het Vlaams Parlement zit in haar maag met het ziekteverlof van volksvertegenwoordiger Sihame El Kaouakibi. De omstreden politica wordt beschuldigd van onder meer subsidiefraude en valsheid in geschrifte. Ze zit al bijna een jaar thuis en krijgt als parlementslid nog altijd bijna 6000 euro netto per maand.

Het parlement is het royale verlof spuugzat. Er is een advocatenkantoor in de arm genomen om te onderzoeken of het mogelijk is om een bedrijfsarts op haar af te sturen. Maar parlementsvoorzitter Liesbeth Homans moest de belastingbetaler dinsdag tijdens een persconferentie teleurstellen: de wet staat het niet toe.

Afpakken onkostenvergoeding
Het afpakken van de onkostenvergoeding na dertig dagen ziekteverlof kan wel. Daar is nu een politiek akkoord over. Dat betekent dat El Kaouakibi komende maand veertig procent minder op haar bankrekening krijgt gestort. Parlementsvoorzitter Homans heeft geen idee of de hoofdrolspeelster nog wil terugkeren. Er is geen contact tussen de twee: „Ik ben haar werkgever niet.”

Filip DeWinter (Vlaams Belang) was maandag bij de opening van het parlementaire jaar in zijn rol als ondervoorzitter tegen de regels in minder diplomatiek. In een donderpreek riep hij de politica op om ontslag te nemen. „Door uw onverantwoorde houding wekt u de indruk dat alles kan en mag in het Vlaams Parlement”, zei de ultrarechtse politicus.

El Kaouakibi werd in 2019 de politieke arena binnengehaald als ’de Beyoncé van de liberalen’, maar van haar sterrenstatus is inmiddels niets meer over. De politica wordt geplaagd door een reeks schandalen rond haar activiteiten in de diversiteitsindustrie.

Zo onthulde journalistiek platform Apache dat El Kaouakibi zorgde voor een sfeer van intimidatie op de werkvloer: mensen werden heimelijk gefilmd en medewerkers zijn ingezet voor haar politieke campagne. VTM ontdekte hoe ze thuis voor duizenden euro’s een kast liet opknappen; de rekening ging naar haar jongerenproject in de Brusselse achterstandswijk Molenbeek. Bij de Vlaamse publieke omroep was er sprake van ordinaire belangenverstrengeling: zittend in de raad van bestuur van de VRT harkte ze via haar bedrijf tienduizenden euro’s binnen aan twee klussen voor de VRT.

Gerechtelijk onderzoek
Het absolute dieptepunt is een gerechtelijk onderzoek tegen haar en haar organisatie in Antwerpen. Ze wordt onder meer verdacht van subsidiefraude en valsheid in geschriften. Vanwege alle commotie stapte de politica uit de Open VLD, ze bleef wel op het pluche als zelfstandig parlementariër. In die rol is El Kaouakibi nooit verschenen: ze is al maanden ziek gemeld. De politica heeft dinsdag niet gereageerd op vragen van De Telegraaf. In een verklaring op haar website werpt ze beschuldigingen van subsidiefraude van zich af.
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Mahalingam
Berichten: 49087
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: De Belgische en Vlaamse subsidie industrie

Bericht door Mahalingam »

Wat voorafging

Het verhaal van El Kaouakibi is genoegzaam bekend. Ze werd als ‘wit konijn’ de hemel in geprezen als sociaal ondernemer, en timmerde via Open Vld aan een politieke carrière. De hoerastemming sloeg om toen bekend raakte dat er gesjoemeld zou zijn met de boekhouding van haar vzw’s, waaronder dansproject Let’s Go Urban, en dat ze subsidiegeld voor persoonlijke doeleinden zou hebben aangewend.

Het gerechtelijk onderzoek naar valsheid in geschrifte, fouten in de boekhouding, subsidiefraude, misbruik van vennootschapsgoederen en misbruik van vertrouwen bij Let’s Go Urban loopt nog steeds.

Fraudezaak Sihame El Kaouakibi versnelt: politica werd twee keer verhoord


Er zit schot in de fraudezaak tegen Vlaams ­Parlementslid Sihame El Kaouakibi. Dat schrijft Gazet van Antwerpen vandaag. Een jaar na de start van het strafonderzoek werd het lijvige verslag van de bedrijfs­revisor aan het dossier toegevoegd. Haar ­advocaat Mounir ­Souidi is misnoegd omdat hij geen inzage heeft in het dossier.

Nu moet duidelijk worden of de door het gerecht aangestelde revisor tot dezelfde conclusies is gekomen als zijn voorganger die op vraag van drie bestuurders de boek­houding van het Antwerpse dansproject Let’s Go Urban had doorgelicht. Namelijk dat subsidies en andere inkomsten van verschillende vzw’s gebruikt werden voor persoonlijke aankopen of door­gespeeld werden naar andere vennootschappen.

De politica werd inmiddels al twee keer verhoord door de speurders van de Centrale Dienst voor Bestrijding van de Corruptie. “Maar nog steeds krijgen we geen inzage in het dossier”, hekelt haar ­advocaat Mounir ­Souidi.

Het parket wil volgens Gazet van Antwerpen niet kwijt of El Kaouakibi al dan niet in verdenking gesteld werd door de ­onderzoeksrechter. “Als we niet weten waar we precies van verdacht worden, kunnen we ons niet deftig verdedigen”, reageert Mounir ­Souidi misnoegd.
https://www.demorgen.be/politiek/fraude ... ~bb65df6a/
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Plaats reactie