De islamisering van, en oorlog in Mali.

Waarom slaan bepaalde moslims, waar dan ook, elkaar en anderen de hersens in? Hoort geweld en de drang tot overheersing en bekering bij de essentie van de islam?
Mahalingam
Berichten: 49140
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: De islamisering van, en oorlog in Mali.

Bericht door Mahalingam »

Allle oh zo democratische buurlanden van Mali doen Mali in de ban.
Dit is de huidige grote baas van Mali, kolonel Assimi Goita:

Afbeelding
Afrikaanse Unie schorst Mali na militaire coup en dreigt met sancties

De Afrikaanse Unie (AU) heeft het lidmaatschap van Mali geschorst in reactie op de coup van afgelopen week door kolonel Assimi Goita. De Unie dreigt ook met sancties als de burgerregering niet wordt hersteld, laten de leden in een verklaring weten.


Eerder had de Economische Gemeenschap van West-Afrikaanse Staten (ECOWAS) Mali al het lidmaatschap tijdelijk afgenomen vanwege de militaire staatsgreep. De Gemeenschap eist dat Mali snel weer democratisch wordt.

Het was de tweede militaire staatsgreep in Mali in minder dan een jaar tijd. De tijdelijke president en premier van Mali werden vorige week afgezet door kolonel Goita, die vervolgens door het constitutionele hof van Mali tot interim-president werd verklaard.

De VN en de AU vroegen eerder al om de onmiddellijke vrijlating van de president en de premier, die sinds september regeerden nadat Goita, in de nasleep van zijn eerste staatsgreep, onder flinke internationale druk had ingestemd met een machtsoverdracht aan een overgangsregering. Die moest nieuwe verkiezingen gaan voorbereiden, maar in plaats daarvan grepen Goita en een groep medesoldaten weer naar de macht. Hij beweert dat de verkiezingen van 2022 in het land wel door zullen gaan.

De aanhoudingen vergroten de politieke chaos in Mali, dat ook wordt geteisterd door geweld van jihadistische rebellen.
https://www.volkskrant.nl/nieuws-achter ... ~bc5e532d/
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 85817
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: De islamisering van, en oorlog in Mali.

Bericht door Ariel »

Zeker 51 doden bij aanval moslimextremisten op Malinese dorpen

In Mali zijn zeker 51 burgers omgekomen bij een aanval door moslimextremisten. Die vielen op hetzelfde moment drie dorpen in het midden van het land aan, bij de grens met Niger. Er is ook een onbekend aantal gewonden.

Volgens de lokale autoriteiten werd er lukraak geschoten op straat en in huizen in Ouatagouna, Karou en Deouteguef. Ook werden huizen in brand gestoken. Het Malinese leger is om versterking gevraagd.

De verantwoordelijkheid voor de aanslag is nog niet opgeëist. In het gebied zijn strijders van IS en al-Qaida actief. Die profiteren van de politieke onrust in Mali en kunnen daardoor hun terrein steeds verder uitbreiden.

Onrust na staatsgreep
In mei was er nog een staatsgreep in het Afrikaanse land, de tweede in negen maanden tijd. Kolonel Goita greep de macht nadat president Ndaw twee hoge militairen had afgezet als minister.

Ndaw en premier Ouane werden gevangengezet en Goita werd door het hooggerechtshof benoemd tot interim-president tot de verkiezingen van februari volgend jaar.

De internationale gemeenschap heeft de gebeurtenissen in Mali scherp veroordeeld en gewaarschuwd voor het oprukken van jihadistische groeperingen.
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Mahalingam
Berichten: 49140
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: De islamisering van, en oorlog in Mali.

Bericht door Mahalingam »

Wat de Fransen doen in Mali zet geen zoden aan de dijk voor de bevolking. Maar wel worden de Franse belangen in hun ex-kolonie (uranium voor hun atoombommen en electriciteitscentrales) behartigd.
Er was een staatsgreep en militairen zijn nu de baas in Mali, voor zover ze de baas kunnen spelen. En de Fransen hebben moeite om voor een niet-democratisch bewind te strijden.
Dus de militairen zoeken daadwerkelijke hulp. En dat voelen de perfide Fransen als een belediging. Steeds minder is er vertrouwen in de Fransen, ook in Azië en zodoende laait de ruzie tussen Engeland en Frankrijk weer op. Over de bootjes die migranten naar Engeland varen en die niet door de Fransen belemmerd worden.
Militairen Mali willen in zee gaan met berucht Russisch huurlingenleger, Frankrijk waarschuwt voor ‘ernstige gevolgen’

Frankrijk probeert te voorkomen dat Rusland een voet tussen de deur krijgt in Mali door huurlingen te leveren aan het militaire bewind dat sinds vorig jaar in het Afrikaanse land aan de macht is.

De Malinese militairen, die vorig jaar augustus de macht grepen, willen naar verluidt in zee gaan met de beruchte Wagner-groep, een huurlingenleger van Russische oud-militairen en voormalige geheim agenten. Volgens Afrikaanse media ligt er al een ontwerpcontract klaar met Wagner voor het sturen van honderden huurlingen die het Malinese leger moeten helpen in de strijd met jihadisten.

Frankrijk en de Ecowas, een samenwerkingsverband van vijftien West-Afrikaanse landen, hebben hun bezorgdheid uitgesproken over de plannen de Russen in te huren. Maar het Malinese militairen bewind liet weten niet gediend te zijn van de adviezen van de buitenwereld. ‘Wat betreft de aan de Malinese autoriteiten toegeschreven intentie om ‘huurlingen’ in te schakelen, behoudt de door de militairen geleide overgangsregering zich haar soevereine rechten voor’, liet het ministerie van Buitenlandse Zaken weten.

Het ministerie was vooral boos over de ‘onaanvaardbare, onvriendelijke en vernederende’ kritiek vanuit buurland Niger, waarmee Mali samenwerkt bij het bestrijden van jihadistische groeperingen die oprukken in de Sahel.

De Franse minister voor de Strijdkrachten, Florence Parly, is naar de Malinese hoofdstad Bamako gevlogen om de militairen over te halen af te zien van hun plannen Wagner in te huren. Zij zal hen volgens een zegsman bij het ministerie duidelijk maken dat die plannen ‘ernstige gevolgen’ zullen hebben voor de betrekkingen met Parijs.
https://www.volkskrant.nl/nieuws-achter ... ~bccdb167/
De Franse president Emmanuel Macron wil het Franse contingent in Mali langzamerhand afslanken en de taken overdragen aan een internationale troepen macht. Volgens premier Choguel Kokalla Maiga, het hoofd van de Malinese overgangsregering, is dat de reden dat de militairen naar andere partijen kijken. ‘Er zijn partners die besloten hebben Mali te verlaten, er zijn gebieden die in de steek worden gelaten', concludeerde hij. ‘Zouden we dan geen plan-B moeten hebben?’
In Mali zien ze bezetting door de buurlanden onder leiding van Frankrijk (die Ecowas) echt niet zitten.
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Mahalingam
Berichten: 49140
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: De islamisering van, en oorlog in Mali.

Bericht door Mahalingam »

Tot nu toe hebben al die buitenlandse troepen weinig voor elkaar gekregen.
En nu komt er een groep vechtersbazen die niet opgescheept zijn met 'rules of engagement' die de EU troepen belemmeren in het oorlogvoeren.
Met komst Russische huurlingen jaagt Mali Europa tegen zich in het harnas

Met de komst van Russische huurlingen van de beruchte Wagner Groep naar Mali isoleert dat land zich, en zet het internationale militaire steun in de strijd tegen de jihadistische opstand op het spel.

Eind vorige week landden vier Russische vrachtvliegtuigen met vier helikopters, wapens en munitie in de Malinese hoofdstad Bamako. Het wapentuig behoort toe aan de Wagner Groep, een Russisch huurlingenleger dat nauw gelieerd is aan het Kremlin, en dat op uitnodiging van de Malinezen mee gaat vechten in de strijd tegen jihadisten.

Door de uitnodiging zet de Malinese regering een al bestaand conflict met Frankrijk en andere Europese landen verder op scherp. De Fransen vechten (met hulp van Europese bondgenoten en troepen uit de omliggende Sahellanden) sinds 2014 tegen islamitische opstandelingen in Noord- en Centraal-Mali, die gelieerd zijn aan Al-Qaida en Islamitische Staat, en daar en in de buurlanden oprukken.

Nadat het Malinese leger sinds augustus vorig jaar twee keer een staatsgreep pleegde en twee burgerregeringen aan de kant schoof, is de relatie met Parijs bekoeld. President Emmanuel Macron liet weten dat de regering van Mali geen legitimiteit heeft, én Frankrijk kondigde een troepenreductie aan van de huidige 5100 manschappen naar circa 2500-3000 in 2023.
Forse kink in de kabel

De militaire regering verwijt Frankrijk dat het Mali in de steek laat – ook al houden de Fransen dus een troepenmacht in het gebied en loopt de operatie Barkhane (een samenwerking met troepen uit andere Sahelstaten) voorlopig door. Door de Russen uit te nodigen, dreigt daar nu een forse kink in de kabel te komen. De Franse minister van de strijdkrachten, Florence Parly, weigert zij aan zij te vechten met de Russische huurlingen van de Wagner Groep, die 1000 man gaat sturen.

Ook de buitenlandcoördinator van de Europese Commissie, Josep Borell, waarschuwde dat de relatie met Europa ernstig beschadigd raakt met de komst van Russische huurlingen. Duitsland overweegt nu ook zijn troepen terug te trekken. Estland, dat 100 soldaten in Mali heeft, kondigde aan hen terug te halen als de Russen in Mali betrokken raken.

Mistig

De Russische minister van buitenlandse zaken Sergej Lavrov liet weten dat er geen Russische soldaten naar Mali gaan, maar dat het bedrijven vrijstaat om contracten af te sluiten met de regering van Mali. De coupplegers doen nu erg mistig over de komst van de Wagner Groep, maar bevestigden wel de wapenlevering door de Russen vorige week.

De Malinese minister-president Choguel Kokalla Maïga, die door de militairen na de tweede staatsgreep dit jaar is aangesteld, liet bij de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties vorige maand doorschemeren dat de beloofde vrije parlementsverkiezingen die uiterlijk 27 februari volgend jaar zouden worden gehouden, waarschijnlijk worden verschoven. Een nieuwe datum kon Maïga niet geven.
https://www.trouw.nl/buitenland/met-kom ... ~bd974ed7/
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Mahalingam
Berichten: 49140
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: De islamisering van, en oorlog in Mali.

Bericht door Mahalingam »

De relaties tussen moederland Frankrijk en de ex-koloniën zijn altijd al zeer stroef omdat de Fransen nog altijd aan het bedisselen zijn.
De regering van Mali is niet naar de zin van Frankrijk en dus praten we niet over 'regering' maar over 'junta'. Ook trekt Frankrijk zijn meningsverschil richting Koude Oorlog.
Malinese junta zet Franse ambassadeur het land uit

De Malinese junta heeft de Franse ambassadeur maandag 72 uur de tijd gegeven het land te verlaten, vanwege „vijandige en buitensporige” opmerkingen over de militaire regering door het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken. Dat hebben leden van de junta in een verklaring op de Malinese televisie gezegd, schrijven internationale persbureaus.

Afgelopen vrijdag noemde de Franse minister van Buitenlandse Zaken de militaire regering „onwettig” en „onverantwoordelijk”. De junta vindt die opmerkingen „in strijd met de ontwikkeling van vriendschappelijke betrekkingen” tussen Mali en Frankrijk.

De spanningen tussen Mali en voormalig kolonisator Frankrijk liepen in de afgelopen weken al op. Frankrijk is sinds 2013 militair aanwezig in Mali, om extremistische groeperingen te verdrijven die oprukten naar de hoofdstad Bamako. De militaire junta die sinds afgelopen mei aan de macht is in het land suggereert dat Frankrijk de strijd tegen terroristische organisaties gebruikt om Mali opnieuw te koloniseren.

Russische complottheorieën

Omgekeerd verliest Frankrijk het geduld met Mali. Zo besloot de junta eerder deze maand in de nabije toekomst toch geen verkiezingen te organiseren, zoals eerder was beloofd. Verder is Frankrijk kritisch over afspraken die de junta zou hebben gemaakt met Russische producenten van militaire middelen. De Fransen verdenken Rusland van het verspreiden van complottheorieën in Mali, over hoe Frankrijk de jihadisten die ze hoort te bestrijden stiekem zou trainen en van wapens zou voorzien.

Het meest recente conflict tussen Frankrijk en Mali vond vorige week plaats. Toen vroeg Mali Denemarken haar militairen, die als onderdeel van een Europese missie in het land aanwezig zijn, terug te trekken. Frankrijk eiste dat de militairen konden blijven, waarop Mali de Fransen verzocht hun „koloniale reflexen” voor zich te houden.
https://www.nrc.nl/nieuws/2022/01/31/ma ... t-a4083798
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Mahalingam
Berichten: 49140
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: De islamisering van, en oorlog in Mali.

Bericht door Mahalingam »

De regering van Mali kun je geen regering noemen. Gebruikelijk is de aanduiding 'junta".
Maar onze regering gebruikt een benaming die ik nog niet kende : "transitieautoriteiten".
Is onze aanwezigheid nog mogelijk als de Fransen vertrekken? Nee, dan is er niemand om onze troepen te verdedigen en te beschermen.
Er kwamen wat Deense troepen aan voor humanitaire hulp maar die zijn weggestuurd door de 'junta'. Net zoals de Zweden op het vliegtuig naar huis werden gezet.

Het schijnt waar te zijn dat huurlingen uit Rusland daadwerkelijk de strijd zullen aangaan. Niet gehinderd door mensenrechten en met zinnige 'rules of engagement' kunnen zij mogelijk wel succes boeken tegen de islamitische veroveraars.
Nederland ‘zeer bezorgd’ over situatie Mali, beraadt zich op militaire missie

Nederland beraadt zich op de militaire missie in Mali. De toch al broze veiligheidssituatie in het Afrikaanse land is verder verslechterd. Andere landen die actief zijn in de VN-missie overwegen te stoppen.

Nederland is ‘zeer bezorgd’ over de ontwikkelingen in Mali, laat een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken weten. Een woordvoerder van het ministerie van Defensie zegt ‘eerst naar de Fransen te kijken’. Dat land speelt een grote rol bij de missie in Mali en gaat deze week in overleg met andere landen die actief zijn in de VN-missie Minusma. ,,Als het niet meer haalbaar of veilig is, dan gaan we goed over de voortgang van de missie nadenken.”

Frankrijk is sinds 2013 actief in Mali. De voormalige kolonisator werd in dat jaar door de Malinese leiders gevraagd te helpen bij de strijd tegen islamitische extremisten. Als Frankrijk besluit te stoppen, zou Nederland alleen verder willen als een ander land de aanzienlijke rol van de Franse militairen overneemt. De kans dat een land daarvoor te porren valt, wordt door ingewijden klein geacht.

Stabiliteit

Zowel Buitenlandse Zaken als Defensie wil niet vooruitlopen op het overleg met partnerlanden over de missie in Mali. Wel wordt benadrukt dat Nederland ‘committed’ is aan Mali en stabiliteit in het land ‘van groot belang’ vindt. ,,Ook om die reden wil het kabinet in gesprek blijven met de Malinese transitieautoriteiten”, zegt een woordvoerder van Buitenlandse Zaken. De Tweede Kamer wordt waarschijnlijk nog deze week per brief op de hoogte gesteld over de uitkomst van het overleg met de andere landen die in Mali actief zijn.
Spoiler! :
Nederland keerde in november 2021 terug naar Mali, nadat het in 2019 na een missie van vijf jaar was vertrokken uit het land. Defensie levert nu tot mei een Hercules-transportvliegtuig met bijna negentig militairen ondersteunend personeel. De VN-missie staat nu ook onder commando van een Nederlander, Kees Matthijssen. Ook is Nederland nog actief in de EU-trainingsmissie in het land.

De Kamer maakte zich eind vorig jaar al grote zorgen over de instabiliteit in het land, toen al gingen geruchten dat de overgangsregering Russische huurlingen wil inzetten. Dat blijkt nu ook echt te gebeuren.

De spanningen tussen Mali en Frankrijk lopen zo hoog op dat de Malinese regering de Franse ambassadeur in het land deze week opdracht gaf te vertrekken. Minister Wopke Hoekstra van Buitenlandse Zaken zei op Twitter die beslissing ‘te betreuren’ en stelde ‘solidair te zijn’ met Frankrijk. Vorige week moesten Deense militairen die net aankwamen voor hun missie op last van het Malinese regime weer rechtsomkeert maken. Eerder trok Zweden al soldaten terug. Duitsland stelde vandaag te overwegen met de missie te stoppen.
https://www.gelderlander.nl/politiek/ne ... ~a3e18a98/
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Mahalingam
Berichten: 49140
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: De islamisering van, en oorlog in Mali.

Bericht door Mahalingam »

De nieuwe machthebbers laten Frankrijk niet de baas spelen.
En dus wordt het dwangmiddel 'sancties' van stal gehaald om de onwilligen te straffen.
EU stelt sancties in tegen Malinese interim-premier en medecoupplegers

De EU stelt sancties in tegen de Malinese interim-premier Choguel Maïga en vier medestanders, omdat zij de democratische transitie van het Afrikaanse land tegenhouden. In een verklaring kondigt de Europese Raad vrijdag aan dat het vijftal de toegang tot EU-landen wordt ontzegd en ze geen toegang meer krijgen tot geld dat ze in de EU hebben gestald. Daarnaast mogen Europese burgers en bedrijven geen zaken met ze doen. Begin januari kondigden de militaire machthebbers van Mali aan de beloofde verkiezingen in het land met vier jaar uit te willen stellen.

De EU-sancties zijn onder meer opgelegd aan militaire kopstukken, verantwoordelijk voor de staatsgrepen in augustus 2020 en mei 2021. Naast Maïga gaat het om twee ministers, de voorzitter van de wetgevende raad en een pro-Russische activist die aan het hoofd staat van demonstraties tegen Frankrijk. Behalve het tegenhouden van de democratische transitie baart het de EU ook zorgen dat het regime het Russische huurlingenbureau Wagner inhuurt.
https://www.nrc.nl/nieuws/2022/02/04/eu ... s-a4084423
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Mahalingam
Berichten: 49140
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: De islamisering van, en oorlog in Mali.

Bericht door Mahalingam »

Frankrijk haalt duizenden militairen weg uit Mali, maar blijft wel actief in de regio

Frankrijk trekt na negen jaar zijn militairen terug uit Mali. In het land bevinden zich nu nog zo’n 2400 Franse manschappen, die vooral strijden tegen islamitische terroristen. Maar de relaties tussen Frankrijk en Mali zijn de laatste jaren flink verslechterd.


Ook andere Afrikaanse en Europese landen trekken hun manschappen terug uit Mali. ,,We kunnen niet militair blijven samenwerken met een bewind dat andere doelstellingen nastreeft dan wij’’, zei de Franse president Emmanuel Macron donderdagochtend tijdens een persconferentie.

,,Het bewind in Mali klampt zich vast aan de macht onder het mom van de strijd tegen het terrorisme’’, aldus Macron. ,,Het geweld in Mali escaleert omdat de regering daar een beroep doet op huurlingen die zich niets gelegen laten liggen aan regels en wetten.’’

Gevaar


De Franse president maakte het vertrek bekend na overleg in Parijs, woensdagavond. Daar waren zo’n 25 staatshoofden en regeringsleiders uit Afrikaanse en Europese landen bijeen die in en rond Mali actief zijn. Voor president Macron was er veel aan gelegen om samen met die partners op te trekken: hij wil niet de indruk wekken als ex-koloniale grootmacht alléén de beslissingen te nemen.

De Franse president benadrukte dat het gevaar nog niet is geweken in de Sahel-regio. ,,Al-Qaeda en IS proberen hun werkterrein in dit deel van Afrika uit te breiden.’’ Daarom blijven er Franse militairen in het gebied, met name in Niger. ,,We willen onze acties tegen terrorisme vóórtzetten in de Sahel-regio, met name in Niger en de Golf van Guinee’’, staat in de gezamenlijke verklaring van de 25 landen.

Weinig effect

In 2013 besloot de regering van de Franse president Hollande om militairen naar Mali te sturen. Extremistische opstandelingen stonden toen op het punt om de hoofdstad Bamako in te nemen en dat wilde Parijs – op verzoek van de belaagde Malinese regering – voorkomen.

Sindsdien is het Franse leger in het land gestationeerd, met grond- en luchtmaterieel. Inmiddels zijn er ook Afrikaanse militairen en manschappen uit andere landen, waaronder Nederland, actief.

Maar volgens critici heeft de buitenlandse aanwezigheid weinig effect gehad. Rebellen en terreurorganisaties, gelieerd aan Al-Qaeda en IS, zijn er nog steeds actief. Aanvankelijk zaten ze vooral in noord-Mali maar inmiddels ook in de grensgebieden en in buurlanden.

Belangrijke slagen


De Franse regering zegt de terroristen wel degelijk belangrijke slagen te hebben toegebracht. Een aantal regionale kopstukken van de terreurorganisaties werd uitgeschakeld. Steden werden beschermd tegen de rebellen en een vijandige machtsovername.

De afgelopen jaren liep de spanning tussen Bamako en Parijs flink op. In Mali werden twee staatsgrepen gepleegd. De huidige machthebbers weigeren op korte termijn verkiezingen te organiseren, zoals Frankrijk eist. Het bewind in Bamako besloot de Franse ambassadeur het land uit te zetten.

President Macron maakt zich bovendien al lange tijd druk om Russische huurlingen. Die zouden gewapend rondlopen in Mali, met steun van de regering, en daar gruweldaden begaan net als eerder in de Centraal-Afrikaanse Republiek.
https://www.ad.nl/buitenland/frankrijk- ... ~aee69a02/
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 85817
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: De islamisering van, en oorlog in Mali.

Bericht door Ariel »

Ook Nederland stopt met militaire missie in Mali

In navolging van Frankrijk en andere Europese landen trekt ook Nederland zich deels terug uit Mali. Dat betekent vooralsnog dat één Nederlandse militair het land verlaat. Zo’n negentig Nederlandse soldaten die meedoen aan een VN-missie blijven voorlopig wel in Mali.

Dat laten de ministers Hoekstra (Buitenlandse Zaken) en Ollongren (Defensie) weten aan de Tweede Kamer. De spanningen tussen het bewind in Mali en de westerse troepenmacht lopen al een paar weken hoog op. In twee jaar tijd zijn twee staatsgrepen in Mali gepleegd: de huidige regering zou zich niet aan afspraken houden met de westerse landen.

„Sinds maart 2021 zijn twee Nederlandse militairen actief in Taakgroep Takuba, een van hen in Mali en de ander als liaisonofficier op het hoofdkwartier in de Tsjaad”, schrijven Hoekstra en Ollongren. „Het besluit tot terugtrekking van de Takuba-missie uit Mali, betekent dat de Nederlandse militair uit Mali zal worden teruggetrokken.”

VN-macht
De veel grotere VN-macht in Mali blijft voorlopig wel actief. Sinds november vorig jaar heeft Nederland een Hercules-transportvliegtuig gestationeerd in de hoofdstad Bamako, met zo’n negentig militairen. Bovendien staat een Nederlander, luitenant-generaal Kees Matthijssen, aan het hoofd van de VN-troepmacht, bestaande uit vijftienduizend militairen.

Eind januari zetten de Malinezen de ambassadeur van Frankrijk het land uit. Het bewind is woedend over sancties vanwege het uitstel van de verkiezingen. Frankrijk, dat sinds 2013 een grote rol speelt in Mali, beraadt zich sindsdien op haar aanwezigheid.
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Mahalingam
Berichten: 49140
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: De islamisering van, en oorlog in Mali.

Bericht door Mahalingam »

Ook in Mali bleek weer dat Westerse inmenging op termijn averechts werkt

Nog geen half jaar nadat westerse landen halsoverkop Afghanistan moesten verlaten op de vlucht voor een razendsnelle opmars van de Taliban, dient zich een volgend echec van westers interventionisme aan: Frankrijk trekt zijn troepen terug uit Mali. Na een militaire operatie die negen jaar heeft geduurd, en die tot doel had om jihadisten in het noorden van dat land te verslaan, zien de Fransen zich genoodzaakt de handdoek in de ring te gooien.

De terugtrekking, donderdag officieel aangekondigd door de Franse president Macron, komt niet uit de lucht vallen. De Fransen waren al bezig met het reduceren van hun troepenmacht, nu nog zo’n 2400 man sterk. Dat ze die reductie nu doorvoeren naar nul komt omdat ze na twee recente staatsgrepen in Mali inmiddels eigenlijk niet meer welkom zijn. De junta in het land doet liever zaken met Russische huurlingen.

Militanten hebben de langste adem


Met de terugtrekking van de Fransen – en in hun kielzog de honderden commando’s uit andere Europese landen die in de parallelle missie Takuba actief waren – komt er geen eind aan de westerse strijd tegen de jihad in de Sahel. De troepen worden deels verplaatste naar buurland Niger. Mogelijk komen er ook nieuwe uitvalsbases in zuidelijker gelegen landen als Togo en Ghana, om te voorkomen dat extremisten ook die landen gaan bedreigen.

Toch moet het vertrek uit Mali de Fransen – en breder: álle westerse landen – te denken geven. Want niet voor het eerst blijkt dat militaire inmenging in eerste instantie best succesvol kan zijn, maar dat die op de langere termijn niet, of zelfs averechts werkt. Dat bleek in Afghanistan, waar de Taliban twintig jaar geleden vlotjes werden verdreven, maar waar die extremisten weer vrolijk de macht terugpakten. Ook in Mali, waar de Fransen in 2013 succesvol de opmars van jihadisten wisten te stoppen, hebben de militanten de langste adem.

Anders denken over bestrijding van jihadisme

Keer op keer blijkt dat een militaire operatie toch iets heel anders is dan het opbouwen van een land; op geweld gestoeld interventiedenken werkt niet als je de voedingsbodem van extremisme weg wil nemen. Afghanistan bleef een arm, corrupt, slecht bestuurd land. In Mali hetzelfde verhaal. Zo blijven de factoren bestaan die ervoor zorgen dat lokale militante bewegingen steeds weer nieuwe aanwas krijgen, en rustig hun tijd kunnen afwachten.

Mali toont daarmee wederom aan dat in het Westen op een structureel andere manier nagedacht moet worden over hoe jihadisme te bestrijden. Misschien dat daar in Washington, Parijs en andere Europese hoofdsteden nu eindelijk mee begonnen kan worden.
https://www.trouw.nl/opinie/ook-in-mali ... ~b81b3edd/
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Mahalingam
Berichten: 49140
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: De islamisering van, en oorlog in Mali.

Bericht door Mahalingam »

De seculiere overheid kan niet rekenen op steun van al die Afrikaanse vredeslegers en de Fransen zijn weg. Die waren daar om (met hulp van ons land o.a.) hun eigen belangen te verdedigen en niet die van de bevolking.
Nu het handelen van de regering niet meer geremd wordt door Europeanen en hun 'rules of engagement' tegen jihadis's, gaat weer de al 1400 jaar oude en enig werkende oplossing gebruikt worden: jihadi's en al hun medestanders dood maken. Haatbaarden afslachten.
Mali says military operation in Moura area kills 200 militants

DAKAR (Reuters) - Mali's military said it has killed over 200 Islamist militants in an operation in the centre of the West African country, the latest clash in a month of escalating violence.

The strikes, carried out in late March by land and air troops, targeted the area of Moura which the military says is a stronghold of jihadist groups that have waged a decade-long fight for territory in central and northern Mali.

"This operation follows very precise information that made it possible to locate the holding of a meeting between various (militants) in Moura," a military statement said.

Mali has been in turmoil since 2012 when Islamist insurgents took over a northern separatist rebellion. Local affiliates of Islamic State and al Qaeda have used the area as a launch pad for attacks in neighbouring Burkina Faso and Niger, killing thousands.

A spate of violence by Islamic State in the Greater Sahara in March claimed the lives of hundreds of civilians. The military responded with airstrikes, and the United Nations peacekeeping force in Mali deployed two units to the zone.

Rights groups have expressed concern about the plight of civilians caught in the crossfire or wrongly accused of being militants.

Soldiers killed at least 71 civilians between December and March, New York-based Human Rights Watch said in a report last month. The military, which denied the charges, is investigating allegations of human rights violations in the centre and north of the country.
https://www.saltwire.com/atlantic-canad ... 100713823/

En jihadi's hebben geen uniformen aan. Ze zijn net zo gekleed als burgers. Wat dus in het westen leidt tot beschuldigingen van massamoord op burgers.
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Mahalingam
Berichten: 49140
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: De islamisering van, en oorlog in Mali.

Bericht door Mahalingam »

En daar is het dan van Human Rights Watch:
Mali: Massacre by Army, Foreign Soldiers

(Nairobi) – Malian armed forces and associated foreign soldiers allegedly summarily executed an estimated 300 civilian men, some of them suspected Islamist fighters, in the central Malian town of Moura in late March 2022, Human Rights Watch said today. The men were among those detained during a military operation that began on March 27. The incident is the worst single atrocity reported in Mali’s decade-long armed conflict.

Human Rights Watch investigations revealed that over the course of several days in late March, Malian army forces and foreign soldiers – identified by several sources as Russians – executed in small groups several hundred people who had been rounded up in Moura. A Malian defense ministry statement on April 1 said that from March 23 to 31, the army had killed 203 “terrorists” and arrested 51 more. The statement said the army had acted on intelligence suggesting that armed Islamists were planning a “meeting with different Katibats [battalions]” in Moura.
https://www.hrw.org/news/2022/04/05/mal ... n-soldiers
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Mahalingam
Berichten: 49140
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: De islamisering van, en oorlog in Mali.

Bericht door Mahalingam »

Tien jaar lang kwam Frankrijk en haar bondgenoten de belangen in Mali verdedigen.
Nu is de maat vol en wenst de Malinese regering een effectieve bestrijding van de terroristen.
De liefde voor Rusland is groot in Mali. ‘Dankzij de Russen kunnen we wapens kopen’

Maar sinds 2020 heeft een militair regime, aan de macht gekomen middels twee staatsgrepen, het hier voor het zeggen. Hun leider, kolonel Assimi Goïta, stelde aanvankelijk een snelle democratische transitie in het vooruitzicht. Begin dit jaar verbrak hij deze belofte: verkiezingen werden uitgesteld en de junta isoleert zich steeds verder van haar westerse bondgenoten.

De ene na de andere maatregel tegen Parijs

Vooral de relatie met oud-kolonisator Frankrijk is op een historisch dieptepunt beland. Na de onafhankelijkheid waren er vaker turbulente periodes, maar niet eerder stevenden beide landen af op zo’n harde breuk. Amper tien jaar geleden kon het contrast bijna niet groter zijn: toen werd Frankrijk met open armen onthaald om het Malinese leger te helpen in de strijd tegen terreur.

Hoe anders is het nu. In de afgelopen maanden ondernam Bamako de ene na de andere maatregel tegen Parijs: de ambassadeur het land uit; de omroepen France 24 en Radio France Internationale op zwart; en, recentelijk, een streep door het bilaterale defensieakkoord.

Een symbolische zet, want in februari besloot president Emmanuel Macron al om de Franse militaire missie Barkhane versneld op te doeken: deze zomer worden de laatste twee militaire bases, in Gao en Ménaka, overgedragen. Wat daarvoor in de plaats komt is onduidelijk: de Europese missie Takuba, die Barkhane op den duur moest vervangen, vertrekt eveneens. De EU-trainingsmissie is deels opgeschort en over de toekomst van de VN-missie Minusma wordt eind juni besloten.

In de straten van Bamako zijn de reacties onverschillig. Dat het na een decennium in oorlog nog altijd niet is gelukt om de terroristische opstand te verslaan, ondanks de komst van verschillende internationale missies, heeft veel kwaad bloed gezet. Volgens een plaatselijk statistiekbureau is ruim negentig procent van de inwoners van Bamako ontevreden over de rol van Frankrijk. Wat opvalt: vrijwel hetzelfde percentage respondenten zegt de steun van Rusland juist toe te juichen.
[...]
Op de luchthaven van Bamako arriveert de ene na de andere levering uit Rusland: vuurwapens, gevechtshelikopters, radarapparatuur – en sinds kort ook manschappen. De Malinese overheid houdt vol dat het gaat om instructeurs. Maar volgens de Verenigde Staten en Europa gaat het om huurlingen van de Wagner Groep, een militair privébedrijf dat op papier niet bestaat, maar dat nauwe banden onderhoudt met het Russische leger en het Kremlin. Momenteel bevinden zich zo’n duizend paramilitairen van de Wagner Groep in Mali.

Wie zij zijn en wat ze precies uitvoeren is lastig na te gaan. Buitenlandse strijdkrachten en waarnemers worden uit delen van het land geweerd. “Het is de strategie van de overheid om niet al te veel los te laten over de aanwezigheid van ‘Russische soldaten’”, zegt Abdoulaye Guindo van journalistencollectief Benbere. Vanachter hun laptops proberen de journalisten vat te krijgen op de nieuwe koers van hun machthebbers. Wat lastig is, nu nepnieuws in toenemende mate op sociale media rondwaart, en, aldus Guindo, “men zich laat inpakken door het nationalisme”.
En nu wordt Mali meegetrokken in de proxy oorlog tegen Rusland.
Het Russische Gevaar !!
Op een onopvallende binnenplaats opent burgerbeweging Yerewolo elke bijeenkomst met het zingen van het volkslied. Daarna gaan tientallen vuisten de lucht in. “Weg met Frankrijk!”, scanderen ze. “Weg met Minusma!” Als het geklap is verstomd, bespreken ze hoe ze hun beweging kunnen uitbreiden: naar het noorden van Mali, en naar omringende landen.

Volgens tijdschrift The Africa Report ontvangt Yerewolo geld uit Moskou – de beweging ontkent dat stellig. “Wij hebben nog nooit gehoord dat Rusland naar Afrika is gekomen om schade aan te richten”, zegt woordvoerder Kouyaté. “In tegenstelling tot Frankrijk. Wat er gebeurt tussen Rusland en Oekraïne... wij kunnen daar moeilijk over meepraten want voor ons staat Rusland voor een baken van vrede. In tegenstelling tot al die anderen die hier de afgelopen tien jaar waren.”
https://www.trouw.nl/buitenland/de-lief ... ~ba047827/
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Mahalingam
Berichten: 49140
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: De islamisering van, en oorlog in Mali.

Bericht door Mahalingam »

Nu er Russen in Mali echt vechten tegen de jihadisten kunnen we erop rekenen dat de anti-Rusland krachten de jihadisten zullen helpen te vechten tegen de Russen. Zo gaat dat nu eenmaal in een door de USA gedomineerde wereld. Denk maar aan Afghanistan waar de jihadisten ook door de USA werden geholpen de Russen te verdrijven.
Jihadisten doden zeker 132 burgers in Mali

Terreur Gewapende strijders vielen in de nacht van zaterdag op zondag zeker drie dorpen aan in de oostelijk gelegen Mopti-regio. Volgens de regering van Mali is de extremistische groepering Katiba Macina verantwoordelijk voor de aanvallen.

Jihadisten hebben dit weekend zeker 132 burgers gedood bij verschillende aanvallen op dorpen in Centraal-Mali en het dodental loopt vermoedelijk nog op. Dat melden de Malinese autoriteiten maandag, schrijven internationale persbureaus. Volgens de regering zit de extremistische groepering Katiba Macina achter de aanvallen. Deze zou onder andere banden hebben met de terroristische organisaties Al-Qaida en Islamitische Staat.
https://www.nrc.nl/nieuws/2022/06/20/ji ... i-a4134112
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Mahalingam
Berichten: 49140
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: De islamisering van, en oorlog in Mali.

Bericht door Mahalingam »

Er kwamen Afrikaanse soldaten het land in. En de vraag is: "Wiens belangen dienen ze?".
Mali arresteert 49 Ivoriaanse soldaten. Ziet ze als ‘huurlingen’

Diplomatieke rel Ivoorkust is zich van geen kwaad bewust, maar Mali zegt dat er wel degelijk wat aan de hand is.


Een week nadat regionale sancties tegen het door staatsgrepen geplaagde Mali werden opgeheven, dreigt een volgende diplomatieke crisis. 49 soldaten uit Ivoorkust die zondag in hoofdstad Bamako landden ter ondersteuning van de VN-vredesmissie in het land, zijn opgepakt. De Malinese junta beschuldigt de soldaten ervan ‘huurlingen’ te zijn die met hun komst de „dynamiek van de herstichting van Mali” willen doorbreken.
https://www.nrc.nl/nieuws/2022/07/12/ma ... n-a4136280
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Mahalingam
Berichten: 49140
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: De islamisering van, en oorlog in Mali.

Bericht door Mahalingam »

42 Malian Soldiers Killed in Suspected Jihadi Attacks

Bamako, Mali —
Forty-two Malian soldiers died in a sophisticated weekend attack by suspected jihadis using drones and artillery, authorities said Wednesday, the latest violent incident to rock the troubled Sahel country.

The toll is one of the bloodiest in Mali's decadelong insurgency, which has spread from the north of the country to the center and south and into neighboring Burkina Faso and Niger.

A document naming the dead was authenticated to AFP by several senior military officials, while the government later confirmed the toll in a statement that said 22 soldiers were injured and 37 "terrorists" were neutralized.

The attack occurred Sunday in the town of Tessit, in the troubled three-border region where the frontiers of the three nations converge.

On Monday, the army had said 17 soldiers and four civilians died. Relatives of the victims, speaking on condition of anonymity, said some of the civilians were elected officials.

Monday's statement blamed the Islamic State in the Greater Sahara (ISGS), saying its members had deployed "drone and artillery support and [used] explosives and an explosives-laden vehicle."

Previous attacks

The last time Mali's armed forces sustained such losses was in a string of attacks in the same region in late 2019 and early 2020. Hundreds of soldiers were killed in assaults on nearly a dozen bases, typically carried out by highly mobile fighters on motorbikes.

The raids prompted the Malian, Nigerien and Burkinabe forces to fall back from forward bases and hunker down in better-defended locations.

In January 2020, France and its Sahel allies agreed on a push against the ISGS at a summit in Pau, southwestern France.

Several of its leaders were targeted and killed, including its founder, Abu Walid Al-Sahraoui, but local people say the group has continued to recruit and carry out its operations.

Tessit is one of the hot spots in the three-border area.

The ISGS is fighting for control of the strategic, gold-rich area against an al-Qaida-linked alliance, the Support Group for Islam and Muslims (GSIM).

In March 2021, 33 soldiers were killed in an ISGS-claimed ambush as units were being rotated, and in February this year, around 40 civilians, suspected by the ISGS of being in league with al-Qaida, were massacred.

Mobile phone connections to the area have been frequently cut over the last few years and physical access is hard, especially during the midyear rainy season.

Thousands have fled Tessit to the nearest large town, Gao, which is about 150 kilometers (90 miles) to the north.

Across the Sahel, the jihadi campaign has claimed thousands of lives and forced more than 2 million to flee their homes.

Sporadic cross-border attacks have also occurred in Ivory Coast, Togo and Benin to the south, amplifying fears of a jihadist push toward the Gulf of Guinea.
https://www.voanews.com/a/malian-soldie ... 96991.html
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Mahalingam
Berichten: 49140
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: De islamisering van, en oorlog in Mali.

Bericht door Mahalingam »

Frankrijk verlaat Mali na aanhoudende ruzie over ‘koloniale opstelling’

Frankrijk heeft maandag de laatste troepen teruggetrokken die in Mali deelnamen aan Operatie Barkhane. Deze missie moest Mali en de regio als geheel bevrijden van islamitische rebellen, die in 2012 het noorden van het land hadden overrompeld. Nederland vervulde een ondersteunende rol. Het terugtrekken van de Franse troepen komt na twee jaar van ruzie tussen Frankrijk en de Malinese junta die in augustus 2020 de macht greep. De militairen zitten niet te wachten op Franse betweterigheid omtrent democratie en de rechtsstaat, en lijken liever in zee te gaan met Rusland. Frankrijk zou een te ”koloniale opstelling” hebben richting de Malinese staat. Rusland is (nog) geen voormalige kolonisator, en daar valt beter mee te praten.
Spoiler! :
De islamisten die de Franse missie moest bestrijden zijn overigens nog springlevend. France24 schrijft dat volgens het AFP sinds begin dit jaar meer dan 2000 burgers zijn gedood bij gevechten en terreur. De doden vielen zowel in Mali als in buurlanden Niger en Burkina Faso. in juni vielen er in een weekend zeker 132 doden bij aanslagen in Midden-Mali. Ook de VN-vredesmissie Minusma heeft het sinds 2013 zwaar, en is met meer dan 270 dode blauwhelmen momenteel de gevaarlijkste missie om naar uitgezonden te worden. Deze blauwhelmen komen voornamelijk uit West-Afrika. De Franse Barkhane missie bestond op zijn piek uit 5.100 man. De Franse aanwezigheid in de regio bevindt zich vanaf nu vooral in de buurlanden. Frankrijk spreekt zelf van een ”reorganisatie” van de troepen buiten Mali. Zo onderhoudt het land nog 1000 soldaten in Mali, en heeft het de mogelijkheid om luchtsteun te verlenen in de regio.

Wagner

Ondertussen wordt Mali voor het bestrijden van rebellen steeds meer afhankelijk van Russische huurlingen. De Wagner Groep zou al een geruime tijd flink huishouden in gebieden die verdacht worden van disloyaliteit. Nu claimt een islamitische groep, gelieerd aan al-Qaeda, dat ze vier Russen hebben gedood bij gevechten. Jama’at Nusrat al-Islam wal Muslimeen zegt de huurlingen in een hinderlaag te hebben gedood in de buurt van de stad Bandiagara. Lokale bronnen binnen de overheid en een ziekenhuis hebben tegen de Franse pers bevestigd dat het om Russen gaat.

Rusland erkent dat er huurlingen van Wagner rondlopen in Mali. De Malinese junta begon de huurlingen vorig jaar in te vliegen, en houdt vol dat ze er alleen zijn om trainingen te geven aan Malinese militairen. Wagner zou inmiddels honderden soldaten leveren voor operaties in het land, en beperkt zich hierbij zeker niet tot enkel trainingsmissies.
Nederland

Er zijn nog enkele tientallen Nederlandse militairen bezig met verschillende activiteiten in Mali, volgens het wekelijkse defensieverslag over lopende operaties. Voor Minusma werken 3 stafofficieren in Bamako, en zitten er 3 in Gao om de Duitsers te helpen. Voor de politietrainingen levert Nederland 3 politieagenten en een militair. Er is nog een EU-trainingsmissie gaande voor het Malinese leger, EUTM, waaraan Nederland 6 militairen levert. De Minusma-missie als geheel staat onder bevel van de Nederlandse luitenant-generaal Kees Matthijssen, en hiervoor levert Nederland 15 militairen aan zijn staf.
https://tpo.nl/2022/08/16/frankrijk-ver ... pstelling/

We hebben militairen in Mali zitten. En zitten doen ze want het is allemaal hoger kantoorpersoneel dat oorlogservaring aan het opdoen is.
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Plaats reactie